
Nokia-puhelimia kehittävän HMD Globalin puhelinten julkaisutahti on ollut välillä jopa hyvin tiivistä. Lokakuun alussa julkaistu Nokia 7.1 on valmistajan uusin puhelin, joka sijoittuu erittäin kilpailtuun alle 400 euron hintaluokkaan.
Nokia 7.1 on tullut Suomessa myyntiin 5. marraskuuta ja sen suositeltu myyntihinta on muihin Nokia-malleihin peilaten hieman korkeahko 379 euroa. Nopea vilkaisu Hinta.fi-palvelusta paljastaa puhelimen irtoavan suomalaisilta jälleenmyyjiltä edullisimmillaan noin 350 euron hintaan.
Nokia 7.1 on saapunut Suomessa myyntiin ainoastaan paremmalla konfiguraatiolla, jossa on 4 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennustilaa. Värivaihtoehtoja puhelimella on sininen Gloss Midnight Blue, jota testikappaleemme edustaa, sekä harmaaseen kääntyvä Gloss Steel.
Tutustumme tässä artikkelissa Nokia 7.1:n keskeisimpiin ominaisuuksiin lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa.
Pakkaus ja sen sisältö
Nokia 7.1 toimitetaan HMD:n tuotteille varsin ominaisessa litteässä pahvilaatikossa, jonka päällä on brändille tyypillinen värikäs kuva puhelimesta sekä mallinimi ja Android One -logo. Pakkauksen sisällä on puhelimen ohella eri kielille käännetyt pikakäyttöohjeet, 18 watin pikalaturi, USB Type-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä perinteiset nappikuulokkeet.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Nokia 7.1:n muotoilusta on havaittavissa selkeitä yhtymäkohtia valmistajan aikaisempiin puhelimiin. Muotoilu huokuu laadukkuutta ja heti ensikosketuksesta välittyy laadukas ja jämäkkä tunne. Puhelimen edeltäjää, vain Aasiassa julkaistua Nokia 7 -mallia ei nähty Suomessa lainkaan ja Nokia 7.1 on tarkoitettu suoraan vanhemman mallin korvaajaksi.
Materiaaleiltaan Nokia 7.1 eroaa aikaisemmista HMD Globalin puhelimista. Nokia 7.1:n osalta HMD on päätynyt vaihtamaan laitteen takakannen materiaalin lasiin. Puhelimen sivuja kiertävä reunus on edelleen toteutettu alumiinista.
Kuten jo mainitsimme, on laitteen rakenne jykevä ja puhelin tuntuu kädessä hieman laatikkomaiselta. Laatikkomaisuus ei tässä tapauksessa ole miinus, vaan puhelimesta saa tukevan ja mukavan otteen. Myös reunaa kiertävä alumiinikehys on otsapinnaltaan tasainen ja sormenpäät laskeutuvat reunan päälle luonnollisesti.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 149,7 x 71,18 x 7,99 mm (kameran kohdalta 9,14 mm)
- Paino: 160 grammaa
- Näytön- ja ulkomittojen suhde: 79,9 %
Ehkäpä hieman kulmikkaasta muotoilustaan johtuen Nokia 7.1 tuntuu kooltaan kädessä hieman suuremmalta, mitä 5,84-tuuman näyttökoon perusteella saattaisi odottaa. Myös painoa Nokia 7.1 on kerännyt kohtuulliset 160 grammaa ja painon kyllä huomaa laitetta käsiteltäessä. Laitteen paino on kuitenkin saatu jaettua koko laitteen pinta-alalle, eikä laite tunnu painon osalta liian raskaalta.
Puhelimen käyttö yhdellä kädellä onnistuu kohtuullisesti. Nokia 7.1 ei ole erityisen leveä johtuen näytön kuvasuhteesta, mikä helpottaa laitteen sivuille ylettymistä, mutta samalla näytön yläreunaan yltäminen vaatii jo pientä sormiakrobatiaa ja käsiotteen muuttamista.
Nokia 7.1:n kanssa HMD Global on vaihtanut takalasin materiaalin vanhasta ja tutuksi tulleesta polykarbonaatista lasiin. Nokia 7.1 on ensimmäinen keskihintaluokan laite HMD:ltä, jossa päämateriaalina on päädytty käyttämään lasia. Aikaisemmin vain Nokia 8 Sirocco on käyttänyt päämateriaalinaan lasia molemmin puolin laitetta.
Puhelimen takakuori on pinta-alaltaan tasainen ja aivan takalasin reunoille on toteutettu erittäin pieni pyöristys, jolla takakansi liittyy puhelinta kiertävään alumiinireunukseen. Pinta on lasiksi varsin tyypillinen – kuivissa käsissä liukas, kosteissa huomattavasti pitävämpi. Takakannen lasin tasaisuuden rikkoo ainoastaan keskelle yläosaa toteutettu kamerakyhmy, jonka johdosta laite keikkuu pöytäpinnan päällä käytettäessä varsin ärsyttävästi. Lasille tyypillisesti takakansi kerää myös herkästi suuren määrän sormenjälkiä.
Sivuja kiertävän alumiinikehyksen kulmiin HMD on toteuttanut sinisessä värivaihtoehdossa hopeiset ja harmaassa mallissa kuparinväriset korostukset. Itse kehys vastaa molemmissa malleissa laitteen pääväriä.
Nokia 7.1:n alapäädystä ei juuri yllätyksiä löydy. Alareunan keskellä on ainoastaan USB 2.0 Type-C -liitäntä ja sen oikealla puolella laitteen kaiutin ja toisella puolella liitintä yksi laitteen mikrofoneista.
Puhelimen yläpääty on pääosin umpinainen ja sieltä löytyy ainoastaan 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä pieni aukko yhdelle mikrofonille. HMD Global on vielä keskihintaisissa puhelimissaan päätynyt säilyttämään 3,5 mm:n ääniliitännän, josta voi antaa pienet plussapisteet. Nokia 7.1 on myös samalla HMD Globalin ensimmäinen näyttölovellinen puhelin Suomen markkinoilla. Näyttöloven koossa ei ole lähdetty revittelemään vaan lovi on suhteellisen pieni ja sen sisään on sijoitettu puhelimen etukamera ja kuuloke.
Ehkäpä Nokia 7.1:n suurin erikoisuus löytyy puhelimen etupuolen täyttävästä 5,84-tuumaisesta näytöstä. Näyttö pohjautuu LCD IPS -paneeliin, joka on ollut hyvin tavanomainen HMD:n aikaisemmissa keski- ja alemman hintaluokan puhelimissa. Ulkonäöllisesti näyttöä kiertää varsin kookkaat surureunat ja näytön alapuolelle on jätetty vielä nykymittapuulla, mutta HMD:lle varsin tuttu, kookas leukakaistale, johon on sijoitettu Nokian logo.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 5,84-tuumainen 19:9-kuvasuhteen IPS LCD -näyttöpaneeli
- 1080 x 2280 pikseliä, 432 PPI
- Reunoilta hieman pyöristetty suojalasi
- HDR10 -tuki
HMD kutsuu uutta näyttöään ja sen sisältämää tekniikkaa PureDisplay-markkinointinimellä. Näytön selkeä valttikortti on keskihintaluokassa toistaiseksi harvinaisessa HDR10-tuessa, joka mahdollistaa laajemman värialueen toistamisen. Eroja on vaikea kuvailla, mutta kun pääsimme tarkastelemaan laitteita rinnakkain HDR10-tuen ollessa käytössä ja pois käytöstä, oli esimerkiksi videoita toistettaessa huomattavissa selkeä ero.
Puhelimen näytön erikoisuus ei jää vain pelkkään HDR10-yhteensopivuuteen, vaan puhelimen sisuksissa on vielä erillinen Pixelworksin kanssa toteutettu 16-bittinen näyttöprosessori, joka pystyy ”muuttamaan” tavallisen video- ja kuvamateriaalin lennosta HDR-muotoon. Nokia 7.1 on saamassa myös tuen Netflixin, Amazonin ja Googlen suoratoistopalveluiden HDR-materiaalille. Valmistajan mukaan Amazonin palvelu tulee olemaan ensimmäinen tuen saava ja esimerkiksi Netflix-tuki on tulossa myöhemmin, kunhan Netflix on saanut laitteen sertifioitua ja testattua.
Otimme vertailukuvan kahdesta Nokia 7.1 -laitteesta, joista toisessa Pixelworksin kuvaprosessointi oli kytketty asetuksista pois päältä ja toisessa se oli edelleen päällä. Valitettavasti erot eivät kameralla otetun kuvan kautta kovin selkäesti erotu, mutta kuvissa oli ihmissilmällä selkeästi nähtävä ero esimerkiksi värien toistossa.
Muilta ominaisuuksiltaan näyttö ei juuri erikoisuuksia tarjoa. Näytön maksimikirkkaus riittää hyvin sisätiloihin, mutta kirkkaimmilla ulkokeleillä se ei enää riitä ja näytön lukemisesta tulee hankalaa. Kuvanlaatu on hintaluokka huomioiden varsin hyvää ja katselukulmat ovat IPS-näytölle tyypillisesti hyvät.
Nokia 7.1 sisällä oleva rauta on varsin tyypillistä keskihintaluokan puhelimelle. Järjestelmäpiiriksi on ehkä hieman harmillisesti valittu Qualcommin Snapdragon 636 -piiri. Nokia 7.1:n hintaluokkaa katsoessa olisi toivonut laitteen sisältävän jo hieman tehokkaamman Snapdragon 660- tai 670 -piirin, joista ensin mainittu löytyy esimerkiksi Nokia 7 Plussasta.
Järjestelmäpiirin pariksi on asennettu neljä gigatavua RAM-muistia, mikä on tässä hintaluokassa varsin vakiomäärä. Tallennustilaa on Suomessa myytävässä versiossa vakiona 64 gigatavua, jota voi vielä kasvattaa micro-SD-muistikortilla.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri (4 x 1,8 GHz Kryo 260 Gold, 4 x 1,8 GHz Kryo 260 Silver, Adreno 509 GPU, X12 LTE-modeemi)
- 4 Gt RAM-muistia
- 64 Gt e-MMC 5.1-tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max. 400 Gt)
- LTE Cat.6 -yhteydet (300 / 50 Mbit/s), WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0
- GPS, Glonass, NFC
- 3060 mAh:n akku, USB Type-C (USB 2.0)
Vaikka Snapdragon 636 -järjestelmäpiirin käyttäminen oli ehkä pienoinen pettymys tässä hintaluokassa, tarjoaa se varsin hyvän suorituskyvyn niin prosessorin kuin grafiikkapiirinkin osalta.
Myös laitteen sisällä olevan kiinteän akun 3060 mAh:in kapasiteetti herätti pienoisia epäilyksiä sen riittävyydestä. Valmistaja lupaa laitteelle ”all day battery life” -sloganilla käyttöaikaa yhdeksi päiväksi. Puhelin ei ollut jatkuvassa ympärivuorokautisessa normaalissa käytössä, mutta muutaman rankemman testipäivän perusteella puhelimen akkukesto riittää varsin helposti yhdeksi päiväksi ja kevyemmällä käytöllä kahden päivän käyttöajatkaan ei luulisi olevan mahdottomia. Akun lataamisen pitäisi onnistua suhteellisen nopeasti mukana toimitettavalla 18 watin pikalaturilla.
Kamera
Nokia 7.1:n takakamera sijaitsee valmistajalle varsin tutussa paikassa, eli keskellä takakuoren yläosaa. Valmistaja on päätynyt myös Nokia 7.1 osalta tuplakameraratkaisuun ja se on toteutettu yhteistyössä Zeiss:n kanssa.
Kameran tekniset tiedot:
- Kaksoiskamera (Zeiss-linsseillä):
- 12 megapikseliä, Dual Pixel PDAF -automaattitarkennuksella, 1,28 um pikselikoko, f1.8-aukkosuhde
- 5 megapikselin syvyyssensori, 1,12 um pikselikoko, f2.4-aukko
- Kaksisävyinen Dual LED -salama
- 4K 30 FPS videokuvaus
Koska Nokia 7.1 on brändätty ja varustettu Zeissin linsseillä, tarkoittaa se myös sitä, että puhelin käyttää Nokia Pro Camera -sovellusta. Puhelimen toinen, viiden megapikselin kamera on hieman statistin roolissa, sillä sitä käytetään vain syvyysterävyysefektin luomiseen.
Kamerasovellus on varsin tuttu, jos on käyttänyt aikaisempia HMD:n ja Zeissin yhteistyössä valmistettuja kameroita. Kamerasovellus on jo varsin monipuolinen ja siitä löytyy useita eri kuvaustiloja (kuten Neliö, Panoraama, Live Bokeh -efekti, Ammattilainen, Valokuva, Video, Hidastus, Intervallikuvaus), joiden välillä vaihtaminen onnistuu nyt etsimen kuvaa sivusuunnassa pyyhkäisemällä.
Nokialle tuttu Dual Sight -bothie-kuvaus on myös mukana ja ominaisuutta on hiukan paranneltu. Käyttäjä voi nyt itse määritellä molempien kameroiden kuvanäkymien kokoa, kun aikaisemmin kamerat veivät kiinteästi määritellyn puolikkaan näyttötilasta.
Kuvanlaadultaan Nokia 7.1:n kamera tekee omassa hintaluokassaan varsin mukavaa jälkeä. Kamera tukee myös AUTO HDR -tilaa, joka tarjoaa totutusti kuviin parempaa dynamiikkaa, mutta samalla vie pois hieman terävyyttä ja joitain pieniä yksityiskohtia. Hyvässä valaistuksessa Nokia 7.1 tuottaa varsin teräviä ja yksityiskohdiltaan runsaita kuvia. Kirkkaimmilla keleillä AUTO HDR -toiminto auttaa dynamiikan kanssa.
Heikommassa valaistuksessa puhelimen kamera tekee olosuhteista riippuen vaihtelevaa jälkeä. Myös hämärällä on mahdollista saada varsin näyttäviä kuvia, mutta tämä vaatii hieman apua ympäristöltä ja valaistukselta. Valon määrän vähentyessä kuviin alkaa hiipiä jo huomattavasti näkyvämpää kohinaa sekä yksityiskohtien pehmenemistä.
Kokonaisuutena Nokia 7.1:n kameran tuottama kuvanlaatu on omassa hintaluokassaan hyvää ja puhelinkameraksi se on varsin tasavahva suorittaja.
Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto
Julkaisutilaisuudessa HMD Global totesi Nokia 7.1:n olevan varustettu vielä vanhalla Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmällä, mutta pyrkivänsä saamaan Android 9.0 Pie -päivityksen jakeluun heti myyntiintulopäiväksi. Suunnitelma ei ihan onnistunut ja puhelin tuli myös Suomessa myyntiin vielä vanhalla Android 8.1 -versiolla.
Valmistaja lupasi lopulta Android 9.0 Pie -päivityksen marraskuun aikana ja tällä kertaa aikataulu piti hyvin paikkaansa, sillä Android Pie -päivitys Nokia 7.1:lle julkaistiin 27. marraskuuta. Muiden HMD:n puhelimien tapaan Nokia 7.1 kuuluu myös Googlen Android One -ohjelmaan eli versiopäivityksiä on luvassa vähintään kahden vuoden ajan laitteen julkaisusta ja tietoturvapäivityksiä vastaavasti kolmen vuoden ajan. Tässä hintaluokassa eivät muut kilpakumppanit pysty lähelläkään samaan.
Nokia 7.1:n käyttöjärjestelmä on asiaankuuluvasti lähes kustomoimaton. Muutoksina täysin koskemattomaan Androidiin ovat lähinnä oma kamerasovellus sekä tukisovellus. Lisäksi positiivisena mahdollisuutena vakio-Android tarjoaa nykyään mahdollisuuden valita ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä mitä Googlen lisäsovelluksia asennetaan, jolloin esimerkiksi Duo-videopuhelusovelluksen ja Google Play kirjat-, -pelit-, -elokuvat- ja –musiikki-sovellukset voi jättää asentamatta.
”Kevyestä” Android One -pohjaisesta käyttöjärjestelmästä johtuen myös käytännön suorituskyky oli testijaksolla hyvää. Laitteen kanssa ei törmätty hidasteluihin tai muihin ongelmiin. On kuitenkin huomionarvoista, ettei puhelin ollut ns. ympärivuorokautisessa testikäytössä vaan sitä käyteltiin noin viikon verran muiden laitteiden lomassa.
Teknisesti Nokia 7.1 sijoittuu aikaisemmin julkaistujen Nokia 6.1- ja Nokia 7 Plus -mallien väliin. Tämä näkyy myös suorituskyvyssä, jossa puhelimen sisältämä Snapdragon 636 -piiri pyörii hyvin lähellä Nokia 7 Plussan Snapdragon 660 -piirin tehoja, jättäen Nokia 6.1:n selvästi taakseen. Kokonaisvaltaista suorituskykyä mittaavassa Antutu-testiohjelmassa Nokia 7.1 on noin 30 % tehokkaampi kuin Nokia 6.1, mutta samalla se on noin 20 % tehottomampi kuin Nokia 7 Plus. Prosessorisuorituskykyä mittaavassa Geekbench-testisovelluksessa on nähtävissä samanlainen trendi ja Nokia 7.1 peittoaakin Nokia 6.1:n, ollen noin 20 % tehokkaampi (usean ytimen testi), kun taasen Nokia 7 Plus peittoaa Nokia 7.1:n noin 20 %:lla.
Yhteenveto
Nokia 7.1 on melko hyvä laite HMD:n alle 400 euron hintaluokan laitekategoriaan. Puhelin tarjoaa alle 400 euron hinnalla laadukkaan ja jämäkän rakenteen ja samalla se pystyy tuomaan keskiluokkaan myös sellaista tekniikkaa, jota ei muilta kilpakumppaneilta löydy. Kokonaisuuden kuorruttaa vielä nopea ja ajan tasalla oleva käyttöjärjestelmä sekä vakuuttava päivityslupaus.
Nokia 7.1:n suurin erikoisuus löytyy sen 5,84-tuumaisesta näytöstä, joka hintaluokastaan poiketen tarjoaa myös HDR10-tuen. Lisäksi laitteen sisältä löytyvä Pixelworksin toteuttama kuvaprosessori mahdollistaa normaalilaatuisen video- tai kuvamateriaalin konvertoinnin laajemmalle väriskaalalle ja erot ovat ihmissilmällä myös havaittavissa. Vastaavaa ominaisuutta ei löydy muista saman hintaluokan puhelimista.
Nokia 7.1 saa vastaansa muiden kilpakumppanien keskihintaluokan laitteita, kuten esimerkiksi Honorin suurella näytöllä varustetun Honor 8X:n sekä huomattavasti tehokkaammalla raudalla varustetun Pocophone F1:n. Raa’assa suorituskyvyssä Snapdragon 636 -piiri ei pärjää pahimpien kilpailijoiden rautaratkaisuille.
Nokia 7.1:n suurin ongelma on sen hintalappu. Myyntiin puhelin tuli alun perin 379 euron hinnalla, joka on vain 20 euroa vähemmän kuin isoveli Nokia 7 Plussan myyntiintulohinta. Nokia 7 Plus saattaakin olla Nokia 7.1:n yksi pahimmista kilpailijoista ja tarjoaa suunnilleen samalla hinnalla (nykyhinta jopa alhaisempi) hieman isomman näytön ilman lovea sekä paremman järjestelmäpiirin ja kameran. Tältä kannalta Nokia 7.1:n hintalappu on mielestämme asetettu alun perin jo liian ylhäälle. Puhelin pystyisi kilpailemaan markkinoilla huomattavasti paremmin, jos suositushinta olisi pystytty asettamaan esimerkiksi 50 euroa alemmas. Tilannetta ei myöskään helpota juuri julkaistu Nokia 8.1, jonka suositushinta maailmalla on asetettu 399 euroon. Nokia 8.1 tarjoaa 7.1:een verrattaessa huomattavasti kokonaisvaltaisemman ja suorituskykyisemmän kokonaisuuden.
Plussaa:
- Laadukkaan tuntuinen ja jämäkkä rakenne
- Laadukas näyttö, jossa mukana HDR10 -tuki
- Hintaluokassaan kelpo kamera
- Lähes puhdas Android One -käyttöjärjestelmä
- Nopeat ja ajan tasalla olevat päivitykset
- Akunkesto varauksin
Miinusta:
- Hintaluokassa olisi toivonut jo Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriä
- Iso leuka näytön alapuolella
- Näyttölovi ei ole kaikkien mieleen
- Lasi on herkkä sormenjäljille ja pudotuksille
Sony IMX363 sensoria tässä ei kyllä voi olla kameran tietojen perusteella.
Juuh, ei taida olla
Meikäläisen oikoluvussa tekemä lisäys, ilmeisen virheellinen sellainen.
Nämä pitkät artikkelit ovat mahtavaa luettavaa, jopa vaikka itse tuote ei olisi sellainen jota itse ostaisi.
Oikolukua silti kaipaisi, kun on paljon kirotus virheitä. Tosin se ei sisältöön vaikuta.
Yksittäisen pikselinkoko ei juu täsmää. Nokia 8.1 taitaa kyllä olla tuo IMX363
Juu, huomasin kyllä nyt kun tarkemmin katsoin. Huolimattoman Googlettamisen seurausta oli tuo virhe.
Jos käyttää puhelinta vain puhelimena ja kamerana niin käytetty Nokia N8… Vielä nykyäänkin se kamera on hyvä, jopa täysin pimeässä huoneessa saa kuvan, voi tiputtaa lattialle, akku kestää parhaimmillaan yli viikon ja sillä hinnalla ei saa edes parempaa oikeeta kameraa!
Tavallisena puhelimen käyttäjänä minua kiinnostaa esim. miten Nokia 7.1 eroaa kalleimmista puhelimista tavallisten käyttöominaisuuksien osalta yksinkertaisesti esitettynä, jotta näkisin, mitä menetän, jos valitsen Nokian. Hifistely joillakin toisarvoisilla sivuseikiolla ei kiinnosta.
Tainnut lipsahtaa SD630:n tiedot SD636:lle.
kellotaajuus ja gpu on nyt korjattu :vihellys:
On se oikoluettu, ei sitten ilmeisesti vaan riittävän hyvin. Tarkalleen ottaen tämähän ei ollut pitkä artikkeli, vaan se lyhyin mobiilipuolen juttumuoto :happy:
Vaikuttaa ihan ok puhelimelta. Isoimpana miinuksena akun koko ja hinta. Jos tosiaan 8.1 tulee myyntiin 20€ kalliimmalla, en näe mitään järkeä tämän ostamisessa. Varsinkin kun 7 Plussaa saa aika usein 299€, jota itse ainakin pidän parempana puhelimena kuin tämä. 329€ tms olisi sopiva hinta tälle.
Ostin hintaan 299e. Nokia 8.1 menee liian leveäksi jo. Vaikka tuo 7.1 on myös turhan leveä. Kävin juuri hakemassa uuden laitteen takuusta. Taitaa olla yleisempi vika kameramoduuleissa.
@Juha Kokkonen @Juha Uotila Pitikö testilaitteen kamera voimakasta kohinaääntä? Ensimmäisessä laitteessaloli kohinaa ja tarkennusongelmaa, toisessa voimakkaampaa kohinaääntä.
En ainakaan huomannut tuollaista käytettäessä. Tarkennus ei ehkä ole yhtä nopeaa kuin lippulaivapuhelimissa mutta oli kuitenkin ihan hyvällä tasolla nopeuden osalta
Edit: ts. Mitä tarkoitat tuolla "kohinaäänellä"
Tarkoitatko kohinaäänellä kuvassa näkyvää kohinaa?
@Juha Kokkonen
Ihan kuulolla havaittavaa kohinaääntä takakameran moduulista.
Enpä ole kyllä moisesta koskaan kuullutkaan o_O
Strange hiss/noise from camera system
Tuolla on jonkun sortin keskustelua aiheesta.
Ei kyllä omiin korviin tuollaista osunut. Tosin en nyt mitenkään kovin tarkasti kameraa kuunnellut, mutta ainakaan hiljaisessa tilassa en tuollaista rekisteröinyt
Iskeppäs korvaa vasten sitten kun ehdit. Aika mielenkiintoinenen juttu.
Noni tuli vielä testattua. Normaaalitilassa ei kuulu mitään, mutta heti kun kamerasovelluksen käynnistää niin kuuluu selkeä suhina kamerasta. En tuota normaalissa käytössä kuule mutta heti kun vie takakannen lähellä korvaa niin ihan selkeästi kuuluu.
Mielenkiintoinen"ominaisuus" eipä ole ennen tullut vastaan tämmöistä
Muutenhan tuosta ei tosiaan luulisi olevan haittaa, mutta jos se suhina/kihinä kuuluu videolla, niin sitten ei ole hyvä juttu :think: Voisikohan johtua jostain salaman konkasta tms.
Omassa laitteessani kohinan kuulee hiljaisemmassa huoneessa ihan perus kuvausetäisyydeltä.
Vähän karkaa aiheesta mutta testasin ihan piruuttani hyppysissäni olevat Sonyn älypuhelimet, niin kaikista kuuluu kohina/suhina kameran seudulta. Ääni on kuultavista, kun tuo kameran ihan korvan juureen. Sen verran vaimea se kuitenkin on, ettei sitä saanut paikannettua tarkemmin. Normaalissa käytössä en ole ääntä aiemmin havainnut enkä videoissa huomannut. Ääni tosiaan alkaa, kun kamerasovelluksen käynnistää. Jos vaihtaa etukameralle, niin ääni lakkaa eikä etupuolelta kuuluu mitään ääntä. Ei tuollaisesta ominaisuudesta mitään haittaa tosiaan taida olla, jos ääni ei päädy videolle asti.
Lumia 1020 se vasta kohisi. Kuvanvakain taikka jokin aautomaattitarkennuksen osa siellä varmasti ääntää. Ei kai noissa ole salamilla mitään mainittavia konkkia, kun on ihan led-tekniikkaa. Jotkin puhelimet pitävät sitä paitsi kuultavaa ääntä kun wifi/mobiiliradio lähettää/vastaanottaa.