io-tech testasi Xiaomin muokkaamattomalla Android-käyttöjärjestelmällä varustetun Mi A1 -älypuhelimen.
io-techin joulukuun ensimmäisessä mobiililaitearvostelussa tutustutaan kiinalaisen Xiaomin syksyllä julkaisemaan Mi A1 -älypuhelimeen, joka kuuluu Googlen Android One -ohjelmaan ja tarjoaa siten muokkaamattoman Android-käyttöjärjestelmän. Positiivisena seikkana laite on tullut myyntiin myös Suomessa useamman eri jälleenmyyjän toimesta.
Tässä artikkelissa tutustutaan laitteen teknisiin ominaisuuksiin, käyttöjärjestelmään, kameraan, suorituskykyyn, akunkestoon ja lopuksi tehdään yhteenveto – onko Mi A1 suositeltava ostos puhdasta Android-kokemusta tavoittelevalle ostajalle.
Lue artikkeli: Testissä Xiaomi Mi A1
Tätä on odotettu.
—
Kamerasta sen verran, että Xiaomi ostaa 2-3 toimittajalta kameroita ja olet voinut hävitä kamera-arvonnassa.
Löytyykö tosta tarkempaa tietoa jostain, kenen eri valmistajien kameroita noista löytyy? Omassa Mi A1 luurissa ei ole kamera kyllä vakuuttanut. Mutta muuten kyllä hintaluokassaan erittäin pätevä laite tähän mennessä.
Tämänhän saa ostettu Espanjan Amazonista hintaan 229e, kunhan saavat sitä taas varastoon
https://www.amazon.es/Xiaomi-pantal…1S9v5pD1HL&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch&th=1
Mitä tarkoittaa käytännössä virallinen Eurotakuu? Minkä kautta takuuasiat hoidetaan – pitääkö alkaa lähettelemään luuria johonkin ulkomaille huoltoon?
Riippuu Amazonista, maksavatko suomalaisen huoltopalveluliikkeen laskun vaiko pyytävätkö postittamaan jonnekin. Amazon maksaa takuupalautuksissa postikulut.
Virallinen eurotakuu tarkoittaa sitä, että kyseessä on Xiaomin virallinen maahantuoja, joka myy virallista euromallia. Tällä hetkellä Xiaomin virallinen euromyynti toimii vain Espanjassa.
Virallisesti ei ole tuota kuuluteltu, mutta niiden omilla foorumeilla on käyttäjiä, joilla on eri sensoreita:
Xiaomi Mi 5x and A1 Camera sensor – Xiaomi Mi 5X – Xiaomi MIUI Official Forum
Itsellä on ollut pari Xiaomin puhelinta, joissa on ollut paperien mukaan Sonyn IMX-sarjan sensorit, mutta omassa Note 4:ssa on esim. tuo Samsung. Pitää käydä jostain service menusta lukemassa..
Tuon kamerasensorin voi käsittääkseni selvittää avaamalla "hardware test" sovelluksella näppäilemällä numerovalitsimeen seuraavan koodin:
Käyttäjäraporttien mukaan takakamerassa on käytetty useimmiten OmniVisionin sensoreita (OV12A10 (12MP) ja OV13880 (13MP)). Ainakin e-ville listaa samat sensorit myynti-ilmoituksessa. Joissain Mi 5X malleissa on ollut myös Sonyn IMX386 sensori. En tiedä, onko Samsungia käytetty muualla kuin etukamerassa ( s5k5e8 (5MP).
Kaiken kaikkiaan tämä on aika kova sana siinä 300€ hintaluokassa, kun päivitystenkin pitäisi tulla nopealla aikataululla ainakin Android P versioon asti. Olisi kiva nähdä Moto G5S Plussan ja tämän välillä pientä vertailua mm. kameran osalta.
Nielenkiintoinen testi jälleen kerran, koska painotukseni on kamerassa ja kohtuullisessa hinnassa. Päädyin ihan saman hintaluokan 2-kameraratkaisuun (Moto G5S plus). Ihmettelen hiukan testatun Xiaomin kameran kykyä tehdä kuvaa hämärässä. Se on lähes "kuraa", vaikka kameraosasto aika hyvä sentään: Dual 12MP camera; wide-angle F/2.2 + telephoto F/2.6 Olisiko tosiaan syynä se, että "arpaonni" ei suosinut tällä kertaa kamera-alihankkijassa?
Motolla taasen ero on varsin iso 1- ja 2-kameraisen välillä, ainakin curved.den testissä. Ihmetyttää myös tuon NFC:n poisjättö. Se on varsin kätevää, kun "lompakko" on aina mukana kännykässä. Suomeen olisi voitu tuoda tuo lähimaksamiseen sopiva versio, sillä saa ainakin nuoret innostumaan paremmin mallista. Metallikuori on hieno juttu tässä hintaluokassa. Samaten hyvä kaiutin. FM-radiokin kuulemma on, mutta apsin joutuu hakemaan itse.
Meidän testikappaleessa juurikin nämä mainitut.
Front Camera:
samsung_s5k5e8_i
Back Camera:
ov_12a10_i
Back Sub Camera:
ov_13880_i
Eihän noiden pelkkien kameraspeksien perusteella pysty vielä päättelemään juuri mitään hämäräkuvausominaisuuksista :think: f2.2 aukkosuhteen objektiivi ei kuitenkaan ole nykymittapuulla kovinkaan valovoimainen ja optinen vakain puuttuu, joten tuolta pohjalta ei nyt suoranaisesti voi odottaa erityisen hyvää hämäräkuvauksen osalta.
Tässä vielä Xiaomin antama lausunto IndiaTodaylle. (Tuossa artikkelissa annettiin myös vähän risuja hämäräkuvausominaisuuksille).
Esimerkiksi Mi4C:n kohdalla Xiaomi vielä kertoi julkisesti käytetyt sensorit:
Totta, speksit ei sano paljoakaan. Itse mietin pitkään, otanko G5S:n tai G5S plussan, edellisessä olisi ollut 16Mpix f:2.0 kamera ja jälkimmäisessä vain 13Mpix kamerat tuplana samalla f:2.0 valovoimalla. Muutaman saksalaisen testin luettuani valkkasin duplokameraisena, sillä "2-silmäinen" osoittautui näinkin paljon paremmaksi hämärässä: https://images.curved.de/article_detail_curved_xxl/2017/09/Vergleich-7.jpg
Tuossa Motorolassahan toinen sensori on mustavalkoinen, jota käytetään hyväksi hämäräkuvauksessa Huawein lippulaivamallien tapaan. Tässä Xiaomissa tuota toista kameraa ei hyödynnetä millään tavoin hämärässä.
op5t on lyöty :cigar:
Kiitoksia artikkelista.
Pakko sanoa, että odotin näkeväni kuvan siinä "karvaturresta". Sulla on ollut siitä hyviä kuvia ja mustana se on hyvä kertomaan kameran kyvystä näyttää mustan sävyjä.
Itse olisin laittanut miinukseksi, mikin huonon laadun. Ääneen tulee joku ihme efekti (vähän kuin laskis vettä) jopa kävelyvideossa. Musiikki oli todella heikkolaatuinen äänen osalta (en siis tarkoita itse biisiä).
Meikäläisen artikkeleissa on ollut välillä kuvia koirasta, tämä juttu on Pekon tekemä :geek:
Pahoitteluni.
Ei ole tarvis 🙂 Olen kyllä samaa mieltä, että musta koira on ihan hyvä kuvanlaadun testikohde :tup:
Toimittaako Google oikeasti Android onen päivitykset, vai onko laitteen valmistaja vielä siinä jollain tavalla välikätenä. Lähinnä vain, että miten ihmeessä Google pystyisi saamaan sopivan softan kaikille eri radoilla varustetuille Android one puhelimille?
Toimitukselle yhteinen kuvauskoira :-).
Android One on Googlen hallinnoima ohjelmisto- ja laitteistostandardi. Valmistajat eivät siis voi käyttää Android One -laitteissa mitä osia haluavat.
Mielenkiintoinen ja hyvä testi mielestäni.
En tosin ollut itse paikanpäällä värejä luonnossa näkemässä, mutta minusta päivällä otettujen kuvien värit näyttävät aika luonnollisilta ja tasapainoisilta. Mitähän mieltä muut ovat?
Alla on pari sanomisen täsmällisyyteen ja terminologiaan liittyvää pientä huomiota. Jos helposti harmistuu tästä aiheesta, niin kannattaa olla lukematta tästä eteenpäin.
Koska se ei ole täysin puhdas, olisin jättänyt sanan "täysin" pois.
Se on "boke" suomeksi ("bokeh" on englantia).
"Hieman" tuntuu vähättelevältä, kun ero on kymmeniä prosentteja. Sanoisin ennemmin "selvästi korkeamman".
Muokkaamaton kiinalainen android
:sfacepalm:
Tällä kertaa ei ole huonona puolena mainittu että akku ei ole käyttäjän irroitettavissa :tup:
Eri kirjoittaja, eri tapa tehdä artikkeli. Eiköhän se meikäläisenkin jutuista poistu, kun vuosi vaihtuu.
Voisihan sen laittaa vaikka teknisiin tietoihin akun kapasiteetin lisäksi että onko vai ei mahdollista vaihtaa. Jos siis on pakko laittaa. Eipä se kyllä ole nykyään monessa enää vaihdettavissa.
Kyllähän tuo akun tyyppi aina mainitaan artikkelissa akkua käsiteltäessä (ainakin omissa jutuissani). Plussien ja miinusten tehtävä on sitten koostaa artikkelissa tehdyt keskeisimmät huomiot, olivat ne sitten kaikille käyttäjille merkittäviä tai ei. Huollettavuuden ja käyttöiän kannalta tosiaan harmillista, että tähän umpinaisten rakenteiden suuntaan on menty ja ihmiset ovat valitettavasti tähän aika nopeasti tottuneet.
En olisi välttämättä ihan varma johtuuko siitä että väki on siihen tottunut vai onko ollut kyse pikemmin siitä että se on vaan ollut pakko hyväksyä. Noita vaihdettavia akkuja ei ole enää muutamaan vuoteen saanut kuin halvemmissa malleissa joten pääasiassa kaikki lippulaivaluurien ostajat ovat joutuneet valitsemaan puhelimen jossa on kiinteä akku vaikka olisikin halunnut vaihdettavaa.
Niinhän se menee. Ja tietysti myös monet tekniikasta tietämättömät eivät tiedä ja osaa vaatia laitteilta juttuja jotka olisivat mahdollisia, joten tyytyvät sitten siihen mitä laitevalmistajat tarjoavat.
vielä kun NFC löytyis :'(
Ja sitten vielä kun trendi on tänä päivänä se että laitteseen pitää saada mahdollisimman hyvä veden/pödyn kestävyys niin leikkaa, liimaa ja laita pakettiin on aina paras ratkaisu tuolloin.
Totta tämäkin. Veikkaankin että niistä jotka joutuisivat valitsemaan vaihdettavan akun ja vedenkestävyyden väliltä valitsisivat useimmiten tuon jälkimmäisen. Etenkin tässä maassa missä nykyään talvi on 0 asteista vesisadetta, kevät ja syksy 5 asteista vesisadetta ja kesä 8 asteista vesisadetta :dead::dead:
Päivitykset näihin uusiin Android One laitteisiin tulee valmistajalta, ei Googlelta.
Uudet One laitteet voivat käyttää vapaammin eri komponentteja, ja täten päivitys vastuu on valmistajalla. Juurikin näistä syistä tämänkin mallin Oreo päivityksen saamisessa meni vuoden viimeiselle päivälle saakka(tämäkin päivitys jakelu keskeytetty Xiaomin toimesta koska täynnä bugeja)