Yhteen protokollaan siirtyminen läpi tallennusmedioiden yksinkertaisi etenkin datakeskusten toteutusta merkittävästi, mutta siitä voisi olla hyötyä myös koti- ja työasemakäytössä.

Tietokoneiden tallennustila on siirtynyt jo useimmissa tapauksissa SSD-aikaan. Kiintolevyillä on kuitenkin edelleen paikkansa eikä se tule ainakaan lähitulevaisuudessa horjumaan, mikäli asia riippuu Seagatesta.

Seagate on esitellyt Open Compute Project Summit -tapahtumassa maailman ensimmäistä NVMe-protokollaa tukevaa kiintolevyä. 2U JBOD -koteloitu prototyyppi sisältää yhtiön mukaan natiivin NVMe-portin, josta löytyy sekä SAS-, SATA- että NVMe-tiloja tukeva Tri-Mode-lähetinvastaanotin. Uusi ohjainpiiri perustuu yhtiön kolmannen sukupolven SSD-asemien ohjainpiiriin ja firmwareen.

NVMe-protokollaa tukeville kiintolevyille povataan kysyntää ainakin palvelinmarkkinoilla, sillä etenkin isoissa datakeskuksissa yhden ja saman protokollan käyttö läpi järjestelmän tallennustilan tyypistä riippumatta yksinkertaistaa toteutusta selvästi. Myös kuluttaja- ja työasemapuolella yhteen protokollaan ja yhtenäisiin liitäntöihin siirtyminen mahdollistaisi yksinkertaisemmat emolevyt ilman SATA- tai SAS-liitäntöjä.

Lisäpontta asialle antaa kiintolevyjenkin kasvavat nopeudet; vaikka SAS- ja jopa SATA-liitännät ovat riittäviä vielä nykypäivän kiintolevyille, on useampia toisistaan riippumatta toimivia lukupäitä hyödyntävät asemat kasvattamassa nopeuksia lähitulevaisuudessa selvästi. Seagate aikookin aloittaa prototyyppien toimitukset asiakkailleen jo vuoden kuluttua, syyskuussa 2022. Varsinaisille markkinoille kiintolevyjä odotellaan kuitenkin vasta vuoden 2024 puolivälin tienoilla.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;