Täysin varmaa on, että Vega tullaan julkaisemaan tämän neljänneksen eli touko-kesäkuun aikana. Lisäksi tiedossa on, että Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFET-transistoreilla valmistettavan noin 500 neliömillimetrin kokoisen Vega-grafiikkapiirin kanssa samalle interposer-alustalle tullaan integroimaan 8 gigatavua HBM2-muistia, jota AMD kutsuu High Bandwidth Cacheksi.
Vega 10 -grafiikkapiirin ominaisuudet
Eräs Reddit-käyttäjä löysi ja kaivoi AMD:n maaliskuulle päivätystä Linux-ajuripäivityksestä Vega 10 -grafiikkapiiriin liittyviä teknisiä yksityiskohtia.
- case CHIP_VEGA10:
- adev->gfx.config.max_shader_engines = 4;
- adev->gfx.config.max_tile_pipes = 8; //??
- adev->gfx.config.max_cu_per_sh = 16;
- adev->gfx.config.max_sh_per_se = 1;
- adev->gfx.config.max_backends_per_se = 4;
- adev->gfx.config.max_texture_channel_caches = 16;
- adev->gfx.config.max_gprs = 256;
- adev->gfx.config.max_gs_threads = 32;
- adev->gfx.config.max_hw_contexts = 8;
Näiden tietojen valossa Vega 10 -grafiikkapiiri olisi hyvin samankaltainen edellisen sukupolven Fiji-grafiikkapiirin kanssa eli piiri rakentuisi neljästä Shader Enginestä, joista jokaisessa on 64 NCU- eli Next-Generation Compute Unit -yksikköä 16 stream-prosessorilla. Yhteensä Vega 10 -grafiikkapiirissä olisi siis käytössä samat 4096 stream-prosessoria, 256 tekstuuriyksikköä ja 64 ROP-yksikköä.
Jos uusi Vega-grafiikkapiiri on teknisesti lähes identtinen Fijin kanssa, miten se on suorituskykyisempi?
Suurimmat uudistukset ovat siirtyminen 28 nanometrin viivanleveydestä pienempään 14 nanometriin, joka mahdollistaa alhaisemman virrankulutuksen ja lisäksi AMD on jo kertonut, että NCU-yksiköt on optimoitu toimimaan korkeammilla kellotaajuuksilla ja niiden IPC-suorituskyky on parempi kuin Fijin CU-yksiköissä. Lisäksi 2. sukupolven HBM-muistit tarjoavat enemmän kaistanleveyttä ja samalla näyttömuistin koko kasvaa neljästä kahdeksaan gigatavuun.
Vega-arkkitehtuuri itsessään tuo mukanaan useita suorituskykyä parantavia optimointeja, kuten uudistetun kuormantasaajan ja geometrialiukuhihnan sekä uudistetun muistiarkkitehtuurin.
Radeon R9 Fury X:n teoreettinen FP32-suorituskyky perustarkkuuden liukuluvuilla 1050 MHz:n kellotaajuudella toimivalla Fiji-grafiikkapiirillä on 8,6 TeraFLOPSia. Radeon RX Vegan vastaavaksi suorituskyvyksi odotetaan 12,5 TeraFLOPSia, joka tarkoittaisi 4096 stream-prosessorilla reilua 1500 MHz:n kellotaajuutta.
- Fiji: 4096 stream-prosessoria * 1050 MHz * 2 käskyä / kellojakso = 8,6 TeraFLOPS
- Vega: 4096 stream-prosessoria * 1500 MHz * 2 käskyä / kellojakso = 12,3 TeraFLOPS
Grafiikkapiirin laskentateho saadaan kertomalla stream-prosessoreiden lukumäärä kellotaajuudella ja kahdella käskyllä / kellojakso. Tämän jälkeen MegaFLOPSit saadaan muunnettua TeraFLOPSeiksi jakamalla miljoonalla (10^6).
Ensimmäinen myyntierä alle 20 000 kappaletta?
Tweaktown-sivusto uutisoi omiin alan lähteisiinsä perustuen Vega-julkaisusuunnitelmista, joiden mukaan AMD:lla olisi lanseerauksen yhteydessä myytäväksi noin 16 000 Radeon RX Vega -näytönohjainta.
Koska kyseessä on yli 500 euron lippulaivamalli ja pelkän Vega-grafiikkapiirin lisäksi saannit riippuvat erikseen valmistettavista interposer-alustasta ja HBM2-muistipiireistä, ei vajaan 20 000 kappaleen ensimmäinen erä kuulosta poikkeukselliselta.
Myös edellisen sukupolven Radeon R9 Fury X -näytönohjainten saatavuus oli ensimmäisen erän jälkeen heikko ja saatavuus parani vasta parin kuukauden kuluttua julkaisusta, jolloin myyntiin tulivat näytönohjainvalmistajien omat Radeon R9 Fury -mallit sekä pienikokoinen Radeon R9 Nano.
3DMark Fire Strike suorituskyky?
Wccftech-sivusto raportoi 3DMarkin tulostietokannasta löytyneestä Fire Strike -testituloksesta, joka on ajettu oletettavasti Radeon RX Vegan varhaisella prototyypillä, jonka laitetunnus on 687F:C1. 3DMarkin tunnistamien tietojen perusteella näytönohjain olisi toiminut Vega-grafiikkapiirin osalta 1200 MHz:n ja HBM2-muistien osalta 700 MHz:n kellotaajuudella.
Grafiikkatestin tulokseksi oli saatu 1920×1080-resoluutiolla 17 801 pistettä. Jos tulos on aito, se on noin reilu 1000 pistettä parempi kuin Radeon R9 Fury X:llä, mutta vastaavasti 700 pistettä heikompi kuin GeForce GTX 1070:llä. Tässä vaiheessa on kuitenkin huomioitava, että Radeon RX Vega -prototyypin kellotaajuudet ja ajurit eivät todennäköisesti olleet lopullisella tasolla eikä suorituskyvystä ei kannata vetää sen kummempia johtopäätöksiä.
AMD on itse ilmoittanut Radeon RX Vegan kilpailevan high-end-näytönohjainten markkinoilla, joten sen suorituskyvyn odotetaan olevan GeForce GTX 1080:n ja 1080 Ti:n suunnalla, varsinkin kun käytetään isompia näyttöresoluutioita.
No kylläpä on taas pettymys. Vuoden myöhässä kilpailijan vastaavaan korttiin (gtx 1080) jos nyt on edes sen veroinen. Saapa nähdä miten käy kun pascal refresh ja volta tulee, ei taida olla AMD:llä tarjota mitään vastineeksi vuoteen-pariin.
Aitoa tutkivaa journalismia, hienoa. Mukavempi lukea tällainen ajatuksella koottu, todennäköisesti suuntaa antava paketti kuin pelkkiä yksittäisiä copy-paste huhuja maailmalta.
Tuskimpa sieltä mitään paskaa on tulossa, jos on tehoissa gtx 1080 tasolla, niin hinta pitää sitten olla jo alempi. Muuten ei pysty kunnolla kilpailemaan tämän hetkisen Nvidia-junan viennin kanssa.
OT: Kannattaa varmaan lotota :bored:
Itse odotan Vegasta pöydän putsaavaa tuotetta kuten Ryzen.
No eipä tuosta voi kauheita odotella jos arkkitehtuuri ei ole järisyttävästi muuttunut. Enemmän vaikuttaisi Fiji "Refreshiltä" 14nm prosessilla ja HBM2. Ainoa millä tuosta saa pöydän putsaavan tuotteen on alhainen hinta vrt. Nvidian vastaavan tehoiseen korttiin. Tuleeko tapahtumaan? Tuskin, koska saanti huono.
Kyllä se noin vaikuttaa hyvinkin käyvän.
Yksi mikä ei ihan täsmää on noin 500mm2 ja Fijin kanssa samankaltainen rakenne. Kun näin äkkipäätä aatellen, mikäli ei olisi suuresti muuttunut rakenteeltaan, olettaisi pienenevän enemmän 28nm->14nm muutoksessa ja eikös amd ole jotain höpissyt melko monenkin laskentayksikön uudelleensuunittelusta?
Hommassa voi vielä sellainen juttu että AMD ei saa oikeaa VEGAa valmiiksi ajoissa, joten tuodaan ensin vanhasta parsittu versio.
Eikös vegaa demottu silloin CES:ssä yhtä nopeaksi ellei jopa nopeammaksi kuin gtx titan :thinking: Peli tosin saattoi olla amd:n sponssaama DOOM, mutta kuitenkin.
Hienoa tutkivaa journalismia. Harmi vain ettei näistä voi vetää kauheasti johtopäätöksiä ja sieltä voi tulla melkein mitä vaan. En itse usko mihinkään Titanin tappajaan, vaan tehojen osalta enemmänkin halvempaan GTX 1080 -malliin.
Vain aika näyttää ja saa nähdä kaduttaako kuukauden kuluttua tämän päiväinen GTX 1080 Ti -tilaus.
Full HD testi nyt ei kauheesti kerro, ei se ole sellainen resoluutio johon high end näytönohjaimella tarvii panostaa kun pyörii pelit heikommillakin näyttiksillä jouhevasti. Toisaalta Vegasta on kuulema tulossa useampi versio joten millä niistä tuo testi sitten on ajettu, jos kellotaajudetkin on 300mhz alemmat mitä odotetaan. Joten en nyt ihan hirveesti vielä tämän tietovuodon perään laske.
Öö, mitä ihmettä juuri luin? Fijiin nähden jo Polaris pisti monta palikkaa uusiksi ja nyt Vega tulee pistämään vielä enemmän uusiksi ihan perusyksiköistä (CU) lähtien(ollen samalla hyppäys uuteen GFX IP -sukupolveen, toisin kuin Polaris joka oli 8.x kuten Fijikin), ja sinä näet sen "Fiji 'refreshinä'"?
Itellä jäi artikkelin perusteella myös sama kuva, kun Vegaa niin paljon verrataan Fijiin, että siitä tulisi sen refreshi ennemminkin kuin täysin uusi. Tiesin kyllä, että uusi sukupolvi on kyseessä, mutta pelkän artikkelin perusteella vaikutelma oli tuo.
Fijiin vertailu on luonnollista koska siinä (yhdessä Vega-mallissa) on sama määrä laskentayksiköitä ja monia muita yksityiskohtia, mutta jos nyt käytetään vaikka autohenkisiä analogioita niin ei ne kaikki maailman 6-sylinteriset moottoritkaan ole identtisiä
Olisivat vaan rehellisesti se "hitaampi ja halvempi" vaihtoehto. Kohta alkaa kuitenkin taas "vuotoja" tulla, joissa on poimittu kirsikka kakun päältä ja esitellään Vegaa parhaassa mahdollisessa valossa, jota esiintyy reaalimaailman käytössä korkeintaan 1% ajasta.
Ryzen onnistui ihan hyvin, mutta ei se kyllä pyyhkinyt mitään muita pöytiä kuin hintapöydän.
””Fire Strike -testituloksesta, joka on ajettu oletettavasti Radeon RX Vegan varhaisella prototyypillä, jonka laitetunnus on 687F:C1. 3DMarkin tunnistamien tietojen perusteella näytönohjain olisi toiminut Vega-grafiikkapiirin osalta 1200 MHz:n ja HBM2-muistien osalta 700 MHz:n kellotaajuudella.””
Itselle on jäänyt sellainen käsitys, että tähän Vega sarjaan saattaa myös tulla kortti, joka on ”tehty” tuosta vanhasta Fijistä, vähän kuten ne Pro SSG-kortit, joita demottiin tuossa aiemmin tänä vuonna. Tuo testissä ollut kortti saattaa olla myös se Fiji-Vega, tai sitten Fiji pohjainen AMD:n Pro SSG-kortti, jolla on esim. kokeiltu Vegan ajureita tms.
En ymmärrä, jos ovat parasta Vegaa tehneet 500mm^2 kokoiseksi ja pitäneet vain saman määrän kaikkea, tosin, jos noita (shadereita yms.) on kehitetty niin, että ovat tosiaan huomattavasti nopeampia (monimutkaisempia), niin se selittäisi ison koon suhteessa pienentyneeseen prosessiin.
Kelloilla ei edelleenkään ole itselleni merkitystä, kunhan vääntöä löytyy.
Hidas, halpa ja kallis valmistaa on tosi huono kombo. Silloin järkevintä on tehdä tuotteita hyvin vähän ja nostaa hintaa. Tosifanit ostavat silti ja tehdään edes vähän voittoa.
Vega ei ole mikään halpa näyttis… joten Ryzenin kaltaista hintapommia en odota. Mutta kilpailija 1070-1080 maastoon on jo iso parannus.
Se että tässä on sama määrä laskentapiirejä / suoritinyksiköitä ei tarkoita mitään. Jo esitellyt arkkitehtuuriparannukset ovat se, mikä tekee Vegasta mielenkiintoisen. Paljon juttuja, jotka tekevät Nvidian nykyohjaimista hyvis, mm. Tule based ratering ja omat muistinhallintaan liittyvät uudistukset ovat niitä rusinoita tässä pullassa.
Mutta tuo pieni myyntierä alkuvaiheessa viittaa ongelmiin hbm2 muistien saatavuuden suhteen mikä tarkoitaa kutakuinkin samaa kuin korkea hinta ainakin alkuvaiheessa. Toivottavasti muistien saannit paranevat vuoden loppuun mennessä.
Itse odottelen vielä isommalla mielenkiinnolla toivottavasti jo ensi vuonna tulevia pienempiä vegoja perinteisemmällä muistitekniikalla. Silloin hinta/nopeus pääsevät paiskaamaan paremmin kättä keskenään. Vega arkkitehtuurin pitäis tukeman suunnittelijoiden mukaan myös gddr muisteja, mikä parantaisi markkinoille tulevien korttien määrää ja sitä myöten myös hintaa.
Tottakai kortin kuluukin kiinnostaa, mutta mahdollisesti 1080 ja 1080ti mallin väliin sijoittuva hinta ei ole ihan ensimmäinen asia, joka saa kävelemään kauppaan tämän kortitin suhteen.
Mutta ne arkkitehtuuriuudistukset kiinnostavat kovin! Kunnon artikkelia asian tiimoilta odotellessa!
Ongelma on vain hinta, valmistaja kun ei voi maksaa kuin alle euron hintoja /piiri. Ei niitä tehdä jos ei ole myyntiä. Piirejä pitäisi saada yleiseen käyttöön eikä vain muutamaan tuotteeseen jotta hinnat laskisi.
http://www.tweaktown.com/news/53536/low-cost-hbm-way-hit-mass-market-soon/index.html
Tjoo, nuo on ollut tekeillä jo kotvan. Paljon hitaampia kuin normi HBM, mutta pieni virrankulutus. Oiva valinta johonkin läppäriin tai vaikka apu piirilliseen kannettavaan, hybridiin tai tablettiin.
Mutta tuskin valinta Vegaan, tai mistäs sen tietää jos pikkuvegassa käyttäisivät…
Itseäni aina ihmetyttää kuinka nopeasti ollaan valmis tuomitsemaan AMD vaikka mitään ei ole julkaistu.
Minua aina surettaa nähdä jatkuva Ali arviointi Paskan puhuminen. samaa oli vähän ennen ryzenin julkaisua ja kannattaa muistaa AMD on aina tuonnut kilpailijan nvidian kovimpia vastaan.
Eikö tässä nyt tule huhujen mukaan olemaan vähemmän muistikaistaa kuin Fijissä? Tai ihan maksimissaan yhtä paljon? Mielenkiintoista nähdä miten tuo vaikuttaa. Aika paljon kehitystä on saanut tapahtua jos ne nyt meinaa mennä Nvidian ohi pienemmällä muistikaistalla.
Miten ihmeessä vähemmän? 😮
Noilla 3DMarkissa olleilla kelloilla tolla olisi vähemmän tosiaan.
Fiji 4096bit * 1 Gbps = 512 Gt/s
Vega 2048bit * 1,4 Gbps = 358 Gt/s
Vega vaatii ne HBM2-speksien maksimit eli 2 Gbps että tulee sama kaista kuin Fijillä
AMD Vega to launch with slower HBM2, faster HBM2 later
Eli siis alkuun ei olisi tarjolla kuin 1.6Gbps:n hbm2-muisteja jolloin kaista jäisi selvästi alle Fijin, mutta huhujahan nämä ovat.
Huhuja piisaa, fakta on kuitenkin se että Hynixillä oli 2 Gbps piiritkin listoillaan jo aiemmin kuten tuollakin todetaan. Se, että se oli siellä listalla kertoo että se oli saatavilla myös silloin. Vähintään yhtä todennäköinen vaihtoehto tuolle TweakTownin idealle on se, että AMD totesi ottavansa kaikki 2 Gbps:t jolloin niitä on turha pidellä siellä product catalogissa.
Lisäksi tuo kaikki perustuu oletukseen että AMD:n olisi käytettävä Hynixin muisteja, ihan yhtä hyvin se voi hankkia ne muistit Samsungiltakin esimerkiksi.
Joo aivan, eipä pyörinyt mielessä kuin 2 Gbps muistit 🙂
Arkkitehtuuri on muuttunut selvästi. Toki SIMD-linjojen määrä/ydin on pysynyt samana, mutta itse ytimiä on silti muutettu huomattavasti
Ei. Ei ole mahdollisat tehdä "refreshiä" jossa kaikki sisäiset osat muuttuu. Se ei ole mikään "refresh" vaan silloin tarvii muuttaa ihan kaikki.
Tässä katsellaan nyt taas aivan vääriä lukemia. Ytimien määrän muuttaminen on triviaalia, niitä saa copy-pastella lisää. Niiden itse ytimien arkkitehtuurin muuttaminen on se, minkä eteen tarvii tehdä paljon R&D-hommia ja se, millä esim. piiirin suorituskyky/virrnakulutussuhdetta saadaan paremmaksi. Ja sitä tässä on tehty.
Tässä on nimenomana muutettu sitä arkkitehtuuria huomattavasti, ja valittu samat määrt laskentayksiköitä kuin aiemmassakin piirissä.
Minua kiinnostaa se miten AMD on painottanut tässämuutoksssa ja tulevassa ajurituissa tulee painottamaan DX11, DX12 ja Vulkan rajapinnoila saatavaa todellista pelitehoa kun epäilen että sen DX11 tuen totauksen painotus on vieläkin vähäisempää kun tähänmennessä kun ottaa huomioon miten Mantle ja Vega kehitysaikataulut sopii yksiin on mielestäni selvä että tämä NCU on suunniteltu käytämään nimenomaan Mantle/DX12/Vulkan tyylisiä rajapintoja ja tarjoamaan sen monipuolisuuden mitä se edellytää ja se mahdollinen DX11 on vain legacy tuki joka on vielä ensimmäisen NCU sukupolven aikana pakko roikuttaa mukana.
Tosiaan aikaisemmin messujen demoissa Vega pyöritti Doomia 60-70fps. Mikä ilmeisesti on 1080 ja 1080 ti välimaastoa.
Hinta saisi kyllä olla 1080 kanssa samaa luokkaa, jos meinaa markkina osuutta lisätä. Ehkä jopa allekkin 1080 hinnan.
Demokoneiden device id on sama kuin tuossa viimeisessä 3DMark-vuodossa, eli joko 3DMarkissa on tosi alakanttiin pisteet tai 3dmarkissa käytetty sample toimi selvästi normaalia pienemmillä kelloilla
Siinä 3DMark vuodossa ainakin vaikutti kellotaajuudet olleen alhaiset verrattuna siihen mitä myyntiversion kellojen on tarkoitus olla tiedäsitten kuinka ison eron se tekee kun ei sen Doom tuloksen kellot ole tiedossa.
AMD:n linux ajuripäivityksistä olisi poimittu, että Vegasta olisi tulossa kaksipiirinen nestejäähdytetty malli.
edit: tähän siis viittaisi ajurissa olevat muuttuja kahdelle "nestelämpötilarajalle" sekä PLX-rajalle.
~agd5f/linux – Unnamed repository; edit this file 'description' to name the repository.
NVidian Tesla V100:ssa näyttää olevan 1.75 Gbps muistit. Tuntuisi jännältä, jos AMD pystyisi laittamaan kuluttajatason korttiin kovemmat kellot kuin NVidia törkykalliiseen korttiinsa. Toisaalta Teslassa on kyllä 4096-bittinen muistiväylä, jolla kaistanleveyttä saadaan reilusti, joten ei välttämättä käyttää nopeimpia mahdollisia muisteja, jos saatavuudessa on ongelmia. Toisaalta jos saatavuudessa on ongelmia, niin onko pelikäyttöön tarkoitettu näytönohjain passeli käyttökohde sellaisille…
Edit: Hmm, on tuo mahdollista. Vertasin aiempia Tesloja Geforceihin. Näköjään Tesloissa on ollut välillä alemmat muistikellot.
AMD:lla on myös enemmän kokemusta HBM-standardista ja sen toteutuksesta, olihan se sentään toinen koko muististandardin kehittäjistä. NVIDIAn nopeudet saattavat olla ihan yhtä hyvin muistiohjaimen sanelemia eikä saatavilla olevien piirien nopeuden
Julkaisuun liittyen niin uskoisin, että tapahtuu kesäkuussa E3-messuilla (kuten aikoinaan Fiji vuonna 2015) eikä Computexissa.
Hyvinkin mahdollista että tulee mutta jos tuo huono HBM muistien saatavuus pitää yhtään paikkansa ja siten alkuvaiheessa pieni Vegan myyntiin tuleva määrä niin sen tupla Vega on vielä todella kaukana julkaisusta kun eihän sitä kannata julkaista jos ei edes yhden piirin kortteja saada myyntiinasti riittävästi.
Eipä kesäkuussa sen jälkeen taida olla mitään järkevää tilaisuutta ja kun ne on sitoutuneet jo siihen Q2:een niin toi E3 on vähän niin kuin viimeinen järkevä tilaisuus mihin sen Vega julkaisun voi venytää.
Aina niin luotettava wccftech huhuili jo tammikuussa, että H2/2017 olisi tulossa tupla-Vega. 😎
AMD Vega 10 and Vega 20 Internal Slides Leak Out – 1/16th Double Precision Performance, 1500MHz+ Clock Rate, Vega 10 X2 Planned For 2H 2017
Toisaalta Nvidia:lla on enemmän kokemusta HBM2:sta, eli veikkaisin, että joko nopeampien HBM2-muistien saatavuus tulee olemaan huono jonkin aikaa tai sitten GV100 ei hyötyisi tarpeeksi nopeammista muisteista. Ensimmäinen vaihtoehto on varmaan se todennäköisempi.
vaikka julkaistuja tuotteita on enemmän niin väittäisin ettei kokemusta silti ole edes etäisesti yhtä paljon kuin AMDlla. Hbm2 on samaa hbm-jatkumoa kuitenkin
Niinpä tietenkin, mielenkiinnolla kuulisin kuinka iso merkitys amd:n hbm 'kokemuksella' on? Tesla P100 kortteja on taottu vuoden verran ja Quadro GP100 on ollut saatavilla parin kk ajan joten vähäiselläkin kokemuksella homma on saatu toimimaan.
toimivuus on eri asia kuin optimaalinen toimivuus, nvidialla on ollut molemmissa hbm-näyttiksissään kellot alle standardin maksimien, amdlla ollut max kellot siinä mitä on julkaistu
En tunne tarpeeksi noita graffarajapintoja enkä tuota "etupäätä" noista GPUista muutenkaan sanoakseni mitään varmaa. Ne itse shader-prosessorit ja pikseliyksiköt eivät oikeastaan kovinkaan paljoa piittaa siitä, millä rajapinnalla niitä käskytetään, kunhan niiden ominaisuudet rajapinnalla vaan saadaan käyttöön, ja joku antaa niille (tarpeeksi) pikseleitä rendattavaksi ja (tarpeeksi) säikeitä laskettavaksi.
Mutta siihen, antaako joku niille (tarpeeksi) pikseleitä rendattavaksi ja (tarpeeksi) säikeitä laskettavaksi sitten vaikuttaa se piirin "etupää" ja ne rajapinnat selvästi, GCNn kanssa ongelmana tosiaan on ollut sitä että DX11-rajapinnalla itse laskentayksiköitä ei ole saatu työllistettyä kunnolla kun ajureissa tai piirin "etupäässä" on ollut pullonkauloja.