io-tech kokeili Honor 10 Lite -älypuhelinta.

Huawei-konsernin puhelintarjonta on ollut viimeiset pari vuotta paikoin melkoista sekasotkua, sillä samasta hintaluokasta on löytynyt samanaikaisesti useita hyvin samankaltaisia malleja, eikä nimeäminenkään ole ollut aina loogisimmasta päästä. Viimeisen vuoden ajan yritys on pyrkinyt tekemään lisää pesäeroa Huawei- ja Honor-brändiensä välille myös Suomessa, mutta punainen lanka on tuntunut olevan ainakin toistaiseksi hieman hukassa. Honorin on tarkoitus olla nuorekkaampi ja trendikkäämpi brändi, mutta käytännön tasolla erot ovat olleet pääosin marginaalisia.

Honorin edullisemman pään malleista suosituimpia ovat olleet viime vuosina huippumallin Lite-versiot, joita on ollut Suomessa tarjolla kolmesta viimeisimmästä sukupolvesta. Neljättä sukupolvea edustava Honor 10 Lite julkaistiin Kiinassa marraskuun lopulla ja Suomessa se tuli kauppoihin tammikuun 8. päivä 249 euron suositushintaan. ”Isovelimalli” Honor 10 julkaistiin Euroopassa viime vuoden toukokuussa ja sen hinta on tippunut nykyisellään jo alle 300 euroon, joka asettaa Lite-version hieman erikoiseen asemaan.

Testasimme aiemmin tämän vuoden alussa Huawein uutta P Smart 2019 –mallia, joka on paperilla teknisesti lähestulkoon identtinen Honor 10 Liten kanssa. Tästä syystä emme lähde tässä artikkelissa testaamaan laitetta täydellä mittakaavalla, vaan tarkastelemme sen sijaan lähinnä eroavaisuuksia laitteiden välillä. Pohjalle on hyvä lukea aiempi Huawei P Smart 2019 –artikkelimme.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Honor 10 Liten pakkaus on brändille tyypillisesti turkoosi. Paketin toimitussisältöön kuuluu puhelimen lisäksi micro-USB-kaapeli, 10 watin verkkovirtalaturi, korttipaikan irrotustyökalu sekä tapuisa läpinäkyvä suojakuori. Testikappaleestamme puuttui käyttöohjeet, jotka kuuluvat myyntiversioiden toimitussisältöön.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Honor 10 Lite muistuttaa enemmän konsernisisarus P Smart 2019:ta kuin edeltäjämalli Honor 9 Liteä. Etupuoli on suorastaan identtinen P Smartin kanssa ja takakuoren asettelustakin sukulaisuuden huomaa välittömästi. Muotoilullisina ja rakenteellisina eroina P Smartiin nähden kyljet eivät ole yhtenäistä osaa takakuoren kanssa ja kylkien muotoilu on aavistuksen kulmikkaampi ja ohuempi, joka tekee Honor 10 Litestä hieman solakamman tuntuisen kädessä.

Edeltäjään nähden ulkonäkö on modernisoitunut etupuolella selvästi, sillä näytön kehykset ovat kutistuneet selvästi pienemmiksi. Muotoilullisia yhteneväisyyksiä pitää muutoinkin hakemalla hakea, sillä sekä kylkien että takakuoren muotoilu on muuttunut.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 154,8 x 73,6 x 8 mm
  • Paino: 162 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,1 %

Edeltäjämalli Honor 9 Liteen verrattuna ulkomitat ovat kasvaneet havaittavasti, joka ei ole kaikkien mieleen. Pituutta on tullut lisää 3,8 mm ja leveyttä 1,7 mm. Paksuus on kasvanut 0,4 mm ja paino 13 grammaa.

Vuoden 2019 P Smartiin verrattuna ulkomitoissa on pieniä ja varsin merkityksettömiä eroja. Honor 10 Liten pituus on 0,4 mm pienempi, mutta leveyttä on vastaavasti 0,2 mm enemmän. Paksuus on täysin sama. Painoa Honorilla on kaksi grammaa enemmän. Omassa näyttökoko- ja hintaluokassaan Honor 10 Lite on markkinoiden pienemmästä päästä.

Äkkiseltään katsottuna Honor 10 Liten materiaalit ovat sentään pysyneet samoina kuin edeltäjämallissa, mutta sekään ei pidä paikkaansa. Siinä missä edeltäjän kehys oli metallia ja takakuori lasia, on uusimmassa sukupolvessa siirrytty molempien osien suhteen muovin käyttöön. Takakuoren pudotuskestävyyden kannalta muutos saattaa tarkoittaa hyvää, mutta laaduntunnun kannalta on menty takapakkia. Positiivista on, että muovin käytöstä huolimatta rakenne tuntuu varsin tukevalta, eikä elä juuri lainkaan väänneltäessä.

Muovipinta on luonnollisesti lasia herkempi naarmuuntumaan, joka nähtiin hyvin P Smartin takakuoressa jo runsaan viikon käytön jälkeen. Honor 10 Lite ei ollut io-techin päivittäisessä käytössä, mutta varovaisten naarmutustestien perusteella takakuoren muovi vaikuttaisi olevan yhtä pehmeää ja herkkää naarmuuntumaan kuin P Smartin muovikuori. Lisäksi kiiltävä pinta kerää herkästi sormenjälkiä.

Suomessa Honor 10 Lite on myynnissä kolmena eri värivaihtoehtona – mustana, kaksivärisenä sini-valkoisena sekä testikappaleemme edustamana safiirinsinisenä.

Honor 10 Liten ja P Smartin ylä- ja alapääty ovat sisällön ja asettelun suhteen identtisiä keskenään. Totesimme jopa, että Honor 10 Liten korttikelkka sopii P Smartin sisään. Miinusta tulee myös Honor 10 Liten tapauksessa micro-USB-liitännästä, joka ei ole enää nykypäivää.

Puhelimen yläosassa näyttö yltää lähes ylänurkkiin saakka, sillä etukamera on sijoitettu pienikokoiseen loveen ja kuulokeaukko näyttölasia kiertävään muovireunukseen. Edeltäjämallin kaksoiskameraratkaisusta on luovuttu ja hyvin pienikokoiseen näyttöloveen on sijoitettu 24 megapikselin etukamera (f2.0).

Etukameran resoluutio on siis kolminkertainen P Smartiin verrattuna, mutta käytännön hyöty ei ole erityisen merkittävä. Suuresta megapikselimäärästä huolimatta etukameran kuvanlaatu ei ole erityisen kummoinen ja kuvanlaadun toivoisi olevan terävämpää ja tarkempaa.

Keskeisimmiltä rautaominaisuuksiltaan Honor 10 Lite on identtinen P Smart 2019:n kanssa. Kirin 710 –järjestelmäpiirin parina on kolme gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Akun kapasiteetti on kasvanut edeltäjämallista yli 10 %:lla (400 mAh), joka on hyvä kehityssuunta. Pikalataus ei valitettavasti ole tuettuna.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 710 –järjestelmäpiiri (4 x 2,2 GHz Cortex-A73, 4 x 1,7 GHz Cortex-A53, Mali-G51 MP4 GPU)
  • 3 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana noin 51 Gt), muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • 6 LTE-yhteydet (300/50 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, Beidou, NFC
  • 3400 mAh akku, micro-USB 2.0, 10 watin lataus

 

Honor 10 Liten 6,21-tuumainen IPS-näyttö on ainakin päällisin puolin identtinen P Smartin näytön kanssa. Edeltäjä Honor 9 Liteen nähden näyttökoko on kasvanut huomattavasti 5,65 tuumasta 6,21 tuumaan, joskin osa kasvusta menee muuttuneen kuvasuhteen (18:9 à19,5:9) piikkiin. Näytön koon suhteen epäröiville mainittakoon, että toisin kuin P Smartissa, Honor 10 Litessä on ohjelmistopuolella tarjolla yhden käden käyttötila.

Näytön yläreunassa on näyttölovi, jonka toteutus on suunnilleen hillityin mahdollinen. Halutessaan käyttäjä voi ”piilottaa” loven näytön asetuksista, eli rajata ilmoitusrivin mustaksi ja näytön sisällön loven ulkopuolelle. Rajaus ei erotu IPS-näytöllä mustista reunuksista, jos näytön pinnasta ei heijastu valoa sopivassa kulmassa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,21″ IPS LCD -näyttö
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 415 PPI
  • Reunoilta pyöristetty suojalasi
  • Silmäystävällinen tila

Näytön kuvanlaatua koskevat tismalleen samat havainnot kuin P Smartissa. Vakioasetuksilla värintoisto on sinertävää, mutta kuvan saa huomattavasti luonnollisemmaksi asetuksista säätämällä. Kirkkaus on perustasoa ja tummat sävyt toistuvat kohtalaisen hyvin. Näyttöloven reunoilla on havaittavissa pientä ”käänteistä valovuotoa”, eli muuta näyttöä himmeämpää taustavalaistusta.

 

Kamera

Honor 10 Liten takakamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa. Toisin kuin ”isoveli” Honor 10:ssä, kaksoiskamerat on sijoitettu vaakasuunnan sijaan pystysuuntaisesti. Asettelu ja sijainti on tismalleen sama kuin P Smartissa – ainoastaan kehyksen muotoilu on erilainen. Salama on sijoitettu kaksoiskameroiden alapuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 13 megapikselin pääkamera, f1.8
  • 2 megapikselin lisäkamera syvyystietojen mittaamiseen
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 ja 60 FPS

Perustoteutukseltaan takakamera on pysynyt vastaavana kuin edeltäjämallissa – pääkameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja kahden megapikselin lisäkamera huolehtii syvyysterävyysefektin luomisesta siihen tarkoitetussa kuvaustilassa. Videotallennus onnistuu korkeimmillaan 1080p 60 FPS –laadulla, vaikka monet kilpailijat kykenevät jo 4K-tarkkuuteen.

Honor 10 Liten kamerasovellus on käytännössä identtinen P Smart 2019:n ja konsernin muiden viimeaikaisten puhelimien kanssa. Vielä Honor 9 Litestä löytyneestä erillisestä kuvaustilavalikosta on luovuttu ja kuvaustilat on nyt listattu pystysuunnassa suljinpainikkeen vieressä, joka on kokonaisuutena käytettävyyden kannalta huono kehityssuunta.

Vasemman reunan pikakuvakkeiden joukossa on AI-tekoälytilan aktivointipainike, joka on uusi ominaisuus sitten edeltäjämallin. Edeltäjään nähden uutta on myös Yö-tila, joka mahdollistaa konsernin kalliimpien puhelimien tapaan tärähtämättömien kuvien ottamisen heikossa valossa pitkällä suljinajalla. Yö-tilan jälki ei kuitenkaan ole samaa tasoa kalliimpien mallien kanssa.

Käytännön tilanteissa otettujen mallikuvien sijaan päätimme vertailla Honor 10 Liteä P Smart 2019:ta, koska molemmat laitteet käyttävät ainakin teknisesti identtistä kameraa. Otimme vertailuun mukaan myös edeltäjämalli Honor 9 Liten ja nappasimme vertailukuvat päivänvalossa ja iltahämärässä.

Kuten raudankin puolesta jo saattoi odottaa, Honor 10 Liten ja P Smartin kameroilla otetut kuvat ovat hyvin samankaltaisia ja eroja saa etsimällä etsiä. Kuvaprosessoinnissa on ehkä pieniä eroja, sillä ainakin päiväkuvassa Honor 10 Liten otos vaikuttaisi olevan aavistuksen kontrastikkaampi ja värikylläisempi. Myös hämärässä erot ovat hyvin pieniä ja lähestulkoon merkityksettömiä. Yleisesti ottaen kuvanlaatu on valoisassa käyttökelpoista perustasoa ja hämärässä heikohkoa.

Edeltäjämalliin nähden kuvaan on tullut hyvässä valaistuksessa hieman lisää yksityiskohtia ja parempi dynamiikka. Suurempi ero näkyy hämärässä, jolloin Honor 10 Litellä otetut kuvat ovat huomattavasti edeltäjämallia valoisampia ja myös värintoistoltaan aavistuksen parempia.

 

Käyttöjärjestelmä & suorituskyky

Honor 10 Lite on varustettu Android 9 Pie –käyttöjärjestelmällä sekä EMUI 9.0.1 –käyttöliittymällä. Edeltäjämalliin EMUI 8 -käyttöliittymäversioon nähden visuaaliset muutokset ovat melko maltillisia ja ne näkyvät lähinnä yksityiskohtien värivalinnoissa sekä joidenkin toimintojen siirtymisenä näytön ylälaidasta alareunaan paremmin käden ulottuville.

Honor 10 Lite –testikappaleessamme oli helmikuun puolivälissä varustettu lokakuun tietoturvakorjauksilla, jota ei voi pitää erityisen hyvänä suorituksena edes edullisemman hintaluokan puhelimessa. Honor ei myöskään ole toistaiseksi antanut mitään päivityslupauksia 10 Litelle, joka ei myöskään ole hyvä asia. Tältä osin Android Enterprise Recommended –ohjelmaan kuuluva Huawei P Smart 2019 vetää siis pidemmän korren. Vertailun vuoksi P Smartiin oli tätä kirjoittaessa saapunut tammikuun tietoturvakorjaukset.

Honor 10 Liten käytännön suorituskyky on pääosin hyvää. Käyttöliittymän siirtymissä ja sovellusten avaamisessa 10 Lite toimii yhtä nopeasti tai aavistuksen nopemmin kuin edeltäjämallinsa, mutta erot ovat varsin pieniä. P Smart 2019:n kanssa nopeus on identtistä. Lyhyen testailun perusteella taustalla olevien sovellusten hallinta vaikuttaisi olevan samaan tapaan erittäin aggressiivista kuin P Smartissa.

Suorituskykyä koskevat samat huomiot kuin P Smartia. 12 nanometrin prosessilla valmistettava Kirin 710 –järjestelmäpiiri tarjoaa merkittävän suorituskykyparannuksen edeltäjämallin Kirin 659 –piiriin nähden. Prosessorisuorituskyky on Cortex-A73-ytimien ansiosta jopa yli kaksinkertaistunut ja grafiikkasuorituskyky paikoin jopa kolminkertaistunut. 250 euron hintaluokassa suorituskyky onkin nyt varsin hyvää. Prosessorisuorituskyky on suunnilleen samaa tasoa Snapdragon 660 –piirillisten laitteiden kanssa ja grafiikkasuorituskyky jää puolestaan Snapdragon 636- ja 660-piirien välimaastoon.

Akunkestoa ei testattu, mutta sen voi arvella olevan identtistä P Smartin kanssa yhteneväisestä toteutuksesta johtuen.

 

Yhteenveto

Kokeilumme perusteella Honor 10 Liteä koskevat lähes kaikki samat huomiot, jotka toimme esille jo Huawei P Smart 2019 –puhelimen yhteydessä. Honor 10 Liten pohjalta on helppo tehdä johtopäätös, että brändin suurin merkitys tällä hetkellä on lisätä konsernin puhelinmyyntiä enemmän on parempi –periaatteella. Todellista lisäarvoa antavia eroja esimerkiksi Honor 10 Liten ja P Smart 2019:n väliltä on teknisien ominaisuuksien osalta lähes mahdotonta löytää.

Valinta Honor 10 Liten ja Huawei P Smart 2019:n välillä on tehtävä lähinnä takakuoren ulkonäön, etukameran tarkkuuden ja ohjelmiston päivitystuen perusteella. Honorin etukamera on nimellistarkkuudeltaan parempi ja softapuolelta löytyy tuki yhden käden käyttötilalle. P Smartissa on puolestaan taatut päivitykset Android Enterprise Recommended –sertifioinnin myötä.

Huawein sisarmallin tapaan Honor 10 Lite on kelpo puhelin runsaan 200 euron hintaluokassa, mutta sen varsinainen suositteleminen on hankalaa. Kun ottaa huomioon, että saman brändin täysiveristä ja huomattavasti järeämmin varusteltua Honor 10 –mallia saa vain muutamaa kymppiä korkeampaan hintaan, on Lite-version hankkimista on erittäin hankala perustella järkisyin. Honor 10 Liteä voikin kutsua eräänlaiseksi emoyrityksen mallistopolitiikan uhriksi.

Plussaa

  • Miellyttävä muotoilu ja tukevahko rakenne
  • Muovinen takakuori sietää pudotuksia lasia paremmin
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde sekä pienikokoinen näyttölovi
  • Tallennustila tässä hintaluokassa
  • Kirin 710 –piirin suorituskyky tässä hintaluokassa
  • Tuore Android 9 Pie & monipuolisesti lisäominaisuuksia sisältävä EMUI-käyttöliittymä

Miinusta

  • Kiiltävä muovinen takakuori kerää sormenjälkiä ja naarmuuntuu herkästi
  • Edeltäjämalliin nähden havaittavasti kasvanut koko
  • micro-USB-liitäntä
  • Ei Bluetooth 5.0 –tukea
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Takakameran kuvanlaatu ei kovinkaan kummoinen
  • Valmistajalta ei ainakaan toistaiseksi lupauksia päivitysten suhteen
This site uses XenWord.
;