Testissä AMD:n uusi 3D V-Cache -välimuistilla varustettu Ryzen 7 5800X3D -prosessori.

AMD:n uusi 3D V-Cache -välimuistilla varustettu 8-ytiminen Ryzen 7 5800X3D saapui tällä viikolla myyntiin Suomessa 499 euron hinnalla. Julkaisuerän jälkeen hinta pomppasi 15 euroa ja samaan aikaan lisäsaatavuudesta ei ole tarkempaa tietoa.
Saimme prosessorin heti tuoreeltaan testiin ja tutustumme artikkelissa 3D V-Cache -välimuistiin ja prosessorin ominaisuuksiin. Testeissä vertailukohtina ovat Ryzen 7 5800X ja Ryzen 9 5950X sekä Intelin leiristä Core i9-12900K.
Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 7 5800X3D
Mutun sijaan kaipaisin lähteitä. Pidän kovasti mitattavista arvoista, numeroista, tekstin sijaan.
Mites 6400MHz MHz, raju ero näyttää olevan. En tosin välittänyt miettiä lähdekritiikkiä kun ei näemmä ole pääasia.
The DELTA RGB DDR5 6400MHz Review – Speed Comparison, 31 Games
babeltechreviews.com
Millä tavoin hätiköidysti tehty? Monessa pelissä 5800X3D ei ole nopeampi kuin 12900K (tai 12900KS) niin en minä ainakaan julistaisi sitä yksiselitteisesti maailman nopeimmaksi peliprosessoriksi.
Millä tavoin hätiköidysti tehty? Monessa pelissä 5800X3D ei ole nopeampi kuin 12900K (tai 12900KS) niin en minä ainakaan julistaisi sitä yksiselitteisesti maailman nopeimmaksi peliprosessoriksi.
Millä tavoin hätiköidysti tehty? Monessa pelissä 5800X3D ei ole nopeampi kuin 12900K (tai 12900KS) niin en minä ainakaan julistaisi sitä yksiselitteisesti maailman nopeimmaksi peliprosessoriksi.
Millä tavoin hätiköidysti tehty? Monessa pelissä 5800X3D ei ole nopeampi kuin 12900K (tai 12900KS) niin en minä ainakaan julistaisi sitä yksiselitteisesti maailman nopeimmaksi peliprosessoriksi.
No, ehkä tuo minun tulkinta sinun tulkinnasta oli sekin vähän hätäisesti tehty
.
Kuten sanoit, niin ei 5800X3D ole yksiselitteisesti maailman nopein peliprosessori.
Mutta 12900K ja 5800X3D ovat nyt niin lähellä toisiaan, että on mahdotonta julistaa kumpaakaan toista nopeammaksi yleisellä tasolla. Joten joko molempia voi tituleerata "maailman nopeimmaksi peliprosessoriksi", tai sitten ei kumpaakaan. "Choose your weapon".
Pelistä riippuen kumpikin edustaa markkinoiden parasta peliprosessoria, jätetään nuo "maailman nopein" hehkutukset valmistajien PR-miehille tai Youtube-videoiden thumbnaileihin..
Mukana ei ole 5900X ja edes 4K pelitestiä ei ollut kuin 12900K vs 5800X3D 8K:sta nyt pumattakaan. Miksi pelitestit tehdään aneemisella full HD resolla.
Koska tällä tavalla saadaan pullonkaula siirrettyä näytönohjaimelta prosessorille. Mitä suurempi resoluutio, sitä enenmmän kuormaa näytönohjaimella ja sitä useammin prossu pääsee lepäilemään odottaessaan että näytönohjain saa hoidettua hommat. Ja täten tulokset tasoittuu eikä oikeita eroja saada tuotua esiin.
8k jos pelaat niin eroa ei ole tai ne ovat minimaaliset vaikka vertailussa olisi tuon 5800X3D:n rinnalla joku kerroinlukittu haswell.
Hyvä kysymys, johon @Timo 2 antoikin jo erinomaisen vastauksen. Resurssit on rajalliset, joten pyrimme keskittymään sellaisiin testeihin, joilla on merkitystä, 8K-pelaaminen on puhtaasti näytönohjaimesta riippuvaista.
Vaatisi lienee liikaa resursseja testata eri näytönohjaimilla. Jos haluaa sopivan kokoonpanon niin täytyy vain katsoa netistä eri testejä jos sattuisi löytymään sopiva yhdistelmä. Itseäni kiinnostaa VR-nopeus josta löysin MSFS testin. XP11 VR testiä eri prossuilla on ole löytänyt. Noissakin vaikuttaa paljon muut asetukset onko CPU vai GPU pullonkaula. Normaalissa pelaamisessa CPU:lla ei ole paljoa merkitystä kunhan se ei ole alimmasta päästä 4K käytössä. Näytönohjain vaikuttaa enemmän. 8K resoluutiolla varmaan näyttis on pullonkaula ja voit ihan hyvin ottaa halvemman prossun. 5600x olisi varmasti enemmän kuin riittävä pelikäytössä taikka inteliltä 12600K.
Tässä testissä useampi prossu 4K:ssa, eroja ei oikeastaan ole Cyberpunkissa
Testissä Intel Core i5-12600K – io-tech.fi
http://www.io-tech.fi
katso liitettä 851116
Beta bios on julkaistu Asuksen sivuilla. Mikä käyttötarkoitus? Mikä GPU käytössä? Mikä CPU cooleri?
Alivoltitus, seuraa komponenttien lämpöjä, lisää tarvittaessa virransyötölle tuuletusta.
Ehkä 5600/5700 olisi passelimpi. Mutta kyllä sen voi laittaa.
Jos kerran BIOS-päivitys eli tuki löytyy niin voi laittaa. Kaikkien ytimien kovassa rasituksessa virransyötön lämmöt varmasti nousee, ei suositeltava optimaalisin alusta mutta nyt ei olla uutta ostamassa ja jos ilman kaatuilua hommat pyörii niin ei kai siinä mitään.
Pelikäyttöön tuota 5800X3D ensisijaisesti ostetaan ja päivitetään niin miksi uhraisit rahat ennemmin emolevyyn kuin prosessoriin jolla Full HD -resoluutiolla keskimäärin yli 15% parempi pelisuorituskyky. Mieluummin ennemmin rahat prossuun ja päivittää emolevyn myöhemmin.
Kaikessa säästäminen johtaa siihen, että säästöjet vaikutuksen kertautuu. VRM aiheuttaa throttlausta:
Tuo on vuodelta 2017 ja Intel, mutta AMD:llä samaa tapahtuu pienemmässä mittakaavassa. Sanotaan hatusta 5% (ja tuolla videolla mennään yli 50% heitoissa kellotaajuudessa, niin arvioni voi olla alakanttiin). Ja osat kuumenee, joiden seurauksena niiden käyttöikä lyhenee.
—
Sitten ihan omasta päästäni keksin, että jos ei ole rahaa emolevyyn, niin jäähykin jää päivittämättä ja siitä voi mennä 5%.
—
..ja viimeiset 5% menee siitä, että ei tuolla vanhalla emolevyllä PCIe 4.0 toimi ollenkaan. Jos käyttäjä päivittää näytönohjaimensa Radeon 6500 XT:hen, puhutaan pelkästään näytönohjaimen kohdalla siitä 15%+.
—
Näin on saatu yli 15% rangaistus siitä, että säästetään kaikessa muussa, paitsi prosessorissa. Pienet asiat kertautuu ja vaikuttaa kaikki omalta osaltaan.
—
edit: suurimman päivityksen pelinopeuteen saa ostamalla uuden näytönohjaimen. Tuolla rahalla saisi 3060 Ti, joka on keskimäärin 50% parannus seuraaviin: Vega 64, RTX 2060, GTX 1080 melkein myös RX 5700.
Ei pelirasitus ole lähelläkään samaa kuormaa virransyöttölle verrattuna kaikkien ytimien täyteen rasitukseen. Nuo sun luvut on kyllä aivan hatusta heitettyjä ja mielestäni vähän turhaa pelottelua ja teoreettista skenariointia vs käytäntö ja todellisuus.
No meillä on tarkoitus testata 5800X3D vs 1. sukupolven Ryzen ja emolevyt niin nähdään eroja myös testattuna käytännössä.
a320:ästä lähtien?
Ei kannata rasittaa kaikkia ytimiä, ainakaan pienten kellojen kanssa:
B450-F:ssä on parempi virransyöttö ( Asus ASP1106GGQW + 2x ON Semiconductor 4C10B + 2x ON Semiconductor 4C06B ) kuin tuossa B350 TUF:issa ( Asus ASP1106GGQW + 1x ON Semiconductor 4C09B + 2x ON Semiconductor 4C06B ) , ja The Stilt sai sen 2700X:llä pudottamaan kellot 550MHz, niin pelottelenko turhaan? Jos emolevy virransyötön takia laskee prosessorin kellot 25% tasolle, niin se on ihan ok ja normaalia?
Tämä siis astetta paermmalla virransyötöllä (yksi highside mosfet enemmän per vaihe) ja Primessä (jota ei kukaan ajele muuten, tiedän).
..ja myös:
Eli nuo komponentit kärsii, vaikka olisi "vain 85C astetta", johon ne voivat mennä pelisessiossa helposti. Sitten emolevyllä on jo ikää useita vuosia, niin joku siellä antautuu ja sitten voi mennä myös uusi prosessori,kun komponentit kuolevat siinä vieressä.
Jos emolevyä ei voi käytännössä käyttää kaikilla skenaariolla, niin se on aika turha kapistus. Et voi taata, ettei tule peliä, joka käyttää ytimiä tehokkaasti, varsinkin moninpelissä. Tai käyttäjä haluaa vaikka pakata videota 100% prosessorilla ja hyvällä laadulla, niin pitääkö sitten pitää jäähtymistaukoja välissä?
—
Se, ettei tällaista ole suuremmassa mittakaavassa testattu, johtuu siitä, että fiksut ihmiset ei tee näin. Ei laiteta V8:ia Toyota Yarikseen. Ostetaan prosessorille sopiva emolevy, niin ei ole ongelmia, eikä ole rajoituksia, mitä softia saa ajaa.
Siinä teille hyvä tilaisuus ostaa huonohko B350-emolevy, pistää se koteloon, jossa on perushuono ilmankierto (suljettu kotelo, 1x120mm ulos, ei tuulettimia sisään) ja ihmetellä tuloksia. Sitten on sitä dataa käytännössä.
Ostan Premium-jäsenyyden, jos teillä ei ole mitään ongelmia sen beta-biosin ja throttlauksen kanssa.
Ostan tukijäsenyyden, jos kaikki ongelmat vaikuttaa alle 10% suorituskykyyn vaikka Cinebench R23:ssa (tai alle 15% yli tunnin raskaassa Primessä).
Jos Prime95:lla tuntuu virransyöttö keittävän, niin XFR-valikosta Thermal Design Current (TDC) arvoa vain (vakiona 95A?) pienemmälle. Edes kaikkia ytimiä hyödyntävät pelit eivät hyödynnä yhtä raskaita käskyjä (vaan samat wattimäärät täyttyvät korkeilla volteilla boostaillen), joten niillä virta pienempi ja ero pelinopeudessa voi jäädä jopa virhemarginaaliin. Olettaen tietysti, että tuo valikko ei ole kokonaan lukittu.
edit: Nyt kun muistelen, niin kerroinlukitulla 3200G:lla tuo valikko piilossa ja vain karkea NBIO -> SMU -> System conf AM4 säätö mahdollinen.
En nyt oikein tiedä miksi olet jämähtänyt tämän 5800X3D:n kanssa kaikkien ytimien rasitukseen Cinebench R23 tai Prime ja niiden mahdollisesti tuottamiin ongelmiin, kun se varta vasten on tehokas peliprosessori ja yksikään peli ei vastaavaa kuormaa tuota (lähellekään).
Mutta joo katsotaan mitä B350-emolevjä meiltä löytyy, en muista ulkoa.
Summa summarum, käytännössä mille tahansa emolle istuttaisin tuon 5800X3D:n jos käyttö on pelaamista ja kotelossa jokin tuulenvire käy. Primen ja Cinepelin pyöritys erikseen. En sano etteikö emolevyä kannattaisi päivittää, mutta vaatimus se ei ole.
katso liitettä 854145
Intelin B560-emolevyillä on vaikutusta prosessorin suorituskykyyn
bbs.io-tech.fi
katso liitettä 854147
Ei mulla muuta.
katso liitettä 854145
Intelin B560-emolevyillä on vaikutusta prosessorin suorituskykyyn
bbs.io-tech.fi
katso liitettä 854147
Ei mulla muuta.
Kyllähän sen virransyötön soisi olla mielellään överi kuin juuri ja juuri riittävä, varsinkin jos on tarkoitus vielä ylikellottaa.
Kyllähän sen virransyötön soisi olla mielellään överi kuin juuri ja juuri riittävä, varsinkin jos on tarkoitus vielä ylikellottaa.
Videon pakkaaminen oli melko tuskaa. Ihme virheitä ja pakkaussoftan kaatumisia.
Jopa selain kaatui välillä ihan joku satunnainen virhe.
Paremmalla virransyötöllä varustettu emo korjasi ko prossun kanssa ongelmaa jonkinverran.
En keksi, miksei nykyemon noudattaisi samaa kavaa..
Tietysti jos prossua alikellottaa tarpeeksi, niin kait se sitten on vakaa, jos emo vain muuten on vakaa..
Lisäksi emoissa tahtoo virransyötön konkat pehmetä pikkuhiljaa emon vanhetessa (oman kokemuksen perusteella).. Muutamaan teollisuuskäytössä olevaan emoon on joutunut konkkia vaihtamaan, kun emon vaihto ei ole ollut vaihtoehto, jos vain mitenkään mahdollista.. Osaan tapauksista on auttanut suuresti..
Videon pakkaaminen oli melko tuskaa. Ihme virheitä ja pakkaussoftan kaatumisia.
Jopa selain kaatui välillä ihan joku satunnainen virhe.
Paremmalla virransyötöllä varustettu emo korjasi ko prossun kanssa ongelmaa jonkinverran.
En keksi, miksei nykyemon noudattaisi samaa kavaa..
Tietysti jos prossua alikellottaa tarpeeksi, niin kait se sitten on vakaa, jos emo vain muuten on vakaa..
Lisäksi emoissa tahtoo virransyötön konkat pehmetä pikkuhiljaa emon vanhetessa (oman kokemuksen perusteella).. Muutamaan teollisuuskäytössä olevaan emoon on joutunut konkkia vaihtamaan, kun emon vaihto ei ole ollut vaihtoehto, jos vain mitenkään mahdollista.. Osaan tapauksista on auttanut suuresti..
Virransyötölle saa myös hyvin helposti tuulettimen viritettyä parilla nippusiteellä. Yksi nurkka takana olevaan poistotuulettimeen ja vastakkainen prossujäähyyn, tukevuutta saa kolmannella mikäli haluja. Pienemmän tornin kuten Fera5:n kanssa saa varmaan 80x25mm tuulettimen pöhisemään ilmaa siilille ja emon pinnan komponenteille – hintaa 6€ plus nippusiteet.
Virransyötölle saa myös hyvin helposti tuulettimen viritettyä parilla nippusiteellä. Yksi nurkka takana olevaan poistotuulettimeen ja vastakkainen prossujäähyyn, tukevuutta saa kolmannella mikäli haluja. Pienemmän tornin kuten Fera5:n kanssa saa varmaan 80x25mm tuulettimen pöhisemään ilmaa siilille ja emon pinnan komponenteille – hintaa 6€ plus nippusiteet.
Jos se virransyöttö on jo alunperin suunniteltu oikein, niin tuskin sitä varten mitään erillistä tuuletusta tarvitaan, ellei sitten ole kyse jostain erikoistapauksesta.
Kuulostaa vähän samalta kuin että korkkaa prossu, jotta se ei throtlaisi pelatessa.
Vika on prossussa, jos se vaatii korkkkausta. Vika on emossa, jos se vaatii tälläisiä erikoiskikkailuja.
Esim tässä alla olevasta kuvasta näkee kuinka B560M-K oli suunniteltu virheellisesti.
katso liitettä 854268
6€ tuulettimesta on pienempi summa kuin uusi emo. En ymmärrä mistä yrität vängätä. Ne lämmöt voi ihan hyvin korjata tuulettimella ja usein pienempi vaivakin kuin osien eestaas-jumppaus ja vanhan emon myyminen. Pahimmassa tapauksesssa on joku oem-lisenssi vielä emolla windowsille ja saa senkin uusia.
6€ tuulettimesta on pienempi summa kuin uusi emo. En ymmärrä mistä yrität vängätä. Ne lämmöt voi ihan hyvin korjata tuulettimella ja usein pienempi vaivakin kuin osien eestaas-jumppaus ja vanhan emon myyminen. Pahimmassa tapauksesssa on joku oem-lisenssi vielä emolla windowsille ja saa senkin uusia.
Korkkaustyökalun hinta on pienenpi summa kuin uusi prossu. En ymmärrä mistä yrität vängätä. Ne lämmöt voi ihan hyvin korjata korkkaamalla ja usein pienempi vaivakin kuin osien eestaas-jumppaus ja vanhan prossun myyminen.
Hui kauheeta, uudella 7 € lisensillä tekee melkein konkurssin.
*Windows 11 ja 10 PRO Lisenssit – LUE INFO!
http://www.huuto.net
Lisäksi aktivointi ei ole pakollista. Windows toimii ilmankin.
Korkkaustyökalun hinta on pienenpi summa kuin uusi prossu. En ymmärrä mistä yrität vängätä. Ne lämmöt voi ihan hyvin korjata korkkaamalla ja usein pienempi vaivakin kuin osien eestaas-jumppaus ja vanhan prossun myyminen.
Hui kauheeta, uudella 7 € lisensillä tekee melkein konkurssin.
*Windows 11 ja 10 PRO Lisenssit – LUE INFO!
http://www.huuto.net
Lisäksi aktivointi ei ole pakollista. Windows toimii ilmankin.
Totta. Jos vanha prosessori käy kuivahtaneiden purkkatahnojen takia kuumana, voi olla fiksua korkata ja vaihtaa töhnät eikä ostaa uutta. Intelin 3000- ja 4000-sarjan voi kyllä korkkailla ilman varsinaista työkaluakin.
Totta. Jos vanha prosessori käy kuivahtaneiden purkkatahnojen takia kuumana, voi olla fiksua korkata ja vaihtaa töhnät eikä ostaa uutta. Intelin 3000- ja 4000-sarjan voi kyllä korkkailla ilman varsinaista työkaluakin.
Joo näitä tälläisiä virityksiä voi tehdä, jotta pystyy kiertämään ongelman. Tämä ei kuitenkaan poista sitä etteikö virransyöttö olisi suunniteltu väärin ja täten vika on emolevyssä. Nuo mun postaamat kuvat puhuu selvää kieltä kuinka osa emolevyistä on suunniteltu väärin, kun ei prossu toimi edes vakiona, saati normaalien buustien mukaan ja kuinka emolevyn huono virransyöttö voi olla rajoittavana tekijänä jopa peleissä.
Eli:
Toisinkuin rivien välistä useamman käyttäjän viesteistä luen, niin virransyötöllä voi olla merkittävä rooli jopa peleissä.
Sun ei myöskään pitäisi joutua tekemään tollaisia virityksiä varsinkaan jos ajat vakiona, mutta jos ongelma poistuu virityksillä ja se viritys on helppo ja riskitön toteuttaa, niin joo kannattaa tätä kokeilla ensin.
Tuosta Der8auerin videosta näkee noita vakiokulutuksiakin peleissä, 5800x3d alle 75W eli ei vastaa mitään kaikkien ytimien avx-testejä. Ei tuommoinen keskinkertainen emolevy mitä aikoinaan on laiteltu 1600:lle ole vaikeuksissa 5800X3d:n kanssa pelikäytössä edes ilman sitä tuuletinviritystä. Sitä on vaikeampi ymmärtää miksi pakkaa pitää sekoittaa joillain täysin muilla esimerkeillä joissa vielä iloisesti menee sekaisin vrm:n throttlaaminen ja emovalmistajien turbot estävät pl-rajat jollain vanhemmalla intelin alustalla.
5800X3D on aika vähävirtainen prosessori pelikäytössä ja kun sitä ei voi varsinaisesti ylikellottaakaan, niin se on oikein passeli prosessori pelikäyttöön vanhemmillekin emoille. Toki ideaalitilanne olisi vähän järeämpi emo, mutta ei sen puutetta kannata lähteä pelkäämään.
Jep, tässä virransyötöstä varoittelussa huomataan juuri se, että ihmiset sekoittavat watit lämpöasteisiin. Se että X3D käy kuumana ei tarkoita että se kuluttaisi paljon virtaa. Se käy kuumana sen takia, kun ne 3d-chipletit johtavat huonosti lämpöä, eli ne vähäisetkin watit pysyvät siellä prosessorin sisässä eivätkä poistu siiliin. Kuten näistä IO-techin testeistä ja tuosta ylläolevasta graafistakin huomataan, niin X3D kuluttaa vähemmän virtaa kuin 5800X ja on itseasiassa hyvin lähellä 5600:tta paitsi ihan maksimaalisessa rasituksessa.