Kasasimme io-techin Youtube-videoiden editointia varten suorituskykyisten teho-PC:n 32-ytimisen Threadripperin ja GeForce RTX 2080 Superin ympärille.
![](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2019/08/tehopc-31082019.jpg)
io-techin toimistolle piti hommata uusi työkone Youtube-videoiden editointia varten, joten kuvasimme reilun 4000 euron hintaisen teho-PC:n kasausprosessin videolle.
Kokoonpanon kasaus annettiin amatöörin eli videoeditorimme Nikon tehtäväksi, joka on viimeksi kasannut PC:n vuosia sitten. Videolla nähdään, miten kokemattomampi kasaaja suoriutuu mm. Threadripperin, AIO-nestejäähdytyksen, uuden M.2 SSD:n ja kaapeleiden asennuksesta.
Huom! Videon audioraidan kanssa oli ongelmia, pahoittelut huonolaatuisesta äänestä.
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Miten tää kuulostaa "vittuilu on välittämistä" -metodin hyödyntämiseltä?
Ihan komia kokoonpano, kyllä tolla kelpaa töitä tehdäkin. Tosin tässä hieman mietin sitä, että miksi näyttiksenä 2080 super eikä esim Radeon VII, jälkimmäinen kun on enemmän ”ammattilaisnäytönohjain” kun taas 2080 on ”pelinäytönohjain”. Radeon VII sisältää enemmän muistiakin plus paremman muistisuorituskyvyn näin ylipäätään, jos siis kyseessä joku softa jossa nimenomaan näyttiksellä murskataan lukuja tai esim renderöidään. Samaan hintaluokkaankin kun nyt tuppaavat menemään.
Riippuu softasta. Jos/kun softa käyttää cudaa niin nvidia on ainoa vaihtoehto.
Toki riippuu softasta, mutta ainakin minun ymmärtääkseni mm. Adoben softat tukee etenkin nykyään myös OpenCL kaikin puolin. Toki, jos nyt jossakin ehdottomasti _haluaa_ CUDAa käyttää, niin miksikäs ei. Mutta ainakaan oman tietämykseni mukaan sellaisia sovellutuksia nykyään ei enää niin mahdottoman paljoa ole, joissa CUDA on ainoa vaihtoehto (ainakaan multimedia-ammattilaiskäytössä). Ja tietääkseni juurikin esim. Adobe ei ole ollut sellainen taho enää pitkään aikaan. Toki, en ole ns. ammattilaiskäytön ammattilainen, joku voi korjata minut vääräksi jos tietää paremmin.
köh,yksi näyttö mutta vesijäähy?.:D:kahvi:
Olenko nyt jotenki tyhmä, vai miksi en ymmärrä tätä kommenttia?
Yleensä kuva pinta-alasta on hyötyä työkoneessa. Esimerkiksi videoediointi ultrawide näytöllä, joka olisi tähän kyllä sopinut.
Sen ymmärrä, mutta mite tuo vesijäähy vaikuttaa asiaan tässä?
Nyt kyllä vähän aliarvostatte Nikon kykyjä. Sehän meni hyvin.
Vergen harjoittelijan (taisi myös olla videoeditori) katastrofaalisesta kokoamisvideosta ei taida olla kuin vuosi. Kyllä näitä voi ”ammattilaiset” myös mokata.
Itse kokoamisessa ei ollut mitään ongemaa, mutta ne mikit voisitte hankkia 🙂
Zoom on hyvä merkki ja sieltä joku erillislaite, josta yhdistelette ääniraidan sitten myöhemmin. Jos on varaa 4224€ PC:hen, on rahaa semmoiseenkin…
Ehkä hänen pointtisa oli että tässä kohtaa panostettiin enemmän jäähyyn, kuin tuottavuutta parantaviin tai helpottaviin välineisiin.
Näissä teidän videoissa se jännittävin osa on yleensä sen odottelu että mitä komponentteja tällä kertaa on jätetty johonkin pöydän/hyllyn reunalle epästabiilisti odottamaan sitä että joku käy ne hipaisemassa sieltä rytinällä lattialle. Tämäkään video ei tuottanut pettymystä sen suhteen. :tup:
Ei paha, mutta itse olisin ottanut Radeon VII:n ja kasannut custom loopille tai ottanut hyvän ilmajäähyn.
Uskon että halusitte selvitä helpolla, mutta faktahan se on että korkeintaan noi parhaat AIO:t pärjää hyviä ilmajäähyjä vastaan. Hyvä video enivei!
Hyvinhän tuo kasaus meni! Propsit virtalähteen rusikoinnista 😀
uskomatonta…no kyllä io-tech on täys hehe 😀 amd trolli sivusto, no KAIKKI sen tietää,..amd siellä amd täällä..nyt se on todistettu…epävirallisesti.
siksi en tuhlaa siihen aikaa kauheesti enää,muu maailma tietää..,lol
joo,siis kuka kehtaa edes ehdottaa radeon vii näykkäriä 2080 superin sijaan.
no,täytyy jonkun olla nvidiankin puolella,mutta syystä.
ekaksi, minkä Nikokin tietää että kun pelit kulkee ,kaikki kulkee…
toiseksi, pienempi poweri riittää.
kolmanneksi,cuda ja ajurit
neljänneksi, jälleenmyyntiarvo, sekin tullee eteen joskus
viidenneksi, radeon vii on pirun kallis näykkäri ominaisuuksiin nähden.
viimeiseksi, linkki ja faktaa.
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Premiere-Pro-CC-2019-AMD-Radeon-VII-vs-NVIDIA-GeForce-RTX-1395/
vinkki: rtx titan on parempi kuin…. 😉
tuosta prossusta paljon sano,mieletästäni turhake kokonaisuudessan ja vain suuri hiilijalanjälki siitä tulee.
ja,että 7nm prossuksi ei vakuuta, katsotaan sitten kun intelin 7nm tulee rinnalle….
video editoinnissa ko. amd:n prossu ei ole aina paras,vaikka pitäisi olla ylivoimanen, kun on tuo,joo, toistan taas,7nm tekniikka ja ytimiäkin on enemmän kuin kilpailjoissa.
deecoodingiin ko. prossu on ’paras’,pisteillä mitattuna, mutta amd:n etu on tiety hinta ja sen itsekkin ostaisin jos ITSE pitäs hommata cpu ko. työhön,mutta, siis vain deecongiin.
mutta esim. Cinema DNG:een paras on intelin prossut, jopa 8700K
voi että, kun odotan ensi vuotta ja nvidian 7nm näykkäreitä ja intelin 10/7nm prossuja…
myös sykähdyttävimpiä hetkiä tulee olemaan minulle kun nvidian 7nm vertaillaan nykyiseen
amd nopeimpaan 7nm näykkäriin rx 5700 xt:n.
ja, intelin 10nm/7nm prossuja (tulee 7nm) amd vastaaviin…
sanono jo nyt, veret seisauttavat tulokset…
Sinä olet itse täys… Amd vaan vie tällä hetkellä ja miksi ei voisi Amd osia käyttää? Ottaako se suo intel trollia päähän ?
”tuosta prossusta paljon sano,mieletästäni turhake kokonaisuudessan ja vain suuri hiilijalanjälki siitä tulee.
ja,että 7nm prossuksi ei vakuuta, katsotaan sitten kun intelin 7nm tulee rinnalle….”
32-ytiminen Threadripperkö 7nm???? KÖH KÖH…. Viime vuodelta, 12nm.
hups,unohtu, konepaketti on erinomainen,tyylikäs!
Hyvää yritystähän tuosta löytyi, tuollastahan se helposti on kun ei leipähomminaan tee.
Kauankos tuohon tunteja? kului, jos Sampsan osuuden unohtaa.
Onkos teiltä tulossa lisää tietoa miten editointi sujuvoitui. Joko valmiiksi renderöinti on alle 0,4x videon pituus.
Tarvitaanko teidänkin videoinneissa yli 32Gt muisteja?
Eli mihin muistia tarvitaan.
Lähes kaikki neuroverkkoihin liittyvät vaatii käytännössä CUDAa, openCL tuki on olematonta.
Mielestäni tuossa yllä totesinkin, että nimeomaan _multimediakäytössä_. Tiedän, että nVidian framework on atm aika pop neuroverkkopuolella, siihenhän ovat aika paljon panostaneet viimevuosina, ja se tulee itsellänikin mieleen ensimmäisenä aihealueesta, jossa CUDA on se tämänhetkinen standardi. Mutten oikein usko että tällä koneella aletaan ainakaan IO-TECHin toimiistolla neuroverkkooja ohjelmoimaan…
Entä jos Sampsa innostuu Deepfakeista?
Ei ole pitkään aikaan tullut tarkistettua että mitä noi nykyään tarvitsee.suuri muistin määrä sujuvoittaa editointia.Lähinnä levytila taitaa olla nykyään tärkeintä eli sitä teroittain(>10T säilytystilaa ja >1T nopeaa ssd:tä? editointia varten?) sekä tietenkin hyvä prossu/näytönohjain jos/kun editoi jotain 4k/8k materiaalia.Nykyään prossut/muistit/levyt taitaa olla jo tarpeeksi nopeita ja muistia/levytilaa saa tarpeeksi pistettyä koneeseen eli ainoa rajoitus on hinta mitä noi maksaa.
Myönnetään, että naurahdin tälle ääneen 😀
Olet kyllä ihan oikeassa, ainakin Adoben softissa näyttistuki on täysin kuopattu juttu. Tuossa yllä olevassa Pugetin linkissä on on valittu ainoat näyttiskiihdytystä tukevat effektit satojen muiden joukosta. AE:ssä eroja ei ole.
Ei nyt sentään, esim. Lightroom:
katso liitettä 269413
katso liitettä 269414
Kuka tahansa voi laittaa "Enable GPU acceleration" täpän asetuksiin, eri asia tekeekö se mitään. 😀
Sattumalta Lightroomin tapauksessa se ei juuri tee, ja usein aiheuttaa jopa ongelmia.
Olen kyllä käyttänyt Lightroom kun gpu tukea ei vielä ollut, kun tuli, nopeutu softa selvästi.
Väität siis myös Adoben puhuvan tuossa palturia.
13:40
abitin emossa ainakin 6v sitten jo sai noi ledipiuhat erilliseen välinastaan jossa selkeet merkit ja se sitten tökättiin emolevyn piikkeihin.
Yhtäkkiä youtubeen alkaa ilmestymään jääkiekkovideoita joissa sampsa kurri on vaihtunut jarin tilalle ja se huutelee siellä moi kaikille ja millanen kokoonpano on tänään jäällä
Ei ole kyllä Abitia hetkeen tai 6v sitten ollut markkinoilla, Asuksella muistaakseni viimeksi
Tai Sampsa selittelemään kuinka ei tiedä kuka rahoittaa ketä 😀
Voisitteko rääkätä konetta myös DaVinci Resolve 16:lla? Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia ja vertailua Premiereen. Onko teillä jokin erityinen syy käyttää Premiereä? Väittäisin, että resolven uudella Cut-välilehdellä raakaleikkaus on nykyään nopeampaa ja kivempaa. On vielä maksutonkin mokoma ohjelma.
Ääni tälle ehdotukselle, olisi hienoa tietää miten tämä kokoonpano pyörittäisi ko softaa, aika moni on kyllästynyt Adoben lisensointimalliin
Noihin teidän editointeihin olis riittäny viiden huntin iPadiki ??♂️
Kyselin tuosta muistinmäärästä, kun peruseditoidessa (amatööriohjelmalla) tuntuu vaikealta saada edes 5Gt käyttöön. Tuossa
Uusi artikkeli: Testissä AMD Ryzen 5 3600 & 3600X – io-tech.fi
Sampsan uusimmassa testissä olikin noita renderöintiaikoja, kiitoksia Sampsalle.
Vielä näyttää 4K:na olevan renderöintinopeuksissa parantamisen varaa, tosin monellehan tuo on jo riittävä nopeus.
Säiltystilan tarve tuntuu vain lisääntyvän. SSD:stä hyötyy tiedostojen latausaikojen lyhenimisinä. Jos on aikaa siirrellä (kovolta toiselle) 240Gt SSD pelkkään editointiin on jo useimmille riittävä. Ammattikäyttö sitten erikseen.
Tottakai se lisääntyy jos/kun esim 4k/8k videotietostoja raakana editoidaan.
Yhä ihmettelen miksi jengi renderöi videonsa CPU:lla kun näytönohjaimet ovat petoja siinä hommassa. Tietenkin tuki vaaditaan itse videointiohjelmasta, mutta sehän löytyy uusimmista ja vähän vanhemmistakin.
CPU pakkaajat tarjoaa parempaa kuvanlaatua pienemmällä bittivirralla.
Tuo on asia, millä ei ole minkään valtakunnan merkitystä mihinkään.
Kun videon lopullinen käyttötarkoitus on youtube, niin youtube enkoodaa videon uudelleen vielä sen jälkeen kun sen sinne lähettä. Parempi vaan lähettää reilusti isommalla bittivirralla ja laadulla.
Ihan sama vaikka olisi tupla- tai triplakokoinen video, kunhan laatu on maksimoitu.
Toki jos upload kaista on tarpeeksi nopea. Mutta myös prosessorilla voi enkoodata todella nopeasti jos bittivirralla ei ole väliä.
Niinhän sitä voi. Kommenttini on lähinnä vain sitä vastaan, että laatu per bitti olisi jotenkin oleellisin asia enkooderissa.
Joissain käyttötarkoituksissa se tietty voi olla, mutta nimenomaan youtubeen tavaraa tehtäessä se ei ole kovin merkityksellinen asia.
Itseasiassa jos video on pakattu oikeilla asetuksilla niin youtube ei sitä uudelleenpakkaa. Esim juuri 4k materiaali. Parhaan kuvanlaadun saa kun pakkaa omalla koneella kaikessa rauhassa parhailla asetuksilla, jotka kelpaa googlelle sellaisenaan.
Itse kun googlasin asiaa, niin netin paskaposetiivarit väittivät, että re-encode tapahtuu aina.
Osaatko laittaa linkin spekseihin, millä video (varmaan vain VP9?) menee ilman re-encodea.
Hmm. Olikohan sittenkin vimeo tai joku mihin sai oikeilla asetuksilla ilman encoodausta. Youtubeen ei näytä saavan.
Eli jos kaista riittää niin upscaalaa 8k ja lähettää YT niin saa parhaan laadun. YT laatu nyt muutenkin kuraa tekipä mitä vain.