Testissä Asuksen uusi ROG Phone 5 -pelipuhelin oheistarvikkeineen.

Asuksen ROG Phone -sarjan pelipuhelimet ovat ehtineet jo neljänteen sukupolveensa. Versionumero puhelimissa kuitenkin hyppäsi neljän yli suoraan viiteen.. Neljäs numero jäi välistä samasta syystä kuin OnePlussallakin aikanaan, eli sen pahaa onnea tuovan maineen vuoksi. Nelosen huono maine on peräisin Kiinasta, jossa sitä tarkoittava sana muistuttaa kuolemaa tarkoittavaa sanaa.

Asus julkaisi ROG Phone 5:n maaliskuun 10. päivä kolmena eri versiona – viime vuodesta tuttuun RGB-valaistuun ROG-logoon luottava perusmalli, animoitavan matriisinäytön sisältävä Pro-malli ja erillisen pienikokoisen monokrominäytön sisältävä Ultimate-malli. ROG Phone 3:sta tuttua erillistä heikomman järjestelmäpiirin sisältävää STRIX-mallia ei tällä kertaa tuotu, vaan puhelimet ovat raudaltaan yhteneviä, joskin tallennustilaa ja RAM-muistia kalliimpiin malleihin on mahdutettu enemmän.

Myyntiin ROG Phone 5:n perusmalli saapuu 24. päivä kuluvaa kuuta kahtena värivaihtoehtona – Phantom Black ja Storm White. Puhelimen ominaisuuksiin kuuluu Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri ja kolmoistakakamera, jonka pääkamerana toimii Sonyn 64 megapikselin IMX686-sensori. Pääkameran parina on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 5 megapikselin makrokamera. 799 euron lähtöhinnalla saataville tulee 8 Gt RAM-muistilla ja 128 Gt:n tallennustilalla varustettu malli. Satasen lisäpanostuksella tallennustilan koon saa kasvatettua 256 gigatavuun ja RAM-muistin 12 gigatavuun ja 999 eurolla tarjolle tulee vielä 16 Gt:n RAM-muistilla varustettu malli.

Pro-malli puhelimesta tulee saataville toukokuussa vain 16 Gt:n RAM-muistilla ja 512 Gt:n tallennustilalla 1199 euron suositushintaan. Ultimate-mallissa tallennustilaa on Pro-versiota vastaavat, mutta RAM-muisti on kasvatettu massiiviseen 18 gigatavuun. Hintaa Ultimatella on 1299 euroa ja kauppoihin se tulee huhtikuussa. io-techin testilaboratorioon Asuksen uutuuksista saapui perusmalli 256 gigatavun tallennustilalla ja 16 gigatavun RAM-muistilla.

Hinta.fi-hintavertailupalveluun puhelin ei ymmärrettävästi artikkelin kirjoitushetkellä maaliskuun puolen välin jälkeen ole vielä tullut, sillä laite ei ole vielä myynnissä.

Tässä artikkelissa tutustumme Asus ROG Phone 5 -pelipuhelimeen reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin painottaen erityisesti puhelimen peliominaisuuksia. 5G-testiliittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Viime vuoden ROG Phone 3:n erikoiseen kolmikulmaiseen pakettiin nähden vitosen perusmallin pakkaus on hyvin pelkistetty ja muotoilu on palautettu perinteiseen suorakulmioon. Tumman paketin pinta on täynnä pientä neliökuviota. Laatikon päällä komeilee vain puhelimen mallinimi ja ROG-logo. Aivan kaikkein perinteisin ei ROG Phone 5:kään paketti kuitenkaan ole, vaan erillisen ylös nostettavan kannen sijaan paketin kansi aukeaa kirjamaisesti oikealta, jonne se sulkeutuessaan tarttuu kevyesti magneetilla. Sisäpintaan on painettu sarjakuva, jonka tapahtumat puhelimen käynnistyksen jälkeen voi tarkastella AR-sovelluksen läpi animoituna.

Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu 65 watin verkkovirta-adapteri, USB Type-C -> Type-C -kaapeli kangaspinnalla, kovamuovinen suojakuori ja tarra-arkki. Kuvasta poiketen mukana toimitetaan myös perinteinen SIM-kelkan avaustyökalu.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti ROG Phone 5 muistuttaa todella vahvasti edeltäjäänsä. Etupuolella näytön ylä- ja alalaidoista löytyy edelleen nykypäivälle suhteellisen kookkaat, joskin selvästi kolmosmallia pienemmät leuka- ja otsakaistaleet, joihin valmistaja on sijoittanut käyttäjään suunnatut stereokaiuttimet.

Takapuoli puolestaan on edelleen lasia, jonka kuviointia on muokattu. Läpinäkyvistä kohdista ja metallisomisteista on luovuttu. Uutuus on ottanut käyttöön punaiset korostevärit tuoden mukaan hieman perinteistä pelaajaestetiikkaa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 172,8 x 77,3 x 10,3 mm
  • Paino: 238 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82 %
  • Gorilla Glass Victus -näyttölasi, Gorilla Glass 3 -takalasi, alumiinirunko

Ulkomitoiltaan ROG Phone 5 on jopa nykymarkkinoilla huomattavan suurikokoinen. 6,78-tuumaisen näytön koko on kasvanut edeltäjämalliin nähden noin 0,2 tuumaa, minkä seurauksena myös ulkomitat ovat kasvaneet aavistuksen, vaikka näyttöä kiertäviä reunuksia onkin saatu kavennettua. ROG Phone 3:een verrattuna uutuus on 1,8 mm pidempi, 0,7 mm kapeampi ja 0,4 mm paksumpi. Painoa uutuus on karsinut 2 grammaa, mutta on yhä edelleen varsin painava puhelin 238 gramman massallaan.

Hiljattain testissä käyneeseen Xiaomin uuteen Mi 11 -lippulaivamalliin nähden Asus on lähes järkälemäinen. Käytännössä samankokoisesta näytöstä huolimatta Mi 11 on 8,4 mm lyhyempi, 2,7 mm kapeampi ja 2,2 mm ohuempi. Painoa Xiaomilla on peräti 32 grammaa vähemmän.

 

Asuksen käsittelyä helpottaa edeltäjämallista tuttu takakuoren muotoilu – takalasi kaareutuu miellyttävästi reunojaan kohden, minkä myötä puhelimessa ei ole teräviä kulmia, jotka painautuisivat käteen. Takalasin materiaali on Corningin Gorilla Glass 3 -suojalasia, joten sen pitäisi olla suhteellisen vahvaa, vaikka kyseessä onkin valmistajan malliston vanhempi edustaja. Lasi on pinnaltaan kiiltävä ja kerää paljon sormenjälkiä.

Pyöristys jatkuu osin myös puhelinta kiertävässä alumiinikehyksessä, minkä myötä puhelin tuntuu toki miellyttävämmältä kädessä, mutta kuitenkin myös huomattavan liukkaalta. Näyttö ROG Phone 5:ssä on tasainen ja sitä peittää Corningin tuorein Victus-suojalasi. Ulkonäöllisesti Asus on takakuoren lisäksi ottanut myös kyljissään käyttöön pelilaitteille tyypillisen punaisen sävyn. Virtapainikkeen reunojen ja SIM-korttikelkan kirkkaan metallisen punainen väri onnistuukin hyppäämään silmille varsin voimakkaasti.

Materiaaleiltaan puhelin on speksien valossa pätevä ja kädessäkin laite tuntuu jämäkältä, mutta maininnan arvoisena seikkana YouTubettaja JerryRigEverything onnistui kuitenkin videollaan rikkomaan puhelimen käsin sitä taittamalla. Samaisen testaajan mukaan ROG Phone 3 oli fyysiseltä rakenteeltaan kestävämpi. Viikon perustestijaksolla puhelin ei kuitenkaan tuntunut heikolta ja selviytyi jopa parista vahinkopudotuksestakin, joten havaintojemme perusteella normaalikäytössä ei ongelmia pitäisi syntyä.

ROG Phone 3:sta tuttuun tapaan myös vitonen sisältää toisen USB Type-C -liitännän vasemman kylkensä keskellä. Laite on ladattavissa ja tiedostot on siirrettävissä molemmista liitännöistä. Käytännössä kyljen liitäntä helpottaa puhelimen lataamista kesken pelaamisen, jolloin kädet peittävät laitteen päädyt. Liitännän vieressä on pinnit tuuletinlisäosan liittämiseen. Testissä käyneen perusversion mukana kyseistä lisäosaa ei kuitenkaan toimiteta, vaan se on rajoitettu Pro- ja Ultimate-malleihin, minkä lisäksi se on ostettavissa 60 euron lisähintaan.

Kyljen liitännät on peitetty kumisella lätkällä, joka on pienen kokonsa myötä erittäin helppo hukata. Käytännössä tuo pieni osa tahtoi myös irrota satunnaisesti muutenkin esimerkiksi puhelimen kyljen hangatessa taskun laitaan.

ROG Phone 5:llä ei ole virallista IP-luokitusta, eikä Asus lupaa laitteelle mitään muutakaan vedenkestävyyttä. Asus ei ole käyttänyt myöskään SIM-korttikelkassa nykyisin yleistyneitä eristyskumeja, joten kaikenlaista puhelimen kastelua kannattanee välttää. 800 euron lähtöhinnalla täysi roiskesuojausten puute on ehdottomasti jo miinus.

Pohjan USB 3.1 -nopeuksia tukevan Type-C -liitännän sijainti on tavanomaisesta poikkeavasti vasemmassa laidassa, eikä pohjan keskelle ole sijoitettu mitään. Edeltäjästä poiketen ROG Phone 5:een on kuitenkin palautettu 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, mikä on lippulaivaluokan puhelimelle nykypäivänä mieluisa yllätys.

Alapäädyn oikeassa laidassa lepäävä kuulokeliitäntä käyttää ESS Sabre ES9280AC Pro Quad Dac -kuulokevahvistinta. Pitkän nimensä lisäksi vahvistin tarjoaa oikeasti tehokasta äänilähtöä, jollaista puhelimissa harvemmin nähdään. Suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita ROG Phone 5 kykenee ajamaan jopa kivuliaan kovalla äänenvoimakkuudella ja mieluisa kuuntelukokemus saatiinkin jo voimakkuuden ollessa hieman yli puolen välin. Kehut puhelin ansaitsee myös asetustensa AudioWizard-osiosta, joka sisältää kymmenenkaistaisen taajuuskäyräsäätimen, jolla toiston voi optimoida omille kuulokkeille.

Yläpäätyyn Asus ei ole sijoittanut muuta kuin yhden puhelimen mikrofoneista sisältävän reiän. Näytön ylä- ja alapäätyihin sijoitetut stereokaiuttimet jatkavat kuulokeliitännän asettamalla linjalla tarjoten luokkansa parasta suorituskykyä. Kaiuttimet kykenevät toistamaan ääntä varsin kovaa, mutta esimerkiksi Xiaomin Mi 11:een verrattuna äänenpaine itsessään ei ole merkittävästi suurempi. Ero tulee kuitenkin äänenlaadusta, sillä siinä, missä varsinkin kovemmalla Mi 11:n ääni painottuu todella diskanttivoittoiseksi, pysyy Asuksen ääni tasapainoisena. Parhaan äänenlaadun ROG Phonestakin kuitenkin saa hieman täyttä voimakkuutta hiljaisemmalla.

Etukamera on sijoitettu ylälaidan otsakaistaleeseen, minkä myötä se ei riko ollenkaan näytön kuvaa, kuten erillinen lovi tai kamerareikä tekisi. 24 megapikselin kamera on laadultaan hyvä. Valaistuksen riittäessä yksityiskohtia kertyy hyvin ja värimaailma on miellyttävä. Hämärässä yksityiskohtien määrä heikkenee huomattavasti, mutta kuva pysyy kuitenkin yleisilmeeltään suhteellisen hyvänä. Ylälaidassa sijaitsee myös puhelimen ilmoitusledi, joka kuulokeliitännän tavoin alkaa nykyisin olla lähes katoava luonnonvara.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,78” AMOLED-näyttö
  • 20,4:9-kuvasuhde, 1080 x 2448 pikseliä, 395 PPI
  • HDR 10+, 800 nit, 1200 nit (pistemäinen maksimi)
  • 144 Hz, 300 Hz kosketuksentunnistus

ROG Phone 5:n näyttö on siis, kuten mainittu, kasvanut edeltäjäänsä nähden, minkä lisäksi myös kuvasuhde on muuttunut. ROG Phone 5 käyttää varsin omaperäistä 20,4:9-kuvasuhdetta, minkä myötä resoluutio on kasvanut pystysuunnassa 2448 pikseliin, vaikka kyseessä onkin yhä Full HD+ -näyttö. Resoluutio alkaa 800 euron hintaluokassa olla nykypäivänä jo suhteellisen alhainen erityisesti näytön massiivinen koko huomioiden, mutta sen merkitys vaihtelee hyvin käyttäjäkohtaisesti, sillä kaikki eivät ole yhtä herkkiä alhaisemman resoluution pikseleitä tunnistamaan. Lähes 400 PPI:n näyttönä ROG Phone 5 ei kuitenkaan missään nimessä ole epätarkka.

Muilta osin näyttö yltää markkinoiden huipulle. 800 nitin tyypillinen ja 1200 nitin pistemäinen maksimikirkkaus ovat riittäviä suorassakin auringonpaisteessa, minkä lisäksi AMOLED-paneelilla varustettu näyttö pystyy pikimustiin mustiin. Värintoistoltaankin näyttö on laadukas. Silmämääräisen arvion perusteella mitkään värit eivät vaikuttaisi korostuvan liiallisesti ja kuva näyttää luonnolliselta. Värintoistoa käyttäjä voi myös itse muokata asetuksista löytyvillä säätimillä.

144 hertsin virkistystaajuus yltää markkinoiden kärkipäähän, vaikka nopeampiakin näyttöjä puhelimiin on jo julkaistu. Ruudunpäivitysnopeudeksi voi asetuksista itse valita joko automaattisen, joka pyrkii säätämään nopeutta tilanteen mukaan, perinteisen 60 hertsin, 120 hertsin tai nopeimman 144 hertsin taajuuden.

Teknisesti ROG Phone 5 on sarjalle totuttuun tapaan markkinoiden huippua. Sisällä sykkii Qualcommin tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. Jo Xiaomi Mi 11:n arviossa totesimme piirin yltävän Android-markkinoiden parhaimpiin tuloksiin, mutta valitettavasti Xiaomin tapauksessa puhelin myös ylikuumeni pidempikestoisessa rasituksessa. Asuksen tapauksessa puhelin on huomattavasti paksumpi ja pelipuhelimena jäähdytykseen on panostettu tavallista enemmän. Pääpiirilevy on sijoitettu puhelimen keskelle lämmön mahdollisimman tasaisen leviämisen takaamiseksi ja järjestelmäpiirin jäähdyttämisestä huolehtii suuri kuparinen höyrykammio, alumiinirunko sekä suurikokoiset grafiittikerrokset.

Piirin parina testiyksilössämme on 16 gigatavua RAM-muistia, mikä yltää markkinoiden huippuun. Pohjamallin 8 gigatavun RAM-muisti ei 800 euron hintaluokassa ole poikkeuksellinen, mutta kuitenkin perushyvä suoritus. Myös 128 gigatavun UFS 3.1 -tallennustila pohjamallissa on varsin tavanomainen suoritus.

Tavanomaisesta poikkeava on kuitenkin piirille virtaa tuovan akun koko – ROG Phone 5:n sisällä on edeltäjänsä tapaan huomattavan suuri 6000 mAh:n akku. Edeltäjästä poiketen akku on kaksiosainen muodostuen kahdesta 3000 mAh:n kennostosta. Tämän myötä se kykenee tukemaan nopeampaa latausnopeutta kuin edeltäjänsä. Akku onkin ladattavissa mukana toimitettavalla verkkovirta-adapterilla 65 watin pikalatausnopeudella ja kasvaneesta latausnopeudesta huolimatta akun latauksen aikaista lämpötilaa on Asuksen mukaan saatu laskettua mm. uuden Middle Middle Tab -akkurakenteen ansiosta. Toisia laitteita puhelin kykenee USB-liitäntänsä kautta lataamaan 10 watin teholla. Langatonta latausta puhelin ei valitettavasti tue.

Yhteysominaisuuksien osalta ROG Phone 5 täyttää kaikki lippulaivan tunnusmerkit. Laite tukee 5G-verkkoja Snapdragon 888:n sisäänrakennetun modeemin myötä, minkä lisäksi LTE-verkot toimivat nopealla Cat.20-tasolla. Myös Wi-Fi:n ja Bluetoothin osalta tuettuna on tuoreimmat standardit.

Näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija toimi testijaksolla suhteellisen hyvin, mutta muutamaan kertaan sormen joutui asettamaan uusiksi, sillä se ei joko tunnistunut tai peittänyt sensoria riittävän hyvin. Toimiessaan lukija kuitenkin on nopea.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680, 4 x 1,8 GHz Kryo 680 CPU & Adreno 660 GPU)
  • 8, 12, 16 Gt tai 18 Gt RAM-muistia
  • 128 tai 256 gigatavua tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana n. 240 Gt), UFS 3.1
  • 5G, SA/NSA, sub 6 GHz (n1,n2 n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38,n40, n41, n66, n71, 77, n78, n79)
  • LTE Cat.20 (1400/150), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6e), Dual Band, Bluetooth 5.2, (A)GPS, GLONASS, Galileo, BDS, QZSS, GNSS, NFC
  • Sormenjälkilukija näytön alla, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet
  • 6000 mAh akku, USB Type-C (USB 3.1), 65 watin pikalataus, 10 watin käänteinen lataus, USB PD 3.0, Qualcomm Quick Charge 5

 

Kamera

ROG Phone 5:n kamerat sijaitsevat takakuoren vasemmassa yläkulmassa edeltäjäänsä nähden lähes identtisessä kamerakehyksessä, joka nousee vain hieman takakuoren pinnan yläpuolelle. Puhelinta pöydällä käytettäessä laite ei juurikaan keiku kamerakehikon leveän rakenteen myötä, mutta vasemmasta laidasta painamalla ROG Phone 5:n saa kyllä ”notkahtamaan”.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (Sony IMX686, 1/1,73”, 0,8 um pikselikoko), f1.8, automaattitarkennus
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (125°), f2.4
  • 5 megapikselin makrokamera, f2.0
  • 24 megapikselin etukamera (0,9 um pikselikoko), f2.2
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 30 FPS / 4K 60 FPS, hidastusvideo: 4K 120 FPS

Kamerajärjestelmä muistuttaa edeltäjäänsä pelkän ulkonäkönsä lisäksi myös raudaltaan – speksien valossa kamerajärjestelmä onkin periytynyt suoraan edeltäjältään. Pääkamerassa on käytössä Sonyn 64 megapikselin IMX686-sensori, joka käyttää kuvien ottamiseen Quad Bayer -suodinta tuottaen 16 megapikselin lopputuloksia, mutta myös täyden resoluution kuvien ottaminen on mahdollista.

Ultralaajakulmakamera on resoluutioltaan 13 megapikseliä, eikä se valitettavasti edelleenkään tue automaattitarkennusta. Myös makrokamera on kiinteätarkenteinen ja sen resoluutio on edeltäjästä tutut 5 megapikseliä.

Videokuvausta ROG Phone 5 tukee korkeimmillaan 8K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella. Hidastusvideon osalta tuettuna on 4K 120 FPS.

Kamerajärjestelmän tavoin myös kamerasovellus on tuttu edeltäjästään. Sovellus toimii nopeasti ja on helppokäyttöinen. Kuvaustilat sijaitsevat etsinnäkymän oikealla puolella, jossa osa on pikavalintana ja loput Lisää-valikon takana. Käyttäjä voi kuitenkin muokata vapaasti pikavalittavana näkyviä tiloja, jos esimerkiksi vakiona Lisää-valikon takana sijaitsevaa makrokuvatilaa tarvitsee useammin.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera kykenee edeltäjänsä tavoin kiitettävään jälkeen. Värintoisto on miellyttävää, dynamiikka hyvää ja kuviin kertyy paljon yksityiskohtia, eikä kuvasta ole liiemmin havaittavissa ylimääräisiä käsittelyn jälkiä. Kuitenkin tarkemmin kuviin zoomatessa on nähtävissä jälkiä digitaalisesta terävöityksestä ja esimerkiksi lehdettömien puiden oksistot tahtovat jäädä keinotekoisen näköisiksi. Myös kontrasti on hieman liioiteltua, minkä seurauksena tummat alueet voivat tummua liikaa.

Hämärässä kamera tukee automaattista yökuvaustilaa ja testijakson perusteella automatiikka toimi hyvin. Tässä yhteydessä automatiikka on kuitenkin kytkettynä pois päältä ja yökuvatilan kuvat arvioidaan omassa osiossaan.

Hämärässä kuvien yksityiskohtaisuus ja värintoisto heikkenee, mutta yleisilme pysyy pääosin tyylikkäänä ja suhteellisen luonnollisena. Puhelinkameralle luonnolliseen tapaan kirkkaat pistemäiset kaupungin valot palavat lähes poikkeuksetta puhki. Dynamiikka kärsii kuitenkin myös toisesta päästä ja kuvista tulee huomattavan tummia. Ylimääräistä kohinaa kuviin ei muodostu.

Myös ultralaajakulmakamera tuottaa päivänvalossa hyvää jälkeä. Värintoisto on miellyttävää, joskin pääkameran tavoin kontrasti on hieman ylikorostunutta. Yksityiskohtia kertyy kohtalaisesti, mutta erityisesti zoomatessa digitaalisen jälkiterävöityksen jälki on jälleen nähtävissä. Dynamiikaltaan myös ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä, joskin liiallinen kontrasti hävittää osan varjoisten alueiden yksityiskohdista. Suora miinus ultralaajakulmakameralle on annettava automaattitarkennuksen puutteesta, sillä kiinteän tarkennusetäisyyden myötä kameralla ei voi ottaa lähikuvia.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suorituskyky heikkenee, kuten valtaosalla muitakin puhelimia. Kuvien yleisilmeestä tulee erittäin tumma, minkä lisäksi dynamiikka on yläpäästäkin pääkameraa heikompaa polttaen kirkkaita alueita puhki.  Värintoisto säilyy kuitenkin suhteellisen hyvänä, vaikka päivänvalosta se heikkeneekin. Pääkamerasta tuttuna positiivisena puolena kuviin ei kerry häiritsevää kohinaa.

ROG Phone 5:n yökuvatila toimii edeltäjämallin tapaan näyttäen suoraan ruudulla kuvan ottoon käytettävän ajan. Yökuvatila ei pyri tekemään yöstä päivää, vaan käyttää ylimääräisen käsittelyn dynamiikan parantamiseen ja lisäyksityiskohtien keräämiseen.

Yökuvatila tuottaa laadukasta jälkeä. Sekä pää- että ultralaajakulmakameroilla se kykenee parantamaan dynamiikkaa selvästi, minkä myötä myös kaupungin valonlähteet toistuvat realistisemmin. Myös yksityiskohtien määrä on selvästi perustilaa parempi, eikä kuvissa ole yökuvatilassakaan nähtävissä liiallista käsittelyä, vaikka terävöitys on jälleen pikselitasolle zoomatessa nähtävissä. Hyvin toimivan automatiikan myötä kameran kannattaa useimmiten antaa itse arvioida tilanne ja käyttää yökuvatilaa puhelimen niin halutessa.

800 euron lippulaivaluokan puhelimella makrokameraa ei voi pitää järin houkuttelevana lisänä, mutta nykyisessä markkinassa se vaikuttaa olevan suunta, johon suurin osa puhelinvalmistajista on menossa. ROG Phone 5:n makrokamera yltää viiden megapikselin resoluutiollaan luokkansa kärkikahinoihin, mutta jää huippujoukosta automaattitarkennuksen puutteen myötä.

Kuvanlaadultaan kamera on luokassaan hyvä. Värintoisto on miellyttävää ja yksityiskohtia kertyy hyvin. Myös taustalle syntyvä bokeh on pääosin luonnollisen näköistä. Kiinteä tarkennusetäisyys tekee kuitenkin kuvaamisesta huomattavasti automaattitarkenteista haastavampaa, sillä kuvaajan on itse liikuttava sopivalle etäisyydelle kohteesta. Parhaista makrokameroista ROG Phone 5 jää myös tarkennusetäisyyden vuoksi – esimerkiksi Xiaomin Mi 11:stä löytyvä telemakro kykenee kuvaamaan huomattavasti lähempää.

Videokuvausta ROG Phone 5 tukee korkeimmillaan 8K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella, mikä alkaa nykyisin olla lippulaivapuhelimissa varsin standardi saavutus. Myös 4K 60 FPS on tuettuna ja todennäköisesti suurimmalle osalle se on myös mieluisampi vaihtoehto 8K-näyttöjen vähäisyyden myötä.

Kuvanlaadullisesti 4K ja 8K tila muistuttavat toisiaan ja erot jäävätkin lähinnä korkeamman resoluution mukanaan tuomiin lisäyksityiskohtiin ja FPS-eron tuomaan sulavuuden tunteeseen tai sen puutteeseen. Monissa nykypuhelimissa 8K-tila kytkee pois päältä 4K-tilassa saatavilla olevan elektronisen kuvanvakaimen, mutta Asuksen tapauksessa vakain on käytettävissä kaikilla resoluutioilla. Vakautus tekee kohtalaista jälkeä, mutta kävelyn tärinöitä se ei kykene poistamaan, vaan tyytyy pehmentämään niitä riittävästi, jotta video pysyy katsomiskelpoisena.

Kuvanlaatu on yksityiskohtien osalta hyvää, mutta valitettavasti kontrastia on selvästi liikaa, minkä myötä mustat korostuvat huomattavasti. Lisäksi värintoisto on muutenkin korostunutta.

Ultralaajakulmakamera tukee videokuvausta korkeimmillaan 4K 30 FPS -tasolla. Kuvanlaatu ei pärjää pääkameralle ja yksityiskohtien määrä on vähäisempi, mutta kuitenkin riittävä. Värintoisto on valitettavasti myös ultralaajakulmakameran videossa korostunutta ja kontrasti erittäin ylilyötyä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana kuvanvakain tuottaa ultralaajakulmakameralla pääkameraa vakaampaa jälkeä.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä ROG Phone 5:ssä on Androidin tuorein 11-versio, jonka päällä on Asuksen oma käyttöliittymä. Tietoturvakorjaukset testijaksolla olivat tammikuun tasolla, joten aivan tuoreimmillaan puhelin ei ole, mutta kuitenkin suhteellisen ajantasainen. Asus lupaa ROG Phone 5:lle kahden vuoden suuret Android-versiopäivitykset ja kahden vuoden tietoturvapäivitykset.

Alkuperäinen ROG Phone sai aikanaan vain yhden suuren versiopäivityksen ja vuoden 2019 ROG Phone 2 on tähän mennessä päivittynyt vasta Android 10 -versioon eikä Android 11 -version aikatauluista tai saapumisesta ole vielä mitään varmuutta. Tähän nähden uutuuden päivityslupausta voi pitää ehdottomasti hyvänä kehityssuuntana. Lippulaivapuhelinten joukossa kahden vuoden tuki ei kuitenkaan yllä enää parhaimmistoon ja jää jälkeen Android-maailman parhaista, kuten Samsungista, joka tarjoaa osalle mallistoaan kolme suurta versiopäivitystä ja neljän vuoden tietoturvapäivitykset.

Asuksen oman UI:n osalta käyttäjä saa itse valita käyttääkö peliestetiikkaa mukailevaa ROG UI:ta vai lähes kustomoimatonta Androidia ulkonäöllisesti muistuttavaa Zen UI -käyttöliittymää. Käytännössä erot näiden käyttöliittymien välillä ovat muuttuvat kuvakkeet ja värimaailma. Ulkonäön lisäksi Asuksen käyttöliittymä muistuttaa vakiokuntoista Androidia myös sovellusvalikoimaltaan – esiasennettuna puhelimessa ei vakiosovellusten lisäksi ole käytännössä muuta kuin Netflix, puhelimeen edellisen laitteen tietoja siirtävä ASUS Data Transfer ja pelikonsolimaisen käyttöliittymän tarjoava Armory Crate, joka toimii pelien käynnistäjänä ja sisältää puhelimen peli- sekä valaistusasetusket. Näistä kolmesta Data Transfer on lisäksi käyttäjän itse poistettavissa, mutta kaksi muuta ovat laitteessa jäädäkseen.

Myös asetuksiin Asus on ujuttanut omia lisäyksiään. Esimerkiksi jo aiemmin mainitun äänihallinnasta huolehtivan Audio Wizardin lisäksi näytön hallintaan löytyy Asuksen Splendid, jonka kautta väritoisto on säädettävissä liukusäätimellä tai neljällä esiasetuksella ja värilämpötilalle löytyy oma liukukytkimensä.

Testijaksolla puhelimen suorituskyvystä huolehtiva Snapdragon 888 lennätti puhelimen leikiten sovelluksesta toiseen käyttöliittymän sisällä liikkuessa, minkä lisäksi näytön korkea virkistystaajuus ja Asuksen suhteellisen nopeat animaatiot lisäsivät sulavuuden tunnetta. Päivittäisessä käytössä puhelin toimiikin lippulaivalle odotettavaan tapaan erittäin nopeasti.

Akunkestokaan ROG Phone 5:ssä ei päässyt pettämään. Suuri 6000 mAh:n akku kantoi puhelimen poikkeuksetta läpi päivän, joskaan toista päivää ei useamman tunnin pelaamisen ja synteettisten testien jälkeen kokeiltu enää ylittää. Normaalilla käytöllä, johon kuului lähinnä internetselailua, YouTuben katsomista ja vähäistä pelaamista puhelin kesti kolme kokonaista päivää. Kolmannen päivän päätteeksi näytön päälläolaikaa oli kertynyt vajaa neljä tuntia (3h 49 min) ja akkua oli jäljellä 8 prosenttia. 65 watin laturilla akku myös latautuu varsin mukavalla vauhdilla – vartissa akkuun latautuu 39 %, puolessa tunnissa 73 % ja 59 minuutissa 100 % varauksesta. Halutessaan käyttäjä voi rajoittaa akkuasetuksista latausnopeutta sekä akun maksimivaraustasoa akun eliniän pidentämiseksi, joka on erittäin hyvä ominaisuus.

5G-verkkoja testattiin Oulun keskustassa DNA:n verkossa. Puhelin ylsi 5G-verkossa yli gigabitin latausnopeuksiin 4G:n jäädessä samaan aikaan reilun 200 Mbit/s tasolle. Tällä testikerralla myös lähetysnopeuksissa 5G suoriutui hieman paremmin, mutteivat erot totutusti yllä latausnopeuksien tasolle. 5G:n lähetysnopeus ylsi reiluun 80 Mbit/s, kun 4G-verkko jäi vajaaseen 60 Mbit/s.

 

 

Peliominaisuudet ja -suorituskyky

Testiin saapuneen ROG Phone 5:n perusversion mukana ei suoraan pakkauksessa toimiteta viime vuoden mallista tuttua tuuletinta, vaan tällä kertaa kuluttaja saa tyytyä pelkkään puhelimeen. Ilman lisälaitteitakaan ROG Phone 5 ei ole missään nimessä aivan tavanomainen puhelin, vaan peliominaisuudet paistavat läpi varsin selvästi.

ROG Phone 5:n perusmallin takakuorta koristaa viime mallista tuttu Asuksen ROG-logo, jonka RGB-valaistusta voi säätää Armory Crate -sovelluksesta. Käytännössä sen saa asetettua pois päältä, aina näytön ollessa päälle tai tietyissä tilanteissa päälle, minkä lisäksi valaisuefektiä voi muuttaa – valittavana on muun muassa sateenkaariefekti, joka liu’uttaa läpi kaikki värit tai erilaisia yhden värin efektejä.

Edellismallin tapaan ROG Phone 5:n oikean kyljen ylä- ja alalaidoissa on kosketuksen tunnistavat alueet, joita voi käyttää pelatessa olkapainikkeina. Olkapainikkeen koskettamisen saa rekisteröityä painallukseksi johonkin kohtaan näyttöä. Asuksen asetukset antavat määrittää eri peleille omat profiilinsa sen suhteen, mihin kohtaan ja minkä kokoiselle pinta-alalle painallus tulee. Testijakson puitteissa tämä todettiin jälleen varsin onnistuneeksi lisäksi ja erityisesti FPS-peleissä vasemmalla olkapainikkeella tähtäimen esiin ottaminen ja oikealla painikkeella ampuminen helpottavat huomattavasti pelaamista, sillä peukalot voivat keskittyä liikkumiseen ja tähtäämiseen.

ROG Phone 3:een nähden olkapainikkeita on myös jatkokehitetty ja ROG Phone 5 tarjoaakin mahdollisuuden jakaa painikkeet keskeltä kahdeksi, jolloin sisempi puoli tunnistuu omaksi painikkeekseen kuin ulompi puoli. Tämän myötä erillaisia painalluksia näytölle voi rekisteröidä jopa neljä kappaletta. Pro- ja Ultimate-malleissa olkapainikkeiden tueksi tarjolla on myös takakuoresta löytyvät tunnistimet, jolloin pelatessa löytyy peräti kuusi erillistä painiketta ohjelmoitavaksi. Testissä olleesta perusmallista nämä takapainikkeet kuitenkin puuttuvat.

Pelaamiseen ROG Phone 5 sopii muutenkin raudaltaan erinomaisesti. Kuten aiemmin mainittiin, on Snapdragon 888 Android-maailman suorituskykyisintä rautaa, minkä myötä pelit pyörivät erinomaisesti ja Xiaomi Mi 11:n tapaan myös Asus antoi valita PUBG Mobilessa korkeimmat saatavilla olevat grafiikka-asetukset.

Rasituksessa puhelin lämpenee jonkin verran, mutta varsinkin Armory Crate -sovelluksesta tai ilmoitusvalikon pikavalinnoista kytkettävän X-tilan ollessa poissa päältä pysyy laite jopa miellyttävänä käyttää. Ilman X-tilaa puhelimessa kuitenkin tapahtuu pitkäkestoisessa rasituksessa selvää suorituskyvyn laskua. X-tilassa lämpötilarajoja nostetaan ja puhelin lämpenee selvästi enemmän, jolloin myös suorituskyvyn lasku on huomattavasti vähäisempää.

Samaa piiriä käyttävään Xiaomin Mi 11:een verrattuna Asus pärjäsi synteettisissä testeissä vaihtelevasti ja ilman X-tilaa jopa osin heikommin. Kuitenkin X-tilan kanssa tulos tasoittui. ROG Phone 5 menee kuitenkin selvästi Mi 11:stä ohi jäähdytysratkaisunsa toimivuuden myötä, sillä puhelin ei ylikuumentunut kertaakaan edes raskaimmissa synteettisissä rasitustesteissä.

CPUThrottle-testissä järjestelmäpiirin prosessori laski suorituskykyään 17 prosenttia, mikä on lippulaivapuhelinten luokassa suhteellisen hyvä suoritus. X-moden ollessa päällä puhelin antoi itsensä lämmetä enemmän ja throttlausta tapahtui vain 10 prosenttia.

Grafiikkasuorituskykyä mallintavassa Wild Life Stress Test -grafiikkarasitustestissä suorituskyky ylsi noin 68 prosenttiin maksimista pärjäten siis aavistuksen paremmin kuin Samsungin Galaxy S21 Ultra. Xiaomi Mi 11:n verrattuna tulos on erittäin hyvä, sillä kiinalaisvalmistajan puhelin kaatui kesken testin ylikuumenemisen takia. X-tilassa ROG Phone 5:n tulos oli lähes 91 prosenttia täydestä suorituskyvystä, eli puhelimen jäähdytysjärjestelmä pärjäsi erinomaisesti. Tuolloin puhelimen pinta oli jo huomattavan lämmin.

 

Lisälaitteet ja tarvikkeet

Saimme testiin myös erillismyynnissä olevat tuuletinlisäosan ja Kunai 3 -ohjaimen. Tuuletinlisäosaa on selvästi paranneltu viime vuoden malliin verrattuna ja se onkin pykälän pienikokoisempi, tai ainakin paremmin muotoiltu, minkä seurauksena se ei ole samalla tavalla tiellä puhelinta käytettäessä. Toisin kuin ROG Phone 3:ssa, kyljen USB-liitäntä säilyy myös tuuletinta käyttäessä vapaana, joten puhelinta voi ladata pelatessa. Tuuletinlisäosaan on myös lisätty erilliset takapainikkeet, jotka on mahdollista asettaa painamaan jotain kohtaa näytöllä puhelimen kyljen kosketuspainikkeiden tapaan.

Tuulettimen kanssa puhelin asettaa käyttöön X-tilasta kolmannen vielä raskaamman version, joka nostaa tehonkulutusrajoja entisestään, sillä puhelimen takakuorta päin puhaltava tuuletin pystyy pitämään laitteen viileämpänä. Normaalista X-tilasta poiketen puhelin pyrkii selvästi saamaan tuulettimen kanssa aikaan myös lisätehoa ja puhelin lämpenikin synteettisessä grafiikkarasituksessa jopa häiritsevän kuumaksi. Mielenkiintoisena huomiona puhelin ei Wild Life-stressitestissä kaatunut, vaikka olikin jo huomattavan kuuma, vaan varoitteli USB-liitännän kuumentuneen, mutta suoritti testin loppuun. Synteettisten testien ulkopuolella selvää kuumenemista ei ollut havaittavissa.

Käytännössä lisäosan hyödyt jäävät suhteellisen vähäisiksi. Synteettisissä suorituskykytesteissä tulokset ovat hieman passiivisesti jäähdytettyä puhelinta parempia, mutta pidempikestoisissa testeissä tulokset eivät olleet kovin kummoisia. CPUThrottle-testissä suorituskyky kuitenkin laski vain 7 prosenttia, eli 3 prosenttia vähemmän kuin X-tilassa ilman tuuletinta. Wild Life Stress Test -ajossa suorituskyvyn lasku puolestaan oli hämmentävästi passiivista tilaa suurempaa, minkä lisäksi puhelin kuumeni selvästi, kuten yllä mainitsin. Ääntä tuulettimesta lähtee täydessä rasituksessa kuultavasti, minkä lisäksi pienen kokonsa myötä ääni on varsin korkeaa ininää.

Kunai 3 -peliohjain on liitettävissä puhelimeen niin Bluetoothilla, kuin myös USB:llä Nintendo Switchin tapaan molemmin puolin puhelinta suoraan kiinnitettävänä peliohjaimen mukana tulevalla erillisellä suojakuorella. Kapuloiden kiinnittämiseen käytettävä kuori ei estä tuuletinlisäosan käyttämistä, joten täyden suorituskyvyn saaminen onnistuu myös käsikonsolimaisesti käyttäessä. Kapulat ovat suhteellisen pienet ja varsinkin aikuisen käteen näppäinasettelu voi olla aavistuksen tiukka, mutta siitä huolimatta ainakin allekirjoittaneen käteen laite sopi erinomaisesti ja pelaaminen ohjaimen kanssa oli miellyttävää. Mielenkiintoisena yksityiskohtana vasemman ohjaimen analogitatti on kovera kun taas oikeanpuoleinen on kupera.

Ohjainten käyttö Bluetooth-tilassakin toimi hyvin. Vasen kapula toimii myös yksistään irrallisena, mutta oikea ei, vaan se vaatii kiinteän yhteyden joko puhelimeen tai vasempaan kapulaan keskipalikan avulla. Tuota ohjaimet yhdistävää keskipalikkaa käytetään myös niiden lataamiseen. Suoraan puhelimen suorakuoreen kiinnitettynä ohjaimet saavat virtansa puhelimelta.

Valitettavasti Android-pelien tuki erilliselle kapulalle on vielä suhteellisen vajaa ja vaihteleva. Asus suosittelee oman pelisovelluksensa kautta yhteensopivia pelejä, mutta lista on vielä kovin lyhyt. Esimerkiksi suosittu PUBG Mobile ei tue minkäänlaisia peliohjaimia. Valitettavana yksityiskohtana Androidin ohjaintuki myös vaihtelee pelikohtaisesti ja esimerkiksi Call of Duty Mobile tukee erillisiä ohjaimia, mutta ainoastaan Playstationin tai Xboxin malleja, joten Asuksen kapula ei pelille suostu tunnistumaan.

Olkapainikkeiden tapaan myös jokaisen Kunai 3:n näppäimen analogitatit mukaan luettuna saa ohjelmoitua rekisteröitymään näytön painamisina, mikä toimikin omalla tavallaan hyvin, muttei kuitenkaan kykene korvaamaan täysin yhteensopivaa peliohjainta. Esimerkiksi Call of Duty Mobilen Battle Royale -tilassa kontrollit muuttuvat sen mukaan, onko pelaaja autossa vai jalan, minkä myötä jalankululle tehdyt kontrollien painalluskohdat eivät enää toimi autossa ja pelatakseen joutuukin kurottelemaan jälleen näyttöön.

Asuksen suositushinta tuulettimelle on 59,99 euroa ja Kunai 3 -ohjaimelle 119,99 euroa, mutta artikkelin kirjoitushetkellä ohjainta sai satasen pintaan. Käytännössä kumpaakaan on vaikea suoranaisesti suositella, varsinkaan kun edellissukupolvessa tuuletin tuli vielä puhelimen mukana. Uusi AeroActive 5 Cooler tuo mukanaan toki myös pelikäyttöön sopivat taustapainikkeet ja on paremmin muotoiltu, mutta tuulettimen tarjoama lisäteho on kuitenkin hyvin vähäinen, minkä myötä sen suositteleminen 60 euron lisähintaan on käytännössä mahdotonta. Pro- ja Ultimate-mallien mukana tuuletin kuuluu toimitussisältöön.

Kunai 3 puolestaan on Nintendo Switchmäisen kiinnityksensä myötä joukosta selvästi erottuva ja käteenkin yllättävän hyvin istuva peliohjain, joka onnistuu tekemään puhelimesta käsikonsolimaisen kokemuksen. Nykyisellä sadan euron hinnallakin ohjain on kuitenkin selvästi markkinoiden yleistä tasoa hintavampi, minkä lisäksi Android-pelien vaihteleva ohjaintuki tekee peliohjaimen ostamisen suosittelemisesta haastavaa.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan ROG Phone 5 on mielenkiintoinen puhelin, joka onnistuu ainakin erottumaan markkinoilla. Pelipuhelimena painotus selvästi on peliominaisuuksissa, mutta niidenkin lisäksi puhelin tarjoaa muillekin mobiililaitteiden niin sanotuille tosiharrastajille paljon ominaisuuksia, joita nykypuhelimista ei juurikaan löydy. Allekirjoittanut pitää erityisesti laadukkaasta ja erittäin suorituskykyisestä kuulokevahvistimesta tänä päivänä, kun suurin osa muista lippulaivoista on jo hylännyt kuulokeliittimen kokonaan valikoimistaan.

Pelipuhelimelle odotetusti ROG Phone 5 tarjoaa erinomaista suorituskykyä ja sisällä sykkivä Snapdragon 888 siivittääkin puhelimen sulavasti läpi käytännössä kaikesta, mitä eteen viikon testijaksolla tuli. 144 hertsin on ehdottomasti riittävän nopea ja se korostaa myös puhelimen sulavaa suorituskykyä. Perusmallin 8 gigatavun RAM-muisti ja 128 gigatavun tallennustila eivät onnistu nousemaan erityisemmin edukseen, mutta ovat kuitenkin hyviä peruslukemia, minkä lisäksi tarjolla on myös suuremmalla RAM-muistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla varustetut mallit. 16 gigatavun RAM-muistista ekstran maksamista ei suoranaisesti voi suositella, vaan todennäköisesti jo 12 gigatavun RAM-muisti riittää kaikkeen tarvittavaan puhelimen koko eliniän ajan.

Ulkoiselta rakenteeltaan puhelin on jämäkän tuntuinen, mutta teoreettisessa kestävyydessä puhelin kuitenkin on YouTubettaja JerryRigEverythingin mukaan edeltäjäänsä huonompi. Rajoja ei siis välttämättä kannata koetella istumalla esimerkiksi puhelimen päälle sen ollessa takataskussa. Laite on myös huomattavan suurikokoinen ja yllättävän liukas. Yhdellä kädellä käytettäväksi laitetta ei voi hyvällä omatunnolla kutsua. Suurta kokoa selittämässä ROG Phone 5:ssä ovat kuitenkin luokassaan erittäin laadukkaat stereokaiuttimet ja markkinoiden suurimpiin kuuluva 6000 mAh:n akku.

Puhelin jaksoikin poikkeuksetta kokonaisen päivän ja vähäisemmällä kevyellä käytöllä puhelin oli käytössä kolme kokonaista päivää yhdellä latauksella. ROG Phone 5:n 65 watin pikalataus osoittautui myös erittäin hyväksi lisäksi ja akun suuresta koosta huolimatta puhelin latautui tyhjästä täyteen vajaassa tunnissa. 800 euron lähtöhinnalla puhelimelle on kuitenkin annettava miinusta langattoman latauksen puutteesta.

Kameroiden osalta ROG Phone 5 ei suoranaisesti erotu edukseen lippulaivana, joka ei tavallaan pelipuhelingenressä ole yllätys. Kuvien yleisilme on miellyttävä ja yksityiskohtia kertyy hyvin, mutta liiallinen kontrastointi sekä pääkameralla, että ultralaajakulmakameralla heikentää kuvanlaatua. Myös telekameran täysi puuttuminen 800 euron puhelimessa on miinus. Pelipuhelimeksi kamerajärjestelmä on kuitenkin kenties jopa yllättävän hyvä ja sitä ei voi sanoa huonoksi, vaikkei se kaikille saman hintaisille kilpailijoilleen pärjääkään.

Käyttöjärjestelmä ROG Phone 5:ssä on lähes kustomoimaton Android, johon valmistajan tekemät muokkaukset tarjoavat lähinnä hyödyllisiä lisiä kuten taajuuskorjaimen kuulokkeille. Esiasennettuja sovelluksiakaan puhelimessa ei paljoa ole. Peliharrastajia kuitenkin miellyttänee esiasennetun Armory Craten monipuoliset toiminnut, kuten FPS-laskuri ja mahdollisuus ohjelmoida kyljen kosketuspainikkeet pelikäyttöön. Päivitystukea Asus lupaa puhelimelle kahdeksi vuodeksi, mikä on suhteellisen hyvä suoritus. Lippulaivalpuhelinten markkinoilla se ei kuitenkaan yllä enää aivan parhaimmistoon.

ROG Phone 5 on Asukselta monin osin onnistunut päivitys edeltäjäänsä. Puhelin tarjoaa markkinoiden parasta suorituskykyä ja Snapdragon 888 -järjestelmäpiirille riittävän jäähdytysjärjestelmän. Pelaamisen lisäksi ROG Phone 5 onnistuu vakuuttamaan erinomaisella akunkestollaan, nopealla pikalatauksellaan ja kuulokevahvistimellaan aikana, jolloin suurin osa kilpailijoista on jo luopunut koko kuulokeliitännän tarjoamisesta. Kameroiden osalta kyseessä on toimiva, muttei edukseen erottuva paketti. Jos puhelimella pelaaminen on lähellä sydäntä, voi ROG Phone 5 olla siihen toimiva vaihtoehto olkapainikkeineen.

Jos pelaaminen puhelimella ei kiinnosta ja peliestetiikka ei ole omin juttu, voi ROG Phone 5:n suurehko koko ja punaiset yksityiskohdat olla luotaantyöntävä kokonaisuus, minkä lisäksi langattoman latauksen ja IP-suojausten puute ovat tässä hintaluokassa jo selviä puutteita. Myöskään näytön resoluutiolta puhelin ei pärjää kovimmille kilpailijoilleen.

Plussaa

  • Snapdragon 888:n tarjoama suorituskyky
  • Erittäin sulava käyttökokemus
  • 144 Hz:n laadukas AMOLED-näyttö
  • Olkapainikkeina toimivien kosketuspintojen tarjoama lisämukavuus pelaamiseen
  • Ilmoitusledi
  • Suuri 6000 mAh:n akku ja sen tarjoama toiminta-aika
  • Nopea 65 watin pikalataus täyttää akun tunnissa
  • Tehokas kuulokevahvistin ja esiasennetut EQ-säätimet

Miinusta

  • Puhelimen suuri koko ja paino varauksin
  • Näytön 1080p-resoluutio varauksin
  • Ei langatonta latausta
  • Ei virallista IP-luokitusta tai muutakaan suojausta
  • Ultralaajakulmakamera ja makrokamera eivät tue automaattitarkennusta

 

This site uses XenWord.
;