Huawein älykellomallisto on nykypäivänä varsin kattava, koostuen useista eri käyttötarkoituksiin ja hintaluokkiin asemoiduista malleista. Malliston huipulle yritys julkisti alkuvuodesta Watch Ultimate -mallin, jonka tarkoituksena on tarjota aktiivisille käyttäjille näyttävä älykello arvokkaissa ja kestävissä kuorissa.
Watch Ultimate tuli Suomessa kauppoihin 11. huhtikuuta. Kumirannekkeisen Expedition Black -mallin suositushinta on 799 euroa ja titaanirannekkeisen Voyage Blue -mallin puolestaan 949 euroa.
Otimme Watch Ultimaten nopeaan kokeilutestiin ottaaksemme selvää mitä erityistä lähes 1000 euron hinnalle saa vastineeksi. Tutustumme tässä artikkelissa Watch Ultimateen neljän päivän kokeilujakson pohjalta lyhyemmän kokeiltua-juttuformaatin muodossa.
Huawei on selvästi hakenut muotoiluun inspiraatiota perinteisistä Omegan Seamasterin ja Rolex Submarinerin kaltaisista sukelluskelloista. Kello on eittämättä huomiota herättävän ja näyttävän näköinen, etenkin testikappaleemme Voyage Blue -värivaihtoehtona. Yleinen laatuvaikutelma on erinomainen, kuten tämän hintaiselta kellolta pitääkin voida odottaa.
Osa huomioarvosta syntyy koosta, sillä laitteen läpimitta on 48,5 mm ja paksuus 13 mm. Painoakin on älykelloksi varsin tukevat 76 grammaa (ilman ranneketta). Suuri koko ja paino tuntuu kellon heilumisherkkyytenä jos metallirannekkeen jättää hieman löysälle. Lisäksi melko suurikokoinen kello saattaa olla tiellä joissain tilanteissa, kuten vaatteita pukiessa ja ahtaissa tiloissa kädellä operoidessa. Testijaksolla kello jäi useasti kiinni esimerkiksi paidan ja takin hihaan.
Huawei on valmistanut kellon rungon amorfisesta zirkonium-pohjaisesta metalliseoksesta, jonka kerrotaan olevan 4,5-kertaa vahvempaa, 2,5 kertaa kovempaa ja 17,4 % kevyempää kuin ruostumaton teräs. Kellon takakansi on keraamia.
Watch Ultimatelle luvataan vesitiiviys 100 metrin sukellukselle ja kello on läpäissyt ISO 22810 -vesitiiviystandardin sekä EN13319 -sukellusstandardin testit, joiden perusteella kello kestää jopa 24 tuntia 110 metrin syvyydessä.
Testikappaleessamme ranneke oli titaania yleisen standardin mukaisena 22 mm leveänä toteutuksena. Rannekkeen palat ovat pikalukitteisesti käyttäjän irrotettavissa, joten pituuden voi säätää oman maun mukaiseksi. Itse en aivan löytänyt sopivaa pituutta, sillä yhden palan irrottamalla ranneke oli hieman liian löysä ja toisen palan jälkeen hieman liian tiukka. Kellon mukana toimitetaan myös hydratusta nitriilikumista valmistettu vaihtoehtoinen hihna, joka on sukelluskäyttöä ajatellen tarjolla kahdessa eri pituudessa.
Kellon fyysinen koko koettiin testijaksolla hankalaksi etenkin metallihihnan kanssa, sillä hihna on mitoitettava varsin kireälle, jotta painava kello ei heiluisi epämiellyttävästi ranteessa esimerkiksi urheillessa. Tällöin se tuntuu kuitenkin epämiellyttävän tiukalta normaalikäytössä. Tämän vuoksi paljon urheilevalle kumihihna onkin selvästi miellyttävämpi vaihtoehto sen tarkemman säädettävyyden vuoksi.
Watch Ultimaten pyöreä näyttö on läpimitaltaan 1,5-tuumainen AMOLED -paneeli, jonka resoluutio on 466 pikseliä halkaisijalla. LTPO-tekniikan ansiosta näyttö pystyy tarvittaessa laskemaan virkistystaajuuden aina 1 hertsiin asti ja näin säästämään energiaa. Näytön kuvanlaatu ja terävyys on erinomainen, eikä kuva tummene merkittävästi hieman kulmastakaan katsottuna. Näytön suojana on tukeva 2,35 mm paksu safiirilasi. Näytön sininen kehys on valmistettu nanokeraamista.
Kellon sivuilta löytyy yhteensä kolme painiketta – oikealta kaksi ja vasemmalta yläkulmasta yksi. Oikealla ylhäällä sijaitseva painike on samalla myös pyöritettävä kruunukytkin, jolla voi selata valikoita ja zoomata sovellusvalikon kuvakematriisia. Oletuksena vasemmanpuoleinen painike käynnistää seikkailutilan, kruunukytkin toimii sovellusvalikko- ja paluupainikkeena ja oikea alapainike avaa harjoitusvalikon sekä toimi elektrodina EKG-mittauksessa.
Huawei ei paljasta tarkempia tietoja laitteen piiri- tai muistiominaisuuksista, mutta laite perustuu tiettävästi vastaavaan rautaan, mitä käytetään kohta markkinoille tulevissa Watch 4 -malleissa. Käytännössä kello toimii erittäin sulavasti, joten suorituskyky vaikuttaisi olevan mitoitettu hyvin kellon tarpeisiin.
Toisin kuin hinnan pohjalta voisi olettaa, Ultran varustukseen ei valitettavasti kuulu mobiiliverkkoyhteyttä missään muodossa, eikä myöskään WiFiä. Yhteysominaisuudet rajoittuvat Bluetooth 5.2 LE:hen, kaksitaajuus GPS:ään (L1 & L5) sekä NFC:hen. Ulkomailla kello tulee myös satelliitti SMS -toimintoa, joka varmasti myös osaltaan vaikuttaa kellon hintaan, mutta valitettavasti se ei ole jossain syystä toiminnassa täkäläisillä markkinoilla.
Kellon varustukseen kuuluu myös kaiutin ja mikrofoni, joten kelloa voi käyttää puheluiden puhumiseen, kunhan puhelin on Bluetoothin toimintaetäisyydellä. Kaiuttimen äänenvoimakkuuden saa tarvittaessa varsin korkeaksi, joten etenkin sisäolosuhteissa sillä puhuu lyhyet puhelut vaivatta.
Sisäinen 530 mAh akku tarjoaa valmistajan mukaan jopa 14 vuorokauden akunkeston tyypillisessä käytössä ja 8 vuorokauden akunkeston raskaassa käytössä. Käyttötestijakson perusteella akunkesto on erittäin hyvällä tasolla. Kokeilujaksolla kellon akun varaus väheni keskimäärin 12 % vuorokaudessa (laskennallinen akunkesto 8,33 vrk), kun kaikki ominaisuudet olivat käytössä ja kelloa käytettiin myös urheilusuoritteiden mittaamiseen noin kerran päivässä. Lataaminen tapahtuu langattomasti ja lataamiseen käytetään magneettikiinnitteistä latauskiekkoa. Valmistajan lupaus tunnin latausajasta tyhjästä täyteen piti testiemme perusteella paikkansa ja latausnopeutta voikin pitää varsin hyvänä.
Ohjelmistopuolella kello ei tarjoa urheiluominaisuuksien tai unenseurannan suhteen mitään mullistavaa uutta yrityksen aiempiin kelloihin nähden. Käyttöjärjestelmänä on Harmony OS 3, joka pystyy ajamaan myös lisäsovelluksia. Valitettavasti sovellusvalikoima on edelleen hyvin olematon ja sovellukset ovat toteutukseltaan erittäin yksinkertaisia, joten mainittavaa iloa niistä ei käyttäjälle ole.
Kellon hallintaan puhelimessa käytettävä Huawei Health -sovellus on valitettavasti edelleen ladattava QR-koodin avulla Huawein omasta sovelluskaupasta. Sen lisäksi, että toteutus on tavallista hankalampi, saattaa Huawein sovelluskaupan asentaminen olla mahdotonta moniin työpuhelimiin. Kello on yhteensopiva sekä Android- että iOS-puhelimien kanssa.
Huawei Health on sinällään melko monipuolinen ja selkeä sovellus, joka tarjoaa kellon tarjoamien ominaisuuksien ohella myös muita terveyden seurantaan tarkoitettuja lisäominaisuuksia, kuten painon- ja verenpaineen seurantamahdollisuuden. Maininnan arvoisena seikkana sovelluksen akunkäyttö puhelimessa oli testijaksolla 5-10 % koko virrankulutuksesta hieman käytöstä riippuen.
Miinusta tulee myös maksuominaisuuksista, jotka eivät ole käytettävissä Suomessa, toisin kuin monien kilpailijoiden kelloissa.
Huawein aiempien kellojen tapaan Watch Ultimate tarjoaa melko kattavat treenaus- ja terveysominaisuudet.
Huawein Suomessa kehitetty TruSeen 5.0+ -sykemittaus tunnisti urheilukäytössä sykkeen hieman todellista korkeana, kun vertailukohtana oli Polarin erillinen H10-sykevyö. Treenin huippusykkeet olivat tyypillisesti sykevyöhön nähden 5-15 BMP liian korkeat ja keskisyke 5-10 BPM liian korkea. Watch GT 3 Pron tapaan tuettuna on myös EKG:n ja valtimoiden jäykkyyden mittaus, jolloin käyttäjä asettaa sormensa alemmalle oikeanpuolimmaiselle painikkeelle muutaman kymmenen sekunnin ajaksi.
GPS ja matkan mittaus vaikutti toimivan kävellessä, juostessa ja pyöräillessä ongelmitta ja verrokkikelloon nähden mitattu matka oli identtinen sekä karttaan piirtynyt reitti moitteeton. Jotkin ulkomaiset testaajat ovat aiemmin valittaneet GPS:n tarkkuudesta, mutta mitä ilmeisimmin ongelma on nyt korjattu päivityksellä.
Kellossa käytössä olevassa TruSleep 3.0 -unenseurannassa kello vaikutti tunnistavan sinänsä hyvin nukahtamis- ja heräämisajat sekä yöllä tapahtuneet heräämiset, mutta Polarin Vantage M -kellon sekä käyttäjän omien tuntemusten ja nukkumistottumusten perusteella hieman turhan optimistisia uniraportteja, vaikka yössä olisi ollut selvästi parantamisen varaa. Erityisesti kello vaikutti rekisteröivän syvää unta poikkeuksellisen paljon, joten tuloksiin kannattaa suhtautua hieman varauksin ja suuntaa-antavina.
Uusia ohjelmistotoimintoja ovat seikkailu ja sukellustilat, joista jälkimmäistä emme päässeet käytännön syistä testaamaan ja se jää samalla varmasti myös tarpeettomaksi useimmille käyttäjille. Seikkailutilassa käyttäjä voi mm. tallentaa GPS:n avulla matkapisteitä luonnossa liikkuessa ja navigoida takaisin lähtöpisteeseen niiden avulla. Sukellustila tarjoaa mm. syvyystiedot, veden lämpötilan, laskeutumis- ja nousunopeudet, kaasumuistutukset sekä vapaasukellusta helpottavia ominaisuuksia.
Hieman harmillisena yleisseikkana sekä treenien että terveysseurannan yksityiskohtaisempia tietoja ei pääse tarkastelemaan suoraan kellon näytöltä, vaan kello ohjaa käyttäjän avaamaan Health-sovelluksen puhelimella, joten tältäkin osin kellon itsenäinen käyttö on hieman rajoittunutta.
Yhteenveto
Watch Ultimate on Huaweilta varsin erikoinen ja selvästi melko rajatulle kohderyhmälle suunnattu älykello, joka mitä ilmeisimmin pyrkii jossain määrin kilpailemaan yli tuhannen euron hintaisen Apple Watch Ultran kanssa. Ensimmäinen heräävä kysymys oli luonnollisesti, että millainen yleensäkään voi olla lähes 1000 euron Huawei Watch ja mitä erikoista se tarjoaa.
Lyhyt vastaus vaikuttaisi olevan, että lisähinta muodostuu erikoisista materiaaleista sekä muutamasta pienen kohderyhmän erikoisominaisuudesta, joista satelliittiviestintä ei ole edes toiminnassa Suomessa. Sukeltajia laite saattaa kiinnostaa, mutta vaadittaisiin alaan perehtynyt harrastaja arvioimaan Ultimaten todelliset kyvyt sukelluskäytössä. Lisäksi kohderyhmä on varsin pieni ja heille tarjolla on myös muita käyttötarkoitukseen tarkoitettuja kelloja mm. Garminilta ja Suunnolta.
Watch Ultimaten vahvuuksia ovat laatuvaikutelma hyvä näyttö, hyvä akunkesto, nopeahko lataus ja melko monipuoliset terveysominaisuudet. Valitettavasti nämä kaikki löytyvät myös yrityksen pykälää tai paria edullisemmista kelloista.
Lisäksi Ultimatessa on puutteita, joita kyseisellä mallinimellä varustetusta laitteesta ei mielestäni pitäisi löytyä. Ultrasta puuttuu esimerkiksi kokonaan LTE-yhteydet, jotka pitäisi ehdottomasti jo löytyä tämän hintaluokan kellosta. Myös maksuominaisuudet kuuluvat nykypäivän älykelloihin etuihin, mutta niiden käyttö ei Suomessa Huawein kelloilla onnistu. Miinusta ropisee myös hankalasta softatoteutuksesta, jossa yhteysohjelmisto on ladattava Huawein omasta sovelluskaupasta. Älykello-ominaisuudet eivät myöskään ole monipuolisuudellaan Applen ja Samsungin kilpailijoiden tasolla.
Lähes 1000 euron hintaa onkin siis todella vaikea perustella järjellä, sillä lähes yhtä laadukkaalta tuntuvista materiaaleista valmistettuna ja käytännöllisempiin ulkomittoihin paketoituna on saatavilla viime kesänä lanseerattu noin 300 euroon irtoava GT 3 Pro -malli tai nyt kesällä 549 euron lähtöhintaan myyntiin tuleva 4 Pro -malli. Watch Ultimaten voikin kuvitella sopivan lähinnä käyttäjälle, joka pitää Huawein älykelloista ja haluaa kalleinta mitä mallistosta löytyy, tai vaihtoehtoisesti sukellusta harrastavalle, joka pääsee ennen ostopäätöstä tavalla tai toisella toteamaan kellon sukellusominaisuudet toimiviksi omiin tarpeisiin.
Plussat
- Laadukas AMOLED-näyttö
- Melko monipuoliset terveys- ja treeniominaisuudet
- Akunkesto
- Nopeahko langaton pikalataus
- Materiaalit ja laatuvaikutelma
Miinukset
- Huawei Health -ohjelmisto on ladattava Play-kaupan ulkopuolelta
- Kilpailijoihin nähden rajatut älykello-ominaisuudet
- Maksuominaisuudet ei käytettävissä Suomessa
- Ei LTE-yhteyksiä
- Satelliittiviestintä ei toiminnassa Suomen markkinoilla
- Todella korkea hinta
Huomioitavaa
- Monissa työpuhelimissa Play-kaupan ulkopuoliset sovellukset saattaa olla estetty
- Suurikokoinen ja painava kello
Ei ole valitettavasti suunnitelmissa. Niistä oli lyhyet tuntumat julkaisu-uutisen yhteydessä. Kokeilin niitä MWC-messuilla eikä oikein vakuuttaneet. Ulkomaiset testit tukeneet jäänyttä vaikutelmaa.
Kelloista mitään tietämättä, puhtaasti ulkonäön perusteella, arvioisin sokkotestinä hinnaksi ehkä noin 40€.
Huawei voisi harkita paremman designerin palkkaamista.
Kauneus on katsojan silmässä.
Omega Seamaster runsas 10k€ ja Rolex Submariner käytettynä 36k€. Noutajan tässä designissä on kiitetty imitoida. Etenkin kellomiehet voi sitten olla onnistumisesta montaa mieltä.
Omega Seamaster Diver 300M Sininen/Teräs Ø44 mm 210.30.44.51.03.002
http://www.laatukellot.fi
116619LB-0001 Rolex Submariner Smurf KäYTETTY Hinta € 36.920
http://www.kelloklassikot.fi
Käy lätkäseen livenä Huihain Omegan tai Rolexin viereen niin harakatkin nauraa ensimmäiselle…
Tuo virallinen tuotekuva vs oikeat kuvat, niin näyttää, että on tosiaan ostettu wishistä 40eurolla.
Itse en tuosta sinisestä keraamikehyksestä niin välitä, mutta ei tuo laatuvaikutelmaltaan halvalta tunnu. Älykellojen huippua, kuten tohon rahaan toki pitääkin. Se on sitten toinen juttu mitä oikeat klassikkokellot on.