AMD:n Ryzen Threadripper on historian suurin kuluttajaprosessori, ainakin jos Slot-1- ja Slot-A -prosessorit unohdetaan korttimaisine kotelointeineen. Suuri koko aiheuttaa myös päänvaivaa jäähdytyksen toteutuksessa, jonka vuoksi useat valmistajat ovatkin julkaisseet vain Threadripper- ja Epyc-prosessoreille sopivia, räätälöityjä jäähdyttimiä.

AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorit ovat historian kookkaimmat prosessorit kuluttajamarkkinoilla, ainakin jos luvuista lasketaan pois Slot-1- ja Slot-A -prosessorit, joiden kotelointi oli kortti-tyyppisenä varsin massiivinen. Suurikokoinen lämmönlevittäjä ja uudet, epäsymmetriset jäähdyttimen kiinnikkeet ovat aiheuttaneet myös jäähdytinvalmistajille omat haasteensa, eikä suurelle osalle jäähdyttimistä voida tämän vuoksi luvata yhteensopivuutta.

Asetekin ja monen muun valmistajan AiO-nestejäähdyttimet ovat teknisesti yhteensopivia uuden TR4-prosessorikannan kanssa, mutta ne vaativat tuekseen uudenlaiset kiinnikkeet. Asetekin kiinnitysmetodille sopivat kiinnikkeet tulevat suoraan Threadripper-prosessoreiden mukana, mutta muut valmistajat joutuvat turvautumaan perinteisempiin toimitustapoihin. Yhteensä Threadripper-yhteensopivia jäähdyttimiä oli AMD:n dioissa listattu 25, joista 20 on AiO-nestejäähdyttimiä ja viisi perinteisiä ilmajäähdytteisiä tornicoolereita, joihin kuuluu myös tässä uutisessa esitellyt Noctuan uutuudet.

Asetekin ja muiden nykyvalmistajien AiO-nestejäähdyttimet eivät ole myöskään se optimaalinen ratkaisu suurikokoisen Threadripper-prosessorin jäähdyttämiseen, sillä niiden kontaktipinta koskettaa vain osaa koko lämmönlevittäjästä. Mikä pahinta, vaikka esimerkiksi Asetekin standardi pyöreä pohja peittää juuri ja juuri Threadripperin ytimet, ne eivät osu suoraan jäähdytyskanavien kohdalle ja ovat osittain jäähdyttimen kiinnitysruuvien kohdalla, mikä heikentää kontaktia entisestään.

Enermax on lähestynyt Threadripperiä suoraan valmistamalla sille täysin uuden Liqtech TR4 -AiO-nestejäähdyttimen. Nestejäähdytin on kulmistaan pyöristetty suorakulmio ja se peittää koko Threadripper-prosessorin lämmönlevittäjän. Se hyödyntää Enermaxin patentoimaa SCT-kanavointia (Shunt-Channel-Technology) blokin sisällä, minkä yhtiö kertoo edistävän coolerin jäähdytystehoa.

Enermaxin Liqtech TR4 -AiO-nestejäähdytin tulee saataville kahtena varianttina, joiden ainut ero on jäähdytyskennon koko ja siihen asennettujen tuuletinten määrä. Kevyempi malleista tottelee tuotenimeä Liqtech TR4 240 ja on varustettu kahdella 120 mm:n tuulettimella 240 mm:n jäähdytyskennolla, kun järeämpi on nimeltään Liqtech TR4 360 ja on varustettu kolmella 120 mm:n tuulettimella ja 360 mm:n jäähdytyskennolla.

Noctua on puolestaan julkaissut kolme tornimallista, ilmajäähdytteistä prosessoricooleria Ryzen Threadripperille. Coolerit perustuvat vanhoihin, hyviksi todettuihin ratkaisuihin, ja uutta niissä onkin oikeastaan vain kontaktipinta prosessorin jäähdyttimeen ja uusi SecuFirm 2 -kiinnitysratkaisu TR4- ja SP3-prosessorikannoille.

Noctuan Ryzen Threadripper -yhteensopivat coolerit tottelevat mallinimiä NH-U14S TR4-SP3-, NH-U12S TR4-SP3 ja NH-U9 TR4-SP3. Kaikki kolme on varustettu nikkelöidyllä, kuparisella pohjalevyllä ja kuparisilla lämpöputkilla. Alumiiniset jäähdytinrivastot on mitoitettu kunkin mallin tuulettimen mukaan joko 140, 120 tai 92 millisiksi kanttiinsa ja syvyyttä niillä on 52, 45 ja 71 millimetriä. NH-U14S:n mukana tulee yksi NF-A15-tuuletin, NH-U12S:n mukana yksi NF-F12-tuuletin ja NH-U9:n mukana kaksi NF-A9-tuuletinta.

Noctuan mukaan sen Threadripper-yhteensopivien NH-U14S TR4-SP3-, NH-U12S TR4-SP3- ja NH-U9 TR4-SP3 -coolereiden tuotanto on parhaillaan käynnissä ja toimitukset ovat alkamassa tai jo alkaneet. Kauppojen hyllyillä coolereiden pitäisi olla viimeistään kuun lopussa. Coolereiden suositushinnat ovat edellä mainitussa järjestyksessä 79,90, 69,90 ja 69,90 euroa.

Slovenialainen EK WaterBlocks on puolestaan esitellyt Ryzen Threadripper -prosessoreille sopivat nestejäähdytysblokit. EK-Supremacy EVO Threadripper Edition -nestejäähdytysblokit perustuvat aiemmista EK-Supremacy EVO -blokeista tuttuun rakenteeseen, mutta uusi versio peittää koko Threadripper-prosessorin lämmönlevittäjän. Nestejäähdytysblokin jäähdytystehon takana on 52 pientä uraa, jotka on aseteltu vain 0,25 millimetrin välein toisistaan, sekä Threadripper-prosessoreille optimoitu Jet Plate -levy, joka ohjaa nestevirran optimaalisesti blokin sisään.

EK-Supremacy EVO Threadripper Edition -nestejäähdytysblokki tulee saataville kolmena tuttuna varianttina. Kaikille yhteistä on nikkelöity, kuparinen pohjalevy, jonka päälle tulee versiosta riippuen asetaalimuovista, läpinäkyvästä akryylipleksistä tai nikkelöidystä messingistä valmistettu kansiosa. EK-Supremacy EVO Threadripper Edition on suoraan paketista otettaessa yhteensopiva sellaisenaan TR4- ja SP3-kantoihin esiasennettuine sormiruuveineen.

Läpinäkyvällä pleksikannella tai asetaalimuovikannella varustettu EK-Supremacy EVO Threadripper Edition kustantaa EKWB:n omassa verkkokaupassa 67,95 euroa. Nikkelöidyllä messinkikannella varustetun version hinta on puolestaan 86,95 euroa. Blokit ovat nyt ennakkotilattavissa ja niiden toimitukset aloitetaan 18. päivä kuluvaa kuuta.

Lähteet: GamersNexus (YouTube), Enermax, Noctua, EKWB

This site uses XenWord.
;