Kiinalaisen ZTE:n alkuvuodesta julkaisema Axon 10 Pro -malli ei julkaisuhetkellä juuri suomalaisia kiinnostanut, mutta kun selvisi että malli on tulossa myyntiin myös Suomessa sekä 4G- että 5G-versioina, alkoi kiinnostus heräillä. ZTE ei ole kovin tunnettu nimi matkapuhelinmarkkinoilla Suomessa, vaan sen brändi on yleisesti ollut Suomessa esillä mobiilireitittimien yhteydessä ja aktiivisemmat harrastajat saattavat muistaa 2010-luvun alkupuolella esimerkiksi Saunalahden valikoimista löytyneen ZTE Blade -mallin, joka saavutti varsin suuren suosion Android-älypuhelinten alkutaipaleella.
Euroopassa Bladen jälkeen ZTE:n näkyvyys on ollut melko vähäistä. Vuonna 2016 yritys kuitenkin julkaisi varsin hyviä arvosteluja niittäneen ZTE Axon 7 -mallin, jota myytiin myös suomessa muutaman operaattorin ja jälleenmyyjän toimesta. Puhelin ei kuitenkaan missään vaiheessa lyönyt läpi Suomessa.
Pari vuotta eteenpäin ja ZTE on jälleen palannut Suomen puhelinmarkkinoille uuden Axon 10 Pro -huippumallin myötä. Axon 10 Prossa on varsin paljon samaa ideaa kuin aikaisemmassa Axon 7:ssa ja sen sisuksiin on pakattu markkinoiden huipputekniikkaa, mutta samalla hintaluokka on pidetty varsin kilpailukykyisenä.
ZTE Axon 10 Pro on tullut myyntiin Suomessa kesäkuun alkupuolella ja sen suositushinta on asetettu 599 euroon, jolla saa 6 & 128 Gt:n muistiyhdistelmän. Lisäksi hintaan kuuluu ZTE VIP -palvelupaketti, joka sisältää mm. yhden näytönkorjauksen ensimmäisen kuukauden aikana ostopäivästä sekä pidennetyn takuun. 5G-yhteyksiä tukevan version suositushinta on puolestaan 899 euroa.
Tutustumme tässä kokeiltua-artikkelissa uuteen ZTE Axon 10 Pro -puhelimeen hieman lyhyempien käyttökokemusten pohjalta.
Pakkaus ja sen sisältö
Axon 10 Pro toimitetaan mustassa pahvirasiassa, jonka kanteen on painettu kultainen numero kymmenen. Laatikon sisältö on varsin tavanomainen ja paketissa tulee mukana puhelimen lisäksi pikaohjeet, 18 watin pikalaturi, USB Type-C kaapeli, 3,5 mm -liittimellä varustetut kuulokkeet, USB Type-C – 3,5 mm audioadapteri sekä taipuisa läpinäkyvä suojakuori.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Ulkonäöllisesti ZTE Axon 10 Pro muistuttaa hyvin paljon muita markkinoilla olevia älypuhelimia, eikä suunnittelussa ole lähdetty hakemaan kovin persoonallista ulkonäköä. Materiaalivalinnat ovat myös tyypillisiä, eli etu- ja takakansi ovat lasia ja ne yhtyvät alumiinista valmistettuun kehykseen.
Fyysiset mitat:
Ulkomitat: 159,2 x 73,4 x 7,9 mm
Paino: 175 g
Näytön- ja ulkomittojen suhde: 87,9 %
Ulkomitoiltaan puhelin on samaa kokoluokkaa aikaisemmin io-tech:ssä kokeillun OnePlus 7:n kanssa. Axon 10 Pro on kuitenkin kahdeksan grammaa kevyempi sekä laite on 0,3 mm ohuempi kuin OnePlus 7. Näyttökoon osalta Axon 10 Pro luottaa 6,47 tuuman kokoiseen AMOLED-paneeliin.
Rakenteen osalta ZTE Axon 10 Pro on laadukkaan tuntuista tekoa. Etu- ja takakansi ovat Gorilla Glass -lasia, mutta versiosta ei ole kerrottu. Molemmat lasit ovat reunoiltaan pyöristettyjä ja etulasin reunat ovat nykytrendien mukaisesti kaarevat. Puhelimen runko on valmistettu alumiinista. Etu- ja takalasi eivät sulaudu alumiinireunukseen erityisen sulavasti vaan saumassa on tunnettavissa selkeä liitoskohta.
Käteen Axon 10 Pro istuu varsin mukavasti, vaikkakin hieman terävä alumiinikehys saattaakin pidemmässä käytössä alkaa painamaan kämmentä vasten epämieluisasti. Rakenteesta ei myöskään löydy juuri valittamista, vaan se on jämäkkä ja tuntuu laadukkaalta. Kovemmalla voimalla laitetta väänneltäessä on kuultavissa erittäin pientä natinaa. Materiaalien takia käytettävyydessä on pitkälti samat ongelmat muiden lasista valmistettujen puhelinten kanssa, eli kuivilla käsillä laite on liukas, mutta hieman kosteammilla käsillä pitoa löytyy jo huomattavasti paremmin.
Lisäpisteitä Axon 10 Pro kerää myös varsin miellyttävän tuntuisesta haptisesta palautteesta. Laitteen värinämoottori on toiminnaltaan luonnollinen ja värinäpalaute muistuttaa paljon iPhonen ja OnePlus 7 Pro -puhelimen värinäpalautetta.
ZTE Axon 10 Pro:n takalasi on testikappaleemme osalta sininen ja väri on ainoa vaihtoehto Suomessa myytävissä malleissa. Takalasin väriin on haettu selkeää metallivärin vivahdetta, mutta mitään erityisempää syvyysefektiä ei takalasissa ole havaittavissa.
Takakuoren ylänurkkaan on sijoitettu puhelimen uusi kolmoiskamerajärjestelmä. Kamerakomponentin sijoittelussa on havaittavissa varsin vahvoja yhtäläisyyksiä Huawein ja Honorin kameratoteutuksiin ja kamerat on asemoitu takalasin vasempaan yläkulmaan.
Puhelimen yläpääty on jätetty ”puhtaaksi” ja sieltä löytyy ainoastaan reikä yhdelle puhelimen mikrofoneista. Näytön ylälaidasta löytyy nykytrendien mukaisesti näyttölovi, joka on Axon 10 Prossa pienempää vesipisaramallia. Pisaraloveen on sijoitettu laitteen 20 megapikselin etukamera. Loven yläpuolelle on sijoitettu kuuloke, jonka yhteydessä on myös toinen laitteen stereokaiuttimista. Puhelin tukee myös DTS X Ultra -äänijärjestelmää ja sille löytyy varsin monipuoliset säätömahdollisuudet laitteen asetuksista. Äänenlaadullisesti Axon 10 Pro pystyy varsin kovaan äänenpaineeseen eikä kaiuttimista ole kuultavissa särinää edes kovimmilla äänenvoimakkuuksilla. Puhelimen alapäädyssä oleva kaiutin toimii tosin huomattavasti voimakkaammin, joka hieman latistaa muuten varsin hyvin toimivaa Surround-ääntä.
Alapäädyn kattaus ei tarjoa yllätyksiä ja sieltä löytyy USB Type-C -tyypin liitäntä latausta sekä kuulokkeita varten. Liitäntä on toteutukseltaan harmittavasti vanhempaa USB 2.0 -tyyppiä eikä uudempaa 3.0/3.1 -mallia kuten muutamilla muilla kilpakumppaneilla. Liittimen oikealle puolelle on sijoitettu toinen stereokaiuttimista ja vasemmalla puolella sijaitsee puhelimen SIM-korttiluukku, johon saa sijoitettua kaksi nano-SIM-korttia tai toisen korteista voi korvata microSD-muistikortilla.
Puhelimen virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat molemmat sijoitettu oikealle sivulle ja vasen sivu on täysin tyhjä.
ZTE Axon 10 Pro pitää sisällään tämän hetken lippulaivatason tekniikkaa ja sisuskalut vastaavatkin pitkälti pahimpien kilpakumppanien OnePlus 7:n ja Asus Zenfone 6:n sisuskaluja. Laskentatoimenpiteistä vastaa Android-puolella nopeuskuninkaan valtikkaa pitelevä Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, jonka parina on kuusi gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Graafisesta suorituskyvystä vastaa Adreno 640 -grafiikkasuoritin. Puhelimen 5G-versio käyttää lisänä Qualcommin erillistä X50-modeemipiiriä.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri (1×2,84 GHz Kryo 485, 3×2,41 GHz Kryo 485, 4×1,78 GHz Kryo 485 CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
- 6 gigatavua LPDDR4X-RAM-muistia
- 128 Gt sisäistä tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka
- LTE Cat. 16/13 (1000/150 Mbit), 3CA, 4×4-MIMO, Dual SIM (dual standby)
- Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
- Bluetooth 5.0
- GPS, GLONASS
- Stereokaiuttimet, DTS X Ultra surround
- 4000 mAh akku, USB 2.0 Type-C, 18 W pikalataus, langaton lataus
ZTE käyttää Axon 10 Prossa 6,47 tuumaista AMOLED-näyttöpaneelia. Näytön tarkkuus on pidetty Full HD+ -tasolla (1080 x 2340 pikseliä) ja näytön kuvasuhteena on nykypäivänä varsin tuttu 19,5:9.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,47” AMOLED -näyttö
- 1080 x 2340 pikseliä, 398 PPI, 19,5:9-kuvasuhde
- Optinen sormenjälkilukija näytön alla
- Gorilla Glass -lasi
- Yötila, always on display, tuplanäpäytyksellä heräävä näyttö
Kuvanlaadullisesti ZTE Axon 10 Pron näyttö on tyypillinen AMOLED-paneeli. Värientoisto on näyttävää ja näytön kontrasti on erinomaista, kuten AMOLED-näytöillä on tapana ollut. Näytön maksimikirkkaus on riittävä myös kirkkaille kesäkeleille, mutta se ei aivan yllä samalle tasolle kuin Samsungin tai OnePlusin näytöt.
Edellä mainittujen kilpailijoiden tapaan myös Axon 10 Pron sormenjälkitunnistin on sijoitettu näytön alle. Tekniikkana on käytössä hieman vanhempi optinen lukija. Nopeuden osalta ZTE:n sormenjälkitunnistin on hyvällä tasolla, mutta OnePlus 7:n nopeuteen ei kuitenkaan aivan päästä. Sormenjälkitunnistin tuntui olevan myös hieman ”ronkeli” ja testijaksolla huomattiin, että sormenjälkien lisäys kannattaa tehdä huolellisesti ja kunnolla, jotta tunnistus toimisi luotettavasti. Aivan kärkipaikoille ei ZTE:n tunnistin pysty kokonaisuutena kipuamaan, mutta sen toimintavarmuus oli hyvällä tasolla.
Kamera
Axon 10 Pro:ssa on takakameran osalta käytössä kolmen kameran järjestelmä. Kaksi kameroista on sijoitettu omaan kehykseensä, joka nousee selvästi takalasin pinnasta koholle. Kolmas kameroista on sijoitettu kamerakotelon alapuolelle lasipinnan alle. Sijoittelu mukailee melko pitkälti Huawein ja Honorin viimeaikaisten puhelinten kamerasijoittelua.
Kameran tekniset tiedot:
- 48 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko, ½-tuumainen Samsung GM1 -kenno), f1.7-aukkosuhde, OIS
- 8 megapikselin telekamera, f2.4-aukkosuhde, OIS, 3x optinen zoom
- 20 megapikselin superlaajakulmakamera, f2.2-aukkosuhde, 11 mm kinovastaavuus
- Tarkennus: PDAF
- Kaksois-LED-salama
- Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30 FPS
ZTE:n puhelinten harvinaisuuden takia kameraa lähdettiin testaamaan odottavaisin tunnelmin, kun aiempaa tarttumapintaa ZTE:n kameraosaamiseen ei juuri ollut. ZTE on kuitenkin varustanut Axon 10 Pron varsin kattavalla kameravalikoimalla ja puhelimesta löytyy nykytrendien mukaisesti oma laajakulma-, tele- sekä superlaajakulmakamera.
48 megapikselin Samsung GM1 –sensoria käyttävä pääkamera hyödyntää seitsemän linssin laajakulmaobjektiivia, jonka aukkosuhde on f1.7 ja joka on varustettu optisella kuvanvakaimella. Kyseessä on ns. Quad Bayer -suodatinta käyttävä kuvasensori, jossa neljä vierekkäistä pikseliä on varustettu saman värisellä suodattimella, jolloin niitä voidaan hyödyntää hämärässä yhden suuren 1,6 mikrometrin pikselin tavoin. Quad Bayer -suodatinta voidaan hyödyntää mm. hämäräkuvauksessa ja kuvien dynamiikan parantamisessa.
Videopuolella tuettuna on 4K- ja 1080p-tarkkuudet, mutta vain 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, joka on tässä hintaluokassa jo varsin harmillista. 60 FPS:n vaihtoehtoa emme saaneet esiin edes kolmannen osapuolen kamerasovelluksella (OpenCamera).
ZTE:n kamerasovellus on varsin tyypillinen käyttöliittymältään. Kuvaustilojen välillä liikutaan laukaisupainikkeen yläpuolella olevan valikon kautta, tai sivuttaisilla pyyhkäisyeleillä. Toiminnaltaan sovellus on rivakka ja aukeaa nopeasti. Myös suljinpainikkeen toiminta oli vakuuttavaa eikä siinä havaittu viiveitä.
Axon 10 Pron pääkameran 48 megapikselin sensorin tuottamat 12 megapikselin kuvat ovat melko laadukkaita. ZTE on kuitenkin valtavirrasta poiketen päätynyt käyttämään Samsungin GM1-sensoria, kun taas kilpakumppanit ovat pitkälti päätyneet Sonyn IMX 586 -sensorin käyttöön, jota pidetään yleisesti hieman Samsungia parempana.
Päiväsaikaan Axon 10 Pro:n tuottamat kuvat ovat teräviä ja hyvin yksityiskohtaisia. Suurimmat erot Sonyn sensoria käyttäviin kilpakumppaneihin tulee värientoistossa, jossa Axon 10 Pro:n värimaailma on hieman haalea. Myös dynamiikan osalta tulokset ovat hieman valjuja.
Heikommassa valossa Axon 10 Pro:n pääkamera alkaa jo hieman yskimään. Kamera pystyy keräämään kuviin hyvin valoa, mutta yksityiskohtien osalta tulokset ovat hyvin pehmeitä ja värimaailman osalta on havaittavissa huomattavasti todellista tilannetta haaleampi lopputulos.
Axon 10 Pro mahdollistaa myös erittäin laajakulmaisten kuvien ottamisen omalla superlaajakulmaisella linssillä. Erillistä asetusta reunojenkorjaukselle ei kameraohjelmistosta löydy, mutta se on rakennettu suoraan itse kamerasovellukseen ja tulosten osalta ominaisuus toimii kuten pitää, eli vähentää merkittävästi reunojen tynnyrivääristymää.
Kokonaisuutena superlaajakulma ei vähemmän yllättäen pysty samanlaiseen laatuun kuin pääkamera, vaan kuvat ovat huomattavasti pehmeämpiä. Kuvia vaivaa yleinen pehmeys niin yksityiskohtien osalta kuin myös kokonaiskuvan osalta. Tästä huolimatta superlaajakulmakuvat ovat edelleen käyttökelpoisia ja se mahdollistaa kuvien ottamisen myös hyvin ahtaissa paikoissa.
Axon 10 Pro:n telekamera tarjoaa mahdollisuuden kolminkertaiseen polttiväliin, joskin hieman pääkameraa alhaisemmalla resoluutiolla. Telekamera on myös varustettu optisella kuvanvakaajalla. Otimme muutaman otoksen pääkameralla sekä kolminkertaisella zoomauksella ja tutkimme, tarjoaako kamera lupausten mukaisesti häviöttömän zoomin. Telekamera mahdollistaa myös tarvittaessa viisinkertaisen hybridizoomauksen, jollainen on nähty mm. Huawein P30 -puhelimessa.
Valoisaan aikaan otetut kaksi ensimmäistä kuvaa tuovat esille telekameran tarjoaman huomattavasti tarkemman ja yksityiskohtaisemman laadun kauempana olevia kohteita kuvatessa. Kuvissa esiintyy jo huomattava määrä kohinaa, mutta kuvat ovat käyttökelpoisia siitä huolimatta. Ilta-aikaan otetussa kolmannessa kuvassa alkaa telekameran kyvyt jo loppua kesken vähäisen valon kanssa. Pääkameran 12 megapikselin kuvasta tehdyn rajauksen jälki on hieman yksityiskohtaisempaa, vaikka molempien tuottama lopputulos on kokonaisuutena varsin pehmeä. Zoomin käyttöä kannattaakin välttää heikossa valossa.
Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto
Monien Eurooppaan saapuvien kiinalaisvalmistajien puhelimia on yleisesti vaivannut yksi yhteinen ongelma, nimittäin puhelinten ohjelmisto. Viime vuosina on kuitenkin havaittu myös kiinalaisvalmistajien osalta muutoksia suhtautumisessa puhelinten ohjelmistoon ja hyvänä esimerkkinä voidaan pitää OnePlusia sekä Asusta, joiden ohjelmisto on nykyisin jo hyvin pitkälti puhdasta Androidia vastaava, jonka päälle on lähinnä lisätty valmistajan omia herkkuja.
Axon 10 Prossa ohjelmisto noudattelee varsin pitkälti vakio-Androidia muistuttavia linjoja. Käyttöjärjestelmän pohjana toimii Googlen uusin Android 9 Pie -käyttöjärjestelmä eikä ZTE ole juurikaan lähtenyt muuttamaan käyttöliittymän ulkonäköä. Kuten OnePlusin ja Asuksen tapauksessa, myös ZTE on lisännyt puhtaan Androidin päälle omia hyödyllisiä lisäyksiään ja ominaisuudet on lisätty käyttöjärjestelmään varsin huomaamattomasti. ZTE:n omat lisäykset löytyvätkin kätevästi asetusvalikon Ominaisuudet-alavalikon alta.
ZTE:n ohjelmistolisäyksiin kuuluu järjestelmänavigoinnin valinta, jossa pystyy ottamaan käyttöön eleisiin perustuvan navigoinnin. Muita lisäyksiä ovat integroitu näytön tallennus, useita eri eletoimintoja sekä erillinen yhdenkäden tila.
Sovellusten osalta Axon 10 Pro jatkaa puhtaan Androidin ”matkimista”, eikä laitteen mukana tule kuin muutama ylimääräinen lisäsovellus. ZTE on päätynyt käyttämään vakiona monia Googlen omia sovelluksia, kuten viestisovellusta, sähköpostia ja kalenteria. Ylimääräisinä lisäyksinä mukaan on laitettu Facebook sekä ZTE:n omat peliavustaja-, phone switch-, musiikki-, ZTE Cares-, puheenkääntäjä- sekä kameraohjelmat. Suurin osa lisäsovelluksista ovat käyttäjän poistettavissa.
Suurin kysymysmerkki, kuten monilla muillakin puhelimilla, on ohjelmistotuki tulevaisuudessa. Testijakson aikana puhelimeen saapui yksi päivitys kesäkuun loppupuolella, joka toi puhelimeen Googlen toukokuun tietoturvapäivitykset, kun ne paketista ottaessa oli huhtikuulta. ZTE ei ole tehnyt ohjelmistopäivitysten osalta päivityslupauksia, mutta oletettavaa on, että Android Q saapunee Axon 10 Pro:lle, mutta sen jälkeinen tilanne on täysin avoinna. Päivitettävyyttä tietysti parantaa suhteellisen ”puhdas” Android-käyttöjärjestelmätoteutus, mutta 600 euron puhelimessa jonkinlainen päivityslupaus edes Android-versiopäivitysten osalta olisi toivottavaa.
Suorituskyvyn osalta Axon 10 Pro tarjosi sitä mitä osattiin huippuraudalta odottaa. Järjestelmässä navigointi ja sovellusten välillä liikkuminen oli sulavaa eikä näiden osalta havaittu minkäänlaisia ongelmia tai hidasteluja. Nopeasti vertailtuna järjestelmän nopeus ja sovellusten avaaminen vastaa markkinoiden nopeimpiin lukeutuvien OnePlus -puhelinten sulavuutta, joka on erittäin hyvä suoritus.
ZTE Axon 10 Pron sisäisen akun kapasiteetti on nykypäivän high-end-puhelimissa melko tyypillinen 4000 mAh ja se tarjoaa varsin hyvää akunkestoa niin raskaassa kuin kevyemmässäkin käytössä. Reilun viikon kestäneellä testijaksolla päästiin jatkuvasti vaivatta yhden päivän yli ja huomattavasti raskaammalla käytöllä saavutettiin noin 6 tunnin näytön päälläolaikoja, kun akkua oli vielä jäljellä päivän päätteeksi viitisentoista prosenttia. Kevyemmällä käytöllä selvittiin yhdellä latauksella kertaalleen myös kahden päivän yli.
Akun lataus onnistuu mukana tulevalla 18 watin pikalaturilla. Axon 10 Pro tukee virallisesti Qualcommin Quick Charge 4.0 -pikalatausta, joka mahdollista maksimissaan 27 watin lataustehon sopivalla laturilla. Axon 10 Pro sisältää myös langattoman latauksen tuen (max 15 wattia), mikä on varsin positiivinen yllätys tässä hinta- ja kokoluokassa.
Yhteenveto
Kuluttajien kannalta on varsin positiivista, että myös Euroopan markkinoille saapuu ”uusia” haastajia vielä tänäkin vuonna, vaikka ZTE nyt ei varsinaisesti täysin uusi nimi olekaan.
Axon 10 Pro:n testijaksolle lähdettiin varsin odottavaisin tunnelmin, kun juurikaan aikaisempaa kokemusta ZTE:n puhelimista ei allekirjoittaneella ollut. Merkki on ollut hyvin näkymätön etenkin Suomen markkinoilla, vaikka muilla markkinoilla sillä on useita eri puhelinmalleja ja mallisarjoja.
Kokonaisuutena ZTE:n uusi Axon 10 Pro pääsi yllättämään positiivisesti ja ehkä hieman ennakkoluuloiset kauhukuvat vahvasti muokatusta Android-käyttöjärjestelmästä väistyivät nopeasti ensimmäisten käyttötuntien jälkeen.
Axon 10 Pro:n sisältämä rauta on pääosin sitä parasta rautaa mitä Android puolella on tälle hetkellä saatavissa, eikä valmistaja ole lähtenyt juuri säästelemään. Qualcommin uusi Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja ZTE:n ohjelmisto-optimoinnit tuntuvat toimivan, koska järjestelmän sulavuus vakuutti testijakson aikana yhä uudestaan ja uudestaan.
Kamerapuolella puhelin tarjoaa kameran jokaiseen tarpeeseen ja tarjolla on laadukas 48 megapikselin pääkamera, jonka apuna on vielä kolminkertaiseen optiseen zoomiin pystyvä telekamera sekä superlaajakulmakamera. Vaikka kamerassa huomattiinkin pieniä ongelmia, on kamera melko kilpailukykyinen kokonaisuus ja se tarjoaa ominaisuuksia joita kilpailevissa OnePlus 7- tai Asus Zenfone 6 -puhelimissa ei ole. Etenkin kolminkertainen optinen zoomi todettiin varsin käteväksi ominaisuudeksi ja myös superlaajakulmalle löydettiin omat käyttötilanteet. Superlaajakulmakameran osalta pikselitasolla tarkastellut tulokset eivät terävyyden osalta tarjoa parhainta mahdollista laatua, mutta kuvat ovat silti kokonaisuutena täysin käyttökelpoisia, vaikka niissä hienoista pehmeyttä onkin havaittavissa. Kameran ”suurin” heikkous on hämäräkuvaus, jossa yksityiskohtien tallennus ottaa pienoisen askeleen takapakkia. Myös kuvien värientoisto ei yllä pahimpien kilpakumppanien tasolle ja videokuvaus on tuettuna vain 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.
Axon 10 Pro sijoittuu hinnoittelullaan erittäin kilpailtuun 500 – 600 euron hintaluokkaan, jossa vahvoja kilpailijoita löytyy mm. OnePlus 7:sta, Xiaomi Mi9:stä sekä Asuksen Zenfone 6:sta. Ominaisuuksien sijaan Axon 10 Pro:n suurin ongelma tuleekin ehkäpä brändin tunnettavuudesta, tai oikeastaan sen puutteesta, siinä missä kilpakumppanit ovat esittäneet jo vahvoja suorituksia edellisillä malleilla ja ne ovat niminä hyvin tunnettuja. Lisäksi epävarma ohjelmistotuki ja päivityslupaus asettavat sen hankalampaan asemaan. Jos kyseessä olisi ollut huomattavasti kattavampi testi, niin Axon 10 Pro olisi varsin potentiaalinen ehdokas ”Toimituksen valinta” -kunniamaininnan saajaksi. Kuluttajien kannalta olisi toivottavaa, että ZTE jaksaisi tällä kertaa panostaa myös Euroopan markkinaan, eikä tapahtuisi jälleen ”hiljaista poistumista” kuten Axon 7:n aikoihin.
Plussaa:
- Näytön ja ulkomittojen suhde
- Laadukas AMOLED-näyttö
- Monipuolinen kolmen kameran järjestelmä
- Kameran kuvanlaatu varauksin
- Akunkesto varauksin
- Langaton lataus
- Stereokaiuttimet voimakkaalla äänellä
- Nopea ja melko kustomoimaton Android-käyttöjärjestelmä
- Kilpailukykyinen hinnoittelu
Miinusta:
- Valmistajalta ei lupauksia päivitystuen suhteen
- Pääkameran ja superlaajakulmakameran kuvanlaatu varauksin
- Ei 60 FPS videotallennusta
- Ei 3,5 mm ääniliitäntää
- Ei ilmoituslediä
- Kilpailijoilta lainaava design
Itse artikkeliin, joskus aikoinaan tuli ensimmäisen sukupolven ZTE Bladea käyteltyä, ja taisi joku malli senkin jälkeen olla käytössä. Ihan peruspuhelimia olivat, miksei tällaistakin uskaltaisi koittaa. Suurimpana peikkona tuo artikkelissakin mainittu mahdollinen päivitysten hiipuminen/olemattomuus.
Suomi mobiilissa kamera ei saanut mitään kehuja vain hyvässä valaistuksessa kuvat on ok
Eikai noita meilläkään "ylistetty" vaan tässä hintaluokassa laatu on ihan mukiinmenevää.
Alkaa olla taas 2019 vuodenkin osalta puhelinkattaus 500-600€ hintaan kovaa luokkaa. Kummasti high end puhelimet ovat jakautuneet 500-600€ luokkaan ja lähes 1000€ luokkaan.
Tämäkin puhelin vaikuttaa pätevältä, mutta sama ip luokituksen puute kuin asuksessa haittaa itsellä. Nytkin joutuu pohtimaan ostaako tämän hintaluokan puhelin ja riskin, että saa vettä vai maksaako lähes tuplat ja ostaa samsung/huawei/sony puhelimen.
Hyvä että tarjonta laajanee 500-600€ hintahaarukassa, niin kuluttajat voivat valita itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon. Esimerkiksi Axon 10 Pro ja Mi9 tarjoavat langattoman latauksen, mikä voi joillekin olla hyvinkin tärkeä ominaisuus. Nyt on kuluttajalla sitten valinnanvaraa vaikkapa sen suhteen, haluaako hyvin kustomoidun Androidin (Xiaomi, MIUI) vai vähän pelkistetymmän toteutuksen (Axon, MiFavor). Vastaavasti Zenfone 6:ssa on 3,5mm kuulokeliitin, ilmoitusvalo ja erinomainen akun kesto. Kaikkea ei oikein voi tuossa hintaluokassa saada mutta ehkä ne itselleen tärkeimmät ominaisuudet löytyvät jostain mallista.
Oliko Axon 10 Pron mahdollisesti vesisuojauksesta muuteb mitään tarkempaa tietoa? Axon 10 Pro 5G mallista IP68-suojaus löytyy ja pari sivustoa väittävät vedeltä suojauksen löytyvän myös 4G mallista. Olisko molemmat mallit vedeltä suojattuja mutta vain 5G malliin olisi haettu sertifikointi? Vähän samaan tapaan kuin OnePlus jättää sertifikaatin hakematta kulujen vuoksi, vaikka puhelin on vesitiivis.
En ainakaan mistään virallisesta lähteestä löytänyt mitään mainintaa. ZTEn omatkin sivut ovat speksien osalta todella vajavaiset.
Gsmarenan spekseissä on listattuna IP68 mutta kyseinen sivusto on ennenkin ollut väärässä. AndroidPolice väittää, että olisi IP53 ja AndroidAuthority puolestaan "water resistant (IP rating TBC)". Joku ruotsalainen saitti sanoo puolestaan IP68. Ota tästä sitten selvää :confused2:.
Kysynpä tätä ZTE:ltä.
He tietävät sen myös ja sen takia jokaisen mallin kohdalla lukee näin.
"We can not guarantee that the information on this page is 100% correct."
Aika monessa paikassa tosiaan kirjoitettu että olisi ip68
Joo, ihan vähän vajavaiset. [emoji16]
Tutun näköinen sivusto kyllä. Tuollaiset on n. 7 tuhannella Kiinalaisella puljulla. Jotain on valmistettu, mutta v… me ei kerrota mitä.
BlueTooth 5.0 sentään on.
Onko täs sama näyttö, ku Huawei P30 Pro:s, ku näyttää ihan samanlaiselta loven, reunojen, koon ja resoluution osalta?
+ kaarevat reunat
Sain tällaisen vastauksen vesisuojaukseen liittyen:
Laitteelle löytyy näemmä myös suomenkieliset sivut: ZTE Axon 10 Pro
Toivoisin jokaiseen älypuhelintestiin kävellen videoidun pätkän, josta näkisi miten kameran kuvanvakain toimii. Paikallaan kuvattu video todentaa vastaavasti hyvin sortuuko kamera kuvattaessa tarkentamaan koko ajan (mikä on häiritsevää lopputuloksen kannalta).
Täysimittaisiin testiartikkeleihin noita olen ainakin itse viimeaikoina pyrkinyt laittamaan. Lyhyemmissä jutuissa asia menee yksinkertaisesti kategoriaan, joka on karsittava pois.
Toistaako esim netflixiä hd:na
SD855 tukee HD aivan kuten pari pykälää vanhemmatkin SD