Samsung ilmoitti toukokuussa vaihtavansa älykellojensa Tizen-käyttöjärjestelmän Googlen WearOS:ään, minkä lisäksi yritys kertoi osallistuvansa myös Googlen käyttöjärjestelmän kehitykseen. Tuon yhteistyön ensihedelmät, Galaxy Watch4 ja Galaxy Watch4 Classic, julkaistiin elokuussa.
Nyt io-techin testipenkkiin uutuuksista on saapunut Galaxy Watch4 Classicin pienempi 42 mm:n versio, jonka suositushinta ilman LTE-yhteyksiä on 369 euroa. Kello tarjoaa siis WearOS-käyttöjärjestelmän myötä aidosti älykkään älykellokokemuksen kolmannen osapuolen sovellusten tuen kera, minkä lisäksi Samsung tuo uutuudessaan myös uutena terveysominaisuutena mahdollisuuden mitata kehon koostumus.
Testiartikkelissa tutustumme Samsung Galaxy Watch 4 Classic (42 mm) -älykellon fyysisiin ominaisuuksiin, ohjelmistoon, akunkestoon ja käytettävyyteen reilun kuukauden ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy Watch4 Classic
”Samsung ilmoitti toukokuussa vaihtavansa älypuhelintensa Tizen-käyttöjärjestelmän Googlen WearOS:ään” Onkohan lipsahtanut pieni virhe vaikkakin jokainen tämän foorumin lukija varmasti tietää mitä tarkoitettiin.
Hmm, onpa erikoista. Juurikin nuo kehonkoostumukset ja liikunnanaikaiset treenitiedot näkyivät testikellossa jostain syystä aina paunoina ja maileina, eikä asetuksista löytynyt vaihtoehtoa noiden muuttamiseen. Puhelimeen synkronoituina ja puhelimen näytöltä tarkasteltuna nuo tiedot näkyivät sitten oikein kilogrammoina ja kilometreinä.
En valitettavasti osaa lukumäärää sanoa, kun en niitä ylös merkannut. Testijakson lopulla sisällä on ohjelmistoversio R880XXU1BUI5. One UI Watch -versio on 3.0, järjestelmän versio 11 ja tietoturvakorjausten taso 1. elokuuta. Ainakaan tämä meidän testikello ei löydä enää uudempia päivityksiä.
Kehon rasvaprosentistakin olisi kiva saada vertailua oikean mittauksen tulokseen mutta se toki maksaa ja on vaivalloisempi homma käydä otattamassa.
data-unfurl="true" data-result-id="232605" data-url="https://www.dcrainmaker.com/2021/09/samsung-galaxy-watch4-sports-fitness-video-review-posted.html" data-host="www.dcrainmaker.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Samsung Galaxy Watch4 Sports & Fitness Video Review Posted
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.dcrainmaker.com
Dcrainmaker muutenkin paras sporttitekniikka-arvioija.
Joo en minäkään muista että olisin missään määrittäny mitä yksiköitä käytetään, kello on englanniks mutta yksiköt ihan oikeita:
katso liitettä 696704
Verenpainemittaushan vaatii että eka kalibroidaan oikeaa mittaria vasten ennenkuin suostuu antamaan edes tuloksia. Nuo ominaisuudet saa myös käyttöön jos maltaa työntää puukotettua softaa vaikkei oliskaan sampan luuria.
Tälleen anekdoottina voin kertoa että allekirjoittaneella samana päivänä tehty InBody-mittaus kertoi rasvaprosentiksi n. 8%-yksikköä pienempää lukemaa kuin Watch 4. En luottaisi sekuntiakaan kellon antamiin lukuihin tuosta.
Eikös se vaadi kerran viikossa kalibrointia oikealla verenpainemittarilla?
Samsung vastasi mittausjärjestelmiä koskevaan kysymykseen: Kyseessä oli ohjelmistobugi ja Samsungilta suositeltiin kokeilemaan puhelimen sovelluksesta mittausjärjestelmien vaihtamista ensin vääräksi ja sitten takaisin metrijärjestelmään. Puhelimen ohjelmisto kuitenkin huomasi sopivasti myös olevansa päivitystä vailla ja kyseisen päivityksen lataaminen korjasi kelloon oikeat mittausjärjestelmät. Artikkelia korjattu ja maininnat brittijärjestelmään pakottamisesta poistettu.
Kiitokset tarkkasilmäisille lukijoille, jotka huomasivat ettei kyseistä tilannetta kuuluisi vastaan tulla.
Samsung Pay ei ymmärtääkseni vieläkään toimi Suomessa.
Mutta Google Payn osalta homma menee käytännössä siten, että avaa Google Payn sovellusvalikosta tai kustomoi sen esim. oikean puolen ylänappiin tuplapainalluksen taakse. Kun sovellus aukeaa, siinä on valmiiksi oletuskortti valittuna. Sitten vaan vie kellon lähimaksupäätteelle, ihan samaan tapaan kuin se olisi kortti tai mikä tahansa muu lähimaksuväline. Kortin lisääminen kellon GPay:hyn taisi vaatia puhelimen käyttöä, mutta muutoin homma siis toimii mainiosti pelkän kellon varassa.
Ei ollu video, mutta ehkäpä tuon tekstimuotoisenakin hahmottaa. Välillä nuo maksupäätteet on tosin pultattu sellaisiin paikkoihin/asentoihin, että huomaa ettei tällaista kellolla maksamista ole kyllä ajateltu ollenkaan.
Curven kortilla pelais tuokin. Lähinnä kiinnostaisi onko maksutapahtuma kellolla helpompi S vai GPaylla. Ilmeisesti jokin lukitus kellossa pitää kuitenkin olla. Nykyisellään S9+:n kaivamisen aikana saa kätsysti sormenjäljellä avattua, niin eipä tämä varmaan tulisi muuta kun hauskaksi baaritempuksi.
Joo, Curve mulla on itellä välissä GPay:lläkin, kun oma pankki on valittu ihan muilla kriteereillä kuin näiden maksupalveluiden perusteella.
Ja joo, lukitus pitää olla ainakin GPay:tä käytettäessä kellossa päällä. Se tosin toimii siten, että maksettaessa sitä lukitusta ei erikseen tarvitse avata, vaan kello pysyy auki niin kauan kun se on (tai ainakin uskoo olevansa) ranteessa yhtäjaksoisesti. Tehty mukava insentiivi voroille viedä koko käsi eikä pelkkää kelloa.
Maksutapahtuma on myös ihan helppo Google Payn kanssa kunhan vaan ensin mappaa Google Payn käynnistymään home-napin tuplapainamisesta ja sen jälkeen vie kellon maksupäätteen viereen.
Kuinka kauan kello toimii ilman että se löytää sykettä omistajan irroitetusta kädestä? Vaadin testiä tästäkin.
Se, että kelloa pitäisi joka päivä ladata on vaan jotenkin käsittämätöntä ja miten se voi viedä niin paljon enemmän virtaa verratuna näihin "halvempiin" vaihtoehtoihin.
Itselläni on käytössä Huawein GT2 ja muutoin hyvin tyytyväinen siihen lukuunottamatta, ettei aktiivisuus tietoja saa luotettavasti vietyä Huawei Healthista -> Google Fit, joka taas integroituu muihin palveluihin helposti. Pelkästään tämän takia olisi hakusesssa uusi kello, joka toimii Google Fit:n kanssa natiivisti, mutta se ei taida näillä Sampan kelloillakaan onnistua…
Mahdollisimman lyhyeen tiivistettynä "oikeassa älykellossa" pystyy ajamaan jälkiasenteisia sovelluksia. Sen myötä potentiaaliset käyttömahdollisuudet ovat aivan eri tasolla (kuten myös mm. yhteensopivuus ei palveluiden kanssa yms) ja negatiivisena puolena myös virrankulutus eri tasoa.
Jos tuota ei kaipaa, niin se joku Huawein "kevytälykello" kahden viikon akunkestolla on ihan mainio vaihtoehto.
data-unfurl="true" data-result-id="233108" data-url="https://apps.garmin.com/fi-FI/" data-host="apps.garmin.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Connect IQ Store | Free Watch Faces and Apps | Garmin
apps.garmin.com
Maastopyöräilystä en osaa tarkemmin sanoa, mutta kellossa ainakin on GPS ja esiasennettuna löytyy Googlen oma Maps. Pikasilmäyksellä mun tietämyksen mukaan pyöräilykäyttöä varten näyttäisi sovelluskaupalta löytyvän ainakin Komoot ja Strava sekä jotain pyöräilyyn liittyviä suoria sovellusnimiä. Esim puhelimilla saatavissa olevaa maastokartat-sovellusta ei kellolle näyttäisi kuitenkaan olevan, joten en osaa sanoa, missä määrin maastoreitit noista sovelluksista löytyvät. Tuosta löytyy Play Storen -suositellut kellosovellukset, mihin kannattanee ainakin tutustua. Ei taida harmillisesti kuitenkaan nuo sivut tarjota mahdollisuutta etsiä vain kellosovelluksia haun kautta.
Netissä on kyllä kaikenlaisia kellotauluja yms tarjolla, mutta harva arvostelu esittelee mitään muuta kuin laitteen perusominaisuudet. Sinälläänhän nämä ehdottomasti pitääkin arvosteluista löytyä, mutta itse kaipaisin nyt hieman käyttäjien kokemuksia liittyen kellotauluihin ja niiden muokkaamiseen. Jos esim työaikana haluaisi käyttää yhtä kellotaulua ja/tai nähdä tiettyjä ilmoituksia ja vapalla sitten toista kellotaulua ja toisella tavalla priorisoituja ilmoituksia, niin onko vaihto sujuvaa (ilmeisesti on, mutta seuraako tietty kustomoitu layout kellotaulua, vai joutuuko säätämään asiaa enemmänkin taulua vaihtaessa?) tai voiko sitä jopa automatisoida kellonajan mukaan?
Kellotauluilla voi jonkin verran muuttaa, mitä tietoa saa näkyville ja muun muassa seuraavan kalenterimerkinnän näyttävä kellotaulu löytyy laitteesta jo valmiina. Osa tauluista antaa myös valikoida mitä tietoja näytetään, mutta noiden vaihtoehtojen tarjonta vaihtelee tauluittain. Kellotauluja löytyy myös kauppapaikalta lisää, joten mahdotonta sanoa suoraan, minkä verran dataa voisi maksimissaan saada, mutta pikatietoja nuo kellot osaavat ihan hyvin kyllä näyttää. Tarkempaa tietoa varten sitten pitää useimmiten jo räplätä näyttöä ja selailla valikoita, eli siinä on rajansa, mitä pieneen ruutuun saa mahtumaan.
Kellotaulujen vaihdon yhteydessä niihin tehdyt muutokset pysyvät kyllä tallessa. Taulun muuttaminen onnistuu pitämällä sormea pitkään näytöllä, jolloin se näyttää ensimmäisenä juuri viimeisimpänä käytössä olleet kellotaulut, joten parin tauluvaihtoehdon välillä vaihteleminen varsinkin onnistuu. Ainakaan vakiona tuota taulua ei kuitenkaan saa muuttumaan automaattisesti kellonajan mukaan.
Kortti ei vaikuta Samsung Payn toimivuuteen Suomessa, eli ei toimi. (Countries in which Samsung Pay is supported.)
Verenpaineen- ja EKG:n mittaus sekä muiden rajoitusten kierto muissa puhelimissa näyttää onnistuvan tällä:
data-unfurl="true" data-result-id="258496" data-url="https://forum.xda-developers.com/t/restrictions-removed-samsung-health-monitor-wearos-1-1-1-171-root-age-country-device-restriction-removed-22nd-november-2021.4322527/" data-host="forum.xda-developers.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
[RESTRICTIONS-REMOVED] Samsung Health Monitor – WearOS – 1.1.1.171 – Root, Age, Country & Device Restriction Removed – 22nd November 2021
data-onerror="hide-parent"/>
forum.xda-developers.com
Voi olla vaikea yhtälö, että voittaako Samsung näillä rajoituksilla vai häviääkö. Toki uusia WearOS kelloja on hyvin rajallinen määrä, joten ehkä voittaa rajoituksista huolimatta.
Onko tuollaisilla gimmickeillä muka niin monelle edes mitään merkitystä?
Ainakin Samsung Payn ruotsalaisen version pystyy ottamaan käyttöön ihan näin suomalaisenakin. Ja Curve kun on UK-perustainen, niin kortin lisääminenkin pitäisi onnistua. Suomalaisten pankkien kortit ei luonnollisesti toimi, kuten tuolla rajaussivullakin todetaan: "You can add the cards of participating banks and card issuers in the following countries:"
Niin siis onhan se toki vähän inhottava lukea ominaisuuslistaa, jossa jokaisen muista malleista poikkeavan ominaisuuden kohdalla on tähti (*) ja myöhemmin on kerrottu, että toimii vain Samsungin laitteissa.
Tästä en tiennytkään, vaatiiko siis Samsung tilin avaamisen maalla ruotsi?
Juu tämän toki tiedän, kun Curve löytyy itseltäkin ja jopa pari ruotsalaista Master Cardia.
EDIT: tarkennus.
Testasin nyt vielä lisätä Curvea tuonne, mutta eihän se tosiaan toimi, vaikka sinällään Samsung Payn saa käyttöön ja kortin maarajauskaan ei pitäisi estää. Onkohan Curve ylipäänsä tuettuna Samsung Payssä?
Jos ymmärsin oikein, niin Samsung tarjoaa omaa Samsung Pay+ korttia briteissä, joka on ilmeisesti Curveen perustava heidän yhteinen viritys. Suoraa tietoa ei löytynyt, että toimiiko Curve erikseen Samsung Pay:ssa.
EDIT: tämä listaus Compatible Cards – Samsung Pay ei ainakaan listaa Curvea.
No esim. mulle "oikean älykellon" paras puoli on se, että siihen saa appseja ja ominaisuuksia lisää softalla.
Esim. Nyt kulkee koronapassi, Apple Pay / maksukortit, LTE-puhelut / tekstarit, Spotify + bluetooth-kuulokkeilla musan kuuntelu jne. kellossa. Kellossa on appsi kämpän älyvalojen ohjaamiseen ja jos intoa riittää, niin voin itsekin toteuttaa vaikka mitä kotiautomaation ohjauksia jne. Mulla on myös esim. liikuntaharjoitusten toistomääriä / treeniohjelmia tarjoavat appsit (montako toistoa, mitkä lepoajat yksittäisten toistojen vs. sarjojen välillä jne.), kameran etälaukaisin, shazaam ja appstore josta saa vaikka mitä lisää.
Itse lataan kelloa edelleen yleensä sen parikymmentä minuuttia päivässä suihkujen jne. aikana kun en sitä ranteessa normaalisti pidä ja se yleensä riittää. Jos tulee tehtyä extraharjoitusta niin paljon, että akkua kuluu poikkeuksellisen paljon, niin silloin yleensä tulee toinen suihkukin päivään, jolloin saa taas ladattua akkua.
Kyllä mäkin tykkäisin jos akku kestäisi tuplat tai triplat. Mutta en niin paljon, että vaihtaisin withingisiin tai johonkin appstorettomaan kelloon. Mutta nythän niitä vaihtoehtoja piisaa – senkun hommaat itsellesi sopivan.
Jos haluat pitkän akkukeston ja selviät ilman kummoisia ominaisuuksia, niin hommaa sitten sellainen kello. Vaimolla on käytössä juuri tuollainen useamman viikon akkukestolla olevat withings. Ihan tyytyväinen vaikuttaisi olevan, mutta kyllä sille varmaan kelpaisi tuo Philips Hue nappi ranteeseen, jolla saa valot pois päältä sängyssä maatessa.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1644318371"
data-lb-id="_xfUid-1-1644318371">
Kehonkoostumusmittausten yhteyteen valmistaja on lisännyt mahdollisuuden asettaa tavoitteita painolle, rasvaprosentille ja lihasmäärille, joita sitten voi seurata Samsung Health -sovelluksesta. Pyöräily- ja juoksuohjelmiin puolestaan on lisätty kustomoitavat intervalliharjoitukset sekä maksimaalisen hapenottokyvyn lukemat ja kehon kuluttama kosteus hien mukana, jotta käyttäjä voi seurata entistä tarkemmin harjoitteidensa rasittavuutta.
Lisäksi unenseurantaan on tuotu uusi univalmentaja, joka antaa ohjeita ja suosituksia unirutiineihin.
Lähde: GSMArena
Oletkos kuullut semmoisesta kellosta kuin Mobvoi Tickwatch Pro 3 gps (löytyy myös lte malli)? Siihen taitaa saada nuo edellä olevat ominaisuudet ja 4-5pv akun kestolla. Toimii sekä Androidin että Applen kännyköiden kanssa.
Miksi pitää Samsung Paytä käyttää ennemmin kuin Google Pay vai eikö tossa Sampan kellossa pelitä tuo jälkimmäinen?
Ei Samsung Paytä edes ole Suomessa.
No ei ole kyllä tuollaista akkukestoa, nimimerkillä Ticwatchin omistaneena ja nyt käytössä GW4. Lisäksi se Apple Watch toimii (yllättäen) huomattavasti paremmin iPhonen kaverina.
Mut Curven kans tms? Joo eihä se tosiaan taida toimi mut miks tarviskaan kun on GPay
Kyllä itellä vaan kestää älykello ominaisuuksien kera 4pv ja sitten viides päivä menee vielä pelkkänä "kellona"
Olisipa edes Google Pay Omassa Gear S2:ssa on vain Samsung Pay.
Pääsisi eroon sykevyöstä kun tulee lenkkeilyä harrastettu erityisesti kesäisin.
Sports Trackerin omien sivujen mukaan WearOS-kelloilla pitäisi sovellus olla tarjolla, mutta syystä tai toisesta meidän Galaxy Watch4 -testiyksilö ei ainakaan kyseistä sovellusta löydä. Syynä voinee teoriassa ainakin olla tuoreempi vielä toistaiseksi vain Samsungin käytössä oleva Watch OS:n versio.
Kellossa toimii Oneplus 8T:ssa hienosti verenpaineen ja ekg mittaukset tuolla modatulla appilla ja terveystietojen synkkaus google fittiin meni näppärästi Health Sync -appilla automaattisesti 15min välein.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä