Juha ja Oskari paljastavat videolla omat kaikkien aikojen lempipuhelimensa.
io-techin toimittaja Oskari piipahti matkoillaan Lempäälän toimistolla ja istahti yhdessä Juhan kanssa sohvalle rupattelemaan omasta puhelinhistoriasta ja kaikkien aikojen lempipuhelimesta. Videolla kumpikin esittelee oman lempipuhelimensa vuosien varrelta ja kertoo taustoja siihen liittyen.
Juhalla puhelinhistoria yltää 90-luvun puolelle ja alkupään GSM-halkoihin (ensimmäinen puhelin Nokia 1611), Oskarilla painottuu hieman enemmän modernimman aikakauden kalustoon, vaikka ensipuhelin olikin legendaarinen Nokia 3310.
Jos tykkäsit videosta, niin tilaa io-techin YouTube-kanava ilmaiseksi, kiitos!
Nyt jumakauta ne lavelierit rintaa niin päästään tuosta huonesoundista eroon 😅
nokia e71 <3
Jäin silloin videota katsoessa miettimään omaa lempipuhelinta, mutta en kyllä osaisi valita vain yhtä kun on tullut kaikkea jännää nähtyä tässä vuosien saatossa. Muutamia poimintoja, kaverin Nokia 3110 ja se Navi näppäimen tuleminen oli mielestäni tosi hienoa, kun itse vielä silloin käytin Nokian 1631 (sitä omaa ensimmäistä puhelinta). Yläasteen lopulla kaverin Nokia 7110 oli kyllä jännä laitos, varsinkin pelit. Amiksessa ollessa tuli hankittua käytettynä Nokian 9110i Communicator, joka oli virhe koska siitä hajosi kuuloke useamman kerran, mutta oli sillä upeata kirjoittaa tekstareita ja pelailla Pasianssia. Töissä ollessa ostin Nokia E51:n. Oli kyllä upea puhelin, jämäkkä kädessä ja erittäin hyvännäköinen sekä niitä silloin siistejä ominaisuuksia esim. kuuntelin MP3:sia töihin kävellessä ja hankin siihen erillisen GPS dongelinkin, mutta sen käyttö jäi vähän torsoksi. Eiköhän siinä ollut riittävästi yhden käyttäjän nostalgiaa.
Nokia e7 jäänyt hyvänä muistona kyllä mieleen vaikka ei androidin tasolle monipuolisuudessa päässytkään. Näyttö oli myös lapsellisen helppo vaihtaa tuli vaihdettua ite muistaakseni 3kertaa ebayn malliin.
Parhaana puhelimena mieleen jäänyt luultavasti nexus 5 tai tämä nykyinen Asus zenfone 6 kumopikin toimineet niin ongelmattomasti ja nopeasti koko käytttö ikänsä ettei pienintäkään valittamista kummastakaan.
Itselläkin oli silloin aikanaan se TomTomin(?) erillinen GPS-dongle, jolla sai navigoinnin toimimaan S60-puhelimessa
Nyt on kyllä erittäin hämärät mielikuvat, että olisi Nokia lukenut siinä omassa dongelissa (olikohan Nokialla silloin joku oma karttasoftakin vai käyttikö ne muiden karttoja?). Koitin tuossa nopeasti etsiä sitä miljoonaalaatikosta, mutta ei nyt osunut käteen.
E70 ja N900 kumpikin ihan oikealla näppiksellä varustettuja luureja. N9 ja Jolla oli ihan ok, mutta vieläkin on ikävä oikeaa fyysistä näppistä.
Mukava huomata, että toimituskin arvostaa pientä kokoa. Eka kannettava puhelin jolla tuli soitettua oli Mobira Talkman.
Sen kanssa pysyi kunto kohdillaan painoi jotain 5kg hintaakin saattoi olla yli 10000mk, sitten tuli halko (jotkut kutsui sitä tiiliskiveksi) sehän jo melkein taskuun "mahtui", iso parannus kuitenkin. Mun suosikki on Nokia 1100 kameralla (laatu aikansa muk.) mahtuu kämmeneen. Joten kootkin ovat suhteellinen käsite Ton Oskarin suosikin kokoisen laadukkailla kameroilla ja vaihdettavilla akuilla kun teksivät jonnekin 500-600 euron hujakoille, saattas olla kova myyntimenestys.
Nokia e61i, bluetooth gps palikka ja tomtom navigaattorisofta. Oli juhlaa ajella opel asconalla uusiin paikkoihin. 😀
Harmillisesti Droid 4 ei ikinä saanut seuraajaa, joten aika ajoi laitteesta lopulta ohitse. Myöhemmin tuli hankittua F(x)tec Pro1 näppäimistöpuhelin mutta koko siinä on vähän liian suuri omaan makuun. Droid 4 kulki näppärästi mukana ja sillä sai hoidettua kaiken tarpeellisen. Edelleen ostaisin kyseisen puhelimen, jos sen saisi päivitetyillä sisuskaluilla. Ehkä reunuksia voisi vähän pienentää, että saisi suuremman näytön, mutta koko muuten on passeli.
Itsellä tuli harjoiteltua nämä jutut Galaxy Gion kanssa. En enää muista, mitä ROMia olin asentamassa mutta muistiin on jäänyt eräs flashaus, mikä piti hoitaa sokkona. Jokin alpha-tason CWM-recovery ei tukenut alkuvaiheessa puhelinta kunnolla, niin se antoi vain blue screeniä recoveryyn bootatessa. Kaikki kuitenkin toimi taustalla, niin flashauksen pystyi suorittamaan opettelemalla valikot ulkoa. Siinä sitten sormet ristissä navigointiin volume painikkeilla menemään, että kaikki menisi putkeen .
Äänenlaatu on aika huono tällä videolla.
Ostin jollain synttärilahjarahoilla käytetyn 5110:n muistaakseni kesällä 2000, oli se vaan hieno puhelin. Ikää oli tuolloin se 10v eli tuli kyllä pelailtua matopeliä ja tilailtua logoja, kun ne oli suunnilleen parasta mitä sillä pystyi tekemään 😀
Parhaina puhelimina ovat kuitenkin jääneet mieleen Nokia E51, Nokia N900 ja ehkä ensimmäinen Android-puhelin Samsung Galaxy S2. Mulla oli E51:n kanssa käytössä samanaikaisesti E90 Communicator jossa oli pelkkä dataliittymä, sillä tuli amiksessa pelailtua aika paljon Gameboy Advance-emulaattorilla Pokémoneja. Sen puhelimen todella suuri ongelma oli 3G-antennin sijoitus – jos puhelin oli avattuna ”kommariasennossa”, oikea käsi peitti antennin lähes takuuvarmasti ja puhelin tippui välittömästi 2G-verkkoon.
Kyllä, mainitaan myös videon kuvauksessa.
Timanttista asiantuntemusta on, mutta äänenlaatu saa muuten kuulostamaan amatöörien puuhasteluilta. Eikö markkinoilla ole lukuisia halpoja kaulusmikrofoneja yms, jolla ei puhe kuitenkaan puuroutuisi noin.
Taitaa io-techillä mikit löytyä mutta videon kuvauksen perusteella video tehtiin extemporee, niin molemmille ei nyt löytynyt mikkejä.
Lähinnä pointti oli että toivottavasti ensi kerralla löytyy ja saamme jatkossa nauttia hyvästä sisällöstä paremmalla äänellä.
katso liitettä 620877
Sisäinen nörttini odotti malttamattomana vuosikaudet fiksun pda+puhelin fuusiota. Tätä tavoitelleet laitteet olivat monistakin syistä puutteellisia tai esimerkiksi käyttöjärjestelmän kankeuden rampauttamia, vaikkapa Symbian S60 ym. Nämä kantoivat tottakai merkittävän painolastin puhelinten kehityksessä, mutta se kaipaamani kuikelokellottajan vapaudentarve elektroniikkaani kohtaa puuttui. HTC TyTn vuonna 2006 oli ensimmäinen windows smartphoneni, aikaa kun androidiin oli vielä matkaa ja iphonestakaan ei ollut vielä tietoa. Se oli erittäin kaukaa täydellisestä ja nykymittapuulla todella kankea käyttää kaikin puolin, mutta se oli oma kokemukseni ensimmäistä kertaa siitä mitä puhelimet ovat tällä hetkellä: Internet, kosketusnäyttö, mahdollisuus melko vapaasti omiin sovelluksiin.. Sellaiset ominaisuudet mitä nykyään pidetään täysin itsestäänselvyytenä älypuhelimessa, mutta tuolloin se oli itselle uutta ja ihmeellistä.
TyTn palveli 2 vuotta ja muistan kun myin sen vielä eteenpäin, ostaakseni seuraavaksi 2008 saapuneen uudemman kuvan Touch Pro mallin. Totta puhuakseni eihän softapuolella ollut tapahtunut mitään mullistavia muutoksia, puhelin oli käytettäessä melko sama vehje mutta parissa vuodessa rautakehitys näkyi, bugeja oli vähemmän.. Kosmeettisesti taas, jos vuonna 2008 halusi tyylikkään älypuhelimeksi kutsuttavan laitteen, jonka pystyi ostamaan ihan kuluttajahinnoin duunaripalkalla, niin vaihtoehtojen määrä ei ollut täällä Suomessa varsinkaan järjettömän suuri. Niiden vähienkin vaihtoehtojen kesken kontrasti laaduntunnussa ja käytettävyydessä ylipäätänsä puhelimena oli melko suurehko, sekä kun kriteerinä oli tämä mainitsemani käyttäjän "vapaus" käyttöjärjestelmässä (tiedän, ei se taa että sitä vapautta pystyisi välttämättä mihinkään käyttämään ilman tarjontaa ja plaaplaa..), niin Touch Pro oli helppo valinta itselle todettuani edeltävän TyTnin olleen kelpo laite.
Touch Pro palveli esimerkillisesti pari vuotta ja se on aina puhelimiani muistellessa se mikä on jäänyt eniten kaikista mieleen. 2009 tulikin Samsung Galaxy androideineen ja sen jälkeinen kehitys on ollut tottakai huimaa, mutta samanlaista itseni kokemaa tämän teknologiaosa-alueen mullistavaa kokemusta ei ole tapahtunut uudestaan, ainakaan vielä.
Harmi miten tuollainen edelläkävijä kuten HTC on vajonnut markkinoille minne ei ole itseni ainakaan tarvinnut katsoa jo vuosia sitten.
Vinkkinä voisin heittää kun kans kiinnitin ääneen huomiota: kun teillä noita luureja löytyy joka tapauksessa, niin esim. recforge androidille, ja bilteman ~3e nappimikki yhdessä TRS-TRRS -adapterin kanssa on erittäin kustannustehokas keino saada "langaton" mikitys ihmisille. Raidan saa synkattua kameran audion kanssa automaattisesti editointisoftilla, niin ainut vaiva on vaan sen filun kaivaminen luurista/luureista.
Ite totesin, että aivan järjetöntä maksaa 500e senkun langattomasta setistä, kun muutamalla eurolla saa saman tuloksen, kunhan ei tee liveä. Itsellä kameralaukussa pieni pussukka, missä 3kpl kyseisiä mikkejä, pari adapteria, yksi vanha sampan ace tms, ja 5m jatkojohto. Tolla setillä saa pahimmassa tapauksessa mikitettyä 2kpl kännykköihin, ja yhden jatkojohdolla suoraan kameraan. Noi mikitkään ei ole mitään paskoja, ainakaan hintaansa nähden.
Linkki Bilteman sivuille.
Nokian E72 oli itsellä käytössä vuosina 2018-2020, kun rahatilanne ei oikein sallinut älyluurin ostoa. Käyttäisin varmaan edelleen, jos pikaviestisovellukset ja gps eivät olisi niin käteviä – aivan jumalainen tuntuma siinä näppäimistössä.
Kuten tuossa jo mainittiinkin, nappimikit löytyy mutta ei tuplalähettimellistä mallia tästä Lempäälästä, koska sellaista ei täällä koskaan ennen ole tarvittu. Ja video tehtiin vähän extemporee-idean pohjalta, joten vaihtoehtoina oli tällä kertaa joko huonohkot äänet (suuntaavalla Boyan erillismikillä kyllä otettu nuokin), tai ei videota lainkaan. Seuraaville videoille sitten sopivammat mikit, jos vaan pystytään ennakkoon varautumaan
Tuo on ihan hyvä vinkki. Tässä nyt oli ongelmana lähinnä se, että kuvaus tehtiin täällä Lempäälän toimistolla, missä ei koskaan ennen ole ollut ketään muuta kuin minä, joten moisille järjestelyille ei ole ollut mitään tarvetta. Firmasta kyllä löytyy mikit ja lähettimet kahdelle, ne vaan on siellä paikassa missä niitä 99,9 % ajasta tarvitaan ja käytetään.