Kannettavavalmistaja Framework ilmoitti kesäkuun lopulla, että sen kannettavat ovat nyt saatavilla myös Suomessa ja suomenkielisellä näppäimistöllä. Framework-kannettava on modulaarinen, kustoimoitava, suunniteltu itse helposti päivitettäväksi ja korjattavaksi ja vanhan kannettavan sisukset voi siirtää esimerkiksi 3D-tulostettuun koteloon uusiokäyttöön. Windowsin ohella tuotesivuilla on myös vahvasti esillä Linux-käyttöjärjestelmä, jota isoimmat valmistajat eivät välttämättä tue kovinkaan hyvin.
Tällä hetkellä Framework-kannettavasta on saatavilla kaksi eri kokoa, pienempi Framework 13 ja isompi Framework 16. Molemmat ovat ostettavissa valmiiksi kasattuina ja käyttövalmiina tai osissa tee-se-itse-versiona. Lisäksi Framework 13:sta on valittavissa Intel- tai AMD-alusta, mutta isommasta 16-mallista on saatavilla vain AMD-versio.
io-techin kokeiluun ja testiin saapui Framework 13:n tee-se-itse-malli, jonka hinta alkaa 959 eurosta ylöspäin. Kun kannettava päivitetään AMD:n Ryzen 7 7840U -prosessorilla, hinta nousee yli 1300 euroon ja kun mukaan konfiguroidaan 16 gigatavua DDR5-muistia, 500 gigatavua tallennustilaa, Windows 11 -käyttöjärjestelmä, neljä liitinmoduulia, käyttöjärjestelmä, värillinen näytön kehys ja virtalähdettä niin hinta nousee jo yli 1650 euroon.
Kyseessä ei ole missään nimessä edullinen kannettava. Vertailun vuoksi uudemmalla Ryzen 7 8840HS -prosessorilla ja muuten vastaavilla teknisillä ominaisuuksilla markkinoilta löytyy edullisempia vaihtoehtoja esimerkiksi Acer Swift Go 1099 eurolla ja Asus Zenbook 14 OLED 1069 eurolla.
Videolla unboksataan ja tutustutaan Framework 13 -kannettavan kasaamiseen käyttökuntoon. Kokeilemme modulaaristen liitäntöjen toimintaa ja kritisoimme korkeaa hintaa. Onko Framework 13 mielestäsi kiinnostava ja hintansa arvoinen konsepti?
Acer Swift Go:ssa ja Asus Zenbook 14 OLED:ssa näytti olevan esimerkiksi juotetut muistit, kun nopeasti vilkaisin. Frameworkin ostamista suunnittelevat arvostavat varmaankin nimenomaan korjattavuutta ja päivitettävyyttä myöhemmin. Itsellä on esimerkiksi ollut käytettyjä yritysläppäreitä ja olen niitä sitten päivitellyt vuosien saatossa.
Onneksi Framework saatiin viimein Suomeenkin saataville. Itsellä varmasti potentiaalisena vaihtoehtona, kun seuraavan kerran läppäriä ostamassa. Ja siisti juttu, että saatiin läppäri io-techin videolle .
Jääkö teille koekäyttöön/tuottavaan työhön? Olisi kiva kuulla follow-uppia mm. akunkestosta mm.
(Hieno video, nyt en muista oliko siinä vaan puhetta että oliko ostettu vai lainakone)
Jos on harrastuneisuutta niin esim vanhan emolevyn voi iskeä esim sampsankin mainitsemaan 3d printattuun koteloon (framework myy myös esim Coolermasterin tuottaama koteloa) ja siitä voi tehdä vaikka himapalvelilimen jne.
Onko noiden pienien liitäntämoduulien välissä oleva suorakaiteen muotoinen nappi joku moduulin irroitus-nappula, ettei niitä tarvi murjoa irti?
On, ja videolla kyseistä nappia painetaan niitä moduuleita irrottaessa. Siitä huolimatta se moduuli on tiukasti kiinni.
katso liitettä 1384054
Toisaalta jos hankki esimerkiksi kolme vuotta sitten Framework 13 läppärin, niin nyt tuon yli 1600€ läppärin saa hankittua 859€. Itselle jää sitten Tiger Lake emolevy ja DDR4 muistit sekä Intel Wi-Fi moduuli muuhun käyttöön tai myytäväksi.
Framework voisi perustaa jonkinlaisen virallisemman kauppapaikan foorumilleen, missä käyttäjät voisivat käydä kauppaa käytetyistä osista. Sekään ei olisi hullumpi vaihtoehto, että myöntäisivät jonkinlaisen vaihtohyvityksen vanhoille osille, kun ostaa uusia tilalle . Mutta taitaa olla ainakin toistaiseksi sen verran pieni yritys, ettei ole resursseja tuollaiseen toimintamallin.
Taitaa siellä foorumilla olla oma osio FW-osien ja laitteiden myyntiin. Mutta vähän pientähän tuo toistaiseksi on ja ei ehkä ainakaan toistaiseksi Suomessa oikein toimi (jos siis ei halua alkaa lähetellä kamaa ulkomaille).
Tietysti pieni firma niin vähän tuollaista "näpertelyä" vielä siltä osin. Toivottavasti jossain vaiheessa saisivat jonkinlaisen kierrätysohjelman toteutettua, voisi vanhat osat lähettää takaisin pientä korvausta vastaan uuteen näyttöön/emoon/runkoon jne
Itsellä kävi tosi huono tuuri ja sain laitteen viime viikolla tuolla uudella näytöllä ja tuo näyttö on nyt ilmeisesti rikki kun ei tule minkäänlaista kuvaa (näytön taustavalo kyllä toimii). Nyt sitten tuen kanssa tätä hoidetaan että saisi toimivan näytön.
Tuolla saisi olla ainakin markkina-alueet erikseen (esim. Eurooppa ja Pohjois-Amerikka), niin olisi helpompi käydä kauppaa. Euroopan sisällä postit eivät älyttömästi maksa eikä kuluttajaelektroniikasta tarvitse tulleja maksella (eikä veroja). Mutta jos lähettää osia rapakon taakse, niin tulee aika paljon kuluja lisäksi.
Harmi juttu, että maanantai yksilö sattunut kohdalle. Toivottavastin support saa sutjakasti korjattua tilanteen.
Pieni valmistaja, lienee hinnat kovempia kuin isoille pelureille. Lisäksi kasauksen helppous saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia. Mutta näkee miten hinta kehittyy jatkossa. Konsepti kiinnostaa itseä kovasti ja toivon että firma menestyy.
Tämähän onnistuu vaihtamalla näyttöpaneeli. Tällä hetkellä tarjolla on kahta eri paneelia, vanhempi 60hz ja kesällä julkaistu uusi "2.8k" 120hz virkistystaajudella oleva näyttö.
"kaikki" osathan ovat tuossa läppärissa vaihdettavia, tietysti prosessori ja gpu vaihdolla vaihtuu koko emolevy, mutta yksittäisiä osia saa vaihdettua ihan normaalisti.
Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta läppäriltä, jos uutta konetta katselisin niin menisi kyllä varmasti hankintaan, juuri korjattavuuden ja päivitettävyyden takia olen itse suosinut vanhempia yritysläppäreitä. Toivottavasti menestyy.
Framework itse asiassa kasaa tee-se-itse versiot valmiiksi testausta varten mutta purkaa sitten osat pois. Tee-se-itse versiot aiheuttaa siis enemmän työtä kuin loppuun asti kasatut läppärit. Näytön voi myös päivittää, kuten tuossa edellä mainittiin.
Mutta mikä olisi ton läppärin käypä arvo kokonaisuutena? Ainakin potentiaalinen ostaja (tai käyttäjä) voisi olla kuka tahansa koululaisesta eläkeläiseen. Tältäkin foorumilta voisi löytyä kiinnostuneita ostajia. Vanhoja osia tuskin saa hyvään hintaan myytyä, jos ollenkaan. Muistikammat voi mennä koska sopivat myös muihin koneisiin. Jos koneen päivittäminen kokonaan uuteen on vain vähän kalliimpaa, niin en oikein tiedä onko vaivan arvoista.
Korjattavuus Frameworkissä on mielestäni se pääjuttu ja päivitettävyys bonus siihen päälle. Jos koneen päälle kaatuu vaikka limpparit ja emolevy menee sököksi, niin perinteistä läppäriä ei välttä pysty tai kannata korjata. Frameworkissa korjaus onnistuu ja optiona on myös päivittää vanha kone samalla nykyaikaiseksi. Useamman vuoden ikäiseen koneseen ei välttämättä kannata ostaa uuttaa emolevyä, jos konetta ei voi päivittää samalla. Frameworkissä päivitys onnistuu, niin korjaus voi olla hyvinkin kannattavaa.
Mitä tulee varaosien arvoon, niin jos läppäristä saa paremman hinnan kokonaisena, niin voihan sen myydä sellaisenaankin ja ostaa uudeen. Jossain vaiheessa vastaan tulee kuitenkin tilanne, missä vanhasta läppäristä ei juurikaan rahaa myymällä saa (esim. koneen kolmannella omistajalla). Siinä vaiheessa päivitettävyys nousee arvoonsa, kun "arvottomasta" läppäristä saa esimerkiksi emolevyn hinnalla nykyaikaisen. Ja kun laite on korjattavissa, niin se voi säilyä käyttökelpoisena pitkään. Se on myös ympäristön kannalta parempi, ettei koko kone mene välttämättä SER-jätteeseen niin helposti kuten perinteisille läppäreille helposti käy.
Itse myös uskon siihen, että niille yksittäisille osillekin löytyy kysyntää ainakin Euroopan tasolla. Vaatii vain sen yhteisen kauppapaikan, että kauppoja saa järjestymään.