Testissä AMD:n uusista 3. sukupolven Ryzen-prosessoreista 12-ytiminen Ryzen 9 3900X ja 8-ytiminen Ryzen 7 3700X.

Saimme io-techin testiin heti tuoreeeltaan 12-ytimisen Ryzen 9 3900X:n ja 65 watin TDP-arvolla varustetun 8-ytimisen Ryzen 7 3700X:n. Tutustumme artikkelissa prosessoreiden ominaisuuksiin ja perinteisten prosessori ja 1080p-pelitestien lisäksi tutkimme suorituskykyä myös korkeammilla resoluutioilla ja testasimme muistinopeuden vaikutusta suorituskykyyn aina DDR4-4200-nopeudelle asti. Mukana on myös tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit.
Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 9 3900X & Ryzen 7 3700X (Matisse)
On mielenkiintoista nähdä saadaanko tuohon infinity fabriciin jotain hienojakoisempia kertoimia sitten kun DDR5 tulee markkinoille. Sen speksattu korkein nopeus kun on 6400MHz ja se on jo aika lähellä 2x3600MHz.
i7-9700k menee kyllä ostoon, ei tullut AMD:llä taaskaan mitää mikä kilpailee peleissä intelin kanssa
Eikös se ollut zen2 kohdalla aivan mahdollista kun single chanelissa tuli takkiin vain tyyliin 5%
Hyvä, kyllähän noitakin kiviä jonkun on ostettava. Tuskin Intel enää viitsii valmistaa kyseistä mallia kun sisältää sen verran tietoturvareikiäkin mutta varastot varmasti vielä pullollaan.
Itse meen 3900X:llä ja ensi vuonna laitan siihen zen2+ 4900X:n, menee helposti asentamatta konetta kokonaan uudelleen. Intelin lankkuun ei taida ensi vuonna olla tulossa yhtään mitään joten aika riskiä mennä 8threadilla vielä 2020 🙂
Zen2+ ei tule seuraava on zen3 ja sitten zen4
Ostat tietenkin mitä haluat, mutta vaikka jätettäisiin huomioitta se että ilmeisesti pelituloksissa on mätää NVIDIAn näytönohjaimilla, on väite ettei AMD:lla "mikään kilpailisi peleissä Intelin kanssa" suorastaan naurettava
Millos näin on asiat muuttunut?
Siitä en tiedä onko koskaan edes ollut tarkoitus tulla zen2 plussaa
Mutta roadmap näyttää tältä
Koska 2021 tulee DDR5 niin seuraava Zen on 4.
katso liitettä 247977
Kumpi lie uudempi sitten
Ei se tosiaan ole muuttunut missään vaiheessa, AMD ei ole ikinä esittänyt roadmappia missä olisi Zen2+ tms, vaan kaikissa roadmapeissa missä on jotain ollut Zen 2:n jälkeen, se on ollut aina Zen 3
Joo tajusin itsekin tässä kun etti pitkästä aikaa kaaviopiirustuksia, mistä lie saanut itsekin päähän tuon zen2 plussan. Noh samapa tuo miksi kutsuu kunhan menee nykyisen 2700äxän tilalle sitten kun on sen aika
Päivitys: Testasimme suorituskykyä myös Asuksen uudella 0702-julkaisubiosilla ja latasimme ja asensimme varmuuden vuoksi uudelleen 1.07.07.0725-piirisarja-ajurit AMD:n kotisivuilta. Kyseiset ajurit oli ladattu ja käytössä jo alkuperäisissä testeissä, mutta tulosten perusteella emme ole täysin varmoja toimivatko ne kunnolla. 0702-biosilla ja uudelleenasennetuilla piirisarja-ajureilla prosessoritestien tulokset paranivat pääsääntöisesti noin 1 %, mutta Cinebench R15 1T -testin tulos parani 5 %. Pelitesteissä nähtiin yhden FPS:n muutoksia suuntaan tai toiseen, jotka menevät mittausten virhemarginaaliin.
Boost-kellotaajuudessa ei havaittu muita eroja kuin, että kellotaajuus nousi nyt yli 4500 MHz:iin ja parhaimmillaan 4565 MHz:iin. Esimerkiksi Blender-rasituksessa yhdellä säikeellä kellotaajuus kävi hetkellisesti 4550 MHz:ssä, mutta pidempiaikaisessa kellotaajuus tasaantui 4325 MHz:iin.
Ketjun huvittavin juttu on kyllä se kun jotkut onkin ostamassa inteliä tai jatkavat intelin käyttöä niin heidän sanomiset mollataan ja murhataan täydellisesti. Jos se on heidän mielipiteensä ja pitävät siitä kiinni miksi nämä amd fanit edes yrittävät antaa vasta argumenttejä kun ei toisia kiinnosta se pätkän vertaa.
Mutta Intel fanipojat ostaa mitä haluaa. Neutraaleille kavereille tiedoksi että kannattaa odottaa pari viikkoa niin selviää että AMD:llä on nopein peliprossu, vielä se ei ole kaikille täysin selvää johtuen bioseista ja nvidian ajureista.
Intelpojan toki tuleekin antaa rahansa Intelille. Muistakaa patchata rossunne sitte 😉
Tämä. Ilman pagefileä 16 GB loppuu helposti kesken, jos taustalla hyrräilee yhtään enempää softaa. 16 gigaa oli ehkä vielä 3-4 vuotta sitten oikein riittoisa, mutta nyt tulee rajat vastaan.
Ja sama mollaaminen jatkuu vain. Onks kivaa? 😉
Onkse mollaamista jos on aidosti huolissaan Intel käyttäjien mahdollisista identiteettivarkauksista?
Muistutan vain Intelin omistajia että disabloikaa multi threading ja pitäkää huoli tietoturvasta.
Ei ole jos on oikeasti huolissaan :tup:
Olen oikeasti huolissani. Ne on vaarallisia kiviä jos sattuu väärille sivustoille. Sitä paitsi tämän threadin otsikko on kokemuksia Ryzeneistä joten palataan asiaan.
Osaltaanhan se johtuu siitä että VRAM joutuu menemään sinne RAMiin ilman pagefileä, jolloin tilanne periaatteessa vastaa kuin olisi ~10GB RAMia koneessa. Olisi kyllä hyvä joku testi missä tiiraillaan pagefilen vaikutuksia peleissä johonkin 0.1% loweihin/absoluuttisiin minimeihin 16GB ramilla.
Seuraava on etupäässä järkeilyä perustuen (varmasti puutteelliseen) tietoon muistin toiminnasta, mutta olisihan tämä hyvä vahvistaa tai kumota kokeellisesti.
AM4-kanta tukee kahta muistikanavaa jotka periaatteessa toimivat itsenäisesti, mutta fyysiset muistiosoitteet on todennäköisesti lomitettu niin, etteivät niiden operaatiot ole täysin toisistaan riippumattomia. Otetaan siis tarkasteluun vain yksi DDR4-muistikanava, jossa on yksi muisti-rank (8 GiB). Tällöin on käytössä 16 (lähes) toisistaan riippumatonta muistipankkia, eli käynnissä voi olla 16 muistioperaatiota samanaikaisesti.
Se, mihin pankkiin osoitus milloinkin sattuu, on sattumanvaraista, mutta yhden säikeen peräkkäiset muistiosoitukset riippuvat toisistaan voimakkaasti ja sattuvat usein samaan/samoihin muistipankkeihin ja niissä jo samoille valmiiksi avoimina oleville muistiriveille, mikä on edullista, koska tällöin tarvitaan vain sarakelatenssi (CAS). Toki peräkkäiset muistiosoitukset joutuvat odottamaan toisiaan, mutta pre-fetch pyrkii hakemaan tarvittavan tiedon jo valmiiksi välimuistiin.
Pelkkä CAS on luokkaa ~16 kellojaksoa, muiden viiveiden kanssa helposti tuplaten tai triplaten, joten siihen verrattuna muistin perusyksikön, yhden 64-tavuisen välimuistirivin siirto kestää melko vähän aikaa, 4 kellojaksoa tahdilla puoli kelloa/siirto. Yleensä yksi säie ei pysty tuottamaan osoituksia keskusmuistiin – käytännössä siis välimuistihuteja – kovin taajaan. Siksi vain yhden säikeen työllistämä muistikanava huilailee enimmän osan aikaa ja odottelee joko muistihakua tai seuraavan siirron alkamista.
Kun säikeitä alkaa olla useampia, niin hyvä oletus on, että niiden RAM-osoitukset ovat toisistaan riippumattomia. Ne voivat olla toisistaan riippuvaisia, mutta silloin tieto on yleensä jo välimuistissa. Jos käynnissä on jo yksi muistihaku säikeeltä A, niin toisen säikeen B samanaikainen haku sattuu 15/16 todennäköisyydellä johonkin toiseen, vapaana olevaan muistipankkiin. Tämä on vielä hyvä todennäköisyys, mutta säikeiden määrän lisääntyessä törmäystodennäköisyys kasvaa nopeasti. Törmäyksen sattuessa muistijakso pitenee keskimäärin noin 50%, koska joudutaan odottamaan edellisen haun päättymistä.
Edellämainitusta syystä olisi hyvä, että muistipankkien määrä olisi aina selvästi suurempi kuin ajossa olevien säikeiden tuottama välimuistihutien määrä. Muistipankkien määrä voidaan helposti tuplata 16->32 lisäämällä toinen muisti-rank: joko lisäämällä toinen 8 GiB kampa tai vaihtamalla 16 GiB dual-rank kampaan. Tämä on nimenomaan se asia joka pitäisi testata; miten useampi muisti-rank vaikuttaa nopeuteen ohjelmilla, jotka käyttävät runsaasti säikeitä ja joiden aktiivisen datan määrä on liian suuri mahtuakseen välimuisteihin. Nykypeleistä joku Haudanryöstäjän varjo varmaan kuuluu selvimmin tähän luokkaan.
Nyt kuiteski taidetaan puhua 1-2% erosta mikä on "paras peliprossu" niin on ihan sama mihin leiriin kuuluu niin onhan tuo nyt jo naurettava argumentti (ps. vinkkinä sä et huomaa sitä 1-2% eroa). Ite kuitenkin luultavammin otan tuohon 1800x tilalle tuon 3900x ja jään odottelemaan intelin 7nm rossuja, josko sit mentäs intelille takas vihdoin!
Keksitytääs sitten taas itse aiheeseen eli näiden prosessoreiden testiin. Väittelyä voi harrastaa vapaammin sille pyhitetyssä ketjussa:
https://bbs.io-tech.fi/threads/virallinen-amd-vs-intel-keskustelu-ja-vaeittelyketju.8372/unread
Gamernexus on ajanut 3600 testinsä 32gigalla muistia. Hadware Unboxedin testien mukaan 3600 ja 3700 on pelitehoissa likipitäen tasoissa keskenään. Gamernexuksen pelitesteissä 9700k voittaa 3600:n joka ikisessä pelissä yli 10fps:llä. Muistia lisäämällä ei siis pelitestien marssijärjestys tule miksikään muuttumaan. Pelkkää ajan ja sähkön haaskausta testailla tuommoista erikseen..
Juu, mutta tässä on ehkä kuitenkin hyvä lähtökohta mahdollisiin HEDT-alustan Threadripper testeihin katsoen, jolla niitä työkuormia oikeasti tehdäänkin. Kuitenkin että tuollasta testiä kannattaa tehdä, tulisi siihen oikeasti haalia sellasia sovelluksia jossa siitä voisi olla hyötyäkin.
Eihän tämä koskaan 1:1 vertaamista ole, mutta:
![[IMG]](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2019/07/ryzen3-bench-hb264.png)
![[IMG]](https://images.anandtech.com/graphs/graph14605/111202.png)
Io-techissä kässärissä 3900X yli 40% 9900k tehokkaampi (23fps), anandtechissä 20% tehokkaampi(55fps). Erona esim. juurikin 16gb vs. 32gb muistia. Io-techissä 9900k ja 1800x on melkein tasoissa, kun taas anandtechissä ero yli 50%
Eri versiot handbrakesta, sekä eri presetit käytössä. Tiedä sit miten paljon vaikuttaa.
Joo, kuten sanoin, vaikea verrata 1:1 kun kaikki testaa omilla tavoillaan. Lähinnä koitin hakea mahdollisimman vastaavat testit eri muistimäärillä.
Virtuaalikoneisiin?
Lisäksi nuita pelejäkin löytyy, jotka ahmii mielellään noin 10gb muistia (+muut ohjelmat). Ainakin Egosoftin X4 peli ja Planetary Annihilation tulee heti mieleen, joissa olen nähnyt isoja lukuja task managerissa. Voi tosin olla, että joskus sitä muistia käytetään vasta kun sitä löytyy.
Jimms edullisin
9700KF 441e
3600X 265e
3600 219e
Kyse ei ole koskaan ollut siitä, että kuka on muutaman prosentin nopeampi. Koska sitä ei edes kukaan huomaa.
Mutta tuollaisen n. 200e hinta eron huomaa jo helpommin.
En usko kun turinkiin tuli hw seduleri.
Minusta taas on huvittavaa kun pitää näitä mielenosoituksi postailla tänne tyyliin "Ei tarvi ryseniin vaihtaa kun intteli kylvettää edelleen peleissä"
En usko että ketään kiinnostaa joka tätä ketjua lukee että mitä Jorma menee ja ostaa tai että Jorma on niin pettynyt julkaisuun että Jorma kiukulla jatkaa inttelin käyttöä. Joten ne mielenosoitukset voisi jättää ihan suosiolla postaamatta.
Aiemmin ketjuun linkatussa videossa sanottiin, että se pcie 4.0 asema oli yhtä nopee myös 470 lankulla joka ei tue pcie 4.0:aa. En ole kyllä tarkemmin tutustunut että miten se pcie 4.0 ssd toimii sitten ilman sitä pcie 4.0:aa.
Handbrake vie noin gigan muistia ja pakkauksessa io ei ole se pullonkaula, joten ei tuo siitä johdu. Materiaalikin vaikuttaa, esim tuo io-techin käyttämä handbrake ja sama preset. 1080p24 materiaalia 1080p30 presetillä vaihdellaan 80-150fps omalla 2700x:llä, riippuen siitä millaista tavaraa videossa on.
Viittaat varmaan tähän tinytomloganin videoon:
tinytom meinaa, että se tuki johtuu oletettavasti siitä, että prosessori tukee sitä pcie 4.0. Lisäksi X570 piirisarjan virrankulutusta on perusteltu pcie 4.0 väylällä, mutta der8auerin video missä mittää X470 vs. X570 piirisarjojen virrankäyttöä mm. uusilla ssd asemilla ei tue tätä väitettä.
Ei näyttäisi muistimäärällä olevan handbrakessa kyllä merkitystä. Jotain tuo varaa hieman lisää jos kääntää useita videoita peräkkäin. Ensimmäisen videon kohdalla virtuaalisesti muistia on otettu 3.7GB ja oikeasti varattua muistia on ~900M. Seuraavien videoiden käynnistyessä oikeasti varatun muistin määrä nousee alkuun 2-2.5GB ja sitten laskee noin 1,5GB ja tasottuu siihen vaikka kuinka monta videota veivaisi.
Eikä vaikuta se lisämuisti disk cachenakaan oikeen mitään, kun CPU:sta tulee pullonkaula millä tahansa deskari CPU:lla jota käsiin saat. Omat luvut toki ei vastaa 3900X:n lukuja kun 2C/4T nettipäätteelläni äkkiä testasin muistin kulutusta. Enihow aina noissa testeissä joku SSD tjsp alla. Eli vaikka olisi 100x nopeampi prossu niin luku ja kirjoitus nopeutta vaadittaisiin vaivaiset 200MB/s levyltä.
Tässä rautana: i5-4250U ja 2x 7200rpm 2,5" kiekkoa (toinen sourcena ja toinen targettina).
Enkoodaus: "Vimeo Youtube HQ 2160p60 4k"
Tämän perusteella sanoisin että enintään muistin nopeus vaikuttaa jos sitä muistia nyt on edes 8GB, tosin 8GB palikoita ei taida löytyä kovin nopeina joten luultavasti kaikissa revikoissa on "ainakin riittävästi" muistia.
Onkohan missään testattu Forza Horizon nelosta ja Doom 2016 Ryzenillä 4k:lla että pysyykö yli 144fps?
Semmonen huomautus että PCI-e raiser roikat ei sitten toimi oikein noitten x570 kanssa, niitä kun ei ole 4.0 speksattu.
Sellaisille kuin minä, joilla on 8600k ja z370 piirisarja niin riittää kuitenki miettimistä. 9900k tai 9700k päivitys (pelkkä prossu)on kuitenki saman hintainen tai halvempi kuin ryzen + emo ja nuo pelitulokset zen kakkosilla jäi nyt ehkä 10% siitä mitä toivoin.
Luultavasti silti päivitän Ryzeniin mutta pitemmin hampain kuin oletin.
Tuo bugi on melko pieni onneksi. Systemd randomisoi tehtävien id-arvoja cpu:n nopealla rdrandilla ja rdrand signaloi zenillä väärin ei_ole-arvon. Tämän saa korjattua onelinerillä, joka tsekkaa ettei arvo ole maksimi-uint. Tämän voi ohittaa jos sanoo kernelille ettei luota rdrandiin tai paikkaa systemd:n (microcode-päivitystä odotellessa)
Onko tietoa toimiiko jos BIOSssista pakottaa PCIe3 modeen (ja voiko sieltä pakottaa)? .. Tämä kyllä ihan mielenkiinnosta, en meinaa emoa vaihtaa PCIe4n vuoksi. 🙂
Toki monet PCIe 3.0 M.2 SSD:t ylikuumenevat myös yli puolen – kahden minuutin I/O-tehtävissä piirin throttlatessa ennen pitkää. Iotechillä oli näistä benchmarkkikin aiemmin. Itselläkin Samsungin EVO 960 nopeutui jonkin verran parin kympin siilin asennuksen jälkeen.
Kyse ei ole koskaan ollut siitä, että missä prossussa on paras value. Koska edellisellä sivulla ja edempänä jengi nurisi siitä miksi on testattu vain 16gbllä muistia ja edempänä kaveri kirjoitti pienen esseen jotta muistipankkien takia pitäisi testata isommalla muistimäärällä koska..suorituskyky? Johon minä kommentoin, että 32gigan testit on jo ajettu gamernexuksen toimesta ja että marssijärjestys on isommasta muistimäärästä ihan sama ja erot selkeitä, joten ihan turhaa lähteä testaamaan enää erikseen 32gigalla muistia… Ja noilla hinnoilla nyt ei ole sen kanssa yhtään mitään tekemistä..
Tämä selvä, kiitos että kuitenkin vaivauduit testaamaan. Pointti lähinnä oli se, että hyötykäyttötestit voisi ajaa isommalla muistimäärällä. Itse käytän Premiereä, ja 1700x @ 4GHz ja 16gb muistia loppuu molemmat auttamatta kesken editoidessa. Kiinnostaisi tietää kuinka suuri vaikutus sillä muistin lisäämisellä oikeasti olisi, vai vaikuttaako mihinkään. Kässärin otin esimerkiksi, kun se sattui olemaan molemmilla sivuilla testinä, vaikka ei itsellä se ykkös käyttökohde olekkaan.
Helpoin varmaan laittaa kernelin komentoriville vaan random.trust_cpu=off, niin ei tarvi paljonkaan konffata. Tai ehkä nordrand toimii myös.
Tämä on juuri yksi syistä, minkä takia näitä palstoja tulee enää luettua pelkästään suurempien julkaisujen aikana.
Nyt pitäisi jaksaa seuraavasi vääntää sitten siitä, miten prosentin tehoero ei oikeuta sitä melkein sadan prosentin hintalisää, edes siinä tilanteessa jossa se saadaan esille irvistelemällä 1400 euron näyttiksellä FullHD-resolla. Juu, jos joku ei näinkään selvässä tapauksessa erota metsää puilta, niin onko siinä enää mitään sanottavaa ja onko ainoa järkevä vaihtoehto vain hiipparoida vaivihkaa takavasemmalle. :shifty:
Video käännös on silleen "helppoa" että luetaan stiirmiä sopivasti bufferoituna sisään, tehdään työtä ja sitten pusketaan striiminä ulos toisaalle. Resurssivaade on melko samanlainen kun cinebench, muistia ei tarvitse ihan mahdottomasti ja yleensä levy IO ei tule mitenkään ongelmaksi kun CPU loppuu ekana. Noi nopeuserot on varmaan händäri versioiden eroja (uusia käskyjä käytössä, koodioptimointeja tjsp).
Nyt kun selvensit tuota editointia niin rupesi sinänsä kiinnostamaan minkä verran rammin määrä siihen vaikuttaa. Siinä resurssitarpeen erot voi olla hyvinkin erilaisia riippuen ihan mitä tehdään ja miten tehdään. Itselle jokseenkin epätuttu alue niin parempi kun en lähde kommentoimaan kun menee lähinnä teorian pohjalta pohtimiseksi.
Tuollaisella vääristelyllä ja fanipoikamaisella analyysillä olet itsekin tasan tarkkaan yhtä kriittinen osa ongelmaa. Yhden värilasit ei oikeuta vääntämään tuplavahvuisia värejä omiin laseihin.
Voisi olettaa jotta toimisi ja kyllä varmaan kaikissa emoissa voi pakottaa gen3. Mutta en tiedä sen enempää asiasta, bongasin vain jonkun twiitin jossa kertoiltiin että raiserin kanssa GPU toimi vain 2D tilassa, eli ei pyöritelty pelejä sillä setillä.
Omassa käytössä Premiere ottaa tällä hetkellä tasan sen verran RAMia kun sille annan, jopa enemmänkin. Käytännössä tämä aiheuttaa jopa ohjelmien kaatumista taustalla (Firefox). Epävirallinen minimi Premierelle on 1gb ramia per säie, eli nykyisellä prossulla 16gb. Kuitenkin se tarkoittaa 3900x:llä 24gb ja 3950x:llä 32gb, minimissään.
Niin, että olisi pitänyt kirjoittaa jokin pomminvarma yliopistotason essee päivänselvästä aiheesta, koska joku kuitenkin tarttuu lillukanvarsiin. Jep jep, jos mä lähden sinne takavasemmalle… :shifty: