io-tech otti ensituntumat Samsungin uusista Galaxy A80-, A70- ja A40-malleista.

Samsung järjesti tänään 10.4 Milanossa A Galaxy Event -lehdistötilaisuuden joka keskittyi vastikään uudistuneeseen Galaxy A -sarjaan. Uudesta A-sarjasta, joka tulee korvaamaan jatkossa myös alempaan hintaluokkaan suunnatun Galaxy J-sarjan, on jo julkaistu maaliskuussa Suomen markkinoille Galaxy A50 -malli, josta io-tech otti ensituntumat MWC-messuilla.

Milanon lehdistötilaisuudessa julkaistiin uudet Galaxy A20e-, A20-, A40- ja sarjan huippumalli A80. Tilaisuudessa julkaistiin myös nyt virallisesti viime viikolla paperilla paljastettu A70. Galaxy A80 tulee sijoittumaan ns. alempaan high-end-hintaluokkaan ja se pyrkii haastamaan nykyään erittäin kilpaillussa hintaluokassa pienempien valmistajien huippumallit, kuten OnePlus 6T:n ja Honor View20:n.

Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia uusista A-sarjan puhelimista.

 

Galaxy A80

A80 on Samsungin uuden Galaxy A -sarjan huippumalli ja siihen on tuoua muutamia erikoisia ominaisuuksia, joita tässä hintaluokassa ei ole aikaisemmin nähty. Muotoilultaan Galaxy A80 on saanut vaikutteita aikaisemmista Galaxy A -sarjalaisista sekä uusista Galaxy S10-sarjan puhelimista ja ulkonäkö on hillityn tyylikäs. Galaxy A80 on tietyllä tapaa seuraaja viime vuoden syksynä Suomessakin julkaistulle neljän takakameran Galaxy A9 -puhelimelle, joka piipahti myös io-techin kokeiltavana. Päivityssykli näiden välillä on poikkeuksellisen lyhyt.

Laitteen takakansi sisältää sivuille hieman kaartuvan rungon ja laite istuukin käteen hyvin miellyttävästi. Puhelimesta saa hyvän ja tukevan otteen ja samalla rakenne tuntuu laadukkaalta.
Samsungille tyypillisesti laitteen runko on alumiinia ja etu- sekä takapuolet on valmistettu lasista. Painoa laitteelle on kertynyt melkein 220 grammaa, mutta ainakin lyhyiden ensituntumien perusteella paino on saatu jaettua kohtalaisen kattavasti koko laitteen pinta-alalle. Kevyemmästä puhelimesta vaihtavalle puhelin saattaa kuitenkin tuntua varsin painavalta.


Galaxy A80:n näyttö on Samsungille totutusti Super AMOLED -paneeli, jolla on kokoa 6,7 tuumaa. Näytön resoluutio on 1080 x 2400 pikseliä, eli kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 20:9. Samsung on nimennyt uuden näyttönsä New Infinity Display -markkinointinimellä. Näyttö peittää käytännössä koko laitteen etupuolen, ohuita mustia näytönreunoja ja hieman leveämpää ”leukakaistaletta” lukuun ottamatta. Melkein koko etupuolen peittävästä näytöstä riippumatta laite on varsin ison kokoinen ja sen käsittely yhdellä kädellä varsin haastavaa.

Käyttöjärjestelmänä uudet A-sarjan mallit käyttävät Android 9 Pie -versiota, joka on varustettu Samsungin uudella OneUI-käyttöliittymällä. Käyttöliittymä on tuttu jo uusista Galaxy S10-sarjan puhelimista ja se on saapunut päivityksenä myös aikaisemmille S- ja Note-sarjan puhelimille. Oletuksena kuvakkeet ovat jopa hullunkurisen suuret, mutta niiden kokoa ja asettelua saa onneksi skaalattua asetuksista.


Tarkkasilmäisimmät varmasti jo huomasivat, ettei näytön ylälaidassa ole ollenkaan näyttölovea tai S10-sarjasta tuttua kamerareikää. Samsung onkin tuonut uuteen Galaxy A80 -puhelimeen takakannen yläosasta ylösliukuvan kameraratkaisun. Kameraratkaisu on toteutettu moottorin avustuksella, joka tietysti asettaa samalla pieniä kysymysmerkkejä rakenteen lopullisesta rasituskestävyydestä.

Näytön yläreunassa ei ole lainkaan näkyvää kuuloketta, vaan näytön pinta toimii kuulokkeena – ääni johdetaan värähtelynä näytön läpi. Samanlaisia ratkaisuja on viime aikoina nähty mm. Huawein juuri julkaistussa P30 Pro -puhelimessa. Toteutuksen äänenlaatua emme päässeet testaamaan vielä ensituntumien yhteydessä.


Alapäädyn asettelu ei yllätyksiä tarjoille. Alareunasta löytyy USB Type-C -latausliitin ja sen toiselle puolelle on sijoitettu laitteen kaiutin. SIM-korttikelkka on sijoitettu latausliittimen vasemmalle puolelle. Samalla on luovuttu 3,5 mm ääniliitännästä. Alapäädyn molemmissa reunoissa on toteutettuna myös antenniraidat. Huomionarvoisena yksityiskohta myös puhelimen rungon molemmilla pitkällä sivulla on erilliset antenniraidat parantamassa kuuluvuutta heikossa kentässä. Näytön ja alapäädyn väliin on jätetty pieni leukakaistale, joka on kooltaan hieman kookkaampi kuin uusissa Galaxy S10 huippumalleissa.

Koska näytön alareunassa ei ole enää tilaa sormenjälkitunnistimelle, on Samsung toteuttanut sormenjälkitunnistimen Galaxy A50 -puhelimen tapaan näytön alle. Sormenjälkitunnistin käyttää kuitenkin ”vanhempaa” optista lukijaa S10-sarjan ultraäänitekniikan sijaan kustannusten säästämiseksi. Sijainniltaan tunnistin sijaistee lähellä näytön alareunaa ja sijainti on varsin luonnollinen, kun puhelinta pidetään normaaliotteella. Esittelylaitteiden ohjelmisto oli kuitenkin niin varhaisessa vaiheessa, että sormenjälkitunnistin ei ollut testattavissa.


Lasinen takakuori asettuu muotoilultaan hyvin lähelle Galaxy S10 -sarjan puhelimia. Pitkien sivujen loiva kaarevuus on maltillinen ja varsin huomaamaton. Rungon ja takalasin liittymäkohdassa on sormella havaittavissa pieni reunus.

Värivaihtoehdoiksi Galaxy A80 tarjoaa hopeisen, kultaisen ja mustan, eli tällä kertaa räikeämpiä värivaihtoehtoja ei ole tarjolla.

Kuorien sisällä on varsin mielenkiintoista rautaa. Puhelimen tehoista vastaa Samsungin normaaleista Exynos-piireistä poiketen eilen julkaistu Qualcomm Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri. Muistivaihtoehtona on ainoastaan 8 gigan RAM-keskusmuistin ja 128 gigatavun sisäisen tallennustilan tarjoava versio, eikä sisäistä tallennustilaa ole mahdollista kasvattaa erillisellä muistikortilla.

Akkukapasiteetti on kohtalaisen nykyaikainen, sillä Galaxy A80 pitää sisällään 3700 mAh akun. Akun lataus hoituu uudella 25 watin lataustehon tarjoavalla superpikalaturilla. Harmillisesti langatonta latausta ei Galaxy A80 tarjoa.


Viime vuoden A9 -mallin tapaan Galaxy A80 sisältää hieman erikoisemman kameratoteutuksen – tällä kertaa kyseessä on tosin motorisoitu mekaaninen ”pop-up”-ratkaisu. Kamerajärjestelmä nimittäin nousee etukameraa käytettäessä puhelimen takakuoren yläosasta näytön yläpuolelle. Tällä kertaa käytössä ei ole manuaalista liukumekanismia, vaan toteutus on tehty moottorin avustuksella.

Normaalisti takakameraa käyttämällä kameramoduli pysyy paikoillaan takakuoren puolella, mutta jos kamerasovelluksessa vaihdetaan käyttöön etukamera, käynnistää sovellus samalla moottorin, joka nostaa sekä samalla kääntää kamerakomponentin osoittamaan käyttäjää kohti. Nopeiden ensitestien pohjalta etukamera on käytettävissä hyvin pienen odottelun jälkeen, mutta se ei ole aivan nopeimpia nähtyjä ”pop-up” -kameraratkaisuja.

Kokonaisuus on toteutukseltaan varsin mielenkiintoinen, kun puhelimeen ei tarvitse rakentaa etu- ja takakameraa erikseen vaan käytössä on samat kamerat niin etu- kuin takakamerakäytössä – potentiaalisesti parempilaatuisina.

Teknisesti kamerajärjestelmä koostuu kolmesta eri kamerasta. Pääkamerana on 1/2-tuumainen 48 megapikselin sensori, jonka parina on f2.0 aukolla varustettu laajakulmaobjektiivi. Toinen kamera on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka käyttää f2.4 aukolla ja 12 mm kinovastaavuudella varustettua objektiivia. Kolmantena kamerana on tämän vuoden trendiksi hyvää vauhtia nouseva ToF (Time of Flight) -sensori, jolla voidaan tunnistaa syvyystietoja ja kohteen muotoja.

Samsung Galaxy A80 saapuu Suomessa myyntiin kesällä ja sen suositushinta tulee olemaan A-sarjalaiseksi varsin korkea 679 euroa.

 

Galaxy A70

Tilaisuudessa julkaistiin myös jo aikaisemmin ”paperilla” julkaistu Galaxy A70. Puhelin tulee sijoittumaan myös ylempään keskihintaluokkaan ja sen suurimpana erikoisuutena on suuri akku sekä isolla megapikselimäärällä varustettu päätakakamera.

Galaxy A70 takakamerajärjestelmä koostuu kolmesta kamerasta, josta pääkameran tarkkuus on 32 megapikseliä ja sen apuna on kahdeksan megapikselin superlaajakulmakamera sekä 5 megapikselin syvyyskamera. Puhelin on varustettu myös suurella 4500 mAh akulla sekä näytönalaisella sormenjälkilukijalla. Myös Samsungin uusi 25 watin superpikalataus on tuettuna Galaxy A70:ssä.

Galaxy A70 muotoilu vastaa hyvin pitkälti isoveli A80:stä. Puhelimen takalasi kaartuu pitkälti sivuiltaan kohti runkoa maltillisesti. Rungon ja takalasin liityntäkohta ei ole täysin saumaton vaan siinä on tunnettavissa selkeä kulma.

Galaxy A70:n näyttö on 6,7 tuumainen ja se perustuu Super AMOLED -paneeliin. Näytön resoluutio on 1080 x 2400 pikseliä. Järjestelmäpiirinä käytetään Qualcommin Snapdragon 675 -mallia, jonka parina on kuusi gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, jota voi vielä kasvattaa maksimissaan 512 gigatavun microSD-muistikortilla.

Galaxy A70 saapuu myyntiin toukokuussa 429 euron suositushinnalla.

 

Galaxy A40

Samsung Galaxy A40 on yksinkertaisesti muotoiltu hieman edullisemman hintaluokan laite. Puhelimen erikoisuus on sen 5,9 tuumainen FullHD+ Super AMOLED -näyttö, joka käyttää Samsungin uutta Infinty V -näyttömuotoilua.

Designiltaan puhelin tarjoaa hyvin pitkälti samanlaista käsituntumaa kuin kalliimmat A-sarjalaiset, tosin laatutuntuma ei ole aivan yhtä jämäkkä, johtuen puhelimen huomattavasti kevyemmästä rakenteesta.

Kameroita A40:ssä on takana kaksi kappaletta, joista pääsensorin tarkkuus on 16 megapikseliä ja toisena kamerana on viiden megapikselin superlaajakulmakamera. Puhelin on myös suunnattu selfie-kuvaukseen ja laitteen etukamera on varustettu 25 megapikselin sensorilla. Etukamera on sijoitettu V-muotoiseen pieneen näyttöloveen.

Galaxy A40 saapuu myyntiin 11. huhtikuuta ja sen suositushinta tulee olemaan 249 euroa.

 

Yhteenveto

Uusi Galaxy A -sarja on Samsungin pyrkimys selkiyttää omaa alempien sekä ylemmän keskihintaluokan mallistoa ja edullisemman pään uutuudet (A20e ja A40) tulevatkin korvaamaan aikaisemmat alemman hintaluokan Galaxy J -sarjan puhelimet. Uudesta A-sarjasta löytyykin laite nyt lähes kaikkiin mahdollisiin hintaluokkiin 200-700 euron haarukassa.

Teknisesti suurin mielenkiinto kohdistuu sarjan lippulaivamalliin ja sen erikoisempaan kameraratkaisuun. Galaxy A80 toteuttaa useasti kuullun halun ”poistaa” etukamera ja toteuttaa koko etualan peittävä näyttö. Aika ja tarkemmat testit näyttävät, kuinka toimiva mekaanisesti monimutkainen kääntyvä kamera on käytännössä.

Ensituntumien perusteella uusi A-sarja on varsin mielenkiintoinen kokonaisuus, varsinkin halvemman hintaluokan laitteiden osalta. Malliston lippulaivat, A70 ja A80, saavat tosin vastaansa varsin kattavan kavalkadin kilpailijoita. Etenkin kärkimalli A80:n hinta kuulostaa varsin kovalta, vaikka rahalla saakin markkinoiden tuoreimman keskisarjan järjestelmäpiirin sekä erikoisen kameran ohella kourallisen muita varsin mielenkiintoisia teknisiä ominaisuuksia.

 

This site uses XenWord.
;