io-tech testasi Samsungin A-sarjan uuden huippumallin.

Samsungin pääosin keskihintaluokkaan sijoittuvat Galaxy A -sarjan puhelimet kokivat tänä vuonna mullistuksen, kun mallisto pistettiin kokonaan uusiksi. Uusi A-sarja kattaa nyt myös alemmat hintaluokat ja sen myötä vanhasta alemman hintaluokan J-sarjasta luovuttiin kokonaan.

Sarjan ensimmäinen julkaisu, Galaxy A50, käväisi io-techin testattavana jo alkuvuodesta, vaikka laajempi julkistus mallisarjalle tapahtuikin vasta huhtikuussa Milanossa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Tuolloin päivänvalon näki uusi A80-huippumalli sekä lisäksi A70-, A40- ja A20e-mallit.

Galaxy A80:n myyntiintuloa piti odottaa tovi, sillä se tuli Suomessa saataville vasta heinäkuun alussa 679 euron suositushinnalla. Hinta.fi-hintavertailun mukaan halvimmillaan Galaxy A80 lähtee tämän artikkelin julkaisuhetkellä elokuun lopulla 629 eurolla. Galaxy A80:stä on Suomessa saatavilla kolme värivaihtoehtoa: ruusukultainen Angel Gold, musta Phantom Black sekä hopeanharmaa Ghost White, jota myös arvostelukappaleemme edustaa.

Perehdymme tässä artikkelissa Galaxy A80 -puhelimeen noin viikon käyttökokemuksien pohjalta lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa. Testin pohjaksi voi käydä lukemassa io-techin ensituntumat Milanon julkistustilaisuudesta huhtikuulta.

 

Pakkaus ja sen sisältö


Galaxy A80 toimitetaan kompaktissa valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä on värikäs sisältä löytyvän puhelimen värin paljastava kuva. Pakkauksen sisältö on varsin tyypillinen, eli puhelimen lisäksi paketissa on mukana käyttöohjeet, 25 watin pikalaturi, USB Type-C -latauskaapeli sekä USB-C-liitännällä varustetut kuulokkeet.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Samsung on lähtenyt uudistamaan A-sarjaa varsin radikaalisti, mutta mallisto ottaa edelleen monia vahvoja vaikutteita Galaxy S -lippulaivapuhelimien ulkonäöstä ja suunnittelusta.

Galaxy A80:n muotoilu pohjautuu huomattavasti pyöreämpiin muotoihin kuin Galaxy S -sarjan lippulaivapuhelimet. Puhelimen muotoilu on kokonaisuudessaan onnistunutta ja laite istuu käteen mukavasti isosta koostaan huolimatta. Materiaalivalinnat ovat varsin tyypilliset nykypuhelimelle ja laitteen etupuoli on totutusti lasia (Gorilla Glass 3), takalasin osalta käytössä on uudempi Gorilla Glass 6 ja laitetta kiertävä runko on alumiinia.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 165,2 x 76,5 x 9,3 mm
  • Paino: 220 g
  • Näytön- ja ulkomittojen suhde: 85,8 %

Ulkomittojen perusteella voi huomata, että Galaxy A80 ei ole mikään pieni puhelin. Kyseessä on A-sarjan mittapuulla sekä iso että painava puhelin. Painoa on kertynyt huimat 220 grammaa, jonka kyllä tuntee, kun laitteen ottaa ensimmäisiä kertoja käteen. Painoon kuitenkin tottuu yllättävän nopeasti eikä ainakaan allekirjoittanut kiinnittänyt siihen enää mitään huomiota muutaman päivän jälkeen.

Suurin syy laitteen ulkomittoihin on sen etupuolen täyttävä 6,7 tuuman Super AMOLED -näyttö. Näytön resoluutio on pidetty FullHD-tasolla (1080 x 2400 pikseliä) ja näytön kuvasuhteeksi on valittu erikoisempi 20:9.

Galaxy A80 on lippulaivamalli Galaxy S10+:aan verrattuna melkein 10 mm pidempi ja leveyttäkin on yli 2 mm enemmän. A80 on myös selvästi paksumpi isoveljeensä verrattuna. A80:n käyttö pelkästään yhdellä kädellä kannattaneekin unohtaa, ellei omista kookkaita kouria. Pelkästään näytön toiselle sivulle ylettyminen vaatii sormiakrobatiaa, näytön ylälaitaan ylettymisestä puhumattakaan.


Galaxy A80:n takakuori on siis lasia ja sen reunat ovat aggressiivisesti pyöristetty kohti reunoja kiertävää alumiinikehystä. Kehys ja takakuori sulautuvat yhteen lähes saumattomasti, vaikka yhtymäkohdassa onkin tunnettavissa pieni ”kieleke”. Takalasin muotoilu on onnistunut ja käsituntuma on isosta koosta huolimatta miellyttävä.

Gorilla Glass 6 -lasista valmistetussa takakuoressa on tyypilliset lasikuoren ongelmat, eli kuivemmissa käsissä puhelimesta tulee varsin liukas, mutta hieman kosteimmilla käsillä pitoa löytyy huomattavasti paremmin. Puhelimen koko tosin pitää huolen siitä, että laitteesta joutuu ottamaan tukevan otteen jo ihan peruskäyttöä ajatellen, joten pahimmat kädestä lipsumiset jäävät luultavasti tällä puhelimella pois.

Takakuoren yläosan keskellä sijaitsee A80:n suurin erikoisuus, eli motorisoitu kahden kamerasensorin kamerajärjestelmä. Kamerajärjestelmän alla on havaittavissa selkeä lovi, joka erottaa kamerakomponentin takalasista. Takakuori kerää hyvin nopeasti sormenjälkiä, mutta testikappaleemme vaalea värivaihtoehto häivyttää ne varsin hyvin näkyvistä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettu pelkästään virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat Samsungille tyypillisesti puhelimen rungon vasemmalla kyljellä.


Galaxy A80 alapääty on niukasti varusteltu. Alareunan vasemmasta reunasta löytyy SIM-korttiluukku, jonka taakse saa asennettua kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa luukun takaa ei löydy. Varustukseen kuuluu myös USB Type-C -tyypin latausliitin sekä laitteen ainoa kaiutin. Näytön alapuolella jäävä kaistale on pystytty pitämään pienenä, vaikkakin hieman S-sarjan uutuuksia isompana. Navigoinnin osalta käytössä on Samsungille tutut ohjelmalliset painikkeet. Tarjolla on myös asetuksista päälle vaihdettava eleohjaus.


Puhelimen yläpääty on jätetty kliinisen puhtaaksi ja sieltä löytyykin ainoastaan reikä yhdelle mikrofonille. A80:n yksi erikoisuus on sen ”kulmasta kulmaan” ylettyvä koko etupuolen peittävä näyttöpaneeli. Näytön yläreunassa ei myöskään näy minkäänlaista kuulokeritilää. Samsung käyttää muutamista muista puhelimista tuttua näytön alle sijoitettua kaiutinta, joka siirtää äänen käyttäjän kuultavaksi värisyttämällä näyttöä. Ominaisuutta testattiin testijaksolla muutamalla puhelulla ja kuuloke tuntui toimivan kohtuullisen hyvin. Hälyisimmissä tilanteissa äänenvoimakkuutta joutui nostamaan huomattavan korkealle, jolloin myös lähettyvillä olevat henkilöt saattavat kuulla vastapuolen puheen.


Samsung Galaxy A80:n suorituskyvystä vastaa hieman poikkeuksellisesti Qualcommin Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri. Piirivalinnasta erikoisen tekee se, että Samsung on yleensä pyrkinyt käyttämään omia Exynos -piirejään myös A-sarjan laitteissa.

Snapdragon 730 valmistetaan 8 nanometrin LPP-prosessilla ja se on suora seuraaja aikaisemmalle Snapdragon 710 -mallille. Piiri on varustettu kahdella Kryo 470 -prosessoriytimellä (Cortex-A76-pohjainen), jotka toimivat 2,2 GHz:n maksimikellotaajuudella. Niiden parina on kuusi pientä Cortex-A55-pohjaista prosessoriydintä 1,8 GHz:n maksimikellotaajuudella. Graafisesta suorituskyvystä vastaa Adreno 618 -grafiikkasuoritin. Tiedonsiirrossa käytettävissä on Cat.11 -nopeusluokan X15-modeemi.

Muistin ja sisäisen tallennustilan osalta Galaxy A80 tarjoaa ainoastaan yhden yhdistelmän – keskusmuistia on tarjolla riittävät 8 gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. Puhelimen kiinteä sisäinen akku on kapasiteetiltaan 3700 mAh, joka puhelimen kokoon nähden tuntuu hieman pieneltä. Testijaksolla puhelin ei tarjonnut kovinkaan erikoisia valmiusaikoja ja akkukeston osalta suorituskyky olikin vain keskitasoa.

Tekniset tiedot:

  • Qualcomm Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri (2×2,2 GHz Kryo 470 Gold & 6×1,8 GHz Kryo 470 Silver)
  • 8 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa
  • LTE Cat 11 -yhteydet (600 / 75 Mbit/s), Dual SIM
  • WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, Glonass, Galileo, BDS, NFC
  • Näytönalainen sormenjälkitunnistin, kuulokeliitäntä, FM-radio
  • 3700 mAh akku, 25 W pikalataus


Galaxy A80:n käyttämä 6,7 tuuman Super AMOLED -paneeli on Samsungille totutusti erittäin laadukas ja näyttävä. Näytön resoluutio 1080 x 2400 pikseliä ja sen käyttämä kuvasuhde hieman erikoisempi 20:9. A80 on tähän mennessä suurin A-sarjan puhelin, mitä Samsung on julkaissut ja pelkän näytön koon perusteella se sijoittuu samalle viivalle Note10+ -mallin kanssa.

Näyttö peittää puhelimen etupuolen melkein kokonaan ja reunoille jäävät kaistaleet ovat lippulaivapuhelimiin verrattaessa hieman kookkaammat, mutta kuitenkin suht maltilliset.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,7” Super AMOLED -näyttö
  • 1080 x 2400 pikseliä, 393 PPI, 20:9 kuvasuhde
  • Gorilla Glass 3
  • Silmäystävällinen tila, Always On Display
  • Sormenjälkitunnistin näytön alla

Kuvanlaadultaan Galaxy A80:n Super AMOLED -paneeli on tuttua laatua Samsungilta. Näytön maksimikirkkaus on riittävä jopa kirkkaimmilla keleillä ja automaattiasetuksella siihen on tarjolla tarvittaessa selvä boosti. Näytön värintoisto on AMOLED:lle varsin tyypillistä ja myös katselukulmat ovat varsin laajat. Näytön värimaailmaa pystyy vielä erikseen säätämään asetuksista, jossa tarjolla on kaksi eri vaihtoehtoa (Vivid ja Natural). Vivahteikas-näyttötila antaa myös mahdollisuuden säätää valkotasapainoa mieleisekseen. Natural-asetuksella värintoisto on huomattavan luonnollista.

Samsung Galaxy A80 sisältää myös näytön osalta yhden erikoisuuden, eli Galaxy S10 -puhelinten tapaan on laitteen sormenjälkitunnistin sijoitettu puhelimen näytön alle. Toteutukseltaan kyseessä on vanhemman sukupolven optinen lukija.

Sormenjälkitunnistimen toiminta oli hyvin vaihtelevaa ja yleisesti tunnistimen toiminta vaihteli kohtuullisen ja heikon välillä. Nopeudessa sormenjälkitunnistin häviää selvästi kilpailijoiden vastaaville totutuksille. Suurimmat ongelmat johtuivat tunnistimen hitaudesta ja heikosta toimintavarmuudesta. Sormea joutuu painamaan varsin voimakkaasti näyttöön, jotta sormenjälkitunnistin suostuu toimimaan ja useasti tästä huolimatta ruutuun ilmestyy ilmoitus, ettei sormenjälkeä tunnistettu.

 

Kamera


Galaxy A80:n suurin erikoisuus on ehdottomasti sen kameraratkaisussa. Puhelin käyttää etu- sekä takakamerana samaa kamerakomponenttia, joka koostuu kolmesta eri kamerasta. Kamera sijaitsee takalasin yläosan keskiosassa ja itse kamerajärjestelmä on motorisoitu, jotta kamera saadaan pyöräytettyä 180 astetta ympäri, kun on tarve käyttää etukameraa.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääsensori (Sony IMX586), f2.0, 0,8 um, PDAF
  • 8 megapikselin superlaajakulma, f2.2, 123 astetta, 1,12 um
  • 3D syvyyskamera (TOF), f1.2
  • LED-salama
  • 4K 30 FPS -videokuvaus

Vaikka Galaxy A80 sisältääkin kolme fyysistä kamerasensoria, on niistä vain kaksi hyödynnettävissä valokuvaukseen. Kolmas ToF-sensori on tarkoitettu vain syvyysinformaation tallentamiseen. Lisäksi Samsung on päätynyt käyttämään kilpailijoista eroavaa kokonaisuutta, eikä Galaxy A80 sisällä esimerkiksi pääsensorissa optista kuvanvakaajaa, joka on harmillinen ratkaisu laitteen hintaluokka huomioiden. Galaxy A80:n aukko on myös pienempi verrattuna moniin muihin samaa Sonyn sensoria käyttäviin kilpailijoihin.

Samsungin kamerasovellus on varsin samanlainen kuin uusissa Galaxy S10 -sarjan puhelimissa ja yhtäläisyyttä on myös aikaisempien Samsungin puhelinten ohjelmistoon. Kamerasovellus on toiminnaltaan nopea ja kameran tarkennus toimii myös nopeasti. Kameran käynnistyksessä havaittiin pieni viive ennen kuin kamera on valmiina käyttöön sovelluksen käynnistämisen jälkeen.

Käyttöliittymältään kamerasovellus on kokenut pieniä korjauksia aikaisempiin ohjelmistoihin verrattuna. Kameratilojen valinta on nyt siirretty sovelluksen oikeaan reunaan suljinpainikkeen lähettyville. Eri asetusten pikakuvakkeet ovat siirtyneet nyt kokonaisuudessaan sovelluksen vasempaan reunaan. Laajakulma- ja superlaajakulmakameran välillä pääsee vaihtamaan kätevästi suoraan etsinnäkymän painikkeesta.

Aikaisemmista malleista tuttu Tilanteen optimointi –ominaisuuden (Scene Optimizer) kuvake löytyy edelleen oikeasta yläkulmasta ja kyseessä on siis käytännössä Samsungin oma kuvauskohteen tekoälytunnistus. Tekoälyä hyödyntää myös Kuvausehdotukset-ominaisuus, joka auttaa käyttäjää hyvän kuvan ottamisessa mm. suosittelemalla parempaa rajausta, huomauttamalla vinossa olevasta kamerasta ja pyytämällä tarvittaessa puhdistamaan kameran likaisen linssin.


Ammattilainen-nimellä edelleen kulkeva manuaalikuvaustila on pysynyt varsin muuttumattomana. Säätöjä ammattilainen-tilassa ei valitettavasti hirveästi tarjota ja mahdollisuus säätöihin on vain herkkyyden (ISO 100 – 800), valkotasapainon (2400-10000 K) ja valotuksen kompensoinnille.

Galaxy A80:n kamerasovelluksessa etukameraan vaihdettaessa A80:n käynnistää kamerajärjestelmän moottorin joka nostaa ensin kamerakomponentin näytön yläpuolelle ja kiepauttaa kameran linssit 180 astetta ympäri kohti käyttäjää. Koko komeuteen menee noin 5 sekuntia, jonka jälkeen kamera on käyttövalmis. Etu- ja takakameroiden vaihtaminen ei siis ole mikään nopein operaatio ja kilpailijoilla yläreunasta nousevat kamerat ovat kokonaisuutena nopeammin kuvausvalmiina. Fyysisesti motorisoitu kamerajärjestelmä vaikuttaa jykevältä eikä siinä esiinny kuin pientä heiluntaa, kun kamerajärjestelmä on ylhäällä. Itse kamerakomponentti tosin tuntuu löysältä ja siinä on havaittavissa huomattavasti enemmän ”löysyyttä”. Kamerakomponentin saisi varmasti pyöräytettyä väkisin ympäri jos näin haluaisi, mutta luultavasti  järjestelmä olisi tämän jälkeen entinen. Kamerajärjestelmän saa myös painettua alas kädellä, jolloin järjestelmä tajuaa kiepauttaa kameran osoittamaan taakse, mutta mitään varoitusta järjestelmä ei anna tälläisen toiminnan mahdollisista vaikutuksista kameran kestävyyteen.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy A80:n kuvat ovat kohtuullisia. Kuvien kontrasti on hyvällä tasolla ja värimaailma on Samsungille totutusti hieman ylikorostunutta, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Kuvissa on tarkemmalla tutkinnalla havaittavissa hieman kohinaa, mutta ei missään tapauksessa häiritsevissä määrin.

Hämärällä kameran kuvanlaatu ottaa hieman takapakkia, mutta yksityiskohdat tallentuvat vielä kohtuullisella tasolla ja suurin ongelma on kuvien yleisilmeen hienoinen pehmeys. Lisäksi valotuksen kanssa havaittiin välillä pienoisia ongelmia ja kuvista saattoi tulla tuntemattomasta syystä huomattavan tummia, vaikka ympäristössä olikin valoa tarjolla.

Galaxy A80 mahdollistaa myös kuvien ottamisen sensorin täydellä 48 megapikselin tarkkuudella. Tarkasteltujen kuvien perusteella 48 megapikselin tilan käyttäminen ei vaikuta kannattavalta, eikä Quad Bayer -suodattimellista sensoria ole suoranaisesti tarkoitettukaan käytettäväksi tässä tilassa. Kuvissa esiintyy 12 megapikselin kuviin verrattuna huomattava määrä kohinaa, yksityiskohtia ole tallentunut hirveästi enemmän ja kuvien yleisilme on todella pehmeä.

Galaxy A80:n 123 asteen superlaajakulmakamera mahdollistaa vakuuttavien kuvien ottamisen myös hieman ”ahtaimmissakin” kuvaustilanteissa. Kameran melko alhainen tarkkuus näkyy kuvan yksityiskohtien laadussa ja kuvat sopivatkin parhaiten tarkasteltaviksi kokonaisuutena.

Koska kyseessä on varsin laaja-alainen kuvakulma, on kuvien reunoilla nähtävissä varsin aggressiivista vääristymää, joka on tällaiselle superlaajakulmakameralle varsin normaalia. Kameraohjelmiston asetuksista voi kytkeä päälle erillisen reunankorjauksen, joka toimii mallikkaasti. Hämärällä ei laajakulmaista linssiä voi suositella käytettäväksi ja tulokset ovat pehmeitä ja niissä on havaittavissa runsaasti kohinaa.

Kamerasovelluksessa siirryttäessä etukameraan käynnistää A80:n kamerajärjestelmän moottori, joka nostaa takareunan yläosan moottorin avustuksella näytön yläpuolelle ja samalla kääntää kamerakomponentin 180 astetta ympäri kohti käyttäjän kasvoja. Etukameran käyttäessä samaa kamerajärjestelmää on laatu yhteneväistä takakameran kanssa. Testijakson aikana A80 sai uuden ohjelmistopäivityksen, joka aktivoi myös etukamerakäyttöön automaattisen tarkennuksen, kun ennen päivitystä kamerajärjestelmä lukitsi tarkennuksen kiinteäksi.

Selfie-kuvaukseen on tarjolla Samsungin aikaisemmistakin malleista tarjolla oleva Live focus -ominaisuus, joka käyttää A80:n osalta apuna myös 3D TOF -sensoria. Syvyyssensori auttaa erottamaan kuvauskohteen ja taustan varsin onnistuneesti ja A80:n henkilökuvat ovat yleisesti onnistuneita. Aivan kaikissa tilanteissa järjestelmä ei kuitenkaan toimi täydellisesti ja useissa kuvissa kuvauskohteen ääriviivat saattoivat muuttua pehmeäksi sutuksi.

Galaxy A80 pystyy tallentamaan videota korkeimmillaan 4K 30 FPS -laadulla. 4K-tilassa käytössä ei ole elektronista kuvanvakautusta. Ultralaajakulmakameralla videon tallentaminen onnistuu 1080p-tarkkuudella. Laadultaan 4K-video on näyttävää ja siitä löytyy mukavasti yksityiskohtia ja värientoisto on luonnollista. Liikkeessä kuvattaessa puuttuvan vakautuksen huomaa selkeästi.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Ohjelmistopuolella tarjotaan varsin tuttua kauraa Samsungin puhelimia aikaisemmin käyttäneille. Positiivisena asiana voidaan mainita, että käytössä on Googlen uusin Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversio, jonka päällä on Samsungin uusi One UI-käyttöliittymä. One UI on käytännössä varsin merkittävä ja kattava käyttöliittymäuudistus aiempaan Samsung Experienceen nähden. One UI:n keskiössä on olennaisen sisällön esittäminen, yhden käden käytettävyyden parantaminen sekä intuitiivisemman käyttökokemuksen tarjoaminen.

One UI:n kanssa Samsung on uudistanut niin käyttöliittymää ja sen vakiosovelluksia reilulla kädellä. Oletusasetuksilla One UI käyttää suurta näytön skaalausasetusta sekä hyvin harvaa kuvakeasettelua höystettynä kookkailla sovelluskuvakkeilla. Asetuksia voi onneksi muuttaa omaan makuun paremmin soveltuvaksi ja samalla suurta näytön pinta-alaa saa paremmin hyödynnetyksi.
One UI:n suurin muutos liittyy käyttöliittymään ja sen käyttämiseen, kun kantavana teemana on erityisesti helpottaa puhelimen yhdellä kädellä käyttöä. Monissa vakiosovelluksissa keskeinen sisältö on siirretty sovelluksen keskiosan alapuolelle ja yläpuolta hallitsee sovelluksen otsikko tai muu sisältöön liittyvä lisätieto. Yleisnäkymässä on hieman samaa kuin uusimmissa Applen iOS-versioissa.

Ilmoitus- ja asetusvalikko sekä moniajovalikko ovat myös saaneet uudistuneen ulkoasun. Ilmoitusvalikon pikakuvakkeet ovat nyt pyöristettyjä ja väriltään sinisiä. Asetusvalikkoa on ryhmitelty nyt enemmän sisällön mukaan omiin lokeroihin. Moniajovalikossa on päädytty käyttämään vakio-Androidia muistuttavaa sivuttaissuuntaista korttinäkymää. Samsung on myös tuonut One UI:n mukana koko järjestelmän kattavan tumman tilan, joka löytyy näyttöasetuksissa hieman hämäävästi Yö-tilan nimellä.

Samsungin käyttöliittymän perisynti on ollut aina useat esiasennetut sovellukset, eikä Galaxy A80 tee tässä poikkeusta. Mukaan on asennettu pakolliset Googlen sovellukset, mutta sen lisäksi iso joukko Samsungin omia ohjelmia. Päällekkäisyyksiä löytyy mm. gallerian, selaimen ja sähköpostin osalta. Lisäksi mukana on muutamia Microsoftin esiasennettuja sovelluksia (Office Mobile, Onedrive ja LinkedIn), joita ei ole mahdollista kokonaan poistaa laitteesta. Positiivisena seikkana Galaxy A80 ei sisällä kiinteää Bixby-näppäintä. Bixbyn hyöty on Suomessa edelleen rajattua ja suomenkielen tukea ei edelleenkään ole tarjolla.

Puhelimeen saapui testijakson loppupuolella yksi ohjelmistopäivitys, joka toi mukanaan Googlen heinäkuun tietoturvapäivitykset. Tulevien päivitysten osalta Samsung lupaa tietoturvapäivityksiä neljän kuukauden välein, joka ei ole tämän hintaluokan puhelimelle erityisen hyvä suoritus.

Galaxy A80 vietti io-techin kokeilussa noin viikon ajan ja suorituskyvyssä ei lyhyemmän testijakson aikana havaittu ongelmia. Käyttöliittymä ja sovellukset käynnistyvät puhelimella nopeasti eikä käytännössä havaittu viivästelyä tai yleistä hidastelua.

Suorituskyvystä huolehtiva Qualcommin uusi Snapdragon 730 -piiri pärjää varsin mallikkaasti. Numeroiden valossa suorittimen suorituskyky liikkuu jossain Qualcommin Snapdragon 835 -piirin luokassa ja oletetusti parantaa kaikilla osa-alueilla 710 -piiriin verrattuna. Graafinen suorituskyky on myös varsin hyvää, mutta ei kuitenkaan pärjää tässä hintaluokassa löytyvien kilpailijoiden lippulaivapiireille.

 

Koska io-techissä ei ole vielä toistaiseksi arvosteltu Snapdragon 730 -piirillistä puhelinta, niin ajoimme Galaxy A80:lle normaalit synteettiset testisovellukset. Verrokiksi otimme tässä hintaluokassa löytyviä kilpailijoita. Hintaluokka huomioiden Galaxy A80:n saa vastaansa useita Qualcommin Snapdragon 855 -huippupiirillä varustettuja puhelimia, sekä Huawein Kirin 980 -piirillisiä lippulaivoja. Mukaan otettiin myös mielenkiinnosta vuoden vanhempi OnePlus 6T, joka on varustettu Qualcommin Snapdragon 845 -piirillä.

Kuten testituloksista on havaittavissa, ei Galaxy A80:llä ole suorituskyvyn osalta aseita hintaluokassa löytyvien kilpakumppanien nujertamiseen. Yhden ytimen suorituskyvyssä Snapdragon 730 -piiri pystyy peittomaan viime vuoden Snapdragon 845 -piirin, mutta monen ytimen rasituksessa jäädään jälkeen, samoin kuin graafisessa suorituskyvyssä.

Akun osalta Samsung on päätynyt 3700 mAh:n akkukapasiteettiin. Kuten jo mainitsimme, niin puhelimen koon huomioon ottaen olisi akkukapasiteettia voinut olettaa olevan hieman enemmän. Akkukestoltaan Galaxy A80 ei aiheuttanut suuria hurraahuutoja ja suurikokoinen näyttö syö akkua varsin hyvällä tahdilla. Myös kameran käyttö tuntuu kuluttavan akkua hyvin nopealla tahdilla. Puhelimella kuitenkin pärjättiin normaalilla käytöllä yksi päivä, mutta toiselle päivälle ei ollut mahdollisuuksia.

Samsung tarjoaa myyntipaketissa A80:n mukana uuden tehokkaan 25 watin pikalaturin, jolla akku täyttyy 30 minuutin latauksella 55 %:iin ja täysi lataus ottaa noin puolitoista tuntia.

 

Yhteenveto


Teknisten ominaisuuksien ja erikoisemman kameran osalta Samsungin uusi Galaxy A80 saattaa äkkiseltään vaikuttaa mielenkiintoiselta lisältä Samsungin Galaxy A -sarjan laitetarjontaan. Harmillisesti A80:n hinnoittelu on jälleen kerran turhan korkea ja hintalappu asettaa puhelimen kilpakumppaneiksi turhan kovan kaliiberin ominaisuuksilla varustettuja puhelimia.

Galaxy A80:n muotoilu on varsin tyypillistä Samsungille ja puhelin luottaa pyöreisiin muotoihin kuten Galaxy S-sarjalta on totuttu näkemään. Puhelimen fyysinen koko asettaa A80:n samaan kokoluokkaan Note10+-puhelimen kanssa, joten kyseessä on erittäin kookas puhelin, jonka hallinta yhdellä kädellä on normaalikokoisillä käsillä täysi mahdottomuus. Puhelin on lisäksi erittäin painava, sillä massaa puhelimella on 220 grammaa. Paino tuntuu myös kädessä selvästi ja puhelin onkin yksi raskaimmista puhelimista mitä viime aikoina on tullut vastaan.

Galaxy A80:n suurimmaksi ongelmaksi nousee sen hintalappu. Puhelin on Suomessa hinnoiteltu varsin rajulla noin 679 euron suositushinnalla. Hintaluokka aiheuttaa sen, että A80 saa suoriksi kilpailijoikseen edullisemman pään lippulaivapuhelimia, kuten Asuksen Zenfone 6:n ja OnePlus 7:n, jotka ovat jopa selvästi halvempia kuin A80.

Hintalapun perusteella voisi odottaa, että A80:n sisuskalut olisivat sillä tasolla, mitä 500-600 euron hintaluokassa voidaan yleisesti odottaa. Samsung on kuitenkin päätynyt käyttämään Qualcommin Snapdragon 730 -piiriä A80:n sisuksissa. Snapdragon 730 -piiri ei missään tapauksessa ole huono piiri, mutta A80:n suositushintaluokassa se on auttamatta hätää kärsimässä.

Galaxy A80:n kanssa Samsung toistaa samat asiat kuin viime vuonna Galaxy A9:n kanssa ja selkeästi A-sarjan huipulle halutaan tuoda puhelimia, jotka tarjoavat jotain hieman erikoisempaa tekniikkaa, mitä ei vielä lippulaivapuhelimissa ole Samsungilla nähty. Galaxy A -sarjan huippumallit vaikuttavatkin enemmän teknologiaa esitteleviltä malleilta, joilla pyritään testaamaan mahdollisesti tuleviin lippulaivapuhelimiin tuotavaa tekniikkaa.

Galaxy A80:n erikoisuudet ovat sen etupuolen pääosin peittävä näyttö ja erikoinen kameraratkaisu. A80:n näyttö on totutusti laadukas ja koko etupuolen täyttävänä puhelin on näytön päällä ollessa erittäin näyttävä ilmestys. Toinen erikoisuus on moottorilla varustettu takakamera, joka mahdollistaa saman kamerakomponentin käyttämisen niin etu- kuin takakameraa käytettäessä.

Kuvanlaadullisesti Galaxy A80:n kamera tuottaa kohtuullista jälkeä, mutta hintaluokkaan peilaten kuvanlaatu ei ole erityisen mullistavaa. Lisäksi muihin kilpailijoihin verrattuna on kameran objektiivissa päädytty käyttämään pienempää aukkoa sekä optinen kuvanvakaaja on jätetty kokonaan pois. Monet kilpailijat tuottavatkin samalla kamerasensorilla parempaa jälkeä kuin A80.

Nykyhinnalla Galaxy A80:n suositteleminen on erittäin hankalaa ja tuotteesta jääkin hieman sellainen kuva, että sen on tarkoitus vain esitellä hieman erikoisempaa ”tulevaisuuden” tekniikkaa ja houkutella sen avulla ostajia ylemmästä hintaluokasta. Artikkelin kirjoitusvaiheessa puhelinta saa jo halvimmillaan noin 600 euron hintaan ja viime vuoden Galaxy A9:ään peilatessa hinnan voisi kuvitella tippuvan reilusti varsin nopealla tahdilla.

Hyvää:

  • Suurikokoinen ja hyvälaatuinen Super AMOLED -näyttö
  • Muisti- ja tallennustilan määrä
  • Pääkameran kuvanlaatu varauksin
  • Superlaajakulmakamera tarjoaa monipuolisemman kuvauskokemuksen
  • Kameran kuvanlaatu etukamerakäytössä
  • 25 watin pikalataus

Huonoa:

  • Hinta
  • Koko ja paino varauksin
  • Ei IP-luokitusta
  • Snapdragon 730 -piirin suorituskyky tässä hintaluokassa
  • Kameran suorituskyky hämärällä
  • Kameran manuaalitilan suppeat säädöt

 

This site uses XenWord.
;