io-tech tutustui Lontoossa tuoreeltaan Samsungin uusiin Galaxy S8 -lippulaivapuhelimiin.

Samsung esitteli uudet Galaxy S8- ja Galaxy S8+ –älypuhelimensa 29. maaliskuuta Lontoossa ja New Yorkissa samanaikaisesti järjestetyissä Unpacked-tilaisuuksissa. Kyseessä on ehdottomasti alkuvuoden huhutuin ja puhutuin älypuhelinjulkistus ja samalla Samsungille kasvojen pesun paikka viimesyksyisen Galaxy Note 7 –katastrofin jälkeen.

io-tech matkusti keskiviikkona Lontooseen seuraamaan paikanpäälle Unpacked 2017 –tilaisuutta sekä Galaxy S8 –mallien julkaisua. Julkaisun jälkeen pääsimme ottamaan ensituntumat molemmista uutuuspuhelimista.

Galaxy S8 –perusmallissa on 5,8-tuumainen näyttö, eli sen koko on kasvanut huimat 0,7 tuumaa Galaxy S7:ään verrattuna. Näyttö on laitteen etupuolella entistä keskeisemmässä roolissa, sillä sen reunat ovat huomattavasti aiempaa pienemmät. Kädessä Galaxy S8 tuntuu erittäin miellyttävälle ja laadukkaalle. Muotoilu on sulavan pyöristettyä, joten käyttömukavuus on hyvällä tasolla.

5,8-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi Galaxy S8 tuntuu kokoistaan pienemmältä. Mukanani olleen 5,1-tuumaisen Huawei P10:n rinnalla Galaxy S8 ei vaikuttanut juurikaan isommalta. GS8:n käsittely yhdellä kädellä onnistui jopa yllättävän sujuvasti. Äkkiseltään ei tule mieleen toista yhtä isolla näytöllä varustettua puhelinta, joka pystyisi samaan.

Vaikka Galaxy S8:n muotoilussa on sukunäköä edeltäjämalleihin nähden, näyttää laite selkeästi modernimmalta uuden sukupolven laitteelta. Suurikokoinen kaarevareunainen ja kulmista loivasti pyöristetty näyttö näyttää futuristiselta ja oli ainakin ensitapaamisella todellinen katseenvangitsija. Se näyttää vakuuttavalta herätessään eloon sysimustasta lähtötilanteesta ja aiheuttaa ihastusta samalla tavalla kuin Xiaomi Mi MIX:n ja LG G6:n näytöt.

Galaxy S8:n 5,8-tuumainen ”Infinity Display” -näyttö perustuu kaarevaan Super AMOLED –tekniikkaan ja sen kuvasuhde on poikkeuksellinen 18,5:9 (tai 9:18,5, jos näyttöä ajatellaan pystyasennossa pidettävänä). Käytännössä tämä tarkoittaa epätavallista 1440 x 2960 pikselin resoluutiota, joka on korkeussuunnassa 400 pikseliä tavallista QHD-tarkkuutta (1440 x 2560) enemmän.

Tavallista laajemman kuvasuhteen ansiosta näyttö on saatu venytettyä lähemmäs laitteen päätyjä ilman, että puhelimen leveys on karannut epäkäytännöllisen suureksi. Juuri leveysmitalla on keskeinen rooli puhelimen yhden käden käsiteltävyyden kannalta. Toisaalta korkeussuunnassa Galaxy S8:n näyttöä on entistä hankalampi kurotella yhden käden otteella, vaikkakin kapeaa laitetta tuntui olevan yllättävän helppo liikutella yhden käden sormien varassa.

Muotoilultaan Galaxy S8+ on käytännössä identtinen pienemmän sisarmallinsa kanssa. Suurimpana erona ovat ulkomitat, isompi akku sekä 0,4 tuumaa suurempi näyttö. Sisarmallin tapaan myös GS8+ tuntuu kädessä laadukkaalta ja pyöristetyt muodot istuvat kouraan mukavasti.

Kyseessä on suurikokoinen puhelin, mutta ulkomitat ovat siitä huolimatta huomattavan kompaktit muihin saman näyttökoon puhelimiin nähden. Kyseessä on eittämättä käsiteltävyydeltään markkinoiden paras yli kuusituumainen älypuhelin.

Galaxy S8+:n 6,2-tuumaisen ”Infinity Display” -näytön tarkkuus (1440 x 2960) on sama kuin pienemmässä sisarmallissa ja myös näyttötekniikka on samaa (kaarevareunainen Super AMOLED). Suuri, reunoille kaartuva ja pystysuunnassa korkea näyttö tarjoaa aivan uudenlaisen käyttökokemuksen, jollaiseen en ole aiemmin missään puhelimessa törmännyt. Pidempi testijakso tulee näyttämään, onko siitä käytössä todellista etua.

Molempien Galaxy S8 –mallien näytön yläpuolelle jäävä kaistale on hyvin kapea, mutta siihen on siitä huolimatta sijoitettu paljon tekniikkaa. Ehkäpä mielenkiintoisin uusi ominaisuus on infrapunatekniikkaa käyttävä iiristunnistin, jota käyttäjä voi hyödyntää puhelimen lukituksen avaamiseen. Testasin iiristunnistuksen toimintaa nopeasti hämärässä esittelytilassa ja se tuntui toimivan melko luotettavasti ja vaivattomasti.

GS8-mallien etukameran tarkkuus on kasvanut kahdeksaan megapikseliin ja sen ominaisuuksiin kuuluu valovoimainen (f1.7) automaattitarkenteinen objektiivi. Kamera käyttää joko Sonyn IMX320- tai Samsungin S5K3H1-sensoria.

Myös näytön alapuolinen kaistale on molemmissa Galaxy S8 –malleissa hyvin kapea, josta johtuen Samsungin puhelimille suorastaan ikonisesta fyysisestä kotinäppäimestä on luovuttu. Navigointipainikkeet sijaitsevat nyt tavallista laajemmalla kuvasuhteella varustetun näytön alaosassa ja Samsung on antanut painikeikoneille oman varsin futuristisen ulkoasun. Näppäinten asettelua (paluunäppäin vasemmalla vaiko oikealla) voi vaihtaa puhelimen asetuksista. Lisäksi keskimmäisenä sijaitseva kotinäppäin on aina toiminnassa ja useimmiten näkyvissä ja se tukee paineentunnistusta. Samsung on toteuttanut värähtävän painallusvasteen, joka muistuttaa melko paljon iPhone 7 –mallien vastaavaa.

Alapäätyyn on sijoitettu USB 3.1 –nopeutta tukeva USB Type-C –liitäntä sekä monien onneksi myös perinteinen 3,5 mm ääniliitäntä.

Takapuolelta Galaxy S8 näyttää huomattavasti tavanomaisemmalta kuin edestä. Asiaan perehtymätön saattaa jopa sekoittaa sen Galaxy S7 –malliin. Myös takakuorta peittävä Gorilla Glass 5 -lasi kaartuu etupuolen lasin kanssa symmetrisesti laitteen kylkiin. Totesimme kaikkien värivaihtoehtojen mustaa lukuun ottamatta keräävän erittäin herkästi näkyviä sormenjälkiä itseensä.

Takakuoreen kameran viereen sijoitettu sormenjälkitunnistin aiheutti ainakin ensituntumien perusteella hieman ihmetystä, sillä tunnistinta käyttäessä sormella tulee helposti tökittyä kameran suojalinssin pintaa. Lisäksi se sijaitsee pitkässä puhelimessa turhan ylhäällä ollakseen sopivasti sormen ulottuvilla.

GS8:ssa lasisen takakuoren alla sijaitseva akku on kooltaan 3000 mAh, kun taasen plus-versiossa akun kapasiteetti on 3500 mAh. Näyttökokoon verrattuna akkujen kapasiteetit ovat varsin maltillisia ja Samsung onkin pelannut selvästi varman päälle Note 7:n ongelmista viisastuneena. Edeltäjämallien tapaan myös molemmat Galaxy S8 –mallit tukevat langatonta latausta. Lisävarusteena myytävällä Samsungin omalla laturilla se onnistuu jopa pikana.

Galaxy S8 –mallien takakamera on teknisiltä ominaisuuksiltaan melko samankaltainen edeltäjämallien kameroiden kanssa. 12 megapikselin kuvasensori rakentuu tavanomaista suurikokoisemmista 1,4 mikrometrin pikseleistä, joista jokaisen yhteydessä on vaiheentunnistukseen perustuva tarkennusdiodi. Sensorin malli on joko Sony IMX333 tai Samsung S5K2L2 ISOCELL. Lisäksi tarkennuksessa käytetään myös erillistä lasersensoria. Takakameran 27 mm:n objektiivin aukkosuhde on valovoimainen f1.7 ja se on varustettu optisella kuvanvakaimella. Uutena ominaisuutena se kykenee nyt muodostamaan kuvan useammasta peräkkäin otetusta kuvasta hieman Googlen Pixel-puhelimien tapaan. Kamera kykenee myös tallentamaan high-end-puhelimelle tyypilliseen tapaan 4K-videokuvaa.

Ohjelmistopuolella suuri uudistus on viime viikolla julkistettu Bixby, joka on Samsungin uusi käyttöliittymään integroitu älykäs virtuaaliavustaja. Se perustuu Samsungin viime syksynä itselleen hankkiman Viv:n kehittämään tekniikkaan, joka hyödyntää mm. koneoppimista ja tekoälyä. Samsung on ilmoittanut Bixbyn olevan tulevaisuudessa keskeinen osa yrityksen kaikkea kodinelektroniikkaa puhelimista älytelevisioihin ja jääkaappeihin.

Galaxy S8 –puhelimissa Bixby koostuu Vision-, Voice- ja Home-ominaisuuksista, joista ensin mainittu mahdollistaa kameran kautta kuvatun sisällön tunnistamisen, toinen äänihaut ja –komennot sekä kolmas on puhelimen vasemmasta kyljestä löytyvällä erillisellä näppäimellä avautuva erilaisia mukautuvia toimintokortteja sisältävä mukautuva näkymä, joka muistuttaa hieman Google Now –näkymää.

Esittelytilassa emme päässeet vielä tutustumaan Bixbyn toimintaan syvällisemmin, mutta tiedossa on, että aluksi puheohjaus tukee vain korean kieltä ja toukokuussa tuleva päivitys lisää tuen englannille. Suomenkielen tukea ei tällä tietoa ole luvassa ainakaan kuluvan vuoden aikana. Osaamme kertoa Bixbyn toiminnasta tarkemmin, kunhan saamme puhelimen testikäyttöön.

Kokeilimme pikaisesti myös Galaxy S8 –malleille tarjolle tulevaa 149 euron hintaista Samsung Dex –telakkaa, joka hieman Microsoftin Continuum-ominaisuuden tapaan tarjoaa mahdollisuuden puhelimen käyttämisen pöytäkoneen tavoin. Dex-telakasta löytyy paikka puhelimelle sekä tarvittavat USB-, HDMI- ja verkkoliitännät näytön sekä ohjauslaitteiden kytkemiseksi. Järjestelmä käynnistyy puhelimen kytkemisen jälkeen muutamassa sekunnissa ja se näyttää sovellukset näytöllä tietokonemaisissa ikkunoissa sekä tukee täyttä moniajoa. Työpöytätilaa tukemattomat sovellukset näkyvät ikkunoissa samalta kuin puhelimen näytöllä. Dexin todelliseen toimivuuteen voi kuitenkin ottaa kantaa vasta sitten, kun sitä pääsee käyttämään rauhassa normaaleissa käyttötilanteissa.

Suomessa uudet Galaxy S8 –mallit tulevat saataville huhtikuun 29. päivä 829 ja 929 euron suositushintaan. Ennakkotilattavissa ne ovat välittömästi ja ennakkotilattujen laitteiden toimitukset alkavat viikkoa aiemmin (20. huhtikuuta). Värivaihtoehtoja ovat Orchid Grey, Arctic Silver ja Midnight black. io-techin Galaxy S8 –testiartikkeli on todennäköisesti (testikappaleiden saapumisaikataulusta riippuen) luvassa ennen huhtikuun loppua.

This site uses XenWord.
;