io-techin testattavana Samsungin Galaxy Note8 -huippumalli.

Samsung julkisti Note8-lippulaivamallinsa elokuun lopulla New Yorkissa järjestetyssä Unpacked-tapahtumassa ja laitteeseen kohdistui poikkeuksellisia odotuksia niin sen teknisen toteutuksen kuin edeltäjämallin kanssa ilmenneiden akkuongelmien vuoksi. Samsung yrittää varmasti jo unohtaa viimevuotisen farssin Note7-mallin kanssa ja onkin tehnyt varsin hyvää työtä syntyneen ”sotkun” siivoamiseksi. Toiseen vastaavaan katastrofiin edes korealaisjätillä ei olisi varaa.

Suomessa uusi Galaxy Note –malli on tullut kauppoihin viimeksi kolme vuotta sitten Note 4:n muodossa, sillä Note 5 jäi monissa Euroopan maissa välistä ja viime vuonna Note7 takaisinkutsuttiin lopullisesti ennen kuin se ehti suomalaisten asiakkaiden käsiin. Vaikka suomalaiset kuluttajat eivät olekaan erityisen innokkaita suurinäyttöisten puhelimien ystäviä, on tietty käyttäjäjoukko varmasti odottanut Note8:n saapumista kauppoihin suurella innolla.

Samsung mainostaa Note8:aa erityisesti monipuolisella käytettävyydellä, suurella näytöllä, uudella kaksoiskameralla sekä S Pen –kosketuskynällä. Kyseessä on aiempien sukupolvien tapaan erityisesti tehokäyttäjille suunnattu huippumalli, johon yritys on ladannut tämänhetkisen parhaan osaamisensa.

Galaxy Note8 tuli ennakkotilattavaksi välittömästi julkaisun jälkeen, mutta saataville se tuli Suomessa syyskuun 15. päivä. Suomessa saataville tulee puhelimen 64 Gt:n tallennustilalla varustettu versio, jonka suositushinta on 1029 euroa. Kyseessä on siis yksi Android-markkinoiden kalleimmista älypuhelimista ja hinta on noussut selvästi myös edellisiin sukupolviin nähden. Note7:n suositushinta oli suomessa 879 euroa ja Note 4:n puolestaan 799 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa kattavasti Note8:n ominaisuuksiin runsaan parin viikon käytännön testijakson pohjalta. Tarkastelun kohteena ovat tuttuun tapaan laitteen rakenteellinen toteutus, tekniset ominaisuudet, kameran toiminta ja kuvanlaatu, ohjelmisto, akunkesto, suorituskyky sekä yleiset huomiot testijakson ajalta.

Samsung Galaxy Note8 -tuotesivut

 



Pakkaus ja sen sisältö

Note8 toimitetaan hillityn mustassa pahvipakkauksessa, jonka kannessa komeilee metallinturkoosi Note8-logo. Pakkauksen sisältö on runsaampi, kuin nykypäivän älypuhelimissa on keskimäärin totuttu näkemään.

Itse puhelimen lisäksi pakkauksen sisältä löytyy pikaopas ja takuutiedot, pikalaturi (9 V; 1,67 A), USB Type-C –latauskaapeli, USB Type-A ja micro-USB-adapterit puhelimen USB Type-C –liitäntään, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, vaihtokärkiä S-Pen-kynään, kynän kärkien irrotuspinsetit sekä AKG-brändätyt nappikuulokkeet.

Kuulokkeet ovat samat, jotka toimitetaan myös Galaxy S8 –mallien mukana ja niiden äänenlaatu edustaa puhelimien mukana toimitettavien kuulokkeiden parhaimmistoa.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Muotoilultaan Note8 on uskollinen sekä Note-mallistolle että tämän vuoden Galaxy S8 –sarjassa nähdylle suuntaukselle. Galaxy S8 –malleihin nähden puhelimen ääriviivat ovat hieman laatikkomaisemmat ja kulmikkaammat, mutta siitä huolimatta muotoilu on oikeastaan kaikkien reunojen ja kulmien osalta miellyttävän pyöristettyä.

Kädessä Note8 tuntuu suurelta, joskaan ei niin suurelta kuin näyttökoon perusteella saattaisi ennakkoon odottaa. Yhdellä kädellä käytettäessä näytön vastakkaiselle reunalle sekä yläosaan on mahdotonta yltää ilman puhelimen liikuttelua kädessä, joten ohjelmistopuolen apukikat tulevat tässä kohtaa tarpeeseen. Haluttaessa näytön näkymän saa onneksi pienennettyä yhdellä pyyhkäisyeleellä jompaankumpaan alanurkkaan, jolloin yhden käden käyttö sujuu vaivattomammin.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 162,5 x 74,8 x 8,6 mm
  • Paino: 195 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,2 %

Puhtaasti näytön tuumakokoa tuijottaessa 6,3-tuumaisella ruudulla varustettu Note8 lukeutuu markkinoiden suurimpiin älypuhelimiin. Näytön kuvasuhteesta johtuen laite on kuitenkin käytännössä pienikokoisempi, kuin useimmat muut yli kuusituumaiset älypuhelimet. Aiempiin Note-malleihin nähden näyttökoko on kasvanut merkittävästi, sillä edellisissä sukupolvissa tuumia on ollut 5,7.

Edeltäjämalli Note7:ään nähden Note8 on yhdeksän millimetriä pidempi, mutta vain 0,9 mm leveämpi ja 0,7 mm paksumpi. Kymmenystuuman pienemmällä näytöllä varustettuun Galaxy S8+ -malliin nähden kokoeroa on puolestaan pituussuunnassa kolme millimetriä ja leveyssuunnassa 1,4 mm. 5,9-tuumaisella näytöllä varustettuun Huawei Mate 9:ään verrattuna Note8 on puolestaan 5,6 mm pidempi, mutta merkittävät 4,1 mm kapeampi.

Koska Note8 on kooltaan varsin suurikokoinen puhelin, on myös 195 gramman paino markkinoiden yläkategoriassa. Se on kuitenkin hyvässä balanssissa laitteen ulkomittojen ja käsituntuman kanssa. Testikappaleemme edusti puhelimen Midnight Black –värivaihtoehtoa, jonka ohella Suomessa on myynnissä myös kullanvärinen Maple Gold –vaihtoehto.

 

Galaxy Note8:n muotoilu ja rakenne edustaa ehdottomasti tämän hetken älypuhelinmarkkinoiden kärkipäätä. Kyse ei ole pelkästään ulkonäöstä, vaan materiaalien yhdistelystä, yksityiskohtien toteutuksesta ja yleisestä laatuvaikutelmasta. Alumiinirungon ja Gorilla Glass 5 –lasista valmistettujen etu- ja takakuoren saumat olivat ainakin testikappaleessamme kauttaaltaan tasalevyiset. Materiaalien saumoissa ei käytetä muovilistaa, mikä saattaa heikentää lasien pudotuskestävyyttä.

Note8:n rakenne on yhtenäisen ja tukevan tuntuinen, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Puhelinta väänneltäessä on kuitenkin lähietäisyydeltä kuultavissa hyvin pientä liimauksien rutinaa. Laitteen rakenne on IP68-suojattu, eli se kestää pölyä sekä vesiupotusta 1,5 metrin syvyyteen asti.

Note8:n takakuori on 3D-muotoiltua Gorilla Glass 5 –lasia, eli se on pyöristetty sekä pitkien että lyhyiden sivujen suuntaan. Pitkien sivujen kaarevat reunat ovat toteutettu symmetrisesti näyttölasin reunojen kanssa. Pyöristyksen ansiosta Note8 istuu mukavasti kouraan ja metallikehyksen minimaaliset reunat parantavat osaltaan hieman puhelimesta saatavaa otetta.

Testaamamme Midnight Black –värivaihtoehto on yksinkertaisesti kiiltävän musta ilman sen kummempia syvyys- tai taittoefektejä, joita löytyy puolestaan puhelimen muista värivaihtoehdoista. Kiiltävän musta lasi on tyylikäs, mutta kerää erittäin helposti sormenjälkiä, jotka näkyvät karusti sopivassa valaistuksessa. Testijakson aikana takakuoren lasiin ilmestyi muutamia valoa vasten näkyviä hiusnaarmuja, joten puhelimen pitäminen virheettömänä vaatii suojakuorta tai tarkkuutta.

Lasikuoren tarjoama pito käsissä on kaksijakoinen juttu. Kuivissa käsissä Note8 on melko liukas puikula, mutta kosteampi tai rasvaisempi iho tarraa lasin pintaan varsin hyvin. Pudotuskestävyys lasipinnalla on luonnollisesti heikompi kuin alumiinikuorella, mutta positiivisena puolena lasi mahdollistaa langattoman latauksen.

Metallikehyksen ylä- ja alapäädyssä tarkkasilmäinen havaitsee yhteensä neljä antenniraitaa, jotka ovat kuitenkin sulautettu varsin hyvin ainakin mustan version värimaailmaan. Note8:n kylkipainikkeet ovat metallia ja niiden tuntuma on samaan aikaan miellyttävän pehmeä että tarkan napakka. Puhelimen suuresta koosta johtuen painikkeet saisivat sijaita hieman alempana, sillä nyt niihin yltääkseen on kuroteltava sormia.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Rautapuolella Note8 tarjoaa parasta, mitä Samsungilla on tarjota, eli Suomen markkinoilla järjestelmäpiirinä käytetään Galaxy S8 –malleista tuttua Exynos 8895 Octa –mallia. Modernilla 10 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettu piiri rakentuu neljästä 2,3 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta toisen sukupolven Mongoose-prosessoriytimestä, neljästä 1,7 GHz Cortex-A53-prosessoriytimestä, ARM Mali-G71 MP20 –grafiikkasuorittimesta, Cat.16-nopeusluokan LTE-modeemi, kaksois-kuvasignaaliprosesori, VPU-konenäkösuoritin sekä HSA-välimuistikoherenttiutta tukeva SCI-yhdyskäytävä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 8895 Octa -järjestelmäpiiri (8 x Mongoose 2 CPU, Mali-G71 MP20 GPU, 1 Gbit/s LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4X RAM
  • 64 Gt UFS 2.1 –muistia, josta vapaana noin 50 Gt
  • micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE Cat.16/13 (1000/150 Mbit/s), 5CA/2CA (carrier aggregation), FD-MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 1024QAM, VHT80 MU-MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC
  • GPS, Galileo, GLONASS, Beidou

Galaxy S8 –malleihin nähden Samsung on kasvattanut RAM-muistin määrää kuuteen gigatavuun. UFS 2.1 -tallennustilaa on Suomessa myytävässä versiossa 64 gigatavua (vapaana noin 50 Gt), joka on vähänpuoleisesti laitteen yli tuhannen euron hintalappu huomioiden. Ulkomailla saatavilla ovat myös 128 ja 256 Gt versiot. Mobiiliverkkoon Note8:lla saa yhteyden huippunopealla Cat.16-nopeudella, jos vain operaattori sellaista tukee. Suomessa myytävä malli on Dual SIM –versio (dual standby), jossa muistikortin tilalle voi vaihtoehtoisesti asentaa toisen nano-SIM-kortin.

Note8:n alapäädyssä sijaitsevat 3,5 mm ääniliitäntä, USB Type-C –liitäntä, mikrofoni, monokaiuttimen aukot sekä S Pen –kosketuskynä. USB-liitäntä tukee 3.1-version siirtonopeuksia sekä DisplayPort-kuvaulostuloa 4K-tarkkuudella.

GS8-mallien tapaan Note8:n varustukseen kuuluu 32-bittinen DA-muunnin. Laadukasta ääntä arvostavien iloksi Note8 tukee myös 32-bittistä PCM-pakatun sekä DSD64/128-pakatun äänen toistoa.

Monokaiutin tämän hintaluokan puhelimessa on toteutuksena pieni pettymys, mutta sen äänenlaatu on onneksi parempaa keskitasoa tuottaen myös aavistuksen matalampia taajuuksia. Mittasimme kaiuttimesta 30 cm:n päästä noin 76 dBA:n äänenpaineen, joka sijoittuu mittaamiemme puhelimien joukossa parhaimpaan kolmannekseen.

Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alareunassa. Samsung on tyylitellyt näppäinkuvakkeet oman näköisekseen ja käyttäjällä on mahdollisuus mukauttaa niiden järjestystä. Keskellä sijaitseva kotipainike on varustettu paineentunnistuksella, eli käyttäjä voi aktivoida kotipainikkeen missä tahansa vaiheessa näytön alareunan keskikohtaa voimakkaammin painamalla.

Note8:n erikoisuus on mallisarjalle tyypillisesti S Pen –kosketuskynä, joka on sama kuin viime vuoden Note7-mallissa. Kynä kulkee mukana puhelimen rungon sisällä ja ponnahtaa ulos kynän päässä sijaitsee nappia painamalla. Puhelin tunnistaa kynän irrottamisen ja avaa näytölle automaattisesti ”ilmakomento”-valikon, joka sisältää kustomoitavan valikoiman kynää hyödyntäviä toimintoja.

Puhelimen tapaan kynä on IP68-suojattu, eli sitä voi käyttää tarvittaessa vedessä. Kynän kärki on vain 0,7 mm paksu ja se tunnistaa 4096 eri painetasoa. S Penin kyljestä löytyvää näppäintä painamalla voi näppärästi pyyhkiä pois tekstiä ja piirustuksia. Ulkomitat ovat 108,3 x 5,8 x 4,2 mm ja paino vain 2,8 grammaa. Note8 tunnistaa ja ilmoittaa, jos kynä joutuu erilleen puhelimesta.

Galaxy S8 –mallien tapaan myös Note8:sta löytyy Infinity Displayksi brändätty laajakuvanäyttö, jonka kuvasuhde on tavanomaista laajempi 18,5:9. Näyttö on pitkiltä sivuiltaan kaareva, mutta vain hyvin kevyesti. Kyseessä on suuri 6,3-tuumainen Super AMOLED –näyttöpaneeli, jonka käyttää Diamond Pentile –alipikseliasettelua. Maininnan arvoisena seikkana Note8:n näyttö toimii oletuksena alhaisemmalla 2220 x 1080 pikselin tarkkuudella, mitä ilmeisimmin virrankulutuksen pienentämiseksi. Tarkkuutta saa muutettua näytön asetuksista ja itse käytimme näyttöä koko testijakson ajan maksimitarkkuudella. Näytön kulmat on pyöristetty, mutta pyöristyssäde on tiukempi kuin Galaxy S8 –malleissa.

Sovellusten sovittaminen laajemmalle kuvasuhteelle toimii varsin hyvin, emmekä havainneet testijaksolla käyttämiemme sovellusten kanssa ongelmia asian suhteen. Halutessaan käyttäjä voi valita näytön asetuksista, mitkä sovellukset sovitetaan hyödyntämään epätavallista kuvasuhdetta. Etenkin listamaisesta sisällöstä koostuvissa sovelluksissa sekä nettiselaimessa näytön lisäkorkeudesta on iloa. Videosisältö on mahdollista laajentaa koko ruudulle, mutta silloin ylä- ja alareunasta rajautuu kaistaleet pois näkyvistä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,3-tuumainen Super AMOLED –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 1440 x 2960 pikseliä, 18,5:9-kuvasuhde, 521 PPI
  • HDR10-tuki, DCI-P3- ja sRGB-väriavaruudet
  • Gorilla Glass 5 –lasi
  • Always On Display, sinisen valon suodatin

Kuvanlaadultaan Note8:n näyttö edustaa huipputasoa. Vakiona käytössä olevassa adaptiivisessa näyttötilassa kuva on värintoistoltaan hieman räikeä, joka on varmasti useimpien peruskäyttäjien mieleen. Näytön asetuksista löytyvä perusväriasetus tuottaa luonnollisimman, mutta samalla myös muihin kuvatiloihin nähden hieman hailakan näköisen väritoiston.

Automaattiasetuksella Note8:n näyttö säätyy tarvittaessa todella kirkkaaksi mahdollistaen hyvän luettavuuden auringonpaisteessa. Vastaavasti kirkkaus säätyy myös miellyttävän himmeäksi, joka mahdollistaa puhelimen käytön pimeässä silmien ärsyyntymättä. Kontrasti on AMOLED-paneelille tyypillisesti huippuluokkaa ja musta täysin mustaa. Katselukulmissa ei ole valittamista, joskin äärireunoilla kuvaan ilmestyy hieman vihertävää sävyä. Lisäksi näytön kaarevien reunojen alueella tarkkasilmäinen voi havaita pientä optista vääristymää kirkkauden ja värien osalta.

Arvostettu DisplayMate-sivusto arvioi Note8:n näytön hiljattain testeissään markkinoiden parhaaksi älypuhelinnäytöksi.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan vastamelumikrofonin aukko sekä korttikelkka, joka sisältää Suomessa myytävässä versiossa paikat kahdelle nano-SIM-kortille tai vaihtoehtoisesti yhdelle SIM-kortille ja micro-SD-muistikortille.

Laitteen vasemmassa kyljessä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeen alapuolella sijaitseva näppäin on paljon kritiikkiä kerännyt Bixby-virtuaaliavustajan painike, joka on onneksi hiljattain tulleen päivityksen myötä mahdollista kytkeä lyhyen painalluksen osalta pois käytöstä. Pohjassa pitämällä näppäin aktivoi edelleen Bixbyn puheohjaustilan. Valitettavasti Samsung ei tarjoa mahdollisuutta ohjelmoida näppäintä johonkin muuhun käyttötarkoitukseen. Kolmansien osapuolien sovelluksilla näppäin on tiettävästi mahdollista kytkeä pois käytöstä tai ohjelmoida pikavalinnaksi.

Näytön yläpuolelle jäävään kapeaan kaistaleeseen on ahdettu tavanomaista enemmän tekniikkaa. Sieltä löytyy mm. iiristunnistimen infrapunasensori sekä –valo, etukamera sekä monivärinen LED-merkkivalo. Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä (1/3,6 tuuman sensori; 1,22 um pikselikoko) ja sen parina on automaattitarkenteinen f1.7-aukkosuhteen objektiivi. Etukamera pystyy taltioimaan myös 1440p-videokuvaa.

Iiristunnistin toimii kohtalaisen hyvin, mutta ei kuitenkaan niin luotettavasti ja nopeasti, että siitä olisi sormenjälkitunnistimen korvaajaksi. Välillä lukituksen avaamiseen riittää pelkkä puhelimen vilkaisu, mutta tietyissä tilanteissa, kuten vastavalossa tai kävellessä, tunnistuksen toiminta takkuaa ikävästi.

Note8:n lasinen takakuori on umpinainen, eli sen taakse piilotettu li-ion-akku ei  nykytrendin mukaisesti ole käyttäjän vaihdettavissa. Sisäisen akun kapasiteetti on 3300 mAh, joka ei ole tämän kokoluokan puhelimelle erityisen paljon. Esimerkiksi fyysisesti hieman pienikokoisemmassa Galaxy S8+ -mallissa akku on 200 mAh suurempi.  Samsung on selvästi pelannut turvallisuuden suhteen varman päälle ja kannattaa myös huomioida, että S Pen –kynä vie merkittävän osan puhelimen sisältä löytyvästä tilasta. Jotta Note7:n kaltainen akkukatastrofi ei toistuisi, Samsung kertoo käyttävän Note8:n valmistuksessa akkujen kahdeksanvaiheista turvatarkastusta.

Note8 tukee pikalatausta USB Type-C-liitäntänsä kautta sekä Qi- ja PMA-standardien mukaista langatonta latausta. Samsungin omalla lisävarusteena myytävällä langattomalla laturilla onnistuu myös pikalataus.

Galaxy S8 –mallit saivat paljon kritiikkiä sormenjälkitunnistimestaan sekä sijainnin että toiminnan osalta, eikä Note8:ssa olla menty merkittävästi parempaan suuntaan. Sormenjälkitunnistin sijaitsee takakuoren yläosassa kameran vieressä ja puhelimen suuresta koosta johtuen siihen osuakseen on vaihdettava käden asentoa, joka ei ole kovinkaan kätevää tai luontevaa.

Pienenä parannuksena Samsung on siirtänyt tunnistimen hieman kauemmas kameran linssistä sijoittamalla LED-salaman ja pulssimittarin niiden väliin. Siitä huolimatta sormella tulee sörkittyä kameran aluetta liian usein, jolloin linssi tahriintuu sormenjäljistä. Tuhriintumista ei myöskään helpota aivan toisen kameran viereen sijoitettu pulssimittarin sensori.

Pienenä parannuksena sormenjälkitunnistin sijaitsee nyt aavistuksen syvemmässä kuopassa, joten se on hieman helpompi paikantaa näppituntumalla. Tunnistimen toimintanopeus ei edelleenkään ole parhaimpien kilpailijoiden tasolla, mutta tunnistimen toimintatarkkuus on testijakson perusteella parantunut Galaxy S8 –mallien alkuaikoihin verrattuna.

Kamera

Yksi Note8:n mukanaan tuomista suuremmista uudistuksista on takapuolen kaksoiskamera, joka on ensimmäinen laatuaan yrityksen lippulaivamalleissa. Kamera on sijoitettu pienen kehyksen keskelle takakuoren yläosaan ja molemmat kamerat ovat yhteisen suojalasin takana. Takakuoren tapaan myös kameran suojalasi tuntui keräävän melko herkästi sormenjälkiä, joiden puhdistamisesta kamerasovellus silloin tällöin muistuttaa käyttäjää. Lisäksi ainakin io-techin testikappaleen kameran suojalinssiin ilmestyi testijaksolla pieni naarmu, joten asiaan kannattaa kiinnittää huomiota puhelinta säilyttäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin S5K2L2- tai Sony IMX333 -kuvasensori (1,4 um pikselikoko, 1/2,55 -tuumainen kenno), 26 mm kinovastaava polttoväli, f1.7, OIS, Dual Pixel -tarkennus
  • 12 megapikselin kuvasensori (1,0 um pikselikoko, 1/3,6 -tuumainen kenno), 52 mm kinovastaava polttoväli, f2.4, OIS
  • 2x optinen zoomaus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS

26 mm:n laajakulmaobjektiivin yhteydessä käytettävä S5K2L2 (tai Sony IMX333) -kamerasensori on tuttu Galaxy S8 –malleista. Se on varsin suurikoinen (1/2,55”, pikselikoko 1,4 um) ja sen parina on valovoimainen f1.7-aukkosuhteen optisesti vakautettu objektiivi. Tarkennuksessa käytetään yrityksen aiemmista lippulaivamalleista tuttua Dual Pixel –tekniikkaa, jossa jokaista kuvasensorin kuvapikseliä kohden on oma vaiheentunnistustekniikkaa käyttävä tarkennuspikseli.

Toisen takakameran sensorin malli ei ole tiedossa, mutta vaikka sen resoluutio on samat 12 megapikseliä, on kennokoko (1/3,6”) ja sen myötä myös pikselikoko (1,0 um) selvästi pienempi. Objektiivin kinovastaava polttoväli on 52 mm, joka mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomauksen. Sen aukkosuhde on f2.4 ja sen yhteydestä löytyy myös optinen kuvanvakain. Note8 onkin tiettävästi ensimmäinen älypuhelin, jonka molemmissa takakameroissa käytetään optista vakautusta. Dual Pixel –tarkennusta tästä kamerasta ei kuitenkaan löydy.

Takakamera pystyy tallentamaan 4K-videokuvaa 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella sekä 1080p-videokuvaa 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Kaksinkertainen optinen zoomaus on käytettävissä myös videokuvauksessa.

Kamerasovelluksen käynnistäminen onnistuu lukitusnäkymän alanurkan pikavalinnasta, virtanäppäintä kahdesti painamalla tai perinteisesti kamerasovelluksen kuvakkeesta. Niin käynnistymis-, tarkennus- kuin kuvanottonopeudeltaankin Note8:n kamera on markkinoiden kärkeä. Kuvauskokemus on vaivaton ja sujuva.

Note8:n kamerasovellus on pysynyt lähes identtisenä Galaxy S8 –malleihin nähden. Ainoita havaittavia muutoksia ovat suljinpainikkeen viereen lisätyt ”Reaaliaikainen tarkennus”, ”Tarrat” ja Bixby Vision –kuvaustilojen pikavalinnat sekä HDR-tilan pikapainikkeen korvaaminen melko turhalla ”täysi näkymä” –painikkeella.

Käyttöliittymän yleisilme ja toimintaperiaate on melko suoraviivainen ja selkeä. Sekä videokuvan että valokuvien ottaminen tapahtuu samasta näkymästä eri painikkeita painamalla. Videon alun rajaamista hankaloittaa, että videon suppeampi näkymä tulee etsimeen vasta videotallennuksen aloittamisen jälkeen.

Kuvausnäkymää oikealle pyyhkäisemällä avautuu kuvaustilavalikko, jossa on tarjolla kahdeksan erilaista kuvaustilaa ja lisää voi ladata Samsungin sovelluskaupasta. Tarjolla on mm. ajankohtainen GIF-kuvaustila, joka mahdollistaa GIF-animaatioiden luomisen suoraan kameralla kuvaamalla. Vasemmalle pyyhkäisemällä avautuu puolestaan tehostesuodatinvalikko, josta käyttäjä voi valita kuvan päälle haluamansa filtterin. Lisää filttereitä on tarjolla Samsungin sovelluskaupassa.

Manuaalitila löytyy Note8:sta Samsungin puhelimille tyypilliseen tapaan Pro-tilan nimellä. Säädöt ovat älypuhelimien mittapuulla laajimmasta päästä. Säädettävissä ovat herkkyys (ISO 50-800), suljinaika (1/24000 – 10 sekuntia), manuaalitarkennus, valkotasapainon säätö, valotuksen kompensointi, valotuksen mittaustapa (matriisi, piste, keskipainotettu) sekä tarkennustyypin valinta (keski, monipiste). RAW-kuvausmahdollisuus on piilotettu asetusvalikkoon ”kuvakoko”-alavalikon taakse.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Note8:n kameran kuvanlaatu muistuttaa hyvässä valaistuksessa melko pitkälle Galaxy S8 –mallien kuvanlaatua, joka ei ole yhteneväisestä kameratekniikasta johtuen yllättävää. Jälkikäsittelyn suhteen Note8 on maltillisempi kuin edellisten sukupolvien mallit, eikä värimaailman, terävyyden ja kontrastin korostus ole enää häiritsevää.

Kuvat ovat 12 megapikselin kokoluokassa yksityiskohtaisia ja teräviä ja värintoisto on eläväistä. Note8:lla otetut kuvat onnistuvat hyvällä prosentilla ja niistä on hankala keksiä kritisoitavaa. Lähikuvat tallentuvat herkullisen tarkkoina ja suuren aukkosuhteen ansiosta tausta sumentuu tyylikkäästi. Zoom-kameran otokset ovat dynamiikaltaan ja yksityiskohdiltaan läheltä tarkasteltuna hieman laajakulmakameraa heikkotasoisempia, mutta ero pysyy maltillisena hyvässä valaistuksessa. Samsungin HDR-toiminto tekee varsin luonnollista jälkeä, joten sitä uskaltaa halutessaan pitää automaattitilassa.

Valon määrän vähentyessä Note8:n kamera pääsee loistamaan vahvuusalueellaan. Kuvasensorin suuret pikselit sekä valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi suorastaan ahmivat valoa talteen. Note8 on niitä puhelinkameroita, joka pystyy loihtimaan kuvasta vaivatta valoisamman näköisen, kuin mitä ympäristö todellisuudessa on.

Kamera osaa tasapainotella taitavasti kohinan ja terävyyden välisellä nuoralla. Kohina ei muodostu kuvissa ongelmaksi, mutta kamera ei myöskään suttaa yksityiskohtia liiallisesti pehmeäksi mössöksi. Hämäräkuvat näyttävät kokonaisuutena katseltuna useimmiten erittäin hyvältä ja yksityiskohdatkin kestävät monesti lähempää tarkastelua. Värintoisto pysyy useimmiten hyvänä vähäisestä valon määrästä huolimatta.

Kameran automatiikka alkaa nostaa herkkyyttä suljinaikojen venyessä noin 1/50 sekunnin luokkaan ja yli tuhannen ISO-arvoihin mennään vasta 1/10 sekunnin jälkeen. Alhaisimmillaan kamera päästi suljinajan 1/4 sekuntiin, joka on kamerapuhelimien pisimpiä jopa optisella vakaimella varustettujen puhelimien keskuudessa. Herkkyys nousi puolestaan suurimmillaan ISO 1250 arvoon, joka on puolestaan moneen kilpailijaan nähden varsin maltillinen. Lukemat ovat samoja Galaxy S8 –mallien kanssa.

Note8:n kaksoiskamera mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomauksen, joka tekee kamerasta monipuolisemman erilaisiin kuvaustilanteisiin. Huomasin käyttäväni zoomausta testijakson aikana melko aktiivisesti siihen sopivien kuvauskohteiden kanssa.

Hyvässä valaistuksessa zoom-kameran kuvanlaatu ei ole ratkaisevasti heikompi kuin laajakulmakameralla, vaikka lähemmässä tarkastelussa onkin havaittavissa eroja. Lähikuvauskohteissa sekä valaistuksen heikentyessä Samsung ei kuitenkaan ilmeisesti ole luottanut heikomman valovoiman objektiiviin ja pienempään kuvasensoriin, sillä zoomauksesta huolimatta kuvat taltioituvat kuvatietojen perusteella laajakulmakameralla.

Tämä näkyy suoraan heikommassa valossa zoomilla otettujen kuvien laadussa, joka vastaa laajakulmakameralla otetusta kuvasta rajatun otoksen laatua, kuten oheisista rajauksista voi huomata. Hyvässä valaistuksessa zoom-kamera pystyy sen sijaan luonnollisesti tarjoamaan etua pitkästä polttovälistään kaukaisempien kuvauskohteiden yksityiskohtien suhteen.

Käyttökokemustemme perusteella zoomaus on siis toimiva ja käyttökelpoinen hyvässä valaistuksessa, mutta hämärässä lähes vastaavaan jälkeen päästään tavallista kuvaa rajaamalla.

Syvyysterävyysefektin käyttö kamerapuhelimissa on tämänhetkinen trendi ja kaksoiskameraratkaisut helpottavat jonkin verran sen asiallista toteuttamista. Samsung kutsuu kyseistä ominaisuutta ”Reaaliaikainen tarkennus” –nimellä ja se on tuotu Note8:n kamerasovelluksessa helposti saataville.

Note8 hyödyntää syvyysterävyysefektin muodostamiseen kaksoiskameraa, jonka huomaa myös siitä, että kuvauskohde on lähempänä kuin tavallisessa kuvaustilassa, eli toiminto hyödyntää myös pidempipolttovälistä kaksoiskameraa. Kuvausnäkymässä käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus säätää syvyysterävyysefektin voimakkuutta ja sitä voi harrastaa myös kuvan ottamisen jälkeen. Lisäksi kameran saa tallentamaan samalla myös tavallisen laajakulmaisemman otoksen.

Käytännössä Note8:n syvyysterävyysefekti edustaa markkinoiden parhaimmistoa ja se tekee pääosin yllättävän hyvää jälkeä. Toiminto osaa tunnistaa melko hyvin ympäristön eri syvyystasot ja huomioida ne efektiä muodostaessa. Myös kuvauskohteen rajaus tapahtuu varsin luonnollisen näköisesti. Ihan aina homma ei kuitenkaan mene nappiin, kuten kolmas esimerkkikuva osoittaa.

Note8 mahdollistaa videokuvauksen parhaimmillaan 4K-tarkkuudella 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. 4K-video tallentuu .mp4-kääreeseen MPEG-4 AVC –muodossa (high@5.1, CABAC / 1 ref. frames) noin 48 Mbit/s bittivirralla ja 256 kbit/s stereoäänellä (48 kHZ näytteenottotaajuudella).

1080p-tarkkuudella ruudunpäivitysnopeus on mahdollista nostaa 60 FPS lukemaan ja kyseisen videon bittivirta on noin 28 Mbit/s (AVC, high@L4.2, CABAC / 1 ref. frames) 256 kbit/s stereoäänellä. Molempien edellä mainittujen videotyyppien kohdalla maksimipituus on rajoitettu 10 minuuttiin.

Ensimmäisessä videossa havainnollistetaan kuvanlaadun lisäksi 2x optisen zoomauksen ja digitaalisen zoomauksen laatua aina 10x tasoon asti. Alemmassa videossa testataan videokuvauksen vakautuksen toimintaa haastavissa olosuhteissa. Note8:n videokuvaus hyödyntää sekä elektronista että optista kuvanvakautusta, joista ensin mainitun saa halutessaan asetuksista pois päältä.

Kuvanlaadultaan Note8:lla tallennettu video on kamerapuhelinten parhaimmistoa. Kuva on värimaailmaltaan luonnollista, terävää ja yksityiskohtaista. Zoom-kameraa käytettäessä havaitsimme tarkennuksen toimivan paikoin epävarmemmin, joka johtunee kuvasensorin alkeellisemmasta tarkennustekniikasta.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Note8 tarjoaa softapuolella saman Samsung Experience –käyttöliittymän, joka nähtiin keväällä julkaistuissa Galaxy S8 –malleissa. Sen pohjana toimii Googlen Android 7.1.1 Nougat –käyttöjärjestelmä. Ulkoisesti käyttöliittymä poikkeaa varsin runsaasti vakio-Androidista ja pari vuotta sitten toteutetun ”laihdutuskuurin” jälkeen Samsung on jälleen hiljalleen lisännyt ohjelmistoonsa jos jonkinlaisia lisätoimintoja. Vakiosovellukset ovat Samsungin omaa käsialaa ja puhelimeen on myös esiasennettuna mm. Facebook, Linkedin sekä neljä Microsoftin sovellusta, jotka eivät ole käyttäjän poistettavissa.

Samsung Experience -käyttöliittymän yleisilme on varsin valoisa ja raikas. Kotinäkymästä päästään sovellusvalikkoon pystysuuntaisella pyyhkäisyllä, joka toimii varsin näppärästi. Asetusvalikon sisältö on niputettu pääkategorioihin, joiden alle on jaoteltu useampia samaan aihepiiriin liittyviä alakategorioita. Moniajonäkymä on vakio-Androidia monipuolisempi, sillä jaetun näytön näkymän tilaan siirryttäessä toisesta sovelluksesta voi myös rajata näytettäväksi vain halutun tietyn alueen tai sovellusikkunasta voi tehdä kelluvan version.

Samsung esitteli alkuvuodesta uuden Bixby-virtuaaliavustajansa, joka löytyy keskeisenä osana myös Note8:n ohjelmistoa. Kyljen Bixby-näppäintö pohjassa pitämällä aktivoituva Bixbyn ääniohjaus tukee nyt myös englantia, mutta suomeksi apurille pääsee tuskin vielä hetkeen juttelemaan. Englanniksikaan komennot eivät vielä mene aivan sataprosenttisesti perille.

Kotinäkymästä oikealle pyyhkäisemällä avautuu Hello Bixby –näkymä, joka sisältää päivänajan ja sijainnin mukaan muuttuvia kortteja. Näkymässä on tarjolla mm. säätietoja, useimmin käytettyjä sovelluksia, Bixbyä tukevien sovellusten pikatoimintoja, S Healthin tietoja, kalenterimuistutuksia katsotuimpien nettisivustojen linkkejä. Käyttäjä voi halutessaan poistaa kortteja tai ankkuroida mieluisimpia näkymän yläreunaan. Hello Bixby -näkymän voi halutessaan myös kytkeä pois päältä kotinäkymän asetuksista.

Kuten sanottua, Samsung Experience –käyttöliittymään on leivottu lukuisia lisäominaisuuksia, jotka puuttuvat vakio-Androidista. Monet ovat tuttuja jo Samsungin aiemmista lippulaivamalleista, mutta seassa on myös muutama uusi kikka.

Reunapaneelit (Edge Display) nähtiin ensimmäistä kertaa Galaxy S7 edge –mallissa ja Note8:ssa ominaisuus on pitkälti alkuperäisessä muodossaan. Reunapaneelit-valikko avautuu näytön reunalla näkyvästä pienestä korvakkeesta pyyhkäisemällä ja se sisältää kustomoitavan valikoiman erilaisia pikatoimintoja sisältäviä välilehtiä. Uutta on sovelluspikavalintavälilehdelle (Apps Edge) lisätty mahdollisuus määrittää sovelluspareja, jotka avautuvat ruudulle samanaikaisesti jaettuun näkymään.

Suurinäyttöisen Note8:n käyttäjät arvostavat varmasti tietyissä tilanteissa ”yksikätistä tilaa”, joka mahdollistaa näkymän pienentämisen näytön jompaankumpaan alanurkkaan yhdellä pyyhkäisyeleellä. Myös Samsungin kuvaruutunäppäimistön sijainti on painotettavissa näytön toiseen reunaan ja koko muokattavissa.

Muita maininnan arvoisia lisäsovelluksia ja toimintoja ovat mm. monipuolinen Samsung Health –terveysovellus, taustasovellusten virrankäyttöä seuraava ja niistä käyttäjälle raportoiva virrankäytön valvonta, puhelimen toimintaa optimoiva Laitteen ylläpito, pelaajalle hyödyllisiä lisätoimintoja tarjoava Game Launcher sekä kahden erillisen viestintätilin käyttämisen samassa puhelimessa mahdollistava Dual Messenger.

Samsung on rakentanut S Pen –kosketuskynän ympärille laajan valikoiman lisätoimintoja, jotka on keskitetty kynän irrottamalla avautuvaan pikavalikkoon. Käyttäjä voi valikoida valita valikkoon osan tai kaikki kymmenen kynään liittyvää toimintoa.

Viime vuosilta tuttujen muistiinpanotoimintojen ohella uusia toimintoja ovat mm. tekstin käännösominaisuus, kynällä raapustettujen gif-animaatioiden luomisen ja lähettämisen mahdollistava ”reaaliaikainen viesti”, Pen Up –sovellukseen lisätty värityskirjaominaisuus sekä Always On Display –näyttöön kiinnitettävä muistiinpano. Etenkin viimeksi mainittu osoittautui testijaksolla käteväksi, sillä se mahdollistaa nopeiden muistiinpanojen kirjoittamisen puhelimen lukitulle näytölle pelkän kynän irrottamalla.

Suorituskyky

io-tech sai Note8-testikappaleen käsiinsä syyskuun alkupuolella ja ehti testaamaan sitä ympärivuorokautisessa käytössä runsaan kahden viikon ajan. Testijakson puolivälin jälkeen puhelimeen asennettiin tarjolle tullut N950FXXU1AQI1-päivitys, josta huolimatta Androidin tietoturvapäivitykset pysyivät elokuun versiossa. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia kamerasovelluksen, Bixby Voicen ja Instagramin muutamaa kaatumista lukuun ottamatta.

Käytännön suorituskyvyltään Note8 tarjoaa sitä mitä high-end-puhelimelta voi odottaa ja se vertautuu yleisesti varsin hyvin Galaxy S8 –malleihin. Kilpailijoiden kanssa rinnatusten vertailtaessa Note8 on aavistuksen verkkaisempi esimerkiksi OnePlus 5:n rinnalla, mutta erot ovat hyvin pieniä ja liittyvät lähinnä käyttöliittymän animointeihin.

Pelisuorituskyky on Note8:lla odotusten mukaisesti erinomaista. Testasimme pelaamista tutuilla Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä sekä parhailla grafiikka-asetuksilla. Rasituksessa Note8:n takakuoren yläosa lämpenee havaittavasti ,  mutta varsin maltillisesti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Note8 on markkinoiden terävintä kärkeä. Tulokset ovat hyvin lähellä samaa Exynos 8895 -piiriä käyttävien Galaxy S8 –mallien vastaavia. Raaka grafiikkasuorituskyky on markkinoiden ehdotonta huippua ja jopa Snapdragon 835 –piirillisiä laitteita parempaa, mutta näytön tarkkuus ottaa oman veronsa Full HD –näytöllisiin puhelimiin verrattuna käytännön suorituskyvystä puhuttaessa.

Akunkesto

Kuten jo aiemmin on päästy toteamaan, Samsung on pelannut akun kapasiteetin suhteen ns. varman päälle, jonka myötä se on laitteen ulkomittoihin ja näytön kokoon nähden melko maltillisen kokoinen. Tästä syystä myös ennakko-odotuksemme akunkeston suhteen olivat maltillisia. Käytännössä Note8:n akunkesto osoittautui kohtalaiseksi, mutta ei erityisen hyväksi.

Runsaat pari viikkoa kestäneen testijakson aikana Note8:aa käytettiin ainoastaan kotimaan kamaralla ja melko tasaisessa käytössä. Tyypillisen päivän (keskimäärin 16 h, noin klo 8-24) akun varaus väheni täydestä noin 35–55 %:n tienoille. Näytön päälläoloaika liikkui pääosin 1,5-2 tunnin haarukassa. Pariin otteeseen yhdellä latauksella saavutettiin jopa 3,5 tunnin näytön päälläoloaika.

Kahteen kertaan testijakson aikana yhdellä latauksella selvittiin kahden päivän yli (merkitty kuvaajaan punaisella) – mutta vain hyvin niukasti. Molemmilla kerroilla toisen päivän loppupuolella oli laturi pidettävä lähellä, sillä toisen päivän päätteeksi varausta oli jäljellä vain noin viisi prosenttia.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Note8:lla myös io-techin testirutiiniin kuuluvat virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat testit, joista ensimmäinen sisälsi YouTube-videon pyörittämistä WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden kautta. YouTube-videotoistossa akun varaus väheni tunnissa kahdeksan prosenttia, joka kuuluu mittaamiemme arvojen parhaimmistoon. Laskennallisesti tämä tarkoittaa noin 12,5 tunnin videotoistoaikaa.

Toisena ja kolmantena testinä toimivat synteettiset pelikäyttöä simuloiva GFXBenchin akkutesti raskaampana Manhattan-versiona sekalaista yleiskäyttöä simuloiva PCMark Work 2.0 Battery test. GFXBenchin runsaan 160 minuutin testitulos sijoittuu testaamiemme high-end-puhelimien heikompaan päähän. PCMarkin akkutestin tulos oli puolestaan lähes päinvastainen, sillä Note8:n lähes 10,5 tunnin tulos on kirkkaasti paras testaamistamme puhelimista ja ainoa kymmenen tunnin rajapyykin ylittänyt laite.

Note8:n mukana toimitettava 15-wattinen Adaptive Fast Charging –pikalaturi ei ole markkinoiden tehokkaimpia, mutta sen käytännön latausnopeus ei ole lainkaan hullumpi. Puolessa tunnissa tyhjä akku latautuu noin kolmannekseen täydestä varauksestaan ja tunnissa varausprosentti kipuaa yli 70:n. Täyteen akku tulee noin tunnin ja 40 minuutin lataamisen jälkeen. Latausnopeus pysyy tasaisena noin 85 %:n varaukseen asti, jonka jälkeen se hidastuu loppua kohden. Jos puhelinta käyttää latauksen aikana, on latausaika luonnollisesti pidempi. Puhelin ei lämpene juurikaan latauksen aikana.

Lisäksi Note8:n akkua on helppo täydentää päivän aikana myös langattoman latauksen avulla, joka löytyy vielä tänäkin päivänä harmillisen harvasta high-end-puhelimesta.

Yhteenveto

Note8:n saaminen kauppoihin on jo sinällään Samsungilta virstanpylväs, kun muistetaan Note7:n viimevuotinen ikävä kohtalo. Kyse on myös monelle Note-fanille merkittävästä hetkestä, sillä edellisestä mallista on Suomessa jo aikaa. Testiemme perusteella odotus ei ole mennyt hukkaan, sillä Note8 on lippulaivastatuksensa veroinen laite. Kyseessä on erinomaisen monipuolinen, mutta ei kuitenkaan aivan täydellinen puhelin.

Samsung on pakannut Note8:aan kaiken tämänhetkisen parhaan osaamisensa ja se sekä näkyy että tuntuu – Note8 näyttää tyylikkäältä ja tuntuu laadukkaalta kädessä. Lasinen takakuori tuo toki oman vaikutuksensa laitteen pudotuskestävyyteen. IP68-tason suojaus vedeltä ja pölyltä on tämän hintaluokan laitteessa toivottu ominaisuus, vaikka puhelinta ei aikoisikaan upottaa veteen.

Kuten jo Note-sarjan aiemmissakin malleissa, S Pen –kosketuskynä ei ole pelkkä turha erikoisuus, vaan sen ympärille on koottu joukko oikeasti toimivia lisäominaisuuksia. Toki on fakta, että osa käyttäjistä ei koe sitä koskaan omakseen, eikä koe sitä tarpeelliseksi jokapäiväisessä käytössä. Näiden käyttäjien kannattaisikin harkita, olisiko Galaxy S8+ sittenkin sopivampi vaihtoehto.

Tekniseltä toteutukseltaan Note8 edustaa huipputasoa, kuten tuhannen euron puhelimelta sopiikin odottaa. Näkyvin elementti on tietysti upea suurikokoinen 6,3 tuuman Super AMOLED –näyttö, joka peittää valtaosan puhelimen etupuolesta. Näytön koon puolesta se ei sovi kaikille käyttäjille, mutta se ei liene tarkoituskaan. Pääkohderyhmänä oleville tehokäyttäjille suuri ja laajakuvainen näyttö avaa uusia mahdollisuuksia.

Exynos 8895 –piirin suorituskyky ei jätä juuri toivomisen varaa ja myöskään kuuden gigatavun käyttömuistin pitäisi riittää lähes joka käyttäjälle. Suomessa tarjolla olevan version 64 gigatavun tallennustila on sen sijaan tämän hintaluokan puhelimelle vähänpuoleisesti, etenkin kun tuplamäärällä varustettuja puhelimia saa Suomestakin noin 600 eurolla. Myöskään akku ei ole Note8:n vahvimpia puolia, vaikka sen tarjoama valmiusaika ei tuottanutkaan pettymystä.

Note8:n keskeisimpiin uusiin ominaisuuksiin lukeutuu kaksoistakakamera, joka mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomauksen. Zoomauksen voisi todeta olevan osittain toimiva, sillä hyvässä valaistuksessa sillä saa aikaan kelpo jälkeä, mutta heikommassa valossa se vaikuttaisi jostain syystä kytkeytyvän pois käytöstä. Jos zoomailu ei kiinnosta, on laajakulmakamera pitkälti samanlainen Galaxy S8 –mallien kanssa. Se on nopea, helppokäyttöinen ja tekee tasaisen hyvää jälkeä. Myös videokuvan laatu on hyvää.

Softapuolella Samsung luottaa edelleen varsin raskaaseen käyttöliittymäkustomointiin, joka jakaa mielipiteitä. Toteutus on kuitenkin varsin toimiva ja tarjoaa runsaasti lisäominaisuuksia, joista osa helpottaa puhelimen jokapäiväistä käyttöä. On harmillista, että monet käyttäjät eivät tule koskaan olemaan edes tietoisia kaikkien lisäominaisuuksien olemassaolosta. Samsungin Bixby-virtuaaliavustaja on edelleen mukana eräänlaisena riippakivenä, sillä sen puheohjaus ei ymmärrä suomea. Onneksi Bixbyn voi halutessaan kytkeä ainakin osittain pois käytöstä. Pientä miinusta Samsungille ropisee myös tietoturvapäivityksistä, sillä laitteeseen ei ollut saapunut tuoreinta syyskuun tietoturvapäivityspakettia, vaikka kuun loppu häämötti jo artikkelin julkaisuhetkellä.

Yhteenvetona Galaxy Note8 on kuin Galaxy S8 –mallisto steroideissa. Se on vielä hieman suurempi ja siinä on vielä hieman enemmän ja parempia ominaisuuksia. Käytännössä kouriintuntuvimpia uudistuksia ovat kameran zoomausmahdollisuus sekä S Pen –kynä. Note8 on erittäin monipuolinen ja edistynyt älypuhelin, josta ei löydy vakavia heikkouksia. Sellainen sen myös pitääkin olla, kun katsotaan hintalapusta löytyvää nelinumeroista summaa. Note8:aa on hankala suositella varauksetta, sillä markkinoilta löytyy erittäin päteviä huomattavasti edullisempaan hintaan. Note 8:n ostamista harkitessa Galaxy S8+ kannattaa siis myös pitää mielessä, sillä se irtoaa yli 200 euroa halvemmalla hinnalla ja tarjoaa hieman suuremman akun.

Plussaa

  • Huipputasoinen 6,3-tuumainen AMOLED-näyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Loistava näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • IP68-suojaus
  • Suorituskykyinen Exynos 8895 –järjestelmäpiiri
  • Hyvä kameran kuvanlaatu ja käytettävyys
  • Takakameran 2x optinen zoomaus varauksin
  • Kameran laajat manuaalisäädöt ja RAW-kuvaus
  • Laadukas etukamera
  • Uniikki S Pen –kosketuskynä monipuolisine toimintoineen
  • Langattoman latauksen tuki
  • Mukana hyvät AKG:n kuulokkeet
  • Käyttöjärjestelmän kätevät lisäominaisuudet ja asetukset

Miinusta

  • Hinta
  • Sormenjälkitunnistimen sijainti
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Ei stereokaiuttimia
  • 64 Gt tallennustila
  • Melko raskaasti kustomoitu käyttöliittymä
  • Lisäsovellukset, joita ei ole mahdollista poistaa
  • Zoom-kameran kuvanlaatu on laajakulmakameraa heikompaa
  • Ei kuukausittaisia ajan tasalla olevia tietoturvapäivityksiä
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa
This site uses XenWord.
;