io-techin testissä Acerin raskaansarjan Predator 17 X -pelikannettava suorituskykyisillä sisuskaluilla varustettuna.

Tällä kertaa io-techin testipenkkiin päätyi musta-punaisella väriteemalla varustettu Acer Predator 17 X -peliläppäri, joka on Predator 17 -mallista päivitetty isoveli suorituskykyisemmällä prosessorilla ja näytönohjaimella. Laite on 17,3-tuumaisella näytöllään ja 4,38 kg:n painollaan raskaamman sarjan kannettava niin fyysisesti kuin suorituskyvynkin osalta.

Tutustumme tässä artikkelissa Predator 17 X:n ominaisuuksiin ja kattavissa testeissä vertailukohtina ovat  io-techissä aiemmin tänä vuonna testatut Asuksen, HP:n, Lenovon ja MSI:n pelikannettavat.

 

Markkina-alueesta riippuen Predator 17 X:stä on saatavilla useita eri konfiguraatioita, jotka eroavat toisistaan muun muassa muistimäärän, tallennuskapasiteetin sekä prosessorin osalta. Saatavilla on myös 4k-näytöllä varustettu malli.

io-techin testiin saapunut GX-792 malli on varustettu 17,3-tuumaisella IPS-paneelilla, jossa on käytössä Full HD- eli 1920×1080-resoluutio 75 hertsin virkistystaajuudella sekä tuettuna on G-Sync-ominaisuus. Prosessorin virkaa toimittaa Intelin neliytiminen Core i7-7820HK ja näytönohjaimena toimii GeForce GTX 1080. Keskusmuistia löytyy 32 gigatavun verran ja tallennustilasta vastaa 512 Gt:n M.2 SSD sekä teratavun kiintolevy.

GX-792 mallin hinta Suomessa on noin 2750 euroa.

  • Ulkomitat 42,3 x 32,3 x 4,5 cm
  • Paino: 4,38 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 1,14 kg & 1,8 m

 

Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan 7820HK-prosessorin perustaajuus on 2,9 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 3,9 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa on käytössä kaksi muistikanavaa eli kaksi DDR-2400-nopeudella toimivaa 16 gigatavun DDR4-muistikampaa.

GeForce GTX 1080:ssä on käytössä 2560 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 1771 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua 10 Gbps:n siirtonopeudella toimivaa GDDR5X-näyttömuistia

Core i7-7820HK –prosessorin lämpötila nousi 100% käyttöasteella Handbrake-rasituksessa muutamassa minuutissa 85 asteeseen ja Package TDP 43 wattiin. Prosessorin kellotaajuus pysyi koko testin ajan vakaasti 3,49 GHz:ssä eikä throttlausta ilmennyt testin aikana. Myös peleissä prosessorin kellotaajuus pysyi melko tasaisena vaihdellen 3,42 – 3,69 GHz välillä. Grafiikkapiirin kellotaajuus seilasi 3D-rasituksessa 1645-1670 MHz:n välillä. Yhteenvetona Predator 17 X:llä niin grafiikkapiirin kuin prosessorinkin kellotaajuudet pysyivät rasituksessa hyvin tasaisina.


Takakannessa on Predator-logo sekä kaksi ohutta led-paneelia, jotka on valaistu punaisin ledein. Koko takaosa on pyhitetty lämpimän ilman ulostuloaukoille ja aukot ovat suurikokoiset jäähdytyksen maksimoimiseksi. Pintamateriaali on kauttaaltaan mattapintaista muovia, joka kerää helposti sormenjälkiä.

Virtalähde on mitoiltaan lähes tiiliskiven kokoluokkaa (19,7 x 9,9 x 4,2 cm) ja painaa 1,14 kiloa. Johdolla on pituutta 1,8m ja se riittää hyvin pöydältä lattialle.

Laitteen alapuolelta löytyy lisää ritilöitä lämpimän ilman ulostulolle, alanurkista kaiuttimet, punaiseksi koristeltu subwooferin ulostuloaukko sekä muutamalla ruuvilla kiinni oleva huoltoluukku, jonka kautta pääsee käsiksi DDR4-muisteihin sekä tallennusmedioihin. Laitteessa on kaksi vapaata paikkaa B/B+M-mallin M.2 asemille eli päivityksen yhteydessä on syytä olla tarkkana ettei osta M-mallin M.2 SSD:tä.

Predator 17 X:n jäähdytyksestä on vastuussa kolme tuuletinta, joista kaksi sijaitsee laitteen takaosassa ja yksi etuosan keskellä. Kuvasimme kannetavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta noin 40,5 astetta mitattiin näytön alareunasta. Myös touchpadin oikealla puolella sijaitseva akku lämmittää runkoa siten, että pinta tuntuu lämpimältä (37,5 astetta).

Näppämistö on RGB-valaistu ja kirjaimet ovat pääosin valkoiset. WASD sekä nuolinäppäimet ovat punaiset. Näppäimistön valaistusta ei saa himmennettyä, mutta sen saa pois päältä kokonaan tai osittain. Näppäimissä on jämäkkä tuntuma, mutta yhtäaikaisten napinpainallusten rekisteröinti on huomattavasti hankalampaa kuin mekaanisilla näppäimistöillä. Kosketuslevy on hyvän kokoinen ja se on reunustettu punaisella ledinauhalla. Kosketuslevyn vierestä löytyy painike, josta sen voi kytkeä päälle ja pois päältä.

Vasemmassa kyljessä on rivissä virtaliitin, kaksi USB 3.0 -liitintä, kullatut mikrofoni- ja kuulokeliittimet sekä muistikortinlukija. Oikeasta kyljestä löytyy kaksi USB 3.0 -liitintä, HDMI-liitin, DisplayPort-näyttöliitin ja RJ-45-verkkoliitin sekä Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.1-liitin.

Kannettavasta löytyy esiasennettuna Acerin PredatorSense-ohjelmisto, jolla voi ylikellottaa prosessorin ja näytönohjaimen esiasetetuille Nopeampi- ja Turbo-tasoille. Turbo-tilaan ylikellotettuna Predatorin 17 X:n Core i7-7820HK -prosessorin lämpötila nousi 98 asteeseen ja se alkoi throttlata yhtäjaksoisesti, mutta kellotaajuus pysyi kuitenkin 3,5-3,9 GHz:n välimaastossa.

PredatorSense-ohjelmistolla voidaan myös määritellä näppäimistön vasemmassa reunassa sijaitsevat 5 makronäppäintä, säätää näppäimistön RGB-valaistusta ja vaihtaa ennalta määritettyjä multimediatila-asetuksia.

 

Suorituskyky Turbo-tilassa

Cinebench tulos parani Turbo-asetuksella 42 pisteellä eli 5 %.

The Witcher 3 -pelissä keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli ylikellotetussa tilassa 6,3 FPS:ää eli  7 % parempi kuin vakiona.

 

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä Acer Predator 17 X:ää verrattiin io-techissä aiemmin tänä vuonna testattuihin Kaby Lake + GeForce 10 -peliläppäreihin eli mukana ovat:

  • Asuksen ROG G701VIK
  • HP Omen 17 w203no
  • Lenovo Legion Y720-15IKB
  • MSI GT62VR 7RE
  • Asus ROG Zephyrus GX501

Testeissä keskityttiin vertailemaan keskenään suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta.

Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä ja 1920×1080-resoluutiolla. Poikkeuksena MSI:n näyttöpaneeli, jolla ei saatu käyttöön kuin lähes vastaava 1920×1200-resoluutio. Kaikkiin kannettaviin asennettiin NVIDIAn GeForce 382.05-ajurit.

 

Cinebench R15

Cinebench-renderöintitestissä Predator 17 X:n 775 pisteen tulos asetti sen niukasti MSI:n edelle, mutta Asuksen tehdasylikellotettu ROG G701VIK oli omilla luvuillaan.

 

Handbrake 1.0.7

Myös pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja videon x264-enkoodauksessa Predator 17 X sijoittui toiseksi Asuksen tehdasylikellotetun ROG G701VIK:n ja Lenovo Legion Y720:n väliin.

 

AIDA64 v5.90

Kahden DDR4-2400-nopeudella toimivan muistikamman ja kaksikanavaisen muistiohjaimen hyödyntämisen ansiosta Predator 17 X:n muistiväylän kaistanleveys oli samalla tasolla HP:nLenovon ja MSI:n kanssa.

 

CrystalDiskMark 5.2.1

Testaamamme GX-792-malli oli varustettu 512 gigatavun kokoisella Toshiban THNSN5512GPU7-mallisella M.2 SSD:llä, jonka perättäinen lukunopeus oli 1173 Mt/s ja kirjoitusnopeus 1146 Mt/s. Lisäksi laitteesta löytyy erillinen Western Digitalin teratavun kokoinen kiintolevy.

 

Battlefield 1

Battlefield 1:n tulokset eivät ole enää taaksepäin vertailukelpoisia keväällä ajettujen tulosten kanssa sillä hiljattain julkaistu iso päivitys peliin paransi suorituskykyä merkittävästi.

Vertasimme Battlefield 1:ssä tuloksia MSI:n GT62VR 7RE Dominator Pro:n (1920×1200-resoluutiolla) ja Asus ROG Zephyruksen tuloksiin. Predator 17 X oli 3D-rasituksessa korkeampien prosessorin ja grafiikkapiirin kellotaajuuden ansiosta 31,2 FPS:ää eli noin 30 % suorituskykyisempi kuin samalla GeForce GTX 1080 -näytönohjaimella varustettu Asuksen Zephyrus. 99. persentiili oli kuitenkin lähes samalla tasolla Zephyruksen kanssa.

 

The Witcher 3

The Witcher 3:ssa Predator 17 X:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 14,3 FPS:ää eli noin 17 % Zephyrusta parempi, mutta 99. persentiili jälleen samalla tasolla.

 

3D-suorituskyky akulla

Kun Predator 17 X:n laturi irrotettiin ja laite toimi akun varassa, ruudunpäivitysnopeus tippui ja lukittui 30 FPS:ään.

 

Akkukesto 3D-rasituksessa

3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelissä Predatorin akku kesti 73 minuuttia, joka asettaa sen testijoukon keskikastiin.

Testasimme tällä kertaa myös akun kestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässä testissä akun kesto oli 2 tuntia 51 minuuttia eli 171 minuuttia (näytön kirkkaus täysillä).

 

Tehonkulutus, lämpötila ja melu

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja tehonkulutus mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Prosessorirasituksessa Predator 17 X:n tehonkulutus oli testijoukon toiseksi korkein 110 watin kulutuksella, mutta kuitenkin 47 wattia alhaisempi kuin Asuksen tehdasylikellotetulla ROG G701 VIK:lla. Myös 3D-rasituksessa Predator ja Asuksen ROG 701VIK olivat selvästi tehosyöpöimmät yli 200 watin kulutuksella.

Prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötila mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Handbrake-rasituksessa Predatorin prosessorin lämpötila nousi muutamassa minuutissa 86 asteeseen. 3D-rasituksessa prosessorin lämpötila nousi lähes samaan astemäärään eli 85 asteeseen ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 80 asteeseen.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 33,9 desibeliä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa Rise of the Tomb Raider -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Asus ROG Zephyruksen tavoin myös Predator 17 X oli huomattavasti äänekkäämpi pelkästään prosessoria rasitettaessa. 3D-rasituksessa melutasoksi mitattiin 39,6 desibeliä, kun taas prosessorirasituksessa tulos oli 43,4 dB.

Mittasimme myös Predatorin melutason Player Unknown’s Battlegroundsissa ja Battlefield 1:ssä, jotka kuormittavat prosessoria huomattavasti enemmän kuin Rise of the Tomb Raider. Molemmissa peleissä melutaso nousi noin 45 desibeliin, joten kannettavan melutaso riippuu melkoisesti pelattavasta pelistä.

 

Loppuyhteenveto

Suomessa myynnissä oleva Acer Predator 17 X:n GX-792-malli osoittautui peleissä suorituskyvyltään testijoukkomme toiseksi tehokkaimmaksi kannettavaksi. Piikkipaikkaa piti tiukasti hallussaan Asuksen tehdasylikellotettu ROG G701VIK, mutta noin 2750 euron hinnaltaan Predator 17 X on selvästi noin 3200 euroa maksavaa Asusta edullisempi. Predatoria pystyy myös ylikellottamaan esiasennetulla ohjelmistolla ja Turbo-tilassa suorituskyky parani testistä riippuen noin 5-7 %.

Hyvän suorituskyvyn vastapainona laite oli myös testijoukosta fyysesti suurin ja painavin. Siinä missä io-techissä viimeksi testattu Asusen ROG Zephyrus oli siro ja aidosti kannettava, Predator on raskaan sarjan raahattava. Laitteen korkeus pöydän pinnasta aiheuttaa hartioihin hieman epäergonomisen asennon pelatessa, kun hiirikäsi on lähes 5 senttiä alemmalla tasolla kuin näppämistöä käyttävä käsi.

Muuten näppäimistössä on hyvä tuntuma ja painalluksista saa hyvän tuntuisen palautteen. Kahden yhtäaikaisen painalluksen rekisteröinti oli Zephyruksen kaltaisesti haastavaa ja näppäimistön taustavalojen himmentäminen oli jostain syystä jätetty pois kokonaan.

Pelitestien aikana testikappaleen äänikortti ja virransyötön sirinät jättivät suuhun pahan maun. 3D-rasituksessa kuulokkeista kuului taustalla vaimeaa sirinää ja mikrofonin kautta tuotetun äänen laatu kärsi siinä määrin, että kommunikointi pelikavereiden kanssa oli pelejä pelatessa lähes mahdotonta. Testissä ollut laite on kuitenkin medialta toiselle kiertänyt kiertopalkinto, mutta myyntiversion tapauksessa edessä olisi ollut takuuvaihto.

17,3-tuumainen Full HD-näyttö ajoi pelikäytössä asiansa erinomaisesti ja melutasot olivat suorituskykyyn nähden maltilisella tasolla, vaikkakin pelkässä prosessorirasituksessa ja prosessoria kuormittavissa PUBG- ja Battlefield 1 -peleissä kolmen tuulettimen suhinasinfoniaa oli vaikea olla noteeraamatta.

This site uses XenWord.
;