Sony esitteli IFA 2017 -messuilla elokuussa ylempään hintaluokkaan odotetusti kaksi uutuutta; Xperia XZ1:n ja Xperia XZ1 Compactin. Laitteet ovat jatkumoa XZ-sarjalle, johon kuuluvat Xperia XZ, Xperia XZ Compact ja Xperia XZ Premium.
Kahdesta testiin saapuneesta laitteista mielenkiintoisempana voidaan pitää Xperia XZ1 Compactia, sillä kooltaan pieneen laitteeseen on pakattu suorituskykyistä rautaa ja IP68-suojaus on tehnyt paluun Sonyn malliston pieneen puhelimeen.
Artikkelissa tutustutaan laitteista ensisijaisesti Xperia XZ1 Compactiin XZ1:n jäädessä lähinnä suorituskykyverrokiksi. Yleisesti ottaen voidaan olettaa, että suurin osa artikkelissa tehdyistä huomioista koskee myös suurikokoisempaa mallia. Xperia XZ1 Compactia käytettiin noin parin viikon verran arkikäytössä ja Xperia XZ1 puolestaan raapaistiin suorituskykytestien ja yleisen silmäilyn läpi noin päivässä.
Laitteet saapuivat myyntiin Suomessa syyskuussa ja niiden hintataso mukailee artikkelin kirjoitushetkellä suositushintoja, jotka ovat 599 ja 699 euroa.
Sony ei ole päätynyt muuttamaan myyntipakkauksen tyyliä, vaan kyseessä on edeltävien vuosien tavoin melko simppeli valkoinen pahvilaatikko kiiltävällä Xperia-tekstillä varustettuna. Myöskään sisällön laajuudessa ei ole erityisempää hifistelyä; mukaan on pakattu itse laite, laturi, USB Type C -kaapeli sekä pikakäyttöohje.
Rakenne ja tekniset ominaisuudet & yleisiä huomioita
Xperia XZ1 Compact on kooltaan 129 x 64 x 9,3 millimetrin kokoinen ja se painaa 140 grammaa. Saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat hopea, musta (testikappaleen väri), Horizon Blue ja Twilight Pink.
Pieni ja kulmikas laite on erittäin jämäkkä kevyesti väänneltäessä. Puhelimen kyljet ja takapuoli on valmistettu muovista, joten erityisen kaunista ulkonäköä XZ1 Compact ei tarjoa. Käsituntumaltaan laite on suuremmasta puhelimesta siirryttäessä muutaman päivän ajan jopa liian pienen tuntuinen, mutta käytön edetessä pientä kokoa oppii arvostamaan. Melko kulmikkaaksi luokiteltavan puhelimen pitkät sivut on pyöristetty siten, että käsituntumassa ei ole valittamista.
Xperia XZ1 Compactin tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 835 (Adreno 540 -grafiikkasuoritin & 8x Kryo-prosessoriydintä, joista neljä toimii 2,45 GHz.n kellotaajuudella ja toiset neljä 1,95 GHz:n taajuudella)
- Neljä gigatavua RAM-muistia
- 32 gigatavua tallennustilaa
- 2700 mAh:n akku
- 4,6-tuumainen IPS LCD -näyttö 720×1280-resoluutiolla
- Android 8.0.0 Oreo
- IP68-suojaus
- 19 megapikselin takakamera ja 8 megapikselin etukamera
- QuickCharge 3.0 -pikalataus
- Stereokaiuttimet
4,6-tuumainen IPS LCD -näytön resoluutio on 720×1280, joka on muihin lippulaivoihin verrattaessa melko alhainen (tässä näyttökoossa kääntyy 319 PPI:n pikselitiheydeksi). Näyttöä suojaa Corning Gorilla Glass 5.
Xperia XZ1 Compactin näyttö on kokonaisuutena hyvällä tasolla – katselukulmat ovat kunnossa ja värit toistuvat silmämääräisesti melko todenmukaisina lukuun ottamatta valkoista, joka on hieman sinertävän harmaa. Kirkkautta valmistaja ei ilmoita, mutta kansainvälisten sivustojen testeissä laitteesta on mitattu noin 600 nitsin maksimikirkkauksia, joka on hyvä tulos verratessa kilpailijoihin. Mikäli värimaailma ei miellytä silmää, tarjoaa Sony näyttöasetuksissa kolme valintaa: Vakiotila, Ammattilaistila (sRGB) ja Erittäin eläväinen tila, joka elävöittää värejä. Lisäksi valkotasapainoa voi säätää erikseen mieleisekseen.
Laitteen stereokaiuttimet ovat molemmat etupuolella, sillä puheluissa käytettävä kaiutin toimii myös mediatoistossa ja muussa käytössä “oikeana” kaiuttimena. Stereokaiuttimet ovat kädessä pidettävässä laitteessa aina mukava lisä, koska niitä ei tule tukittua sormilla niin helposti verrattaessa esimerkiksi pohjaan sijoitettuun monokaiuttimeen. Äänenlaadultaan kaiuttimet eivät tarjoa mitään erityismaininnan arvoista, mutta äänenvoimakkuutta riittänee peruskäyttöön mainiosti.
Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu toinen laitteen mikrofoneista ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä nykymuodin vastaisesti. Alapäädystä puolestaan löytyy toinen mikrofoneista sekä USB Type C -liitin, joka harmillisesti tukee vain USB 2.0 -nopeutta.
Vasen kylki on pyhitetty microSD- ja nanoSIM-kelkoille, jotka on kätketty suurehkon luukun taakse. Suomessa myytävässä variantissa on ainoastaan yksi nanoSIM-korttipaikka.
Oikealle kyljelle on sijoitettu äänenvoimakkuuden painikkeet ja kaksi asiaa, jotka voisi lukea harvinaisuuksiksi nykypäivänä.
Erilliset kamerapainikkeet ovat kadonneet melkeinpä kokonaan valmistajien puhelimista viimeistään Microsoftin kuopatessa Lumia-puhelimet, mutta Sony on edelleen pitäytynyt erillisessä painikkeessa. Sitä voi käyttää kamerasovelluksen käynnistämiseen näytön ollessa sammutettuna ja sen kaksivaiheisuuden ansiosta käyttäjä voi tarkentaa ja ottaa kuvan kätevästi verrattuna näytön tökkimiseen.
Toinen erikoisuus on kylkeen sijoitettu sormenjälkitunnistin/virtapainike. Sormenjälkitunnistin vaatii toimiakseen painalluksen, joten pelkkään hipaisuun tottuneelle käyttäjälle käyttö vaatii aluksi pientä totuttelua. Lukija toimi koko testijakson ajan nopeasti ja luotettavasti eikä nirsoillut sormenjäljen tunnistamisessa.
Kamera
Xperia XZ1 Compact on varustettu samalla kuvasensorilla kuin isoveli XZ1 sekä aikaisemmat mallit XZ Premium ja XZs. Kameran G Lens -objektiivissa ei ole edelleenkään optista kuvanvakainta, vaan Sony luottaa elektronisen vakautuksen voimaan.
Kameran tekniset tiedot:
- 19 megapikselin IMX 400 Exmor RS -kuvasensori (1,22 um pikselikoko, 1/2,3”-tuumainen kenno)
- 25 mm kinovastaava polttoväli, f2.0-aukko
- Lasertarkennus, ennakoiva PDAF
- LED-salama
- 4K-videokuvaus, 1080p 60 FPS ja 960 FPS hidastuskuvaus
Kameraan ja kamerasovellukseen ei ole tehty muutoksia esimerkiksi XZ Premiumiin verrattaessa, joten tarkempiin ominaisuuksiin kannattaa tutustua io-techin XZ Premium -artikkelin Kamera-osiossa.
Kuvasimme automaattiasetuksilla muutamia kuvia erilaisissa käyttötilanteissa. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.
Kameran testikuvien perusteella voidaan todeta samaa kuin muutama kuukausi sitten Xperia XZ Premium -artikkelissa. Kuviin tallentuu kiitettävä määrä väriä ja yksityiskohtia, mutta lähempää tarkasteltuna kuvissa on nähtävissä Sonylle tyypillinen maalausmainen jälkikäsittely, joka ei kuitenkaan normaalissa käytössä juurikaan haittaa. Ajoittain kameran tuottamat kuvat ovat värien osalta jopa hieman todellisuutta eloisammat, joten aivan realistista kuvaa kamera ei tuota.
Oheisilla videoilla on nähtävissä SteadyShot-kuvanvakautus 1080p-laatuisessa videossa ja 4K-videokuvaus tuulisena päivänä. Xperia XZ1 Compact tallentaa 4K-videon noin 55 Mbit/s bittivirralla ja 156 kbit/s stereoäänellä MPEG-4 AVC -muodossa (high@5.1, CABAC / 1 ref. frames) .mp4-kääreeseen. 1080p 60 FPS -video tallentuu puolestaan samassa tiedostomuodossa noin 30 Mbit/s bittivirralla (high@4.2, CABAC / 1 ref. frames) ja 156 kbit/s stereoäänellä.
Käyttöjärjestelmä
Xperia XZ1 -malliston julkaisu sattui sikäli sopivaan saumaan, että valmistaja on saanut oman näkemyksensä Android Oreosta suoraan käyttöön. Sonyn kustomointi ei ole erityisen poikkeava puhtaasta Androidista ja suurimmat muutokset ovatkin mukana tulevat Sonyn omat sovellukset, jotka korvaavat Googlen vastaavia.
Sony on vuosittain siirtynyt puhtaampaan suuntaan Android-kokemuksessa, mutta edelleen mukana on myös muutamia “pakotuksia”, jotka pomppivat silmille ajoittain.
Suurin osa mukana tulevista sovelluksista on tuttuja jo aiemmista Xperia-mallistoista, mutta mukaan on mahdutettu myös uusi ominaisuus nimeltä 3D-luontitoiminto. Sen avulla käyttäjä voi skannata erilaisia asioita 3D-mallinnoksiksi, joita voi käyttää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai 3D-tulostuksessa.
Skannauksessa on neljä vaihtoehtoa, jotka ovat Kasvoskannaus, Pääskannaus (360 astetta vrt. kasvojen 180), Ruokaskannaus sekä Vapaa skannaus. Suoraan sovelluksesta voi tilata 3D-mallinnoksia joko Shapeways- tai Sculpteo-palveluista.
Itse sovelluksen käyttö tuntuu ainakin aluksi jokseenkin epäselvältä, mutta pienen tahimisen jälkeen kasvojen mallinnus on suhteellisen helppo prosessi ohjeistuksineen. Hyvän lopputuloksen saaminen vaatii valaistukselta paljon ja esimerkiksi normaalissa sisävalaistuksessa tehty mallinnos on helposti hieman nuhruinen.
Vaikka teknologia on sinänsä mielenkiintoinen, kokonaisuutena sovellus tuntuu lähinnä hauskalta vitsiltä. Ellei käyttäjällä ole todellista tarvetta esimerkiksi tilata omasta päästään 3D-mallinnosta hyllyn reunalle, jää käyttötarkoitus lähinnä sosiaalisen median erikoiseen profiilikuvaan tai itsensä lisäämiseen AR-tehosteeksi. Ohessa video allekirjoittaneesta nyrkkeilemässä lautasen päällä.
Suorituskyky ja akunkesto
Xperia XZ1 Compact tuo Compact-sarjaan jälleen saman idean kuin aiemmin; suorituskyky samaan aikaan julkaistun isoveljen tasolla. Käytännön tasolla esimerkiksi raskaammissa mobiilipeleissä, useamman sovelluksen samanaikaisessa käytössä yms. arkikäytössä puhelimesta ei löydy minkäänlaista moitittavaa. Käyttö on sujuvaa ja minkäänlaisia hidasteluja ei testijaksolla sattunut kohdalle.
Todentaaksemme laitteen suorituskyvyn ajoimme muutamia yleisimpiä testisovelluksia.
Xperia XZ1 Compactin tulokset myötäilevät Xperia XZ1:n vastaavia lukuun ottamatta graafista suorituskykyä, jolloin pienemmän resoluution ansiosta Compact saa paremman tuloksen verratessa XZ1:een ja OnePlus 5:een.
Akunkestoa testattiin kirjaamalla ylös kuuden päivän ajalta näytön päälläoloaika sekä jäljelle jäänyt akkuvarauksen prosenttilukema. Kuuden päivän aikana laite ladattiin kaksi kertaa, joten jokaisella kerralla akku kesti helposti kahden päivän käytön ajan.
Jäljellä oleva akun varaus ja SOT (Screen On Time) 2 päivän jälkeen:
- 22 % – 5 h 6 min
- 35 % – 4 h 20 min
- 14 % – 5 h 30 min
Oheisten tulosten perusteella XZ1 Compactilta voi odottaa hieman yli kuuden tunnin SOT-aikoja vaihtelevassa arkikäytössä. Allekirjoittaneen käyttöön kuuluu muutama päivittäinen puhelu, WhatsApp-, Skype- ja Discord-viestittelyä, YouTube-videoiden katsomista sekä yleistä nettiselailua. SOT-aikojen tueksi ajettiin myös hieman vertailukelpoisempi PCMark Work 2.0. Battery Life -testi.
Xperia XZ1: 7 h 53 min
Xperia XZ1 Compact: 10 h 34 min
Pienemmällä näytöllä ja resoluutiolla varustettu XZ1 Compact vie selvän voiton isoveljestään (ja muiden valmistajien lippulaivoista) PCMarkin testissä.
Xperia XZ1 Compact tukee QuickCharge 3.0 -pikalatausta, mutta harmittavasti myyntipakkauksessa toimitetaan ainoastaan normaali pikalatausta tukematon 7,5 watin laturi. Sillä laitteen lataaminen täysin tyhjästä täyteen varaukseen kestää noin 2,5 tuntia, latauksen hidastuessa loppua kohden (viimeisen 10 % lataaminen n. 30 min). Jos käyttäjä lataa puhelimensa esimerkiksi aina öisin samaan aikaan, on oletuksena käytössä Akun hoitotoiminto -ominaisuus, joka lataa akkua vain 90 % asti yön aikana ja juuri ennen käyttäjän heräämistä akku ladataan täyteen asti. Lisäksi mukana ovat Sonyn aiemmista puhelimista tutut STAMINA- ja Ultra STAMINA -tilat.
Yhteenveto
Artikkelia lähdettiin työstämään pääasiassa sillä ajatuksella, että tarkoituksena oli selvittää onko XZ1 Compact palauttanut Sonyn Compact-puhelimet totutulle tasolle – pieni koko ja huippuominaisuudet lisäominaisuuksia säästelemättä.
Ensimmäinen asia joka täytyy ottaa huomioon lopullista arviota pohtiessa on se, että markkinoille ei ole tullut eikä luultavasti tule vastaavia malleja varsinkaan suurilta valmistajilta. Muiden Android-valmistajien lippulaivaluurit ovat lähes poikkeuksetta 5,0 – 6,0 tuuman näytöllä varustettuja ulkonäköön vahvasti panostavia kiillotettuja laitoksia. Muiden parantaessa näytön ja ulkomittojen välistä suhdetta Sony puskee uskollisesti puolen vuoden välein ulos samaa muotokieltä käyttäviä puhelimia, joissa fyysiset muutokset pysyvät melkolailla minimissä.
Edeltävään X Compact -malliin nähden nyt on onnistuttu; Xperia XZ1 Compact on kokonaisuutena sitä mitä siltä toivotaan. Pienestä fyysisestä koosta huolimatta se tarjoaa lippulaivamallitasoisen suorituskyvyn, IP68-suojauksen, pikalatauksen, tuoreimman Android-version sekä hyvän kameran, jonka ainoaksi heikkoudeksi jää Sonyn puhelimille ominainen maalausmainen jälkikäsittely.
Peruskäyttäjän arkikäytön kannalta harmittavin puute on myyntipakkauksesta puuttuva pikalaturi. Nykypäivän hittisovellukset (esim. Snapchat tai Instagram Stories) imevät entistä enemmän virtaa ja pikalataus on nykyisin täysin perusteltu tarve monelle käyttäjälle, joten laturin jättäminen paketista on (edelleen) allekirjoittaneen mielestä outo valinta.
Kokonaisuutena Xperia XZ1 Compactin 599 euron hintaa voi pitää perusteltuna ja sitä voi suositella pientä Android-puhelinta etsivälle käyttäjälle mikäli puhdas Android-käyttöjärjestelmä tai Dual-SIM-ominaisuus eivät ole pakollisten ominaisuuksien listalla ostoa harkitessa.
Hyvää
- Suorituskyky
- Kamera
- IP68-suojaus
- Pieni koko
- QuickCharge 3.0 -lataustekniikka
- Android 8.0.0 suoraan ostettaessa
- Luotettava sormenjälkitunnistin
Huonoa
- Valmistajan kustomoima käyttöliittymä
- Suomessa myytävässä variantissa vain yksi nanoSIM-paikka
- USB Type C -liitäntä tukee vain 2.0 -nopeutta
- Paketissa ei mukana pikalaturia
Hyvä testi. Itse asiassa juuri tuo malli oli melkein jo hankinnassa, sillä Sony Z3 Compactiin olin todella tyytyväinen. Ainoa hiukan harmittava juttu oli siinä niukan valon kuvalaatu, jonka takia vaihdoin joksikin aikaa kamerapainotteiseen puhelimeen 1″ kennolla. Mutta pitemmän korren veti tällä kertaa kaksoiskameramalli, joka sattui olemaan vielä melkein 300€ halvempi. Kaksoiskameralla saa niukassa valossa paremman resoluution kuvia voimakkaassa kroppauksessa ainakin verrattuna Sony Z3C:iin ja jopa tuohon 1″ kuvakennon Panasoniciin verrattuna. Sonyn IP68 tukeutuu pitkälti siihen, että muistaa sulkea luukut. Latauksessa se helposti saattoi unohtua, siksi vaihdoin kyljen magneettiseen lataukseen, mutta Sony lienee niistä luopunut kaikissa malleissaan. Sony laittaa melko paljon omaa tavaraa ja siksi käyttöliittymässä voi olla merkillistä hitautta, vaikka Antutu on korkea. Huvittavana yksityiskohtana on se, että Sonyn oma QX-30-irto-objektiivi toimii selvästi nopeammin puhtaalla androidilla kuin ylimääräisillä ohjelmilla (bloatware) varustettu Z3C-malli. Eräs tärkeä valintakriteeri oli vähintään 4 Gt RAM, joka on tuossa uudessa pikku-Sonyssa kunnossa. Täytyy vielä kuulostella muilta käyttäjiltä, miten pikkuisen antenniasiat ja kuulokejutut ovat kunnossa. Näytön resoluutio kokemukseni mukaan riittää, kun on 300 ppi. Mutta ei 400 haittaakaan tietenkään. Se mikä ainakin aiemmin oli Sonyssa kunnossa, oli äänenlaatu syötettynä järeään apt-X-tuettuun kaiuttimeen: ääni oli varsinkin bassorekisterin puolella ylivoimaisen hyvää moneen muuhun kännykkään verrattuna. Tuskin pettymystä tulee tässäkään mallissa.
Tämä kun olisi paremmalla screen-to-body ratiolla, esimerkiksi +80%, voisi näytön koko olla n. 5 tuumaa. Menisi suoraan ostoon.
Sonyn IP68 perustuu siihen ettei puhelinta koskaan käytetä/pidetä lämpimässä/märässä. Muuten z3c näytön liimaukset petti ja koko puhelin vaihtoon.
Voisin olla kyllä kiinnostunut tästä jos vain näyttö olisi hieman isompi suhteessa kokoon. S7 akkukesto niin surkeaa että lähtee kohta käymään takuussa (jos vaikka menisi takuuseen). Sonyssä akku kesti aivan törkeän pitkään vs. kaikki muut.
Ei mitenkään vakuuta tuo kamera. Tarkennuksen kanssa näyttää olevan jotain ongelmaa ja vähällä valolla aika heikkoa suorituskykyä. Kummallista kun sonylla ei kuitenkaan pitäisi olla pulaa kameraosaamisen kanssa.
Itse olen ollut jo kohta 5v ajan vankkumaton compact sarjan kuluttaja, juurinkin noiden pääominaisuuksien takia.
Eli:
– Tehokasta rautaa sisällä
– Pieni koko – jonka kautta hyvä akunkesto pienemmän näytön takia ja käytettävyys yhdellä kädellä, sekä hyvillä silikoni kuorella kestää myös kohlintaa olematta massiivinen
– Ei säikähdä vettä(oman z5c:n olen tiskannut pari kertaa lavuaarissa)
– Monesti järkevästi hinnoiteltuja
– Kyljessä oleva sormenjälkitunnistin(otat luuria pois taskusta, päällä silikoni kuori jossa aukko kyljessä tuolle lukijalle; voit painaa näytön avauksen yhdellä otteellä, koska tiedät pimeässäkin miten perin puhelin on kädessä)
Omalla kohdallani tuo näytön liimauksen jatkuva pettäminen traumatisoi aika voimakkaasti Sonya puhelinvalmitajana kohtaan. Omani kävi huollossa muistaakseni sen 4 kertaa asian tiimoilta ja itseasiassa unohtui huoltoon kokonaan, hankittuani "jostain kumman syystä" halvan peruspuhelimen, Honor 7 Liten, mihin olinkin hemmetin tyytyväinen.
Mutta tähän luuriin liittyen, hienoinen kotelon facelifti ja ohennus, vaikka SD660, 18:9 näyttö, niin kyseessä olisi voittaja.
Kiitos ja taas laadukasta lukemista.
Itse olen miettinyt mallia ja pahoja puutteita ei löydy niin voisi harkita.
Paras ominaisuus on koko.
Ainoa mitä voisi olla ominaisuus listalla olisi langaton lataus mutta harvassa sony puhelimissa sitä löytyy.
Myös kameranäppäin on iso plussa omalle kohdalle.
Toivottavasti näyttö on pakkasenkestävä mikä ei ollut Z1c mallissa.
Onko tässäkin tuo kameran linssi edelleen muovia, kuten aikaisemmissakin malleissa? Z3C ja Z5C omistaneena olin molempiin todella tyytyväinen, mutta muutama itseäni häiritsevä seikka oli molemmissa (kuten ilmeisesti tässä uudessakin) optisen kuvanvakaimen puute sekä muovinen ja helpommin naarmuuntuva kameran linssi.
Mikähän idea tuossa on, että XZ1 tulee USB 3.1, mutta compact malli ei? Tämä puhelin olisi kyllä varmaan aika pitkäikäinen, koska SD835 potku riittää varmaan aika pitkälle tulevaisuuteen 720p näytöllä. Myös tuo akun kesto on kyllä iso plussa.
Jos tämä olisi ollut saatavilla vuosi sitten, olisin tähän voinut päätyä, mutta valitettavasti silloinen compact malli ei ollut kiinnostava. Nyt onkin sitten jo tottunut isompaan näyttöön ja tuskin enään alle 5″ näytöllistä puhelinta tulee ostettua.
Tuo Sonyn android kustomointi on kyllä suurin miinus. Tyttöystävällä oleva Z3C on myös Sonyn kustomoima ja käyttöliittymään on tehty todella hölmöjä ratkaisuja kuten Sonyn omantyylinen päivitys- ja asetusvalikko. En tiedä kuka niitä Sonyllä suunnittelee, mutta on kyllä tehty niin huonoksi kuin vain selkeän puhtaan androidin päälle saa tehtyä.
Tuo Screen on Time on itselle se ehdottomasti tärkein tieto aktiivisena käyttäjänä luurien akunkestoa suht realistisessa käytössä kummastellessa ja täten olen suuresti mieltynyt tämän tuomisesta artikkeliin, joka uupuu pääosasta muutoin.
8h SoT on melkolailla pakollista omalla kohdalla, mielellään 12h ja reilusti yli. Joten odotus jatkuu edelleen näiden kiinteäakkuisten kanssa.
PCMark Work 2.0. Battery Life -testi tartteis itsekkin ajella. Saisi selon miten tämä oma siinä pärjäilee.
Puhelimien SOT testijakson ajalta ilmoitetaan kaikissa io-techin artikkeleissa tavalla tai toisella :think:
Tottapa tosiaan. "Hapantunut" pää täällä selkeästi vain rekisteröi tuon yksinkertaistetun tavan esittää SoT toteuman reilusti vahvemmin. Vaikka nuo aikaisemmat kuvaajat asiansa hienosti ajavatkin.
Silti en osaa rationalisoida tarkalleen, miksi tämä pelkistetympi tapa nyt niin hyppäsi silmille, niin vahvasti tässä positiivisessa mielessä. 🙂
Onhan tämä sääli, että nykyisessä markkinatilanteessa ei ole oikein muita tehokkaita vaihtoehtoja kuin Sonyn Compact -mallit ja iPhone SE. Ehkä tämä Compact -sarja olisi jo kaivannut radikaalimpaa uudistumista mutta on joka tapauksessa hienoa, että Sony palautti Compact -sarjan takaisin rimaa korkeammalle X Compactin jälkeen. Ominaisuuksien puolesta kyseessä pitkäikäinen puhelinen pientä puhelinta kaipaavalle. Toivottavasti Sony hyödyntää Treblen tuomia mahdollisuuksia, jotta Z3 Compactin kaltainen tilanne ei pääse toistumaan.
”599 euron hintaa voi pitää perusteltuna” Tämä pisti vähän silmään entisenä Z3c:n omistajana (luurin taru päättyi parin takalasin halkeamisen, kuulokeliitännän löystymisen, kameralinssin hioutumisen, latauspistokesuojan vesitiivisteiden irtoamisen ja näytön irtoamisen jälkeen siihen kun mokoma saippuapala lipsahti käsistä asfalttiin). Maksoin omastani kolme vuotta sitten muistaakseni karvan yli 400 €, joten vastaavan mallin hinta on noussut peräti vajaat 50 %.
Mitä on saatu lisää? Uudempi versio SOC:stä, mutta entinenkin oli 800-sarjaa. Muistia 2 Gt -> 4 Gt. En ainakaan huomannut mitään muuta kiinnostavaa uutta.
Puhelimessa on edelleen sama vanha 720p-näyttö (jolta vielä virtuaalipainikkeet vievät tilaa, vaikka näytön alla on suuri tyhjä alue), samanlainen yksinkertainen kameraratkaisu (josta eivät edelleenkään saa hyvän näköisiä kuvia ulos, eikä edes RAW-mahdollisuutta), USB 2.0?????. Nyt vielä lisänä muoviset kuoret, jotka toivottavasti edes olisivat vähemmän liukkaat. Eikä mitään WOW-tekijää.
Ei todellakaan jatkoon. Itse en olisi tätät ostanut Z3c:n tilalle edes sillä neljällä sadalla. Sääli. Jos en nykyisen luurin eliniän aikana totu vähän suurempaan näyttöön, on ehkä vaihdettava Apple-leiriin, jos vielä tarjoavat kompakteja malleja. Erillistä kamerapainiketta on kyllä ikävä joka ikinen kerta kuvia ottaessa.
@Poistaja
Tärkeä huomio. Tämä puhelin ei ole todellakaan muovirakenteensa ja näyttöresoluution puolesta hintansa väärti. Samalla hinnallahan saa jo OnePlus 5:en, Honor 9:n tai jopa Galaxy S8:n. Ainoastaan jos ajattelee tämän olevan ainoa vaihtoehto pienempää puhelinta etsivälle, niin tämä saattaa olla hintansa väärti.
Kaverillakin meni Z3C:stä kuulokeliitin joku vuosi sitten ja minulla meni Z3:ssa vettä sisään luukuista huolimatta. Laatu ei noissa kolmosissa ollut todellakaan huipputasoa, mikä oli puhelinten akilleen kantapää niin muuten loistavissa kokonaisuuksissa.
Sony selvästi myy tätä pikkuveljeä järkyttävällä katteella, koska tietää ettei ensinnäkään pienemmät puhelimet ole järin suosittuja ja taasen kilpaluakaan ei ole, eli niitä ostaa joka tapauksessa tietty ryhmä asiakkaita. Olisi hienoa nähdä tällainen puhelin oikeasti todella laadukkaasti rakennettuna, mitä toivon Z1C:n olevan, mutta epäilenpä.
Sellainen huomio, että vaikka takakuori on muovia, niin puhelimessa on kuitenki metallirakenne. Mitä tulee tuohon resoluutioon, niin kannattaa huomioida myös näytön koko.
Z3 Compactin suositushinta oli aikanaan 549 euroa, eli suositushinta on noussut 50e.
800-sarja on paras Snapdragon joka on saatavilla ja 801:n sekä 835:n välillä on valtava ero sekä prosessorisuorituskyvyssä että grafiikkasuorítuskyvyssä.
Ohi aiheen ja ihan henkilökohtaisena subjektiivisena näkemyksenä…:D
…oma Z3 Compact on tippunut ties minne ja vaikka kuinka monta kertaa, mutta vielä toimii kaikki moitteetta. 3,5-plugi vaihdettu takuuseen kerran, mutta sehän kuluu päivittäisessä käytössä muutenkin.
Ja tietenkään tämä ei välttämättä kerro tästä uudesta mallista mitään. Vaikea tuohon nyt on kehittää mitään mullistavaa uutta, näyttökin ihan riittävä tuossa koossa. Reunoja toivoisi tietysti vähän pienemmiksi.
Testien perusteella naarmuuntumaan lasi. Salaman suoja on tosin sitten muovia.
Pari päivää XZ1 compactilla leikittyäni sanoisin, että on oikein oiva lelu!
Allekirjoitan kyllä edellämainitut, eli noissa asetusvalikoissa seikkaillessa ei ole oikein kotonaan.
Mutta koko on juuri puhelimelle passeli, toimii tosi jouhevasti, sormenjälkilukija toimii tosi hyvin. Ulkonäköä saa kustomoitua melkoisesti oman maun mukaan teemoilla. (Teemoja toivoisi suoraan puhtaaseen Anteroonkin)
Omassa käytössä akku tuntuu riittävän tosi pitkään. Aamulla otin käyttöön ja nyt kahdeksan aikaan illalla on 79% akusta jäljellä. Mitään raskastahan sillä ei ole tullut tehtyä, mutta osoittaa että kevyemmällä käytöllä helpostikin menee useampiakin päivä yhdellä latingilla. Pistin 32 gigaisen Samsungin pro sarjan muistikortin sisään ja musat ja kuvat sille, niin ei ole ollut mitään ongelmaan tilankaan suhteen. Apit on sitten itse puhelimen muistissa. Olisin näköjään pärjännyt ilman muistikorttipaikka, mutta onpahan nyt tilaa vaikka videoille.
Tähän saakka siis todella tyytyväinen luuriin. Katsoo sitten parin vuoden kuluttua, mutta pieni reso ja hyvä akunkesto luultavasti tekevät tästä ihan toimivan vermeen pidemmässäkin käytössä. Mutta palataan asiaan sitten kahden vuoden kuluttua.
Itsellä on ollut pitkä xperia kokemus ja se ei aina valoisa ole ollut. Spekseistä olen tykännyt ja parempaa en ole vielä päässyt käpistelemään:
* Z3C (4 kertaa vaihdettu uuteen), kiitos sen että se päästi vedet sisälle aina kun pyöräili sateessa tai joku kansi hajosi perus käytössä (tätä aikaisemmin ei ole yksikään puhelin 1-2 käytössä hajonnut).
* Z5C (ei ole ollut mitään vikaa, samassa käytössä kuin Z3C ja kauemmin kestänyt, rasittavan hidas vrt. Z3c).
*XZ Premium (työluuri, halusin kokeilla isompaa, petyin aika pahasti kun minnekään saa mahtumaan ja ruudun koosta ei ole itselle mitään hyötyä, käyttö vaikeampaa).
Seuraava puhelin tulee kyllä olemaan xz1c. Siinä saa XZ premikan raudan pienessä koossa joka on juuri sitä mitä kaivannut. Pääsee z5c eläkkeelle.