Telia on tiedottanut tänään ottaneensa itsenäisen standalone-5G-verkkotekniikan käyttöön koko 3,5 gigahertsin taajuusalueella toimivassa 5G-verkossaan. Itsenäinen verkko on ollut Telialla tuotantokäytössä viime marraskuusta lähtien. Telia kuitenkin tarkensi io-techille, ettei SA-tekniikka ole vielä kaikkien kuluttajaliittymien käytettävissä ja että yritys valmistelee kaupallisia lanseerauksia ja palaa asiaan kun se on ajankohtainen.
Itsenäinen (standalone = SA) 5G-verkko tarkoittaa sitä, ettei se tarvitse enää rinnalleen 4G-verkkoa osaksi toimintaansa, toisin kuin 5G:n alkuvaiheessa käytössä ollut non-standalone-verkko (NSA). Itsenäinen 5G-verkko hyödyntää täysin uutta 5G Core -tekniikkaa, joka tuo mukanaan monet 5G-tekniikan keskeisimmät parannukset, kuten alhaisemmat viiveet ja verkon viipalointimahdollisuuden, joka mahdollistaa asiakaskohtaisten tarpeiden huomioimisen.
Standalone-verkon hyödyntäminen vaatii sitä tukevan 5G-laitteen – osassa Suomessa myydyissä älypuhelimissa tuki on jo valmiina. Itsenäisen verkon tuki on mainittu io-techin puhelinarvosteluiden teknisissä tiedoissa ”standalone” tai ”SA” -merkinnällä, jos valmistaja on antanut kyseisen tiedon laitteestaan.
Lähde: Telia
Tälläiset uutiset on yhtä tyhjän kanssa niin kauan kun kuluttajia ei SA verkkoon päästetä.
Hmm, tässä kai uutinen on se että mitä on tehty, ei se onko se kuluttajien saatavilla sitä hyödyntäviä palveluita. Uutisissa aika usein sellaistakin mitä ei ole edes firmojen saatavilla, aina ei edes välttämättä edes virallista julkistusta.
Tosin uutisen lähdelinkin mukaan olisi jo alueellisesti käytetty myös kodin tuotteissa. Se tuo mieleen kuluttajat.
Elisa lupaili SA verkkoa viime vuoden loppuun mennessä… no katsotaan saako kuluttajille edes tämän vuoden aikana vai mennäänkö heittämällä taas vuosi pari eteenpäin.
Hienoa että näitä on jo ennen ensimmäistäkään verkkoa markkinoitu voimakkaasti pienemmällä viiveellä ja jopa kuluttajien kertomuksilla kuinka "5G:ssä viive on huomattavasti pienempi kuin 4G:ssä oli ja nyt onnistuu verkkopelaaminen". Täyttä potaskaa kun viiveet tasan samat kuin ennenkin.
Ei ole muuten viiveet sen kummoisia kuin vs 4G. Ainakin tähän mennessä ihan sama kummalla pelaa. Noh onneksi on valokuitu nykyään. Ei ole ikävä 4G/5G pingejä.
Aikaisemmin 4G:llä nopeudet olivat 10 – 40Mbps sisään ja 20Mbps ulos.
5G:llä soudetaan 15 – 120Mbps sisään ja 3 – 20Mbps ulos välillä.
Aluksi tuosta sai kyllä ihan 380Mbps sisään mutta se ilo loppu aika lyhyeen
Nettipelaaminen on ihan no no, kun vastustajat lagaa ruudussa minkä kerkeää. Eikä striimauskaan onnistu kun yhteys on niin epävakaa.
Nimittäin vasta yritin ja ensimmäinen 30min kaikki hyvin ja sitten alko netti hidastelemaan ja lopulta alkoi yhteys katkeilemaa. Siis ainakin OBS:n ja youtuben välillä.
Ja tämä kaikki vaikka ikkunasta näen maston ja kuuluvuus palkit modeemissa maksimissa.
Tästä 5G:Stä ?
Varmistan nyt kommentoitko uutisen 5G pilotti juttuja vai yleisesti.
Yleisesti ainakin eilen eri operaattoreilla ihan nätistä gigabitti alaspäin tuli kuluttaja 5G NSA liittymillä, huippu nopeudet alkuajoista kasvaneet, peittoalueet laajentuneet, viiveet pienentyneet.
5G verkko tehty myös kapeammalla kaistalla jossa ilma kaistaa vähemmän, niillä alueilla yleensä se 4Gkin kapeampaa.
Jos et kommentoi uutista, etkä yleisesti, vaan jotain tiettyä käyttäpaikkaa jossa operaattori palvelutaso vaihtelee, niin uutinen nimenomaan koskettaa , tarjoaa operaattoreilla mahdollisuuksia tarjota myös parempaa palvelua.
Oletko siis päässyt aiemmin jossain kokeilemaan pingejä 5G SA-yhteydellä? Tähän asti käytettävissä ollut 5G NSA -yhteys kun käyttää yhteyden muodostamiseen apuna 4G:tä, joten pingit ovat 4G:n mukaiset.
Aivan kuten pulatunnus tuossa totesi, tässä vaiheessa Telia tiedotti että uusi tekniikka on nyt käytettävissä koko verkossa, mutta ei tarkemmin millä tuotteilla sitä pystyy hyödyntämään. Pistin aiemmin asiasta tarkentavan kysymyksen Telian Janne Koistiselle ja hän vahvisti, että SA-tekniikka ei ole vielä kaikkien kuluttajaliittymien käytettävissä. Siihen en saanut tarkempaa selvyyttä missä liittymissä se mahdollisesti on, mutta Telia tiedottaa asiasta myöhemmin.
Yleisesti kommentoin vaan 5G:tä kun tuossa ylempänä kommentoitiin 5G vs 4G viiveitä peleihin juttuakin.
Eli omassa tapauksessa siis kyse DNA:n 5G verkosta joka siis NSA:ssa vielä.
Toivotaan että SA:lla tuo 5G edes jotenkin olisi hyvä. Mutta odotuksen ovat kyllä aika matalalla.
Riippuu ihan paikasta, täällä pienemmällä kylällä 5g on toiminut mainiosti jo toista kuukautta, 400/100 liittymällä tulee aina 400mbps alas ja +60mbps ylös. Pingi testin mukaan 14-16ms millä pelaa ihan hyvin.
Tuleekos tämä SA sitten pistää itse päätelaitteesta päälle (zte mc7010) kun tulee saataville, vai arpooko tuo sitten nsa/sa väliä omin päin?
Ei sillä tekniikalla ole loppupeleissä väliä, mutta hommat toimii useammalle käyttäjälle ’niinkuin pitää’, jos käytössä on SA verkko. Viiveitä saadaan vähän alas ja viiveiden varianssia myös, jolloin yhteys toimii paremmin mm. nettipelaamiseen ja joihinkin etäyhteyshommiin. Netflixin katseluun ja some shitpostailuun tästä ei ole mitään hyötyä.
Aika paljon "hommia" on ollut vielä tässä alkuvaiheessa mitkä ei ole toimineet lainkaan, nyt päästään vasta pikkuhiljaa hyödyntämään 5G-tekniikan koko potentiaalia aika monenkin asian suhteen.
4G aikaan suurin haaste oli puhelut, eli Suomessa mentiin pitkään niin että puheluita verten jouduttiin vaihtaan 3G verkkoon, ja alkuun siinä vaihdossa oli haasteensa (ja samalla jäi hyödyntämättä LTE verkon datanopeudet)
4G puheen (VoLTE) tuki helpotti rajusti, vaikka silläkin alkuun oli optimointi haasteita.
Uudet sukupolvet on edenneet nopeammin kuin edelliset ja 5G on edennyt vauhdikkaasta, lähtökin oli odotettua nopeampaa.
Puhelinkäytössä niiden puheluidenkin pitäisi sujua 5G verkossa jotta SAta kannattaa yleisesti käyttää.
Tavallaan olet oikeassa, mutta sen homman toimimisen kannalta sillä tekniikalla on väliä, ja SA myötä operaattorit pikkuhiljaa voi tuoda niitä palveluita ja ominaisuuksia mitä 5Gltä odotetaan sen tiedonsiirto kaistan lisäksi.
Jos tarve vain siirellä paljon tavuja vapaalla kaistalla, niin NSA 5G on enemmän tietävien juttu nyky verkoissa nykypäätelaitteilla.
Koti kiinteä 5G on se missä tarvitaan (hyätyä) kuluttajakäytössä ensiaallossa "SA palveluista." ja sillä uutinenkin tuntui ratsastavan.
Operaattorit on saaneet parannettua 4Gtä samaan aikaan kun ovat päivittäneet 5G valmiuksiaan.
Eli ne 4G viiveet on pudonneet niistä ajoista kuin 5G verkkoja availtiin.
Mutta uutisen käytännön sisältö on se että ollaan askeleen lähempänä seuraavia käyttäjä parannuksia ja voidaan tarjota 5G palveluita.
5G-tuki tuli iPhone 12 -mallistoon ja tietääkseni ne tukevat rautatasolla SA:ta. Siitä en ole varma, vaatiiko softapäivityksen toimiakseen. Applen tukisivujen mukaan ainakin Kiinassa on toiminnassa.
Asiahan on juurikin näin. 5G saitteja modernisoitaessa tulee uuden sukupolven 4G-radiot samalla.
Ja onhan kuinka moneen vanhempaan 4G radioon laitettu valokuitua, mutta nyt operaattorin on pakko lisätä se valokuitu 5G-tukariin. Ja nyt on pakko sitä kapasiteettia ottaa käyttöön Tämähän hyödyntä myöskin 4G-käyttäjiä eli parempina nopeuksina.
Huawei on itsessään potentiaalinen uhka(ei liene tarvitse muistuttaa huawein ja CCP:n kytköksistä). Täten Huawei on potentiaalinen tietoturvariski ja potentiaalinen riski koko verkon toimivuudelle. Ei tarvita kuin (CCP:n) mahtikäsky kiinasta ja yhtäkkiä alkaakin vakoilu. Ei tarvita kuin mahtikäsky kiinasta ja verkot on nurin. Esimerkiksi Kiina hyökkää Taiwaniin ja jos länsimaat tulee väliin tai asettaa pakotteita voi kiina niin halutessaan vaikka kostona kaata verkot. Siinä sitten ollaankin.
Minä en ainakaan halua kasvatta kiinariskiä. Pikemminkin pitäisi päästä tuosta kiinasta eroon.
https://www.nokia.com/fi_fi/about-u…5g-sopimuksen-suomen-yhteisverkon-kanssa-syv/
Mikä taa juttu on, Telialla on ollut haasteita, mutta ei kai se huonompaan suuntaa ole mennyt.
Sen toki uskon että paikallisesti päivitysten myötä tilanteet ei aina muuta kerralla paremmaksi, vaan voi tulla haasteita, ja jos uusisukupolvi tulilla niin murroksessa perinteisesti on haasteensa, ja tietenkin päätelaite operaatori yhdistelmät voi korostaa.
Eikös erikson olisi ollut ainakin teoriassa vaihtoehto? Ei kai Nokia ja Huawei ole ainoita 5g verkon toimittajia?
Tuo kolmikko on pohjoismaiden suurimmat, yllättäen noilla kolmella konsernilla Suomessa myös ihan "omaa" toimintaa.
DNA oli aikanaan Eriksonin , muilla sitten monipuolisemmin eri toimittajien hiluja, Suomen yhteisverkko taasen veti kaikki yhdestä luukusta aseneella ja koska edellinen oli mikä oli taustallaan, niin nyt vaihdetaan.
Nyt Elisa rakentaa Länsi-Suomen verkkoa Ericssonin tekniikalla.
Joka tapauksessa tuo Telian SA:n tuominen tarkoittaa vain sitä, että tukarissa ammutaan 5G:ta SA:na, mutta tietääkseni mikään julkinen liittymä ei siihen pääse. Olin suljetussa betatestissä SA:n osalta ja ihan mainosti se toimi ZTE MC801a reitittimellä. SA:ta n28:lle saamme odotella, koska jotain ei tietääkseni ole valmista Nokialla sen osalta.
Ajoittuiko tuo omistaja vaihdokseen? 2019 keväällä kauppasta kerrotiin
Juttu on se, että totesin olevan kuuluvuusongelmia ja sen tyyppistä ongelmaa, että puhelin vatkaa linkistä toiseen jatkuvalla syötöllä.
Ajattelin ensin, että puhelin on menossa rikki, mutta sitten totesin:
1. Mieletön tukiasemien vaihtaminen riippuu jonkinverrran paikasta. Joissakin paikoissa on täysin sietämätöntä, puhelu tai data ei meinaa kytkeytyä. Yleensä kuitenkin toimii, kun ja jos sattuu kytkeytymään (kenttä on yleensä esim 4/5 palkkia)..
2. Samaa ongelmaa on ollut myös muilla ja erimerkkisillä puhelimilla.
3. Ongelmat on alkaneet jossain vaiheessa ja levinneet pikkuhiljaa laajemmalle.
En kutsusi tuota "haasteellliseksi", vaan ennemminkin raskaaksi tyrimiseksi..