io-techin testissä Intelin uudet Coffee Lake -koodinimelliset 6-ytimiset 8. sukupolven Core-prosessorit.

Saimme io-techin testiin heti tuoreeltaan 6-ytimiset K-sarjan Core i7-8700K- ja Core i5-8600K -mallit. Tutustumme artikkelissa Coffee Laken ominaisuuksiin ja testaamme suorituskykyä verrattuna Intelin edellisen 7. sukupolven Kaby Lake -koodinimellisiin malleihin sekä AMD:n 6- ja 8 -ytimisiin Ryzen-prosessoreihin.
Mukana on suorituskykytestien lisäksi tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset sekä ylikellotustestit Noctuan NH-D15 -coolerilla.
Lue artikkeli: Testissä Intel Core i7-8700K & Core i5-8600K (Coffee Lake)
Noi prosentit on väärin laskettu. Itse sain 1700x prosenteiksi 319.23 mutta sama se. Ei edelleenkään muuta sitä että Ryzenillä tulokset paranee nopeammin, kun bufferia kasvatetaan. Mutta jotain osviittaa ongelmasta Ryzen alustalla antaa kun vertaa Threadrippereitten tuloksia keskenään. Nimittäin 128 samplen bufferilla ovat lähes tasoissa.
Toi on nyt tilanne Ryzen alustalla, mutta ensivuonna se voi ollakin jotain muuta kun tuo ongelma on saatu selvitettyä. Ps. 192Khz sampleratella voi aivan hyvin käyttää 256 samplen bufferia. Ei haittaa missään. Itse käytän 64 samplen bufferia 44.1 Khz sampleratella, joka vastaa ajallisesti samaa viivettä.
Noi erot voi mennä ihan satunnaisvaihtelun piikkiin. Ainakin itsellä tulokset hieman vaihtelevat joka ajolla.
Sitten sulla on jotain taustalla häiritsemässä testiä, itsellä vaihtelu hyvin pientä.:tup:
Laitetaan tähän vielä kertauksen vuoksi.
Redditiltä: Some motherboards leave the L3/ring frequency at 3.7 GHz, other motherboards push it up to 4.4 GHz when overclocking. Overclocking the L3/ring frequency improves game performance by up to 8%
Attention aux overclockings automatiques ! – Intel Core i7-8700K, Core i5-8600K, Core i5-8400 et Core i3-8350K en test – HardWare.fr
Kyllähän L3:lle kannattaa hakea myös maksimit.
Asus Z370-F:llä toimii automaattisesti Cache (L3/Ring, miten haluaa kutsua) 4.4GHz. Ghost Recon: Wildlands pelissä Cachen kellotus ei vaikuta yhtään (1080 Ti, 3440×1440, Very High).
@Asmola, kun olet tuota 8700K ajanut nyt 5,0ghz niin missä sulla on lämmöt pyörinyt? Ilmeisesti viilennyksestä vastaa yhtä H100i GTX?
Ei tuossa pelissä varmastikaan. Oletko yrittänyt venyttää yli 4,4GHz ?
Olihan tuossa venytetty kun kuvan suurensi.
Vähän hitaasti editoin…
H100i GTX edelleen, IBT AVX vetää lämmöt nyt uusitun korkkauksen jälkeen noin 80 asteeseen.:tup:
Siis tuossa juuri vertailin 4.4GHz vs 4.8GHz, ei eroa. 5GHz on Cachelle jo liikaa.
Tuo tahna tuolla prossun ja IHS:n välissä on tuollaista kovettunutta möhnää huoneenlämmössä. Lämmetessään ilmeisesti muuttuu hieman juoksevammaksi.
Kyllä ne ihan oikein ovat, koska kyseessä on muutos. +0% tarkoittaa muuttumatonta tulosta ja +100% tarkoittaa kaksi kertaa parempaa tulosta.
Itse hieman epäilen sitä, perusteluja alla:
Jos nyt (2017) ostaa uuden AMD:n tai Intelin prosessorin saa 8-ydin/16-säie tai 6-ydin/12-säie prosessorin mikä teoriassa kellottuu tuonne 4-5GHz paikkeille.
Olisin hyvin yllättynyt jos edes vuonna 2020 6-ydin/12-säie 5GHz prosessori tai 8-ydin/16-säie 4GHz prosessori ei riittäisi jopa kaikkeen pelaamiseen ja suureen osaan hyötykäyttöä.
Kun päälle lisää esim. 32Gb DDR4 3200CL14 (eli 2 kampaa) ja 1kpl 500Gb SSD levyjä + 1kpl esim. 3Tb kiintolevyä olisin oikeasti järkyttynyt jos käyttöjärjestelmä + "perus" hyötyohjelmat (kuvankäsittely/musiikki/office tms) vaatisi päälle 500Gb tilaa ja pelit, flac/vastaavat musiikkitiedostot jne. sen toisen levyn eli 3Tb. Pelejä kun ei tarvitse olla kerralla asennettuna kuin se 1-2 mitä sillä hetkellä pelaa. Päälle vielä 4k monitori.
Itse ennustan että jos nyt malttaa odottaa vuoteen 2018 ja ostaa Intelin TAI AMD:n 8-ydin/16-säie prosessorin ja kellottaa sitä jonkun verran se riittää tehonsa ja ytimiensä puolesta vähintään vuoteen 2023+ eli 5+ vuotta. Milloin ehkä voi alkaa miettimään tarviiko 16-ydin/32-säie prosessoria, 64Gb DDR5 muistia vai ei ja onko oikeasti tarpeellista siirtyä 8k monitoriin vai riittäisikö se 4k vielä.
Kehitystä toki, mutta en usko että nähtäisiin tilannetta missä uusi ilmestyvä prosessori tai käyttöjärjestelmä käytännössä tekee esim. siitä 1kk sitten ostamastasi tuotteesta suoraan vanhentunutta roskiskamaa (esim. 486 vs Pentium, matematiikka prosessorit sun muut Intelin parhaat. Toki windowsin uusi versiokin saattoi sen prosessorin aika tehokkaasti tappaa)
Alkuperäinen kommentti löytyy tuosta viestistä: Testissä Intel Core i7-8700K & Core i5-8600K (Coffee Lake)
Ts. kyseessä oli käyttäjän MadMax tulkinta siitä mitä alkuperäisessä viestissä tarkoitettiin.
Eipä se ytimien puute haitannut ollenkaan 7700K:n tapauksessa, nyt sillä tuntuu olevan merkitystä taas. Kokonaisuuteen kannattaa huomioida myös lämmöntuotto, lämmöt ja alustan todennäköinen lyhytikäisyys.
Ytimien määrän lisääntyessä 8:n lämmöntuoton nousu käytännössä rajoittaa kellotaajuutta, sekä Intelillä että AMD:lla. Joka taas näkyy hitaampana kellotaajuutena ja hintakin yleensä nousee ytimien määrän kasvaessa. Eli tavalaan Ryzenin 8-ytimisiä on moitittu juuri ytimien määrän takia.
Tämähän se pääpointti onkin. Mikäli LGA1151 v2 korvataan pikapikaa LGA1161:lla tai vastaavalla, LGA1151v2 emolevyjen saatavuus lienee 5 vuoden päästä vielä huonompaa kuin LGA1155 emolevyjen saatavuus on nyt.
Kunnollisia LGA1155 emolevyjä ei ole saanut pitkään aikaan muuta kuin hajakappaleita jostakin. Silti monen mielestä ei ole aika päivittää vieläkään :think:
Bugiselta ohjelmalta kuulostaa. Juuri tällaisten takia ei kannata yleistää "Ryzen paska audiohommiin" koska monesti ohjelmat saavat korjauksia ajan kanssa.
Aikakone keksitty? 14nm tahnaprossuja on saanut vasta 2 vuoden ajan :smoke: Vaikka laajennettaisiin AVX2 tahnaprosessoreihin, 4 vuotta. Haswell-prosessorien ainakin jonkinasteisesta "degradesta" on ollut jonkin verran juttua, 22nm saattaa muutenkin sitä kestää paremmin kuin 14nm.
Jos haluaisin koneen 5-7 vuodeksi LGA1151 v2 prosessoreissa on kaksi pahaa kysymysmerkkiä: Tahna ja alustan pitkäikäisyys (=emolevyjen saatavuus). AM4 alustalla ei ole oikeastaan mitään.
Kirjoitit "Onko varmaa tietoa 5-7 vuoden kestosta nykyisille tahnaprosessoreille?", joten onhan tuo Ivy Bridget olleet jo 5 vuotta olemassa.:vihellys:
Offtopic…
Ajelin vielä muutaman Cinebench multicore testin.
252
238
242
Tämän jälkeen sammutin taustalta selaimen, windows explorerin ja spotifyn. Mitään muuta erikoista ei pitäisi taustalla olla Sain vielä seuraavat tulokset
249
243
Tosin tässä huippunopeassa Trinity-APUssa ei ole kuin 4 loogista ydintä. Voisko toi win10 tehdä jotain kummaa tietyin aikavälein, jolloin sun esimerkiksi täytyisi ajaa 7 testiä peräkkäin jolloin se aikaväli vastaisi meikäläisen järjestelmää?
Keskustelussa olivat Coffee lake -prosessorit.i Ivy Bridgessä oli max 4 ydintä, 22nm valmistustekniikka eikä ollut AVX2:n tapaista kuumennusominaisuutta, ei siis voi kovinkaan suoraan verrata nykyisiin.
Joka tapauksessa, alkaa olemaan puhtaasti trollauksen makua tuossa sun käytöksessäsi, ainoa agendasi on mustamaalata ja haukkua Inteliä ja vielä AMD-henkisen nimimerkin takaa. Varoitan viimeisen kerran sanallisesti, pysy agendasi kanssa tuolla AMD vs Intel-ketjussa. Seuraavan kerran kun näen sua trollaamassa Intel-aiheisessa ketjussa, laitan suoraan banniin.:rage:
Ei kai tässä kukaan Ryzenia paskaksi ole haukkunut. Testeissä 1700X on 7700K tasolla. Huomio tässä on 8700K:n erinomaisissa tuloksissa. Korjauksia ja optimointeja voi aina tulla, mutta nyt tilanne on tämä.
Servethehome mustaakseni jossain Xeon vs. EPYC testissä laski useamman testin keskiarvosta että Xeon hyötyy HT:stä noin 20% kun vastaavasti EPYC hyötyy HT:stä noin 28%.
Viimeiset 5-7v ollaan menty tilanteessa jossa Intelillä ei ole ollut mitään kilpailua niin onkos tuo nyt ihme jos 5-7v vanhalla kivellä pärjää edelleen ihan hyvin?
Tästä voi lähteä taas käyntiin sellainen kehityskilpailu että saat olla 3v välein uusimassa rautaa. Itse muistan ajanjakson kun sitä sai olla uusimassa 2v välein.
Toki kestämisellä voidaan tarkoittaa fyysistä kestämistä jonka suurin osa todennäköisesti kestää mutta tuossa asiayhteydessä oli vänkytystä suorituskyvyn kestämisestä.
Eli ei kannata ruveta tekemään ennustuksia jos ei omista kristallipalloa.
Vastaus oli tarkoitettu siihen, että toimivatko nuo 5-7 vuotta vanhat tahnaprosessorit yleensäkään, ja väitän että useimmat noista toimivat edelleen.;)
Niin tuskin siis tullaan samanlaista kisaa näkemään nyt mitä joskus oli koska tuolloin kisa perustui käytännössä kellojen nousuun ja nyt aletaan olla ainakin Intelin puolella kellojen kanssa ilmeisesti(?) aika maksimissa.
Se että onko x64 systeemissä jossain ilmaa mistä repiä lisää suorituskykyä ilman että core määriä kasvatetaan jää nähtäväksi. Jos ei IPC:tä ja kelloja enää pystytä parantamaan niin sittenhän se jatkossa tulee olemaan pelkkää core kisaa ja kestää kauemmin että esim. peleissä niistä coreista saadaan hyötyä.
Joku office nyt pyörii edelleen ja tulevaisuudessakin ihan jees jollain 10v vanhalla raudalla.
Lähinnä Intelillä alkaa rojottaa, AMD kun ei siitä maagisesta 4GHz mene yli ja käsittääkseni ne joilla 4GHz menee maltillisilla jännitteillä, lämmötkin pysyy kurissa. Jos Ryzen kulkisi myös sen 5GHz niin kyllä siinäkin alkaisi lämmöt kara.
Juu sen takia lisäsin tuon fyysisen kestävyyden kun en ollut varma kumpaa tarkoitit, epäilin kyllä että saatoit tarkoittaa fyysistä, mutta kun asiayhteydessä vänkytettiin suorituskyvystä niin hämäsi.
Ainakin G4400 (2c/2t) -> G4560 (2c/4t) nosti pelattavuuden aivan uuteen luokkaan.
Jos kertoo 7700K:k tulokset kertoimilla 1,04 (Parannus kelloissa)*1.5(enemmän ytimiä)
Tulee seuraavat tulokset
64 samplea 7700K 560->877 8700K:n todellinen 980
128 samplea 960->1504 vs 1620
256 samplea 1380->2162 vs 2360
Ehkä vähän odotuksia paremmat tulokset mutta ei vielä erinomaiset.
Koska merkittävää parannusta saisi vasta vasta 7900X:llä tai paremmalla, niin siinä suhteessa uskallan sanoa tuloksia erinomaisiksi. Nyt siis tulee "säästöä" yli 500 euroa pelkän prossun osalta ja bonuksena kunnon pelitehot.
Intelillä on selkeästi ollut kova paikka agressiivisen hinnoittelun kanssa, koska se kannibalisoi osittain Skylake-X sarjan myyntiä. Jos budjetilla ei olisi merkitystä, niin toki Skylake-X tulisi taloon. Se kun mahdollistaa päivityksen 18-ytimiseen asti ja tarjoaa kaikessa suhteessa top tier suorituskykyä. Mainstreamilla kestää vuosia päästä noihin lukemiin.
Jos CL/Z370 jää maksimissaan 6-ytimeen, niin eipä se maailmanloppu ole. Useimmiten omissa päivityksissä on nimittäin käynyt niin, että prossun päivitys paremmaksi tulisi niin kalliiksi, että on parempi vaihtaa koko roska kerralla (on tullut nuukailtua väärässä paikassa…).
Onko jossain jotain listaa, että kuinka moni peli pystyy hyödyntää tuota HT tukea?
Meinasin pistää 3770K eläkkeelle ja päivittää koneen. Tiedän ettei kovin fiksua välttämättä ole kun ensi vuonna on tulossa taas uusi kanta, mutta päivitys polttelee älyttömästi.
En usko, että tuo 14->10Nm ole mikään autuus kun viimeksi kanta muuttui niin prosentualisesti 22Nm -> 14nm tuli 10% lisää tehoa.
Hyöty näyttäisi olevan +4 coreissa pienempi varmaan pelien huonon säikeistymisen takia. 2/4 prossuissa taas tuntuisi olevan enemmän etua.
Nythän on joka tapauksessa erittäin tyhmä aika päivittää konetta, jos joutuu myös muistit ostamaan. Pientä ennustetta on muistien hinnan alenemisesta suht reippaasti 2 kuukauden päästä. Koita vielä vähän aikaa kestää ja katso Cannonlake kortti ensin. Jos ei nappaa, niin nämäkin prossut saa sitten hieman halvemmalla ja todennäköisesti parempia emojakin. Jokerina pohjalla on tietenkin 7700K mallien siirtyminen alelaariin niihin sopivien emojen myötä.
Cannonlake kortti? 2018 H2 , siihen on vuosi aikaa. Miks ei samantien IceLake 2019?
En tiedä mutta itse en ainakaan uskaltaisi tällä hetkellä vielä Coffee Lakea laittaa tilaukseen kun saatavuus on sieltä täältä. Odottelisin että tulee varastoon ja katsoo vasta sitten miltä näkymät näyttää.
Jos nyt tarkkoja ollaan niin melkein aina on paska aika päivittää konetta (jos nyt ei jotain tiettyjä hinnantiputuksia ole pomminvarmasti tulossa) koska nurkan takana on AINA jotain parempaa. Kyllä sieltä Ice Laken jälkeenkin on jo seuraavat "ihan nurkan takana" sekä Inteliltä että AMD:ltä. Jos nyt tällä hetkellä tarvitsee päivitystä niin kannattaa päivittää noin suunnilleen nyt sellaiseen mitä on saatavilla itselle sopivaan budjettiin ja tarpeeseen.
Sori. Muistin, että tulisi vuoden alussa. Cannonlake olisi muistaakseni kuitenkin jo uutta arkkitehtuuria eikä Kabyn jatke. Se on sitten henkilön itse arvioitava sinnitteleekö 3770 kivellä tuonne vai ei. Minä sinnittelisin, mutta mulla ei olekaan Bäfä eikä muitakaan FPS pelitarpeita.
Aiempien vuotojen mukaan Cannonlaken piirisarja ja köykäisemmät prossut olisivat olleet tulossa Q1. Desktop prossut myöhemmin. Tämänhetkisten roadmappien mukaan piirisarjakin tulee vasta ekan puoliskon jälkeen ja desktop prossuja saa odotella tästä hetkestä melkein vuoden.
Tuossa pienempään valmistusprosessiin siirtymisessä tulee die:lle lisää tilaa. 22 nm -> 14nm siirtymässä se lisätila käytettiin aika pitkälle iGPU:lle. Nyt voivat ehkä kenties nykyisessä kilpailutilanteessa käyttää lisätilan siihen, että laittavat kaksi ydintä lisää (6->8) – jos haluavat. Aina on vaihtoehto, että eivät tee näin ja random-kaveri internetissä ennusti väärin.
Tuo muistien hintojen nousu ja lasku on edelleen mahdotonta ennustaa. Hieman se todennäköisesti uusien tehtaiden myötä laskee, mutta tämän vuoden puolella tuskin hinnat tulee juurikaan alas. Nykyinen hinnannousu on jatkunut jo yli vuoden. Nopeita muutoksia tuskin tulee.
Oma kristallipalloni kanssa ennustaa ensivuodelle muistien hintojen laskua. Siksi en nyt lähtisi konetta kasaamaan, kun joulukiireetkin kohta painaa päälle. Jos nyt hommaan koneen ittelle, niin vaimokaan ei tyydy suklaaseen, mikä olisi se normi pukinkontti paketti.
Muisteja ruvetaan nyt taatusti puskemaan enemmän pihalle, kun nämä Intelin uutuudet tulee joulumyyntiin ja pakettikoneisiin. Ne ei pyöri ilman muisteja, joten tehtaat käy kuumina, ja joulun jälkeen voi olla varastossa liikaa tavaraa.
Tuo muistien hintojen kasvu ei johdu siitä, että kysyntää olisi vähän vaan päinvastoin. Mobiililaitteiden muistikapasiteettien kasvu ja monet muut tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että muisteja ei vaan yksinkertaisesti saada tarpeeksi ulos joka tarkoitukseen. Tästä syystä hinnat ovat taivaissa sekä SSD:ssä ja muisteissa.
Asuksen emoissa on MCE-ominaisuus eli pakottaa prosessoriin maksimiturbon päälle kaikille ytimille. i7-8700 ilman koota, jonka 1-2 ytimen turbo on siis 4.6 Ghz, olis aika hyvä vastine rahalle jos tuo ominaisuus toimii myös niissä kerroinlukollisissa prosessoreissa.
Heittääkö Taffelin sipseissä nykyisin laatu? Viimeisin pussillinen Ranchia vaikutti olen erityisen jauhomainen ja "hapero"
Tuhnuke.
Avot. Kun kasailee nettikaupoissa CL päivityspaketteja tajuaa joutuvansa maksamaan 300e hyvistä 16GB tai halvoista 32 GB muisteista. En muista, että näin järjetöntä tilannetta olisi ollut. Sehän on CPUn hinta:/ Saa nähdä, mikä tilanne on varastoiden alkaessa taas joskus hiljalleen täyttyä.
Hinnat alkavat laskea kun tavaraa alkaa olemaan enemmän markkinoilla. Se on taas kokonaan eri asia milloin sitä tavaraa on markkinoilla.
Saati milloin kysynnän nousu edes taittuu. Nyt alkaa noita 4 ja 6 gigan rammilla varustettuja älypuhelimia löytyä jo keskihintaluokasta ja vuoden-parin päästä sama on edessä sitten halvoissa luureissa joita myydään jossain Intiassa enemmän kuin Suomessa on väkeä…
Näinpä juuri. Toki noita tehtaita on nousemassa muutamia, jotka lisää paljon tuotantoa, mutta niidenkin valmistumiseen menee ja siihen, että tuotanto saadaan kunnolla käyntiin. Tähän päälle se, että markkinoilla nuo satsaukset eivät näy ihan heti ja kuluttajaluokissa nuo muistien koot vain kasvavat mikä syö noiden uusienkin tehtaiden tuotantoa.
Joku esitti arvioita aiemmin, että muistit romahtaisivat 2kk:n kuluessa. Mielläni näkisin tosiaan perusteet tällaiselle arviolle.
Taisi olla puhtaasti spekulaatiota perustuen siihen että valmistuskapasiteetti kasvaa uusien tehtaiden myötä.
Itse en usko että juurikaan vaikuttaa koska muistojen tarve kasvaa myös. Tuskin tähän helpostusta tulee ihan heti jos tämä touhu näitten älypuhelin kanssa jatkuu samana että joka vuosi pitää julkaista uutta puhelinta.
ATK puolella touhu ei kuormita niin pahasti kun SSD:n ja jossain tapauksissa muistikammatkin voi kierrättää uuteen koneeseen.
Varmaan perustuu just tohon että muutama tehdas on tulossa lisäämään muistien tuotantoa. Tommosissa arvioissa on vain se huono puoli että ne eivät ota huomioon sitä, että muistien kysynnän nousu vain jatkuu ja jatkuu. Vaikka tuotantoa saataisiin lisää niin on minun mielestä vaikea nähdä minkäänlaista romahdusta hinnoissa lähitulevaisuudessa. Todennäköisemmin hintojen nousu tasaantuu. Myös laskua saattaa tulla hyvällä tuurilla mutta tämäkin tapahtunee pidemmällä aikavälillä eikä mitenkään äkisti.
Samsungin Pyeongtaek:in tehdas on ollut uutisissa, mutta missäs muualla on tulossa? En tiedä olenko nähnyt sellaista uutista.
Hynix on ainakin tietääkseni tekemässä ehkä ensi kesänä valmistuvaa tehdasta Koreaan tosin tuo taitaa olla NAND-muistiin keskittyvä tuotantolaitos joten vaikuttanee enemmän SSD lättyihin kuin ram muistiin. Viime vuoden lopulla tuosta oli ainakin jotain uutisia.
Yep. Hynxilla on Wuxin laajennus, mutta alkaa/alkanut vasta nyt. Sen estimaatithan pyörivät mid-2019:ssa.
Aa se on myöhästynyt sitten. Alunperinhän ne suunnitteli 2018 kesälle sitä. No onhan se joka tapauksessa tulossa 🙂