io-techin testissä Asuksen ROG Zephyrus -pelikannettava NVIDIAn uudella Max Q Design -rakenteella.

NVIDIA julkaisi toukokuun lopulla Computex 2017 -tapahtumassa uuden GeForce GTX Max-Q -suunnittelukonseptin, joka on kehitetty tehokkaita Ultrabook-tyyppisiä pelikannettavia ajatellen. Käytännössä kyseessä on näytönohjaimeen keskittyvä kokonaispaketti, jonka avulla NVIDIA pyrkii tarjoamaan laitevalmistajille työkalut hiljaisempien, ohuempien ja kevyempien pelikannettavien toteuttamiseksi. NVIDIAn mukaan uudessa Max-Q:ssa kaikki keskeiset osa-alueet (kannettavan rakenne, grafiikkapiiri, ajurit, jäähdytys- ja virransyöttökomponentit) on mietitty uusiksi parhaan mahdollisen pelikokemuksen saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi ohuissa kuorissa

Saimme io-techin testiin ensimmäisenä Max-Q-konseptia käyttävänä pelikannettavana Asus ROG Zephyruksen, jonka tarkempi mallinimi on GX501VIK. Zephyrus on 15,6-tuumaisella näytöllään ja noin 2,2 kilon painollaan toistaiseksi kevyin io-techin testaama peliläppäri ja valmistajan mukaan kyseessä on myös maailman ohuin peliläppäri.

Tutustumme tässä artikkelissa Zephyruksen ominaisuuksiin sekä vertaamme suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötiloja ja melutasoa io-techin kevään läppärivertailussa mukana olleisiin Asuksen, HP:n, Lenovon ja MSI:n vastaaviin Kaby Lake + GeForce 10 -pelikannettaviin.

 

Zephyrus on varustettu 15,6-tuumaisella IPS-paneelilla, joka tukee Full HD- eli 1920×1080-resoluutiota 120 hertsin virkistystaajuudella ja tuettuna on G-Sync-ominaisuus.

Testiin saapui tarkalleen ottaen GX501VIK-GZ021T-malli, johon on konfiguroitu Intelin neliytiminen Core i7-7700HQ -prosessori, GeForce GTX 1080 – näytönohjain Max-Q-suunnittelulla, 24 gigatavua keskusmuistia sekä teratavun M.2 SSD.

Suomessa myytävä versio (GX501VI) poikkeaa testiversiosta keskusmuistin määrässä (16Gt) sekä M.2 SSD:n koossa (512 Gt). Suomi-version myyntihinta on noin 3500 €.

  • Ulkomitat: 37,9 x 26,2 x 1,69–1,79 cm
  • Paino: 2,27 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 606 g & 1,8 m

 

Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan 7700HQ-prosessorin perustaajuus on 2,8 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 3,8 GHz:iin. Testiversiossa on käytössä kaksi muistikanavaa, joista toisessa on 8 gigatavun DDR4-muistikampa ja toisessa 16 gigatavun DDR4-muistikampa. Suomen myyntiversiossa on käytössä kaksi kahdeksan gigatavun muistikampaa.

GeForce GTX 1080:ssä on käytössä 2560 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 1436 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua 10 Gbps:n siirtonopeudella toimivaa GDDR5X-näyttömuistia.

Core i7-7700HQ -prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa parissa minuutissa 79 asteeseen ja Package TDP 36 watin tuntumaan. Prosessorin kellotaajuus pysyi tasaisesti 3,38GHz:ssä testin ajan, eikä throttlannut missään vaiheessa. Peleissä prosessorin kellotaajuus vaihteli 1,4 – 3,46GHz välillä ja grafiikkapiirin kellotaajuus heilahteli 3D-rasituksessa 1300-1350 MHz:n välimaastossa.

Zephyrus on varustettu ROG Active Aerodynamic System -jäähdytysratkaisulla, joka liittyy NVIDIAn Max-Q -konseptiin. Kun läppärin kansi avataan, pohjassa oleva mekanismi nostaa kannettavan rungon pohjalevystä ilmaan vajaan sentin verran. Näin kannettavan paksuus on saatu kompaktiksi kuljetuksessa ja käytössä saadaan luotua enemmän tilaa lämpimän ilman ulostulolle ja jäähdytysilman kierrätykselle (toiminto kuvattu yksityiskohtaisesti Asuksen kotisivuilla). Mekanismi osoittautui testien aikana suorastaan nerokkaaksi oivallukseksi ja oli käytännössä huomaamaton käyttökokemuksen kannalta. Pohjalevy on muovia, joten mekanismin kestävyyttä pitkässä juoksussa on vaikea arvioida.

Takakannen ROG-logo sekä takaosan tuuletusaukko on valaistu punaisin ledein, jotka saa halutessa kytkettyä pois päältä.

Jäähdytysratkaisun toiminnallisuus laajenee rungon etupuolelle ja näppäimistö on sijoitettu poikkeuksellisesti alaosaan jäähdytysteknisistä syistä. Näppäimistön yläpuolella on erittäin pienistä rei’istä rakentuva ritilä, jonka läpi tuulettimet imevät viileää ilmaa sisuksiin. Myös kosketuslevy on sijoitettu tavallisesta poikkeavasti näppäimistön oikeaan reunaan, missä numpad yleensä sijaitsee.

Kuvasimme kannettavan FLIR One -lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta noin 48,5 astetta mitattiin tuulettimien välistä, josta suurin osa lämpimästä ilmasta puhalletaan kotelosta ulos. GeForce GTX 1080 -näytönohjain on sijoitettu näytön ja näppäimistön väliin, joten laiteen runko lämpenee ja lämpö leviää poikkeuksellisen runsaasti näppäimistön yläpuolelle.

Näppäimistö on RGB-valaistu (Asus Aura RGB) ja kirjaimet ovat väriltään valkoiset. Itse näppäimistöstä pystyy säätämään valaistuksen kirkkautta tai valaistuksen pois päältä.  Paketissa toimitetaan silikoninen rannetuki, mutta testaajan käsiä se ei juuri tukenut eikä sen käytölle ollut huutavaa tarvetta.

Valmistaja lupaa näppäimistölle 30 yhtäaikaisen näppäinpainalluksen rekisteröinnin, mutta testiemme aikana näppäimistö ei tuntunut kovin responsiiviselta varsinkaan pelikäytössä. Näppäimet ovat kevyet ja matalat profiililtaan. Pelin tiimellyksessä sormet siirtyvät huomaamatta sivuun halutuilta näppäimiltä (esim. WASD). Kosketuslevy on kohtalaisen kokoinen ja se palvelee vaihtoehtoisesti myös numpadina erillisellä napin painalluksella.

 

Jäähdytysratkaisun toiminnasta johtuen laturin liitin on sijoitettu laitteen vasempaan kylkeen ja hieman ikävästi keskelle liitinrivistöä niin, että johto kulkeutuu helposti joko tuuletusaukkojen tai muiden liittimien eteen.

606 gramman painoisesta ulkoisesta virtalähteestä/laturista lähtevä 1,8 metriä pitkä johto on riittävän pitkä ja yltää helposti lattialta pöydälle.

Laitteen alapuolelta ei löydy erillisiä huoltoluukkuja tai tuuletusaukkoja. Muovisen pohjalevyn saa ruuvattua irti ja sen alta paljastuu kaksi radiaalituuletinta, jotka imevät ilmaa sisuksiinsa avautuvan pohjalevyn ja kannettavan rungon välistä.

 

 

 

Oikeassa kyljessä on rivissä Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.1 Gen 2 -liitin, kaksi USB 3.1 -liitintä sekä Kensington-lukkoportti. Vasemmalle kyljelle on sijoitettu lämpimän jäähdytysilman ulostulon viereen virtaliitin, HDMI-liitin, kaksi USB 3.1-liitintä sekä yhdistetty 3,5 mm:n liitin (mikrofonin sisääntulo- ja kuulokkeen lähtöliitäntä).

Kannettavaa pystyy hallitsemaan ROG Gaming Center -ohjelmistolla, josta voi muun muassa säätää valaistusta, ROG- ja Windows-nappien toimintaa sekä luoda erilaisia profiileita.

 

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä Asuksen Zephyrusta verrattiin io-techin kevään Kaby Lake + GeForce 10 -peliläppäritestin osaanottajiin eli mukana ovat Asuksen ROG G701VIK, HP Omen 17 ja Lenovo Legion Y720 sekä loppukesästä erikseen testattu MSI GT62VR 7RE. Testeissä keskityttiin vertailemaan keskenään suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta.

Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä ja 1920×1080-resoluutiolla. Poikkeuksena MSI:n näyttöpaneeli, jolla ei saatu käyttöön kuin lähes vastaava 1920×1200-resoluutio. Kaikkiin kannettaviin asennettiin NVIDIAn GeForce 382.05-ajurit.

 

Cinebench R15

Cinebench-renderöintitestissä Zephyrus asettui 738 pisteen tuloksella samaan rintamaan HP:n ja Lenovon kanssa, joissa molemmissa on käytössä sama Core i7-7700HQ -prosessori.

 

Handbrake 1.0.7

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja videon x264-enkoodauksessa Zephyruksen suorituskyky oli Cinbenchin tavoin samalla tasolla HP:n ja Lenovon kanssa. Myös MSI:n suorituskyky tippui hieman lämmetessään samalle tasolle.

 

AIDA64 v5.90

Kahta muistikampaa ja kaksikanavaista muistiohjainta käyttävän Zephyruksen muistiväylän kaistanleveys jäi hieman HP:n, Lenovon ja MSI:n tuloksia alhaisemmaksi, vaikka kaikissa oli käytössä DDR4-2400-nopeudella toimivat muistit. Zephyruksen heikomman muistikaistan syynä on todennäköisesti testilaitteen käyttämä erikoinen 8 ja 16 gigatavun muistikamman konfiguraatio.

 

CrystalDiskMark 5.2.1

Testiin saapunut Zephyrus oli varustettu teratavun kokoisella Samsungin SM961-mallisella M.2 SSD:llä, jonka kirjoitus- ja lukunopeus olivat hyvällä tasolla. Perättäinen lukunopeus oli 1585 Mt/s ja kirjoitusnopeus 1318 Mt/s.

 

Battlefield 1

Battlefield 1:n tulokset eivät ole enää taaksepäin vertailukelpoisia keväällä ajettujen tulosten kanssa sillä hiljattain julkaistu iso päivitys peliin paransi suorituskykyä merkittävästi.

Vertasimme Battlefield 1:ssä tuloksia MSI:n GT62VR 7RE Dominator Pro -pelikannettavan tuloksiin, jotka ajettiin 1920×1200-resoluutiolla. Zephyrus oli GTX 1080 -näytönohjaimellaan 29,8 FPS:ää eli noin 40 % suorituskykyisempi kuin MSI:n kannettava GTX 1070:llä.

 

The Witcher 3

The Witcher 3:ssa Zephyruksella oli GTX 1080 -näytönohjaimella keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus G701VIK:n kanssa samalla tasolla, mutta 99. persentiili oli jopa 16 FPS korkeampi johtuen todennäköisesti tasaisemmista prosessorin ja grafiikkapiirin kellotaajuuksista 3D-rasituksessa.

 

3D-suorituskyky akulla

Kun Zephyruksen laturi irrotettiin ja laite toimi akun varassa, ruudunpäivitysnopeus tippui ja lukittui 30 FPS:ään.

 

Akkukesto 3D-rasituksessa

3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelissä Zephyruksen akku kesti alle tunnin eli 47 minuuttia, joka oikeuttaa testijoukon himmeimpään mitaliin.

 

Tehonkulutus, lämpötila ja melu

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja tehonkulutus mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Prosessorirasituksessa Zephyruksen tehonkulutus asettui Lenovon ja HP:n väliin 84 watin kulutuksella. 3D-rasituksessa GTX 1080 -näytönohjaimestaan huolimatta Zephyruksen tehonkulutus oli alhaisempi kuin GTX 1070:llä varustetuilla MSI:llä ja HP:lla. Asuksen järkälemäiseen ja tehdasylikellotettuun ROG G701 VIK -kannettavaan verrattuna Zephyruksen tehonkulutus oli jopa 115 wattia alhaisempi.

Prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötila mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Handbrake-rasituksessa Zephyruksen prosessorin lämpötila nousi muutamassa minuutissa 79 asteeseen. 3D-rasituksessa prosessorin lämpötila nousi lähes samaan astemäärään eli 77 asteeseen ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 79 asteeseen.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 33,7 desibeliä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa Rise of the Tomb Raider -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Zephyruksen melutaso oli testijoukon toiseksi hiljaisin sekä prosessori- että 3D-rasituksessa. Se oli hieman äännekkäämpi kuin MSI, mutta pykälän hiljaisempi kuin Lenovo. Lepotilassa melutaso oli muita testijoukon koneita hieman äänekkäämpi.

Mielenkiintoisena havaintona 100 % prosessorirasituksessa kannettava oli äänekkäämpi kuin 3D-rasituksessa. Testasimme melutasoa myös Playerunknowns’s Battlegroundsissa, joka kuormittaa prosessoria huomattavasti enemmän kuin Rise of the Tomb Raider ja PUBGissa melutaso nousi 42 desibeliin.

 

Loppuyhteenveto

ASUS ROG Zephyruksessa on saatu pakattua korkean hintaluokan peliläppärin tehot kompaktiin pakettiin NVIDIAn Max-Q designin ansiosta. Reilu pari kiloa painava (puolet Asuksen järeän ROG G701VIK:n painosta) ja ihan oikeasti menossa mukana kulkevan kokoinen paketti ei kärsi jäähdytysongelmista ja melutasokin oli testijoukon hiljaisimpia.

15,6 tuuman Full HD -näytöstä löytyy G-sync tuki, mutta pidempien pelisessioiden aikana näytölle alkoi kaivata lisää kokoa. Lisäksi Zephyruksen näppäimistö tuntui pelikäytössä melko tunnottomalta sillä näppäinten profiili on matala ja painallukset kevyitä, lähes huomaamattomia. Jos siis harkitsee Zephyrusta ainoaksi pelikoneeksi, on suositeltavaa hankkia ainakin ulkoinen näyttö ja näppäimistö. Myyntipakkauksessa tulee mukana erillinen Strix Impact -hiiri.

Zephyruksessa maksaa muotoilusta ja kannettavuudesta, joka näkyy myös liitinvalikoimassa sillä RJ45-verkkoliitin, Mini-DisplayPort ja muistikortinlukija puuttuvat kokonaan ja 3,5 mm:n audioliitännässä on yhdistetty mikrofonin sisääntulo ja kuulokkeen lähtöliitäntä. RJ-45-verkkoliitin toimitetaan mukana erillisellä USB-adapterilla.

Suorituskyvystä konetta ei voi moittia ja tehonkulutus sekä lämmöt on saatu pidettyä hyvin aisoissa. Akkukesto 3D-rasituksessa oli huomattavan heikko alle tunnin kestolla. Toisaalta ilman verkkovirtaa myös ruudunpäivitysnopeus lukittui 30:een, kuten käytännössä markkinoiden muissakin peliläppäreissä, joten akulla ei pelailu tuskin jaksaa kovin kauaa kiinnostaa.

Zephyrus ja aiemmin testaamamme ASUS ROG G701VIK ovat saman hintaluokan sekä suorituskyvyn läppäreitä. G701VIK:n näyttö on kaksi tuumaa isompi, se tarjoaa miellyttävämmän pelikokomuksen ja monipuolisemmat liitännät, mutta se on huomattavasti suurikokoisempi ja painaa kaksi kiloa Zephyrusta enemmän. Kannettavuudessa Zephyrus vie näistä kahdesta helposti voiton NVIDIAn Max-Q -suunnittelunsa ja rakenteensa ansiosta, mutta samalla pelikokemuksesta joutuu hieman tinkimään.

This site uses XenWord.
;