Silverstone on lanseerannut uuden SX700-G-virtalähteen, joka on markkinoiden tämän hetken tehokkain SFX-kokoinen virtalähde. Yrityksen valikoimista on löytynyt jo runsaan parin vuoden ajan 700-wattinen SFX-L-malli, joka on kooltaan 30 mm pidempi. Uusi SX700-G-malli paketoi kuitenkin saman 700 watin tehon vieläkin pienempään tilaan, yltäen 882 watin tehotiheyteen per litra.
SX700-G käyttää yhden 12 voltin linjan toteutusta, jossa koko 700 watin teho voidaan tarvittaessa työntää 12 voltin linjaan. Laitteella on 80Plus Gold -sertifiointi, eli se tukee parhaimmillaan 92 %:n hyötysuhdetta 50 %:n kuormituksella. SX700-G sopii mm. pienikokoisiin kahden näytönohjaimen kokoonpanoihin, sillä se tarjoaa neljä 6+2-pinnistä PCI-E-virtaliitintä. Johdot ovat täysmodulaariset ja tyypiltään litteät.
SX700-G:n jäähdytyksestä huolehtii dynaamista nestelaakerointia käyttävä 92 mm:n tuuletin, jonka pyörimisnopeus pysyy tasaisessa 1250 RPM:ssä aina 50 %:n rasitustasoon asti. Tuulettimen minimelutasoksi kerrotaan 18 dBA.
SX700-G tulee saataville Suomessa tammi-helmikuussa arviolta 174,90 euron suositushintaan. Yhdysvalloissa laite tulee kauppoihin vielä loppuvuoden aikana.
Lähde: Silverstone
700W SFX-kokoon on ihan kova suoritus, mutta kova on vähän tuo hintakin.
Olisi sinänsä mielenkiintoista tietää mitä tässä on sisällä. Revikoiden perusteella parin vuoden takaisessa SX600-G:ssä konkat oli vielä keräilty miljoonalaatikosta, mutta tuoreemmassa SX650-G:ssä laatu oli jo asiallisempaa. Jos arvata pitäisi niin kaikella todennäköisyydellä tämä varmaan perustuu samaan platformiin kuin jälkimmäinen.
Hienoa että edes joku kehittää näitä edelleen eteenpäin vaikka hinnassa näkyykin. Liekkö tämmöisestä saisi jo kohta toteutettua mallin joka toimii semipassiivisena perus yhden näyttiksen kokoonpanolla. Nimenomaan powerin äänekkyys häiritsi edellisessä koneessa joka oli itx kokoa sfx powerilla.
Silverstonen SFX-L-kokoisista malleista löytyy äänetön tila alle 30 % rasitustasolla sekä täyspassiivinen 450 watin malli.
Ei tartte pelätä, että saisi hiljaista kokoonpanoa tuolla.
Näköjään noissa 700W ja 800W malleissa, toki on noilla kokoeroakin oikeisiin sfx virtiksiin ja hinta melko hulppea titanium hyötysuhteen myötä. Itsellä oli juurikin tuo 500W SFX-L josta ei semipassiivisuutta löydy. Pöhisi aika ahkeraan huolimatta isommasta koosta.
Tästä asiasta olenkin narissut tuolla ryhmässä, että kehitys kehittyy nykyisin ainoastaan yhä suurempaan ja aina vain tehokkaampaan. Kyseessä lienee markkinoinnin kannalta ajatus, että kaikki iso kuulostaa asiakkaan korvissa hyvältä ja ”isommasta” voi pyytää vielä enemmän rahaa?
Ongelma on siinä, että markkinoille tulee entistä enemmän vehkeitä jotka syövät aina vain vähemmän virtaa. Tämä on loistava juttu. Vähemmän rahanmenoa, lämpöä ja tuulettimia josta seuraa vähemmän melua jne… Mutta! On mieletöntä, että on pakko hankkia 14w kuluttavaan koneeseen 500w poweri. Ok, no jostan netin syövereistä voi löytää jonkin superkalliin (laitteeseen nähden) pico-psu:n joka vaatii AC/DC muuntimen joka sekin maksaa paljon. Enemmän, kuin iso ATX versio.
PS: Jos joku ei tiennyt, niin iso ATX virtalähde kuluttaa enemmän virtaa pelkästään ollessaan yksin päällä, kuin moderni pieni tietokone.
Lisäys.
Siis ihan hieno juttu, että tähän pikkupowerwiden luokkaan tuli nyt uusi entistäkin isompi. Tarkoitin edellisellä, että olisi sekin hienoa ja jopa vielä hienompi ainakin _minun mielestä_ jos tulisi myös passiivisia ja tosi virtapihejä pikkupowereita ATX/SFX kokoluokissa.
Taidat elää vielä 90-lukua, jolloin virtalähteiden suorituskyky vajaakuormalla oli paikoin todella heikkoa. Pikaisella katsauksella nuo nykyiset kilowattiluokankin virtalähteet syövät vain alle 10 W lepotilassa (toki tämän on paljon enemmän kuin mitä moni kannettava syö edes käytössä, mutta alle 10 W pöytäkoneita ei taida pahemmin olla). Jo 20 W kuormalla hyötysuhde on yleensä sen 70+ %. (Toki tämä ei päde välttämä kaikkiin virtalähteisiin, koska tuo 80+ -sertifikaatti ei vaadi mitään lepotilan hyötysuhteelta. Osa isoista ja halvoista on varmaan sitä ihteään.)
Toki tuon hyötysuhteen siinä <20 W kuormalla saisi varmaan >80 % myös halvoissa virtalähteissä, jos tinkisi maksimitehoista reilusti. Kalliimmat 500 W laitteet taitavat melkein siellä jo olla. Isoin haaste lienee ihan se, että lepotilassakin pitää tarjota se 5VSB (ja toki se, että puhtaan lepotilan hyötysuhde on aina ~0 % – koska mitään hyötytehoa ei tarvita).
Itse puhuin omasta kokemusesta. Viestistäsi ilmeni, että sinä pohjaat omiin oletuksiisi.
Itselläni on 4C-Pentium joka kuluttaa kokonaisuudessaan 13w jossa on jo virtalähteen hukka mukana. Kone on ihan pöytäkone ja vastaa taannoista dual corea tehoiltaan sillä erolla, että kykenee laadukkaaseen 4K grafiikkaan.
On ihan normaali ja ymmärrettävä asia, että suurta tehoa käsittelemään kykenevät järeät komponentit eivät toimi edullisesti hyvin pienellä kuormalla. 500w powerin käyttö alle 15w kuormalla ei kertakaikkiaan ole optimaalinen tilanne.
En jatka jankutusta aiheesta.