io-techin uusimmalla videolla katsastamme GeForce RTX 2060 -näytönohjaimen testiin liittyen uuden OBS Studio -ohjelman beeta-version, johon on optimoitu suorituskyky- ja kuvanlaatuparannuksia erityisesti NVIDIAn Turing-arkkitehtuurille. Video on puhuttu poikkeuksellisesti englanniksi, koska suomalaisten striimaajien joukko on varsin pieni ja aihe saattaa olla yleisesti kiinnostava.
Ajoimme käytännön testit GeForce RTX 2060 -näytönohjaimella ja PlayerUnknown’s Battlegrounds -pelillä siten, että striimasimme peliä Twitch-palveluun 8000 ja 6000 kbit/s bittinopeudella. GeForce RTX 2060:n oman NVENC-enkooderin vertailukohdaksi testit ajettiin myös Core i9-9900K -prosessorilla ja x264 Software -enkooderilla sekä Pascal-arkkitehtuuria käyttävän GeForce GTX 1070 Ti:n NVENC-enkooderilla.
Suorituskykytesteissä Full HD -resoluutiolla ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla ilman striimausta keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 133 FPS:ää. Prosessorilla suoritettu x264-enkoodaus pudotti ruudunpäivitysnopeutta 9 FPS:ää ja GeForce RTX 2060:n NVENC-koodaus 13 FPS:llä. GeForce GTX 1070 Ti:llä ruudunpäivitysnopeus oli 6 FPS:ää alhaisempi kuin RTX 2060:llä.
Kuvanlaatuvertailuita tehtiin striimaamalla Twitchiin 1920×1080-resoluutiolla ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Suurimmat haasteet pelin enkoodauksessa niin NVENCillä kuin x264 Software -enkoodauksessa liittyvät kasvustoon ja liikkeeseen. Kun pelissä pysähtyy paikoilleen, kuva terävöityy todella huomattavasti liikkeeseen verrattuna. NVENCin vahvuus liikkeessä on ehdottomasti lähellä olevan kasvuston laatu, mutta kauempana kuva alkaa sumenemaan rajusti. x264 Softwarella kuvanlaatu näyttää lähellä hieman pakatummalta, mutta yksityiskohdat säilyvät ainakin joissain määrin myös etäämmällä.
Videolla on mukana kuvanlaatuvertailut Turing- ja Pascal-arkkitehtuurien NVENC-enkooderilla sekä x264 Software -enkooderilla Medium-, Fast- ja Very Fast -asetuksilla.
Alkuperäiset testiklipit voi katsoa suoraan Twitchistä ilman Adobe Premieren ja YouTuben enkoodausta:
- GeForce RTX 2060 NVENC Turing 8000 kbit/s
- Core i9-9900K x264 medium 8000 kbit/s
- GeForce GTX 1070 Ti NVENC Pascal 8000 kbit/s
- GeForce RTX 2060 NVENC Turing 6000 kbit/s
- Core i9-9900K x264 medium 6000 kbit/s
- Core i9-9900K x264 fast 6000 kbit/s
- Core i9-9900K x264 very fast 6000 kbit/s
- GeForce GTX 1070 Ti NVENC Pascal 6000 kbit/s
io-techin YouTube-kanava on kasvanut viimeisten viikkojen aikana vauhdilla ja nyt tilaajia on jo yli 17 500.
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Hyvä video! Omaan silmään nuo erot kuvanlaadussa ei näytä lainkaan merkittävältä, mutta mahdollisuus siirtää työkuorma prossulta näyttikselle nvencin avulla on varmasti monille hyödyllistä, siksi olisi mielenkiintoista nähdä tulokset mopommalla prossulla.
Hupsista. Ei juurikaan näkyvää eroa puoleen eikä toiseen. Englanti sujuu todella mallikkaasti ja homma ajoi asiansa heille ketä tämmönen kiinnostaa. Joskus tekis mieli kokeilla mutta kun tarkemmin ajattelee niin en viitsi laittaa omaa ragettamista nettiin;)
x264 näytti paljon tarkemmalta varsinkin liikkeessä. Jonkun verran tullut videoita pakkailtua ja editoitua niin ihan hyvin noista näki erot.
Itse olisin toivonut myös vertailua AMD encoderilla. Adrenalin ajureissa on kuitenkin panostettu aika reippaasti streamaukseen ja ylipäätään on ollut puhetta että AMD piirtäisi liikkuvaa kuvaa tarkemmin (ainakin joissain peleissä) kuin nvidia.
Jatko testi? No mikä ettei… olisi sekin mielenkiintoista nähdä.
Eiköhän kokeilla Radeon VII kanssa sitten..
Ero laadussa on omassa käytössä niin pieni että käytännössä NVENC on parempi vaihtoehto koska se tarjoaa tasaisemman suorituskyvyn. x264 encoderin ongelma on siinä että pelit on pääosin yksisäikeisiä ja hetkellinen 100% kuormituspiikki yhdellä säikeellä saa encoderin tökkimään.
Nopealla googlettelulla tuosta ei tosiaan löydy kunnon vertailua. Vain vanhoilla nvidioilla ja vanhoilla amd ajureilla. Sille olisi siis ulkomaillakin kysyntää. 😉
Käyttääkö tuo PUBG prosessoria kuinka paljon? Suorituskykyä ois ollut hyvä verrata myös esim. Battlefield V ja 4c8t skenaarioissa, mutta hyvä testi silti. Pitääpäs verrata itsekin onko laatu parantanut merkittävästi.
Mielenkiintoista, ihan NVIDIAlta kommentoitiin testiä:
Millaiset asetukset mahtoi olla käytössä kun video meni x264:n läpi?
OBS:stä?
CPU Usage: Medium, Fast ja Very Fast
Profile: Main
Englanninkielinen tekstitys voisi jatkossa olla harkinnan arvoinen vaihtoehto, mikäli haluatte tarjota joitain videoita myös englanninkieliselle yleisölle. Kielen ei tarvitse YouTubessa olla joko-tai.
Jepjep, jatkossa suoraan vaan kaikki videot englanniksi ja tekstitys suomeksi jos joku sitä kaipaa.
Nyt Ryzenillä itsekin vaihdoin software enkoodaukseen, mutta eipä käynyt mielessä tuota laittaa mediumille :facepalm:
Josko nyt ei jatkossa itsellä pätkisi..
Täältä yläpeukut videolle! Tällaista saisi tulla enemmänkin. Varmasti suurin osa suomalaisista seuraajista osaa perus englannin riittävän hyvin niin ei pitäisi sen suhteen olla ongelmaa. Artikkelit tulee jo kuitenkin suomeksi niin ihan kiva jos videoita tehtäis enemmän international meiningillä. io-tech käsittelee kuitenkin aihetta/aiheita josta ollaan kiinnostuneita ympäri maailmaa niin olisihan se jopa vähän hölmöä rajottaa kaikki media yhteen kieleen jota ymmärtää vain murto-osa väestöstä.
Harva englanninkielinen suostuu katsomaan tekstitettyä. Eivät ole tottuneet tekstityksiin, toisin kuin suomalaiset.
Erinomainen testi! Ilmeisesti nuo fps-droppailut saadaan pois jos käytetään ulkoista capture cardia ja erillistä pc:tä striimaamiseen? Eipä tuo kauheasti satuta fps:ää onneksi noinkaan.
Onkohan tehokkaammasta kortista hyötyä?
Eipä häpeä muilleekkaan youtube videoille. Kyllä noita kelpaa tehdä myös englanniksi.
Tosiaan ei niin paljon puhetta alkuun, asiaa voisi koettaa kertoa myös videon aikana jotta tietää kiinnittää oikeisiin asioihin huomiota.
Kaikki ei-natiivit tykkää yleensä teksteistä tai dubbauksesta, riippuen alueesta. Natiivit englanninkieliset taas karsastaa monesti kaikkea muuta kuin englantia, eivätkä ole tottuneet teksteihin.
Suomessa onneksi ei ole dubattu mitään muuta kuin lastenohjelmat.
Pubg käyttää prossua todella kehnosti. 6/12 prossuilla käyttöaste on 25%-30%. Bäfä V on ihan toisesta planeetasta, se osaa hyödyntää prossua todella hyvin.
Twitchiin tehty vielä klipit alkuperäisistä testipätkistä:
Ei liity suoranaisesti tähän aiheeseen, mutta mikä virtalähde 9900k+2080ti:lle, nykyinen 650w taitaa olla jo ilman prossun kellotusta aika tiukilla? ?
Hmm. Ei ehkä oikea paikka kysyä, mutta missaanko jotain, kun toinen on 8000 kb/s ja toinen 8000 b/s? Typo vissiin tjsp. Ehkä
Ihan oikein tulkittu eli typo kyseessä
Hyvä on video. Varmasti monia kiinnostava aihe. :tup:
Selkeästi otettu oikea suunta io-techin kasvua varten.
Tuo on virheellinen käsitys. Britanniassa ja Yhdysvalloissa vieraskieliset elokuvat, lukuun ottamatta lapsille suunnattuja ja harvoja muita poikkeuksia (anime), esitetään teattereissa tekstitettyinä. Elokuvista on kokeiltu tarjota Yhdysvalloissa jälkiäänitettyjä versioita, mutta koska ne eivät olleet suosittuja, niitä ei nykyään yleensä edes tarjota:
Jälkiäänitys – Wikipedia
Dubbing (filmmaking) – Wikipedia
On myös hyvä huomata, että suuri osa niistä ihmisistä, jotka maailmalla katsovat englanninkielisiä YouTube-videoita eivät puhu englantia äidinkielenään, ja sen vuoksi ymmärtävät englanninkieltä sen verran huonosti, että tekstitys on heille tärkeä apu sisällön ymmärtämisessä.
Olen suopeampi englanninkielen käytölle IO-techin videoiden puhekielenä ja varsinkin ainoana tarjolla olevana kielenä siinä vaiheessa, kun englanninkielinen yleisö on käytännössä IO-techille suomenkielistä yleisöä tärkeämpi. Niin kauan kuin IO-techin kirjoitetut jutut ilmestyvät vain Suomeksi en usko että olemme vielä siinä tilanteessa. Tähän juttuun liittyvän videon kohdalla on erityisen huomionarvoista, että siihen ei tarjota edes suomenkielistä tekstitystä. Suomenkielinen yleisö on siis jätetty sen kohdalla täysin huomiotta.
Ehkä jotkut täällä puolustavat englanninkielen käyttöä siitä syystä, että sen koetaan mutkan kautta nostavan oman englanninkielen osaamisen arvoa, ja siten myös hieman kokemusta omasta statuksesta. Tuntuu mukavalta kokea kuuluvansa osaavampaan osajoukkoon. Tällaiset motiivit ovat varsinkin nuoremmalle yleisölle aivan ymmärrettäviä (vaikka mielellämme pyrimmekin löytämään mielipiteillemme jonkin ylevämmän tai käytännöllisemmän selityksen).
Siltä varalta, että joku asiasta huomauttaisi, on tietenkin selvää, että IO-tech saa valita sisältöjänsä kieleksi ihan minkä kielen haluaa (mieleeni nousi kuva Sampsasta vääntämässä mandariinikiinaa :)). Yleisö sitten puolestaan suhtautuu asiaan niin kuin haluaa, suhtautumisen tietenkin vaihdellessa. Itselläni ei ole vaikeuksia selkeän englanninkielisen puheen tai tekstin ymmärtämisessä, ja useimmat lukemani tekstit ovatkin nykyään englanninkielisiä, mutta olen jonkin verran huolissani suomenkielen asemasta tietotekniikassa. Muilla tekniikan aloilla suomenkielen asema on vahvempi, sillä niillä on vahvempi suomenkielen käytön perinne, ja niistä aloista keskustelevat keskimäärin hallitsevat sekä alansa, sen terminologian että suomenkielen paremmin kuin tietotekniikasta julkisilla foorumeilla keskusteleva aika sekalainen, keskimäärin melko nuori joukko.
Jos toivoo suomenkielen säilyvän vahvana ja elinvoimaisena, sitä kannattaa käyttää. Englanninkieltä ei tarvitse suosia, sillä siitä tulee väistämättä yhä enemmän maailman yleiskieli, jota tulee osaamaan ihmisten suuri enemmistö oman kielensä ohella. Kysymys on siitä, säilyykö suomenkieli, ja säilyykö se sellaisena, että sitä voi käyttää keskusteltaessa mistä aiheesta tahansa. Mielestäni se on asia, joka kannattaa pitää ainakin yhtenä tekijänä mielessä, kun kohtaa tilanteita, joissa on tehtävä valinta suomenkielen käytön ja käyttämättä jättämisen välillä.
Minä kyllä kannustan englannin käyttöä ihan sen takia että se voi kasvattaa katsojakuntaa ja mahdollistaa sitä kautta uusia juttuja. Tietysti toivottavaa että myös suomenkielistä matskua tulee paljon.
Kunnon skenaariot taas. 😀
Sanoisin että io-tech pääasiassa suomeksi, mutta tärkeiden asioiden kohdalla hyväksyn myös englannin. En tosin tiedä miten nvidian beta encoderi olisi niin tärkeä asia. Saiko Sampsa nvidialta jotain sponssirahaa kun kerran nostivat videonkin jalustalle? :beye:
Suomeksi tehdään ja jos tulee jotain poikkeusaiheita niin mietitään tapauskohtaisesti englantia.
Mitäs nvidia tuumi?
Mielenkiintoista tässä on se, että nvencillä huonompi fps pelissä,
joka johtunee kahdesta seikasta.
1. CPU on todella tehokas
2. Nvenc asetuksissa on todennäköisesti käytössä säätöjä, jotka käyttävät Cuda-coreja
Cuda-coreja käyttävät NVENC-ominaisuudet.
preset Max quality (2nd pass)
Look Ahead
Psycho Visual Tuning
NVENC Performance Improvements (Beta)
Omasta mielestä CPU on todella tehokas, PUBGissa prosessorin käyttöaste on sen verran alhainen että mediun enkoodauksella resurssit riittää mainiosti. Heikommalla prosessorilla varmasti toinen tilanne ja heikommalla prosessorilla muutenkin nvencin köyttö suositeltavaa
Luin just nvidian twitter kommentit. Hätähän noille taisi tulla! Eihän nvencin pitäisi missään tapauksessa x264 mediumille hävitä FPS.
Tuo 9900K varmaan ajaa 2060:stä koko ajan 100% tai niin lähellä maksimia, että cuda corejen käyttö encoodauksessa laskee pelin fps.
Preset quality ja look ahead ja psycho visual tuning pois päältä, ei pitäisi periaatteessa laskea fps ollenkaan, mutta kuvanlaatu ei todennäköisesti ole yhtä hyvä (tätä olisi mielenkiintoista testata).
Ei tainnut nvidia huomioida, että prosessoritkin saavat lisää tehoja ja pystyvät pelaamiseen ja striimaukseen ilman merkittävää fps droppia! (tämä on tietysti pelikohtaista)
Ainakin toistaiseksi software encoder tarjoaa myös laajemmat säätömahdollisuudet (ja tätä kautta paremman kuvanlaadun) ja vielä kun saadaan zen 2 prossut pihalle niin striimaajille koittaa kissanpäivät!
PUBGi pyörii parilla säikeellä niin sitä jaksaa 9900K ja x264 ajella ihan ok, mutta kun laittaa jonkun paremmin säikeistyvän pelin pyörimään niin ei 9900K jaksa sitä medium pakata kauhean hyvin. Alkaa sekä striimi että peli pätkiä. Nvencillä ei vaikutusta suorituskykyyn sen kummemmin.
Ihan hyvä ja mielenkiintoinen testi, tosin vähän tasapainoisempi setti olisi enemmän itseäni kiinnostanut. Eli i5-9600K/Ryzen 2600X/Ryzen 2700(X) tuon näyttiksen rinnalle, 9900K pitää kuitenkin näyttiksen käytännössä lähes varmasti kokoajan 100% käyttöasteella.
Pitää niitä aina välillä hahmotella 🙂
Nyt tuli Nvidia uusimpien ajureiden 419.17 joku parannusta nvec puolelle.