io-tech testasi startup-yrityksen kehittämän, fyysisellä QWERTZ-näppäimistöllä varustetun F(x)tec Pro1 -älypuhelimen

Huom! Artikkelin on kirjoittanut kuluttajan, lukijan ja puhelinharrastajan näkökulmasta TechBBS-foorumin käyttäjä FlyingAntero.

Lontoossa päämajaansa pitävä startup-yritys F(x)tec yllätti vuosi sitten Barcelonan MWC-messuilla esittelemällä fyysisellä näppäimistöllä varustetun Pro1 (jatkossa Pro1) älypuhelimen. Fyysisessä näppäimistössä ei sinänsä ole mitään erikoista, sillä esimerkiksi BlackBerry on tuonut markkinoille QWERTY-näppäimistöllä varustettuja älypuhelimia tasaisin väliajoin. Pro1 on kuitenkin varustettu vielä 2010-luvun taitteessa suosiossa olleella Nokia E7:n kaltaisella vaakatasossa liukuvalla näppäimistöllä, jotka ovat sittemmin hävinneet markkinoilta tyystin. ”QWERTY-sliderin” suurimmat ystävät ovat joutuneet pettymään vuosi toisensa jälkeen, kun uusia malleja ei ole julkaistu markkinoille. F(x)tec vastaa juuri tämän käyttäjäryhmän huutoon Pro1-mallinsa kanssa ja yrityksen tavoitteena onkin rikastuttaa tarjontaa tuomalla kuluttajien saataville ominaisuuksia, joita ei muuten olisi tarjolla.

F(x)tec Pro1 juontaa juurensa joukkorahoitusprojektiin, jossa kehitettiin QWERTY-näppäimistöllä varustettua Moto Mod -lisäosaa Motorolan puhelimille. Projekti kuitenkin kaatui ennen lopullista lanseerausta Motorolan vetäydyttyä hankkeesta, mutta lisäosan herättäneen kiinnostuksen vuoksi idean alkuperäinen isä Liangchen Chen päätti jalostaa hankkeen kokonaiseksi puhelimeksi saakka. Alkuperäisestä aikataulustaan reilusti myöhästynyt projekti saatettiin lopulta maaliin, kun Pro1:n toimitukset alkoivat pienissä erissä ennakkotilaajille viime marraskuun alussa. Puhelin on tällä hetkellä tilattavissa F(x)tecin verkkokaupasta 718,80 euron hintaan muutaman muun eurooppalaisen jälleenmyyjän ohella. Toistaiseksi ei ole tiedossa saapuuko puhelin myös suomalaisten jälleenmyyjien valikoimiin.

Tässä artikkelissa tutustaan F(x)tec Pro1 -puhelimen ominaisuuksiin käytännön testijakson perusteella. Artikkelissa perehdytään laitteen fyysiseen toteutukseen etenkin näppäimistön osalta sekä keskeisiin ominaisuuksiin kuten kameraan, ohjelmistoon, suorituskykyyn ja akunkestoon.

 

Pakkaus ja sisältö

Pro1 toimitetaan retrohenkisessä keltamustassa pahvipakkauksessa, jonka kantta koristaa yrityksen F-logo sekä pelkistetty hahmotelmakuva itse puhelimesta. Myyntipakkaus sisältää puhelimen lisäksi Quick Charge 3.0 -standardia tukevan 18 W:n pikalaturin kolmella eri adapterilla, USB type-C johdon, pikaoppaan ja näytönsuojakalvon. Lisäksi ennakkotilaajille toimitettiin yrityksen logoilla varustetut langalliset nappikuulokkeet sekä huovutettu suojapussukka puhelimelle. Huomionarvoisena seikkana mukana toimitettu suojakalvo ei ylety näytön kaareville reunoille saakka, joten parempaa suojausta kaipaavien käyttäjien kannattanee hankkia tilalle toisenlainen näytönsuoja. Puhelimesta on saatavilla ainoastaan kuvissa esiintyvä musta värivaihtoehto.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ensisilmäyksellä Pro1 ei vaikuta mitenkään erityiseltä älypuhelimelta, mutta poikkeavan rakenteen havaitsee välittömästi puhelinta käteen nostaessa. Pro1 on huomattavasti painavampi kuin muut markkinoilta löytyvät vastaavan kokoluokan puhelimet, mutta 241 gramman painoon tottuu lopulta nopeasti. Puhelin koostuu kahdesta toisiinsa liitetystä osasta, joista metallikuoreen sovitettu näppäimistöosa muodostaa yli puolet laitteen paksuudesta. Laitteen pääkomponentit, kuten akku ja pääpiirilevy, ovat sijoitettu näppäimistön alle, minkä ansiosta paino jakautuu tasaisesti kahdelle kädelle, eikä painovoima väännä puhelinta ympäri näyttöosan ollessa selkeästi ohuempi ja kevyempi. Näppäimistön ollessa avattuna puhelimen tasapainopiste asettuu miellyttävästi keskisormien kohdalle laitteen takana.

Puhelinta väännellessä ei ole havaittavissa juurikaan natinaa, mutta näytön kulmia kevyesti naputtamalla voi havaita näytön keinuvan hivenen liukumekanismin tukipisteen molemmin puolin. Lisäksi puhelinta heiluttaessa kuuluu vaimeaa helinää, kun puhelimen molemmat puolet toisiinsa yhdistävä lattakaapeli liikkuu puoliskojen välissä. Kokonaisuudessaan puhelimen yleisvaikutelma on jämäkkä.

Pro1:n takakuori on tasapintainen, mutta kaartuu reunoja kohti jokaisesta suunnasta. Kylkiin ja päätyihin on työstetty särmikkyyttä lisäävät kulmat hieman OnePlussan ”Horizon Linen” tapaan. Takakuori on mattamustaa alumiinia, joka antaa pääsääntöisesti hyvän pidon, eikä kerää juurikaan sormenjälkiä. Pakkasella takakuori on kuitenkin epämiellyttävän kylmä ja kuivissa käsissä liukas. Kameramoduuli on aavistuksen syvennettynä takakuoren vasemmassa yläkulmassa, joten puhelin ei pääse keikkumaan esimerkiksi pöydällä kirjoittaessa. Kameroiden vieressä on yksi laitteen mikrofoneista, toisen löytyessä alapäädystä, ja kameran alapuolella kaksivärinen salamavalo.

Pro1:n kaikki painikkeet on sijoitettu laitteen oikeaan kylkeen. Ylimpänä ovat äänenvoimakkuuspainikkeet ja kyljen keskivaiheilla reunoilta kiiltäväksi viimeistelty virtapainike. Sormenjälkitunnistin on toteutettu virtapainikkeesta erillisenä kapasitiivisena painikkeena suurin piirtein kyljen alakolmannekseen. Tunnistin on sijoitettu hieman epäergonomisesti sekä pysty- että vaakatasoa ajatellen, mutta se on kuitenkin saavutettavissa ilman suurempia otteen muutoksia molemmilla tavoilla. F(x)tec on selvästikin joutunut tekemään kompromissin sijoittelun suhteen huomioidakseen molemmat laitteen käyttötavat.

Sonyn tavoin puhelimessa on myös kaksivaiheinen kamerapainike, joka asettuu luontevasti etusormen alapuolelle vaakatasossa kuvatessa. Kamerapainike on valitettavasti tuntumaltaan hyvin pehmoinen eikä tarkennuksen tuntopistettä kykene juuri havaitsemaan, mikä käytännössä vesittää painikkeen käyttötarkoituksen. Toinen laatuvaikutelmaa latistava tekijä on sormen kosketuksesta koliseva korttikelkka laitteen vasemmassa kyljessä. Korttikelkka on kynnellä auki kammettavaa mallia ja pysyy kolinasta huolimatta hyvin paikallaan.

Fyysiset mitat:

  • 154 x 73,6 x 13,98 mm
  • 241 g
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 81,7 %

Fyysisestä näppäimistöstä johtuen Pro1 on huomattavasti paksumpi puhelin kuin mitä markkinoilla on totuttu näkemään, vaikka taittuvanäyttöiset puhelimet ovatkin muuttaneet tilannetta viime aikoina. Paksuus on karvan verran alle 14 millimetriä, eli Pro1 on puolitoista milliä ohuempi kuin kokoon taitettu Samsung Galaxy Fold. Puhelimen paksuus ei tunnu käsissä häiritsevältä mutta laitetta taskuun työntäessä ylimääräiset millimetrit havaitsee helposti. Muuten Pro1 on näytön kokoon suhteutettuna tyypillisen kokoinen puhelin näytön ja ulkomittojen suhteen ollessa kuitenkin nykymittapuulla keskimääräistä heikompi 81,7 %.

Pituutta puhelimella on 154 mm ja leveyttä 73,6 mm, joista nimenomaan pituus osoittautui testijaksolla hieman haasteelliseksi. Vaikka F(x)tec kertoo tutkineensa näppäimistöllä varustetun älypuhelimen kokorajoitteita tarkkaan, niin allekirjoittaneen keskivertoa hieman pienemmät kourat eivät oikein tahdo yltää näppäimistön keskimmäisille painikkeille kallistelematta puhelinta. Testijakson loppua kohden kirjoittamisesta tuli kuitenkin koko ajan luontevampaa ja keskimmäisille painikkeille oppi lopulta kurottamaan helpommin otetta hieman muuttamalla. Joka tapauksessa Pro1 on kasvaneesta näyttökoosta johtuen selkeästi kookkaampi puhelin kuin vajaa 10 vuotta sitten markkinoilla olleet edeltäjänsä.

Pro1:n liukumekanismin suunnittelua varten F(x)tec kertoo palkanneensa Nokia N97, E7 ja N950 puhelimien parissa työskennelleitä insinöörejä ja yhdennäköisyys etenkin kahden jälkimmäisen mallin kanssa on selkeästi havaittavissa. Mekanismin metalliosat ovat valmistettu jauhemetallurgisella valmistusmenetelmällä, joka mahdollistaa kovempien metalliseoksien käyttämisen pudotuskestävyyden parantamiseksi. F(x)tec lupaa liukumekanismin kestävän vähintään 100 000 edestakaista liikettä. Viimeistely on onnistunut, sillä mekanismissa ei ole havaittavissa ylimääräistä liikehdintää ja kokonaisuus on tukevan oloinen.

Liukumekanismin toimintaperiaate on hyvin samanlainen kuin esikuvissaan ja sen käyttö voi vaatia aluksi hieman totuttelua, jos vastaavaan ei ole tutustunut aiemmin. Tarkalleen ottaen näyttö ei suoranaisesti liu’u näppäimistön tieltä vaan keikahtaa tukipisteiden varassa eteenpäin. Näytön etureunaa on työnnettävä oikeassa kulmassa alaviistoon, jotta näyttö ponnahtaa 155 asteen kulmaan näppäimistöön nähden päästäen samalla äänekkään mutta koukuttavan “kalahduksen”. Kun toimintaperiaatteen hallitsee, ei avaamiseen tarvitse kiinnittää huomiota, vaan se luonnistuu kuin itsestään.

Näppäimistö itsessään on viisirivinen ja sisältää 66 painiketta. Saatavilla on QWERTY- ja QWERTZ-asettelut, joista testikappale edustaa jäljempänä mainittua. F(x)tec on ilmoittanut seuraavansa kysyntää myös muiden asetteluiden osalta ja suunnittelevansa parhaillaan myös skandinaavista näppäinasettelua. Pohjoismaalaisen layoutin saatavuudesta ei kuitenkaan ole toistaiseksi tarkempaa tietoa. Suomalaisia kuluttajia silmällä pitäen QWERTZ-näppäimistöstä löytyvät ääkköset omilta paikoiltaan, joskin Å-kirjain on korvattu Ü-kirjaimella. Lisäksi Y- ja Z-kirjaimet ovat vaihtaneet paikkaa keskenään ja pari erikoismerkkiä on siirtynyt epätyypilliseen sijaintiin. Käyttäjä voi kuitenkin halutessaan määrittää painikkeet uuteen järjestykseen Anssi Hannulan FinQwerty –sovelluksella. Sovellus osaa korjata edellä mainitut eroavaisuudet valmiiksi muodostetuilla asetteluilla ja mahdollistaa esimerkiksi SYM-painikkeen käyttämisen näytön herättämiseksi. Oletusasetuksilla näytön herättäminen onnistuu ESC-painikkeella ja näppäimistön avaaminen luonnollisesti herättää näytön.

Näppäimistöllä kirjoittaminen on luontevaa ja helppoa, kunhan pääsee aluksi sinuiksi leveyden kanssa. Yksittäisten näppäinten tuntovaste on erittäin hyvä eikä käyttäjälle jää epäselväksi, onko painallus rekisteröitynyt. Näppäimistö on melko hiljainen, joskin välilyönnistä kuuluu muita voimakkaampi naksahdus useasta kytkimestä johtuen. Pientä kritisoitavaa löytyy näppäimistön epätasaisesta taustavalaistuksesta, sillä jokaisella näppäimellä ei ole omaa led-valoa vaan yhdellä ledillä valaistaan useampi painike. Lisäksi taustavalaistus on toteutettu siinä mielessä erikoisesti, että ainoastaan näppäimistön esiin liu’uttaminen sytyttää valaistuksen. Näppäimistö pysyy valaistuna kirjoittaessa, mutta pidemmän tauon päätteeksi taustavalo sammuu eikä herää ennen kuin näppäimistön sulkee ja avaa uudelleen. Taustavalaistus ajaa kuitenkin asiansa, eikä pimeässä kirjoittaminen tuota ongelmia.

Puhelimen rakenteessa on otettu huomioon mahdollisimman helppo korjattavuus minimoimalla liiman käyttäminen kokoonpanossa. Valmistajan mukaan näytön tai akun vaihtaminen onnistuu pelkän ruuvimeisselin avulla, mutta akku ei ole suoranaisesti käyttäjän vaihdettavissa. Puhelimen purkaminen voidaan aloittaa avaamalla näppäimistöosan kulmiin ja näytön taakse tarrojen alle piilotetut ruuvit. Tarrojen irrottaminen tarkoittaa kuitenkin takuun menettämistä.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Pro1 on varustettu jo pari sukupolvea vanhalla Qualcomm Snapdragon 835 lippulaivapiirillä, joka on kuitenkin valmistettu melko nykyaikaisella 10 nanometrin FinFET-prosessilla (10LPE). Prosessori sisältää yhteensä kahdeksan Kryo 280 ydintä, joista puolet toimii korkeintaan 2,45 GHz:n kellotaajuudella raskasta käyttöä varten ja loput korkeintaan 1,9 GHz:n taajuudella parempaa energiatehokkuutta vaalien. Graafisesta suorituskyvystä vastaa Adreno 540 grafiikkasuoritin. Snapdragon 835 tarjoaa iästään huolimatta melko hyvää suorituskykyä ja asettuu suurin piirtein Qualcommin viime vuoden Snapdragon 700 -sarjan piirien tasolle. Ikääntyvä järjestelmäpiiri tosin herättää huolen päivitysten jatkumisesta, vaikka Androidin Project Treblen myötä ohjelmisto ei enää olekaan täysin sidottu käytettävään rautaan. Teoriassa ensi syksynä julkaistavan Android R -päivityksen ei pitäisi olla mikään mahdottomuus, sillä Google on luvannut kyseisen päivityksen samalla järjestelmäpiirillä varustetuille Pixel 2 –malleille.

Järjestelmäpiirin tukena on 6 Gt LPDDR4 RAM-muistia ja tallennustilaa on 128 Gt. Vaativassa käytössä kyseinen kombinaatio voi osoittautua joillekin käyttäjille riittämättömäksi, mutta peruskäytössä ongelmia tuskin ilmenee. Muistikorttipaikka tukee micro-SD-kortteja nimellisesti kahteen teratavuun asti, mutta todellisuudessa exFAT-tiedostojärjestelmä ei ole tuettuna puuttuvasta lisenssistä johtuen. Tämän seurauksena kaupasta ostetut muistikortit toimivat korkeintaan 32 gigatavuun asti, ellei käyttäjä alusta korttia johonkin toiseen muotoon. Muistikortin käyttäminen rajaa myös toisen SIM-korttipaikan pois käytöstä eli kyseessä on hybridi Dual-SIM ratkaisu. Yhteyspuolella tuettuna ovat kaikki Suomessa käytettävät verkkotaajuudet pois lukien 5G. Muiden yhteyksien osalta laite tukee NFC:tä, FM-radiota, Bluetooth 5.0 ja WiFi 5 -standardeja sekä luonnollisesti paikannusta.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri (4 x 2,45 GHz Kryo 280 & 4 x 1,9 GHz Kryo 280, Adreno 540 GPU)
  • 6 Gt LPDDR4 RAM-muistia
  • 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 113 Gt)
  • Micro-SD –muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • Dual SIM
  • Wi-Fi 5 (802.11 a/b/g/n/ac)
  • Bluetooth 5.0 + LE, NFC, FM-radio
  • GPS/A-GPS
  • Stereokaiuttimet, 3,5mm ääniliitäntä
  • 3200 mAh akku, USB 3.1 Type-C, HDMI

Pro1:n sisään on mahdutettu 3200 mAh:n akku, jota voidaan pitää nykymittapuulla pienehkönä. F(x)tec lupaa laitteelle 10 tuntia puheaikaa ja valmiustilassa akun pitäisi kestää jopa 20 vuorokautta.  Puhelin tukee vain Quick Charge 3.0 –pikalatausta, vaikka järjestelmäpiiri mahdollistaisi myös tuoreemman 4.0 –tekniikan hyödyntämisen. Lataaminen tapahtuu laitteen alapäädystä löytyvän USB 3.1 Type-C liitännän kautta, joka tukee myös Displayport-ulostuloa. Kohderyhmän käyttäjiä todennäköisesti ilahduttavana seikkana laitteen yläpäädystä löytyy katoamassa oleva 3,5mm ääniliitäntä. Stereo-kaiuttimet on sijoitettu päätyjen etureunaan vaaka-asentoon nähden, missä ne peittyvät harmillisen usein kämmenten alle kirjoittaessa. Sormenjälkitunnistimen ohella myös kaiuttiminen sijaintia olisi voinut miettiä tarkemmin.

Pro1:n näyttö perustuu BOEn valmistamaan 5,99 tuuman AMOLED–paneelista, joka on suojattu Corning Gorilla Glass 3 –lasilla. Resoluutio on 1080 x 2160 pikseliä eli käytössä on 18:9 kuvasuhde. Näytön kulmat ovat reunoilta loivasti pyöristetyt ja näyttölasi on pitkiltä sivuilta kaareva. Kaarevuuden ansiosta puhelin tuntuu solakammalta kuin mitä se todellisuudessa on, mutta toisaalta se aiheutti virhekosketuksia testijakson aikana etenkin yhdellä kädellä operoidessa. Viime aikaisista trendeistä poiketen näytössä ei ole reikää tai lovea, vaan etukamera, kuulokekaiutin ja ilmoitusvalo on sijoitettu näytön yläpuolelle jäävään kaistaleeseen.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,99-tuumainen Amoled –näyttöpaneeli (Pentile RGB -asettelu)
  • 1080 x 2160 pikseliä, 18:9 kuvasuhde, 403 PPI
  • Corning Gorilla Glass 3 –suojalasi

Näytön mallikoodin (BF060Y8M-AJ0-7702) perusteella käytössä on sama näyttöpaneeli kuin Elephone U Pro puhelimessa. Kuvanlaatu on yleisesti ottaen hyvää ja musta toistuu AMOLED-tekniikalle tyypillisesti täysin mustana. Harmaan sävyjä toistettaessa näytössä havaittiin kuitenkin pientä vihertävyyttä alhaisella näytön kirkkaudella, minkä tarkkasilmäisimmät käyttäjät voivat kokea häiritseväksi. Korkeammilla kirkkausasetuksilla ongelmaa ei ole ja kirkkaus riittää hyvin ainakin talvikeleillä. Widevine on toistaiseksi tuettuna vain L3 tasoon asti mutta valmistajan mukaan myöhemmin tuleva päivitys korjaa tason L1:ksi suoratoistopalveluiden HD-videosisältöä varten.

 

Kamera

Kuva: F(x)tec

Pro1:n pääkamera käyttää 12 megapikselin Sony IMX 363 -kamerasensoria, jonka pikselikoko on 1,4 µm. Sensori on tuttu useista toissavuoden lippulaivamalleista, kuten Pixel 3:sta ja ZenFone 5Z:sta, joten tälläkään saralla Pro1 ei käytä uusinta tekniikkaa. Kameran objektiivissa ei ole optista vakautusta, mutta aukkosuhde on kohtalaisen valovoimainen f1.8. Lisäksi pääkameran parina on viiden megapikselin syvyyskamera, jota hyödynnetään nimensä mukaisesti syvyystietojen keräämiseen ja kohinan vaimentamiseen. Etukamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja sen aukkosuhde on f2.0.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera (Sony IMX 363, 1,4 µm, 1/2,55-tuumainen kenno), f1.8 aukkosuhde
  • 4K-videokuvaus @30 FPS
  • 5 megapikselin syvyystietokamera, f2.0 aukkosuhde

Kamerasovellus on nimeltään Snapdragon Camera, joka perustuu Qualcommin Code Aurora Forum (CAF) referenssialustaan. Kamerasovellus tarjoaa tyypillisimmät perusominaisuudet ja valittavana on automaattitilan lisäksi 10 muuta kuvaustilaa, kuten manuaali- ja yökuvaus sekä syvyyskameraa hyödyntävä Bokeh-tila. Kamera toimii ripeästi, mutta sovelluksen toiminnassa havaittiin pieniä bugeja testijakson aikana. Jostain syystä suljinääni ei ole käytettävissä, vaikka ominaisuuden kytkee aktiiviseksi asetuksista. Lisäksi kuvausnäkymän vasempaan alakulmaan ei ilmesty aiemmin otettuihin kuviin johtavaa kuvaketta, jos kameran käynnistää kamerapainikkeen kautta.

Hyvässä valossa kameralla saa aikaan kelvollisia kuvia, mutta värit ovat hieman ylikorostuneita. Lisäksi kuvissa ilmenee jonkin verran pehmeyttä, mikä tekee yksityiskohdista suttuisia lähempää tarkastellessa. Tämä on selkeästi havaittavissa esimerkiksi kuusesta otetusta kuvasta (oikealla ylärivissä).

Valon vähentyessä kuvista tulee latteita ja niissä esiintyy verrattain paljon kohinaa. Hankalissa kuvaustilanteissa kromaattisen kohinan pikselivääristymät ovat häiritseviä eikä yökuvaus helpota tilannetta, sillä sen ei havaittu parantavan kuvalaatua lainkaan. Myös Bokeh-tila kompastelee esineiden rajauksen kanssa ja luo esineen ympärille hehkumaisen efektin.

Kamerasovelluksen vaillinaisen suorituskyvyn vuoksi puhelimella otettiin vertailukuvat myös jälkeenpäin asennettavalla Google Kamera porttauksella. Pro1 tukee Camera2-rajapintaa, mikä mahdollistaa Google Kameran käyttämisen ilman järjestelmämuokkauksia. Puhelimeen asennettiin alun perin PocoPhone F1:lle tehty kameraporttaus, sillä kyseisessä puhelimessa on samanlainen kamera-arsenaali kuin Pro1:ssä.

Google Kamera -sovelluksella saa otettua terävämpiä sekä väreiltään luonnollisempi kuvia ja etenkin yökuvauksissa Google Kameran Night Sight -kuvaustila muodosti huomattavasti käyttökelpoisempia kuvia verrattuna Snapdragon Cameraan. Negatiivisena puolena Night Sight -kuvaustilan etsinnäkymä on kyseisessä porttauksessa ylösalaisin, mikä ei kuitenkaan vaikuta itse kuvanlaatuun.

Videopuolella tuettuna on 4K-tarkkuus 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja puhelimella on mahdollista kuvata videoita myös 120 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella 1080p-tarkkuudella. Jostain syystä 120 FPS:n käyttäminen aiheutti välillä Snapdragon Cameran kaatumisen eikä 60 FPS ei ole valittavana millään tarkkuudella.

 

Käyttöjärjestelmä ja –liittymä

Pro1 on varustettu ”puhtaalla” Androidilla, eli valmistaja ei ole tehnyt käyttöliittymään muutoksia muutamia näppäimistön käyttämiseen liittyviä optimointeja lukuun ottamatta. Artikkelia kirjoittaessa käytössä oli yli vuosi sitten julkaistu Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio, jonka tietoturvataso oli päivätty syyskuulle 2019, vaikka F(x)tec on luvannut laitteelle tietoturvapäivityksiä kolmen kuukauden välein. Android 10 –päivitys on parhaillaan työnalla ja F(x)tec pyrkii omien sanojensa mukaan tukemaan puhelinta niin kauan kuin se on mahdollista. Lisäksi yritys suhtautuu suopeasti ohjelmiston muokkaamiseen, sillä käynnistyslataajan lukituksen avaaminen on sallittua, eikä se vie laitteen takuuta. Laitteelle on saatavilla yhteisön tekemät Lineage OS ja Sailfish OS porttaukset, joita F(x)tec myös mainostaa verkkosivuillaan.

Esiasennettuja sovelluksia on yhteensä 28 kappaletta, eikä mukana ole kolmannen osapuolen sovelluksia, jos Qualcommin Hardware Feedback (QTR) taustasovellusta ei lasketa. Ensimmäisellä käyttökerralla QTR pyytää lupaa käyttötietojen keräämiseen ohjelmiston kehittämiseksi, mutta tiedonkeruusta voi halutessaan kieltäytyä. Käyttöönoton yhteydessä puhelin pyytää myös määrittämään fyysisen näppäimistön kielen sopivaksi. QWERTZ-mallin omistajien kannattaa asettaa kieli saksaksi, jotta näppäinasettelu vastaa näppäimiin printattuja merkkejä, ellei päädy sitten käyttämään aiemmin mainittua FinQWERTY -sovellusta. Puhelimen varsinaisen kielen voi asettaa suomeksi, mutta F(x)tecin lisäämiä valikkoja ei ole käännetty ”härmäksi”.

Käyttöliittymään tehdyillä pienillä muutoksilla on pyritty näppäimistöllä työskentelyn helpottamiseen ja tuottavuuden edistämiseen. Käynnistysohjelma tukee näppäimistöllä navigointia ja eri sovelluksille voi valita kotinäkymässä yksittäistä näppäintä pitkään painamalla aktivoituvia oikopolkuja, joita on yhteensä 36 kappaletta A-Z ja 0-9 näppäimille. Lisäksi kotinäkymä tukee vaakakäyttöä jakamalla näytön kahteen 90 astetta kääntyvään lohkoon sen sijaan, että näkymä yritettäisiin venyttää koko ruudulle vaakatasoon siirryttäessä. Toteutus on toimiva ja pitää kuvakkeet sekä widgetit siistissä järjestyksessä eri asennoissa. Toinen F(x)tecin tekemä lisäys on asetuksien Slider-valikko, josta voi kytkeä näppäimistön taustavalon aktiiviseksi ja lukita näytön kierron vaakatasoon näppäimistön ollessa aukaistuna. Jotkin sovellukset, kuten Instagram, eivät kuitenkaan tue vaakatasoa, jolloin sovellukset pysyvät itsepintaisesti pystyasennossa edellä mainitusta asetuksesta huolimatta. Ongelman voi onneksi korjata kolmannen osapuolen sovelluksilla, jotka pakottavat kaikki sovellukset tarvittaessa vaakatasoon.

Pro1:n ohjelmisto toimii pääsääntöisesti hyvin, mutta ohjelmistosta paistaa läpi viimeistelemättömyys. Testijakson aikana puhelin käynnistyi uudelleen kahteen otteeseen täysin yllättäen, kun laitteen kanssa matkustettiin toiselle paikkakunnalle. Käyttäjien raporttien perusteella vika saattaa liittyä tiettyyn verkkotaajuuteen, sillä ongelma vaikuttaa olevan sijainnista riippuvainen. Allekirjoittaneen kotipaikkakunnalla selittämättömiä uudelleenkäynnistymisiä ei tullut vastaan. Toinen isompi ongelma liittyy näppäimistön viallisesti toimivaan ajuriin, sillä osa painikkeista, kuten enter, aktivoituu näytön herättämisen jälkeen vasta, kun on painanut jotain toista nappia ensin. Lisäksi tietyissä käyttötilanteissa näppäimistö ei tunnista useampaa näppäinpainallusta kerralla. Kirjoittaessa ajurin puutteellisesta toiminnasta ei ole haittaa, mutta tasohyppelypelien pelaaminen näppäimistöä käyttäen on toistaiseksi mahdotonta ongelman vuoksi. Vika on jo korjattu yhteisön tekemissä custom ROMeissa ja F(x)tec on kertonut korjaavansa vian seuraavassa OTA-päivityksessä. Päivitämme artikkelia, kun ongelman korjaava päivitys on julkaistu.

Päivitys 13.5.2020:

F(x)tec julkaisi maaliskuun alussa ohjelmistopäivityksen, jonka kerrottiin korjaavan edellä kuvatut näppäimistön toimintaan liittyvät ongelmat. Päivitys on kooltaan 74,14 megatavua ja päivätty 4. maaliskuuta. Päivitys asennettiin onnistuneesti testipuhelimeen ja näppäimistön korjaukset todettiin käytännössä toimiviksi. Samalla ohjelmiston tietoturvataso päivittyi kuukautta tuoreemmaksi (5. lokakuuta 2019) ja kaiuttimien äänikanavat käännettiin oikein päin.

F(x)tec kuitenkin keskeytti päivityksen jakelun lähes välittömästi, sillä sen havaittiin rikkovan Googlen SafetyNet-tarkistuksen. Päivitys ilmeisesti laitettiin jakoon liian aikaisin ennen Googlen hyväksyntää. F(x)tec paikkasi erheensä pari päivää myöhemmin 6. maaliskuuta päivätyllä päivityksellä mutta päivitys ei tullut saataville niille laitteille, joihin oli ehditty jo asentaa 4. maaliskuuta päivätty ohjelmisto. Yritys kertoi tuovansa myöhemmin saataville helmikuun 2020 tietoturvatasolla varustetun päivityksen kaikille laitteille korjatakseen SafetyNet-ongelman mutta toistaiseksi päivityksen jakelua ei aloitettu.

Edellä kuvattu episodi kuvaa hyvin, millaisia ongelmia tuntemattomien startup-yritysten kanssa voi tulla vastaan. Pienten yritysten resurssit ovat rajalliset, jolloin ongelmien korjaamisessa saattaa vierähtää harmillisen pitkään ja pahimmassa tapauksessa päädytään ojasta allikkoon uuden ongelman kanssa.

 

 

Suorituskyky ja akunkesto

Pro1:n suorituskykyä verrattiin suositushinnaltaan vähän yli 600€:n OnePlus 7T malliin sekä vastaavilla ominaisuuksilla varustettuihin, mutta huomattavasti edullisempiin Xiaomi Mi Note 10 ja Nokia 8.1 malleihin. Testiohjelmien perusteella OnePlus 7T on selkeästi suorituskykyisempi kuin Pro1, mutta edullisempien mallien kanssa Pro1 on suurin piirtein samalla viivalla. Prosessorisuorituskyvyssä Pro1 asettuu Nokia 8.1:n tasolle mutta grafiikkasuorituskyvyssä Pro1 onnistuu päihittämään sekä Mi Note 10:n että Nokia 8.1:n. Käytännön tasolla Pro1:n suorituskyvyssä ei ole valittamista, sillä sovellukset avautuvat ripeästi ja puhelin ottaa vastaan komentoja viiveettä.

Päivitys 13.5.2020 – Pelisuorituskyky:

F(x)tec Pro1:n käytännön suorituskyvyn hahmottamiseksi puhelimella testattiin muutamaa suosittua mobiilipeliä. Testipeleiksi valikoitui PUBG Mobile, Shadowguns Legends ja Subway Surfers., joista kaksi ensimmäistä on tämän hetken raskaimpia mobiilipelejä ja jälkimmäinen huomattavasti kevyempi taitopeli. Shadowguns Legends ja Subway Surfers tukevat 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeutta mutta PUBG:ssa ruudunpäivitysnopeus on oletuksena lukittu 40 FPS:n lukemaan Pro1 puhelimella. Testejä varten lukitus poistettiin GFX Toolilla ja samalla avattiin myös korkein HDR -grafiikka-asetus, jotta Pro1:n todellinen suorituskyky päästiin näkemään. Ruudunpäivitysnopeuden monitorointiin käytettiin KFMark nimistä sovellusta.

Pelitapahtumien yhteydessä havaittiin hyvin nopeasti, että Pro1 ei kykene ylläpitämään synteettisten testiohjelmien esittämää suorituskykyä käytännön tilanteissa. Jostain syystä järjestelmäpiirin kellotaajuus seilasi jatkuvasti edes takaisin eikä asettunut missään vaiheessa maksimitaajuudelle pidemmäksi aikaa. Tämän seurauksena ruudunpäivitysnopeus sahasi jatkuvasti 30-60 FPS:n välillä. Kyseessä ei vaikuta olevan lämpöongelma, sillä alhaisilla grafiikka-asetuksilla suorituskyky ei pudonnut missään vaiheessa pidemmäksi aikaa. Sen sijaan korkeilla grafiikka-asetuksilla havaittiin myös thorttlausta 5-10 minuutin pelaamisen jälkeen. GFXBench Manhattan Battery testissä grafiikkasuorituskyky putosi noin 25% puolen tunnin aikana mutta CPU Throttling testissä Pro1 kykeni säilyttämään suorituskyvyn koko testin ajan.

PUBG Mobile (HDR)

HDR-asetuksilla Pro1 pyöritti PUBG Mobilea keskimäärin 44 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Edellä mainittu suorituskyvyn heittely näkyy jo pelitapahtuman alussa, kun ruudunpäivitysnopeus heilui jatkuvasti 30-60 FPS:n välillä. Lisäksi noin 5 minuutin pelaamisen jälkeen myös lämpöongelmat rajoittivat pelikokemusta pudottaen ruudunpäivitysnopeutta selkeästi. Pelitapahtuman loppupuolella puhelin ei enää kyennyt saavuttamaan 60 FPS:n lukemia edes hetkittäin.

PUBG Mobile (Smooth)

Kun pelin grafiikka-asetukset asetettiin minimiin Smooth -asetuksille, niin suorituskyvyn sahaaminen korostui. Puhelin kykeni saavuttamaan koko pelitapahtuman ajan hetkellisesti 60FPS:n lukeman mutta ruudunpäivitysnopeus putosi jatkuvasti noin 30 FPS:n lukemiin. Keskimääräiseksi ruudunpäivitysnopeudeksi muodostui kuitenkin 54 FPS.

Shadowguns Legends (Ultra High)

Shadowguns Legends pelissä toistui PUBG:ssa havaitut huomiot. Korkeimmilla Ultra High -asetuksilla ruudunpäivitysnopeus sahasi koko ajan 30-60 FPS:n välillä. Noin 10 minuutin jälkeen puhelin alkoi PUBG:n tavoin thorttlaamaan ja kykeni saavuttamaan korkeintaan 45 FPS:n lukemia. Lisäksi ruudunpäivitysnopeus putosi välillä jopa alle 30 FPS:n lämpöongelmien takia. Keskimäärin peli toimi Ultra High -asetuksilla 45 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Shadowguns Legends (Low)

Kun grafiikka-asetukset asetettiin minimiin Low -asetuksilla, niin FPS-käyrästä muodostui lähes identtinen PUBG:n vastaavan kanssa. Ruudunpäivitysnopeus sahasi jatkuvasti 30-60 FPS:n välillä ja keskimäärin Pro1 pyöritti peliä 54 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Subway Surfers

Kevyessä Subway Surfers pelissä ongelmat jatkuivat ja keskimääräiseksi ruudunpäivitysnopeudeksi muodostui vain 52 FPS. Subway Surferista monitoroitiin myös lyhyempi pelitapahtuma, jotta suorituskyvyn heiluminen näkyisi paremmin. Alla olevassa kuvassa on esitetty ruudunpäivitysnopeuden lisäksi myös prosessorin kellotaajuuksien heittely. Kuvasta voidaan todeta, että lyhyen pelisession aikana Snapdragon 835:n tehokkaat Kryo 280 -ytimet (sininen viiva) toimivat vain kertaalleen korkeimmalla 2,45 Ghz:n taajuudella. Suurimman osan ajasta kellotaajuus seilasi 750-1500 Mhz:n välillä.

F(x)tec Pro1:n käytännön suorituskyvyn ongelmat olivat hieman yllättäviä, sillä synteettisissä testiohjelmissa ei aiemmin havaittu mitään normaalista poikkeavaa. Ongelma saattaa johtua esimerkiksi virransäästöominaisuudesta, joka ei salli korkeimman suorituskyvyn hyödyntämistä kuin hetkellisesti. Peruskäytössä hetkelliset suorituskykypiikit vielä riittävät sujuvaan käyttökokemukseen mutta pelatessa ongelmia alkaa jo ilmetä.

Akunkesto osoittautui testijakson aikana hyväksi pienehköstä akusta huolimatta. Tyypillisesti akkua oli päivän päätteeksi jäljellä 30-40 % keskimääräistä hieman aktiivisemmalla käytöllä. Näytön päälläoloaika vaihteli pääsääntöisesti 4 tunnin molemmin puolin latausten välin ollessa noin 17 tuntia. Puhelimella selvittiin kahteen otteeseen kahden päivän yli, kun puhelimen käyttäminen oli kevyempää. Toisena päivänä akun varauksen kehittymistä joutui kuitenkin seuraamaan illan aikana.

Tarvittaessa akun saa ladattua pikalatauksen turvin puolilleen 30 minuutissa. Kokonaisuudessa akun täyteen lataaminen vie vajaa puolitoista tuntia mukana toimitetulla 18 watin pikalaturilla.

 

Käyttökokemukset ja yhteenveto

F(x)tec on onnistunut palauttamaan nostalgisen ”QWERTY-sliderin” takaisin markkinoille, mutta testijakso jätti jälkeensä hyvin kaksijakoiset tunnelmat. Toisaalta Pro1 suoriutuu suunnitellusta tehtävästään hyvin, mutta etenkin ohjelmisto jättää paljon toivomisen varaa. Puhelimen ehdoton valttikortti on esiin liukuva näppäimistö, jonka fyysinen toteutus on kiitettävä. Liukumekanismi on tukeva ja näppäimistöllä on miellyttävä kirjoittaa pidempiä dokumentteja, kuten tätä artikkelia. Kirjoittaminen ei välttämättä ole yhtään sen nopeampaa kuin virtuaalisella näppäimistöllä, mutta ainakin testaajan mielestä helpompaa ja tarkempaa. Virtuaalinen näppäimistö ei ole peittämässä tekstikenttää esimerkiksi sähköpostia kirjoittaessa, mikä osaltaan edesauttaa tekstin jäsentämistä ja muotoilua. Sama huomio pätee videostriimien katseluun, kun videon katsomista ei tarvitse keskeyttää chatviestin kirjoittamisen ajaksi. Näppäimistö myös mahdollistaa tietokoneelta tuttujen näppäinyhdistelmien käyttämisen luontevasti.

Testijakson aikana havaitut ohjelmiston puutteet ovat valitettavia, mutta eivät kuitenkaan ylitsepääsemättömiä. Vastaan tulleet viat on mahdollista korjata myöhemmin saapuvilla ohjelmistopäivityksillä, mutta nähtäväksi jää, kuinka hyvin tuore startup-yritys kykenee paikkamaan ongelmakohtia. Uskaliaimmat käyttäjät voivat myös turvautua yhteisön ylläpitämään ohjelmistotarjontaan.

F(x)tec Pro1 -puhelinta voisi kuvailla kehityskelpoiseksi aihioksi, mutta täydellinen laite se ei missään nimessä kuitenkaan ole. Puhelimen arvioiminen on hankalaa, sillä se on käytännössä täysin uniikki tuote markkinoilla. Yli 700 euron hintaa on vaikea hyväksyä, jos laitetta tarkastellaan teknisten ominaisuuksien perusteella, sillä vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja tavallisia älypuhelimia on saatavilla puolta halvemmalla. Näppäimistön hintalapuksi muodostuu siis useampi satanen, minkä kohtuullisuus on jokaisen henkilökohtaisesti punnittava. Vaikka Pro1 ei onnistukaan vakuuttamaan jokaisella osa-alueella, fyysisen näppäimistön perään haikaileville puhelinta voi kuitenkin suositella varauksin, jos uusimmat tekniset ominaisuudet eivät ole välttämättömiä ja uskoo pärjäävänsä toistaiseksi keskeneräisen ohjelmiston kanssa.

Plussaa

  • Jämäkkä ja laadukas rakenne
  • Fyysinen näppäimistö
  • Muistikorttipaikka (varauksin)
  • 3,5mm ääniliitäntä
  • Ilmoitusvalo
  • Puhdas Android

Miinusta

  • Kameran suorituskyky
  • Viimeistelemätön ohjelmisto
  • Ei tietoa päivitysten jatkumisesta pidemmällä aikavälillä
  • Korkea hinta ominaisuuksiin nähden
  • Tuntematon startup-yritys taustalla

 

This site uses XenWord.
;