Suomen valtion omistama tutkimus- ja teknologiayhtiö VTT Oy on aikeissa edistää kotimaista puolijohdeteollisuutta rakentamalla Espoon Otaniemeen nykyisen Micronova-infrastruktuurin rinnalle uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan, joka tukee sirukehitystä sekä 200:n että 300 millimetrin piikiekoille. Tällä hetkellä siruvalmistukseen käytetään Micronovassa vielä 150 mm:n piikiekkoja. Uuden linjan tarkoitus on avata puolijohdealan toimijoille tutkimus- ja tuotekehitysmahdollisuuksia Suomessa.
Yhtenä myötävaikuttajana hankkeelle on ollut Euroopan unionin sirusäädös, joka pyrkii kasvattamaan EU:n markkinaosuutta mikroelektroniikassa jopa 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Hallitus myönsi pilottilinjahankkeelle viime syksynä 79 miljoonan euron rahoituksen, mutta VTT aikoo hakea sille sirusäädökseen nojaten vielä merkittävää lisärahoitusta. Sirusäädöksellä halutaan lisäksi kehittää eurooppalaista kvanttiteknologiaa, mikä uuden pilottilinjan kehityksessä aiotaan myös ottaa huomioon. Jatkossa VTT:n on myös tarkoitus reilusti lisätä yhteistyötä muiden eurooppalaisten puolijohdetutkimuskeskusten kanssa osana EU:n pilottilinjojen verkostoa.
Aikaikkunaa VTT:n uuden pilottilinjahankkeen edistymiselle ei kerrottu.
Lähde: Lehdistötiedote
Hienoa, toivottavasti osaavat myös hakea kaikki mahdolliset EU-tuet hankkeen taakse.
Tällaiseen mielellään valtion tukia laittaisikin.
Ei mitään mainintaa siitä, minkä kokoluokan valmistustekniikasta kyse, mikä vihjaa, että tuo soveltuu hyvin lähinnä vain johonkin analogikamaan – signaalivahvistimiin, kuvasensoreihin yms. mutta ei mihinkään normaaleihin digitaalipiireihin.
Lähinnä oma fiilis on, että tällä kupataan EUlta tukirahaa. Mutta parempi, että se EUlta kupattu tukiraha tulee tänne kuin menee Italiaan.
"Tekoälykomponenttien" valmistamisessa tehtaassa, jolla ei pysty mihinkään moderniin pieneen CMOS-prosessiin ei vaan ole mitään kaupallista järkeä. Mutta hyvä keino kupata tukirahoja.
Jos joku haluaa oikeasti tehdä piirin, jolla ajetaan tekoälykamaa hyvällä suorituskyvyllä ja energiatehokkuudella, se piiri pitää tehdä modernilla pienellä valmistustekniikalla – eli TSMCn, Intelin tai Samsungin tehtaassa. Ehkä GFkin juuri ja juuri kelpaa.
Ja oikeastaan tuo koko EUn sirusäädös tuntuu asialta, että tyypit jotka on pihalla digitaaliteknologian kehityksestä päättää yhtäkkiä alkaa jakaa hirveästi rahaa siihen liittyen tajuamatta mistään mitään. Amatöörimäistä räpellystä josta ei saada kuitenkaan ulos mitään kaupallisesti kannattavaa, kun satsataan hypesanoihin ymmärtämättä niitä asioita oikeasti.
Nopeesti katsottuna tässä kait on kyse myös geopolitiikasta. Epävakaassa maailmassa omavaraisuus on erittäin hyödyllistä, ja Eurooppa yrittää kohentaa tilannetta siruteollisuuden osalta. Ei voida heti hypätä suoraan kärkeen, vaan lähdetään pikkuhiljaa investoimaan ja rakentamaan osaamista.