Testissä AOC:n 700 euron hintainen 27-tuumainen Agon 273QZ -pelinäyttö, jossa on TN-paneeli, 1440p-resoluutio ja 240 hertsin virkistystaajuus.

Valtaosa 240 hertsin virkistystaajuudella toimivista pelinäytöistä on ollut resoluutioltaan 1920×1080 eli Full HD. Etenkin 27-tuumaisissa ja sitä suuremmissa näytöissä 1080p-resoluutio alkaa kuitenkin olla jo hieman epätarkka. Nyt markkinoille on saapunut muutamia 2560×1440-resoluutiolla ja 240 hertsin virkistystaajuudella toimivia näyttöjä, joista io-techin testipenkkiin saapui AOC:n Agon AG273QZ.

Olemme aiemmin testanneet AOC:lta 1080p-resoluutiolla ja 144 hertsin virkistystaajuudella toimivan IPS-paneelillisen AOC 24G2U- sekä 1440p-resoluutiolla ja 144 hertsin virkistystaajuudella toimivan VA-paneelillisen AOC Agon AG273QCX -pelinäytön. Nyt testiin saapunut Agon AG273QZ on 27-tuumaisella TN-paneelilla varustettu 1440p-pelinäyttö, joka kuten jo aiemmin todettiin, toimii 240 hertsin virkistystaajuudella ja täydentää näin ollen mukavasti io-techin testaamaa AOC:n näyttövalikoimaa.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme testimittaukset Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteilla. Vertailukaavioissa on mukana vertailukohtina kaikki tähän mennessä testaamamme näytöt.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

AOC Agon AG273QZ on tasaisella 27-tuumaisella TN-paneelilla varustettu pelinäyttö, joka tukee 2560×1440-resoluutiota 240 hertsin virkistystaajuudella. Valmistajan ilmoittava MPRT- eli Moving Picture Response Time -viive näytölle on 0,5 ms. Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD Freesync 2 ja virkistystaajuuden synkronointi toimii myös NVIDIA:n GeForce-näytönohjaimilla.  Näytön hinta Suomessa on tällä hetkellä noin 700 euroa.

Näytön ominaisuudet

 • Paneelin tyyppi: TN
 • Paneelin koko: 27″ (16:9)
 • Paneelin kaarevuus: –
 • Natiiviresoluutio: 2560×1440 (Quad HD)
 • Virkistystaajuus: 240 Hz
 • Taustavalaistus: WLED
 • DisplayHDR: Vesa Certified DisplayHDR 400
 • Vasteaika: 0,5 ms (MPRT)
 • Ulkomitat (ilman jalkaa): 61,4 cm x 36,4 cm x 6,5 cm
 • Paino: 8,40 kg
 • VESA-seinäkiinnitys: 75 x 75 mm
 • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync 2

 

Näytön jalusta on materiaaliltaan metallia ja se kiinnitetään näyttöön kätevällä pikakiinnityksellä. Jalustan alaosan kolmijalka on tuttu jo aiemmin testaamistamme AOC:n näytöistä. Kuten aiemmin, ainoa kritiikki kohdistuu kolmijalan muotoiluun, joka johtaa painopisteen siirtymisen pitkälti takajalalle. Näin ollen näyttö keikkaa helposti taaksepäin, jos takajalka lipsahtaa pois pöydän reunalta. Muilta osin jalustassa ei ole valittamista. Kantokahva helpottaa näytön siirtelyä ja säätöominaisuudet ovat monipuoliset.

Korkeussuunnassa säätövaraa löytyy noin 11 cm, näytön kallistuskulma (tilt) on säädettävissä 5 asteesta 21,5 asteeseen, kääntymiskulma (pivot) on 90 astetta yhteen suuntaan, kääntökulma (swivel) 32 astetta molempiin suuntiin.

Näytön takaosasta löytyy kustomoitava RGB-valaistus, joka on mahdollista myös kytkeä kokonaan pois päältä. Näytön molemmilta sivuilta löytyy muoviset kuulokepidikkeet, jotka vaikuttavat melko rimpuloilta, mutta ainakin niitä on kaksin kappalein siltä varalta, että toinen hajoaa.

Liitinosastolta löytyy kaksi HDMI 2.0- ja kaksi DisplayPort 1.4 -liitintä, liitin ulkoiselle ohjausyksikölle, neljä USB 3.2 Type-A -liitintä, USB 2.0 Type-B -liitin, kuuloke- sekä mikrofoniliitin ja virtaliitin. Virtalähde on sisäänrakennettu näyttöön, joten ylimääräisiä adaptereita ei virransyötölle tarvita.

Näytön mukana toimitetaan AOC:n Agon-näytöistä tuttu ulkoinen ohjausyksikkö OSD-valikoissa navigoimiseen sekä väriprofiilien pikavalintaan. Jos ulkoista ohjausyksikköä ei haluta käyttää, valikkojen navigoiminen onnistuu myös näytön alaosasta löytyvällä ohjaussauvalla, joka toimii myös näytön virtapainikkeena.

Käytetystä paneelista emme valitettavasti löytäneet enempää tietoa, mutta avauskuva paljastaa myös näytöstä löytyvät sisäiset kaiuttimet, jotka ovat äänenlaadultaan melko hyvät.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa. Lopuksi kalibroimme näytön ja testasimme, miten tulokset erosivat kalibroimattomaan näyttöön verrattuna.

 

Värintoistoalue

Agon AG273QZ:n väriavaruus kattoi 100 prosenttia sRGB-värialueesta ja 84 prosenttia AdobeRGB -värialueesta, joka on varsin kelpo tulos TN-paneelille.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

AG273QZ:sta löytyy kolme eri gamma-asetusta, joista oletus (GAMMA 1) oli mittausten perusteella 2,2. Kaksi muuta asetusta antoivat gamman arvoksi 1,9 ja 2,3.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Tehdasasetuksilla AG273QZ:n väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin 2,46 Delta-E, joka sijoittaa sen io-techissä testatuista näytöistä vertailun häntäpäähän. Väritarkkuuden voidaan kuitenkin todeta olevan hyvällä tasolla, etenkin TN-paneeliksi, joiden väritarkkuus on yleisesti VA- ja IPS-paneeleja heikompi.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Tehdasasetuksilla näytön kirkkaus on asetettu 70 %:iin, jolla näytön luminanssiksi mitattiin 303 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja 0,47 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 643:1.

Kun näytön kirkkaus asetettiin maksimiin eli 100 prosenttiin, näytön kirkkaudeksi mitattiin 387 cd/m². Tällä lukemalla näyttö sijoittui kirkkautensa puolesta io-techin vertailun kärkipäähän ja päihitti toisen aiemmin testatun TN-paneelin (BenQ XL2740) yli 140 kandelalla per neliömetri.

Mustan taso AG273QZ:ssa jäi vertailun heikoimmaksi 0,60 cd/m² lukemalla, kun näytön kirkkaus oli asetettu täysille.

Korkean kirkkautensa ja melko heikon mustan tasonsa johdosta AG273QZ jäi myös kontrastisuhteensa osalta vertailun viimeiseksi vaatimattomalla 643:1-kontrastisuhteella.

 

Valovuoto

Valovuotoja paneelissa ei havaittu.

 

Väritasaisuus

Väritasaisuudessa AG273QZ:n paneelin suurimmat poikkeamat löytyivät oikeasta ala- ja yläkulmasta, joista mitattiin heikoimmillaan yli 7 Delta-E:n poikkeama. Vielä 50 prosentin kirkkaudellakin oikeasta yläkulmasta mitattiin yli 6 Delta-E:n poikkeama.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuudessa heittoa oli eniten näytön reunoilla ja etenkin alareunassa. Suurimmat poikkeavuudet mitattiin 50 prosentin kirkkaudella paneelin alareunasta, jolloin poikkeama oli 20 prosentin luokkaa.

 

Katselukulmat

AG273QZ:n katselukulmat ovat TN-paneelille tyypilliset. Suurin heikkous katselukulmissa on etenkin alasuunnasta katsottuna, jolloin värit ja kirkkaus muuttuvat huomattavasti.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä.

Tehonkulutukseksi mitattiin 44 wattia.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.

Vertailukohdiksi otimme kaksi muuta 240 hertsin virkistystaajuudella toimivaa näyttöä, VA-paneelilla varustetun Samsung C27RG50FQU:n sekä TN-paaneelisen BenQ Zowie XL2740:n. Kuten kuvasta on helposti huomattavissa, virkistystaajuudesta riippumatta TN-paneelien pikselivasteaika on selvästi parempi VA-paneeliin verrattuna. Kuvaus tehtiin, kun näytön Overdrive-tila oli oletusasetuksessaan eli pois käytöstä Off-tilassa. Liikesumeuden määrä oli hyvin vähäistä eikä juuri sen suurempaa artifaktiakaan ilmennyt.

Kuvasimme UFO-testin myös näytön eri Overdrive-asetuksilla, jonka avulla pyritään vähentämään liikesumeutta entisestään. Off-, Weak- ja Medium-tiloilla ei ole silmämääräisesti suuria eroja huomattavissa. Strong-tilassa ufon vasempaan reunaan alkaa muodostua pienimuotoista korona-artifaktia. Boost-tila aiheuttaa ehdottomasti huomattavimman muutoksen. Ufo terävöityy lähes täysin, mutta myös samalla ilmenee myös selvää kuvan kahdentumista eli strobe crosstalk -ilmiötä.

Tässä testissä on ensimmäistä kertaa käytössä io-techin testilaboratorion käyttöön ottama sisääntuloviiveen mittaus. Mittaustavasta ja tulosten vertailukelpoisuudesta löydät lisää täältä. Käytännössä juotimme hiiren kytkimeen punaisen ledin, joka syttyy, kun hiiren nappia painetaan. Testit suoritetaan Counter Strike: Global Offensive -pelissä kuvaamalla näyttöä 960 FPS:n suurnopeuskameralla ja laskemalla ledin syttymisestä kuluneet ruudut siihen asti, kun näytöllä ase reagoi hiiren napin painamiseen. Ruutujen lukumäärästä saadaan laskettua sisääntuloviive millisekunteina. Tulos ei kuvaa näytön absoluuttista sisääntuloviivettä, koska mukaan tulee myös muun muassa hiiren, käyttöjärjestelmän ja muun kokoonpanon aiheuttamat viiveet. Testaamme kuitenkin näytöt samassa ympäristössä, joten keskenään ne ovat näin ollen vertailukelpoisia.

Yllä olevassa esimerkkivideossa oikeaan yläkulmaan ilmestyy punainen pallo, kun hiiren painiketta on painettu. Pallo muuttuu vihreäksi, kun ruudulla havaitaan ensimmäinen muutos ja numero ilmaisee näiden tapahtumien väliin jääneiden ruutujen lukumäärän.

Vertailun vuoksi suoritimme saman testin Asuksen 1080p-resoluution TN-paneelilliselle PG258Q:lle ja AOC:n 1080p-resoluution IPS-paneelilliselle 24G2U:lle. Näistä kolmesta verratusta näytöstä AG273QZ on ainoa 1440p-resoluution näyttö ja sen lopulliseksi viiveeksi saatiin 32,4 millisekuntia.

 

Tulokset näyttö kalibroituna

Kalibroimme AOC Agon AG273QZ -näytön Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteella seuraavilla yleisesti suositelluilla kohdearvoilla:

 • Gamma 2.2
 • Luminanssi 120 cd/m²
 • Valkoinen piste 6500K

Kalibroinnin tuloksena saatiin näytön värilämpötila huomattavasti lämpimämmäksi, kun valkoinen piste laski tehdasasetuksen lähes 9000 Kelvinistä lähelle 6500 Kelviniä. Kirkkautta pudotettiin 70 prosentista 6 prosenttiin, jotta saavutettiin 120 cd/m² kirkkaus. Kalibroinnin myötä myös väritarkkuuden keskiarvo parani tehdasasetuksen 2,46:sta alas 1,44:ään. Mustan tasoksi mitattiin kalibroituna 0,20 cd/m² ja kontrastisuhteeksi 574:1.

 

Loppuyhteenveto

AOC toi markkinoille ensimmäisten valmistajien joukossa 2560×1440-resoluution ja 240 hertsin virkistystaajuudella toimivan pelinäytön. Agon AG273QZ on 27-tuumaisella TN-paneelilla varustettu pelinäyttö, jonka hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 700 euroa.

AG273QZ mukailee ulkonäkönsä puolesta hyvin pitkälle muita AOC:n Agon-tuoteperheen näyttöjä. Jalusta on metallinen kolmijalka, josta löytyy kaikki tarvittavat säädöt kantokahvaa myöden. Ainoana miinuksena näyttö keikahtaa äkillisesti alas pöydältä, jos takajalka tippuu pöydän reunalta. Näytön takaosasta löytyy hillitty RGB-valaistus, joka on täysin säädettävissä OSD-valikon kautta ja OSD-valikoista puheenollen, näytön mukana toimitetaan erillinen ohjausyksikkö valikoissa navigointia varten.

Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD FreeSync 2 ja näytöllä on Vesa DisplayHDR -standardin alhaisin DisplayHDR 400 -luokitus. Väriavaruutensa puolesta AG273QZ tulos oli etenkin TN-paneeliksi hyvällä mallilla ja väritarkkuuden keskiarvokin jäi alle 3 Delta-E:n. Kalilbroimalla väritarkkuutta saatiin edelleen parannettua aina 1,44 Delta-E:hen saakka. AG273QZ:n paneelin maksimikirkkaus mitattiin lähelle 400 nittiä, mutta heikohkon mustan tasonsa vuoksi kontrastisuhde jäi huomattavan alhaiseksi reiluun 600:1. Katselukulmat näytölle olivat TN-paneeleille hyvin tyypilliset ja etenkin pystysuunnassa kuvan värit ja kirkkaus muuttuivat melko pienessäkin kulmassa.

Viiveen osalta AG273QZ oli 240 hertsiseksi TN-paneeliksi oletetulla tasolla. UFO-testissä liikesumeutta ei juuri havaittu ja millään kirkkaudella edes Overdrive-tilan ollessa täysin pois käytöstä. Sisääntuloviiveen mittaus on meillä vielä sen verran uusin tulokas nykyisessä muodossaan, että tuloksia on vähäisten verrokkien takia hankala tarkemmin arvioida. Tämänhetkisessä lyhyessä otannassa AG273QZ sijoittui lähes samalle tasolle kuin Asuksen vastaava TN-paneelilla varustettu 1080p-näyttö.

AOC Agon 273QZ:n vahvuus on nopean pikselivasteajan omaava kirkas TN-paneeli ja suurin heikkous on matala kontrastisuhde.

 

Hyvää

 • Laaja väriavaruus ja tarkat värit TN-paneeliksi
 • Erillinen ohjausyksikkö näytön hallintaan
 • Kantokahva jalustassa
 • Lähes olematon liikesumeus eli pikseleiden nopea vasteaika
 • Korkea maksimikirkkaus
 • FreeSync 2 -virkistystaajuuden synkronointi
 • Ei ulkoista virtalähdettä

 

Huonoa

 • Huono kontrastisuhde
 • Korkea mustan taso
 • Jalustan muotoilu vie painopisteen taakse ja voi aiheuttaa näytön kippaamisen
 • Katselukulmat TN-paneelien tasolla

 

This site uses XenWord.
;