AMD esitteli Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvaa Matisse-koodinimellistä kolmannen sukupolven Ryzen-prosessoria ensimmäistä kertaa CES 2019 -messuilla. Rome-palvelinpiirin tavoin myös Matisse luottaa erilliseen I/O-siruun ja prosessoriytimet sisältävään pikkupiiriin (chiplet).
Heti ensi esittelyssään monet pistivät merkille, että AMD on sijoittanut I/O-sirun ja prosessorisirun siten, että alustalle jää tilaa myös mahdolliselle kolmannelle piirille. Yhtiön toimitusjohtaja Lisa Su vihjaili haastattelussa, ettei uudet Ryzen prosessorit välttämättä tule rajoittumaan 8 ytimeen, mikä vihjaa mahdollisuudesta lisätä alustalle myös toinen prosessorisiru. Myös grafiikkapiirin mahdollisuutta kolmanneksi siruksi on spekuloitu, mutta AMD on jo varmistanut, ettei sellaista ole suunnitelmissa.
Tuttu luottovuotaja Tum Apisak on löytänyt UserBenchmark-sivustolta tunnistamattoman AMD:n Engineering Sample -prosessorin, joka saattaa olla ensimmäinen vuoto kahden prosessorisirun Ryzenistä. UserBenchmark tunnistaa prosessorin AM4-kantaiseksi 12-ytimiseksi, 24 säikeiseksi prosessoriksi, jonka peruskellotaajuus on 3,4 ja keskimäärinen Turbo-kellotaajuus 3,6 GHz.
Prosessorin tunnistekoodi on 2D3212BGMCWH2_37_34_N. Edellisten koodinimien perusteella koodista voidaan tunnistaa jälleen osa, mutta koko litania ei noudata tähän mennessä tutuksi tullutta kaavaa. Alun 2 ja D viittaavat ES1-vaiheen työpöytäprosessoriin, mutta jo heti seuraavassa mennään uusille urille. Aiemmin neljä seuraavaa numeroa ovat kertoneet ES-prosessoreiden peruskellotaajuuden ja revision, mutta 321 ei täsmää 3,4 GHz:n kellotaajuuteen. BG on ollut aiemmin käytössä 105 watin TDP:llä varustetuissa Pinnacle Ridge -prosessoreissa, M viittaa AM4-kantaan ja C 12 ytimeen. W on aiemmin tunnistamaton välimuistikonfiguraatio ja H2 aiemmin tunnistamaton stepping. 37/34 viittaa 3,7 GHz:n Boost- ja 3,4 GHz:n peruskellotaajuuteen.
UserBenchmark-sivustolla on mukana myös testituloksia, mutta tässä vaiheessa niistä ei kannata vetää pitkälle vieviä johtopäätöksiä. Testin mukaan tietokoneessa on esimerkiksi vain yksi 4 Gt:n DDR4-2666 nopeudella toimiva muistikampa, mutta muistia on tästä huolimatta vapaana 6,1 Gt.
Lähteet: Tum Apisak @ Twitter, UserBenchmark
toisesta lauseesta puuttuu JA piirien välistä.
Ovat näemmä varovaisia pelisuorituskykyyn liittyvien tietojen suhteen, kun päättivät pultata 8 vuotta vanhan näyttiksen kiinni :think:
Oisko mitään käryä, että milloin näitä voisi löytyä kauppojen hyllyiltä? Miettinyt päivitystä 2700X -prosessoriin, mutta näitähän kannattaa varmaan vielä odotella?
Tuskin ennen kesäkuuta ainakaan tulossa.
AMD Radeon HD 7790 Specs
"The Radeon HD 7790 was a mid-range graphics card by AMD, launched in March 2013" Eipäs liioitella. 😀
Juuh. Kevyt aliarvio iän suhteen. pari kuukautta ja voidaan puhua 9 vuotta vanhasta kortista 😉
<spekulaatio>
Mielenkiintoista nähdä tuovatko Ryzen 3000-sarjan huipulle täydet 16 ydintä vai esimerkiksi vain 12.
Kahdella chipletillähän tekninen maksimi olisi ilmeisesti 16, mutta piirien saannon, binnauksen ja tuotesegmentoinnin kannalta 12 saattaisi olla järkevämpi yhdistelmä. Tämä sopisi toisaalta paremmin yhteen ainakin nykyisten, ehkä myös tulevien Threadrippereiden kanssa, jos 16+ ydintä varataan HEDT-segmenttiin.
</spekulaatio>
Tuskin niitä lisäytimiä tarvitsee rajata vain threadrippereihin, kun sillä alustalla on etuna tupla muistikanavat ja prossulle jo paketista korkeampi tdp. Ja valmistuskustannukset huomioiden todennäköisesti vain hieman halvemmalla myytävä AM4 kantainenlienee parempikatteinen optio AMD:lle.
Näinpä, yhtälailla Intelillä on nyt 8c/16t prossuja mainstream alustalla, ja HEDT-alusta alkaa jo 6c/12t:stä (aiemmat Skylake-X:t). HEDT:llä on HEDT:n edut vaikka ei pelkkä ydinmäärä/kellotaajuus olisi kauheasti edellä.
CES:ssä Lisa Su sanoi prosessorien tulevan markkinoille kesällä. Sen tarkempaa virallista tietoa ei taida olla vielä.
Memory latency
44% 92.1 ns vuoto.
66% 60.3 ns oma 2700x
77% 51.7 ns random 8700k
Tuosta pitäs siis se 30-40 ns mielellään vielä pois viilata.
Tekemätön paikka?
16Mb asti memory latency on todella hyvä.
Onpahan jotain odotettavaa kesäksi.
Take my money. 12 ytmisen saapumista tukis myös se, että noita 12 ytimisia Threadrippereitä on saanut jo black fridaysta lähtien erittäin kohtuulliseen hintaan. 340-370€ välillä.
Joskohan tästä 2500K koneesta vihdoin päivittäis. 😀 Aika hyvin on saanut rahoille vastinetta. Näyttis on päivittynyt pari kertaa tässä matkalla. Ehkä sitä vihdoin vois kellotella tuota 2500K:ta ja venailee sit Ryzen 3:seen asti. NSASyöpä10 käyttiskin pitäs hankkia jos päivittäs.
Eikö tuossa ole jotain törkeän hidasta muistia käytössä joka vaikuttanee tuohon?
Kuten todettua, tuosta testistä ei kannata ihan ihmeellisiä johtopäätöksiä vetää, siinä on yksi DDR4-2666 palikka tiettävästi ollut käytössä ja lisäpisteitä siitä että testin mielestä vapaata muistia on enemmän kuin asennettua muistia (Free 6,1 GB of 4 GB)
Ai ttaiteen puolelta alettu ottaa nimiä, tulossa varmaan Picasso, Van Gogh, Gallen-Kallela etc myös sitten.
Picassot tuli jo, Zen+ APU:t eli 3000-sarjan APUt. Van Goghia tai Gallen-Kallelaa ei oo näkynyt roadmapeissa, Renoir ja Vermeer on :cigar2:
Impressionisti, kubisti, ekspressionisti ja 1600-luvun Vermeer.
Sotataidon ikivanhoja oppeja on lyödä vihollista täysin voimin, ja niin ettei se kohde enää siitä nouse. – Ei ikinä.
Jotenkin tuntuu nyt siltä, että jostain syystä haasteen itseään isommalleen esittänyt firma vähän pidättelee. Juuri nyt olisi se aika tuottaa ja tuoda tarjolle juuri niitä 16-ytimisiä edullisia kuluttaja malleja, eikä sipistellä yhtään millään vähemmällä. Nyt pitäisi tuottaa maailmalle 16-ytimisiä malleja sitä vauhtia, että niitä tulee ihan ovista ja ikkunoista sisään kuluttajille. Miksi ihmeessä odottaa, että Intel toipuu tästä yllätyksestä, kerää ns. joukkonsa kasaan, ja aloittaa oman vyörytyksensä? Kun vihollinen on maassa, ei sitä jotenkin vain potkita. Se surmataan. – Kaikki tavat nähdä tämä asia jotenkin toisin ovat vain vääriä tapoja.
Tuota "puolityhjän" prosessorin esittelyä pidin erinomaisena osoituksena ns. sissimarkkinoinnista, missä aika vähillä omilla ponnistuksilla aiheutettiin valtava aprikointi ostavan yleisön mielessä siitä, mitä siihen tyhjään paikkaan oikein onkaan tulossa. Etevää ja älykästä. Lisa Su on Tsun Su:nsa lukenut mitä ilmeisimminkin, samoin kuin myös Musashinsa. Nyt kannattaisi ehkä jatkaa uudemman ajan Clausewitzilla. – Ja iskeä heti sillä murhavan agressiivisesti hinnoitellulla 16-ytimisellä. Näin lyönnin kohteeksi joutuneelle Intelille ei jäisi jotenkin epäselväksi, että niitä on nyt lyöty. Ei vain lyöty lujaa, vaan lyöty kuolettavasti. Koska siitä tässä asiassa on nyt kysymys.
Miksi tyytyä myynnissä puoleen, jos voi ottaa 100% osuuden? Pelkäävätkö ne menestyä? <- Tuo kysymys on muuten yllättävän aiheellinen joskus esitettäväksi. (nolottaa ihan kirjoittaa tällaista, alan kuulostamaan paskanpuhuja konsultilta jopa omastakin mielestäni. En kuitenkaan ole moinen.) Tajunnette kuitenkin ajatuksen? Kyllä niille vähän vajaakanttisille löytyy myöhemmin käyttöä ja ostajansa niillekin.
Täältä sammakkoperspektiivistä asiota katsellen ja omaa itseäni kuluttajana peilaten… juuri siksi minäkin käytän vanhoja romuja ja serriä, koska itsellänikin tuli aikoinaan ajatus, että oikea kehitys on sangen pysähtynyttä. Maailma on juuri nyt täynnä sangen vanhoja ja jo korvattavia koneita, ja se joka ensiksi ehtii tarjoamaan niiden vaihdossa uusiin oikean ja kuluttajien älyä halveksimattoman vastineen, tulee käsittääkseni korjaamaan sangen ison potin. Miksi siis edes tarjota jo nukkavierun oloinen 12 -ytiminen, kun kuluttaja aivan selvästi jo ymmärtää, että hän voisi myös saada 16-ytimisen käytännössä samaan hintaan? En minäkään ole kiinnostunut 12 -ytimisestä oikeastaan enää millään hinnalla, minä haluan jo tuon 16-ytimisen, kun se on jo mahdollista tehdä järkevällä hinnalla. Kyllä minä sen hinnan sitten maksan.
Vetkuttelemalla nyt liian pitkään Intel ehtii tuottamaan sen vastineensa tuolle tulossa olevalle 16-ytimiselle piirille, ja etu on silloin menetetty. Myöhemmin vastustaja on vain noussut pystyyn, ja se on edelleen suurempi ja voimakkaampi. Rahan tiristäminen on aina tärkeää, mutta joskus kannattaisi miettiä sitä pidemmän aikavälin strategiaa tilanteessa, missä oma markkinaosuus on yhä vielä kuitenkin pieni. Suurempi markkinosuus luo uskottavuutta. Ihmisen mieli toimii noin. Ja parviteoria valinnan teossa kyllä toimii, ja samalla se ruokkii myös itse itseään. Sekin vielä.
Nyt mielestäni olisi fiksuinta alkaa vuotamaan aivan helvetisti niin kuvin kuin myös testein tietoja niistä tulevista 16-ytimisistä, koska niitä markkinat nyt odottavat. Eivät mitään muuta. Minä en odota mitään muuta. Tuskin silloin muutkaan.
T -.-
Kirjottelin taannoin että lisäytimet nykyisten Ryzeneiden päälle on tyhjää tilaa joka alkaa keräämään tavaraa. Mitä sinne pistäisit?
Näemmä on sullakin onnistunut viritetyllä b-die kitillä.
Ei ollu muuten vaikeaa löytää 100ns 2666 muisteilla.
https://www.userbenchmark.com/UserRun/14114186
Noin 90ns on normi 2666 C16 muisteille kun tuolta katselee nykyisten rusinoiden tuloksia.
Muistikaistan perusteella siinä on 2 kampaa dualchannelissa. Ja freesi wintoosa käyttää noin 2GB niin muistia olisi 2x4GB. Testiohjelma ei vaan ole tunnistanut muisteja oikein mikä ei ole kummallista ES-alustalle.
@hik …Noin niin kuin ohjelmallisesti vai? No, älykkyyttä ja itse itseään muokkaavaa tarkoituksenmukaisuutta joka käänteeseen, mihin vain mahdollista. Jäsenneltyjä oikeaoppisia rakenteita, joiden teossa ei ole oikaistu ei sitten yhtään missään. Hävittäisin kaikki purkka viritykset, joihin on sorruttu ihan vain siksi, ettei muodollisesti oikeaoppinen toteutus ole ollut riittävän nopea oikeaan käyttöön. Ymmärsinkö kysymyksen oikein? Ja ei, en ole ole ollenkaan it alalla, mutta kaikkia töitähän it jo sivuaa. Kyllä 16 ytimelle käyttöä löytyy. Samoin nopeammille pci-e väylille ja reilusti suuremmalle muistiavaruudelle. Semmoista ei olekaan, kuin liian tehokas tietokone. Eihän tämä nykyinen edes puhetta ymmärrä…
T -.-
Oikein ymmärsit. Ajattelin että myymistä varten pitää perustella hyödyt. Konsoleista tulevat pelit ei kovin pian hyödy. Työkäyttöön joo, paitsi perus toimistotyö. Puheentunnistus kuulostaa mahdolliselta mutta itse en sitä osaa kaivata, en luultavasti maksaisi ekstraa.
Kyllä 16-ytimisille ryzeneille varmasti käyttöä löytyy. Muistikaistan rajoitukset varmasti tulee joissain sovelluksissa vastaan, mikä muuten osaisi hyödyntää kaikki säikeet, mutta sitä varten on HEDT-alustat molemmissa leireissä.
Mun kysymys kai menee vähän niin, että miten 16 ydintä myydään niille jotka ei kaipaa hedt-alustaa. Amd ehkä kertoo sen meille aikanaan.
Aina löytyy ihan hyvä määrä porukkaa, jotka ostavat kalleimman ja parhaan mallin kuluttajasarjasta vaikkei siitä mitään hyötyä omassa käytössä olisikaan. Tällä hetkellä ainakin yksi käyttökohde mikä tulee itselle mieleen on striimaus/nauhotus ja pelaaminen samalla koneella.
…ja kun se ei tunnista niitä oikein se asettaa kaikki testin kertomat asiat kyseenalaisiksi.
Mikä on
Myrtle-MTS
Onko se sukua X570 sarjalle
On tässä ollut ilmassa jo pidempään AMD taholta sellaista Athlon fiilistä; annetaan vähän ripotellen tietoja ja sitten lopuksi tempastaan semmonen jumalprossu kuluttajapuolelle että Intelin pojilla puntti tutisee;) Okeastaan AMD:lla on niin hyvin pullat uunissa kun olla ja voi. Intel ei voi millään kehitellä vastaavia tuotteita järjelliseen hintaan elleivät siirry pois noista monoliittisista isoista piireistä. Eikös täällä ollut joku joka isoon ääneen julisti että ei tule 12 tai 16 coresta Ryzeniä kuluttajapuolelle! Luulempa kuitenkin että pitänee odotella ihan loppuun asti ennen kun alkaa ilakoimaan. Saatetaan olla myös väärässä tässä asiassa;) Mutta on tää niin kivaa aikaa kun AMD:stä on oikeasti jotain vastusa Intelille. Miettikääs nyt; jos AMD ei olis tuonut noita Ryzeneitä 8/8 markkinoille tuohon hintaan niin edelleen Intel tarjoais meille jotain max 6/6 core prossua sairaaseen 900€ hintaan. Hattu pois päästä myös sinisten fanipojilta koska saatte niintä elilispäivän kiviä nyt tämänpäivän hintaan. Ugh! Olen puhunut.
Myrtle oli muistaakseni ihan AM4/Promontory eli periaatteessa X370-referenssi/testialusta
Oma veikkaus on että eka julkaisu on 12 ydintä ja sitten näiden piirien elinkaaren puolivälissä on refresh joka tuo vähän lisää kelloja ja 16-ytimisen. Ideana pitää alussa vähän enemmän väliä TR:n että saa sinne ajettua paremmin myyntiä, ja että saa ihmiset ostamaan päivityksiä sitten kun 4000-sarja tulee ulos.
Jos Intelillä tulee jotain hyvää vastaan työpöytäsocketille niin sitten 16-ytiminen heti ulos tietysti.
Onko seuraavan sukupolven TR-prossuissa edes 16 ytimen vaihtoehtoa..eli onko tarvetta jättää tilaa?