Raspberry Pi Foundation on julkaissut tänään uuden Raspberry Pi Zero 2 W -minitietokoneen. Kyseessä on nimensä mukaisesti seuraaja alkuperäiselle Pi Zerolle, joka julkaistiin jo lähes kuusi vuotta sitten, minkä jälkeen reilut neljä vuotta sitten markkinoille tuli langattomilla yhteyksillä varustettu Raspberry Pi Zero W -malli.
Raspberry Pi Zero 2 W pitää sisällään Broadcom BCM2710A1 -järjestelmäpiirin, joka on valmistajan mukaan tuttu alkuperäisestä Raspberry Pi 3:sta, mutta yhteen gigahertsiin alikellotetuilla prosessoriytimillä. Piirissä on neljä Cortex-A53-ydintä. Piirin parina on 512 megatavua LPDDR2 SDRAM-muistia. Vaikka kyseessä on siis edelleen kohtalaisen vanha piiri, on se valmistajan mukaan selvä päivitys alkuperäiseen Zero-malliin verrattuna saavuttaen Sysbench-testissä viisi kertaa nopeamman tuloksen.
Nimensä mukaisesti Raspberry Pi Zero 2 W -pitää mukanaan myös langattomat yhteydet ja uutuudesta ei ole saatavilla mallia, josta yhteydet puuttuisivat. Wi-Fi-verkkojen tuki on pysynyt Zero W:stä tutulla 802.11n-tasolla, mutta Bluetooth-versio on noussut 4.0:sta 4.2:een.
Raspberry Pi Zero 2 W:n myynti alkaa valituilla markkinoilla välittömästi mutta se ei tule korvaamaan aiempia malleja, vaan ne säilyvät yhä myynnissä alkuperäisiin suositushintoihinsa. Zero 2 W puolestaan tulee myyntiin 5 dollaria Zero W:tä korkeampaan 15 dollarin suositushintaan.
Lähde: Raspberry Pi
On kyllä iso pettymys, olisin odottanut USB-C ja 1GB muistia, $15 hintaan saa paljon parempia piirejä kuin tämän. Pitkään odotettu, mutta eipä tuo mitään merkittävää uutta tule.
Myöskin miksi tuo miniHDMI piti pitää, eikä otettu RPI4 micro-HDMI, olisi ollut yksi ja sama kaapeli kaikille uusille Raspberry Pi:lle. Mini-HDMI ja Micro-HDMI, molemmat ovat kuitenkin täysin sysipaskoja liittimiä.
Ei jatkoon, lähdetään katsomaan RADXA:n vaihtoehtoa.
Miksi sitä USB-C pitää tunkea laitteisiin jotka eivät tarvitse sitä. Turhaa hintaa nostaa.
Jos se vaikka 50snt nostaisi laitteen hintaa asiakkaalle?
Parempi liitin, monipuolisempi, parempi adaptiivisuus, ei tarvita useaa kaapelia (ja voidaan käyttää samaa virtalähdettä kuin RPI4:ssa), sekä myöskin paremmat mahdollisuudet erilaisille virransyötöille, eli potentiaalia olisi enemmän.
Kun kaikki muut haluavat siirtyä edes johonkin suht’ yhtenäiseen liitin-standardiin niin tässä mennään heittämällä 10v taaksepäin.
Aika monet noista liittyy enemmänkin siihen tuettuun usb standardiin kuin itse fyysiseen liittimeen.
Tämä menee ehdottomasti testiin 3D-tulostimen sisälle.
Tehot taitaa riittää juuri sopivasti klipper + octoprint -seteille.