io-tech kokeili Huawein uutta P Smart (2019) -älypuhelinta.

Huawei lanseerasi ensimmäisen sukupolven P Smart –puhelimensa runsas vuosi sitten ja se nousi viime vuonna yhdeksi myydyimmistä puhelinmalleista hintaluokassaan. Toisen sukupolven P Smart julkaistiin joulukuun puolivälissä ja edeltäjästään poiketen sitä ei tarvinnut odotella Suomen markkinoille, vaan myynti alkoi heti julkaisun jälkeen.

Uusi malli on nimeltään P Smart (2019) ja sen suositushinta on Suomessa 249 euroa. Hinta.fi-palvelun mukaan uuden P Smartin alin hinta on tammikuun puolivälissä noin 240 euroa. Viime vuoden P Smartia saa tällä hetkellä ”poistohintaan” edullisimmillaan noin 140 eurolla.

P Smart (2019) saapui io-techin toimitukseen joulukuun lopulla ja se vietti kokeilukäytössä lyhyen muutaman päivän jakson. Tässä kokeiltua-artikkelissa käymme läpi huomioita puhelimesta lyhyen testijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

P Smart 2019 toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka pinnassa on hillitty kiiltävä mallimerkintä. Toimitussisältöön kuuluu laturi (10 W), micro-USB-kaapeli, langalliset kuulokkeet sekä korttikelkan irrotustyökalu. Myyntikappaleissa tulee luonnollisesti lisäksi myös käyttöohjeet.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Uusi P Smart on tuoreen ja modernin näköinen laite – ero edeltäjämalliin nähden on merkittävä. Toisaalta sukunäkö ei ole säilynyt erityisen selvästi. Etupuolella 6,2-tuumainen näyttö yltää varsin lähelle laitteen kaikkia reunoja, joka on tuore suuntaus tämän hintaluokan puhelimissa. Näyttö on pinta-alaltaan lähes edeltäjämallin ulkomittojen kokoinen.

Muotoilun ohella myös materiaalivalinnat ovat muuttuneet merkittävästi edellisestä sukupolvesta. Viime vuoden P Smart sai io-techin testissä kehuja metallisesta takakuorestaan, mutta uudessa P Smartissa kuorimateriaalissa on siirrytty muovin käyttöön. Positiivisena puolena rakenne tuntuu edelleen varsin tukevalta eikä laite elä juurikaan väänneltäessä. Osien sovituksessa ei ole valittamista.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 155,2 x 73,4 x 7,95 mm
  • Paino: 160 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,1 %

Uusi P Smart ei valitettavasti ole enää aivan yhtä näppärän kokoinen kun 5,65-tuumaisella 18:9 näytöllä varustettu edeltäjänsä. Pituus on kasvanut peräti 5,1 ja leveys 1,3 mm:llä. Lisäksi takakuoren muotoilu on pyöreämpää, jonka myötä käsituntuma on selvästi suurempi kuin edeltäjässä. Saman näyttökokoluokan ja hintakategorian laitteisiin nähden P Smart 2019 on kuitenkin pienemmästä päästä.

P Smart 2019:n takakuoren toteutus poikkeaa lähes kaikilta osin edeltäjästään. Materiaali on vaihtunut metallista muoviin, pinta on matan sijaan kiiltävä ja muotoilu on selvästi aiempaa pyöristetympää. Muovinen takakuorirakenne jatkuu yhtenäisenä aina näyttölasin reunoille asti. Muotoilu on sinällään varsin miellyttävää ja istuu mukavasti käteen.

Testikappaleemme edustama Revontuli-värivaihtoehto (Aurora blue) jatkaa Huawein massasta poikkeavaa näyttävää värityslinjaa ja takakuori vaihtaa väriään alaosan violetista yläosan turkoosiin. Hillitymmistä väreistä pitäville tarjoilla on myös musta värivaihtoehto. Lopputulos on ainakin pirteä ja erottuu massasta. Valitettavasti pinta kerää myös erittäin herkästi sormenjälkiä ja lisäksi jo vajaan viikon käytön jälkeen pintaan on ilmestynyt runsaasti pieniä hiusnaarmuja.

Muovisen takakuoren vahvuuksia lasiin nähden ovat luonnollisesti pudotuskestävyys sekä lämpimämmältä tuntuva pinta kylmässä säässä. Sitä on tosin hankala arvioida, miten kiiltävä pinnoite pysyy kiinni muovissa, jos puhelin kopsahtaa maahan.

Takakuoren yläosaan aavistuksen upotettu sormenjälkitunnistin toimii varmasti ja suht nopeasti, joskin sen toiminnassa on havaittavissa pieni viive ennen näytön heräämistä.

Uuden P Smartin alapäädyn kattaus on sama kuin edeltäjässä. Tarjolla on 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä valitettavasti micro-USB 2.0 -liitäntä, jota ei enää vuonna 2019 edullisenkaan hintaluokan laitteista toivoisi löytyvän. Monokaiutin on toteutukseltaan perustasoa – ääntä lähtee kohtalaisen hyvin, mutta äänenlaatu on hieman diskanttivoittoista.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on melko kapea ja siihen on sijoitettu vain yksi hieman poikkeuksellinen toiminto – pieni pyöreä ilmoitusvalo sijaitsee nimittäin alareunassa hieman keskilinjasta vasemmalla puolella.

Navigointipainikkeet sijaitsevat näytön puolella ja toteutus on ohjelmistopohjainen. Näppäinten järjestystä voi mukauttaa ja halutessaan ne voi myös korvata kokonaan Huawein omalla pyyhkäisynavigoinnilla, joka muistuttaa pitkälti Applen toteutusta. Pyyhkäisyeleet toimivat varsin hyvin, mutta jostain syystä havaitsimme P Smartilla ajoittaista tökkimistä eleitä käyttäessä näytettävissä näyttöanimaatioissa.

Yläpäädyssä on ainoastaan mikrofonin aukko sekä korttikelkka. Korttipaikkaan on mahdollista asentaa joko kaksi nano-SIM-kortti tai vaihtoehtoisesti toisen kortin voi korvata micro-SD-muistikortilla (max. 512 Gt). Näytön yläreunus on lähes yhtä kapea kuin pitkillä sivuilla. Kahdeksan megapikselin etukamera on sijoitettu hyvin pienikokoiseen näyttöloveen ja kuulokeritilä puolestaan puolittain näytön reunalla kulkevaan muoviseen kehyslistaan.

P Smart 2019:n sisällä on hintaluokka huomioiden varsin pätevää rautaa. Järjestelmäpiirinä on melko tuore HiSilicon Kirin 710, joka on merkittävä parannus edeltäjämallin Kirin 659 –piiriin nähden. RAM-muistia on tavanomaiset kolme gigatavua ja tallennustilan määrä on tuplattu edeltäjämalliin nähden.

Mobiiliverkkoyhteydet edustavat perustasoa, sillä tuettuna on Cat.6-nopeusluokka ja kaksinkertainen carrier aggregation –tekniikka. Toisin kuin osassa Huawein aiemmista edullisemman pään puhelimissa, WiFi-yhteys tukee nykyaikaisesti kahta taajuutta. Bluetooth-yhteys sen sijaan tukee vain vanhempaa 4.2-versiota.

Laitteen akku on kooltaan 3400 mAh, eli kapasiteetti on kasvanut edeltäjämallista runsaalla kymmenellä prosentilla. Puhelin ei tue pikalatausta, mutta siitä huolimatta valmistaja lupaa akun latautuvan jopa 22 % edeltäjämallia nopeammin.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 710 –järjestelmäpiiri (4 x 2,2 GHz Cortex-A73, 4 x 1,7 GHz Cortex-A53, Mali-G51 MP4 GPU)
  • 3 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana noin 53,4 Gt), muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • Cat.6 LTE-yhteydet (300/50 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, Beidou, NFC
  • 3400 mAh akku, micro-USB 2.0, 10 watin lataus

P Smart 2019:n IPS-näytön läpimitta on kasvanut varsin merkittävästi 5,65 tuumasta 6,21 tuumaan, joka on jo omiaan vaikuttamaan käyttökokemukseen. Näytön kuvasuhde on samalla venynyt 18:9:stä 19,5:9:ään, joten näyttöpinta-ala ei ole kasvanut aivan samassa suhteessa läpimitan kanssa. Yhden käden käyttöä ajatellen Huawei on harmillisesti poistanut yhden käden tilan käyttöliittymän ominaisuuksista.

Näytön yläreunan lovi on miellyttävän pienikokoinen sisältäen ainoastaan etukameran. Täten siitä ei ole juurikaan haittaa ilmoitusrivin toiminnan kannalta. Halutessaan käyttäjä voi ”piilottaa” loven näytön asetuksista, eli rajata ilmoitusrivin mustaksi ja näytön sisällön loven ulkopuolelle. Rajaus ei erotu IPS-näytöllä mustista reunuksista, jos näytön pinnasta ei heijastu valoa sopivassa kulmassa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,21″ IPS LCD -näyttö
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 415 PPI
  • Reunoilta pyöristetty suojalasi
  • Silmäystävällinen tila

Oletuksena käytössä oleva ”Eloisa”-väriasetus on selvästi sinertävä ja värit sekä kontrasti ovat hieman ylikorostuneita. ”Normaali”-asetuksella ja valkotasapainoa hienosäätämällä kuvasta saa huomattavasti luonnollisemman ja neutraalimman näköisen. Näytön maksimikirkkaus on alempaa keskitasoa ja tummat sävyt toistuvat melko hyvin. Katselukulmissa ei ole valittamista.

 

Kamera

Edeltäjämallin kaksoistakakamera sijaitsi takakuoren yläosassa horisontaalisesti kahdessa erillisessä kehyksessä, mutta uudessa mallissa kamerat ovat yhteisessä pystysuuntaisessa kehyksessä, joka on vain aavistuksen takakuoren pinnasta kohollaan.

Kameran tekniset tiedot:

  • 13 megapikselin pääkamera, f2.2
  • 2 megapikselin lisäkamera syvyystietojen mittaamiseen
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 ja 60 FPS

Kameroista ylempi on ainoastaan syvyystietojen määrittelyyn pyhitetty kahden megapikselin sensori, jota käytetään syvyysterävyysefektin luomisessa. Alempi 13 megapikselin sensori hoitaa pääkameran tehtävät ja ottaa varsinaiset valokuvat. Sen parina on hyvin perustason f2.2-aukkosuhteen objektiivi. Vaikka 4K-videokuvaus alkaa olla 200–300 euron hintaluokassa jo varsin yleistä, P Smart 2019 tukee videokuvausta valitettavasti vain Full HD –tarkkuudella.

P Smartin kamerasovellus on tuttua kauraa kaikille viimeaikoina Huawein puhelimien kameroita käyttäneille. Kamera käynnistyy nopeasti eikä sen toimintanopeudessa ole muutenkaan valittamista.

Kamera tukee tekoälytilaa, jonka saa aktivoitua näkymän vasemman reunan AI-kuvakkeesta. AI-tila tunnistaa 22 erilaista kuvauskohdetta ja osaa säätää kuvien asetuksia sen mukaan. AI-tilalla otetut kuvat tallentuvat alhaisemmalla kahdeksan megapikselin tarkkuudella ja ainakin omien havaintojeni mukaan se tekee kuvien väreistä ja kontrastista useimmissa tilanteissa epärealistisemman näköisiä.

Manuaalikuvaustila tarjoaa kohtalaisen hyvät perussäädöt mm. herkkyyden, suljinajan ja tarkennuksen osalta. Raakakuvausmahdollisuutta ei kuitenkaan ole. Erillinen yökuvaustila mahdollistaa kuvien ottamisen vapaalla kädellä 3-6 sekunnin suljinajoilla kuvan tärähtämättä, mutta jälki ei ole lähellekään samaa kuin Huawein kalliimpien mallien vastaavalla toiminnolla.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valossa otettujen kuvien laadussa ei ole suuremmin kritisoitavaa. Lähempää tarkastellessa voi havaita yksityiskohtien tason olevan keskinkertaista, joidenkin hienovaraisempien värisävyjen puuttumista sekä hienojakoista kohinaa kautta kuvan. Valon määrän vähentyessä yksityiskohdat suttaantuvat nopeasti entisestään ja värimaailma haalistuu. Kohina saattaa muuttua joissain tilanteissa tasaisilla pinnoilla hieman laikukkaaksi. Pisimmillään automatiikka venyttää suljinajan 1/12 sekuntiin.

P Smart 2019 pystyy taltioimaan videokuvaa parhaimmillaan 1080p-tarkkuudella ja 60 FPS kuvanpäivitysnopeudella. Videon pakkaustavan voi valita H.264:n ja H.265:n väliltä. Modernimmalla H.265-koodekilla pakattuna (Main@L4.1@Main) 1080p 60 FPS –videon bittivirta on noin 19 Mbit/s. Ääni tallentuu stereona 192 kbit/s laadulla. Ruudunpäivityksen totesimme olevan 60 FPS:n sijaan yleensä noin 56-58 FPS.

Jälki on pehmeää ja vakautuksen puutteen vuoksi pienetkin tärinät päätyvät videolle. Tarkennus tuntuu myös hukkaavan helpohkosti kohteen. Plussapuolena värintoisto on kohtalaisen eläväistä.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

P Smart 2019 on Huawein ensimmäinen edullisemman hintaluokan puhelin, joka käyttää uutta Android 9 Pie –käyttöjärjestelmäversiota. Sen päälle Huawei on asentanut oman EMUI 9.0.1 –käyttöliittymän. Muutokset EMUI:n edelliseen versioon ovat varsin pieniä. Käyttöliittymään on tehty pieniä viilauksia ja sovelluksien toimintoja on siirretty yläraunasta alareunaan helpommin yhdellä kädellä käytettäväksi.

Useimmat puhelimen perussovellukset, kuten puhelin, sähköposti, galleria, kello ja kalenteri ovat Huawein omaa käsialaa. Toisaalta mukana on myös kattaus Googlen omia perussovelluksia. Mukana on myös muutama kolmannen osapuolen esiasennettu sovellus, mutta ne on onneksi mahdollista poistaa puhelimesta.

Uusin Android-versio on P Smartissa positiivinen asia, sillä monet Huawei-konsernin huippumallitkaan eivät ole saaneet sitä vielä Suomessa päivityksenä.  Vaikka tietoa ei löydy vielä Googlen sivuilta, P Smart 2019 kuuluu edeltäjänsä tapaan Android Enterprise Recommended –ohjelmaan, eli se tulee saamaan ainakin yhden suuren Android-versiopäivityksen (Android Q) sekä säännöllisesti tietoturvapäivityksiä maksimissaan 90 päivän välein kolmen vuoden ajan julkaisusta. Testilaitteessamme oli tämän artikkelin julkaisuhetkellä marraskuun tietoturvakorjaukset.

 

Suorituskyky ja akunkesto

P Smart 2019 vieraili ympärivuorokautisessa käytössä vajaan viikon ajan vuodenvaihteen paikkeilla. Puhelimen toiminnassa ei havaittu mitään ongelmia.

Käytännön suorituskyvyn osalta laitteessa ei ole juuri valitettavaa. Peruskäyttö ja sovellusten välillä liikkuminen sujuu pääosin ilman merkittäviä viiveitä. Edeltäjämallin kanssa rinnatusten vertaillessa suorituskykyerot osoittautuivat hyvin pieniksi. Pienenä maininnan arvoisena huomiona havaitsimme kuitenkin pientä ajoittaista tökkimistä moniajonäkymän siirtymäanimaatioissa. Lisäksi havaitsimme laitteen muistinhallinnan toimivan poikkeuksellisen aggressiivisesti jopa Huawein puhelimien mittakaavalla, sillä usein taustalle avoimeksi jätettyyn sovellukseen palatessa puhelin lataa sen uudelleen, eikä asetuksiakaan muuttamalla pystytty vaikuttamaan asiaan.

12 nanometrin prosessilla valmistettava Kirin 710 –järjestelmäpiiri tarjoaa merkittävän suorituskykyparannuksen edeltäjämallin Kirin 659 –piiriin nähden. Prosessorisuorituskyky on Cortex-A73-ytimien ansiosta jopa yli kaksinkertaistunut ja grafiikkasuorituskyky paikoin jopa kolminkertaistunut. 250 euron hintaluokassa suorituskyky onkin nyt varsin hyvää. Prosessorisuorituskyky on suunnilleen samaa tasoa Snapdragon 660 –piirillisten laitteiden kanssa ja grafiikkasuorituskyky jää puolestaan Snapdragon 636- ja 660-piirien välimaastoon.

Laitteen akunkesto todettiin muutaman vuorokauden testikäytön perusteella varsin hyväksi. Parin tunnin näytön päälläoloajalla akkua oli päivän päätteeksi jäljellä noin 70 %. Kevyemmän parin päivän käytön jälkeen akkua oli jäljellä edelleen yli puolet ja noin 4,5 tunnin näytön päälläoloajallakin puhelimella selvittiin ongelmitta kolmen päivän yli.

 

Yhteenveto

Uusi P Smart 2019 on hyvä, muttei virheetön puhelin hintaluokassaan. Joka tapauksessa sille ei ole vaikeaa povata edeltäjänsä tapaan menestystä Suomen markkinoilla.

Ulkoisesti etenkin Aurora blue –väriversio on näyttävän näköinen ja Huawei ansaitsee rohkeista värivaihtoehdoistaan sinällään plussaa, mutta tässä tapauksessa näyttävyys tuskin tulee säilymään kovin pitkään, sillä muovikuoren pinta vaikuttaisi naarmuuntuvan erittäin herkästi. Muovirakenteesta huolimatta laitteen tukevuudessa ei sinällään ole valittamista ja näytön koko suhteessa ulkomittoihin on erittäin moderni.

Rautapuoli P Smartissa on pääosin kunnossa. Näytön kuvanlaadussa ei ole valittamista ja yläreunan pienikokoinen lovi häiritsee käyttöä mahdollisimman vähän. Tuoreen Kirin 710 –järjestelmäpiirin suorituskyky on 250 euron hintaluokassa hyvää. Lyhyiden käyttökokemuksien perusteella akunkesto vaikuttaisi olevan jopa erittäin hyvää. Kamerapuolella tarjolla on perustason toteutus, jolla pärjää, mutta ei kannata odottaa suuria. Miinusta ropisee myös USB Type-C –liitännän uupumisesta.

Uusin Android 9 Pie –käyttöjärjestelmäversio on hyvä asia ja lisäksi Huawei on hankkinut puhelimelle Android Enterprise Recommended –hyväksynnän, joka tarkoittaa keskimääräistä parempaa päivitystukea myös tulevaisuudessa. Käyttöliittymän suhteen uusi EMUI 9 –versio ei vaikuttaisi tarjoavan suurempia yllätyksiä, vaan kyseessä on lähinnä Android Pien –uusilla ominaisuuksilla varustettu hienosäädetty versio Huawein varsin monipuolisesta kustomoinnista.

Huawei P Smart 2019 on edeltäjäänsä nähden selvästi nykyaikaistunut puhelin, joka on samalla kasvanut myös kokoluokkaa suuremmaksi. Suurempaa näyttöalaa ja lisäsuorituskykyä kaipaaville uusi malli saattaa olla kannattava päivitys edeltäjämallista, mutta peruskäytön näkökulmasta toisen sukupolven malli ei tarjoa suuria muutoksia. Kokonaisuudessaan uusi P Smart on harkinnan arvoinen vaihtoehto runsaan 200 euron hintaluokasta puhelinta etsittäessä.

Plussaa

  • Miellyttävä muotoilu ja tukevahko rakenne
  • Muovinen takakuori sietää pudotuksia lasia paremmin
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde sekä pienikokoinen näyttölovi
  • Tallennustila tässä hintaluokassa
  • Kirin 710 –piirin suorituskyky tässä hintaluokassa
  • Akunkesto varauksin (testiaika rajallinen)
  • Tuore Android 9 Pie & monipuolisesti lisäominaisuuksia sisältävä EMUI-käyttöliittymä
  • Saa päivityksiä Android Enterprise Recommended –ohjelman mukaisesti

Miinusta

  • Kiiltävä muovinen takakuori kerää sormenjälkiä ja naarmuuntuu herkästi
  • Edeltäjämalliin nähden havaittavasti kasvanut koko
  • micro-USB-liitäntä
  • Ei Bluetooth 5.0 –tukea
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Takakameran kuvanlaatu ei kovinkaan kummoinen
  • Taustasovellusten aggressiivinen muistinhallinta

 

This site uses XenWord.
;