AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorit ovat historian kookkaimmat prosessorit kuluttajamarkkinoilla, ainakin jos luvuista lasketaan pois Slot-1- ja Slot-A -prosessorit, joiden kotelointi oli kortti-tyyppisenä varsin massiivinen. Suurikokoinen lämmönlevittäjä ja uudet, epäsymmetriset jäähdyttimen kiinnikkeet ovat aiheuttaneet myös jäähdytinvalmistajille omat haasteensa, eikä suurelle osalle jäähdyttimistä voida tämän vuoksi luvata yhteensopivuutta.
Asetekin ja monen muun valmistajan AiO-nestejäähdyttimet ovat teknisesti yhteensopivia uuden TR4-prosessorikannan kanssa, mutta ne vaativat tuekseen uudenlaiset kiinnikkeet. Asetekin kiinnitysmetodille sopivat kiinnikkeet tulevat suoraan Threadripper-prosessoreiden mukana, mutta muut valmistajat joutuvat turvautumaan perinteisempiin toimitustapoihin. Yhteensä Threadripper-yhteensopivia jäähdyttimiä oli AMD:n dioissa listattu 25, joista 20 on AiO-nestejäähdyttimiä ja viisi perinteisiä ilmajäähdytteisiä tornicoolereita, joihin kuuluu myös tässä uutisessa esitellyt Noctuan uutuudet.
Asetekin ja muiden nykyvalmistajien AiO-nestejäähdyttimet eivät ole myöskään se optimaalinen ratkaisu suurikokoisen Threadripper-prosessorin jäähdyttämiseen, sillä niiden kontaktipinta koskettaa vain osaa koko lämmönlevittäjästä. Mikä pahinta, vaikka esimerkiksi Asetekin standardi pyöreä pohja peittää juuri ja juuri Threadripperin ytimet, ne eivät osu suoraan jäähdytyskanavien kohdalle ja ovat osittain jäähdyttimen kiinnitysruuvien kohdalla, mikä heikentää kontaktia entisestään.
Enermax on lähestynyt Threadripperiä suoraan valmistamalla sille täysin uuden Liqtech TR4 -AiO-nestejäähdyttimen. Nestejäähdytin on kulmistaan pyöristetty suorakulmio ja se peittää koko Threadripper-prosessorin lämmönlevittäjän. Se hyödyntää Enermaxin patentoimaa SCT-kanavointia (Shunt-Channel-Technology) blokin sisällä, minkä yhtiö kertoo edistävän coolerin jäähdytystehoa.
Enermaxin Liqtech TR4 -AiO-nestejäähdytin tulee saataville kahtena varianttina, joiden ainut ero on jäähdytyskennon koko ja siihen asennettujen tuuletinten määrä. Kevyempi malleista tottelee tuotenimeä Liqtech TR4 240 ja on varustettu kahdella 120 mm:n tuulettimella 240 mm:n jäähdytyskennolla, kun järeämpi on nimeltään Liqtech TR4 360 ja on varustettu kolmella 120 mm:n tuulettimella ja 360 mm:n jäähdytyskennolla.
Noctua on puolestaan julkaissut kolme tornimallista, ilmajäähdytteistä prosessoricooleria Ryzen Threadripperille. Coolerit perustuvat vanhoihin, hyviksi todettuihin ratkaisuihin, ja uutta niissä onkin oikeastaan vain kontaktipinta prosessorin jäähdyttimeen ja uusi SecuFirm 2 -kiinnitysratkaisu TR4- ja SP3-prosessorikannoille.
Noctuan Ryzen Threadripper -yhteensopivat coolerit tottelevat mallinimiä NH-U14S TR4-SP3-, NH-U12S TR4-SP3 ja NH-U9 TR4-SP3. Kaikki kolme on varustettu nikkelöidyllä, kuparisella pohjalevyllä ja kuparisilla lämpöputkilla. Alumiiniset jäähdytinrivastot on mitoitettu kunkin mallin tuulettimen mukaan joko 140, 120 tai 92 millisiksi kanttiinsa ja syvyyttä niillä on 52, 45 ja 71 millimetriä. NH-U14S:n mukana tulee yksi NF-A15-tuuletin, NH-U12S:n mukana yksi NF-F12-tuuletin ja NH-U9:n mukana kaksi NF-A9-tuuletinta.
Noctuan mukaan sen Threadripper-yhteensopivien NH-U14S TR4-SP3-, NH-U12S TR4-SP3- ja NH-U9 TR4-SP3 -coolereiden tuotanto on parhaillaan käynnissä ja toimitukset ovat alkamassa tai jo alkaneet. Kauppojen hyllyillä coolereiden pitäisi olla viimeistään kuun lopussa. Coolereiden suositushinnat ovat edellä mainitussa järjestyksessä 79,90, 69,90 ja 69,90 euroa.
Slovenialainen EK WaterBlocks on puolestaan esitellyt Ryzen Threadripper -prosessoreille sopivat nestejäähdytysblokit. EK-Supremacy EVO Threadripper Edition -nestejäähdytysblokit perustuvat aiemmista EK-Supremacy EVO -blokeista tuttuun rakenteeseen, mutta uusi versio peittää koko Threadripper-prosessorin lämmönlevittäjän. Nestejäähdytysblokin jäähdytystehon takana on 52 pientä uraa, jotka on aseteltu vain 0,25 millimetrin välein toisistaan, sekä Threadripper-prosessoreille optimoitu Jet Plate -levy, joka ohjaa nestevirran optimaalisesti blokin sisään.
EK-Supremacy EVO Threadripper Edition -nestejäähdytysblokki tulee saataville kolmena tuttuna varianttina. Kaikille yhteistä on nikkelöity, kuparinen pohjalevy, jonka päälle tulee versiosta riippuen asetaalimuovista, läpinäkyvästä akryylipleksistä tai nikkelöidystä messingistä valmistettu kansiosa. EK-Supremacy EVO Threadripper Edition on suoraan paketista otettaessa yhteensopiva sellaisenaan TR4- ja SP3-kantoihin esiasennettuine sormiruuveineen.
Läpinäkyvällä pleksikannella tai asetaalimuovikannella varustettu EK-Supremacy EVO Threadripper Edition kustantaa EKWB:n omassa verkkokaupassa 67,95 euroa. Nikkelöidyllä messinkikannella varustetun version hinta on puolestaan 86,95 euroa. Blokit ovat nyt ennakkotilattavissa ja niiden toimitukset aloitetaan 18. päivä kuluvaa kuuta.
Lähteet: GamersNexus (YouTube), Enermax, Noctua, EKWB
EK:n vesiblokit onneksi ihan kohtalaisen hintaisia. Vähän pelotti et hinta nostetaan taivaisiin kun kuitenkin erillinen tuote pitänyt suunnitella joka ei käy muihin toisin kuin perus blokit.
No huh. Ei nyt ihan mitään sammon ryöstöä kuitenkaan vaikka pelkäsin että allekirjoittanutta rankasitaan hosumisesta.
jotenkin odotin isompia blokkeja kun on tuota lääniä enemmän mitä jäähdyttää eikä hotspot ole enää keskellä…
Ei sitä koko ihs tarvii peittää vaan ne hotspotit jotka on kahdessa neljästä diestä. Kyllä noi EK:n blokit peittää ne eli sen tärkeimmän osan.
Miksi sen sen isompi tarvitsisi olla? pohjalevy peittää koko threadripperin lämmönlevittäjän
Ei kyllä Noctuan valikoima vakuuta. Huonoimmassa mallissa on vain 9cm korkuinen rivasto ja sitten kaksi 90mm tuuletinta koettaa siinä siirtää lämmintä ilmaa.. Muiden valmistajien vastaavia ratkaisuja käyttäneenä, ei ne jäähdytä edes i7-7700K:ta normaalikelloilla.
Paha sanoa. Yleensähän nämä nochtuat ovat päihittäneet vesijäähyt helposti, joten en vielä tuomitsisi.
Ne isot Noctuat joissa on kunnon rivat ja 120-140 milliset tuulettimet ovat niitä hyviä. Pieni jäähy ei muutu tehokkaaksi sillä että nimessä lukee Noctua.
Jos vaivautuisit edes lukemaan arvosteluja kuten esimerkiksi tämä missä se jäähdyttää ylikellotettua 5930K:ta (vakio 140W TDP) hyvin onnistuneesti.
Dynatron R27 And R24 Versus Noctua NH-U9DX i4
Siinä vakio 5960X
Noctua i4 CPU Cooler: Great For Cooling High-End LGA-2011v3 CPUs – Phoronix
Frostytechissä ei ole tuota testattu mutta NH-U9S on mikä on käytännössä sama jäähy mutta pull tuuletin vaihtoehtoinen.
Noctua Intel LGA2011 Heatsink Temperature Comparisons – NH-U9S FrostyTech Review
Hyvin pysyy 200W kuormakin aisoissa. (38x38mm copper die)
E5-2687W (150W TDP)
Обзор серверного процессорного кулера Noctua NH-U9DX i4
P.S. Eikä näissä ole mitään hammastahnaa sirun ja lämmönlevittäjän välissä kuten siinä sun 7700K:ssasi johon sitten tarvitaankin se mörkö jäähy kun lämpö ei siirry pois sieltä sirusta tehokkaasti.
@Sampsa et. al. nämä Noctuat olisi hieno nähdä testissä kera muita TR:lle suunniteltuja jäähyjä ja vertailun kohteena esim nuo nykyiset Asetekit.
Eli miten olisi Threadripper jäähdytys artikkeli joskus tulevaisuudessa? :vihellys:
Koko tältä sun vauhkoamiselta tippuu pohja kun kattoo että kellotettu 1950X ripperi imaisee sen 300w. Se ei kyllä noin pienellä ilmajäähyllä jäähdy, siinä on jo nh-d15 vaikeuksissa. Mulla on 1700X ja siinä tuli isolla nh-d15 noktualla raja vastaan n 1.38V kellotellessa (lämmöt yli 90'C), vesijäähy jossa 240mm kenno riittää pitämään lämmöt kurissa aina 1.4V (lämmöt alle 90'C) asti mikä on maksimi millä tota prossua kannattaa benchatessa ajaa. Vähän harmittaa et tuli toi noktua ryzeniä varten ostettua, kun ei se sit käytännössä riittänyt jos yhtään nosteli voltteja.
Kuka mistään TR:n ylikellottamisesta on puhunut?
Tällä foorumilla se on yleensä itsestään selvää että kellotellaan vaikka puhe ois mehulingoista.
Mitä sitten? Mikä pakko on ylikellottaa tai olettaa että kaikki ylikellottaa? Eikö tälle foorumille saa tulla keskustelemaan jos ei ylikellottele kaikkea mikä liikkuu tai ei liiku kuten esimerkiksi sitä mehulinkoa?
Eihän näitä jäähdyttimiä mistä tässä uutisessa kerrottiin ole julkaistu pelkästään ylikellottajia varten, tarvitset sen jäähdyttimen Threadripperille joka tapauksessa kun sellaista ei tule mukana, ylikellotit sitten tai et.
hsalosen väite oli, epäsuorasti, että NH-U9 TR4-SP3 ei ole riittävä jäähdyttämään TR:ää vakiona.
Vakiona 1950X TDP on 180W ja sellaisen lämpökuorman kanssa NH-U9S todistetusti pärjää ja NH-U9 TR4-SP3 on käytännössä sama jäähy.
Kyllä oli. Linkkaamiasi testejä luin, mutta tulokset vaihtelivat jopa 20 astetta ja lämpimin oli yli 80 astetta, jos tulkitsin delta-T:n oikein. Nyt valitettavasti tuli niin paljon materiaalia – ja on pari tuntia TR-lukemista jonossa (+töitä) – että en ehdi perehtyä noihin kunnolla, niin katsoin vaan kuvat :joy:
Mielelläni kyllä itsekin lukisin testin TR:n ilmajäähyistä. Minulla on vähän samansuuntaisia mielipiteitä Hyper 212:n TR-versiosta, vaikka itsellä Hyper 212:n kanssa ei ole lämpötilaongelmia ollut. Omat prossut on kyllä olleet reilusti kevyempiä ja muistaakseni jäähdytin sillä viimeksi dual-core serveriä.
U14S tulossa
Hieno juttu, entäs joku vesijääähy verrokiksi… joku Asetek Pohjaniemi ja jos jopa EK:n kit johon tuo uusi blokki ..
eikös tuo alkuperäisen testin thermaltake oo nimenomaan asetek-pohjainen?
Hups, kyllä on, my bad, pääsi tuo unohtumaan, tuli luettua liian nopeasti.. täytyy lukea vielä uudestaan illalla:)
Eli stten vain Noctuaa kirittämään EK:n kit tuolla uudella blokilla…
Mieleenkiintoista nähdä jääkö Noctua jalkoihin ja jos niin kuinka paljon "täysiveriselle" custom loopille.
Luulisi että isoin pysyy kohtuu hyvin paitsi aivan viimeisille kelloille väännettynä. Mutta, lets see:)
Ja voisihan sitä EK:ta huudattaa kovempaa ja katsoa venyykö kivi vielä pidemmälle kuin alkuperäisessä testissä kun ne on kerran cherry picked for Threadripper 🙂
Osa on saanut vedellä 4.1 mutta pitää olla tosi järeä vesijäähy ja ilmeisesti onnea silicon lotossa… eli kyllä se lähelle neljää on jo ihan hyvin.
Onko kuulunut huhuja tuleeko EK:lta fullblokkia jollekin Threadripper emolle, tuo virransyöttö alkaa olemaan aikas kuumana testien mukaan etenkin jos vähän meinaa syöttää jänöä…
Tosin onhan virransyöttö suunniteltu käymään kuumana, mutta hohkavat koteloon ympäriinsä jätelämpöä ja kyllähän varmasti toimivat paremmin jos ovat jossain esim alle 90 lämmöissä (tuo asteraja on vahva mutu) kuin yli 100 astetta.
Eihän niitä voi vertailla keskenään :facepalm::D
Esim Frostytechin täysin synteettinen testi jonka tuloksia voi vertailla vain muihin Frostytechin revikoihin.
Sitten oli redhat linux compile kuormana, yhdessä "Prime95 blend" ja toisessa "Prime95 v27.9 AVX 8K FFT".
Pointtini oli se että katso, tässä on eri(laisia) testejä kyseisistä jäähyistä prosessoreilla joilla on korkeampi TDP kuin i7-7700K:n 91W ja niistä se selviytyy oikein hyvin.
Nyt kun tuon Hyper 212:n mainitsit niin linkkaan tähän FT:n NH-U9S revikan uudestaan, 150W testien seasta löytyy 212 EVO vertailukohta.
Noctua Intel LGA115x/775 Heatsink Temperature Comparisons – NH-U9S FrostyTech Review
212 EVO vs NH-U9S (2 fans)
15.9C vs 19.6C dT
Pentium Pro oli aikanaan myös melkoinen mörkö.
Piti kaivaa pöytälaatikosta esille tuollainen ja mitata se. Melko tarkasti mitattuna 67mm x 62mm kokoa tuolla, eli pinta-alassa mitattuna Pentium Pro on suurempi kuin Threadripper.