io-techin tutustuminen Qualcommin vuoden 2021-lippulaivajärjestelmäpiiriin jatkuu Asuksen maaliskuun alussa julkistaman ROG Phone 5:n parissa. ROG Phonen perusominaisuuksiin kuuluu Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin lisäksi mallin mukaan 8, 12, 16 tai 18 gigatavua RAM-muistia, 128, 256 tai 512 gigatavua tallennustilaa, suuri 6000 mAh:n akku ja kolmoistakakamera 64 megapikselin pääkameralla, 13 megapikselin ultralaajakulmakameralla ja 5 megapikselin makrokameralla.
Asuksen uutuus saapuu markkinoille kolmena malliversiona – ROG Phone 5 -perusmallina, Pro-mallina ja Ultimate-mallina. Näiden välillä erot ovat muistikonfiguraatiovaihtoehdoissa ja takakuoreen sijoitetun valaisun toteutustavoissa. io-techin testipenkkiin kolmikosta saapui perusmalli kalleimpana 16 gigatavun RAM-muistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla varustettuna mallina.
Artikkelissa perehdymme Asus ROG Phone 5:een reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta täysimittaista artikkelia lyhyemmässä muodossa. Erityisesti keskitymme puhelimen peliominaisuuksiin, minkä lisäksi testissä kävivät myös puhelimelle erikseen myynnissä olevat tuuletin- ja peliohjainlisäosat.
Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Phone 5
Olisin odottanut ROG Phone 5:een 160Hz virkistystaajuutta, kun edeltäjästä löytyy piilotettuna 160Hz:n tila ja custom kernelillä onnistuu ylikellottaminen 165Hz asti. Asuksella on kuitenkin ollut tapana ladata "all in" tähän ROG-sarjaan, vaikka siitä ei niin käytännön hyötyä olisikaan (esim. 18Gt RAM-muistia on ihan absurdi).
Olisiko muuten mahdollista testata erilaisia emulaattoreita jossain välissä joko pelipuhelintestin yhteydessä tai erillisessä jutussa? Nintendo 3DS:lle on nykyään virallinen citra-emulaattorikin Androidilla. Emulaattorin pyörittäminen on varmaan ainoa tilanne, missä high-end puhelin joutuu oikeasti kunnolla töihin.
Vieläkö Asuksella on asetuksissa battery care -ominaisuus, jolla pystyy rajoittamaan latausnopeutta ja -kapasiteettia? En ainakaan huomannut artikkelissa siitä mitään mainintaa.
Juu kyllä löytyy. On kyllä kätevä ominaisuus, joka saisi useammilla valmistajilla olla vaihtoehtona. Erityisesti puhelinta öisin lataavillehan tuo on kätevä, kun ei ole kiirettä ja tarjoaa sen myötä ainakin teoriassa paremman eliniän akulle.
Takapaneelissa on yksi reikä tehty mikille joka on ylhäällä salaman vieressä. Ei muita reikiä.
Juu juurikin näin, eli ei siinä reikiä ole, vain ainoastaan kuvioitu lasipinta.
Jos kamera on tärkeä tekijä, niin Zenfone 8 Flip on noista kahdesta parempi vaihtoehto, joka tarjoaa paremman kuvanlaadun lisäksi myös monipuolisemman kamerajärjestelmän. Mikrofonien laadusta en valitettavasti osaa vertailua sanoa, kun kumpaakaan en ole päässyt testaamaan mitenkään äänekkäässä ympäristössä kuten keikoilla tms.
Stereokaiuttimet ovat Flipissä markkinoiden parhaimmistoa, mutta kyllä ääni on selvästi toispuoleinen, mikä on myös ymmärrettävää yläkaiuttimen vähäisemmän tilan vuoksi. ROG Phonessa kaiuttimet ovat molemmat suoraan katsojaan suunnattuja ja niiden stereokuva on tasapainoisempi ja parempi. Myös 3,5 mm:n kuulokeliitäntä puuttuu Flipistä ja löytyy ROG Phonesta – huomion arvoisena lisänä se on myös miellyttävän tehokas ROG Phonessa.
Muistikorttipaikka sitten löytyy puolestaan Flipistä, mutta ei valitettavasti ROG Phonesta. Molempien näytöt tosiaan ovat lovettomat, mutta lovettomuus on toteutettu hieman eri tavoilla. Flipissä on nimensä mukaisesti tuo takaa etukameraksi taittuva kamerajärjestelmä, minkä myötä näytön reunukset ovat hyvin ohuet. ROG Phone puolestaan pitää selvemmin reunaa ylä- ja alalaidoissa ja on sijoittanut oman erillisen etukameransa ylälaitaan. Noiden ROG Phonen paksumpien ylä- ja alalaitojen myötä se on suhteellisen selvällä erolla isompi laite kädessä pidettäessä.
ROG Phonen valaistuksen saa pois päältä. RAM-muistin määränä tuo 8 Gt on yhä edelleen lippulaivapuhelimissa varsin standardi, joten se ei sinänsä ole mitään kummastuttavaa. Isommista RAM-muisteista voi toki olla hyötyä useampaa sovellusta yhtä aikaa pyöritellessä tai tulevaisuudessa, mutta ainakaan tällä hetkellä mun omassa henkilökohtaisessa käytössä ei 8 Gt ole jäänyt kertaakaan liian pieneksi. Tämän suhteen kokemukset voivat toki vaihdella.
Toivottavasti muistin vastata kaikkiin kohtiin ja vastaukset auttavat puhelinvalintoja tehdessä!
Onko stereokuva Flipissä parempi ku esim. Zenfone 6:ssa, osaatko sanoa? Onko yläkaiutin hyvinkin hiljainen, jos esim. peität pääkaiuttimen kädellä musiikin tai muun median soidessaan? Ja eikös tuohon Flippiin käy USB-C to 3,5mm adapterit jos langallisia, perinteisiä 3,5mm kuulokkeita kaipaa puhelimeen? Neljäs kysymys äänentoistoon liittyen on se, että onkos tuossa Flipissä Zenfone 6:n tapaan ulkoilmatila, niin ja onko tätä myös ROGissa? Tämä kyseinen ominaisuus on ollut hyvin miellyttävä varsinkin ulkona puhelinta käytettäessä.
ROG Phone 5 tosiaan on siitä taas parempi, et sen voi kytkeä televisioon USB-C 3.1 liitännän ansiosta, jos haluaa joskus vaikka jotain emulaattoria käyttää telkkarin kautta bluetooth-ohjainta käyttäen. Chromecastissa ja vastaavissa pahin ongelma on viive, joka tekee pelaamisesta mahdotonta.
Mutta joo.. kuten arvelin, Flipissä on siis parempi kamera. Katsoin myös, että siinä on myös optisella 3x zoomilla varustettu telekamera, ROGissa taas on makrokamera jolla en käytännössä varmaan koskaan tekisi mitään.
On tässä tosiaan aikamoinen miettiminen kumpi puhelin olisi parempi, samassa hintaluokassa kuitenkin mennään. On tärkeitä ominaisuuksia, jotka on vain toisessa, ja tämä saa miettimään pään puhki
Hirveästi eroa näissä ei varmaan ole pääkameran osalta kuvanlaadussa kun molemmissa on sama kamerasensori. Kameran näkymä näyttää kyllä myös aika samalta.
Muut kamerat sitten on varmasti paremmat Zenfone 8 Flipissä.
Kyllähän tuo ihan selvästi hiljenee oikean puolen peittämisen myötä, mutta en osaa verrata miten se suhteutuisi tuohon Zenfone 6:een, kun sitä en ole ikinä testannut. Hiljennys tapahtuu myös lähinnä alapään toistossa, jota tuo yläkaiutin ei juurikaan toista. Eli bassot tulevat lähinnä pohjan kaiuttimesta. USB-C-liittimeen voi laittaa adaptereita. Ainakin Applen Type-C –> 3,5 mm toimii moitteetta. Tuo ulkoilmatila äänille löytyy sekä Zenfone 8 Flipistä että ROG Phone 5:stä.
Ei sulla olisi antaa linkkiä mistä voisi tuon 3,5mm adapterin ostaa, eli juuri se adapteri jonka mainitsit toimivan? Elisalla myynnissä oleva OnePlus 6T:lle tehty adapteri kuulemma pätkii tässä Asuksessa, pitäisi ostaa tarvikevalmistajan adapteri eli sellainen jota ei olisi tehty erikseen tietylle puhelinmallille, näin kerrottiin Elisan asiakaspalvelusta kun asiasta kysyin.
Kuulostaapa erikoiselta tuollainen pätkiminen. En toki itsekään mitään pitkiä aikoja tuolla Applen adapterilla testannut, mutta ei ainakaan nopealla testillä tullut tuollaisia ongelmia vastaan. Äänenvoimakkuus tuon adapterin kanssa jäi kuitenkin Asuksella jostain syystä selvästi iPad Pro:n samalla piuhalla tarjoamaa pienemmäksi. Tämän seurauksena äänenvoimakkuus voi vaikeammin ajettavien kuulokkeiden kanssa jäädä hiljaiseksi. Esimerkiksi mun käytössä olevilla 120 ohmin Sennheiser HD 560S:llä esimerkiksi saa rukata äänenvoimakkuuden täysin kattoon ja kuulokkeet eivät vieläkään ole erityisen äänekkäät, vaikkakin käyttökelpoiset.
Jos kyseinen piuha tästä huolimatta kiinnostaa, niin kyseessä on tämä Applen adapteri.
Uutta puhelinta odotellessa
Applen kuulokeadapteri ei toimi täydellä äänenvoimakkuudella Android-laitteisiin kytkettynä ilman pientä kikkailua:
data-unfurl="true" data-result-id="199092" data-url="https://medium.com/bedrock-reviews/usb-audio-player-pro-uapp-workaround-ca5b990e415d" data-host="medium.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
USB Audio Player PRO (UAPP) Workaround
data-onerror="hide-parent"/>
medium.com
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä