io-techin alkukesästä julkaiseman ”sandwich”-koteloiden vertailuartikkelin seuraajassa katsauksessa on jälleen mini-ITX -kokoluokka, mutta tällä kertaa kotelot noudattavat perinteisempää tornikotelomaista rakennetta.
Artikkelissa tutustutaan ITX-kokoluokassa suhteellisen monipuolisella komponenttiyhteensopivuudella varustettuihin mini-ITX-koteloihin laajalla noin 80-155 euron hintahaitarilla. Kotelot testiin valikoituivat Suomessa myynnissä olevista malleista Lian Lilta, NZXT:lt ja Fractal Designilta. Käymme artikkelissa läpi koteloiden ulkoiset ja sisäiset ominaisuudet ja perehdymme kokoonpanon asennettavuuteen sekä teemme lopuksi melumittaukset ja jäähdytyssuorituskykytestit sekä vakio- että referenssituulettimilla.
Lue artikkeli: Vertailussa mini-ITX-tornikotelot Lian Liltä, NZXT:ltä ja Fractal Designilta
Itse en ole näiden pienten koteloiden ystävä kun joutuu valitsemaan raudan aina kotelon mukaan eikä toisinpäin.
Muita tulevia koteloita on Lian-Li dynamic O11 mini malli mikä paperilta näyttää yhtä hyvältä mikä normi 011 malli.
Se julkistettin viime viikolla Lancool II mesh kotelon kanssa ja tulee elokuun lopussa myyntiin.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1594235014"
data-lb-id="_xfUid-1-1594235014">
Hieman ihmettelin tosin noita taulukoiden ja tekstin lämpötilamainintoja, kun eivät kuvat täsmänneet tekstiin. Piti hieman palata artikkelissa taaksepäin toteamaan, että niistä on vähennetty huoneen lämpötila.
Sopiiko yhteenkään näistä koteloista ATX virtalähde 150 x 86 x 180 mm ja RX Vega 56 referenssi kortti?
TU150:een ei mahdu ollenkaan ATX-virtalähdettä, mutta näistä Fractal Design Era ITX ja NZXT H210 kyllä mahduttaa. Speksien valossa Era ITX:n maksimipituus virtalähteelle on 200 mm, joten sen pitäisi siihen mahtua. Kaapelinhallinta saattaa teoriassa vaan mennä siinä vaiheessa jo haastavan puoleiseksi, sillä virtalähteen kaapelit tulevat ulos näytönohjaimen puolelta ja pidempi virtalähde laskeutuu aika lähelle korttia. Kaapeleiden koko kannattaa siis ottaa huomioon, jotta virtalähde on edes mahdollista asentaa paikalleen. Lisäksi virtalähdekehikkoa on pidempien virtalähteiden kanssa nostettava ylös, jolloin tila katossa pienenee, eikä ATX-virtalähteen kanssa ole mahdollista käyttää 240 mm:n nestejäähdytystä katossa.
NZXT:n osalta virtalähteelle on pituustilaa erittäin hyvin, koska se on pohjassa erillisessä osiossa, joten sen suhteen ongelmaa ei pitäisi olla. Valmistaja lupaakin maksimimitaksi jopa 311 mm. Pidemmät virtalähteet voivat ainoastaan viedä pohjan 3,5" levypaikan.
Vega 56:n referenssikortti on ilmeisesti 280 mm pitkä, joten sen pitäisi mahtua mihin vain näistä koteloista. Referenssikorttina sen korkeuden ja paksuuden pitäisi molempien olla riittävän pieniä.
Edit: Tuo Era ITX:n mahtuminen on siis suurempi kysymysmerkki. Teoriassa Fractal ilmoittaa erikseen myös mahdollisuuden GPU:n lyhyemmälle mitalle, jos virtalähde tuleekin yli sallitun rajan. Käytännössä ATX-virtalähteen ollessa liian pitkä rajoittuu GPU:n tila vain 190 millimetriin, jolloin Vega 56 ei enää mahtuisi. Tässä on esimerkiksi käytetty 150 mm:n pituista ATX-virtalähdettä toiseksi ylimmässä kiinnityspaikassa ja piuhat ovat mahtuneet vielä ihan hyvin. Teoriassa 180 mm:n virtalähde siis voi mahdollisesti mahtua, mutta on todennäköisesti jo hieman ahdas. Itse en ole siis päässyt testaamaan ATX-virtalähteitä näissä koteloissa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä