Kiina pyrkii kovaa vauhtia omavaraiseksi tietotekniikan saralla. Osa tätä projektia ovat paikalliset puolijohdevalmistajat, joista kenties tunnetuin on SMIC eli Semiconductor Manufacturing International Corporation.
SMIC:n tiedettiin kehittävän 7 nanometrin prosessia, sillä se kertoi vuoden 2020 alkupuolella aikovansa aloittaa jonkinlaisen tuotannon 7 nm:llä jo sen vuoden lopulla. Innosiliconin kanssa suunniteltu piiri saatiin myös valmistettua onnistuneesti kyseisen vuoden lokakuussa, mutta massatuotannosta ei ollut puhettakaan vielä silloin. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että yhtiö on massatuottanut ja toimittanut 7 nanometrin piirejä jo ainakin vuoden verran.
Tällä hetkellä ainut varmistettu 7 nm:n massatuotettu piiri SMIC:ltä on MinerVa:n BitCoin-louhintapiiri. Piiri on erittäin pieni, minkä on tulkittu osaltaan viittaavan prosessin olevan tai ainakin olleen vielä vuosi sitten riittämätön kookkaampien piirien valmistamiseen tyydyttävin saannoin. MinerVan piiri on pinta-alaltaan vain 19,32 mm2. SMIC:n 7 nanometrin prosessi käyttää DUV-valotusta, sillä yhtiö löytyy Yhdysvaltojen sanktiolistalta eikä sillä ole sen myötä pääsyä EUV-laitteisiin.
Analyytikkoyritys TechInsights on tutkinut SMIC:n valmistamaa piiriä lähikuvista ja tehnyt johtopäätöksiä prosessista. Yrityksen mukaan SMIC:n 7 nanometrin prosessi vaikuttaisi olevan hyvin läheinen kopio nimenomaan TSMC:n 7 nanometrin prosessista. SMIC ei ole ensimmäistä kertaa valokeilassa samasta asiasta, sillä TSMC on haastanut yhtiön jo kahdesti aiemmin oikeuteen sen teknologioiden luvattomasta kopioinnista 2000-luvun alkupuolella.
Lähde: Tom’s Hardware
Onko haasteet kertaakaan johtaneet mihinkään?
Jo vitsin murjaisit. Kiina, tuo piraattien kansakunta, jossa kopiointi on vanha hyve ja kiinteä osa kulttuuria.
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://www.smics.com/en/site/news_read/4334
–
–
–
No oon kyl hiuka yllättyny jos ASML on niille myyny vehkeet eikä kukaa oo huomannu. Ku niitten kai pitäs olla ainoita jotka osaa tehdä tollaseen tarvittavat lelut..? Joku vanha prosessi vielä menis sillee et löytyis vahingossa hävinnyttä tavaraa muista tehtaista, mut tollasen kans kai pitäs olla ihan uusii leluja.
Tämäkin (laajempi toiminta, ei välttämättä juuri tämä tapaus) on ollut tiedossa jo pidempään, silti kaikki haluaa tuonne markkinoille. Silkkaa idiotismia.
Kyseessä on DUV multipatterning-prosessi – kehittynein mitä ilman EUV-vehkeitä on tehty.
Eli öö… onnistuu ilman et ASML toimittaa lelut jes/nou?
Onnistuu ilman ASML:n EUV-skannereita. En tiedä mitä vientirajoitukset tarkasti koskevat ja voiko ASML myydä jotain muuta. Sen tiedän, että EUV-skannereita ei saa Kiinaan viedä ja että tämä prosessi toimii ilman niitä.
En tiedä käyttääkö prosessi jotain muita ASML:n työkaluja.
Joo hiffasin et ei tarvi EUV lelui, mut osaaks kukaan muu tehdä sit tollasia multipatterning leluja? Ku luulis et vaikkei olis vientikieltoi ni silti joku vähän kattois et mihin ne niitä oikee toimittaa jos kerran ovat ainoo maailmassa ketä noita osaa tehä…
DUV-multipattern-laitteille on käsittääkseni useita toimittajia.
Ok… itte vaa oli siinä luulos et muut toimittajat olis ollu kauempana jäljes. No eiköhän kiinalaiset noiki kohta kopioi
DUV multipatterning on varmaan 20v vanha tekniikka ja 7nm on sen joutsenlento. Sen pidemmälle ei ole asiaa ilman niitä kiinalle saavuttamattomia ASML EUV avaruusoliolaitteita.
Öö…20v? Eiks intelin just viime syksynä julkastut prossut ollu 7nm? Vai onks tässä taas joku juttu et 7nm onki jotai iha muuta taas
Intelin 7nm käyttää EUV:tä. Intelin 10nm taisi olla viimeinen Intelin DUV-multipatterning prosessi, mutta niin olivat myös 14nm ja 22nm.
Esim. 14nm prosessissa käytettiin joissain kohdissa triple-patterningia.
"nm" luvut eivät ole vuosikymmeneen merkinneet oikeastaan mitään muuta kuin markkinointilukuja. Intel lopetti "nm" nimien käytön prosesseista. Ei ole enää Intel 7nm prosessia.
Uutisen 7nm prosessi on siis kopio TSMC 7nm prosessista. Siinäkään prosessissa mikään ei oikeasti ole 7nm kokoista, vaan se on vain sen prosessin markkinointinimi.
No mut käytännös toi kiinalaisten prosessi on vaa yhen vuoden jäljes? Ei paha rasti ku vertaa vaik venäläisten säätöihi…
data-unfurl="true" data-result-id="342911" data-url="https://en.m.wikipedia.org/wiki/7_nm_process" data-host="en.m.wikipedia.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
7 nm process – Wikipedia
data-onerror="hide-parent"/>
en.m.wikipedia.org
TSMC prosessi tuotti muistipiirejä 2016
Yksi pykälä on kovin suhteellinen käsite sen suhteen onko se paljon vai vähän:
katso liitettä 909072
Jos luet uutisen niin siellä kerrotaan myös että saavat aikaan vain erittäin pieniä piirejä. Eli saannot aivan surkeat. Lisäksi TSMC ja Samsung ovat tuomassa/tuoneet jo "3nm" prosessit tänä vuonna.
Intel oli itseasiassa viimeinen "kolmesta isosta" joka lopetti nm-nimet, TSMC:llä esimerkiksi "5"nm on N5, Samsungilla esim 5LPE ja 5LPP. Toki nanometreistäkin silti puhutaan jatkuvasti, mutta prosessien varsinaisissa nimissä ne ei ole.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä