
Sony esitteli aiemmin keväällä tulevan PlayStation 5 -konsolin teknisiä ominaisuuksia ja hieman myöhemmin konsolin ohjaimen. Nyt vuorossa on itse konsolin esittely.
PlayStation 5 -konsoli tulee saataville kahtena versiona, perinteisenä 4K UHD BluRay -asemalla varustettuna sekä vain digitaalisia pelejä tukevana, levyasemattomana Digital Edition -versiona. Konsolit ovat identtisiä lukuun ottamatta optisen aseman vaatimaa lisätilaa konsolin toisella laidalla.
PS5:n muotokieli yhdistää jo ohjaimissa aiemmin nähdyn teeman, valkoista, mustaa ja sinisia valoja. Itse konsolin keskiö on musta ja sivupaneelit valkoiset. Siniset valot löytyvät puolestaan konsolin ylälaidasta ja valaisevat valkoisen reunuksen sisäpuolta. Konsolin kyljet ovat muotoiltu erilaisin kaarevin linjoin ja ne ovat esimerkiksi ylälaidasta kuperat konsolin ytimeen nähden. Tämän vuoksi PS5-konsolit vaativat poikkeuksellisesti jalustan sekä vaaka- että pystyasennukseen.
PlayStation 5:n ohjain on ristitty DualSenseksi ja se uudistaa ohjaimen muotokieltä selvästi aiemmasta, mutta tattiohjainten ja pääpainikkeiden paikat ovat pysyneet ennallaan. Myös pieni kosketuslevy ohjaimen keskiössä on edelleen paikoillaan ja ohjaimen päädystä aiemmin löytynyt valo on nyt sijoitettu hohtamaan kosketuslevyn alta sivuille. Muita uudistuksia ovat vaihtelevalla vastuksella varustetut L2- ja R2-liipaisimet, paranneltu haptinen palaute ja Share-painikkeen korvaaminen uudella Create-painikkeella. Ohjaimesta löytyy myös mikrofoni sekä mykistysnappula sille. Ohjain on langaton ja sen sisäänrakennettua akkua ladataan USB Type-C -liitännällä.
Rautapuolella konsolista löytyy AMD:n semi-custom-APU-piiri, joka rakentuu yhteensä kahdeksasta Zen 2 -prosessoriytimestä ja 36 Compute Unit -yksikön RDNA2-grafiikkaohjaimesta. Prosessoriytimet toimivat parhaimmillaan 3,5 ja grafiikkaohjain 2,23 GHz:n kellotaajuudella. Kellotaajuudet ovat dynaamisia eikä Sony ole ilmoittanut kummankaan minimikellotaajuuksia.
APU-piirin muistiohjain on 256-bittinen ja sen jatkeena on 448 Gt/s:n muistikaistan päässä 16 Gt GDDR6-muistia. Konsolin tallennustila on toteutettu Sonyn omiin ohjaimiin perustuvalla SSD:llä, jonka luvataan kykenevän 5,5 Gt/s:n raakaan siirtonopeuteen ja Kraken-pakkausta hyödyntämällä tyypillisesti 8 – 9 Gt/s:n mutta teoriassa parhaimmillaan jopa 22 Gt/s:n nopeuteen. Konsoli tukee tallenustilan laajentamista M.2-liitäntäisellä SSD-asemalla, mutta yhtiö tulee ilmoittamaan vasta myöhemmin yhteensopivat asemat. Kriteereitä yhteensopivuudelle tulevat olemaan ainakin nopeus sekä SSD:n jäähdytyksen vaatima tila.
Ei tässä nyt keskusteltu sinun pelaamisestasi, eikä edes minun. Eiköhän aika monella maailmassa kuitenkin ole tilanne, ettei tykki tietokoneen kylkeen ole varaa hommata uusinta konsolia erikseen "yksinokkeuksia" varten. Mikä nyt sinänsä ei edes liity tähän aiheeseen mitenkään. Playstationin yksinoikeus pelit vain ovat olleet pitkään jo niin hyviä, että ymmärrän maailmassa olevan ihmisiä joille se vaikuttaa ratkaisevasti ostopäätökseen ja joiden mielestä pleikkarille on aidosti "parhaat pelit", eikä tätä voi automaattisesti lanseerata hevonpaskaksi.
Tiedän ihan hyvin mitä käyttämäsi termit on. AV viritinvahvistimet vaan on aivan täysin turhia ellei sulla ole järjetöntä määrää erilaisia kuvalähteitä olohuoneessasi (useampaa kuin mitä telkkarisi tukee suoraan). Telkkarista/kuvalähteestä vaan optisesti äänet vahvariin ja kaikki pelaa hyvin ilman että pitää joka konsolisukupolvi laittaa vahvaria kiertoon jonkun HDMI standardin muutoksen takia.
Atmos äänet lienee tällä hetkellä ainoa turhake joka ei moisella järjestelyllä toimi, mutta aika harvalla on kymmenittäin hyvälaatuisia kaiuttimia täydellisesti akusoidussa huoneessa ja muiden kannattaa ensisijaisesti panostaa muutamaan hyvään kaiuttimeen ja kunnon akusointiin.
PC:n työpöydälle saat ääni/kuva-asetusten vaihdon yhden kuvakkeen tai pikanäppäimen taakse.
Tiedät mutta silti suosittelet käyttämään vanhaa häviöllistä tekniikkaa. Optisen läpi kun ei kulje kuin mainitsemasi DTS ja Dolby Digital. Olen jo monta kertaa aiemmin maininnut että Nvidian kortit ei anna ulos kuin stereoääntä jos kytkee suoraan televisioon vaikka kuinka olisi spdiffillä tai hdmi:llä ARC:n yli surround-äänentoisto. Ainoa tapa saada ulos surroundia on kytkeä PC vahvistimeen ja ottaa ARC pois käytöstä vahvistimen asetuksista.
Kun puhutaan konsoleista ja PC:stä ja varsinkin mieltymyksistä niin ei ole mitään yksiselitteistä faktaa joka on se ainoa totuus.
Optinen liitäntä eli SPDIF taitaa alkaa olla jo menneen talven lumia. SIllä kun ei 5.1 DD/DTS kummallisempaa siirrellä. Tuli tuo aika puuntakaa kun koitin saada 7.1 DTS-HD ääniä toimimaan. Lopulta nakkasin koko optisen turhakkeen mäkeen ja tuuppasin HDMI:tä pitkin äänet jossa ne toimii. Vahvarikin vaikka on jo monen monta vuotta vanha tukee 4K60Hz läpivientiä HDR:llä joten nou hätä.
Näyttis vissiin sit syksyllä vaihtoon? Ehtii hyvin ennen uusia konsoleita. Vaihtoehtoisesti laitat pc:n siihen AV vahvistimeesi suoraan spdiffillä kiinni ja laitat vahvistimesi vaihtamaan lähdettä signaalin olemassaolon mukaan automaattisesti.
DTS on ihan riittävä pakkaustasoltaan eikä eroja kuule ennen kuin tilaan ja kaiuttimiin on käytetty isoja summia rahaa.
Optinen liitäntä on toslink, spdif on (digitaalinen) rajapintastandardi.
Lisäksi toi sun vahvaris joutaa mäkeen uusien konsolien tullessa, kun ei tue edes 4k120 saatika 8k kuvaa. Toki jos matalat ruudunpäivitysnopeudet ja resoluutiot on mieleen niin mikäs siinä.
Jos itse olet kinaamista välttelevä ihminen, se ei mielestäni oikein välity kommenttisi tyylistä.
Ei se määrä vaan laatu. Pc pelit eivät ole mielenkiintoisia mielestäni.
Ei jouda. 4K120 en tartte mihinkään. Ei ole vielä vuosiin sellaista rautaa joka tuohon kykenisi ja 8K kuvaakaan en tartte mihinkään. Sitten jos joskus tartten 8K kuvaa niin voi myös vahvarin pistää vaihtoon.
Oli se optinen taikka koksilla niin se on nykyaikana jo vanhentunutta rojua. Nykyaikaa on se että siinä samassa piuhassa jossa menee kuva, menee myös se ääni.
Vähän veikkaan ettet ole Pc pelailua kauheasti harrastellut tai että tietäisit niistä hyvistä peleistä mitä ne ovat PC.llä.
He jotka kovasti kannattaa jotain esim tiettyä konsolia niin eivät suostu näkemään eikä todellakaan myöntämään yhtään mitään ja keskustelu on täysin turhaa joten täytyt nyt vain lopetella turha diipadaapa..
Onhan näitä vannoutuneita konsoli pelaajia mutta väliin tuntuu etteivät tieeä mistään paremmasta koska eivät ole edes yrittäneet.
Minä pelaan PS niitä kourallista tai paria kourallista tulevaa peliä.
Steam tarjonta murskaa täysin sen mitä PS.llä on tarjota ja tähän päälle vielä Windowsin/Xbox pelit PC.llä +pelipassi jne..
PC.llä ei pelaaminen lopu kun on näitä huippu Indie pelejäkin päälle kaikki modit jne..
Tosin jos ei PC.llä pelaamista harrasta niin ei voi näistä tietää mitään.
Vähän sama kuin Toyota mies ei tiedä miltä +400hp RS3 on ajaa joten ei osaa myös kaivata sellaista mistä ei tiedä.
Lukitaanko vastaus? Syksyllä tulee uudet näyttikset ja luultavasti se 4k120 on ihan mahdollisuuksien rajoissa pikkasen asetuksia tiputtamalla.
Retropelaamista en toki tuomitse, hyvä harrastus moinen.
Ite kaa mietin ekaksi, että toi valkonen väri ei oikeen sovellu pelikonsoliin (ja varsinkaan ohjaimeen) mutta onhan Wii ja WiiU myös valkoisia puhumattakaan ohjaimista!
:smoke:
Kyllä lukitaan. PC:llä ei ole tarkoitus pelata töllön kanssa. Ainut syy miksi tarttee PC joskus kytkeä töllöön on kun vanha PS3 on muuttunut suihkuturbiiniksi, niin sillä ei enää kehtaa netflixiä pyörittää.
Sen takia uusi PS5 kiinnostaa että siitä saisi jälleen vuosiksi television kaveriksi kivan mediatoistimen jolla voisi myös pelata. Ehkä uusi GT olisi jälleen hankkimisen arvoinen peli.
Se että konsolit tulee tukemaan 4K120 ei tarkoita että sellainen olisi niillä mitenkään realistinen. Voi ehkä olla että jotain voi tullakin mutta suurin osa varmaan jauhaa siellä 30/60Hz. Ehkä näiden jälkeen julkaistavilla konsoleilla se 4K120 alkaa olla enemmän realismia. Kunhan nyt päästäisiin sinne 4K60 niin hyvä.
Veikkasit väärin.
Se on aivan sama monta peliä steamissa on, kun pleikkarille on mielenkiintoisempia pelejä mielestäni. Kun yksi laite pitää valita olohuonepelaamiseen, se on pelien vuoksi ps, eikä pc.
Kannattaa myös muistaa että PS puolella on useampi ja varsin upeaa Sonyn yksinoikeuspeliä ja lisää tulee kokoajan, jo niiden takia tuli aikoinaan hommattua PS4 koska pelien laatu on ollut huikea
Yksinoikeudella PS4:llä
katso liitettä 401191
Tässä vielä millainen se voisi mustana olla.
katso liitettä 401193
Veikkaan että versiota ilman blu-ray -asemaa tullaan myymään reilulla alennuksella. Varaa on, koska käyttäjä on sidottu ostamaan kaiken PS-Storesta.
Asemallisen version hinnassa taas heijastuu konsolin todelliset valmistuskustannukset.
Vaikka nykyisin paljon naisia pelaajina, eiköhän se tuokin ole ruma monen mielestä, koska a) "turha" elektroninen laite. b) pelikone. c) väärän värinen.
No empä oo itekään kuullu moista lipsahusta naisten suusta mutta… ite kyllä oisin tykänny enemmän tuosta kilpailijan "tuhkakupista" mutta aina ei voi voittaa ja ehkä tämä nyt sen devkitin voittaa vain jos saa mattamustana.
Mitä taas kauniimman sukupuolen aivoihin tulee niin täällä ei voinu kuin ihmetellä kun vaimo plus 2 teini-ikäistä tytärtä oli ihan onnessaan julkaisuvideosta että "vähänkait siisti, tuo pitää saada". Eli reaktiot kertoo että vissiin tuo ulkonäkö joihinkin vaikuttaa positiivisesti. Vaimo nyt oli kuitenkin enemmän onnellinen tyttärien riemusta ja siitä että ompahan jotakin yhteistä mitä perheen kanssa hommata myös tulevaisuudessa. Survon sen sitten tv-tason uumeniin oven taakse, toivottavasti ei lämpene sielä hirveesti ja ala huutamaan.
Miten ajattelit sen näyttiksen vaihdolla paranevan? Tuo bugi on ollut tiedossa ainakin Geforce 200 -sarjasta lähtien eikä Nvidiaa ole kiinnostanut korjata ajureita. Mikään näistä tarjoamistasi "ratkaisuista" ei edelleenkään poista sitä että joka kerta telkkarin kautta pelatessa pitäisi tunkata montaa eri asetusta joten ei sitä vain tee mieli sitten tehdä kun voi vain käynnistää Xboxin ja alkaa pelaamaan.
Hieman samankaltasuutta tuossa ulkonäössä on tämän kanssa: Tornituuletin | Clas Ohlson (joka myöskään ei ole mikään susiruma)
Silmä tottuu viimeistään parissa viikossa mihin vain: pelikonsoliin, huonekaluun, verhoihin, autoon jne.
Fiat Multipla on tietenkin poikkeus tästä.
Ja PS3:n esimerkin mukaan, eiköhän tästäkin nähdä n+1 erilaista varianttia myöhemmin! (BTW, ps3:n alkuperänen läski jäi osittain sen läskeyden takia hyllyyn, sitten se missä oli käsin liu’utettava levyaseman kansi oli taas semmonen "tässä tämmöinen halpa rimpula" mielikuvia herättävä. Mut sit se normislimmi oli omaan mieleen, ja semmosen sittemmin sit hommasinkin. …mut ois vissiin noihin muihin myöskin ajan kanssa kait tottunu)
Ai AMD:lla on sama ongelma? Vissiin sit pitää todeta että nvidia(kin?) on vaan paska firma kun ei tee käyttökelpoisia ajureita ja että helppoa ratkaisua ei ole, etenkään jos et hyväksy sitä että äänet siirtyy jotain muuta reittiä pitkin vahvistimelle kuin HDMI. Pari juttua mitä vielä voisi tutkia on hdmi audio extractor, joka kaappaa osan hdmi signaaleista toista kaapelia pitkin vahvistimelle ja toinen menee pelkällä kuvasignaalilla telkkarille. Kuulostaa jo kyllä kunnon viritykseltä ja ymmärrän jos moiset jutut ei innosta. Lisäksi tommonen extractori pitää tietty vaihtaa jokaisen hdmi standardin mukana, vaikka onhan se tietty edullisempi hankinta kuin uusi vahvistin. Toinen olis laittaa näyttikseltä toinen HDMI kaapeli suoraan vahvistimelle, disabloida sen kuvaulostulo ja käyttää sitä vain äänisignaalin siirtämiseen vahvistimelle. En oo tosin ihan 100% varma että toi toimisi.
Toinen kipupiste on sit jos sulla on joku aversio pystyresoluutiota kohtaan, mutta vain pc käytössä, niin silloin oot vähän umpikujassa resoluutio-ongelmasi kanssa. Ehkä sun kannttais ostaa leveämpi telkkari?
Lopulta jos oot sitä mieltä että konsoli pitää olla, niin parempi valinta on absoluuttisesti ps5, sillä silloin saat paremman pelivalikoiman ja siten legitiimimmän syyn ostaa se konsoli.
Tldr: surround on huono idea. Panostakaa hyvään 2.1 setuppiin ja tilan akusointiin. Vältytte kaikilta onglelmilta ja asiat vaan toimii. Bonuksena musiikki kuulostaa paremmalta.
Kaikki muut playstationit onkin olleet, poislukien PS4. Sekin jäi ostamatta vain sen tähden, että GT7:aa ei sille julkaistu ja GT Sport ei aiheuttanut minkäänlaista kiinnostusta itsessä.
Mitä ulkonäköön tulee niin ei kyllä vaan iske tuo muotoilu ja väritys. Mustana voisi ehkä mennäkkin kuten tuossa joitakin viestejä ylempänä olevassa kuvassa, kunhan saisi vielä nuo ledit kytkettyä pois päältä.
Täytyy heittää vielä oma mielipide tuosta PC vs. konsoli väännöstä näin keskivertokäyttäjän näkökulmasta.
Konsoleissa nimenomaan tuo helppous kiehtoo ainakin itseä, kaikki vaan toimii kun lyö vehkeet käyntiin ja pelin päälle. Ja "halpuus", kerran maksat konsolista sen ~500€ ja sillä pelit pyörii seuraavaan konsolijulkaisuun asti noin 5 vuotta. Teeppä sama 500€ PC:llä.
Itsellä siis pääasiallisena pelikoneena oli playstationit 1996-2013 ja viimeiset 7 vuotta PC.
PC:llä tulee pelattua hyvin pitkälti kaikki pelit joissa tarvii ampua poislukien GTA-sarja.
Konsolilla taas ajopelit, NHL, sun muut seikkailut ja tasohyppelyt.
Minulla taas ei aiheuta GT7 minkäänlaista kiinnostusta tuon näytetyn videon perusteella, ihan samaa mitä Sportti jo on.
Saa tulla kunnollinen yksinpelikampanja ja paremmat äänet ainakin että ostoon menee.
En tiedä AMD:stä. Siihen roskaan en ole Radeon 9600 Pro:n jälkeen hairahtanut. Eipä paljon ole olemassa mitään 21:9 kuvasuhteen 4K telkkareita. En ymmärrä mitä pystyresoluutiolla nyt edes tarkoitat.
Xbox minulla on nimenoman paremman pelivalikoiman takia ja surround ei todellakaan ole huono idea vaan tuo peleihin ja elokuviin huimaa avaruutta mutta ilmeisesti et ymmärrä immersiosta.
Tässä nyt on vähän tilanne, jossa toinen tykkää suklaasta ja toinen lakuista, ja jossa kummankin mielestä suklaalakut on kamalia.. Hyviä mielipiteitä kummallakin, varmasti kummankin omiin mieltymyksiin sopivia ja parhaita ratkaisuja jne, mutta ehkä mennään tässä vähän OT:n puolelle.
Mutta, asiaan, oon ihan aidosti iloinen, että nyt on saatu etenkin prossapuoli kuntoon kumpaankin konsoliin, mukaanlukien series s (lockheart, jos mäsä päättää sen julkaista). Yksinoikeuspeleistä voi väännellä ja väitellä, ei siinä mitä, mutta mitä itse toivon ja odotan on paljon enemmän crossplatform moninpelejä! Tulevista konsoleista oma valintani olisi tämänhetken tietojen pohjalta xsx, mutta ostohousut eivät ole näin pääasiallisena pc-pelaajana ainakaan vielä menossa jalkaan.
Jos se ääni menee laitteeseen jossa ei ole näyttöä ja johon ei ole kytketty näyttöä, (kuten AUDIOvahvistin), ei ole mitään järkevää tarvetta, että siihen menee kuvasignaali. Se että se "nykyaikaa" ei ole järkevä syy.
Hyvä ääni ei ole järkevä syy?
Siihen hyvään ääneen ei tarvita kuvasignaalia.
Mutta sitä ei myöskään saa minkään optisen tai koaksaalin kautta.
Niin tässähän on siis oikein näkyvästi valaistus tuolla ylälaidassa ja kun jo PS4 vaihtaa väriä sekä konsolissa että ohjaimessa tilojen (ja joskus pelitilanteen) mukaan niin ei liene syytä odottaa ettei tässäkin kävisi niin. Mitään rainbow-efektiä on toki turha odottaa, ja kun konsolit on "helppoja eikä tarvitse säätää" niin tuskin sellaista saa edes asetuksista tms. vaikka haluaisikin.
Kyllä sen koaksiaalin tai optisen läpi oikein hyvälaatuista ääntä. Siitä ei ehkä saa läpi ziljoonaa kotikäytössä täysin turhaa äänikanavaa.
Toiset kuuntelee sitä ääntä ja piittaa sen oikeasta laadusta, "suurempi luku on aina parempi"-prinsessat laskee kaiuttimien tai kanavien määrää vaikkei oikeasti erota äänenlaadussa mitään eroa.
(Ja itse käytän aika usein äänijärjestelmää, jossa on muistaakseni 56 sisääntulokanavaa ja n. 12 ulostulokanavaa)
Kuitenkin olet ostamassa AMD:n valmistaman konsolin? Eikö kannattaisi harkita uudelleen.
Pystyresoluutiolla viittasin siihen että et tykkää immersiosta pystysuunnasta jos sulla on tommonen 21:9 ruutu. Eikö parempi olisi yhtä leveä, mutta korkeampi laite, luoden vielä immersiivisemmän pelikokemuksen. Samalla selviäisit yhdellä resoluutiolla molempien näyttöjen kanssa.
ps5+pc pelivalikoima on parempi kuin xbx+pc, joka on vain sama kuin pc:n valikoima.
Konsoleilla ei tarvitse välittää AMD:n bugisista Windows-ajureista. Resoluutio ja kuvasuhde on eri asiat ja ihmisen näkökenttä on leveämpi kuin korkea. Tällöin 21:9 kuvasuhteen näyttö täyttää paremmin näkökentän ja tarjoaa peleissä laajemman kuva-alan joka näkyy kerralla ruudulla.
Ihmisen näkökenttä ei ole 2.35 kertaa leveämpi kuin korkeampi vaan n. 1.33 kertaa(180 vs 135 astetta). Ja tarkka alue on ihan yhtä paljon molempiin suuntiin.
Järkevä pystyresoluutio 3840-leveydelle olisi tällä nökökenttäargumentilla 2880 pikseliä
No ei ne nvidiankaan ajurit tunnu toimivan kun et niitä ääniä saanut toimimaan.
Yhtä leveillä 16:9 ja 21:9 ruuduilla 16:9 tarjoaa enemmän immersiota ja laajemman kuva-alan.
Surround setupin kanssa on muutenkin käytännössä pakko olla tykki keskikaiuttimen sijoittelun takia, niin samalla hankkii sit sen 21:9 tykin 4k telkkarin tilalle joka ”täyttää näkökentän paremmin”.
Surround on pelikäytössä kaikkea muuta kuin turha, kuulee esim. vihollisen tulosuunnan.
Siitä optisesta liitännästä menee surround-ääni läpi ihan tarpeeksi monella kanavalla, että erottaa oikein hyvin sen vihollisen tulosuunnan.
Prinsessoille vaan pitää vaan olla vielä enemmän kanavia kuin yleisissä surround-standardeissa, koska "suurempi numero on parempi".
Joten tämän takia lähes kaikki elokuvatkin tehdään 16:9 kuvasuhteella. Eikun kappas, ei tehdäkään vaan nimenomaan hyvin lähelle tuota 21:9 olevalla kuvasuhteella
Se onkin ainoa vika Nvidian ajureissa. AMD:lla saa olla tyytyväinen jos pelit on vakaita.
"Yhtä leveillä". 21:9 on leveämpi kuin 16:9. Kuinka tuo on vaikea ymmärtää?
Kummasti tuo keskikaiutin itsellä viihtyy telkkarin alapuolella ja soi sieltä asiallisesti. Yhtälailla se pitää tykilläkin laittaa valkokankaan alle. Tykki taasen ei ole hyvä valinta pelikäyttöön.
Keskikaiutin, kuten kaikki muutkin kaiuttimet perus 5.1 tai 7.1 setupissa tulee olla kuuntelijan korvan korkeudella ja kaikki kaiuttimet samassa tasossa. Keskikaiutin tulee tykin kanssa valkokankaan taakse ja kankaaksi valitaan akustisesti läpinäkyvä malli.
yhtä leveät 21:9 ja 16:9 näytöt on yhtä leveät, mutta 16:9 on immersiivisempi sen paremmin näkökentän täyttävän kuvan takia. En nyt puhu mistään markkinointituumista, vaan ihan mitalla mitattu leveys.
Elokuvien kuvasuhteella ja ihmisen näkökentän laajuudella ei ole mitään tekemistä keskenään. Se on matalempi alun perin taloudellisista syistä. Nyt sitä ylläpidetään nostalgian takia.
Eli et ymmärrä kuvasuhteesta hölkäsen pöläystä. Leveämpi kuva renderöi peliä enemmän näkyville sivusuunnassa kuten pitäisi ihan yksinkertaisella järjenkäytöllä olla itsestäänselvää. Tässä vielä havainnollistava kuva:
Jep, Imax-teattereidenkin kuva on todella korkea ja tarjoaa varsin immersiivisen kuvan.
—
Omaan silmään tämä konsoli on kyllä sangen tyylikäs.
Se mitä ruudulle rendataan on täysin erillinen asia kuin että kuinka leveä kuva on. Yleensä peleissä on FOV (field of vision – kuvakulma) säätö jolla voi valita että kuinka ””leveä”” (aivan väärä termi) kuva on.
No, omasta mielestänikin jossain on vika (ei kuluttajissa) jos esim. tämmöistä kikkailua tarvitaan ATK:illa: …kun taas oma xbox ja varmasti pleikkaritkin toistaa monikanavaäänet ilman kikkailua. Noh, muuten ATK kotiteatterilaitteena onkin mielestäni ylivertainen, joten jaksan kyllä kärsiä, mutta toivon parempaa huomista.
Se on totta, itse ajattelen että 21:9 on vain littanampi mitä 16:9, etenkin koska käytetyt resoluutiot yleensä ei kasva, vaan clippaantuu, esim 3840×2160 vs. 3440×1440), mutta samalla myös ihmisen on helpompi käännellä päätään sivuille kun ylös ja alas koska ihmiset ovat tottuneet kääntelemään päätä enemmän sivuille kuin ylös ja alas. Ymmärrän 21:9 ruutujen ystäviä, mutta itselleni mieluisin vaihtoehto ATK-käytössä olisi 16:10 (2560×1600 esim.) ja mukavat sivunäytöt (mielellään jopa ihan neliöt). Olihan se immersio ihan hauskaa käyttäessäni eyefinityä (3kpl 1920×1080 ruutuja), mutta noh, ehkä yks iso pääruutu keskellä on ehkä parempi. Tällähetkellä on oman pelikone/etätyöpisteen varustus kompromissi, 32" 2560×1440 (16:9, 144hz) ja 19" 1024×1280 (5:4 käännetty pivotiksi, 60hz) + läppärin näyttö. Töissä taas 3840×2160 40", joka kyllä saisi olla kaareva. Aina sitä itselleen optimaalista etsii, mutta näinkö löytää milloinkaan. Ainiin.. leffakäytössä 16:9 on riittänyt varsin jepa, en ole asiaa tarkemmin analysoinu, saattaishan joku 70" 21:9 olla mukavampi ku 55" 16:9 (sama pystykorkeus), mutta mieluummin kuitekin ehkä se 70" 16:9 samalla.
Itselleni riitti keskkanavan äänet töllön alapuolelle, dialogit kuuluu riittävästi "ruudun suunnasta". Ehkä tuo ääni kimpoilee sohvapöydän ja ruudun kautta siten, että äänilähteen sijaitsemattomuus ruudun tienoilla ei haittaa.
Mutta, onneks ollaan jo kivan kaukana alkup. aiheesta ps5, joten boldaan ehkä jollain tavalla ps5:seen liittyvän osan postauksestani niiden iloksi, jotka odottavat keskustelua aiheesta
Ja syyt on:
1) Säästö elokuvateattereissa. Korkeampi kangas maksaisi enemmän, voisi jopa välillä vaatia korkeampaa salia.
2) Säästö lavasteissa. Voidaan kuvata "huonekohtauksia" avotilassa, kun katto ei kuitenkaan näy kuvassa
3) Lisäpikselit maksaa prosessoinnissa.
4) Typerät ihmiset maksaa matalasta kuvasta kun on "suurempi kuvasuhde".
Tällä kuvasuhteella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mikä ihmisen näkökenttä on.
Ei ole. Se, mikä on kuvasuhde ei kerro mitään siitä, kuinka leveä kuva on. Se kertoo vain siitä, mikä on leveyden ja korkeuden suhde.
Sinä tässä olet ainoa, joka ei ymmärrä. Sinä tässä olet se, joka valitset vertailukohteita idioottimaisesti. Ja sitten kun otetaan järkevä vertailukohta, se ei muka kelpaa.
Ja jos mietitään esim. sen kannalta, minkä kokoinen monitori pöydälle kuinka helpolla mahtuu, väliä on ainoastaan levydellä.
Samoin, jos mietitään minkä kokoinen valkokangas seinälle mahtuu, leveys on melkein poikkeusketta se rajoittavat tekijä, korkeus hyvin harvoin
Ja yhtä leveillä ruuduilla 16:9 ja 21:9 ovat tasan yhtä leveitä, mutta 16:9 on 31% korkeampi. Tämä on se merkitykseillinen asia.
Mutta jos tuijotetaan mainosmiesten tuumia, niin sitten:
Samalla ruudun halkaisijalla sen sijaan 21:9 on 5.4% leveämpi kuin 16.9, mutta 20% matalampi (eli 16:9 on 25% korkeampi) ; Ruudun pinta-ala on samalla halkaisijalla on 16:9 näytöllä 18% suurempi kuin 21:9 näytöllä
Se 18% suurempi pystysuunita on ziljoona kertaa oleellisempi kuin se 5.4% suurempi vaakasuunta.