DDR5-muistit ovat saapumassa markkinoille vielä kuluvan vuoden aikana, kun Intel julkaisee niitä tukevat Alder Lake -prosessorit. AMD:n puolella DDR5-tukea odotetaan ensimmäisiin AM5-kantaan sopiviin prosessoreihin, olivat ne sitten Zen 3 -päivitysversioita tai Zen 4 -prosessoreita.
Innokkaimmat muistivalmistajat ovat ehtineet jo esittelemään ja julkaisemaankin ensimmäiset DDR5-muistinsa. Nyt joukkoon liittyy myös Samsung, joskin astetta edelle ehtineitä julkistuksia järeämmin asein. Yhtiö tähtääkin nyt esitellyillä muisteilla lähinnä Intelin Sapphire Rapids- ja AMD:n Genoa-palvelinalustoille.
Samsungin julkistamat DDR5-muistit tulevat saataville 512 Gt:n kapasiteetilla ja parhaimmillaan DDR5-7200-nopeudella. Ne ovat ensimmäiset HKMG-prosessia (High-K Metal Gate, Korkean K-arvon metallihila)) hyödyntävät DDR5-muistit, mutta Samsungilla on aiemmin kokemusta HKMG:n käytöstä yhtiön GDDR6-muisteissa. Korkeaan kapasiteettiin per muistikampa on päästy hyödyntämällä TSV-läpivientejä (Through-Silicon-Via) ja pinoamalla päällekäin kahdeksan 16 gigabitin DDR5-muistisirua ja muistikammalle yhteensä jopa 40 DDR5-muistipiiriä. Ylimääräiset kahdeksan muistipiiriä selittyvät muistien ECC-virheenkorjauksella, jota ei tule sekoittaa DDR5-muistien sisäiseen ECC-virheenkorjaukseen.
Lähde: Samsung
ARM:t kiristää kilpailua tai Samsung haluaa erottua joukosta?
Vaikuttaakohan tuo ecc latensseihin kun siinä eka tehdään piirin sisäinen ecc-tarkistus ja lisäksi tuo ecc-muistien laajempi tarkistus päälle.
Eiköhän
data-unfurl="true" data-result-id="90680" data-url="https://www.anandtech.com/show/16143/insights-into-ddr5-subtimings-and-latencies" data-host="www.anandtech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Insights into DDR5 Sub-timings and Latencies
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.anandtech.com
Tuo "kyhmy" pinnipuolella tuli jo DDR4:n myötä ja ilmeisesti sen tarkoituksena on helpottaa asennusta
data-unfurl="true" data-result-id="166132" data-url="https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_SDRAM" data-host="en.wikipedia.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
DDR4 SDRAM – Wikipedia
data-onerror="hide-parent"/>
en.wikipedia.org
Äkkiseltään en wikipeidaa parempaa lähdettä löytänyt.
"
ECC may lower memory performance by around 2–3 percent on some systems, depending on the application and implementation, due to the additional time needed for ECC memory controllers to perform error checking.[34] However, modern systems integrate ECC testing into the CPU, generating no additional delay to memory accesses as long as no errors are detected.[21][35][36]
"
Eli ei välttämättä. Tosin liene turvallinen veikkaus on, että ECC muisteja ei tulla julkaisemaan yhtä kireillä latenssi spekseillä saati sellaisilla kellotaajuuksilla kuin kuluttaja rammit. Noissa kuitenkin kaikkein tärkeintä on datan säilyminen, eli vakaus ja varmuus.
Palvelin hommissa muutenkaan se yhden queryn latenssi ole niin merkittävä, koska asioita on tapana ajaa asynkronisesti ja rinnakkain, jolloin yleesnä kokonais troughput on se juttu. On toki joitan käyttötapauksia joissa pienet viiveet on se juttu, tosin yleesnä nämä liitty ihmiskäyttäjään ja palvelun sujuvaan toimintaan, joten puhutaan ihan eri asioista kuin muistien viiveet.
Samsungilla on muistaakseni tapana vähän keulia näissä, eli todennäköisesti sieltä ei oikeasti tule aluksi saatavilla mitään DDR5-7200-nopeudella toimivaa, mutta ne "julkaisee" kerralla maksiminopeuden millä sitä nimenomaista "muistimallia" tullaan ikinä tuottamaan.
Mitä tekemistä Armilla on asian kanssa? Ihan samoja muisteja ne syö, ei Samsungia kiinnosta kumpaan niiden muisteja pistetään kiinni, tekevät vain parhaat muistit mitä pystyvät.
Helvetin surullista jos tosiaan se menee täähän, softien muistivaatimuksilla ei ole mitään väliä koska kyllähän sitä muistia ja prossutehoa on niin perkeleesti ajattelee koodarit ja tekevät paskaa koska ei kiinnosta optimointi. Joku spotifynkin klientti suhtkoht yksinkertainen ja tehtävänä on soittaa sekä hakea musiikkia ja muistivaatimukset vain kasvavat, optimointi olisi kova sana, mutta sitä nykyään ei tunnuta osaavan. Electron ja muut paskaframeworkit helvettiin.
Se vain on paljon helpompaa ja halvempaa rakentaa paskaframeworking päälle kevyt kerros customia kuin rakentaa koko pakka alusta loppuun itse. Tämä on trendi niin työpöytäsoftissa kuin myös verkkosivuilla.
niin, paskan suoltaminenhan se trendi valitettavasti on, ihan vitun sama miten toimii kunhan toimii tuntuu ajatusmalli olevan ja se tällaista nörttiää vituttaa. Onneksi en käytä windowsia vaan linux ja bsd pyörii jossa itse voin kontrolloida miten teen asiat.
katso liitettä 573740
Väittäisin että se on tällä hetkellä "monella on vielä 8-16 Gt", 32 Gt on lähinnä hc-harrastajille vasta rantautunut (työasemien ulkopuolella tietenkin siis)
Se oli jotain puoli vuotta – vuoden, sitten korjasivat sen.
Sen jälkeen on taas peruskäytössä riittänyt 4 gigaa muistia.
Peruspelaajalle riittää nykyään 8 Gigaa (keskusmuistia) oikein mallikkaasti ja 16, jos on vaativampi. En nyt kyllä näe ihan heti peruskäytössä, mihin saisi 32 Gigaa menemään..
Kerran on koneellani yhdistelty ihan jumalattomia kuvia (todella suuri määrä valokuvia yhdeksi kuvaksi ja silloin 64 Gigaa oli vähän, olisi pitänyt olla 128 (tai ehkä 256 yhdessä tapauksessa)..
Niin, riippuu tosi paljon miltä ryhmiltä kysellään. Mulla on mATX-koneessa ollut nyt 4v 32 gigaa ja sitä ennen oli 6v 16 gigaa. Työläppäriin lisättin toinen 16 gigan muistipala kun vanhalla ei pärjännyt. Monella enemmän virtuaalikoneissa koodia vääntävällä on jo 64 gigaa läppärissä. Nuo ei vielä ole työasemaluokan koneita eli ei ole threadripperiä, ryzen pro:ta, xeonia yms.
Muistia kuluukin juuri noissa prosessoinneissa, missä jokainen core tekee jotain. Muistia voi jakaakin säikeiden välillä, mutta työsetti on eri. Eli jos esim. ajaa filttereitä kuville, 16-ydin voi kuluttaa noin 2x sen mitä 8-ydin. Jos 4 ytimelle riittää 4 gigaa, kyllä 16:lla vaan 16 gigaa on oikeanlainen mitoitus. Tässä käytössä muistin kulutuksen kasvu on ihan "fiksua".
Spotifystähän on klienttejä myös AV-vastaanottimiin ja niissä on ihan mopotason laitteisto. Nuo electron-pohjaiset klientit on ihan omassa luokassaan. On nuo luvut silleen astronomisia, että ei montaa vuotta tarvi mennä taaksepäin, kun koneessa mikään ohjelma ei vaatinut niin paljon muistia ja koko käyttis oli pienempi kuin yksi electron-appi nykyään
Puolison työpaikassa lähti viime vuonna viimiset 4 gigan läppärit pois
virtuaalikoneethan sitä muistia kuluttavat ihan kiitettävästi ja se on täysin ok, itselläni työasemassa 64gt muistia. ELi ei se mitään jos muistia käytetään, mihin sitä käytetään se onkin ihan eri kysymys. Käytetäänkö sitä virtualisoinninpyörittämiseen joka vaatii tehoja ja muistia vai meneekö sama muisti electron paska-appien pyöritykseen.
Tuskin mitään, jäin fundeeraamaan samaa, mutta sitten täräytettiin lekalla kallo halki.
Tuskin mitään, jäin fundeeraamaan samaa, mutta sitten täräytettiin lekalla kallo halki.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä