Testissä Samsungin tuore Galaxy Watch4 Classic (42 mm) Googlen kanssa yhteistyössä luodulla WearOS by Samsung -käyttöjärjestelmällä.

Galaxy Watch4 Classic on lupaava suunnannäyttäjä, joka antaa osviittaa Android-maailman älykellojen tulevaisuudesta – Uusi WearOS-käyttöjärjestelmä vaikuttaa hyvältä kehityssuunnalta ja Samsungin uusi järjestelmäpiiri nopeuttaa kellon käyttökokemusta huomattavasti. Kello itsessään on hyvä kokonaisuus, mutta sillä on myös omat haasteensa akunkeston ja tiettyjen ohjelmistoratkaisujen kanssa. Mikäli kello-ostoksilla ei ole kiirettä, kannattanee odottaa uuden sukupolven WearOS-kellojen laajempaa esiinmarssia, jolloin osa ominaisuuksista ei ole enää kiinni Samsungin puhelimissa.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen ja kohtalaisen siro rakenne
  • Näytön ympärillä pyörivä rulla toimii hyvin ja pitää näytön vapaana sisältöä rullatessa
  • Uusi WearOS-käyttöjärjestelmä on lupaava
  • Ilmoitukset näkyvät hyvin ja niihin on monipuoliset vastausmahdollisuudet
  • Exynos W920 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Kehonkoostumusmittaus
  • Hyvin toimiva automaattinen liikunnantunnistus

Miinusta

  • Heikko akunkesto
  • Verenpaine- ja EKG-mittauksen rajoitus vain Samsung-puhelimiin
  • Terveystiedot eivät siirry puhelimen sovelluksesta kelloon
  • Ei tukea Applen iOS:lle

Samsung yhdisti tänä vuonna voimansa Googlen kanssa ja siirtyi älykelloissaan omasta Tizen-käyttöjärjestelmästä Googlen kanssa yhdessä kehitettyyn WearOS Powered by Samsung -käyttöjärjestelmään. Käytännössä kyseessä on WearOS:n kolmannen sukupolven versio, jonka yhteydessä Samsung korostaa omaa osuuttaan ja erityisesti valmistajan kelloissa toimitettavia Samsungin omia ohjelmistoja. Samsungin elokuussa julkaisemat uudet Watch4 -älykellot edustavat myös markkinoiden ensimmäisiä WearOS:n kolmannen sukupolven versiota käyttäviä kelloja.

Samsungin uusi kellomallisto koostuu kahdesta kellomallista, joista molemmista tarjolla on kaksi kokovaihtoehtoa: Galaxy Watch4 on saatavilla 40 ja 44 mm:n malleina ja se toimii seuraajana aiemmille Galaxy Watch Active -kelloille. Galaxy Watch4 Classic puolestaan on saatavilla 42 ja 46 mm:n variantteina ja se on seuraaja ennen pelkällä Galaxy Watch -nimellä kulkeneille kelloille. Kellojen hinnat lähtevät perusmallilla 269 eurosta ja Classicilla 369 eurosta.

Nyt io-techin testiin valikoimasta on saapunut 42 mm:n versio Galaxy Watch4 Classic -kellosta. Kello tarjoaa perinteisten älykello-ominaisuuksien kuten ilmoitusten näyttämisen, sykkeen mittaamisen ja liikuntasuoritusten seuraamisen lisäksi tuen kolmannen osapuolen sovelluksille Googlen WearOS-käyttöjärjestelmän myötä, minkä lisäksi Samsung toi uutuuskelloihinsa uutena ominaisuutena myös kehonkoostumusmittauksen, eli kello kykenee mittaamaan käyttäjänsä rasvaprosentin.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan 42 mm:n Galaxy Watch4 Classicin hinnat alkavat artikkelin kirjoituaikaan syyskuun lopulla noin 330 eurosta.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsung Galaxy Watch4 Classic -älykelloon reilun kuukauden ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsung Galaxy Watch4 Classic toimitetaan pitkulaisessa pakkauksessa, jonka päällä komeilee värillinen kuva itse kellosta. Toimitussisältöön kuuluu kellon lisäksi:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-A-kaapelilla
  • Pikaohje- ja takuutietolappuset

Magneettinen latauslätkä on muotoilultaan täysin sileä, eikä siinä ole erillisiä latauspinnejä, eli kellon lataamista varten lätkän asennolla ei ole väliä. Laturi kiinnittyy Watch4 Classicin pohjaan magneettisesti.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Galaxy Watch4 Classic on erityisesti testiin lähetetyssä 42 mm:n koossaan kohtuullisen siro laite. Kellon näyttöä kehystävät kuitenkin paksut reunukset ja aiemmin testissä käyneisiin kilpailijoihin nähden Samungin uutuuden näyttö vaikuttaa verrattain pieneltä. Näyttö itsessään on 1,2-tuumainen Super AMOLED -näyttö 396 x 396 -resoluutiolla ja sitä peittää Corningin tuore Gorilla Glass DX -suojalasi.

Näytön paksuhkot reunat ovat kuitenkin hyötykätössä, sillä koko reunus on pyöritettävissä vanhemmista Galaxy Watch -kelloista tuttuun tapaan. Pyöritys liikuttaa ruudulla näkyvää sisältöä ja sen avulla voi esimerkiksi kelata listaa tai siirtyä aloitusnäyttöjen välillä. Erityisesti testissä olleessa 42 mm:n versiossa kehys osoittautuikin erittäin käytännölliseksi, sillä pientä näyttöä ei tarvinnut sen myötä aina peittää sormilla käyttöliittymän sisällä liikkumista varten. Kehys on myös tuntumaltaan erittäin miellyttävä ja siinä on selvät pykälät.

Ulkomitoiltaan kello on 41,5 x 41,5 x 11,2 millimetriä, eli se on selvästi kohtalaisen pienikokoinen älykellojen markkinoilla. 11,5 millimetrin paksuus ei yllä aivan markkinoiden ohuimpien joukkoon, mutta siitä huolimatta kello sulautuu kohtalaisen huomaamattomasti ranteeseen. Kellon runko on ruostumatonta terästä ja kokonaisuus tuntuu erittäin laadukkaalta.

Painikkeet Samsung on sijoittanut Galaxy Watch4 Classicin oikealle kyljelle ja vasen kylki on täysin paljas. Ylempi painike kellossa toimii kotinäppäimenä, jota painamalla kello palautuu aina takaisin aloitusruutuun ja tuplaklikkaamalla puolestaan takaisin viimeksi käynnissä olleeseen sovellukseen. Alemman painikkeen perustoimintona puolestaan on takaisinkomento, eli sovelluksen sisälläkin edelliseen ruutuun palaaminen.

Kellolla on sekä 5ATM- että IP68-sertifikaatit veden- ja pölynkestävyydelle, minkä lisäksi Samsung tarjoaa myös MIL-STD-810G-sertifikaatin.

Galaxy Watch4 Classicin vakiohihnana toimii valmistajan urheiluranneke. Rannekkeen materiaalia Samsung ei ole sivuillaan eritellyt, mutta kyseessä varsin jämäkän tuntuinen muovimateriaali, joka tuntuu kättä vasten mukavan pehmeältä. 42 mm:n kellon mukana toimitettava hihna on allekirjoittaneen noin 18 cm:n ympärysmittaiselle ranteelle kohtalaisen sopiva mennen kiinni jotakuinkin keksivaiheilta.

Hihna kiinnittyy kelloon perinteisillä pikakiinnitystapeilla, mutta kiinnitysväli on suurimmasta osasta aiemmin testissä käyneistä kelloista poikkeava 20 mm, eli yhdenkään aiemmin testissä käyneen kellon hihna ei ole yhteensopiva Samsungin uutuuden kanssa.

Kellon pohjassa on Samsungin uusi BioActive-sensoriksi nimeämä kokonaisuus, joka kykenee mittamaan perinteisen sykkeen lisäksi myös veren happipitoisuutta ja älykellomarkkinoilla uutena ominaisuutena kehon koostumusta, eli kellosta saa ulos myös käyttäjän rasvaprosentin. Kellossa on myös mikrofoni ja kaiutin.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Suorituskyvystä kaikissa Samsungin Watch4-sarjan kelloissa huolehtii valmistajan oma Exynos W920 -järjestelmäpiiri, joka edustaa suurehkoa harppausta puettavien laitteiden suorituskyvyssä. Piirin parina kellossa on 1,5 Gt RAM-muistia ja 16 Gt tallennustilaa. Virtaa Galaxy Watch4 Classicin 42 mm:n versiolle tarjoaa 247 mAh:n akku.

Puhelimen käyttökokemuksesta huolehtii Samsungin ja Googlen yhteisvoimin toteuttaman WearOS by Samsung -käyttöjärjestelmä, joka on käytännössä Googlen viimeisin WearOS-versio, jonka kehitystyöhön Samsung on liittynyt mukaan. Samsungin kädenjälki näkyy muun muassa esiasennettujen Samsung-sovellusten määrässä ja siinä, että vakiona kellon maksusovelluksena toimii Samsung Pay, vaikka sovelluskaupasta onkin saatavilla myös Google Pay.

Käyttöjärjestelmä tukee vanhoja tuttuja Googlen WearOS-sovelluksia, eli kelloon on suoriltaan saatavissa kohtalaisen laaja ohjelmistokirjo, minkä lisäksi kenties yhtenä merkittävimmistä uutuuksista Spotify päivitti WearOS-sovelluksensa tukemaan offline-toistoa, jota varten suoraan kelloon on mahdollista ladata haluamansa kappaleet. Valitettavasti allekirjoittaneella ei ole Spotify-tilausta, joten ominaisuutta ei päästy kokeilemaan käytännössä.

Sovellustukea heikompi on valitettavasti kellon tuki eri älylaitteille, sillä Galaxy Watch4 Classic on yhdistettävissä ainoastaan Android-puhelimiin, joista löytyy Android 6 tai tuoreempi ja vähintään 1,5 gigatavua RAM-muistia. Galaxy Watch4 -sarjan kellot eivät siis tue lainkaan Applen iPhone-puhelimia.

Yhteysominaisuuksista tuettuna on puhelimen ja langattomiin kuulokkeisiin yhteyden muodostavan Bluetooth 5.0:n lisäksi Wi-Fi 4, useampia eri sijaintipalveluita ja NFC, joka mahdollistaa myös ostosten lähimaksamisen Samsung Paylla tai Google Paylla. Lisäksi kellosta on myynnissä myös LTE-yhteyksiä tukeva malli eSIM-yhteensopivuudella.

Puhelintoimintoa varten kellosta löytyy myös mikrofoni ja kaiutin, joita voi käyttää puheluiden soittamiseen myös ilman LTE-yhteyttä suoraan puhelimen välityksellä. Kaiuttimen kautta saa myös palautetta liikuntasuorituksista ja esimerkiksi väliaikatiedot juoksuharjoituksen aikana. Samat tiedot saa myös Bluetoothilla kiinni oleviin kuulokkeisiin, mikäli ranteessa ääneen huutava kello ei ajatuksena miellytä.

Kellon käyttöliittymä erottuu kohtalaisen selvästi aiemmista Googlen WearOS-versioista, mutta on kuitenkin pääpiirteiltään tuttu älykellokokemus. Aloitusnäyttönä toimii kellotaulu, jonka yläpuolella on pika-asetukset, vasemmalla puolella ilmoitukset ja oikealla puolella widget-pikkusovellukset, joita Galaxy Watch4:ään on asetettavissa varsin reilusti eri toiminnoille. Kellotaulun alapuolella puolestaan on sovellusvalikko, johon sovellukset on sijoitettu kolmeen riviin.

Kellotauluvalikoima Galaxy Watch4:ssä ei ole vakiona erityisen laaja, mutta kuitenkin mukavan monipuolinen. Tämän lisäksi erilaisia kellotauluja on saatavilla erittäin suuret määrät Googlen Play -kaupasta, sillä, kuten jo sanottua, pyörii kellon sisuksissa WearOS-käyttöjärjestelmä.

Puhelimen puolella kello kommunikoi Galaxy Wearable -sovelluksen kanssa, eli käytössä ei ole Googlen oma Wear-sovellus, jota aiemmat WearOS:ää käyttäneet kellot ovat hyödyntäneet. Sovellus muodostuu vain yhdestä aloitusnäkymästä, jossa ensiksi on näkyvillä kellon perusasetukset kuten kellotaulun valinta. Lisäksi sovelluksen kautta pääsee muuttamaan muitakin kellon asetuksia, kuten näytön pysymistä aina päällä tai kellossa näytettäviä ilmoituksia.

Liikunta- ja terveysseurantaa varten puhelimeen on ladattava myös Samsung Health, joka tarjoaa niin ikään yhdessä ruudussa käytännössä kaikki tiedot. Sovellus näyttää kellon keräämät askelmäärät, harjoitussessiot, nukutut unet, veren happipitoisuudet ja elimistön koostumukset, mutta sen lisäksi tarjolla on myös mahdollisuus laskea päivän aikana juotua vesimäärää ja syötyä ruokaa. Lisäksi sovellukseen voi kerätä myös verenpainetiedot ja EKG:n joita kello kykenee kuitenkin mittaamaan ainoastaan Samsungin puhelinten kanssa.

EKG:n ja verenpainemittauksen rajoittaminen vain Samsungin kanssa toimivaksi onkin ikävä puute muiden valmistajien puhelimia käyttäville ja kyseessä on ehdottomasti harmillisen keinotekoinen rajoite. Mittaukset kellosta vaativat puhelimeen asennettavan Samsung Health Monitor -sovelluksen, joka on saatavissa ainoastaan korealaisvalmistajan omasta Galaxy Store -sovelluskaupasta.

Perustietonäkymän lisäksi Samsung Health tarjoaa myös Yhdessä-välilehden, jossa omia treenisuorituksia ja terveystietoja voi vertailla ystävien kanssa ja Kunto-välilehden, jossa on tarjolla erilaisia liikunta ja mindfulness-harjoitteita.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

 

Galaxy Watch4 Classicin käyttöönottaminen on kokonaisuudessaan pääosin helppoa, mutta pienenä erikoisuutena Galaxy Wearable lataa Play Storesta erikseen Galaxy Watch4 -pluginin käyttöönottoa varten, eli pelkkä perussovellus ei vielä sisällä kaikkea tarvittavaa. Samsungin puhelimet tunnistavat kellon myös automaattisesti, eli niiden kanssa yhteyden muodostaminen on pykälän muita helpompaa.

Päivittäisessä käytössä kellon sisällä sykkivä tuore rauta on huomattavissa varsin selvästi, sillä kellon käyttöliittymän sisällä liikkuminen on erittäin sulavaa, eikä käytännössä minkäänlaisia hidasteluja ollut havaittavissa. Kolmannen osapuolen sovelluksia kelloon ei testijaksolla koettu tarpeelliseksi juurikaan ladata uusia kellotauluja lukuun ottamatta, sillä kellon vakiokattaus on varsin kattava. Kauppapaikan lataukset toimivat kuitenkin moitteetta.

Oikeasti älykkäälle älykellolle ominaiseen tapaan kello myös tukee muun muassa viesteihin vastaamista, joko valmiilla vastauksilla tai suoraan kellon näytölle ilmestyvällä perinteisellä numeropuhelinnäppäimistöllä, suoraan näytölle kirjoitettavilla kirjaimilla tai puheesta tekstiksi tunnistuksella kirjoittamalla. Valmiista vastauksia pystyy myös muuttamaan tai lisäämään Galaxy Wearable -sovelluksesta omaan käyttöön sopivaksi. Valitettavana miinuspuolena puheentunnistus toimi kellossa ainoastaan englanniksi, eikä se osannut luoda suomenkielistä tekstiä.

Lisäksi puhelimen ja kellon väliseen yhteyteen liittyvänä miinuksena puhelimessa tehdyt muutokset eivät muutenkaan vaikuttaneet päivittyvän kelloon ja esimerkiksi kehonkoostumusmittausta varten kello kysyi sukupuolen, pituuden ja painon, vaikka ne olisi käyttäjätietoihin puhelinsovelluksesta ja asettanut. Erityisesti allekirjoittaneen käytössä tämä oli toisinaan turhauttavaa puhelinten vaihtuessa usein, sillä kello myös vaati itsensä täyttä nollaamista aina puhelimen vaihdon yhteydessä, joten omien tietojen asettamista sai harrastaa suhteellisen paljon.

Vääriä mittausjärjestelmiä lukuunottamatta liikuntaseurantaominaisuudet tuntuivat toimivan hyvin. Liikuntasuoritusten aikana sykkeenvaihtelut rekisteröityivät luotettavasti, vaikkakin pienoisella viiveellä, kuten ranteesta mitattavan sykkeen tapauksessa on tavallista ja GPS-yhteyskin toimi nopeasti ja vakaasti. Automaattinen liikunnantunnistuskin on tuoreissa Galaxy-kelloissa ehdottomasti markkinoiden kärkikastia yhdessä Applen kanssa, sillä ulkona kävely tunnistui kelloon yleensä aina viimeistään kymmenessä minuutissa ja toisinaan jo nopeamminkin.

Terveysseurannassakaan ei käytännössä valittamista ollut. Stressitasot mittautuivat toisinaan selvästi hieman liian ylös, mutta muuten tulokset tuntuivat uskottavilta. Unenseurannan osalta itse unessa vietetyt ajat vaikuttivat täsmäävän, mutta REM-uneen, kevyeen uneen ja syvään uneen jaetut tulokset eivät välttämättä vaikuttaneet aivan täysin luotettavilta, sillä kello valitti toistuvasti liian vähäisestä syvästä unesta, jopa hyvin nukutun yönkin jälkeen. Toisaalta tätä on mahdotonta todeta vääräksikään, sillä oman unen arviointi on hyvin haastavaa.

Myöskään kehonkoostumusmittauksen tulosten tarkkuutta emme valitettavasti voi todentaa ammattilaiskaluston puutteen myötä, mutta silmämääräisesti ja omalta tuntumalta tehdyn arvion perusteella tulokset vaikuttaisivat vähintäänkin suuntaa antavilta ja uskottavilta.

Terveysominaisuuksien osalta EKG:n ja verenpainemittauksen rajoittaminen vain Samsung-käyttäjille on kuitenkin miinus, jonka löytäminen on erityisen harmillista ottaen huomioon, että kellon käyttöjärjestelmä on Googlen kanssa yhteistyössä tehty. Kyseessä on selvästi keinotekoinen rajoite, jolla ihmisiä pyritään sulkemaan kiinni Samsungin ekosysteemiin. Toki ratkaisu ei ole yhtä radikaali kuin Applen rajoitus tukea kellolla pelkästään Applen puhelimia, mutta siitä huolimatta se on selvä miinus.

Toinen selvä miinus Samsungin uutuuskellolle on sen akunkesto. Yleisesti ottaen akunkestot ovat keskimäärin kohtalaisen heikkoja oikeasti älykkäiden kellojen tapauksessa, mutta Samsungin pienemmän kellokoon kanssa akunkesto on jopa erittäin heikko. Kello on käytännössä pakko ladata vähintään kerran päivässä, vaikka päivän aikana ei käyttäisi liikuntaseurantaa. Kahden yön ylittäminen onnistui kertaalleen, kun kello ladattiin juuri ennen nukkumaanmenoa ensimmäisenä yönä, mutta tuolloinkin toisena aamuna akkua oli jäljellä enää alle 10 prosenttia.

Internetistä löytyvien arvioiden mukaan isompien mallien akunkestot ovat kuitenkin pykälän paremmalla tasolla, joten mikäli mahdollisimman pieni kello ei ole välttämätön tavoite, kannattaa katseet suunnata niitä kohden. Meidän testeissämme isompaa mallia ei kuitenkaan käynyt, joten omaa arviota niiden akunkestosta emme voi antaa.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Samsungin Galaxy Watch4 Classic on lupaava kellouutuus, jolla on kuitenkin omat haasteensa, joista suurimpiana toimii heikko akunkesto ja tiettyjen ominaisuuksien rajoittaminen vain Samsungin omiin puhelimiin.

Sisällä sykkivä Exynos-piiri ja Googlen kanssa yhteistyössä luotu käyttöjärjestelmä edustavat Android-markkinoiden parhaimmistoa ja kokonaisuus tuntuu käytössä erittäin sulavalta. Kello on myös oikeasti älykäs kolmannen osapuolen sovellustuen myötä, minkä lisäksi kehonkoostumusmittauksen on jotain älykelloissa ennennäkemätöntä. Kellolla on myös mahdollista lähimaksaa ostokset Samsung Pay tai Google Pay -maksujärjestelmillä.

Kello onkin yksi harvoja ellei peräti ensimmäinen Android-älykello, joka todella vastaa käyttökokemukseltaan sitä, mitä Applella on tarjota, vaikkakin Samsungin ekosysteemin ulkopuolella eläville Samsungin sovellusten käyttäminen voi olla pienoinen miinus Googlen omien sijaan. Toinen Samsungin ekosysteemin ulkopuolella eläviä koskeva miinus on EKG- ja verenpainemittausten rajoittaminen vain Samsungin puhelimiin.

Ohjelmistotasolla kellossa on muutenkin harmillisia puutteita, sillä Watch4 Classic osaa hakea käyttäjän tietoja puhelinsovelluksessa kautta, mikä on harmi kelloa uudessa puhelimessa käyttöön ottaessa, sillä kello on myös nollattava aina puhelinten vaihdon yhteydessä.

Pienempänä ongelmana kello ei tue Applen älypuhelimia, vaikka vanhemmat WearOS-versiot Applea vielä tukivatkin. Rajoite on itsessään hieman eriskummallinen, mutta käytännön tasolla sen merkitys lienee kuitenkin vähäinen, sillä Applen laitteiden kanssa parhaiten toimiva kello on yhä edelleen Applen oma Watch. Ainoa selvä etu Samsungin kelloilla Watchiin olisikin muotoilu, mikäli pyöreä kellotaulu miellyttää neliskanttista enemmän silmää.

Lopullisena niittinä kellon suoraa suosittelemista estämään toimii akunkesto, joka ei onnistu pärjäämään edes älykkäiden älykellojen normien mukaisesti, vaan on vielä pykälän tavanomaista heikompi. Suuremmissa malleissa akunkesto on internetin arvioiden mukaan parempi, mutta valitettavasti niitä malleja emme ole päässeet testaamaan.

Galaxy Watch4 Classic onkin lupaava suunnannäyttäjä, joka antaa osviittaa Android-maailman älykellojen tulevaisuudesta – Uusi WearOS-käyttöjärjestelmä vaikuttaa hyvältä kehityssuunnalta ja Samsungin uusi järjestelmäpiiri nopeuttaa kellon käyttökokemusta huomattavasti. Kello itsessään on hyvä kokonaisuus, mutta sillä on myös omat haasteensa akunkeston ja tiettyjen ohjelmistoratkaisujen kanssa. Mikäli kello-ostoksilla ei ole kiirettä, kannattanee odottaa uuden sukupolven WearOS-kellojen laajempaa esiinmarssia, jolloin osa ominaisuuksista ei ole enää kiinni Samsungin puhelimissa.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen ja kohtalaisen siro rakenne
  • Näytön ympärillä pyörivä rulla toimii hyvin ja pitää näytön vapaana sisältöä rullatessa
  • Uusi WearOS-käyttöjärjestelmä on lupaava
  • Ilmoitukset näkyvät hyvin ja niihin on monipuoliset vastausmahdollisuudet
  • Exynos W920 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Kehonkoostumusmittaus
  • Hyvin toimiva automaattinen liikunnantunnistus

Miinusta

  • Heikko akunkesto
  • Verenpaine- ja EKG-mittauksen rajoitus vain Samsung-puhelimiin
  • Terveystiedot eivät siirry puhelimen sovelluksesta kelloon
  • Ei tukea Applen iOS:lle

 

This site uses XenWord.
;