Corsair Xeneon 27QHD240 on kolmas testiimme saapunut tänä keväänä julkaistu uutuusnäyttö, joka on varustettu samalla LG:n 27-tuumaisella 240 hertsin OLED-paneelilla.
Näytön paneeli suoriutui valtaosassa teisteistämme samalla tasolla kuin samalla paneelilla varustetut Asus ROG Swift PG27AQDM ja LG UltraGear 27GR95QE-B, mutta erojakin löytyi esimerkiksi hinnan sekä maksimikirkkauden kohdalla, jossa Corsair jäi etenkin Asuksen jalkoihin.
Corsair Xeneon 27QHD240 on noin 1400 euron hinnallaan kallein kolmesta testaamastamme 27-tuumaisesta OLED-pelinäytöstä. Testiemme perusteella Asukseen ja LG:hen verrattuna noin 200-300 euroa kalliimpaan hintaan ei löytynyt kunnollisia perusteita.
Hyvää
- Mustan taso oikeasti mustaa, lähes ääretön kontrasti
- Laadukas paneeli värien ja väritarkkuuden osalta
- Korkea virkistystaajuus
- Erittäin alhaiset viiveet ja erittäin vähäinen liikesumeus korkeimmalla virkistystaajuudella
- Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet
- Hyvin sijoitetut ja kattavat liitännät (HDMI 2.1)
- Kolmen vuoden takuu, joka kattaa kiinni palamisen sekä kuolleet pikselit
Huonoa
- Korkea hinta kilpailijoihin nähden
- Alhainen maksimikirkkaus SDR-tilassa
Corsairin näkemys kuluvan vuoden kuumimmasta pelinäyttöuutuudesta eli 27-tuumaisesta ja 1440p-resoluution OLED-paneelista on Xeneon 27QHD240. Näytössä on käytössä sama LG:n OLED-paneeli kuin aiemmin testaamissamme Asuksessa ja LG:n omassa näytössä. Tästä johtuen myös Xeneonin ominaisuuslistaus on lähes identtinen Asuksen ja LG:n kanssa eli 240 hertsin virkistystaajuus, 1000 nitin HDR-kirkkaus, ja 0,03 ms GtG vasteaika.
Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit. Vertaamme näyttöä ensisijaisesti Asuksen ROG Swift PG27AQDM:ään sekä LG:n UltraGear 27GR95QE-B:hen, koska näytöissä on käytössä sama paneeli ja ne ovat hinnoiteltu reilun tuhannen euron hintaluokkaan.
Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko
Corsair Xeneon 27QHD240 on mallinimensä mukaisesti varustettu 27-tuumaisella paneelilla, joka tukee QHD- eli 2560×1440-resoluutiota ja maksimivirkistystaajuus 240 hertsiä. Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD Freesync Premium ja se on myös G-Sync -yhteensopiva näyttö. Näytön hinta Suomessa on artikkelin kirjoitushetkellä alkaen noin 1400 euroa eli se on noin 200-300 euroa kalliimpi, kuin LG:n ja Asuksen vastaavat näytöt.
Näytön ominaisuudet
- Paneelin tyyppi: OLED
- Paneelin koko: 27″
- Paneelin kaarevuus: –
- Natiiviresoluutio: 2560×1440
- Virkistystaajuus: 240 Hz
- DisplayHDR: HDR10
- Vasteaika: 0,03 ms (GtG)
- Ulkomitat (ilman jalustaa): 60,5 x 35,0 x 4,5 cm
- Paino (jalustalla): 9,1 kg
- VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
- Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium & VRR (HDMI 2.1) & NVIDIA G-Sync Compatible
Xeneon 27QHD240:ssä on sama mattapinnoite kuin LG:n ja Asuksen näytöissä, jolla on pyritty ehkäisemään heijastuksia. Näytön takaosassa ei ole minkäänlaisia valaistuksia ja leveästä jalustasta löytyy reikä johtojen hallinnalle. Virransyötöstä vastaa pienikokoinen ulkoinen virtalähde.
Jalustasta löytyy kattavat säätömahdollisuudet eli sen kallistuskulma on +15 asteesta -7 asteeseen, kääntökulma 30 astetta molempiin suuntiin ja korkeussäätöä löytyy noin 10 cm verran sekä pivot eli näytön saa käännettyä pystyyn.
Näyttöliittiminä on kaksi HDMI 2.1- sekä yksi DisplayPort 1.4 -näyttöliitin. Lisäksi näytöstä löytyy 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, neljä USB Type-A 3.1 -liitintä sekä kaksi USB Type-C -liitintä, joista toinen tarjoaa 65 watin lataustehoa ulkoisiin laitteisiin sekä mahdollisuuden näyttösignaalin siirtämiseen. Liittimet on sijoitettu kätevästi näkyville vaakatasoon paneelin takaosaan.
Näytön OSD-valikoissa liikutaan näytön alaosasta löytyvällä ohjaustikulla. Erikoisominaisuutena Xeneon 27QHD240:ssä on läheisyystunnistin, joka avaa pienen OSD-valikon ilmaisemaan näytön alaosassa sijaitsevien painikkeiden sijaintia, kun käsi viedään näppäinten alle. Näytön OSD-valikot ovat tuttuun tapaan kattavat, mutta ehkä hieman kankeasti toteutetut navigoinnin kannalta.
Näytöstä löytyy kaksi erilaista työkalua kuvan kiinnipalamisen ehkäisemiseksi, Image Retention Refresh ja Orbit, jotka ovat käytännössä samoja ominaisuuksia kuin muissakin OLED-näytöissä, mutta nimetty eri tavalla. Orbit liikuttelee kuvaa muutamien pikselien verran ja Refresh on pitkäkestoisempi huoltotoimenpide. Refreshistä näyttö muistuttelee noin 8 käyttötunnin välein, mutta ei pakota käyttäjää mihinkään. Kuvan kiinnipalamisen riski on olemassa samoin, kuten kaikkien OLED- ja QD-OLED-paneelien kanssa, joka kannattaa huomioida näyttöä ostaessa. Corsair tarjoaa OLED-näytölleen kolmen vuoden takuun kuolleiden pikselien ja kuvan kiinni palamisen varalta.
Mittaus- ja testitulokset
Kaikki testit Xeneon 27QHD240 -näytöllä on ajettu testien aikaan tuoreimmalla firmware-versiolla, joka tämän artikkelin kirjoitushetkellä oli V101.
Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.
OLED-paneelin kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.
Lisäksi mittasimme näytön viivettä OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -mittalaitteella, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä.
HUOM! Tehdasasetuksista poiketen mittaukset on tehty Corsairin näytöstä löytyvä Brightness Stabilizer -tila käytössä, joka rajoittaa maksimikirkkauden tietylle tasolle, jolla se pysyy samana valaistavien pikselien määrästä huolimatta. Jos tila ei ole päällä, mittalaitteemme antamat tulokset esimerkiksi väritarkkuudesta eivät ole kohdallaan.
Kirkkaus
Xeneon 27QHD240:n mitattu maksimikirkkaus SDR-tilassa 100% valkoisella ikkunan koolla oli SDR-tilassa 156 cd/m², joka on LG:n 27GR95QE-B:hen sekä Asuksen PG27AQDM:ään verrattuna huomattavasti himmeämpi.
Kun Brightness Stabilizer (vastaava kuin Asuksella Unifrom Brightness) ei ole päällä, kirkkaus oli ikkunan koosta riippuen 156-470 cd/m², ollen tietyillä ikkunan kooilla LG:tä kirkkaampi, muttei koskaan kirkkaampi kuin Asus. Maksimikirkkaudeksi HDR-tilassa mittasimme 850 cd/m², kun ruudun koko on 5 % tai alle. HDR-tilan maksimirkkaudessa Xeneon 27QHD240 on LG:n näyttöä kirkkaampi, muttei edelleenkään kirkkaampi kuin Asus.
Värintoistoalue
Xeneon 27QHD240 kattoi testeissämme 100 % sRGB-, 91 % AdobeRGB- ja 97 % DCI-P3-väriavaruudesta, ollen väriavaruuden osalta testiemme kärkipäätä, lähes tasoissa samalla paneelilla varustetun LG:n ja Asuksen kanssa.
Gammavastaavuus
Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.
Xeneon 27QHD240:stä löytyy 3 eri asetusta gammalle, jotka mittaustemme perusteella olivat jokainen 0,1 alakanttiin eli oletus gamma 2.2 mitattiin arvoon 2,1.
Väritarkkuus
Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.
Xeneon 27QHD240:n väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin 2,09 Delta-E, suurimpana poikkeamana turkoosi väri yli 4 Delta-E:n poikkeamalla. Samalla paneelilla varustettuun LG:hen verrattuna väritarkkuus oli Corsairissa parempi, mutta tehtaalla kalibroituun Asukseen verrattuna huonompi.
Väritasaisuus
Väritasaisuudessa suurin poikkeama mitattiin paneelin oikeaan yläreunaan yksittäinen 2,2 Delta-E:n lukema. Väritasaisuus oli kokonaisuudessaan hyvällä tasolla samoin kuin LG:llä, mutta Asuksen näytössä poikkeamat olivat hieman suurempia.
Valotasaisuus
Valotasaisuudessa suurin poikkeama oli paneelin vasemmassa yläreunassa 18 % poikkeamalla, joka oli heikoin lukema LG:n ja Asuksen näyttöihin verrattuna.
Tehonkulutus
Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella, kun taustana oli valkoinen taustakuva. Tehonkulutukseksi mitattiin 31 wattia, joka oli Asuksen näyttöön verrattuna lähes puolet vähemmän, joka johtuu pitkälti alhaisemmasta maksimikirkkaudesta.
Katselukulmat
Näytön katselukulmaksi luvataan 178 astetta.
Viive
Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.
OLED-paneelin nopea vasteaika ja 240 hertsin korkea virkistystaajuus yhdessä muodostivat erittäin tarkan kuvan liikesumeutta mitatessa. Alemmilla virkistystaajuuksilla liikesumeutta oli huomattavasti enemmän, mutta nopean pikselivasteajan ansiosta ns. häntimistä ei juuri ollenkaan.
OSRTT (Open Source Response Time Tool)
Uusin hankintamme näyttötestien mittauslaitteisiin on OSRTT eli Open Source Response Time Tool. Laitteen on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.
HUOM! Alla olevat testitulokset eivät kuvasta tehdasasetuksilla ajettuja tuloksia. Xeneon 27QHD240 antoi hyvin erilaisia tuloksia eri asetuksista riippuen ja ajoimme testit parhaaksi löydetyillä asetuksilla. Testit alla on siis ajettu Brightness Stabilizer päällä ja Adaptive Sync poissa päältä. Lisää muista tuloksista alempana.
Vasteajat olivat mittauksissa OLED-paneelille tyypillisesti todella alhaiset ja mukailivat Asuksen ja LG:n tuloksia. Vasteajaksi mitattiin 240 hertsin virkistystaajuudella 1,1 millisekuntia ja tulos oli lähes sama kaikilla virkistystaajuuksilla ja ilman minkäänlaista huomattavaa yli- tai aliampumista.
Näytön sisääntuloviiveeksi mittasimme 6,1 millisekuntia, joka oli hieman korkeampi kuin LG:n ja Asuksen näyttöjen reilu 2 millisekuntia.
Vasteaikojensa ja sisääntuloviivensä osalta Xeneon 27QHD240 sijottuu samalle tasolle Asuksen ja LG:n kanssa, mutta Adaptive Sync kytkettynä päälle, sen viive oli hieman korkeampi.
Jos näytön asetuksista on Adaptive Sync kytkettynä päälle, näytön sisääntuloviive tippuu alle kahteen millisekuntiin, mutta vasteajat kasvavat huomattavasti, kun siirtymä tehdään RGB arvoon 255 (kirkas valkoinen). Tämä johtui siitä, että kirkkaus ampuu jonkin verran yli ja Adaptive Sync tilan päälle kytkettynä jostain syystä laskee melko hitaasti (vajaa 1 sekunti) oikeaan arvoon.
Ufo-kuvissa Brightness Stabilizerin vaikutuksia ja yliampumista on melko vaikea havaitta, mutta pieniä eroja löytyy esimerkiksi vihreän hahmon silmissä.
Valitettavasti ainakaan tämänhetkisellä firmware-versiolla ei siis mitenkään päästä mahdollisimman alhaisiin viiveisiin, koska Adaptive Sync joko nostaa sisääntuloviivettä ja laskee vasteaikoja tai toisinpäin.
Käyttökokemukset
Koekäytimme näyttöä lähinnä pelitarkoituksessa muutaman viikon ajan. Kun näyttö otetaan laatikosta ja se on tehdasasetuksillaan, yllä mainitut asetusmuutokset eivät ole päällä. Näytön Brightness Stabilizer on pois päältä ja Adaptive Sync on päällä.
Kun vasteaikoja mitataan tehdasasetuksilla, tulokset ovat melko hurjia etenkin yliampumisen osalta. Meidän kahden hengen testiryhmä ei kuitenkaan omissa pelisessioissaan huomannut käytännössä tästä huolimatta mitään ongelmia tai valittamista. Mittaukset on siis ajettu vasta kokeilujaksojen jälkeen, joten kumpikaan käyttäjä ei ole ollut tietoinen testituloksista koekäytön aikana. Näin ollen omista pelitottumuksista ja näytön vaatimuksista riippuen mittaustuloksiin ja niissä havaittuihin eroihin kannattaakin suhtautua pienellä varauksella. Viiveet saadaan kuitenkin alas, kuten aiemmin todettiin, asetuksia säätämällä. Etenkin Brightness Stabilizerin kytkeminen päälle tiputtaa vasteaikoja huomattavasti, mutta samalla myös maksimikirkkaus laskee.
Näytön maksimikirkkaus on suoraan paketista otettaessa säädetty 19 prosenttiin, jolloin näytön kirkkaus on mittaustemme perusteella vaatimattomat 58 cd/m² ja profiilina on valittuna ”Standard”. Itse kytkin pelikäytössä profiiliksi ”Game”, jolloin kirkkaus nousee täyteen 100 prosenttiin ja myös värikylläisyys sekä tarkkuus (Sharpening) nousee hieman. Kuten aiemmin todettiin, pelikokemus tuntui omaan makuun luontevalta, vaikka mitatut viiveet näyttävät lämpökartoissa melko karuilta.
Xeneon 27QHD240:n erikoisominaisuus eli liiketunnistin näytön painikkeiden alapuolella helpotti käyttöä jossain määrin, mutta ominaisuuden hyödyllisyys pitkässä juoksussa on myös riippuvainen siitä, miten usein painikkeille on käyttötarvetta. Meidän tapauksessa paljonkin, koska testien takia olimme koko ajan säätämässä näytön asetuksia, normikäyttäjälle ehkä vähemmän. Kyseessä on joka tapauksessa pieni kiva käyttöä helpottava lisämauste.
Tekstin lukeminen on yleisellä tasolla OLED-paneelien kanssa ongelmallista, eikä luonnollisesti Corsairin kohdalla tähän tullut poikkeusta. Teksti ”suttaantuu” jonkin verran alipikselisijoittelun johdosta, enkä tässä vaiheessa yli kolmen eri OLED-näytön kokemuksella osaa sanoa, voiko ”suttuisen” tekstin lukemiseen edes tottua niin, ettei se häiritsisi. Näyttö on ehdottomasti parhaimmillaan ensisijaisesti pelikäytössä ja videosisällön katselussa.
Loppuyhteenveto
Corsair Xeneon 27QHD240 on jo kolmas testipenkkiimme saapunut pelinäyttö, joka on varustettu LG:n 27-tuumaisella OLED-paneellilla. Aikaisemmin testattuihin samalla paneelilla varustettuihin näyttöihin Asuksen ROG Swift PG27AQDM:ään ja LG:n UltraGear 27GR95QE-B:hen verrattuna Xeneon 27QHD240 on ainakin tällä hetkellä 200-300 euroa kalliimpi noin 1400 euron hinnallaan.
Xeneonin 27QHD240:n jalustasta löytyy monipuoliset säätömahdollisuudet ja näyttö on muutenkin ulkoisesti tyylikäs, joskin erillisten RGB-valaistusten puute saattaa olla käyttäjästä riippuen joko plussa tai miinus. Näytön liittimet ovat monipuoliset eli myös HDMI 2.1 -liittimiä löytyy, siinä missä Asuksen näytössä ne olivat jostain syystä vain 120 hertsiin yltävää HDMI 2.0 -versiota. Liittimet on myös sijoitettu kivasti näytön takaosaan vaakatasoon, jolloin ne löytää helposti ja johtoja on miellyttävä kytkeä.
1440p-resoluution ja 240 hertsin paneeli suoriutui testeissämme hyvin, ollen monilta osin samalla tasolla kuin Asuksella ja LG:llä, mutta maksimikirkkaudessa se jäi etenkin Asuksen jalkoihin ja pahasti. Jokaisen testaamamme OLED-pelinäytön kanssa on ilmennyt jonkinasteisia firmwareen liittyviä ongelmia, joita valmistajat ovat ajan myötä korjanneet. Xeneonissa 27QHD240:ssa ei ollut mitään suurempaa silmiin näkyvää ongelmaa, mutta jotain hämminkiä näytön Adaptive Sync -asetus aiheutti viiveisiin. Artikkelin kirjoitushetkellä uutta firmwarea ei ole saatavilla, eikä näyttö ainakaan toistaiseksi tunnistu Corsairin iCUE -ohjelmassa, jonka kautta yleensä Corsairin oheislaitteisiin lataillaan firmware-päivityksiä, vaan ne pitää ladata ja suorittaa manuaalisesti erikseen.
Corsair Xeneon 27QHD240 on hyvä näyttö pelikäyttöön, mutta kun ominaisuuksia ja hintaa verrataan Asuksen ja LG:n vastaaviin malleihin, sitä on todella vaikea suositella. Asus ROG Swift PG27AQDM on edullisempi ja ominaisuuksiltaan parempi, jos pakottavaa tarvetta HDMI 2.1 -liittimille ei ole. Toisaalta jos HDMI 2.1 -versio on tärkeä, LG:n UltraGear 27GR95QE-B:stä ne löytyvät ja myös LG on huomattavasti edullisempi.
Hyvää
- Mustan taso oikeasti mustaa, lähes ääretön kontrasti
- Laadukas paneeli värien ja väritarkkuuden osalta
- Korkea virkistystaajuus
- Erittäin alhaiset viiveet ja erittäin vähäinen liikesumeus korkeimmalla virkistystaajuudella
- Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet
- Hyvin sijoitetut ja kattavat liitännät (HDMI 2.1)
- Kolmen vuoden takuu, joka kattaa kiinni palamisen sekä kuolleet pikselit
Huonoa
- Korkea hinta kilpailijoihin nähden
- Alhainen maksimikirkkaus SDR-tilassa
Harvinaisen hyvin nimetty tuote.
Totta. Saisi lähes kaikki valmistajat ottaa mallia.
Oliko valikon aspect controlista valittavissa myös 25"-tila kuten Asuksessa? Voin kyllä kaivaa käyttöohjeestakin tiedon jos ei tullut erikseen tarkistettua.
Aspect Ratioksi on valittavissa vain "Auto" ja "Full". 3 vuoden takuu tosiaan näyttäisi kattavan myös kiinni palamisen, vaikka tuotesivulla puhutaan vain kuolleista pikseleistä.
Omasta mielestäni riittää, ainakin jos kirkkaus on säädetty 100 prosenttiin.
Corsairin mukaan eivät:
Reddit – Dive into anything
http://www.reddit.com
Hienoa!