
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 333486, member: 2247"]Niinpä, tämäkin ketju on täynnä mututietoa mutta ehkä valmistajan pr:ään tai positiivisiin juoruihin on mukavampi uskoa. Huomasithan että minä arvioin vain [USER=7221]@CalEpitan[/USER] :n ylistämää pelimoottoria ja cpu skaalautumista amd 8c vs intel 4c aots pelissä ;)[/QUOTE]
Kaksi trollia kehumassa toisiaan. Sillä lailla…
Mutua ehkä muiden osalta, mutta sinä väität omaa mutuasi faktaksi ja silloin siinä on vissi ero. ES mallin prosessorit erovat myyntimalleista siinä määrin, että niiden tuloksista ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä.
[QUOTE="Nerkoon, post: 333520, member: 2866"]
Mutua ehkä muiden osalta, mutta sinä väität omaa mutuasi faktaksi ja silloin siinä on vissi ero. ES mallin prosessorit erovat myyntimalleista siinä määrin, että niiden tuloksista ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä.[/QUOTE]Niin, en tiedä paljonko ryzen es-mallien suorituskyky/kellojakso eroaa tuotantoversioista. Intelin testiversioiden kohdalla tilanne saattaa olla toisin päin eli lopullinen tuotantoversio voi olla jopa hitaampi.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 333562, member: 2247"]Niin, en tiedä paljonko ryzen es-mallien suorituskyky/kellojakso eroaa tuotantoversioista. Intelin testiversioiden kohdalla tilanne saattaa olla toisin päin eli lopullinen tuotantoversio voi olla jopa hitaampi.[/QUOTE]
Yleensä on ainakin joku pienivolyyminen huippumalli jonka kellot ovat samat kuin parhaalla ES:llä. On tietysti täysin mahdollista että ko. malli saa jonkun EE tjsp leiman ja on sitten paljon kalliimpi ja harvinaisempi kuin perusmallit, ja ne prossut jota oikeasti ostetaan on sitten hitaampia.
Intelin viime aikojen parhaat ES:t ovat voinut olla nopeampia kuin se paras malli koska ovat segmentoineet ne huippuprossut eri kantaan ja eri ytimelle, eivätkä halua kilpailua linjojen välille.
Aivan täyttä paskaa että ashes ei scaalaa yli 4:n coren. Se skaalaa 16 threadille, mutta rajoittava tekijä kun mennään yli 100 fps alkaa olemaan muistikaista. Tuo on testattu niin monta kertaa käyttäjien toimesta. Heitätääs täähä tällänen graafi:
[spoiler]
[/spoiler]
Noin hyvällä scaalautumisella kannanttaa kysyä että vastaako ryzenin suorituskyky millä tavalla odotettua suorituskykyä 8C/16T cpu:lta. Sen yhden ytimen suorituskykyhän on tossa aikasemmassa graafissa heikompi kuin bulldozerin.
Tuo Ashes tosiaan taisi olla käsitelty jo moneen kertaan. Siihen vaikuttaa muistit ja vaikka tuo testi laskee CPU nopeutta niin taitaa siihen näyttiskin vaikuttaa.
Eli liian monta tuntematonta, jotta voisi tuon perusteella sanoa yhtään mitään.
Myöskin se, että ei ole millään tavalla linjassa muiden tulosten kanssa osoittaa sen, että joko tuossa k.o. ES prossussa on ollut jotain pukkeja tai me ei tiedetä kaikkea. Siksi tuon testin arvo on täysi nolla.
[QUOTE="AION, post: 334008, member: 7715"]Myöskin se, että ei ole millään tavalla linjassa muiden tulosten kanssa osoittaa sen, että joko tuossa k.o. ES prossussa on ollut jotain pukkeja tai me ei tiedetä kaikkea. Siksi tuon testin arvo on täysi nolla.[/QUOTE]
Ainakin siinä Canardin 3.0GHz peruskelloilla olevassa ES samplessa oli SMT bugi. Mikä vaikutus onkaan suorituskykyyn. Tuossa ashes testissä mainittuhan oli vielä vanhempi.
[USER=5363]@Dygaza[/USER]
https://bbs.io-tech.fi/threads/amd-ryzen-prosessori-summit-ridge.8165/page-14#post-333028
Mielestäni en väittänyt etteikö aots osaisi hyödyntää suurempaa ydinmäärää. Pohdin vain miksi 8c fx-8350 on kyseisessä pelissä n. 70% hitaampi kuin neliydin 6600k. Toivottavasti myyntikelpoisista ryzen kivistä irtoaa enemmän koska muuten ne jää halvempien i5-i7 suorittimien jalkoihin pelikäytössä.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 334130, member: 2247"][USER=5363]@Dygaza[/USER]
https://bbs.io-tech.fi/threads/amd-ryzen-prosessori-summit-ridge.8165/page-14#post-333028
Mielestäni en väittänyt etteikö aots osaisi hyödyntää suurempaa ydinmäärää. Pohdin vain miksi 8c fx-8350 on kyseisessä pelissä n. 70% hitaampi kuin neliydin 6600k. Toivottavasti myyntikelpoisista ryzen kivistä irtoaa enemmän koska muuten ne jää halvempien i5-i7 suorittimien jalkoihin pelikäytössä.[/QUOTE]
Voitko sitten mennä pohtimaan sitä FX prossujen ketjuun?
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 334130, member: 2247"][USER=5363]@Dygaza[/USER]
https://bbs.io-tech.fi/threads/amd-ryzen-prosessori-summit-ridge.8165/page-14#post-333028
Mielestäni en väittänyt etteikö aots osaisi hyödyntää suurempaa ydinmäärää. Pohdin vain miksi 8c fx-8350 on kyseisessä pelissä n. 70% hitaampi kuin neliydin 6600k. Toivottavasti myyntikelpoisista ryzen kivistä irtoaa enemmän koska muuten ne jää halvempien i5-i7 suorittimien jalkoihin pelikäytössä.[/QUOTE]
Joo et väittänytkään. Totesin vaan yleisesti kun Hararkka postasi tuon queten sivustolta jossa sanottiin että ashes ei scaalaa yli neljälle ytimelle. Se että yleensä 4 ydintä riittää tyydyttämään yleisesti näytönohjaimen tehontarpeen pelissä prossulta on eri asia. Yllättää vaan tuollaiselta sivustolta moinen kommentti.
Edit: Kannattaa muistaa myös että eihän toi FX-8350 ole oikeasti mikään 8C prossu vaikka siinä 8 moduulia on, kyllä seki pitää luokitella 4C/8T prossuksi. Ainakin itse luokittelen, AMD:n mainosmiesten höpinöistä piittaamatta.
[USER=1268]@mRkukov[/USER]
Graafissa oli myös 3.2GHz zen. Itse asiassa em. testissä nähty 4.2GHz fx vs 3.2GHz zen suorityskyky ylittää reilusti amd:n aiemman +40% ipc tavoitteen.
[QUOTE="Dygaza, post: 334184, member: 5363"]
Edit: Kannattaa muistaa myös että eihän toi FX-8350 ole oikeasti mikään 8C prossu vaikka siinä 8 moduulia on, kyllä seki pitää luokitella 4C/8T prossuksi. Ainakin itse luokittelen, AMD:n mainosmiesten höpinöistä piittaamatta.[/QUOTE]
Huoh, taas tätä :facepalm: FX-8350 ei ole moduulirakenteestaan huolimatta mikään 4C/8T prossu. Jos olisi, niin yhden moduulin pitäisi yhtä säiettä suorittaessa pystyä käyttämään kaikkea sen laskentayksiköitä, mitä se ei pysty tekemään. Se on ihan kahdeksan ytiminen, olkoonkin sitten täydellisen susipaska.
Tästä videosta ei ehkä ole kenellekkään hyötyä mutta tulipahan laitettua.
[MEDIA=youtube]vMfNz2SXVLk[/MEDIA]
Uskoisin että tuo tulee olemaan monelle aika iso juttu. Siis se että yksikään Ryzen prosessoreista ei ole kerroinlukittu. Jos hintatiedot tulevat pitämään paikkansa (tuleeko esim. 6/12 prossua oikeasti?). Toki riippuen miten kellottuvat.
[spoiler] AMD's SR3 variant, a so-called Intel Core i3 counterpart, will be sold for only $149, according to Wccf Tech price roundup. Moreover, for SR5 and SR7 will be within a $250 to $350 price point, while SR7 Black Edition will be priced around $500. [/spoiler]
[QUOTE="Taneli-, post: 339412, member: 1355"]AMD's SR3 variant, a so-called Intel Core i3 counterpart, will be sold for only $149, according to Wccf Tech price roundup. Moreover, for SR5 and SR7 will be within a $250 to $350 price point, while SR7 Black Edition will be priced around $500.[/QUOTE]
No täytyy odottaa vie jonku aikaa mutta jos hinnat on edes sinnepäin niin olishan se loistavaa jo ihan kilpailun kannalta :kahvi:
Ostohousut alkaa jo käydä jalkaan, mutta odotetaan nyt testejä.
Kertokaapas viisaammat, miten hyvin tommonen Ryzen pärjäisi varsinkin peleissä ja CAD-käytössä. Opintoja varten haluisin konetta päivitellä… Varsinkin noi 6/8c versiot kiinnostaa, varsinkin jos hintaa vähemmän kuin intelin hirvityksillä…
Hyvin pärjää.
Suosittelen odottamaan virallisia testejä. Kysymällä tällä hetkellä AMD:n trollilta tämä on paras prosessori ikinä ja Intel menee konkurssiin, Intelin trolli kertoo että 2-ydin Core 2 Duo E8200 pyyhkii lattiaa joka testissä, tuki jää uupumaan koska AMD menee konkurssiin jne. Totuus on jotain tuolta väliltä.
Tällä hetkellä ainoastaan AMD:n insinöörit jotka ovat tuotteen kehittelyyn ja varsinkin testaukseen osallistuneet osaisivat vastata tuohon.
Eli rehellisesti sanoen sanoi kuka tahansa mitä tahansa fakta on että varmaa vastausta ei voi sanoa. Ei ennen virallisia kolmannen puolen testejä.
On luvattu että tämä asettuisi noin Sandybridgen ja Ivyn väliin samoilla kelloilla 1-ytimen tehoiltaan. Kyseessä eri muistit (DDR4) mitkä myös tuovat lisää nopeutta. Toki ytimiä on sitten (versiosta riippuen) enempi. Kellotaajuus siis ratkaisee. Tosin tämä on vain AMD:n lupausta, faktaa ei voi vielä sanoa.
Ettei liian negatiivista kuvaa saa niin itse odotan tätä julkaisua kyllä innolla. Ei ole ollut mitään syytä vaihtaa vielä 2600K Sandy Bridgestä (4-ydin/8-säie) joka kellottuu hyvin.
Edit: sanotaan vielä että eroa samoilla kelloilla pyörivän SB vs Kabylake prosessorin välillä peleissä on se 0-20% karkeasti arvoiden jos muistit ovat samaa luokkaa. CAD-käytöstä ei taida testejä olla.
Sandy on 8 vuotta vanha arkkitehtuuri. Eiköhän Ryzen nyt piekse tuollaiset ikivanhat prossut 100-0
Demoissahan Ryzen on pärjännyt Intelin uusimmille ja tehokkaimmille prosessoreille.
En voi käsittää tuollaista vertausta johonkin 8 vuotta vanhaan Sandyyn.
Nyt tuli erittäin hieno ja harkittu vastaus, suuri kiitos! Omassa koneessa tosiaan kykkii i5-4590 joka alkaa jo kyykätä tämän tästä, varsinkin peleissä… Jään siis odottelemaan virallisia testituloksia (ja hintatietoja)
SandyBridge prosessori on 6v vanha (2600K) ja se pärjää testatessa juuri ilmestyneelle Kabylakelle 0-20% eroilla riippuen pelistä millä testaillaan samoilla kellotaajuuksilla. (JOS muisti/SSD-levynnopeudet jne ovat suunnilleen samat)
Oikeastihan eroja EI ole syntynyt ajattelemaasi 100% per jokainen julkaistu prosessori. Vielä 80-luvun loppupuolella ja 90-luvun alussa / keskivaiheilla tuo toki piti paikkansa. 486 jäi käytännössä romuraudaksi kun uusi windows ilmestyi jne jne.
Tuo sun prossu on passmark testissä saanu 7200 pistettä kun taas Ryzen demoissa verrokkina ollut 6900K saa 17650
Eli eiköhän 8-core Ryzen monessakin tilanteessa vähintään tuplaa tehot nykyiseen prossuus verrattuna
Tämähän kuulostaa mielenkiintoiselta. Kunhan ei tuplaa kokoonpanon hintaa 😛 Vanhoista osista varmaan pari-kolme sataa sais takasin, ja saman pari-kolme sataa vois ite investoida lisäksi… Tolla tosin pitäs saada prossu, kunnollinen emo (never again Asus), jäähy ja muistit. Noh, nähdään sitten mikä on mahdollista ja mikä ei.
Niijuu ja siis niissä demoissahan Ryzen oli 3,4Ghz ja tuo 6900K taas on 4Ghz prossu. Eli jos ja kun parhaat Ryzenit kellottuu pitkälle yli 4Ghz niin jää tuo 1200€ 6900K todella nolosti häviölle.
Eiköhän odotella ensin niitä kolmannen osapuolen testejä ennen kuin lähetään moisia statementteja heittelemään. Kaikki on tässä vaiheessa ihan täyttä spekulointia. Vai miltä siellä sun kristallipallossa näyttää?
AMD esitti jo yleisölle ihan hyviä testejä.
En usko että heillä on pokkaa niin raskaasti valehdellakaan.
Älkää pliis verratko Ryzeniä johonkin 8 vuotta vanhoihin Sandy Bridge prossuihin. Se on aika naurettavaa. Kappas ettei verrata Q6600 sitten samantien, kai se Ryzen niin karmean surkea tulee olemaan…. ja AMD on huijannut 100% testeissä, oikeastihan Ryzen on 6 kertaa hitaampi kuin se 6900K AMD vaan päätti kusettaa ja rankasti demotilaisuudessa. Eihän he siitä kiinni jää.
Niin, AMD:n kertomaanhan tuo edellä mainittu Sandy Bridge ja Ivy Bridge vertauskin perustuu. En usko että AMD:llä on ollut pokkaa aiemminkaan raskaasti valehdella. Kaiken lisäksi vertailut edellä mainittuihin tai 6900k:hon eivät edes ole ristiriidassa keskenään (toisessa kyse IPC:stä ja toisessa täysien prossujen vertailusta HT:n kanssa).
Vertaaminen Sandyyn – joka on muuten kuukauden tarkkuudella 6 V vanha – ja Ivyyn – joka on puolestaan noin 4,5 vuotta vanha – on mielestäni erittäin relevanttia, koska monella (allekirjoittanut mukaan lukien) on edelleen juuri näiden arkkitehtuurien prossuja edelleen käytössä. Itseäni nimenomaan 8c/16t-versio kiinnostaa todella paljon, jos tosiaan tinkimättä nykykoneen yhden säikeen nopeudesta saisi parhaimmillaan yli tuplasti vääntöä (ja kaikki nykyemojen herkut siinä sivussa).
Missä näin on luvattu?
Sandy Bridge ja Ivy Bridgen ero IPC:ssä on keskimäärin pari prosenttia koska ne ovat melkein identtiset arkkitehtuuriltaan, ja erot eri benchmarkkien välillä siinä pärjääkö vai häviääkö Ryzen intelin prossuille ovat varmasti paljon suurempi kuin tämä pari prosenttia.
Se, mitä odotetaan on, että sijoittuu yleensä IPC:ltään siltojen ja kaivojen väliin.
Sorry, totta. Se mitä piti kirjoittaa on "Zen should be somewhere between Haswell performance and Broadwell performance clock for clock"
Lähtien tästä laskelmasta:
"
We'll start off with Piledriver (specifically the FX 8320 @ stock 3.5 GHz). It will be our controlled variable, and for the sake of simplicity, we will have its IPC = 100.
Steamroller is 10% faster than Piledriver -> 100 x 1.10 = 110.
Excavator is 5% faster than Steamroller -> 110 x 1.05 = 115.5.
Zen will allegedly be 40% faster than Excavator -> 115.5 x 1.4 = 161.5
Now, let's go to Intel. We will start at Ivy Bridge, specifically the 3770K @ 3.5 GHz, since it's release date is somewhat close to Piledrivers & the clock speed is identical.
Ivy Bridge is 49.5% faster than Piledriver -> 100 x 1.495 = 149.5
Haswell is 4.73% faster than Ivy Bridge -> 149.5 x 1.0473 = 156.6
Broadwell is 6.45% faster than Haswell -> 156.6 x 1.0645 = 166.7
Skylake is 4.24% faster than Broadwell -> 166.7 x 1.0424 = 173.7
"
Eli jos se Ivyn ja SB:n ero oli keskimäärin pari prosenttia niin Zen on pari + 4.73% (eli 6.73%) vähintään nopeampi kuin Sandy Bridge (otaksuen että AMD:n kertoma 40% nopeampi kuin Excavator pitää paikkansa).
Ahaa eli siis uusimmat KabyLake prossutkin (yhtä hitaita kuin Skylake) ovat verrattavissa Sandyyn ja Ivyyn tehoiltaan sitten. Koska Ryzen on verrattavissa tehoiltaan, tai siis tehokkaampi kuin 6900K.
Eli, Ryzeniä edelleen nyt kannattaisi rehellisesti verrata Skylake/KabyLake eikä höpöttää jostain 2009 demotusta Sandy Bridge arkkitehtuurista joka siis on 8 vuotta vanha.
Jos nyt katsotaan julkaisuspeksejä, niin muistiväylä nousi 1333MHz->1600MHz ja tuli tuki PCI-Express 3:lle. Näillä nyt ei ole IPC:n kannalta suurta merkitystä, mutta kyllä sillä sai Blizzardin peleissä paremmat FPS:t ja muissakin testeissä on semmoisia pieniä yli 10% piikkejä:
http://www.anandtech.com/bench/product/287?vs=551
Noi on nyt testattu oletusasetuksilla, mutta kellotaajuudet nousi +100MHz, niin se ei yksin selitä eroja.
Aivan oikein, hyvä että vihdoin tajusit. Eroa EI ole paljoa syntynyt pelaajan näkökulmasta tässä 6v aikana, otaksuen että ylikellottaa prosessoriaan mitä toki suurin osa käyttäjistä ei tee. Lue vaikka koko artikkeli KabyLakesta.
Intel on siirtänyt painopisteen enempi virrankulutukseen, parempaan integroituun näytönohjaimeen jne..
Edit: minusta sitä ei kannata hirmuisesti mainostaa koska jotain arkkitehtuuria on alettu mainostaa tai suunnitella. Tai kohta puhutaan 5 vuotta vanhasta Zen arkkitehtuurista jota ei ole vielä edes julkaistu..
Jokatapauksessa Ryzen tämän hetkisten demojen eli tietojen perusteella on helvetisti tehokkaampi kuin 6900K samoilla kelloilla joten tuntuu vaan suoraansanottuna typerältä verrata sitä mistä syystä tahansa johonkin jo kauan sitten lakkautettuun prosessorimallistoon kuten Sandy Bridge.
Ottaako se intel fanipojille oikeasti niin koville että kilpaileva firma saa ulos jotain uutta, jotain uutta. Siis uutta. Sellaista mitä Intel ei ole julkaissut vuosikausiin. Se max 5% tehonlisäys edelliseen cpu:hun on pelkkää asiakkaan silmään pissaamista.
Otetaan vielä huomioon että 6900K on 140 watin prossu ja sen demossa raskaasti piessyt Ryzen 95 wattinen.
Sama täällä. Niin kovasti himottaisi jo päivittää kone kun emo/CPU/RAM on jo yli 10 vuotta wanhoja. Mutta olen vannonut, että teen Ison Päivityksen™ vasta kun hyvä 8-ytiminen suoritin lähtee tolkun hintaan. 8-core/32GB-koneella kun pärjäisi taas kauan aikaa, ehkä jopa sen toiset 10 vuotta.
CalEpitan
En nyt tiedä yritätkö oikeasti vaan parhaasi mukaan trollata mutta vastataas nyt vielä kerran ja yritän ensin saada sinut tyytyväiseksi:
Verrataas ensin kalliiseen Intelin prosessoriin esim. että Xeonin E5-2699 v4 verrattuna Ryzen tulee toimimaan peleissä niin paljon paremmin ja saman prosessorin hinnalla suomessa tulee saamaan noin 15-20kpl Ryzeneistä. Ja paitsi että prosessori maksaa 6500-7500€ se on vielä naurettavat 145W, eikös olekin hupaisaa.. ..ei taida edes Crysis kunnolla pyöriä. Mahtaa niitä nörttejä harmittaa kun moisen ostivat ihan pelailuun ja emotkin maksavat paaaljon enempi kuin tulevat AM4.
Sitten itse asiaan:
En usko että täällä on Intelin fanipoikia. Syy miksi tahdotaan verrata ja tietää eroa esim. SandyBridgreen, Skylakeen, Ivyyn, Haswelliin tai vaikka Q6600 prossuun johtuu ihan siitä että todella monella vielä sattuu moinen prosessori olemaan. Ihmiset miettivät odottaako Ryzeniä vai ostaako Kabylake.
Minä kehotan ihmisiä odottamaan kolmannen osapuolen (tämän sivuston esim.) tekemiä testejä ja kerron että itse odotan innolla näitä AMD:n prosessoreita ja tahtoisin ne ostaa jos tehoa sekä kellotettavuutta piisaa. Se että en heti kerro kuten sinä (kyllä huomasin mitä postasit vaikka editoit sen heti pois) että CAD pyörii ainakin 60FPS Ryzenillä.. …johtuu ihan siitä että meillä ei ole ihan oikeasti vielä tarpeeksi tietoa.
Se että on nähty yksi demo missä pari ohjelmaa ei vielä riitä tekemään päätöstä puoleen tai toiseen uuden prosessorin hankkimisesta. Saati siitä että jaksaisi isoon ääneen kertoa miten kyseinen jumal prosessori tulee voittamaan ihan missä tahansa Intelin kymmeniä kertoja kalliimat prosessorit.
Toivottavasti luit ja ymmärrät. Emme halua ostaa vielä Kabylakea koska eroa jopa 6 vuotta vanhaan teknologiaan (prosessori, Sandy Bridge) on niin vähän heille jotka ylikellottavat prosessoriaan. Mutta muuten emolevyihin, muisteihin ja muihin on tullut jo melkoisesti lisää kaikkea uutta ja todella moni meistä "vanhoista jääristä" tahtoisi hankkia 8-ydin/16-säie prosessorin. Mutta ei maksaa siitä Intelin hintoja. Siksi olemme innoissamme ja tahtoisimme myös aitoa kilpailua AMD:n puolelta.
tämä on foliohattuilua mutta edelleen epäilen vahvasti että Intel vs AMD on mitään 100% oikeaa kilpailua keskenään ollenkaan.
en ylläty jos vuosikymmenten päästä paljastuu että Intel ja AMD ovat ihan keskenään sopineet että nyt on AMD:n aika loistaa muutama vuosi.
AMD:n konkurssi tarkoittaisi että myös Intel tekisi konkurssin koska kukaan ei enää voisi ostaa Intelin 7000 dollarin Core i3 prosessoreita mikäli heillä olisi monopoli.
Todella mielenkiintoinen prossu sieltä tosiaan on tulossa ja varmaan semmonen täytyy ostaa jos vaan hinta-laatusuhde on kohdallaan.
silti olen aina skeptinen valmistajan omiin testeihin. Vaikka eivät tietenkään voi valehdella niin testit on luonnollisesti valittu tarkkaan, joten niitä voidaan pitää suorituskyvyn ylärajana. tosin kelloja vissiin on vielä saatu viilattua ylös ja turbot käyttöön että sinällään lupaavaa. Jos vielä saadaan hinta selvästi alle i7-5820:n niin alkaa olla pakkohankinta.
Odotellaan nyt kuitenkin vielä rauhassa hetki että saadaan myyntiversioita puolueettomiin testeihin.
4-ydin malli on omalla harkintalistalla. Pienet ylikellotukset ja varmasti oiva peli, olettaen hinnan olevan suht edullinen. Taitaa tommonen 8-ydin vehje olla hieman overkill pelaamiseen vielä pitkän aikaa. Eikä tule oikein muuta raskasta koneella tehtyä.
Minulla on kotona kolmessa koneessa Intel ja näin on ollut viimeiset 6 vuotta.
AMD on tehnyt alitehoista roskaa.
Tämä on vaikeaa myöntää, mutta nyt @CalEpitan nyt osui (nähtävästi vahingossa) oikeaan: Intel on kussut meitä silmään ja prosessorit eivät ole parantuneet merkittävästi tämän 6 vuoden aikana.
Olen siitä katkera, että on silti pakko ollut ostaa Inteliä, kun se kuitenkin tarjosi merkittävästi parempaa prosessoria. Mutta on tunne, että sitä on tarkoituksella kehitetty omaan verkkaiseen tahtiin, kun ei ole ollut kunnon kilpailua. Sitten on vielä laitettu purkkaa väliin, että prosessorit vanhenisivat/kuumenisivat ja käyttäjien pitäisi ostaa uutta.
Täällä on siis paljon Intelin uhreja, jotka varmasti mielellään äänestävät lompakollaan ja ostavat AMD:ta, jos se pääsee luvattuihin tehoihin. Vaikka ei pääsisikään, kunhan se on tarpeeksi tehokas ja kärkiluokassa.
Itsellä myös tehontarpeen takia olis uusimisen paikka. Ei ollut aikanaan varaa kunnon prossuun ja näköjään emokin sysip*ska. Asuksen tuotteisiin en enää toista kertaa koske, mutta toivotaan että Ryzen olisi hyvä korvike nykyselle i5.
Saa nähdä miten Intel reagoi
Jos tulee 4c/8t Ryzeneitä alle 200 eurolla myyntiin kuten huhut kertoo niin kuka hemmetti enää mitään 4c/4t Core i5 ostaa ja vielä korkeammalla hinnalla? Heh nythän uutisoitiin jostain 220€ hintaisesta 2-core i3 Kabylake prossusta, aikamoista kuivana asiakkaan hanuriin vetämistä IMHO
Kyllähän nuo Amdn prossut menee pelaamisessa tarpeeksi hyvin oikealla näyttiksellä tänäpäivänäkin vaikkakin intel on selkeästi nopeampi yhden coren sovelluksissa mutta erot on minimalistisia pelikäytössä keskiluokan näyttiksillä
GTX 1070 2200MHz kelloilla kyykytti omaa i5-4590 ihan huolella :/ Toivottavasti Zen sitten jaksaa…
Sorry tulee myöhässä vastaus mutta thermalright ei antanut mitään vastausta koskien AM4-kantaa.
Siinä Blender testejä näköjään. Ja siis Ryzen mitä todennäköisimmin 4ghz kelloilla olisi tuossa ryhmässä selkeä voittaja. Silti täällä jotkut jaksaa tuohon kivikautiseen Sandyyn verrata tätä ryzeniä, täysin käsittämätöntä tohua. Lopettakaa se jo.
Rautalangasta: 3.4 Ghz kellotaajuudella Ryzen on yhtä nopea kuin Skylake ja Kabylake @ 4 Ghz = helvetisti tehokkaampi prosessoriarkkitehtuuri
Voisiko CalEpitanin lapselliset trollit bannata jo täältä?
Olenko sokea, mutta… Eihän tuossa näy Ryzeniä ollenkaan?
Ja mikäköhän kohta tuossa oli nyt trollaamista? Voisitko täsmentää hieman? kiitos
Jaa esitätkö vain tyhmää? Oletko nähnyt kenties demoa AMD:ltä tuon blenderin suhteen Ryzen vs intel ?? Kannattaa vaikka vittu googlata jos löydät jotain.
En ole mitään videoita tai blendauksia katsellut vaan ton kuvan perusteella menin.
Ja Sandyyn en vertaisi Ryzeniä ihan heti, muuten kuin päivitysmielessä. Kaby Lake näyttää kieltämättä vahvalta atm kun todnäk kaikki kivet menee korkkaamatta heittämällä 5GHz. Epäilen vahvasti pystyykö Ryzen samaan.
edit: Ja jos tässä nyt aletaan hiuksia halkomaan, niin onko reilua verrata 400mhz ylikellotettua Ryzeniä alikellotettuihin intelin prossuihin? Kaby lakestakin siivutettu 500mhz veke, aivan taatusti vaikuttaa suorituskykyyn. Ja kaikkihan noi on kellotusprossuja, kuka hullu niitä ajaisi alikelloilla?
tl;dr : Odottelen foorumin virallisia testejä ennen minkään ostamista. Jos rahaa pitää tämmöiseen syytää niin haluan varmistua että saan rahalleni parhaan mahdollisen vastineen.