io-tech kokeili Huawein sporttikäyttöön suunnattua Watch 2 -älykelloa.

Huawei esitteli toisen sukupolven Watch-älykellonsa MWC-messuilla kuluvan vuoden alussa ja laite tuli Suomessa myyntiin toukokuun taitteessa. Muodoiltaan uusi Huawei Watch 2 muuttui huomattavasti sporttisempaan ja maskuliinisempaan suuntaan ja laitteen keskeisimpiin uudistuksiin kuuluvat 4G-yhteys, Android Wear 2.0 –käyttöjärjestelmä sekä monipuolisemmat urheilutoiminnot.

Huawei Watch 2:n suositushinta on Suomessa 369 euroa, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä käytännön hintataso on jo ehtinyt Hinta.fi-palvelun mukaan laskemaan noin 300 euron tuntumaan. Suomessa saatavilla ovat kellon musta ja oranssi värivaihtoehto. Metallikuorista ja hieman enemmän perinteistä kelloa muistuttavaa Classic-versiota ei ole Suomessa saatavilla.

Saimme Huawei Watch 2:n testikäyttöön loppukesästä ja tutustuimme siihen pääosin urheilu- ja ulkoilukäytön puitteissa. Tässä kokeiltua-artikkelissa tutustumme kelloon ja siitä saatuihin käyttökokemuksiin täysimittaista testiartikkelia lyhyemmässä formaatissa.

 


Huawei toimittaa Watch 2:n valkoisessa pahvikuutiossa, jonka sisäosat ovat pirteän oranssit. Kello on esillä heti pakkauksen kannen avauduttua, mutta toteutuksessa ei ole samaa premium-fiilistä kuin alkuperäisen Huawei Watchin pakkauksessa.

Itse kellon ohella laatikon sisältä löytyy pikakäyttöohjeet, verkkovirtalaturi sekä USB-latauskaapeli. Latauskaapelin päähän on integroitu pieniä liitäntäpinnejä käyttävä ”telakka”, joka kiinnittyy kellon takakuoreen magneettien avulla.

Saimme testattavaksi kellon mustan värivaihtoehdon, joka on ainakin oranssiin malliin nähden melko hillityn näköinen. Ensimmäisen sukupolven Huawei Watchin pelkistetyn tyylikkäästä ulkonäöstä pitäneille Watch 2:n sporttisen pullea ulkomuoto saattaa olla pieni järkytys. Myös ulkomitat ovat kasvaneet ja kellon runko-osa on läpimitaltaan 48,9 x 45 mm ja 12,6 mm paksu.

Myös materiaalin suhteen Huawei on siirtynyt urheilukellojen suuntaan, sillä runko on valmistettu muovista mobiiliverkkoyhteyden antennien paremman toimivuuden takaamiseksi. Watch 2:n laatuvaikutelmassa ei sinällään ole suoranaisesti valittamista, mutta se tuntuu klassisen rannekellon sijaan enemmänkin sykemittarilta tai urheilukellolta.

Watch 2:n kellotauluna toimii pyöreä 1,2-tuumainen värillinen AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on mukavat 390 pikseliä halkaisijalla (329 PPI). Valitettavasti näytön koko on pienentynyt edeltäjämalliin nähden harmilliset 0,2 tuumaa ja samalla näytön reunat ovat leventyneet vähintään samassa suhteessa. Watch 2:n näyttö ei olekaan kellon ulkomittoihin nähden erityisen suuri.

Näytön suojana on Gorilla Glass –lasi ja kiiltävänharmaa kehys on valmistettu keraamista, joka sietää hyvin naarmuja, mutta ei estä kellon antennien toimintaa. Huawei on tehnyt kellon rakenteesta veden- ja pölynkestävän IP68-standardin mukaisesti, joten sen pitämistä ranteessa mitä erilaisimmissa käyttötilanteissa ei tarvitse suuremmin varoa.

Watch 2:n oikeasta kyljestä löytyy laitteen ainoat fyysiset painikkeet, joista ylempi on valikkopainike ja alempi urheilusovellukselle varattu pikapainike, joka on haluttaessa ohjelmoitavissa myös muuhun käyttöön. Pyöreät painikkeet ovat metallia ja ne ovat mukavan kokoiset mm. urheilukäyttöä ajatellen.

Huawei Watch 2:n ranneke on muovia, joten se sopii hyvin urheilukäyttöön ja hikoilevaan ranteeseen. Hihnan kiinnitykset ovat standardimalliset ja leveydeltään 20 mm, joten käyttäjä voi halutessaan itse vaihtaa hihnan toisenlaiseen. Kellon runkoon muotoillut hihnakorvakkeet ovat kuitenkin varsin suurikokoiset, joten kaikki tarvikehihnat eivät välttämättä näytä Watch 2:n parina erityisen hyvältä.

Alemman rannehihnan irrottamalla pääsee käsiksi sen alle piilotettuun nano-SIM-korttipaikkaan. Korttikelkan saa irrotettua helposti kynnellä vetämällä ja sen juuresta voi bongata punaisen silikonitiivisteen, joka on osa kellon vesisuojausta.

4G-yhteys mahdollistaa kellon toimintojen käyttämisen täysin ilman puhelinta. Kellon kautta voi mm. soittaa puheluita ja lähettää viestejä. Kello osaa myös kytkeä mobiiliverkkoyhteyden automaattisesti pois käytöstä, kun yhteys puhelimeen on muodostettuna.

Watch 2:n takakuori on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja sen keskellä on muovikiekko, johon on sijoitettu pulssimittarin optinen tunnistin sekä kaksi vihreää LED-valoa ihon valaisemiseksi. Takakuoren reunasta löytyy myös liitinpinnat lataustelakan pinnejä varten.

Takakuoren alla piilottelee älykelloihin suunniteltu Qualcommin Snapdragon Wear 2100 –järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä 1,1 GHz kellotaajuudella toimivasta Cortex-A7-prosessoriytimestä, Adreno 304 –grafiikkasuorittimesta sekä X5 LTE-modeemista. Watch 2:n varustukseen kuuluu myös 768 Mt RAM-muistia ja neljä gigatavua tallennustilaa.

Kellon sisäinen akku on kooltaan 420 mAh, eli se on kasvanut merkittävästi edeltäjämallin 300 mAh akkuun nähden. Valmistaja lupaa akun kestävän yhdellä latauksella normaalikäytössä kaksi päivää, treenatessa 10 tuntia tai pelkistetyssä virransäästötilassa 3 viikkoa. Testissämme akku kesti yhdellä latauksella useimmiten juuri ja juuri pari päivää, mutta pariin otteeseen akku loppui myös kesken toisen päivän aikana. Tunnin urheilusuoritus GPS-paikannuksen ollessa käytössä kuluttaa kokemustemme mukaan kellon akkua noin 10 %. Aktiivisemmassa käytössä akku on hyvä ladata täyteen päivittäin. Itsenäisesti mobiiliverkkoyhteyden varassa kello syö akun tyhjäksi päivässä. Akun lataaminen tyhjästä täyteen onnistuu melko ripeästi runsaassa tunnissa. Kellon mukana toimitettavaa lataustelakkaa ei kannata unohtaa matkasta, sillä lataaminen ei onnistu yleisillä standardinmukaisilla lataustarvikkeilla.

Käyttöjärjestelmänä Watch 2 käyttää alkuvuodesta julkaistua Android Wear 2.0 –versiota, joka oli ensimmäinen suurempi versiopäivitys Googlen puettavien laitteiden käyttöjärjestelmän historiassa. Kakkosversion myötä Android Wear mahdollistaa laitteiden käyttämisen entistä itsenäisemmin ilman erillisen toisen mobiililaitteen yhteyksiä. Kelloon asennettuja sovelluksia voi hallita nyt suoraan kellosta löytyvän sovelluskaupan kautta ja sovellukset toimivat samalla tavoin niin Android- kuin iOS-puhelimiin kytkettynä.

Käyttöliittymää on pyritty selkeyttämään ja optimoimaan paremmin suosiossa oleville pyöreille näytöille sopivaksi. Käyttöjärjestelmä tukee nyt kellotauluihin vaihdettavia toimintoja (komplikaatioita) eri sovelluksiin liittyen, joten ranteesta voi tarkistaa yhdellä vilkaisulla haluamansa keskeisimmät tiedot. Kellotaulun vaihtoa on helpotettu ja se tapahtuu nyt sivusuunnassa pyyhkäisemällä, jonka ainakin itse kuitenkin koin varsin turhaksi uudistukseksi. Toiminnaltaan Android Wear 2.0 on Huawei Watch 2:ssa pääosin melko sujuva, mutta pieni hidastelu ei ollut ajoittain täysin tavatonta.

Mobiiliverkkoyhteyden myötä myös puheluiden soittaminen ja viestien lähettäminen onnistuu Huawei Watch 2:n kautta. Puheluiden soittaminen onnistuu melko vaivatta, joskin ilman kuulokemikrofonia ranteeseen puhuminen julkisella paikalla tuntuu varsin hölmöltä. Vastapuolet kuvailivat kellon puheluääntä selkeäksi, mutta hieman peltipurkkisen sähköiseksi. Viestittelyssä kello sopii lähinnä lyhyiden vastausten kirjoittamiseen, sillä tekstinsyöttö ei onnistu pieneltä näytöltä kovinkaan sujuvasti. Asetuksista kello on myös mahdollista asettaa käyttämään puheluissa ja viesteissä samaa numeroa puhelimen kanssa.

Huawei kehuu parantaneensa Watch 2:ssa erityisesti liikuntaominaisuuksia, joka pitääkin paikkaansa. Käytännössä tuon lupauksen täyttämiseen ei kuitenkaan olisi tarvittu kovinkaan suuria ponnistuksia, sillä ensimmäisen sukupolven Watchin kuntoilutoiminnot olivat lähes olemattomat.

Watch 2:n Harjoitus-sovelluksen saa käynnistettyä kätevästi oikean kyljen alemmasta nappulasta ja se tarjoaa käyttäjälle kahdeksan eri harjoitusvaihtoehtoa (Suorita, Rasvaa polttava, Aerobinen, Kävely, Ulkojakso, Juoksumatto, Sisäjakso sekä Muu). Kaikki harjoitustilat keskittyvät käytännössä juoksuun, kävelyyn tai pyöräilyyn, ja seuraavat lähinnä askelia, sykettä, aikaa ja ulkotilojen kohdalla myös nopeutta ja sijaintia kartalla. Lajikohtaisia treenitiloja ei ole tarjolla, eikä kello osaa myöskään tunnistaa automaattisesti esimerkiksi juoksutreenin alkamista.

Suoritetun treenin tiedot ovat varsin rajatut, mutta kohtalaisen selkeästi esitetyt. Ne riittävät peruskäyttäjälle, mutta vaativampi treenaaja saattaa jäädä tarjolla olevan datan suhteen kylmäksi. Huawei Health –sovelluksen avulla tuloksia voi tarkastella puhelimen näytöltä hieman vähemmän ahtaassa muodossa. Myöskään uimareille Watch 2:lla ei ole vakiosoftan puitteissa mitään annettavaa. Kylmä fakta on, että Android Wear 2.0:n myötä parannettu Google Fit tarjoaa lähes vastaavat perustason treeniominaisuudet kuin Huawein oma ohjelmisto.

Toinen kelloon asennettu Huawein ”terveyssovellus” on nimeltään Päivittäinen seuranta ja se nimensä mukaisesti  seuraa käyttäjän päivittäisiä toimia, kuten käveltyjä askeleita, aktiivisuutta, sykettä, portaiden kävelyä ja seisomaan nousuja. Sovelluksen saa myös muistuttamaan asetetusta aktiivisuustavoitteesta sekä liiallisesta istumisesta. Valitettavasti ominaisuuksiin ei sisälly unenseurantaa, vaikka Huawei Health –puhelinsovelluksesta sellaiseen viittaava valikko löytyykin.

Yhteyden muodostamiseksi Watch 2:n ja puhelimen välille vaatii pienoisen ohjelmistosillisalaatin asentamisen. Kaikille Android Wear –kelloille yhteisen Android Wear –sovelluksen ohella Wear 2:n kaikkien ominaisuuksien hyödyntämiseksi on asennettava kolme(!) Huawein omaa lisäsovellusta: Huawei Wear, Huawei Mobile Services sekä Huawei Health. Hieman epäselväksi jää, miksei Huawei ole voinut integroida kaikkia tarvittavia ominaisuuksia yhteen sovellukseen.

Sovelluksista käyttäjälle aktiivisesti hyödyllinen on ainoastaan Huawei Health, jonka kautta käyttäjä voi tarkastella liikkumistaan ja tallennettuja harjoituksiaan. Healthin tiedot voi synkronoida mm. Google Fitin kanssa.

Kokeilujaksomme päätteeksi Huawei Watch 2:sta jäi hieman pettyneet fiilikset. Muhkeampien ulkomittojen ja pienemmän näytön vastapainoksi odotin hyviä urheilutoimintoja ja parantunutta käytettävyyttä, mutta kokemus jäi vajavaiseksi. Sitä ei onnistu paikkaamaan edes kellon mobiiliverkkoyhteys.

Rehellisesti sanottuna en henkilökohtaisten käyttötarpeideni puitteissa löytänyt juurikaan hyötyä kellon 4G-yhteydestä, sillä suurimman osan ajasta kello on puhelimeni lähettyvillä. Ainoa mobiiliverkkoa hyödyntävä ominaisuus jota jäin juoksulenkeillä kaipaamaan, oli Spotifyn musiikkisuoratoisto kellon kautta, mutta sitä Spotifyn Android Wear –sovellus ei valitettavasti toistaiseksi tue. Joidenkin käyttäjien käyttötarpeet ja –toiveet saattavat kuitenkin hyvinkin hyötyä kellon itsenäisen toiminnan potentiaalista.

Liikuntatoimintojen osalta Huawein omat ohjelmistot osoittautuivat pelkistetymmiksi kuin odotin. Tarjolla olevat harjoitustilat ovat kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn keskittyviä ja sisällöltään enemmän peruskäyttäjille suunnattuja. Huawei Watch 2:n rannesykemittaus vaikutti sentään toimivan testijaksolla kohtalaisen luotettavasti ja tarkasti Polarin sykevyöhön verrattuna. Polarin M600 on silti edelleen paras Android Wear –kello urheilukäyttöä ajatellen ja Samsunginkin Gear-mallit sisältävät monipuolisemman valikoiman sporttitoimintoja.

Plussaa

  • 4G-yhteys mahdollistaa itsenäisen kellon toiminnan
  • Suurikokoiset näppäimet kellon kyljessä
  • IP68-suojaus
  • Kohtalaisen hyvin toimiva sykemittaus
  • Standardikiinnitteinen hihna

Miinusta

  • Akunkesto
  • Näytön koko pienentynyt edeltäjästä
  • Ulkomitat suurentuneet edeltäjästä
  • Liikuntatoimintojen suppeahko toteutus
  • Puhelimeen asennettavien sovellusten määrä
  • Ei unenseurantaa
This site uses XenWord.
;