Mrwhosetheboss-käyttäjänimellä YouTubessa toimiva Arun Maini on havainnut hänen vanhojen Samsung Galaxy -lippulaivapuhelintensa akkujen turvonneen puhelinten oltua käyttämättömänä varastoituna. Maini huomasi alun perin Galaxy Note 8:n akun turvonneen niin paljon, että puhelimen takalasi oli revennyt auki.
Turvonneet laitteet eivät Mainilla olleet jääneet kuitenkaan vain Note 8:aan, vaan myös hänen valikoimistaan löytyneiden Galaxy S6:n, Galaxy S8:n, Galaxy S10E:n, Galaxy S10:n, Galaxy S10 5G:n ja Galaxy Z Fold 2:n akut olivat turvonneet.
Maini kertoi akkunsa turpoamisesta alun perin Twitterissä ja videon tekoon hän päätyi vasta huomattuaan muidenkin käyttäjen raportoineen samasta ongelmasta. Videollaan Maini kertoo This Is -YouTube-kanavan kertoneen kaikkien heidän yli kolme vuotta vanhojen Galaxy-puhelinten akkujen turvonneen. Lisäksi videolla myös Marques Brownlee kertoo joidenkin hänen Samsung-laitteiden akkujen turvonneen, ilman että hän olisi kohdannut samanlaisia tapahtumia muissa puhelinmalleissa. Mainin YouTube-videon ulkopuolelta myös niin ikään YouTubeen videoita luova Quinn Nelson on kertonut Twitterissä havainneensa samoja haasteita.
Samsung ei ole vielä antanut virallista lausuntoa akkujen turpoamisen osalta, eikä tiedossa sen myötä vielä ole, onko kyseessä mahdollisesti laajempikin ongelma. Samsungille haasteet akkujen kanssa eivät olisi ensimmäinen kerta, sillä valmistajan vuoden 2016 Galaxy Note7 -puhelimet jouduttiin aikanaan vetämään pois myynnistä räjähtävien akkujen vuoksi.
io-tech seuraa tilanteen edistymistä ja tutustuu myös omiin varastoihinsa akkujen mahdollisten pullistumisten varalta.
Lähteet: Mrwhosetheboss@YouTube, Android Police, SnassyQ@Twitter
Déjà vu. 2020 tammikuun alussa kun iltauutissa lyhyesti sivuttiin sittemmin meemiflunssaksi osoittautuneen sairauden ensimmäisistä tapauksista, mietin että ”onkohan tämä miten paha juttu?”.
t. nimim. S10e räpylässä
katso liitettä 959702
Huomion arvoista toki, että videolla sivuttiin myös useita muita malleja ja niiden akuissa ei vikaa. Turpoaminen voi tulla vastaan ennenpitkää kaikilla, mutta jos Samsung turpoaa säännönmukaisesti parhaimmillaan jo kahdessa vuodessa, niin jotain on vialla. Osa vielä alkuperäisissä paketeissaan, joten aika rajattu shelflife. Kameroiden akuissa on harrastetutuilla tullut turvonneita akkuja, mutta silloin ollut poikkeuksetta kyse halpis aftermarket akut.
Voihan se olla firmis ongelma ja päästetään liian tyhjäksi. Mutta ei nyt missään muussa premiun laitteessa ole tullut vastaan, että akku alle 10 turpoaa tuolla tavalla, vaikka akku olisi muuten jo aivan luuska.
Itse vaihdon tuorempaan s22 malliin kesällä kun oli hyvä tarjous ja en antanut s10e vaihdossa kun sai minkä tahansa älypuhelimesta sen 200€+100€ lahjakortti.
Pitää seurata alkaako oireilemaan.
Itse koitan kyllä kaikkia akkulaitteitta mitä on kaapistossa ladata välillä niin pysyvät toimintakuntoisena pidempän.
Itsellä oli s7 josta akku piti vaihtaa kahdesti ja s10 josta kerran. Kännykät istuivat 90% ajasta qi laturissa, eli langattomassa.
Kaikissa tapauksissa takalasi pullistui.
Vaihdoin pari vuotta sitten sitten Nokia N9 uuden akun kun vanha ei oikein pitänyt varausta enää kauhean hyvin eikä sekään ollut pullistunut yhtään vaikka ikää oli jo aika reippaasti.
Uuden puhelimen osto lähiaikoina edessä ja kyllä tämän uutisen valossa taitaa olla jokin muu kuin Samsungin puhelin.
Itsellä on joskus turvonnut oheisen kuvan mallisia Nokialaiseen luuriin tarkoitettuja BP-6MT-mallisia akkuja. Tosin varmaan vasta lähemmäs 10 vuoden piironginlootakomennuksen jälkeen. Niissä lukee "CELL MADE IN KOREA". Sattumaako?
Tuon S4:n Snapdragon 800 kävi tosi kuumana ja pistemäisenä. Lienevätkö akut ottaneet siitä kipeää, vai onko maksimoitu kapaa suhteessa tilavuuteen?
Viime vuosituhannella osattiin tehdä laatuakkuja. Kuvassa Nokia 5110:iin keväällä 1998 ostamani (300 mk) Li-Ion. Paksu ja painava vakioakku jäi suoraan puhelinkauppaan. Käytin aktiivisesti 5110:ä vuoteen 2004 asti. Sen jälkeen olen silloin tällöin fiilistellyt vanhuksella, kun se on tavallaan taideteos rekkamaalari Simo Riikosen maalaamalla uniikkikuorella. Jossain vaiheessa uudet SIM-kortit eivät enää toimineet vanhan 2G-luurin kanssa, joten piti kikkailla prepaidin ja soitonsiirron kanssa, jos halusi käyttää vanhaa jonkun päivän. En ole 2014 jälkeen käyttänyt 5110:ä kodin ulkopuolella ollenkaan, vaan pelaillut lapsen kanssa pari kertaa vuodessa matopeliä. Pisin tauko oli ennen tätä iltaa, eli käytin ja latasin viimeksi 3.4.2021. Silloin jännite jäi 3,86 volttiin. Tänään on kulunut lataamatta lähes 1,5 vuotta. Pelkäsin, että nyt on jännite päässyt liian alas ja akku pilalla. Huoli oli onneksi turha, koska jännite on nyt 3,84 V. Mitäs hittoa, laskenut vaivaiset 20 mV per 1,5 vuotta. Ja Li-Ion akulla ikää sentään 24,5 vuotta. Lukeehan siinä made in Japan, mutta silti ihmetyttää. Tuolloin viime vuoden huhtikuussa testasin akun kapasiteettia viikon verran. Matopeliä pystyi takomaan tunnin verran äänet päällä. Puhelin pysyi virroissa karvan alle viikon verran, kun siihen ei koskenut.
On mulla toinenkin lähes yhtä vanha akku. Se on 6210:n tai 6310i:n Li-Po. Sen jännite oli 3.4.2021 3,91 V, ja tänään 3,78 V. Pudotusta 130 mV/1,5 vuotta, eli tosi vähän siinäkin, muttei läheskään niin hyvä kuin edellisen 20 mV. Tämäkin on Japanissa valmistettu.
Ilmeisesti kyse on pääosin varastoiduista puhelimista, mutta ilmeneeköhän tuota "normaalia enemmän" vanhoilla käytössäolevilla Samsungin lippulaivoilla? Vielä ei näy turpoamisen merkkejä 3,5 vuotta vanhassa päivittäisessä käytössä olevassa S10:ssä.
Vanhassa xcoverissa toi oli ihan normaalia että nimh akut turpoo iän myötä. Interwebsistä saa uusia akkuja ja xcoveriin noi pysty itse vaihtaa niin ei ongelmaa.
Samsung xcover 271 puhelimeen ostin kolme kertaa uuden alkuperäisen LiIon akun, ja kaikki paisuivat niin, että pullauttivat takakannen irti. Ja tapaus oli jo liki 10v sitten.
Tuota esiintyi aikanaan vanhemmissa puhelimissa irrotettavien akkujen aikakaudella, mutta meillä on toimistolla varasto täynnä vanhoja älypuhelimia jotka on olleet käyttämättä vuosia, eikä havaittavaa turpoamista ole yleisesti ottaen näkynyt näissä suljetun rakenteen laitteissa.
Honor 9 akku turposi ihan jo käytössä ja meni takuuseen.
Monta vuotta laatikossa ollut htc desire oli poksauttanut takakannen irti kun akku oli turvonnut niin paljon. Onhan toi hiukan pelottavaa, että joku päivä laatikossa säilössä oleva kännykkä vain syttyy tuleen.
Yhdessä puhelimessa akku turposi niin että hajotti koko luurin, mutta se olikin mobiili hotspot käytössä ja piuhassa päivät pitkät, joten en sinänsä ihmettele.
Puhelinta ei tosiaan kannatta käyttää jatkuvasti hotspottina mutta toisaalta mobiilireitittimet ovat vastaavassa rasituksessa koko ajan. Itsellä on kokemusta vain yhdestä mobiilireitittimestä ja siitä turposi akku. Mahtaakohan olla näissä vielä yleisempää kuin puhelimissa? Mobiilireitittimiä kannattaisi varmaan pitää välillä akun varassa eikä aina piuhan päässä .
Olen näihin 24/7 akku laitteisiin myös tuunannut ~4V jännitelähteen akun tilalle. Aina ei toimi kun jotkut laitteet taitaa jotenkin haistelella akun muita pinnejä, mutta osassa toimii suoraa
Ei tollasee projektii olis sattumalt missää ohjeita tumpelolle? Ittellä pysyy kyl kolvi jotenki kädes, mut 5V usbista jos pitäs saada 4V ni menee hiuka liia vaikeeks…
Jännitteen pudottamiseen löytyy valmiita piirejä (DC-DC) vaikka ebaysta.
Riippuu ihan laitteesta, että miten kriittinen se on "akun" napajännitteestä. Kotistereoihin ostin (ihan laadukkaan) Bluetooth vastaanottimen ja siitä akku turposi heti. Pelkällä usb-piuhalla akku irroitettuna ei lähde käyntiin, mutta tämä malli toimii vaikka akun tilalla on USB:n 5V, joten se oli helppo modaus ilman DC-DC muunnoksia.
Tumpelo olen itsekkin ja toimintasavu on välillä noussut kun omia virityksiä tehnyt
Ihmettelette miksi ko merkki on markkinajohtaja, firman taktikka on onnistunut kun ei tehdä liian kestäviä tuotteita vaan saadaan myytyä aina uutta.
Taitaa olla. Kaikki neljä perhepiirin mobiilireititintä turposivat suunnilleen kolmen vuoden käytön jälkeen. Pari oli päivittäisessä aktiivikäytössä ja loput satunnaisemmalla käytöllä ja latauksella.
Omista puhelimista parinkymmenen vuoden aikana on turvonnut vain yksi, eli nykyistä Sonya edeltävä LG G8s. Muutamasta akku oli kuollut kokonaan, mutta turvotusta ei näkynyt.