
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
No tottakai näyttis on pullonkaula siellä. Pointti olikin tollainen normaali tilanne, että onko siellä mitään eroa. Ei varmasti paljoa ja sen toki itsekin tiedän jo etukäteen. Välillä vaan on rasittava lukea testejä, joissa selitetään kuinka toinen CPU on vitusti nopeampi kuin toinen pelikäytössä ja se peli tosiaan on sitten Quake 3 1024×800 resolla. Todellisuudessa ero on pienempi.
Mutta tosiaan omasta mielestäni on myös erittäin tärkeää esittää se, että ei siellä Witcher 3:ssa mitään eroa tule. Erot tulee muualla. Ihan vain noin niinkuin hyvän journalismin mielessä 😉
Ja tosiaan myös tollainen normaali käyttöskenaario mikä alkaa itselläkin olemaan arkipäivää, että softaa on päällä aivan maan saatanasti enkä jaksa enää elää Win-98 AMD Duron aikaa kun kone bootattiin aina ennen kuin alettiin pelaamaan, että varmasti ei ole muistissa mitään paskaa. Tuolla on Spotifyt ja lukematon määrä chrome välilehtiä, pari duuni softaa, mumblet ja systeemit kun pelaan. Ja siellä useammasta ytimestä tai varsinkin hyvästä schedulerista on etua, että ei yht'äkkiä ala peli lagaamaan kun jossain välilehdessä lähtee JS vähän pyörimään.
Streamaajille sitten vielä oma juttunsa niinkuin AMD jo demosikin.
Nämä ovat hyviä pointteja. Softaa on välillä päällä enemmän kuin laki sallii ja silti toivoisi kaiken toimivan sulavasti.
Noctua NH-D15 ja Corsair H115i :comp:
Vertailetko näihin AMD omiin uusiin coolereihin ?
Samalla lailla kuin esim:
"technically Kaby Lake and the Z270 only support 2133 MHz RAM, the rest is overclocked"
Eli ainakin 3200MHz muistia on näkynyt tukevan Asuksen lauta ja 4000 Asrockin laudoissa ollut lukua. Harmi vaan että mitään virallista tietoa (nuo siis pakettien kyljissä lukenut mainoksena) ei vielä oikeastaan ole.
Joo kyllä nuo viraliset taajuudet on ihan vaan virallisia JEDEC-speksejä, mutta niin Kaby Lakella kuin Ryzenillä toimii ylikellotetut taajuudet.
Kaby Lakessa päivittyi muistituki virallisesti DDR4-2400:
Intel® Core™ i7-7700K Processor (8M Cache, up to 4.50 GHz) Product Specifications
Eikö noi Ryzen-CPU't tullu testaajien kätösiin jo viime viikolla? Eli jos tässä niinkö vois jotain päätellä niin Sampsa on parhaillaan ajelemassa ryzen-testejä, ja riippuen siitä miten laajasti aihetta meinaa käsitellä siihen voi mennä todella pitkäänkin. Esim. jos lähtee ajamaan vakaita ylikellotuksia, ja käyttää perinteistä "ei ole vakaa, jos ei kestä primeä 12h" niin junou, aikaa menee. Menikö siihen kabylaken kellotusartikkelin naputteluun viikko vai kaksi? Jotain sellasta.
Itse en myöskään näe mitään järkeä ajella phenom-testejä. Kun on ihan yleisesti tiedossa miten phenomit rinnastu sandyihin, ja kaikki siitä etiäpäin on aikalailla "tuoreessa muistissa". Jos ryzen on vaikka 10% hitaampi/nopeampi Intelin i7 haswellia, niin se kertoo jo todella tarkasti että kuinka paljon nopeampi se on kuin 6c phenomit.
Virallinen review-kit saattaa ehkä näyttää tältä :kahvi:
Eli siellä on jo kiimanen testien ajelu käynnissä. Joko Porissa valot vilkkuu kun Sysop mehustelee jännitteitä kohilleen? :cigar2:
Toki, mutta 1080p resoluutio on edelleen kyllä se yleisesti eniten käytetty, ja siinä on erittäin tärkeää osottaa ne cpu:n vahvuudet ja heikkoudet. Varsinkin kun moni vielä haluaa pelata sillä yli 100 fps jos omistaa 120/144hz näytön. Nämä testit kyllä sitten näyttää ihmisille että kaikki prossut riittää 60 fps pelaamiseen jos eroja alkaa tulla vasta yli 100 fps luvuilla kyseisessä pelissä.
Vähän huonon pelin valitsit, varisnkin kun Witcher3:ssa tulee niitä eroja varsinkin kun I3/I5 ja I7 mallien kesken:
Digitalfoundryn videot aina hyvää ja laadukasta katsottavaa vertailujen vuoksi:
Ei sitä tarvitse mitenkään teoreettisia asetuksia valita mutta olisi aina mielenkiintosempaa nähdä erot 4k/high tasolla esim. kuin tasaiset palkit 4k/ultra/hairworks/hbao++ asetuksilla.
Pelitesteihin aion kiinnittää erityistä huomiota, eli tulossa v2.0 ja kokemuksia pureskeltu sitten Kaby Lake -artikkelin :tup:
Full HD eli 1920×1080-resoluutio käytössä
Varmasti 1080p on mielekkäin reso, kun prossujen tehoja vertaillaan (toki joku 720p erot kasvais vielä ehkä) ja monelle vielä täyttä todellisuutta tuo "Full HD":rofl:
Toki yksi testi 4K-resoluutiolla pelissä jossa erot tulevat selvimmin esille olisi plussaa!:tup:
Sitten varmaan se Witcher olis hyvä, mutta tosi vaikea saada kaupungissa tasaista testiä kun on "elävä" kaupunki joka aiheuttaa satunnaisuutta testiin riippuen mitä ne asukkaat puuhaa ja sitä prossukuormaa kun ne asukkaat miettii asioita. Eli ei se ehkä ollutkaan hyvä testi.
Watch Dogs 2 on erinomainen cpu testipeli, kuten esim näissäkin videoissa käy ilmi
Juu kyllähän noita eroja I5 ja I7 välillä tulee useinkin. Suurin osa peleistä kyllä jakautuu 8:lle threadille mitä ite on tarkastellu prosesseja. Se onkin sitte kiinnostavaa nähdä miten esim I7-7700k vastaan AMD:n 6 ja 8 ytimiset toimivat peleissä. Riittääkö se että on oikeat ytimet vastaan hyperthreading vai riittääkö 7700k:n kovat kellot. Noh sehän tietysti riippuu peleistä.
Outs… Kai täällä nyt on jo kaikki tajunnut, että jos pelaa vielä FHD resolla niin se seuraava 300€ SER-budjettia kannattaa laittaa uuteen näyttöön eikä kahteen tai neljään lisäytimeen.
Siis noin niinkuin ihan oikeasti, high-end CPU:t, high-end GPU:t ja low-end näyttö? Toivottavasti nyt edes jotain testiä "high-end" näytöllä. Ja en tosiaan laske tätä omaa 27" 2560×1440 PLS paneelia, jonka ostin 4 vuotta sitten 350€, laske high-end vehkeeksi.
Sitten ehkä siirrytään strategiapeleillä testaamiseen jos pitää 4klla saada cpu pullonkauloja fpsään.
Ei ollut välttämättä tarkoitus saada pullonkaulaksi CPU:ta vaan ihan vain todeta, että mikä ero on 200€ vs 400€ vs 1200€ kivellä normaalissa skenaariossa. Varsinkin jos on valmis laittamaan 400€ (puhumattakaan 1200€) kiveen niin ei siellä pöydällä varmaan enää mittää kuvaputkea ole?
Näinhän se on , muttakun oikeastaan noita näyttöjä pitäisi olla sitten kaksi, 4k näyttö hienoilla graafisille peleille, ja se joku 1080p näyttö 144hz+ näyttö räiskintäpeleille.
Jos tää GTX 1070 juuri riittää 1080p @ 75 Hz pelailuun tinkimättä asetuksista, niin ei se varmasti riittää samaan suuremmalla resoluutiolla. Hinta noissa >60 Hz 1440p näytöissä on myös sen verran kova, että ei kiinnosta vielä. Toisaalta 1080p näytöt ovat nyt halpoja ja jos valitsee oikein, niin voi saada oikein passelia pienellä rahalla.
Jos aikoo pelata tinkimättä ollenkaan asetuksista, niin sitten täytyy olla kyllä valmis päivittämään graffakorttia ja muutakin aikamoisen tiuhaan tahtiin. Itselläni riitti 1080p:llä gtx 970 pitkälle, mutta kun siirryin 1440p:hen niin siirryin aika nopeasti 1070:een, joka nyt tällä hetkellä tuntuu piisaavan nykimättömään pelikokemukseen.
Mieluummin viilaan pelin asetuksia (usein ei huomaa pelattaessa käytännössä ollenkaan) kuin että olisin heti päivittämässä uutta rautaa tilalle, jos peli ei pyörikään täpöillä detaljeilla.
Kun testataan CPUita eikä GPUita, silloin pitää tilanteen olla CPU- eikä GPU-rajoitteinen, että ne CPUiden erot tulee esille.
Itseasiassa ne testit jotka vaatii GPU:n voisi melkein dropata pois CPU artikkeleista? 😉
Monia kiinostaa pelisuorituskyky cpu-rajoitteisissa tilanteissa melkoisesti myös. Sitä on paha testata millään synteettisillä kuormilla. Harvat harrastajat prossuja hankkivat aikomatta ollenkaan pelata:p
Onko mahdollista ajaa testejä myös 2560×1440 resolla?
[offtopic]
Miksi?
Ihan saman työn se CPU tekee resoluutiosta riippumatta; kaikki resoluutioriippuvainen työ on GPUn hommaa, ja tässä on kyse CPU-testistä.
[/offtopic]
Jos tässä nyt testiasioita toivotaan, niin strategiapelien lataus/vuoroajat olisivat edelleen hyviä cpu-testissä kun 3d-pelit eivät niin cpu riippuvaisia ole. Vähemmän AI:n mietiskelyn odottelua on asia, josta voisi prossussa maksaakin.
Anteeksi, jos loukkasin kommentilla. FPS jossain peleissä on 1440p resoluutiolla sama kun taas 1080p eroja tulee. Tämän perusteella voisi päätellä riittääkö 200e prossu, ettei tarvi 500e prossua ostaa.
Tästä nyt ei ole mitään hyötyä, jos sulla ei ole juuri samaa näytönohjainta millä testit ajetaan.
Parempi katsoa mitä se CPU kulkee ja sitten etsiä sellainen näytönohjain joka pääsee halutulle FPS tasolle halutulla resoluutiolla.
[offtopic]
Mikä tässä seuraavassa lauseessani on vaikea ymmärtää:
Ihan yhtä hyvin voit katsoa sen siitä 1080p-resoluutiolla ajetusta testistä, että pystyykö se 200e CPU pyörittämään peliä haluamallasi ruudunpiirtotaajuudella vai ei.
1440p-resoluutioon tarvit vaan järeämmän näyttiksen kun 1080p-resoluutioon.
[/offtopic]
Kannattaa myös hieman pohtia mistä näkökulmasta kirjoittaa artikkelia. Onko kyseessä tekninen artikkeli uuden arkkitehtuurin ominaisuuksista vai 'pelkkä' tuotetesti?
Teknisen artikkelin kirjoittaminen vaatii kovaa osaamista. Sen ohella, että esittelee valmistajan markkinointiväitteet, ne pitäisi pystyä myös avaamaan ja analysoimaan. Synteettisiä testejä ja käytännön sovelluksia. Pohdintaa kuinka schedulerin muutokset ja välimuisit vaikuttaa jne. Olen huomannut, että aika harva tietotekniikkasivusto maailmassa kunnolla pystyy tähän.
Tuotetestit ovat sitten helpompia. Näissäkin pitää muistaa se punainen lanka. Millä käyttäjäryhmälle prosesseroita markkinoidaan ja ketkä niitä ostavat. Ryzen on high end destop prossu. Niille tyypillisiä sovelluksia on pelit, mallinnus, sovelluskehitys, videon encodaus jne. Raskaita sovelluksia. Serveripuolen tuotteita nämä eivät kuitenkaan ole. Myöhemmin tulee varmasti palvelintuotteet ja niihin soveltuvat emot, joten ne testit voi jättää tästä artikkelista pois.
AMD Ryzen 7 1700X效能曝光,Intel要小心了
Jotain Ryzen 7 X1700 touhua.
Pelitestit ehdottomasti Full HD resolla ja lisäksi grafiikka-asetukset sellaisiksi, että fps keskiarvo olisi n.144. Ne jotka haluvat pelata sillä 60fps 4k:lla tai 60fps 1440p:llä, ei kannata ostaa sitä tehokasta prossua, koska tuohon riittää joku i5 tai jopa i3 helposti.
Hyvältä näyttää, toivotaan että ei ole feikki. :tup:
Hurjia lukuja. Mikäs tuon 1700X ja 1800X ero nyt olikaan, korkeampi kellotaajuus? Mutta jos molemmissa on kuitenkin tuo automaattinen kellojennosto niin onko niissä sitten lopulta yhtään mitään eroa?
Nimenomaan. Oma FX-8350 ei oikein suoriudu tästä 144+ fps kovin hyvin, mutta 60 fps ei ole mikään ongelma. Muuten ei oikein olisi tarvetta uudelle prossulle.
Varmaankin ainakin paremmiksi binnauksessa todetut piirit. Aika näyttää minkäluokan eroja niiden välille tulee, tuskin hirmuisia.
Onkohan näissä ja tulevissa malleissa eroa virtualisointikyvyn kanssa. Vrt intelin vt-d vain non-k prossuissa.
Sama homma mulla, tää nykynen i5 riittää kyllä 60 fps mut ei enää 144.
Ööhhh.. Itse en näe tuolla mitään? Onko mennyt jo menojaan vai onko mulla perunat silmien tilalla?
Taisi mennä menojaan, Cinebench single-threaded score 154 muistui mieleeni, ja jotain muitakin screenshotetteja siellä oli eri benchmarkeista.
Avasin linkin 30min sit ja toimi yhä. 😀
Koskas tästä lavetista se NDA loppuikaan, 28.pvä?
AMD Ryzen 7 1700X效能曝光,Intel要小心了
Kyllä, jos päivittää koko koneen aina kerralla. Prosessorien kehitys vain ollut viimeaikoina sen verran hidasta, että pelikäytössä kannattaa yleensä ostaa tarpeeksi nopea prosessori lähitulevaisuuttakin varten ja päivittää pelkkää näytönohjainta.
Itselle pisti silmään tuo naurettavan pieni coren jännite
Huomasin saman mutta paljon tuolla Intelin 5960X on jännitteet?
Edit: The i7-5960X for reference is a 3.0 GHz base clock CPU with 8 cores, with a stock load voltage around 1.050 volts.
Videocardzilla on nuo kuvat:
Breaking news: AMD Ryzen 7 1700X pictured and tested | VideoCardz.com
Tuo firestrike on ajettu 2017-02-25 :think: