
AMD:n uudet Ryzen 5000 -sarjan prosessorit saapuivat myyntiin ja testasimme io-techissä heti tuoreeltaan suorituskykyisimmät 12- ja 16-ytimiset Ryzen 9 5900X- ja 5950X-mallit. Lisäksi katsastimme erillisessä artikkelissa Zen 3 -arkkitehtuurin uudistukset.
Tutustumme artikkelissa prosessoreiden ominaisuuksiin ja ajamme kattavat prosessori- ja pelitestit eri resoluutioilla. Testikokoonpanossa on käytössä NVIDIAn uusi GeForce RTX 3090 -näytönohjain, joten prosessoreiden erot tulevat hyvin selville. Mukana on myös tehonkulutus- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.
io-techin testilaboratorioon saapui tänään iltapäivällä Ryzen 5 5600X- ja Ryzen 7 5800X-prosessoreiden testikappaleet, jotka testaamme myöhemmin marraskuussa.
Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 9 5900X & 5950X (Zen 3)
Tuore RAM-testi, jossa eroja ei hirveästi saatu mutta jäi niin kampojen määrä kuin SR/DR -huomioimatta.
Saisiko siihen muistitestiin samalla 2 vs 4 muistikampaa vaikutus peli suorituskykyyn ja miksei muuhunkin suorituskykyyn? tuntuu olevan aika isokin vaikutus tuolla neljällä kammalla vs kaksi kampaa ainakin joidenkin sivustojen mukaan!
Käytännössä tällä hetkellä markkinoista olevista DDR4-muisteista kaikki 8 Gt kammat ovat single rank ja 16 Gt kammat dual rank. Sitten voi olla jotain yksittäisiä erikoismalleja, joka selviää tuotenumerosta.
Kiitos.
Itelle on tulossa tommonen setti, eli se luultavasti on sitten dual rank ja toimii kuten 4 kampaa noissa testeissä?
Ihan pihalla taas näistä muistikikkailuista, kun edellisen kerran päivittäessä ei tarvinnu katella kuin 4 kamman kittejä @ 3200Mhz CL14 Intelin HEDT:n kanssa.
CL18-22-22-42
Kattelin, että CL16 vs CL18 ero suorituskyvyssä olis jotain 1-3% luokkaa (Zen 2 tosin) hintaeron ollessa ~10-33%, mutta vissiin meni valinta pieleen?
Geizhalsilla voi hakea muisteja rankkien mukaisesti.
Alla olevasta linkistä löytyvät 16GB kammat, joissa on käytössä single rank.
Speicher mit Typen: DDR4/DIMM/ohne ECC, Einzelmodulgröße: 16GB, Rank: single Preisvergleich geizhals.eu EU
geizhals.eu
Mielestäni lista ei ole kattava, mutta sitten voi etsiä niitä dual rankkeja jos sellaisia haluaa.
Luulin tilanneeni itsekin nuo, mutta en näköjään. Mun valinta olikin 16-18-18-36
Corsair 32GB (2 x 16GB) Vengeance RGB PRO, DDR4 3200MHz, CL16, 1.35V, musta – 159,90€
http://www.jimms.fi
Itse en noista kyllä tajua mitään. Mulle noi ei sano mitään. Muistan vain jonkun joskus sanoneen et ota 16 ja sellasen tilasin.
ei mitään käsitystä mitä eroa noihin sun valitsemiin.
edit: niin ja itse tyydyin vain 3200:een.
Joo, aika ulkona näistä itekin ollaan, mutta sain semmosen kuvan, että 3200->3600Mhz on selvästi isompi hyöty, kuin CL18->16. Ota näistä nyt sitten selvää.
Jossain vaiheessa menee käytännön kannalta aika lillukanvarsiksi. Yleisenä nyrkkisääntönä mahdollisimman korkeat muistikellot, mahdollisimman alhaiset latenssit. DDR4-3600 ja CAS 16 hyvä lähtökohta ja sen jälkeen sitten latenssit sovelluksesta ja testistä riippuen prosentteja sinne tänne, käytännön merkitys hyvin sovelluskohtainen, monille todennäköisesti merkityksetön, mutta hei, me ollaan io-techissä, joten jos jossain niin täällä aiheesta kiinnostuneita löytyy
Minä otin, ja Buildzoidin suosituksesta sekä vielä tsägällä amazonasin alesta viidelläkympillä Crucialin 3200 CL16 kittiä alle kun niillä saa heittämällä kellot 3600:een. Menisi varmaan 3800 myös mutta prosessori ottaa vastaan valitettavasti. Korkeammat luokitukset ei juuri merkkaa jos on valmis itse asettamaan kellot (ja mielellään ajoituksiakin, XMP ja emot ei aina ilmeisesti osaa varsinkaan jos kitti ei ole emon QV listalla) ja perehtymällä säästyy euroja.
Tosin nythän kannattaa jo 5000 sarjan tiimoilta miettiä 4000 luokan vauhteja jos BIOSit tulee kuntoon, sitä en tiedä menisikö nämä sinne asti…
Ja tosiaan jos ollaan 3200 tai yli, CL kohtuullinen ja edes XMP päällä niin aletaan puhumaan niistä viimeisistä prosenteista joista kannattaa välittää vain jos asia oikeasti kiinnostaa. Muussa tapauksessa vaan kitti sisään, XMP päälle ja kovaa ajoa.
Joo, kyllä mä ajattelin noista ottaa ns. löysät pois, joka taitaa Ryzenillä onnistua suht helposti (DRAM Calculator?), mutta vaatinee taas lisää paneutumista uuteen ekosysteemiin. Mihinkään maksimikellohenkselinpaukuttelukisaan en ajatellut osallistua, eikä joku parin viimesen prosentin tehon tiristäminen enää tässä iässä nappaa.
GN ei ole ilmeisesti oikein ymmärtänyt, että 4 x Single Rank -muisteja on sama asia kuin 2 x Dual Rank -muisteja ts. 2 x 8 Gt (Single rank) vs 2 x 16 Gt (Dual Rank) jälkimmäinen on suorituskykyisempi.
Ei kai siellä sellaiseen oteta kantaa, testeissä ainakaan? Videon pointti on että sama 4x8GB kitti (täsmälleen samoilla ajoituksilla) toimii nopeammin kun kaikki kammat on asennettuna versus vain kaksi kampaa ja että tämä on uusi 5000-sarjan merkillisyys.
Loppuyhteenvedossa taidetaan jopa mainita että joku 16 gigan konfiguraatio on sitten paras (jonkun toisen kokemuksen mukaan) mutta se ei liitty videon varsinaiseen pointtiin enää.
No liittyy se niin että he esittävät niin kuin muistikampojen määrä olisi ratkaiseva asia kun todennäköisesti se ei vaikuta asiaan mitenkään vaan kyse on enemmän SR/DR aiheuttamasta erosta ja se vaan sattuu esiintymään sattumalta heillä tolla lukumääräkombolla noin koska testissä käyttävät 8 gigan kampoja jotka ovat todennäköisesti kaikki SR. "Ongelmahan" tossa on että nyt joku voi lähteä metsästämään esim. 4×8 kittiä odottaen että se antaa parempaa suorituskykyä kuin 2×16 kitti. Tämä kaikki nyt disclaimerillä että juurisyy on tosiaan SR/DR ero.
Toimii nopeammin koska tulee DR per muistikanava. 3000 sarja toimii tismalleen samalla tavalla.
Muistikampojen määrällä ei ole merkitystä, rankkien määrällä on.
Tuota on tosiaan testattu. Dual rank 3733 C16-16-16 on nopeampi mitä single rank 3733 C14-15-14. Eli edes single rankin parempi kellottuvuus ei auta, kun fabriciin/ajoitusten tiputuksen rajat tulee vastaan. Noin siis 24/7 asetuksilla.
Corsair 32GB (2 x 16GB) Vengeance RGB PRO, DDR4 3200MHz, CL16, 1.35V, musta – 159,90€
http://www.jimms.fi
Osa valmistajista ilmoittaa tuon, osa taas saattaa samalla tuotenimikkeellä myydä sekä SR että DR kampoja (mm. Crucial).
Siitä, että muistipiirit on joko molemmin puolin piirilevyä (DR), tai vaan yhdellä puolella (SR). Todella heikosti tuntuu löytyvän tuota infoa juuri mistään muisteista. Taitaa toi Geizhals linkki ylempänä olla paras paikka kaivella, mutta ei sieltäkään ihan kaikkia löydy..
Mjoo, tässä tuli hämäännyttyä vähän GN:n testeistä mitkä oli _vain_ inteliä vastaan. Mielenkiintoinen pointti siis muttei mitään uutta. Erokin näyttäisi olevan tosiaan samaa luokkaa kuin tuossa 16 vs 32 testissä 3900XT:llä, eli tarkoittanee että Jeesus-Steve pääsee pyöräilyn lisäksi kohottamaan kuntoa punnertamalla kohuotsikoinnin myötä
Saman mallinimen alla saattaa DR muuttua SR:ksi ilman mitään kummempaa mainintaa kun isompia ja halvempia piirejä tulee saataville. Siinä on kiva pähkäillä etukäteen onko myynnissä vanhempaa vai uudempaa erää.
Tuota r 5 3600x ainakin löytyy runsaasti useamman kaupan hyllyiltä edelleen. Noissa AMD:n enthusiast malleissa saatavuus on toki kysymysmerkki.
Ei se mikään kysymysmerkki ole – ei-oota myyvät kaikki ja moni nettikauppa ei ota edes tilauksia vastaan tällä hetkellä.
Joo toki jos työpöytä tehot on tärkeämpiä, niin sitten 5900x tai parempi. Tuntuu 4x muistisetillä ilman kelloja jo pelkkä 5600x pieksevän Intelin lippulaiva prosessoria peleissä miten lystää.
Otin vain kantaa tuohon vertauskuvaan joka ei siis pidä koko sarjan osalta paikkaansa, toisin kuin tuon toisen leirin näytönohjain produktio
Disclaimer, en ole lukenut kuin IO ja Anadin testit:
Anandilla 5600X näyttäis aika monessa pelissä olevan varsin pätevä laitos, miksi ei sellainen kiinnostaisi?
Äkkiseltään 6 ydintä vuonna 2020/2021 saattaa kuulostaa pieneltä, mikäli ei ole perehtynyt tarkemmin prosessorin suorituskykyyn. Oikeastihan 6 ydintä riittää perus kotikäyttöön ja pelaamiseen varsin mainiosti, ja varsinkin tämä 5000-sarjan 6-ytiminen on varsin kova luu. Ihmisille on vaan iskenyt vauhtisokeus ja "tulevaisuuden varalta" ostetaan nuita 12-ytimisiä vaikkei oikeasti sitä monen ytimen suorituskykyä käytetä juuri milloinkaan (moniko oikeasti rendaa jatkuvasti kotona videoita tai 3d-malleja). Mutta kun se raudanhimo ja peniskateus on oikeasti olemassa ja jos naapurin penalla on 8-ytiminen prossu niin eihän sitä kehtaa sanoa että osti itse 6-ytimisen.
Näinhän se varmasti osittain on. Itsekin odottelen kovasti IO:ltä näiden edullisempien 5000-prossujen artikkelia, sekä luonnollisesti 18. päivää…
Nyt vielä hetki mennään i7-4790K:lla ja ROG GTX 1080:llä
Koska pelaaminen ei ole tärkein asia maailmassa? Mulla on 8v vanha tietokone käytössä ja en todellakaan ole päivittämässä 4 -> 6 ydintä, vaan tarkoituksena on hommata kone taas 5v aikajännettä silmällä pitäen.
Kuka sanoi että on? Ja onko ytimien määrällä väliä, jos IPC on kunnossa?
Mutta työkäyttöön on joka tapauksessa eri vehkeet, joten väittäisin että kiinnostus pelaajien ulkopuolella on marginaalisempaa, ainakin sellaisista jotka ostavat itselleen sellaiseen käyttöön, jossa prossulla on väliä. Ja hei, onko sillä nimenomaan pelikäytössä suurta merkitystä?
Aika rohkeaa huudella, ettei 5600X kiinnosta ketään, jos juuri Sinua ei satu kiinnostamaan.
En kai minä kenestäkään muista kuin tasan tarkkaan itsestäni puhunut missään vaiheessa.
Pahoittelut jos tuli sellainen mielikuva.
Tuli täällä päässä luettua vähän tulkiten tuota aiempaa keskustelua.
Mutta hienoa, että markkinoilla on nyt monenlaiseen käyttöön kiinnostavia vehkeitä, riittää keskusteltavaa
Kuitenkin tulevien bios päivitysten myötä ongelmat poistuvat ja saa nähdä tuleeko hieman parannusta suorituskykyyn samalla.
Tää tyyppi käyttää carbonaut grafiittipadia lämpötahnan tilalta, lämmöt karkaa 90C saakka ja jamppa ihmettelee miksi kellot niin paljon alhaisemmat kuin muilla arvostelijoilla. Johtopäätös biosissa täytyy olla vikaa.
Näillä muilla on hyvä jäähdytys, lämmöt 70C tienoilla ja lastu buustaa kuten pitääkin.
Zen2 boosti skaalautu melko paljon lämpötilan mukaan. Mittauksia ei ole vielä Zen3:sta mutta eiköhän se käyttäydy vastaavasti.
Coolers & Cases Really Matter for Ryzen 3000 CPUs | Thermal Scaling & Frequency
http://www.gamersnexus.net
Edit: Sanotaan nyt vielä et prossun muistiohjaimen raja tulee nopeammin vastaan 4 kammalla…
Ei ole vaan mitään relevanssia tällä näissä skenaariossa. Ryzenin signaloinnit riittää kaikissa paremman sarjan emolevyissä neljällä kammalla siihen että IF taajuus saadaan maksimiin. Sen yli kun ei muistikelloja kannata laittaa. Se muistiosoitusetu tulee molemmissa samalla tavalla. Ja molemmilla pääsee IF-maksimiin.
No piru.
Itelläni on just tämmöset tämän 7700K:n kaverina:
cmk32gx4m2d3600c18 VENGEANCE® LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18 Memory Kit – Black
On just tuommoset 2x16GB, 3600MHz, 18-22-22-42-64 dual rank 1,35V
Näinkö meni muistitkin sit uusiksi, meinasin nämä aluksi siirtää uuteen kokoonpanoon, kunhan tässä joulun yli hypätään ja vanhaan yhdet 2x8gigaset 2133 muistit ennen vanhemmille lahjoitusta.
Oisko tuo niin merkittävä tehoero, että 5600x ja uudet muistit on järkevämpi kun 5800x noilla vanhoilla?
Ei ole niin merkittävä tehoero. Toimii ihan täysin ryzenit 3600mhz cl18 muisteilla. Ottasin ite 5800x ja pitäisin ne kammat.
Hmm joo.. Ehkä tässä kerkee vielä harkitsemaan ja miettimään. Vielä enemmän asiassa kuitekin kiinnostaa, onko tosiaan mitään reaalimaailman applikaatiota tjms, missä 3900x on 3800x:ää hitaampi kahden chipletin takia.
Sokko testi, ei fps mittaria ja Freesync päällä eroa ei huomaa.
Fps mittarilla mitattuna varmasti jotain pientä eroa voisi olla.
Ennen kuin laitat muistit vaihtoon, testaa niiden kulkua esim 1,4V:lla tai jopa 1,45V:lla. Voi olla että tuolla määrällä noissa on jonkin verran pelivaraa laskee latensseja ja/tai nostaa taajuutta.
Tuolla toisessa threadissa asiasta oli juttua ja videokin. Mitä suurempi resoluutio sulla sen pienemmät on muistien erot. Alla video jossa on vielä ajeltu tuloksia ja pohdittua asiaa. Liikaa ei kannata näihin muisteihin jäädä kiinni.