Kokeilimme pikaisesti edullista Honor 9 Lite -älypuhelinta ja vertailimme sitä Huawei P Smartiin.

Huawei esitteli Honor 9 Lite –älypuhelimensa Kiinassa viime vuoden joulukuussa ja Eurooppaan se lanseerattiin helmikuun alussa. Pitkään vaikutti siltä, ettei Honor 9 Lite ole tulossa lainkaan Suomen markkinoille ja sen korvaajaksi saattoi tulkita maaliskuun alussa esitellyn P Smart –mallin, joka on teknisesti hyvin lähellä Honor 9 Liteä.

Kovaa suosiota suomalaisten kuluttajien keskuudessa nauttineet Honor 7 Lite ja Honor 8 Lite saivat kuitenkin lopulta seuraajan, kun Honor 9 Lite lanseerattiin myös Suomeen huhtikuun lopulla. Honor 9 Liten suositushinta Suomessa on 234 euroa ja se on tarjolla  Midnight Black, Sapphire Blue ja Glacier Grey –väreissä.

Päätimme ottaa Honor 9 Liten nopeaan kokeilutestiin sen edeltäjien kovasta suosiosta johtuen. Koska kyseessä on teknisesti hyvin samankaltainen laite kuin aiemmin testaamamme Huawei P Smart, käymme tässä artikkelissa läpi lähinnä laitteiden eroavaisuudet ja pintapuoliset huomiot Honor 9 Litestä. Pohjalle kannattaa lukea kokeiltua-artikkelimme Huawei P Smartista.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Tuotepakkaus on Honor-puhelimille tyypillisen turkoosi ja sen kanteen on painettu ainoastaan puhelimen mallinimi. Pakkauksen toimitussisältö on hyvin suppea – mukana on puhelimen lisäksi ainoastaan tavanomainen 10 watin verkkovirtalaturi, korttikelkan irroitustyökalu, pikaohjeet sekä micro-USB-kaapeli. Osa tarvikkeista uupui testilaitteemme yhteydestä.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Edeltäjämalli Honor 8 Liteen verrattuna uusi Honor 9 Lite näyttää selvästi modernimmalta kiitos näytön laajemman kuvasuhteen sekä kapeampien reunusten. Muotoilussa ja materiaaleissa ei sen sijaan ole tapahtunut suuria muutoksia.

Honor 9 Lite on kädessä varsin tukevan tuntuinen, eikä laatuvaikutelmassa ei ole hintaluokka huomioiden suurempaa valittamista. Voimakkaammin laitetta väännellessä rakenne elää hieman, mutta ei naksu tai natise millään tavoin.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 151 x 71,9 x 7,6 mm
  • Paino: 149 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 75,5 %

Ulkomitoiltaan Honor 9 Lite on pysynyt hyvin lähellä edeltäjämalli Honor 8 Liten lukemia, vaikka näytön läpimitta onkin kasvanut lähes puolella tuumalla. Pituus on kasvanut 3,8 mm, paksuus pysynyt tismalleen samana ja käsiteltävyyden kannalta tärkeimpänä seikkana leveys pienentynyt millillä. Painoa on tullut pari grammaa lisää.

Teknisesti lähes identtiseen, mutta alumiinikuoriin rakennettuun Huawei P Smartiin verrattuna Honor 9 Lite on 0,9 mm pidempi, 0,2 mm kapeampi sekä 0,1 mm paksumpi. Painoa on kertynyt kuusi grammaa P Smartia enemmän.

Moniin muihin viimeaikaisiin kuusituumaisiin älypuhelinmalleihin verrattuna Honor 9 Lite tuntuu kooltaan kohtalaisen näppärältä ja yhdellä kädellä kohtalaisen hyvin käsiteltävältä. Yhden käden käyttöä helpottavat EMUI-käyttöjärjestelmän lisätoiminnot, kuten sivulle painotettava näppäimistö, näkymän pienentäminen näytön alanurkkaan sekä ilmoitusvalikon avaaminen sormenjälkitunnistinta pyyhkäisemällä.

Edeltäjämallin sekä kalliimman Honor 9:n tapaan takakuori on lasia, joka on myös merkittävin fyysinen ero Huawei P Smartiin verrattuna. Lasissa on hieman ”utuinen” peilausefekti, joka on melko näyttävä, mutta samalla pinta on erittäin herkkä sormenjäljille. Esimerkiksi P Smart –malliin verrattuna lasin käyttö on luonnollisesti huono asia laitteen pudotuskestävyyden kannalta.

Puhelimen kylkiä kiertävä kehys on korttipaikan aukon reunaan tekemämme raaputustestin perusteella metallia, vaikka paksu metallinhohtosatiini maalipinta saakin sen tuntumaan ja näyttämään aivan muovilta.

Liitäntöjen, korttipaikkojen ja painikkeiden sijainti on identtinen P Smartin kanssa. Alapäädyssä sijaitsevat kaiutin, 3,5 mm ääniliitäntä ja micro-USB-liitäntä, joka ei valitettavasti tue pikalatausta.

Näytön yläpuolella suurin tekninen eroavaisuus liittyy etukameraan, joita Honor 9 Litessä on kaksin kappalein. Ratkaisu on sama, joka on käytössä mm. Mate 10 Litessä ja se perustuu 13 ja 2 megapikselin kuvasensoreihin. Korkeamman resoluution kuvien ohella Honor 9 Liten etukamera mahdollistaa P Smartiin verrattuna tarkemmin toimivan kahden kameran avulla muodostettavan syvyysterävyysefektin.

Honor 9 Liten tekninen toteutus on paria yksityiskohtaa lukuun ottamatta identtinen Huawei P Smartin kanssa, jonka vuoksi onkin hieman erikoista, että kaksi saman konsernin niin samankaltaista puhelinmallia on molemmat tuotu Suomessa myyntiin.

Järjestelmäpiiri on identtinen Kirin 659, RAM-muistia ja tallennustilaa on molempien laitteiden Suomessa myytävissä versioissa saman verran (3 & 32 Gt). Näyttö on sama 5,65-tuumainen 18:9 FullHD-paneeli  ja myös 3000 mAh akku on molemmissa sama.

Tekniset ominaisuudet:

  • 5,65-tuumainen 18:9 IPS LCD –näyttöpaneeli, 1080 x 2160 pikseliä, 427 PPI
  • Kirin 659 -järjestelmäpiiri (4 x 2,36 GHz Cortex-A53, 4 x 1,7 GHz Cortex-A53, Mali-T830 MP2, LTE-modeemi)
  • 3 Gt LPDDR3 RAM
  • 32 Gt tallennustilaa (vapaana noin 23,5 Gt), muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • 6 LTE-yhteydet (300/50 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n 2,4 GHz, Bluetooth 4.2
  • GPS, Galileo, GLONASS, BDS, NFC, FM-radio
  • 3000 mAh akku, micro-USB 2.0, 10 watin lataus

 

Kamera

Takakuoren vasempaan ylänurkkaan yhteisen kehyksen ja suojalasin taakse sijoitettu kaksoiskamera on teknisesti identtinen Huawei P Smartin kanssa. Pääkameran sensorin tarkkuus on 13 megapikseliä ja syvyysterävyysefektissä hyödynnettävän kakkoskameran tarkkuus puolestaan kaksi megapikseliä. Kamera käyttää PDAF-automaattitarkennusta ja hämäräkuvausta on avustamassa yksisävyinen LED-salama. Kamera tukee parhaimmillaan vain 1080p 30 FPS videokuvausta, eikä siis korkeampaa 4K-tarkkuutta tai 60 FPS ruudunpäivitysnopeutta, kuten etevimmät saman hintaluokan kilpailijat.

Kameran tekniset tiedot:

  • 13 megapikselin pääkamera
  • 2 megapikselin lisäkamera syvyystietojen mittaamiseen
  • 2-aukkosuhde
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 FPS

Otimme vertailukuvat Honor 9 Litellä, Honor 8 Litellä ja Huawei P Smartilla samoista tilanteista päivänvalossa ja hämärässä. Yllätyimme siitä, kuinka erilaista jälkeä Honor 9 Lite ja P Smart tekivät.

Ehkäpä hieman yllättäen edeltäjämalli Honor 8 Liten kamera teki päivänvalossa kolmikon parasta ja luonnollisinta jälkeä. Honor 9 Liten ja P Smartin kuvat olivat enemmän puhkipalaneita ja värimaailmaltaan haaleampia. Honor 9 Liten kuva oli väreiltään kolmikon haalein ja P Smartin kuva puolestaan osittain todella sumea, kuten jo puhelimen omassa artikkelissa havaitsimme.

Hämärässä puhelinkolmikko tekee yllättävän paljon toisistaan poikkeavaa jälkeä. Honor 9 Liten otos näyttää luonnollisimmalta, mutta on samalla selvästi pimein. Tämä ei ole ihme, sillä suljinaika on lyhyin ja ISO-arvo alhaisin. Honor 8 Lite ja P Smart polttavat taivaan puhki, mutta onnistuvat poimimaan kuvaan enemmän värejä erityisesti puiden ja nurmikon osalta. P Smartin kuva on kokonaisilmeeltään selkein, joskin värit ovat ylikorostuneet ja hieman vääristyneet etenkin punaisten osalta.

Honor 9 Liten etukamera on tarkempi kuin P Smartissa, joten sen voi numeroiden perusteella odottaa tekevän myös parempaa jälkeä. Näin totesimme asian olevan myös käytännössä, sillä Honor 9 Liten 13 megapikselin etukameran kuvanlaatu on selvästi terävämpää, yksityiskohtaisempaa ja värimaailmaltaan luonnollisempaa. Paljon etukameraa käyttävän kannattakin ehdottomasti valita kaksikosta Honor 9 Lite.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Softapuolella Honor 9 Litessä on sama Android 8.0 Oreo –pohjainen EMUI 8 –käyttöjärjestelmä, joka on käytössä myös mm. Huawei P Smartissa. Käytännössä käyttöjärjestelmä on kaikilta keskeisiltä osin täysin identtinen sovellusvalikoimaa myöden molemmilla laitteilla. Pienenä havaittuna visuaalisena erona Honor 9 Liten vakiosovellusten yläpalkeissa on käytetty värejä, kun taasen P Smartissa väritys on muuta käyttöliittymää mukailevan valkoinen. Testikappaleemme ei jostain syystä ollut vielä saatavilla päivityksiä, vaikka Androidin tietoturvakorjaukset olivat peräisin marraskuulta. P Smart on jo saanut toukokuun tietoturvakorjaukset, joten päivityksen voisi odottaa tulevan myös Honor 9 Litelle piakkoin.

Koska tekninen toteutus on laitteissa lähes identtinen, osoittautui myös Honor 9 Liten suorituskyky identtiseksi P Smartin kanssa. Vertailimme käytännön suorituskykyä rinnakkain myös Honor 8 Lite –edeltäjämalliin, emmekä havainneet laitteiden välillä minkäänlaista merkittävää eroa. Pelikäyttöä Honor 9 Litellä voi harrastaa P Smartin tapaan jossain määrin, kunhan ei odota grafiikkasuorituskyvyltä liikoja. Esimerkiksi Snapdragon 630 –piirillisiin puhelimiin verrattuna Kirin 659 –piiri jää grafiikkapuolella selvästi jälkeen.

Akunkestoa emme päässeet toteamaan lyhyen kokeilujakson puitteissa, mutta suurella todennäköisyydellä se noudattaa samaa linjaa teknisesti lähes identtisen P Smartin kanssa.

Yhteenveto

Yhteenvetomme Honor 9 Liteen liittyen mukailee samoja huomioita, jotka kävimme läpi P Smart –artikkelin yhteenvedossa, pois lukien tietysti ne eroavaisuudet, jotka kävimme tässä artikkelissa läpi. Oikeastaan takakameran kuvanlaatu oli ainoa pieni yllätys, jossa havaitsimme enemmän eroja, kuin samaan rautaan pohjautuvalta ratkaisulta voisi odottaa. Kyse saattaa olla ohjelmistoeroista, mutta havaintojemme perusteella Honor 9 Lite tuottaa hieman paremman ja varsin eri tyylisen kuvanlaadun kuin P Smart.

249 euron suositushinnallaan P Smart on kaksikosta se hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta käytännössä sen hinta on tippunut Hinta.fi:n mukaan kolmessa kuukaudessa edullisimmillaan alle 200 euroon. Honor 9 Liten suositushinta on 15 euroa edullisempi, mutta hieman tuoreempana mallina sen hinta on laskenut toistaiseksi vain vähäsen – Hinta.fi:n mukaan noin 220 euroon.

Valinta riippuu oikeastaan lopulta kahdesta asiasta – mieltymyksistä kuorimateriaalin ja ulkonäön suhteen, sekä tarpeista etukameran kuvanlaadun osalta. Jos omakuvien ottaminen sekä puhelimen näyttävä ulkoasu on tärkeää, on Honor 9 Lite parempi vaihtoehto. Jos pudotuksille arka ja sormenjälkiä ahkerasti keräävä lasinen takakuori ei ole mieleen, on Huawei P Smart ykkösvalinta. Toki yksi valintakriteeri voi olla puhtaasti raha – silloin ainakin tämän artikkelin julkaisuhetkellä P Smartin hankkimalla voi säästää noin parisenkymmentä euroa.

Edellisten Honor Lite –mallien seuraajana Honor 9 Lite on Huaweille ja Honorille tärkeä malli Suomen markkinoilla suositussa noin 200 euron hintaluokassa. P Smartin tapaan myös Honor 9 Lite on melko tasapainoinen älypuhelin, joka ei kuitenkaan erotu merkittävästi edukseen kilpailijoistaan oikeastaan millään osa-alueella. Kovimpiin kilpailijoihin nähden Honor 9 Liten heikkouksina ovat raskaasti kustomoitu käyttöjärjestelmä (ei kaikkien mielestä), grafiikkasuorituskyky, kaksitaajuus-WiFi:n puute sekä vanhanmallinen micro-USB-liitäntä. Honor 8 Liten omistajien ei kannata erityisemmin kiirehtiä päivittämään uusimman sukupolven malliin ja Honor 7 Litenkin omistajien kannattaa miettiä kahdesti, jos oma laite on vielä ehjä ja toimii hyvin.

This site uses XenWord.
;