AMD:n 3. sukupolven Ryzen-prosessoreiden uudistettu muistiohjain mahdollistaa huomattavasti aiempaa korkeammat DDR4-muistitaajuudet.

AMD:n 3. sukupolven Ryzen -prosessoreiden uudistettu muistiohjain mahdollistaa todella korkeat kellotaajuudet DDR4-muisteille. AMD:n omissa testeissä MSI:n X570 Godlike-emolevyllä on saavutettu jopa DDR4-5133-nopeus ilmajäähdytyksellä.

Päivitys 13.6.:

Sen sijaan, että muistien kellotaajuus ja Infinity Fabric -liitäntärajapinnan kellotaajuus olisivat kiinteästi sidottu toisiinsa (coupled), ne on 3. sukupolven Ryzen-prosessoreissa mahdollista jakajan avulla asettaa toimimaan eri kellotaajuuksilla (decoupled). Kun muistikellotaajuus nostetaan yli DDR4-3733-nopeuden, Infinity Fabricin kellotaajuus ei enää nouse ja muistiohjaimen kellotaajuus puolittuu (uclk).

Huom! AMD:n mukaan yllä olevassa kaaviossa 1:1 Mode ja 2:1 Mode viittaa hieman harhaanjohtavasti muistiohjaimeen, ei Infinity Fabricin kellotaajuuteen, joka mainitaan tekstissä.

Infinity Fabricin ja muistiohjaimen kellotaajuudella on suora vaikutus keskusmuistin latenssiin, mutta niitä säätämällä lopputuloksena 3. sukupolven Ryzen-prosessoreilla on mahdollista ylikellottaa muisteja huomattavasti aiempaa korkeammille kellotaajuuksille.

Parhaan hinta-laatusuhteen saavuttamiseksi AMD suosittelee ostamaan DDR4-3600-muistit CL16-latensseilla, mutta todennäköisesti Samsungin B-Die-muistipiireillä varustetut ja korkeammille kellotaajuuksille optimoidut muistikammat toimivat reilusti yli DDR4-4000-nopeuksilla kunhan CAS-latensseja löysätään riittävästi. Tulemme testaamaan suorituskyvyn skaalautumista muistikellotaajuuden suhteen io-techissä heinäkuussa julkaistavassa artikkelissa.

Käyttäjän on lisäksi mahdollista säätää manuaalisesti Infinity Fabricin fclk-kellotaajuutta suhteessa muistikellotaajuuteen, mutta muistiohjaimen uclk-kellotaajuutta ei pysty säätämään. Se toimii joko 1:1- tai 2:1-jakajalla.

Koska muistiohjain on integroitu prosessoriin, muistiohjaimen ominaisuudesta, korkeammat muistikellotaajuudet ovat mahdollisia myös vanhemmilla emolevyillä. Uusilla X570-emolevyillä esimerkiksi muistisignaalien johtimet saattavat ovat paremmin optimoitu, joten niillä on odotettavissa parempia tuloksia.

Prosessoriytimien ylikellottamiseen AMD on tuonut  Threadripper-prosessoreista tutun Precision Boost Overdrive- eli PBO-ominaisuuden, joka mahdollistaa prosessorille vakio-TDP-arvoa korkeamman tehonkulutuksen emolevyn virransyötöstä riippuen ja Boost-ominaisuus säilyy käytössä rasitettavien ytimien lukumäärästä riippumatta. Automaattinen ylikellottaminen nostaa prosessorille speksattua Boost-kellotaajuutta maksimissaan 200 MHz.

Manuaalinen ylikellottaminen on edelleen mahdollista niin biosista kuin Windowsista käsin, mutta tuttuun tapaan Boost-ominaisuus kytkeytyy pois käytöstä ja käytössä on vain yksi kerroin niin kaikkien kuin yhden ytimen rasituksessa. Manuaalisesti ylikellottamalla todennäköisesti kaikkien ytimien kellotaajuus saadaan nostettua korkeammalle kuin PBO-ominaisuudella, mutta yhden tai parin ytimen rasituksessa kellotaajuus saattaa jäädä alhaisemmaksi.

Kaikissa X570-emolevyissä on biosissa jatkossa yhtenäinen ylikellotusvalikko ja samat termit sekä selitykset yli 50 asetukselle. Windows-pohjainen Ryzen Master -ohjelma on päivittynyt tukemaan muun muassa muistiasetuksien säätämistä ja profiileita.

This site uses XenWord.
;