Testasimme Applen tuoreet iPhone 12 Pro- ja 12 Pro Max -huippumallit.

Kuten jo muutama päivä sitten iPhone 12 –artikkelissa pohjustettiin, Apple esitteli tuttuun tapaansa tänäkin syksynä uuden iPhone-mallistonsa, mutta julkaisu tapahtui hieman tavanomaista myöhemmin. Lisäksi yritys julkaisi ensimmäistä kertaa historiassaan samalla kertaa neljä uutta puhelinmallia – iPhone 12:n, 12 minin, 12 Pron ja 12 Pro Maxin. Uutuusmalleista ensin myyntiin tulivat 12 ja 12 Pro – 12 Pro Max sekä 12 mini saapuivat kauppoihin kolme viikkoa myöhemmin 13. marraskuuta.

iPhone 12 Pron lähtöhinta on pysynyt samana kuin edeltäjämallissa, eli 1179 eurossa – perusmallin muistimäärä on kuitenkin tuplaantunut, eli tavallaan hinta on jopa parantunut. 256 Gt:n mallista pyydetään 1299 euroa ja 512 Gt:n mallista 1529 euroa.

iPhone 12 Pro Maxin hinnat alkavat puolestaan 1279 eurosta ja suuremmat muistivariantit kustantavat 1399 ja 1629 euroa. Toisin sanoen hintaa on siis satasen enemmän kuin perus-Prolla.

Molemmissa Pro-malleissa värivaihtoehtoja on neljä – valko-hopea, grafiitinharmaa, kulta, sekä testikappaleidemme edustama tyynenmeren sininen.

Tutustumme tässä artikkelissa iPhone 12 Prohon kattavasti täysimittaisen yli kahden viikon käyttötestijakson pohjalta. 12 Pro Max on mukana artikkelissa täydentävänä osiona noin viikon testikokemuksien pohjalta ja käsittelemme laitteen ensisijaisesti sen eroavaisuuksien osalta. iPhone 12 Pro -testikappaleen hankimme itse ja iPhone 12 Pro Maxin antoi ystävällisesti testilainaan DNA, jonka valikoimista kyseinen laite löytyy.

Pohjalle voi katsoa io-techin aiemmin julkaistun ensituntumavideon täältä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

iPhone 12 Pro –mallien pakkaukset eroavat edullisemmista iPhone 12- ja 12 mini –malleista värityksen osalta. Edullisempien mallien pakkaus on valkoinen, Pro-mallien tuttuun tapaan musta. Pakkauksen koko on kuitenkin pienentynyt täksi vuodeksi merkittävästi ja se on paksuudeltaan noin puolet aiemmasta. Testikappaleen saapuessa pahvikirjekuoressa allekirjoittanut oli suorastaan hämmentynyt pakkauksen pienestä koosta.

Pakkauksen kokoa on saatu pienennettyä jättämällä kuulokkeet ja laturi pois toimitussisällöstä. Lisäksi paperitavaran määrää on vähennettyä ja kokoa pienennetty puoleen. Apple-tarroja toimitetaan mukana enää yksi kappale.

Viime vuosi oli sarjassaan ensimmäinen, jolloin Apple toimitti Pro-mallien mukana pikalaturin, ja se näyttäisi jääneen samalla myös viimeiseksi. Pakkauksen mukana tulee nyt ainoastaan Lightning-kaapeli, jonka toisessa päässä on moderni USB Type-C –liitin. Hyvänä puolena liitinvalinta edustaa nykypäivää ja se on hyvin yhteensopiva mm. Applen nykyisten tietokoneiden kanssa.

Miinuksena Type-C-liitännällä varustettua laturia on toimitettu puhelimista vain viimevuotisten Pro-mallien sekä viimeisimpien iPadien kanssa. Muiden vanhempien iPhone-mallien lightning-liittimelliset latauskaapeli-laturiyhdistelmät toki toimivat uusissa iPhone-malleissa, olettaen että laite jää käyttäjälle eikä mene jälleenmyyntiin. Jos vanha iPhone ei jää käyttäjälle, on käyttäjä potentiaalisesti tilanteessa, jossa puhelimen lataaminen ei onnistu ilman laturin hankkimista. Android-puhelimesta siirtyvällä saattaa myös olla edessä laturin hankinta, sillä USB Type-C –liitännällä varustettuja latureita on toimitettu laajemmin vasta viimeisimpien kalliimman hintaluokan Android-puhelimien mukana. Apple pyytää uudesta 20 watin pikalaturistaan 25 euroa ja myös muut USB PD –yhteensopivat laturit ovat tuettuna.

Logistiikka- ja pakkauskulujen sekä osaltaan myös luonnon osalta Applen ratkaisu jättää laturi pois pakkauksesta on hyvä asia, mutta keskivertokuluttajan kannalta tilanne ei ainakaan toistaiseksi ole ongelmaton. Mahdolliset ongelmat ratkeavat kaatamalla lisää rahaa potentiaalisesti Applen laariin, joten Apple on ratkaisussa kaikin puolin voittaja, kun taasen kuluttajan saama hyöty riippuu pitkälti lähtökohdista.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Alaa seuraavan näkökannalta iPhone 12 –mallisto koki merkittävän muotoilullisen uudistuksen, mutta asiaan perehtymättömän näkökannalta tämän vuoden mallit saattavat silti näyttää samalta kuin pari edellistäkin sukupolvea. Kun tämän ja viime vuoden malleja pitää kädessä, on ero kuitenkin ilmiselvä.

iPhone 12 –malliston muotoilullinen uudistus on kulmikkaaksi vaihtunut kehys, johon on haettu suuntauksia viime vuosikymmenen alkupuolen iPhone-malleista. Vanhoista iPhoneista poiketen kulmikkaan kehyksen reunat eivät kuitenkaan ole koneistettu viistetyksi, vaan niissä on pieni tiukan säteen pyöristys.

Uusi kulmikkaampi muotoilu jakaa varmasti mielipiteitä – omien kokemuksieni perusteella kulmikkaammat muodot tarjoavat paremman tarttumaotteen puhelimesta, mutta toisaalta edeltäjämallien pyöreämpi muotoilu tuntui kourassa mukavammalta.

Vaikka 6,1-tuumaisella näytöllä varustettu 12 Pro onkin kasvanut hieman edeltäjämallista, on se edelleen nykymittapuulla melko kompaktin kokoinen laite. Puhelin on etenkin lyhyempi kuin useimmat muut markkinoilta löytyvät vaihtoehdot.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 146,7 x 71,5 x 7,4 mm
  • Paino: 189 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 86,0 %

Kuten jo mainittiin, ulkomitat ovat kasvaneet hieman edeltäjämalli 11 Prohon nähden, sillä näytön läpimitta on kasvanut 5,8:sta 6,1 tuumaan. Kiitos ohuemman kehyksen, ulkomitat ovat kasvaneet kuitenkin vain hyvin maltillisesti. pituutta on tullut lisää 2,7 mm, leveyttä vain 0,1 mm ja paksuus on pienentynyt 0,7 mm. Paino on kasvanut yhdellä grammalla.

Suunnilleen saman kokoluokan kilpailijoista Samsungin Galaxy S20 on 5 mm pidempi ja 0,5 mm paksumpi, mutta toisaalta 2,4 mm kapeampi ja 26 grammaa kevyempi. Sony Xperia 5 II on puolestaan peräti 11,3 mm pidempi ja 0,6 mm paksumpi, mutta toisaalta 3,5 mm kapeampi 26 grammaa kevyempi.

Parin edeltäneen sukupolven tapaan myös iPhone 12 Pro -mallien runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Kuten jo mainittiin, kehyksen muotoilu on muuttunut kulmikkaaksi ja sen myötä myös kapeammiksi. Pyöristyksen poistamisen myötä tilankäyttöä on saatu tehostettua ja näytön sekä ulkomittojen välistä suhdelukua on saatu parannettua.

Teräskehyksen kiiltäväpintaisen viimeistelyn väri riippuu puhelimen värivaihtoehdosta – testikappaleemme sinisessä värivaihtoehdossa se on sinertävän harmaa.  Valitettavasti kehyksen pinta on edelleen erittäin herkkä sormenjäljille ja sen pitäminen puhtaana on käytännössä mahdotonta.

Teräskehyksen ja lasisen etu- ja takakuoren sovitus vaikuttaisi olevan erittäin tiivis, eikä välissä ole mitään saumamateriaalia. Näytössä Apple käyttää uutta Ceramic Shield -suojalasia, jonka valmistuksessa on Applen mukaan käytetty nanokokoisia keraamisia kiteitä. Uuden lasin pudotuskestävyyden mainostetaan olevan nelinkertainen ja naarmunkestonkin parantuneen.

Takakuori on Pro-malleissa mattapintainen ja valmistettu samasta Corningin kanssa yhteistyössä suunnitellusta suojalasista kuin viime vuoden malleissa. Mattapinta ei kerää erityisen herkästi sormenjälkiä, mutta pieniä tahroja voi havaita sopivassa valossa tutkittaessa. Vastaavasti mattapinta on kiiltävää pintaa liukkaamman tuntuinen sekä kuivissa että kosteissa näpeissä. Testikappaleemme Pacific Blue –väri on melko hillitty ja monissa valaistusolosuhteissa varsin haalean näköinen. Takakuori kannattaa pitää ehjänä, sillä se on rungon kanssa yhdessä vaihdettavaksi tarkoitettu komponentti, jonka vaihto maksaa Applen huollossa noin 600 euroa.

iPhone 12 Pro -mallit täyttävät edelleen IP68-suojausvaatimukset, mutta Apple on parantanut testausolosuhteita edelleen ja nyt puhelin on viettänyt 30 minuuttia upotuksessa peräti 6 metrin syvyydessä.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Kuva: iFixit

iPhone 12 Pron sisuksissa suurimpia uudistuksia ovat 5G-modeemi, piirilevyn kasvanut koko sekä uusi A14 Bionic -järjestelmäpiiri. Erillisen Qualcommin valmistaman 5G-modeemipiirin vaatiman lisätilan myötä kaksikerroksisen pääpiirilevyn kokoa on pitänyt kasvattaa ja sijaintia muuttaa.

Uuden A14 Bionic -järjestelmäpiirin valmistuksessa on siirrytty ultramoderniin 5 nanometrin prosessiin ja se koostuu 11,8 miljardista transistorista. Apple on ollut epämääräinen ilmoittamiensa suorituskykyparannusten vertailukohdan suhteen, joten jätämme sen arvioinnin testiosuuteen.

A14 sisältää kaksi suorituskykyistä prosessoriydintä, neljä virtapihiä prosessoriydintä sekä kuusiytimisen grafiikkasuorittimen. Neural Engine -tekoälysuorittimen ydinmäärä on tuplattu 16:een ja se kykenee 11 biljoonaan operaatioon sekunnissa. Kuvaprosessori on täysin uusi ja se mahdollistaa mm. Dolby Vision HDR-videon tallentamisen.

Mobiiliverkkoyhteydet on toteutettu Qualcommin Snapdragon X55 -modeemin avulla – samaa piiriä käytetään myös Snapdragon 865 -puhelimissa. Suomessa myytävät puhelimet tukevat alle 6 GHz taajuusaluetta NSA- ja SA-tekniikoilla. Smart Data -ominaisuuden avulla iPhone 12 -mallisto osaa säästää akkua kytkemällä 5G:n automaattisesti pois päältä. 5G:n saapuminen iPhoneihin on siltä osin merkittävä askel, että se tulee vauhdittamaan 5G:n saapumista markkinoille osaltaan huomattavasti, sillä Apple myy vuosittain lähes 200 miljoonaa iPhonea, joista merkittävä osa tulee tästä edespäin olemaan 5G-malleja. Miinuksena iPhonet eivät tue 5G:tä Dual SIM -tilassa. SIM-korteista toinen on toteutettu e-SIM-muodossa.

Muiden yhteyksien osalta kattaus on pitkälti tuttu edeltäjämallista – WiFi tukee uusinta 6-versiota, mutta Bluetooth 5.0 –versio ei ole enää markkinoiden tuorein. Uutena ominaisuutena tuettuna on UWB-tekniikka (Ultra Wide Band), alhaisen lähetystehon laajan taajuuskaistan yhteystekniikka, jota voidaan hyödyntää tulevaisuudessa mm. lähikohteiden paikantamisessa, auton lukituksen avaamisessa sekä maksutapahtumien suorittamisessa.

Tekniset ominaisuudet:

  • Apple A14 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x high-speed CPU, 4 x efficient CPU, 6-ydin Apple GPU, 16-ydin Neural Engine)
  • 6 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128, 256 tai 512 Gt tallennustilaa (256 Gt versiossa vapaana noin 246 Gt)
  • 5G Sub 6 GHz NSA & SA (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78, n79)
  • Gigabittiluokan LTE-A, LAA, 4×4-MIMO, VoLTE, nano-SIM + eSIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC, Ultra Wideband
  • GPS, GLONASS, Galileo, QZSS ja BeiDou
  • Stereokaiuttimet
  • 2815 mAh akku, Lightning-liitäntä, 20 W pikalataustuki (USB PD 2.0), 15 W langaton Qi-pikalataus (täysi teho vain MagSafe-laturilla)

Apple ei edelleenkään ilmoita iPhone-malliensa RAM-muistin määrää, mutta purkuraportit ovat vahvistaneet, että uudet iPhone 12 Pro –mallit sisältävät kuusi gigatavua RAM-muistia, eli muistimäärää on kasvatettu kahdella gigatavulla.

Myös tallennustilan määrään on tullut siltä osin muutoksia, että lähtöhinnan versiossa on nyt 64 gigatavun sijaan 128 gigatavua tallennustilaa, mikä on erittäin toivottu kehitysaskel. Nykypäivänä tosin 128 Gt tallennustilakin alkaa olla varsin pieni reilusti yli 1000 euron puhelimessa. Applen pilvitallennustilaa käyttäville perusversio riittää todennäköisesti hyvin, mutta paljon 4K-videoita ja muuta kapasiteettia haukkaavaa sisältöä puhelimessaan säilyttävät käyttäjät joutunevat pulittamaan Applelle lisämuistista mojovan lisähinnan.

iPhone 12 Pron alapäädyn sisältö on tuttua edeltäjämallista. Keskellä on USB 2.0 –nopeuksiin kykenevä Lightning-liitäntä, joka ei vielä tänäkään vuonna vaihtunut iPad Pro –malleissa ja MacBookeissa käytössä olevaan yleismalliseen USB Type-C –liitäntään. Ottaen huomioon tämän vuoden malleihin lanseeratun MagSafe-liitännän, on hyvin mahdollista, ettei Apple tule edes koskaan tuomaan Type-C:tä puhelimiinsa, vaan pyrkii luopumaan fyysisistä liitännöistä kokonaan.

Lightning liitännän vasemmalla puolella sijaitsevien reikien takana on barometrin ilma-aukko ja oikealla puolelle kaiuttimen ritilät. Toinen stereokaiuttimista sijaitsee näytön yläpuolella kuulokkeen yhteydessä. Mittasimme molempien iPhone 12 Pro -mallien kaiuttimista maksimiäänenpaineeksi noin 81,5 dBA 30 cm etäisyydeltä. Molempien äänenlaatu on älypuhelimien parhaimmistoa, mutta Pro Maxin hieman suuremmat kaiutinkotelot pystyvät tuottamaan vielä pykälän verran syvemmän ja pehmeämmän äänimaailman ja tuottamaan hieman paremmin matalia taajuuksia.

iPhone 12 Pron näytön koko on kasvanut 6,1 tuumaan, eli se on nyt 0,3 tuumaa suurempi kuin edeltäjämallissa ja samalla nyt myös samankokoinen iPhone 12 -mallin kanssa. Apple on pyrkinyt pitämään pikselitiheyden samana, joten tuumakoon kasvun myötä myös resoluutiota on kasvatettu hieman.

Näytön suoritusarvot ovat pysyneet pitkälti samoina viime vuodesta – maksimikirkkaus on edelleen 800 nitiä ja pistemäinen maksimikirkkaus 1200 nitiä. Tuettuna on myös HDR10-, Dolby Vision ja DCI-P3-väriavaruus. True Tone -ominaisuus säätää näytön värejä ympäristön valaistuksen mukaan.

Elefanttina huoneessa iPhone 12 Pro -mallit eivät tue vielä tänäkään vuonna 120 hertsin virkistystaajuutta, vaan lukema on pysynyt edelleen 60 hertsissä, joka ei ole millään mittarilla vuoden 2020 high-end-puhelimien tasoa. Apple ei ole kommentoinut asiaa virallisesti, mutta huhujen mukaan yritys joutui valitsemaan 5G:n ja korkeamman virkistystaajuuden välillä, jotta laitteen akunkesto ei heikentynyt liikaa edeltäjämalliin nähden. iPad Prosta 120 hertsin näyttö on löytynyt jo jonkin aikaa, mutta iPhone-malliston Pro-mallien käyttäjät joutuvat odottamaan sitä edelleen ainakin seuraavaan vuoteen.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,1-tuumainen Super Retina XDR OLED –näyttöpaneeli
  • 1170 x 2532 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 460 PPI, 800/1200 nits
  • HDR10- ja Dolby Vision-tuki, True Tone, 100 % DCI-P3
  • Ceramic Shield -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, Night shift -yötila

Kuvanlaadultaan iPhone 12 Pron näyttö on erinomainen. AMOLED-tekniikalle tyypillisesti sen kontrastisuhde on erinomainen ja myös kirkkautta löytyy tarvittaessa riittämiin. Pimeässä puhelintaan paljon käyttävät arvostavat myös varsin alhaista minimikirkkautta.

Värintoisto on silmämääräisesti arvioituna erittäin luonnollista ja tarkkaa. Käyttäjä ei voi vaikuttaa väriasetuksiin muutoin kuin True Tone –ominaisuuden osalta. Se säätää värintoistoa automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan ja havaintojemme mukaan sen ollessa päällä valkotasapaino on keskimäärin lämpimämpää.

Pienenä miinuksena havaitsimme hämärässä monille muillekin AMOLED-näytöille tyypillistä vihertymistä tummilla ja harmailla taustoilla erittäin alhaisilla näytön kirkkausasetuksilla.

iPhone 12 Pro –mallien yläpääty on täysin umpinainen ja siellä sijaitsee ainoastaan yksi antenniraita. Näytön yläreunassa sijaitsevasta näyttölovesta ei ole päästy vieläkään eroon, sillä sinne on mahdutettu etukamera sekä Face ID –kasvojentunnistustekniikan vaativat komponentit, joita ei voi sijoittaa näyttöpaneelin alle. Näyttölovi on pysynyt samankokoisena, eli näytön koon suurennuttua se vie tavallaan prosentuaalisesti hieman pienemmän tilan näytön leveyssuunnassa. Apple on huomioinut loven olemassaolon käyttöliittymässään, sillä sen sivuilla on kiinteät paikat kellolle ja akku- sekä kuuluvuusikoneille.

Applen Face ID –tekniikka on hioutunut viimeisten parin vuoden aikana varsin toimivaksi ja se toimii melko nopeasti ja varmasti lähes kaikissa tilanteissa – myös puhelimen ollessa esimerkiksi pöydällä. Poikkeuksena ovat covid-tilanteen myötä yleisesti käytössä olevat kasvomaskit, joita pidettäessä Face ID ei luonnollisestikaan pysty tunnistamaan kasvoja, vaan käyttäjän on syötettävä lukituskoodi. iOS 13.5 –päivityksen myötä Face ID tunnistaa kuitenkin maskin olemassaolon ensimmäisellä yrityksellä ja tarjoaa PIN-koodin syöttämistä, sen sijaan että se yrittäisi tunnistaa kasvoja onnistumatta useampaan kertaan. Maskia käyttäessä lukituksen avaaminen on joka tapauksessa pykälän hankalampaa, eikä tätä ongelmaa olisi, jos puhelimesta löytyisi myös sormenjälkitunnistin.

Etukameran tekniseen toteutukseen ei ole tehty muutoksia viime vuodesta. Se perustuu 12 megapikselin sensoriin (1/3,6”), jonka edessä on f2.2-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi 23 mm:n kinovastaavalla laajakulmapolttovälillä.

Näppäinten asettelu on pysynyt samana edeltäjämallin kanssa. Vasemman kyljen yläosassa sijaitsevat tuttuun tapaan jämäkkätoiminen hiljaisen tilan aktivointikytkin ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Alempaa vasemmasta kyljestä löytyy SIM-korttikelkka, johon sopii ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-kortti on mahdollista ottaa käyttöön sähköisessä e-SIM-muodossa. Muistikorttipaikkaa ei edelleenkään ole. Oikeassa kyljessä sijaitsee lukitus-/näytön sammutuspainike, jonka tuntuma on lyhyen napakka.

Applen Taptic Engine –värinämoottori on edelleen markkinoiden terävintä kärkeä. Sen tuntuma on voimakas, tarkka ja napakka.

iPhone 12 Pron akku on valitettavasti pienentynyt hieman (noin 8 %) edeltäjämalliin nähden ja sen kapasiteetti on nyt 2815 mAh (10,78 Wh). Apple on luopunut akun kaksiosaisesta rakenteesta ja se on nyt yksi suorakaiteenmuotoinen moduuli. Akku tukee USB PD 2.0 –pikalatausta 20 watin maksimiteholla ja täyttyy tyhjästä puolilleen Applen mukaan puolessa tunnissa.

Takakuoren alla piilottelee myös uuden MagSafe-ominaisuuden kiinnitysmagneetit. MagSafea hyödyntävät sekä uusi magneettikiinnitteinen langaton laturi, että myös joukko uusia lisätarvikkeita. Puhelin tukee langatonta Qi-latausta, mutta täysi 15 watin latausteho on hyödynnettävissä vain Applen omalla MagSafe-laturilla. Muilla langattomilla latureilla maksimiteho on 7,5 wattia.

 

Kamera

iPhone 12 Pro -mallien kameratoteutus on äkkiseltään katsottuna designiltaan identtinen edeltäjämallien kanssa. Lähemmässä tarkastelussa voi kuitenkin huomata ultralaajakulmakameran alle sijoitetun uuden LiDAR-sensorin, jonka avulla puhelin pystyy muodostamaan syvyyskartan ympäristöstään ja sitä voidaan hyödyntää myös tarkennuksen apuna.

Kamerakohouma on edelleen samaa yhtenäistä osaa takalasin kanssa, mutta se on hieman takakuoren pinnasta kohollaan ja pintaviimeistelyltään kiiltävä. Pro- ja Pro Max –mallien välillä on myös pieniä fyysisiä eroja, sillä Max-mallissa kamerakohouma on suurempi ja linssit ovat enemmän pinnasta kohollaan.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,4 um pikselikoko), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.6-aukkosuhde, 7 linssielementtiä, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,0 um pikselikoko), 13 mm kinovastaava ultralaajakulmaobjektiivi (120 asteen kuvakulma), f2.4
  • 12 megapikselin normaali-/telekamera (1,0 um pikselikoko), 52 mm kinovastaava teleobjektiivi, f2.0, PDAF, OIS
  • LIDAR-sensori
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS, 1080p 240 FPS

iPhone 12 Pron kameran tekniseen toteutukseen on tehty pääosin pieniä viilauksia. Kaikki kolme kameraa käyttävät 12 megapikselin resoluutiota. Pääkameran aukkosuhdetta on parannettu f1.6:een polttovälin pysyessä edelleen 26 mm:ssä (kinovastaava). Myös sensorin koko on pysynyt 12 Prossa samana. Ultralaajakulma- ja telekameroissa ei ole tapahtunut muutoksia viime vuoteen nähden – ne tarjoavat 13 ja 52 mm kinovastaavan polttovälin.

Videopuolella 12 Pro –mallit tukevat uutena ominaisuutena Dolby Vision HDR –kuvausta maksimissaan 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Kamerasovelluksen toiminnassa ei ole mitään valittamista, kuten ei tämän hintaluokan puhelimessa kuulukaan olla. Tarkennus toimii erittäin nopeasti ja kuva tallentuu välittömästi suljinpainiketta painettaessa. Edellisten vuosien tapaan Applen kamera on edelleen erittäin helppokäyttöinen ja hyvien kuvien ottaminen on perustason käyttäjillekin niin helppoa kuin se älypuhelimella voi olla.

Applen kamerasovellus ei ole kokenut merkittäviä uudistuksia viime vuodesta, jolloin yritys uudisti sitä laajemmin. Kuvaustilalistauksen tilalle saa vaihdettu rivin asetuskuvakkeita vasemman reunan nuolipainiketta painamalla. Toteutus ei ole ehkä intuitiivisin, mutta helppokäyttöinen kunhan toimintalogiikan sisäistää. Vuosi sitten lanseerattuna ominaisuutena kuvausnäkymän tummennettujen reunojen takaa voi ”nähdä kuvan ulkopuolelle”, eli esimerkiksi pääkameralla kuvatessa ultralaajakulmakameran kuvalla täydennetään näkymän reunoja. Tekoäly arvioi kuvausnäkymää ja aktivoi reunanäkymän tarvittaessa. Videokuvausnäkymässä käyttäjä voi vihdoin vaihtaa resoluutiota ja ruudunpäivitysnopeutta ilman asetusvalikkoon sukeltamista.

Kuvan ottamisen kannalta keskeisimmät perustoiminnot ovat näppärästi peukalon ulottuvilla ja kameravalintoja pystyy operoimaan yhdellä kädellä. Zoomaaminen onnistuu myös portaattomasti sormea pystysuunnassa liu’uttamalla.

Quick Take –ominaisuus mahdollistaa videokuvan tallentamisen nopeasti suoraan valokuvaustilasta pitämällä suljinpainiketta pohjassa. Jos videotallennuksen haluaa lukita pidemmäksi aikaa päälle, voi suljinpainiketta pyyhkäistä ylöspäin ja sen jälkeen nostaa sormen pois näytöltä. Alaspäin pyyhkäisyllä aktivoituu puolestaan sarjakuvaustila.

Vaikka puhelimen nimessä onkin Pro-pääte, ei erillistä manuaalikuvaustilaa tai manuaalisäätöjä ole edelleenkään iPhoneen tarjolla. Mainostettu mahdollisuus kuvata 12-bittisessä ProRAW-formaatissa tulee saataville vasta iOS 14.3 -päivityksen myötä.

Taustalla käyttäjältä näkymättömissä kamerasovelluksessa häärii Applen kolmannen sukupolven koneoppimista hyödyntävä älykäs HDR , puolivaloisassa ja hämärässä kuvien terävyyttä ja yksityiskohtia parantava tekoälyvetoinen Deep Fusion -kuvanparannusominaisuus sekä hämärässä kohteen tunnistamista ja tarkentamista helpottava LiDAR-tutka.

iPhone 12 Pron kolmoiskameran polttovälialue on sama 13-52 mm kuin edeltäjämallissa. Polttovälialueen ääripäiden suhde on siis nelinkertainen (4x). Pääkameran ja tele-/normaalikameran välinen polttovälikerroin on 2x.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa iPhone 12 Pron pääkamera tekee hyvää jälkeä – kuvat ovat luonnollisen näköisiä ja teräviä. Kokonaisilme on miellyttävä, eikä mikään osa-alue vaikuttaisi olevan suuremmin pielessä. Värintoisto on hyvää ja dynamiikka kohdallaan. Pikselitasolla yksityiskohtien toisto ei ole aivan parasta mahdollista, vaikka kamera ei vaikuta poistavan kohinaa (ja sitä myötä yksityiskohtia) liiallisesti. Merkittävästä miinuksesta ei kuitenkaan ole kyse.

Havupuiden, nurmikon ja kasvien piirtämisestä kamera ei selvä aivan puhtain paperein, sillä lähempää tarkasteltuna etenkin pienemmät yksityiskohdat taltioituvat epärealistisen suttaantuneen näköisinä. Tällä ei ole kuitenkaan merkitystä kokonaiskuvan kannalta. Joissain tilanteissa havaitsimme kuvan reunoilla pientä kromaattista värivirhettä suuren kontrastin yksityiskohdissa. Kirkkaissa valaistusolosuhteissa objektiivi tuottaa lisäksi tavallista herkemmin heijastumia, jotka näkyvät kuvissa erilaisina palloina.

Edeltäjämallin tapaan myös iPhone 12 Pro aktivoi yötilan automaattisesti valon määrän heikentyessä tietyn raja-arvon alapuolelle. Haluttaessa yötilan voi kuitenkin kytkeä pois päältä ja oheiset kuvat ovatkin otettu ilman yötilaa, vaikka todellisuudessa suuri osa käyttäjistä pitää varmasti yötilan aina päällä.

Ilman yökuvaustilaa iPhone 12 Pro tekee heikossa valaistuksessa käyttökelpoista jälkeä, mutta kuvat eivät ole yhtä valoisia kuin osalla kilpailijoista otetut otokset. Toisaalta valoisuus on monesti melko lähellä todellista tilannetta. Kohinanvaimennus on onnistunutta, sillä kohinaa ei ole poistettu liiaksi, jonka myötä kuvien yleisilme pysyy melko terävänä. Yksityiskohdat kuitenkin pehmenevät pikselitasolla selvästi ja jälki on hieman vesivärimäistä. Linssin tuottamat heijastumat korostuvat jopa vieläkin enemmän hämärässä ja etenkin kirkkaista valopisteistä saattaa olla riesaa esimerkiksi kaupunkimaisemaa kuvatessa.

Ilman yökuvaustilaa otetuissa hämäräkuvissa kameran automatiikka pyrkii pitämään suljinajan lyhyempänä kuin 1/10 sekuntia ja nostaa mieluummin herkkyyttä aina ISO 6400 -arvon tietämille asti. Käytös on hieman yllättäen pitkälti päinvastaista, mitä havaitsimme vuosi sitten edeltäjämallin kanssa.

Apple on ollut varsin hyvä pitämään eri kameroilla otettujen kuvien valkotasapainon samankaltaisena ja onnistuu siinä myös tällä kertaa. Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on keskitasoa parempaa ja erittäin käyttökelpoista tasoa. Värintoisto on luonnollista ja kuvien yleisilme skarppi. Markkinoiden parhaimpien tasolle se ei kuitenkaan yllä etenkään tarkkuutensa osalta ja pikselitasolla voidaankin havaita kohtalaisen voimakasta vesivärimäistä prosessointijälkeä. Dynamiikassa se myös häviää selvästi pääkameralle.

Heikossa valossa ultralaajakulmakameran kuvanlaadussa ei ole suuremmin kehumista, jos käytössä ei ole yökuvaustila. Normaalikuvina otokset jäävät pimeiksi ja yksityiskohdat pehmentyvät rajusti, vaikka kohinanvaimennus ei edes toimi erityisen voimakkaasti.

Telekameran kuvanlaatu on luokassaan asiallista ja sitä voisi melkeinpä kutsua tämän puhelimen kameravalikoiman toiseksi parhaaksi toteutukseksi. Kuvien värimaailma on luonnollinen ja näyttää hyvältä ja valkotasapaino noudattaa muiden kameroiden kanssa samaa linjaa. Otokset ovat yleisilmeeltään teräviä, joskin pikselitasolla voi huomata viimeisimmän terävyyden uupuvan. Myös telekameralla on pieniä ongelmia kasvien piirtämisessä luonnollisesti, mutta ongelma ei näy kokonaiskuvassa.

iPhone 12 Pro käyttää telekameraa heikommassa valossa valikoiden ja vaihtaakin useimmiten otoksen pääkameralta tehtyyn rajaukseen. Esimerkkikuvista hämärässä otettu sisäkuva on otettu vielä telekameralla, mutta pimeässä yötaivaskuvassa automatiikka on jo vaihtanut pääkameralta tehtyyn rajaukseen, joka vaikuttaa myös yksityiskohtiin negatiivisesti. Yö-tila on käytettävissä myös telekameralla ja se kannattakin pitää päällä.

Kuten jo edellä mainittiin, yökuvaustila aktivoituu iPhonella automaattisesti ja lähtökohtaisesti sen käyttö kannattaa. Toisin kuin viime vuonna, yökuvaustila on nyt käytössä kaikilla kolmella kameralla. Yökuvaus tallentaa useamman kuvan eri asetuksilla ja muokkaa niistä yhden lopullisen otoksen. Kuvan ottaminen kestää tyypillisesti 2-3 sekuntia. Uutena ominaisuutena kamerasovellus tarjoaa etsimeen pienen ”tähtäimen”, jonka avulla kameraa on helpompi pitää vakaana paikallaan.

Yötilalla otettujen kuvien tyyli on pysynyt samana viime vuodesta. Applen toteutus ei pyri tekemään kuvista merkittävästi todellisuutta kirkkaampia, vaan lähinnä houkuttelee pimeimpiä kohtia hieman paremmin esiin ja parantaa kuvien dynamiikkaa, värejä ja yksityiskohtia.

Yötila tekee ultralaajakulmakamerasta käyttökelpoisen myös hämärässä. Se parantaa kuvanlaatua huomattavasti, vaikkei pystykään pelastamaan otoksia täysin pehmeydeltä ja kohinalta. Telekameraa käyttäessä yötila on käytössä vain, jos kuva rajataan pääkameran sensorilta.

iPhone 12 Pro -mallit mahdollistavat videon tallentamisen 1080p ja 4K-tarkkuuksilla sekä 30 ja 60 FPS ruudunpäivitysnopeuksilla. 8K-tallennus ei ole mahdollista, mutta sen sijaan Dolby Vision HDR -videon tallentaminen onnistuu (kytkettävä päälle asetuksista). Jos HDR-videon haluaa siirtää tietokoneelle, on asetuksista pidettävä käytössä ”säilytä alkuperäiset” -kohta.

Käyttäjä voi valita asetuksista H.264- tai H.265-pakkausvaihtoehdon, joskin 4K 60 FPS -laatu sekä HDR-video tallennetaan aina tehokkaammalla H.265-pakkauksella. Ääni tallentuu kohtalaisen hyvällä, joskin hieman vaihtelevalla 150-200 kbit/s laadulla stereona.

Video pakataan .MOV-kääreeseen eri tarkkuuksilla ja ruudunpäivitysnopeuksilla seuraavasti:

  • 1080p 30 FPS, H.264 ~16 Mbit/s High@L4
  • 1080p 60 FPS, H.264 ~24 Mbit/s High@L4.2
  • 4K 30 FPS, H.264 ~50 Mbit/s High@L5.1
  • 4K 60 FPS, H.265 ~50 Mbit/s, Main@L5.1@High
  • 4K 60 FPS Dolby Vision, H.265 ~90 Mbits/s, Main 10@L5.1@High HLG

iPhone 12 Prolla kuvattu video on puhelinkameroiden parhaimmistoa.  Kuva on kokonaisilmeeltaan yksityiskohtaista ja terävää, värintoisto eläväistä ja dynamiikka varsin hyvää. Pientä miinusta tulee paikoin hieman ylikorostuvasta kontrastista. Pääkamera pystyy taltioimaan kohtalaisen hyvää jälkeä myös hämärässä, vaikka yksityiskohdat toki pehmentyvätkin selvästi.

Hyvä kuvanlaatu jatkuu myös telekameralla kuvatessa, mutta ultralaajakulmakameran kohdalla laatu ei ole yhtä hyvää, vaan lähinnä keskitasoista pehmeämmän yleisilmeen ja suttuisempien yksityiskohtien johdosta.

Kameroiden käyttöön liittyy kuitenkin rajoituksia, sillä täydellä 4K 60 FPS laadulla koko video tallennetaan sillä kameralla, millä kuvaaminen aloitetaan. Toisin sanoen esimerkiksi ultralaajakulmakameran käyttöön siirtyminen ei onnistu, jos kuvaamisen aloittaa pääkameralla tai telekameralla. Jos taasen kuvaamisen aloittaa ultralaajakulmakameralla, on tarjolla oleva zoomausalue vain 0,5-1,5x ja kaikki toteutetaan rajauksena ultralaajakulmakameralta, joka vaikuttaa yksityiskohtiin huomattavasti. Telekameralla kuvatessa ei vastaavasti ole mahdollista käyttää lainkaan pää- tai ultralaajakulmakameraa. Onneksi tämä rajoitus ei koske alhaisempia laatuasetuksia.

Kuvanvakautukseen iPhone 12 Pro -mallit käyttävät elektronista vakautusta sekä pää- ja telekameran tapauksessa lisäksi optista vakautusta. iPhone 12 Pron kuvanvakautus tekee tasaista jälkeä ja toimii muutoin hyvin, mutta terävämmät tärähdykset näkyvät kuvassa hieman häiritsevänä pikselitason väreilynä/mikrotärähtelynä, vaikka itse kokonaiskuva pysyykin tasaisena. Lisäksi osassa tärähdyksistä myös kuvan valotus hieman välkkyy. Tärähtely on sitä häiritsevämpää, mitä alhaisempi resoluutio on käytössä.

Suomen synkät syksyn valaistusolosuhteet saattavat vaikuttaa jollain tavoin asiaan, sillä kaikilla ulkomaisten testaajien hyvässä auringonvalossa otetuilla esimerkkivideoilla vastaavaa tärähtelyä ei ole havaittavissa.

Ultralaajakulmakameralla kuvattu video käsittelee kävellessä esiintyvän tärinän hieman paremmin, johtuen tosin pääosin siitä, että kuva on lähtökohtaisesti pehmeämpi ja epätarkempi, joten mikrotärähdykset eivät näy kuvassa yhtä selkeästi. Myös sillä saattaa olla vaikutusta asiaan, ettei ultralaajakulmakameran yhteydessä ole optista kuvanvakainta.

 

Muotoilu ja tekniset ominaisuudet – iPhone 12 Pro Max

Muotoilultaan ja materiaaleiltaan iPhone 12 Pro Max on identtinen iPhone 12 Pron kanssa. Käytännössä kokoa on vain skaalattu suuremmaksi ja sen myötä tiettyjen komponenttien sijainti ja mittasuhteet ovat hieman erilaiset. Esimerkiksi SIM-korttipaikka sijaitsee Maxissa hieman keskempänä vasempaa kylkeä ja alapäädyn ”ritilöissä” on yksi reikä enemmän.

Rautapuolen merkittävimmät erot on ovat näyttö, akku ja takakamera.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 160,8 x 78,1 x 7,4 mm
  • Paino: 228 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,4 %

Kooltaan 6,7-tuumaisella näytöllä varustettu 12 Pro Max on varsin suurikokoinen puhelin etenkin leveyssuunnassa. Edeltäjämalli 11 Pro Maxiin nähden näytön läpimittaa on kasvatettu 0,2 tuumalla ja myös ulkomitat ovat kasvaneet hieman. Pituutta on tullut lisää 2,8 mm ja leveyttä 0,7 mm, mutta paksuus on pienentynyt 0,7 mm:llä. Paino on noussut kaksi grammaa.

Saman näyttökokoluokan kilpailijoihin nähden 12 Pro Max on keskimäärin leveämpi ja painavampi, mutta ohuempi ja lyhyempi. 6,78-tuumaisella näytöllä varustettu OnePlus 8 Pro on 4,5 mm pidempi ja 1,1 mm paksumpi, mutta merkittävät 3,7 mm kapeampi ja 29 grammaa kevyempi. 6,9-tuumaisella näytöllä varustettu Samsung Galaxy Note20 Ultra on puolestaan 4 mm pidempi, 0,9 mm kapeampi, 0,7 mm paksumpi ja 20 grammaa kevyempi.

12 Pro Maxin näyttö on 0,6 tuumaa suurempi kuin 12 Prossa ja samalla kasvanut kooltaan 0,2 tuumaa edeltäjämalliinsa nähden. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on parempi kuin pienemmässä sisarmallissa, sillä näytön reunukset haukkaavat pinta-alasta suhteessa vähemmän tilaa. Myös näytön yläreunan lovi on suhteessa pienempi ja sen reunoille jää hieman enemmän tilaa, jota ei tosin ole hyödynnetty käytännössä mitenkään.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,7-tuumainen Super Retina XDR OLED –näyttöpaneeli
  • 1284 x 2778 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 458 PPI, 800/1200 nits
  • HDR10- ja Dolby Vision-tuki, True Tone, 100 % DCI-P3
  • Ceramic Shield -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, Night shift -yötila

Kuvanlaadun osalta Maxin näyttöä koskevat kaikki samat huomiot mitä perus 12 Protakin. Pinta-alaltaan suurempi näyttö on luonnollisesti sopivampi multimediasisällön ja pelien kuluttamiseen, mutta toisaalta sen käyttö yhdellä kädellä on selvästi haastavampaa ja kömpelömpää.

Takakuoren toteutuksessa ei ole mitään poikkeavaa perusmalliin nähden, mutta takakuoren alla sijaitseva akku on luonnollisesti kooltaan suurempi. Toisin kuin 12 Prossa, Maxin akku on edelleen L:n muotoinen, jonka valmistuksessa vaaditaan pykälää edistyneempää tekniikkaa. 14,13 Wh (3687 mAh), eli se on pienentynyt edeltäjämallin 15,04 Wh:sta (3969 mAh) noin kuutisen prosenttia. Puhelimen ulkomitat huomioiden akku ei ole kapasiteetiltaan erityisen suuri, mutta toisaalta akun kapasiteettia on turha lähteä vertaamaan suoraan Android-puhelimien akkuihin.

Maininnan arvoisena nippelitietona sekä Taptic Engine -värinämoottori että kaiuttimien kotelot ovat kooltaan suurempia kuin 12 Prossa.

 

Kamera – iPhone 12 Pro Max

12 Pro Maxin takakamera saattaa äkkiseltään näyttää samalta kuin 12 Prossa, mutta lähemmässä tarkastelussa voi huomata sen olevan fyysisesti suurempi. Sekä itse kamerakohouma että sen keskellä sijaitsevat linssikehykset ovat kooltaan fyysisesti hieman suurempia. Pienemmän sisarmallin tavoin kamerakohoumassa on myös LIDAR-sensori, mikrofoni sekä kaksois-LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,7 um pikselikoko), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.6-aukkosuhde, 7 linssielementtiä, Dual Pixel PDAF, Sensor Shift Stabilization
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,0 um pikselikoko), 13 mm kinovastaava ultralaajakulmaobjektiivi (120 asteen kuvakulma), f2.4
  • 12 megapikselin normaali-/telekamera (1,0 um pikselikoko), 65 mm kinovastaava teleobjektiivi, f2.2, PDAF, OIS
  • LIDAR-sensori
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS, 1080p 240 FPS

Viime vuonna iPhone 11 Pron ja 11 Pro Maxin kamerat olivat identtiset, mutta tänä vuonna on valittuna uudenlainen linja. Suuremman Max-mallin ostaja saa siis parempaa kameratekniikkaa – ainakin paperilla.

iPhone 12 Pro Maxissa pääkamerassa on käytössä suurempi sensori, jossa on todella suurikokoiset 1,7 mikrometrin pikselit. Sen lisäksi kamera käyttää sensoria liikuttavaa (sensor shift) kuvanvakautusta, jossa siis sensoria liikutetaan tärähdysten poistamiseksi objektiivin sijaan. Vastaavaa tekniikkaa käytetään joissain järjestelmäkameroissa, mutta älypuhelimessa se nähdään nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa.

Applen mukaan suurempi sensori kykenee keräämään 87 % enemmän valoa hämäräolosuhteissa videokuvatessa 12 Pro -malliin nähden. Edistyneemmän kameratoteutuksen löytymisen vain Maxista voi perustella tilantarpeella, sillä kameramoduuli on fyysiseltä kooltaan yli tuplasti suurempi kuin 12 Prossa.

Eroa löytyy myös telekamerasta, sillä Pro Maxissa sen kinovastaavaa polttoväliä on venytetty 65 mm:iin, eli zoom-kerroin pääkameraan nähden on nyt 2,5. Pidemmän polttovälin myötä objektiivin valovoima on heikentynyt hieman f2.2:een. Optinen kuvanvakain löytyy myös tästä toteutuksesta.

Yksinään kamerakohouman oikeassa reunassa sijaitseva ultralaajakulmakamera on identtinen 12 Pron kanssa.

Lähdimme mielenkiinnolla tarkastelemaan iPhone 12 Pro Maxin pääkameran kuvanlaatua ja olimme suoranaisesti hämmästyneitä todetessamme erojen olevan olemattomia 12 Pron pääkameraan nähden. Kuvanlaatu on kokonaisuudessaan markkinoiden parhaimmistoa, mutta pikselitason yksityiskohtien prosessointi kaipaisi hienosäätöä. iPhone 12 Prohon verrattuna suuremman sensorin myötä kuviin taltioituu hieman voimakkaampi syvyysterävyyden muutos, joka tuo etenkin lähikuviin hieman enemmän tunnelmaa.

Ultralaajakulmakamera on tismalleen sama kuin sisarmallissa, joten myöskään kuvanlaadussa ei ole havaittavissa mitään eroja.

Maxin telekameran polttoväli on perusmallia pidempi, joten sillä pääsee luonnollisesti ”lähemmäs” kohdetta. Kuvanlaadullisesti telekamera on luokassaan erittäin hyvä. Jälki on pikselitasolla melkeinpä terävämpää kuin pääkameralla ja kuvat näyttävät luonnollisilta.

Heikossa valaistuksessa puhelin käyttää telekameraa tiettyyn pisteeseen asti, kunnes se siirtyy käyttämään pääkameralta tehtyä rajausta, joka on tarkkuudeltaan ja yksityiskohdiltaan selvästi heikompi. Automatiikan toiminnassa ei tunnu olevan pettämätöntä logiikkaa, sillä välillä pääkameraan turvaudutaan jo suhteellisen valoisissakin olosuhteissa (esim. lehtikaalilähikuva). Itse telekameralla otetut hämäräkuvat ovat jopa yllättävän teräviä ja yksityiskohtaisia, mutta jäävät yleisilmeeltään hieman tummiksi.

Automaattisesti kuvaussovelluksessa käytössä olevassa yökuvauksessa 12 Pro Max käyttäytyy hyvin samalla tavoin sisarmallinsa kanssa, eli parantaa kuvan dynamiikkaa, värejä ja yksityiskohtia havaittavasti, mutta pyrkii samalla jossain määrin realistiseen lopputulokseen voimakkaan ylivalotuksen sijaan. Toki myös iPhone 12 Pro Max pystyy onkimaan kuvista paljon sellaista mitä ihmissilmä ei näe, mutta toteutus ei ole niin räikeä kuin esimerkiksi Huawein ja Samsungin kameroissa.

Eniten yökuvaustilasta on hyötyä ultralaajakulmakameran kanssa, jonka muutoin tummista ja hieman hailakoista otoksista tulee selvästi valoisampia ja värikkäämpiä. Telekameran kanssa yökuvaustila on käytössä vain silloin, kun valoa on niin vähän, että kamera siirtyy käyttämään pääkameralta tehtyä rajausta (joka näkyy puolestaan kuvan tarkkuudessa).

Vertailimme uusien iPhone 12 Pro -mallien kuvanlaatua keskenään, sekä edellisen sukupolven iPhone 11 Pro -malliin. iPhone 12 Pro eroaa edeltäjästään lähinnä pääkameran paremman valovoiman (f1.6 vs 1.8) osalta, 12 Pro Max on puolestaan varustettu suuremmalla ja vakautetulla pääkameran kuvasensorilla sekä telekameran pidemmällä polttovälillä.

Tekemissämme vertailuissa ero kuvanlaadussa osoittautui puhelimien välillä jopa yllättävän pieneksi. Etenkin iPhone 12 Pro Maxin suuremmasta kuvasensorista ei vaikuttanut testiemme perusteella olevan juuri mitään etua edes hämärässä kuvatessa. Lähikohteita kuvatessa Maxin suurempi sensori tuottaa voimakkaamman syvyysterävyysefektin.

Ultralaajakulmakamerat ovat kaikissa kolmessa puhelimessa teknisesti identtiset, mutta lähemmässä tarkastelussa iPhone 12 Pro -mallien otosten voi havaita olevan hieman terävämpiä ja kontrastikkaampia, joka saattaa johtua puhtaasti kuvaprosessointiin liittyvistä muutoksista. 12 Pro -mallien kuvien terävyys näkyy yksityiskohdissa jopa pienenä yliterävöintinä.

Telekameroiden suurin ero puhelimien välillä on luonnollisesti 12 Pro Maxin pidempi polttoväli, joka tarjoaa 2,5-kertaisen zoomin pääkameraan nähden. Muilta osin kameroiden välillä ei ole havaittavissa minkäänlaista merkittävää kuvanlaadullista eroa.

Myös 12 Pro Maxin videokuvausta koskee lähes tismalleen samat huomiot kuin sisarmallia, eikä suuremmasta vakautetusta sensorista tunnu olevan juuri havaittavaa vaikutusta valoisassa kuvattuun videoon tai kuvanvakautuksen toimintaan. Myös Max kärsii samasta pienestä kuvan värähtelystä kävellessä kuvatessa.

Apple mainostaa Pro Maxin suuremman sensorin keräävän pimeävideokuvauksessa yli 80 % enemmän valoa. Oheisen vertailun perusteella ero on havaittavissa Maxin hieman valoisampana kuvana, mutta ero ei ole mitenkään maata mullistava ja molemmilla puhelimilla heikossa valossa kuvattu video menee yhtä lailla melko pehmeäksi ja kohinaiseksi.

 

Käyttöjärjestelmä – iOS 14

iPhone 12 -mallisto toimitetaan uudella iOS 14 -käyttöjärjestelmällä varustettuna, mutta ensimmäistä kertaa historiassa uusi käyttöjärjestelmä tuli jo muutamaa viikkoa aiemmin vanhempien iPhone-mallien saataville. Tämän artikkelin julkaisuun mennessä Apple on jo ehtinyt julkaista useamman päivityksen ja viimeisin iOS-versio on numeroltaan 14.3.

Käyttöliittymän perusilme ja toimintalogiikka on pysynyt tuttuna jo useamman vuoden ajan. Kuten aiempinakin vuosina on tullut todettua, Applen käyttöliittymä on kohtalaisen pelkistetty ja suoraviivainen, eikä käyttäjälle anneta yhtä laajoja valinnanvaihtoehtoja kuin Androidissa. Apple vakiosovellusvalikoima on erittäin laaja ja sovellukset ovat pääosin laadukkaasti toteutettuja.

Käyttöliittymän pyyhkäisynavigointi oli iPhone X:n julkaisun aikaan käytettävyydeltään älypuhelinmarkkinoiden huippua, mutta se on kärsinyt inflaation parin viime vuoden aikana ja Android-puhelimet tuntuvat ajaneen navigoinnin intuitiivisuudella Applesta ohi. Vielä pari vuotta sitten useimmat Android-puhelimet tuntuivat iPhonesta siirryttäessä kankealta ja vanhanaikaiselta, mutta nyt tilanne on kääntynyt ja iOS:n navigointi tuntuu paikoin epäintuitiiviselta ja epäloogiselta. Hyvänä esimerkkinä eri näkymistä taaksepäin palaaminen voi tapahtua useammalla eri tavalla, kun taasen Androidin nykytoteutuksessa kummasta tahansa näytön reunasta pyyhkäisemällä pääsee aina varmasti askeleen taaksepäin.

Yksi näkyvimmistä ja merkittävimmistä iOS 14:n uudistuksista on kotinäkymän widget-pienoissovellukset, joita ainakin allekirjoittanut on odottanut Applen puhelimiin jo vuosikausia. Widgettejä on kolmea kokoa – 2×2, 4×2 ja 4×4 ruutua. Käyttäjä voi myös luoda widget-pinon, johon liitettyjä widgettejä voi selata pyyhkäisemällä, tai ”älykkään pinon”, joka näyttää kuhunkin ajankohtaan sopivan widgetin. Sovelluskehittäjän on luonnollisesti tuettava widget-ominaisuutta, jotta sellainen on mahdollista lisätä kotinäkymään.

Pienenä parannustoiveena Apple voisi hieman parantaa kotinäkymän tilankäyttöä etenkin suurinäyttöisissä malleissa, sillä Maxissa näytölle mahtuu yhtä paljon kuvakkeita kuin perusmallissa, eikä tilankäyttö ole kaikista optimoiduinta. Androidista tuttu kuvakeruudukon koon valinta voisi olla paikallaan myös iOS:ssa.

Toinen melko keskeinen käyttöliittymäuudistus on ”Appikirjasto”, eli Applen tietynlainen näkymä sovellusvalikosta, eli paikasta josta löytyy kaikki laitteeseen asennetut sovellukset. Appikirjastossa sovellukset on kategorisoitu automaattisesti kansioihin teeman mukaan. Appikirjastosta on hyötyä myös kotinäkymän siistinä pitämisessä, sillä kotinäkymän sivuja voi nyt piilottaa ja sovellukset löytyvät Appikirjaston puolelta.

Pienempiä käyttöliittymäparannuksia ovat kelluvana pikkubannerina näkyvät saapuvat puhelut sekä picture-in-picture-tilassa näkyvät videot ja videopuhelut. Sovellus tarvitsee tuen jälkimmäiselle ja esimerkiksi YouTube ei sitä toistaiseksi tarjoa. Applen omilla palveluilla kelluvan ikkunan käyttö luonnollisesti toimii.

Muita mainintoja uudistusten joukosta ovat mm. mahdollisuus ensimmäistä kertaa vaihtaa oletussähköpostisovellus ja -selain, sovellusten ominaisuuksien käyttämisen ilman koko sovelluksen lataamista mahdollistavat App Clipsit (esim. ravintolavarauksen tekeminen), mahdollisuus kiinnittää Viestit-sovelluksessa halutut keskustelut aloitusnäkymän yläosaan sekä lainata tiettyä viestiä keskustelussa, ryhmäkeskusteluiden henkilön mainintaominaisuus (ilmoitus tägätylle), sääsovelluksen vaikean sään varoitukset, karttasovelluksen fillarinavigointi ja sähköauton latauspisteet, terveyssovelluksen unenseuranta Watchille sekä osittain herätyskelloon integroituva uniaikataulu.

Tietoturvapuolelle tulleita uudistuksia ovat mm. App Storessa näkyvät sovelluksen tietoturvakäytännöt, sovellukselle myönnettävä lupa paikallisverkon ja vain tiettyjen valokuvien käyttöön, vain suurpiirteisen paikkatiedon antaminen sovellukselle sekä ilmoitusriville ilmestyvä merkki kun kameraa tai mikkiä käytetään. Safari tarjoaa sivustojen yksityisyysraportin ja suorittaa salasanamonitorointia, joka huomauttaa jos salasana on ollut mukana tietovuodossa.

Lisää pienemmistä uudistuksista voi lukea Applen iOS 14 -sivuilta.

Päivityspuoli on ollut lähes koko iPhonen tarinan ajan yksi ehdottomista vahvuuksista. Apple ei anna suoranaista päivityslupausta puhelimilleen, mutta yritys on koko historiansa ajan tehnyt ohjelmistotuestaan jatkuvasti kattavamman. Historian ensimmäiset iPhonet saivat päivityksiä kolmen vuoden ajan ja iPhone 5s:stä lähtien tuki on ollut vähintään viisi vuotta ja sama käytäntö vaikuttaisi jatkuvan myös kaikissa myöhemmissä malleissa. Jos aikomuksena on pitää samaa puhelinta pitkään ja haluaa ohjelmiston pysyvän ajan tasalla, uusimman sukupolven iPhone on siihen markkinoiden paras valinta.

 

Suorituskyky

iPhone 12 Pro vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä runsaat pari viikkoa ja iPhone 12 Pro Max heti perään toisen samanmoisen. Kummankaan laitteen toiminnassa ei havaittu testijaksolla mainittavia puutteita.

Suorituskyvyltään molemmat puhelimet ovat identtisiä. Peruskäyttö on niillä erittäin jouhevaa ja sulavaa, eikä siltä osin havaittu testijaksolla mitään valittamisen aihetta, kuten ei pitäisikään. Android-puolen nopeimmille kilpailijoille, kuten OnePlus 8 Prolle, iPhone 12 Pro -mallit häviävät rinnakkain vertailtuna peruskäytön nopeudessa vain minimaalisesti ja sekin ero tulee käyttöliittymäanimaatioista. Edeltäjämalli iPhone 11 Pro on sovellusten avautumisnopeudessa hieman uusimman sukupolven malleja verkkaisempi.

Kuten markkinoiden suorituskykyiseltä järjestelmäpiiriltä voi jo itseisarvoisesti odottaa, iPhone 12 Pro -mallit ovat peli- ja muussa raskaassa mobiilikäytössä kuin kala vedessä. Testasimme molemmilla puhelimilla mm. PUBG Mobile, COD Mobile ja Asphalt 9 -pelejä, jotka pyörivät moitteettoman sulavasti parhailla saatavilla olleilla grafiikka-asetuksilla. Vääntöä onkin tarjolla jo niin paljon, että korkeamman virkistystaajuuden näyttöä alkaisi kaivata myös tiettyjen pelien kohdalla.

Pidemmän rasituksen aikana molemmat mallit lämpenevät takakuoresta havaittavasti, mutta ei vielä häiritsevän paljon. Lämpenemiskohta on hieman poikkeava, sillä Maxissa lämpimin piste sijaitsee ylempänä kameran vieressä ja 12 Prossa takakuoren keskivaiheilla toisessa reunassa. Testisovellusten perusteella suorituskyky pysyy melko vakaana pidemmässäkin rasituksessa. GFXBench-grafiikkatestin puolen tunnin rasituksessa kummankin mallin suorituskyky laski alle 10 %. 3DMark Wild Life Stress testissä 12 Pron suorituskyky laski 20 minuutissa runsaaseen 80 %:iin maksimista ja Max suoriutui vielä aavistuksen paremmin päätyen 86 %:n tulokseen.

Applelle tarjolla olevien synteettisten suorituskykytestien perusteella A14 Bionic -järjestelmäpiiri on tämän hetken älypuhelinmarkkinoiden selvästi suorituskykyisin järjestelmäpiiri. Ero edeltäjämalliin ei kuitenkaan ole niin suuri, kuin mitä Applen hieman epäselvistä julkaisudioista saattoi ymmärtää ja osa tuloksista oli jopa hieman yllättäviä. Tällaisia olivat mm. 3DMark Slingshot Extreme- ja GFXBench-testit, joissa 12 Pro -mallit hävisivät paikoin jopa 11 Prolle. Syy käytökselle jäi epäselväksi ja toisissa grafiikkatesteissä 12 Pro -mallit olivat selviä ykkösiä. Havaitsimme Maxin myös osassa testeissä hieman suorituskykyisemmäksi – syy saattaa löytyä esimerkiksi paremmasta jäähdytyksestä.

Android-puolen verrokiksi otimme Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiriä käyttävän Asus ROG Phone 3:n. Vaikka käyttöjärjestelmä on laitteissa eri ja tulokset sen vuoksi vain suuntaa-antavia, voi Applen havaita olevan selvästi edellä tämän hetken suorituskykykilvassa.

 

Akunkesto

Viime vuoden iPhone-mallit tekivät selvän ryhtiliikkeen akunkestossa ja olivat sillä saralla jopa hyviä. Saman suoritustason odotettiin ennakkoon jatkuvan myös tämän vuoden mallien osalta.

Vihreät pisteet kuvaavat yhden vuorokauden käyttöä ja punaiset vastaavasti kahden. Huomionarvoista on, että näytön päälläoloajat eivät ole suoraan verrannollisia Android-puhelimiin, sillä Apple saattaa mitata sitä eri perustein.

iPhone 12 Pron akunkesto oli testijaksolla ehkäpä pienoinen pettymys, vaikka suoritus ei ollutkaan suoranaisesti huono. Edeltäjämalliin nähden akunkesto on kuitenkin testijakson käyttökokemusten perusteella hieman heikentynyt. Kokonaiskuvassa yhdellä latauksella selvittiin normaalikäytöllä leikiten yhden päivän yli, mutta kahden päivän ylitys ei ollut enää itsestäänselvyys. Myös kahden päivän yli päästiin muutamaan otteeseen, mutta akun varauksen oli tällöin oltava otollinen ensimmäisen päivän päätteeksi ja toisen päivän loppuun pääseminen meni pariin kertaan melko tiukille. Yhteenvetona 12 Pron akunkeston voi todeta olevan keskitasoista.

iPhoen 12 Pro Maxin akunkesto osoittautui testijaksolla huomattavasti miellyttävämmäksi kokemukseksi. Testin aikana yhdellä latauksella selvittiin toistuvasti varsin vaivatta kahden päivän yli jopa keskimääräistä pidemmillä näytön päälläoloajoilla. Käyttötestin perusteella Maxista irtosi noin kolme tuntia, eli yli puolitoista kertaa enemmän näytön päälläoloaikaa yhdellä latauksella kuin perusmallista. Kolmen päivän ylitystä ei edes yritetty, mutta se onnistunee melko vaivatta parin tunnin päivittäisellä normaalikäytöllä. Kokonaisuudessaan 12 Pro Max tarjoaa hyvää akunkestoa päihittäen useimmat ylimmän hintaluokan kilpailijansa.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden (Telia 4G), Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi.

Akkutesteissä iPhone 12 Pro Max löi tiskiin parhaimmat viimeisimpien sukupolvien iPhoneista mittaamamme tulokset sekä YouTube-katselun että raskasta pelikäyttöä simuloivan GFXBench-grafiikkarasituksen osalta. iPhone 12 Pron tulokset olivat hyvin samoissa viime vuoden mallin kanssa. Yleisellä tasolla molempien puhelimien tulokset asettuvat keskiluokkaan.

iPhone 12 -mallien mukana ei toimiteta laturia, mutta testasimme latausnopeutta mukana toimitetulla USB Type-C – Lightning -kaapelilla sekä 65 watin tehoon yltävällä Huawein USB Power Delivery -yhteensopivalla laturilla, joka siis yltää leikiten Applen ilmoittamaan tuettuun 20 watin maksimitehoon.

iPhone 12 Prolla akun latautuminen tyhjästä täyteen kesti tunnin ja 35 minuuttia, joten akun kapasiteetti huomioiden vauhti on melko verkkainen. Puolessa tunnissa akkuun latautuu sentään lähes luvatut 60 % varauksesta ja tunnin kohdalla ollaan vajaassa 90 %:ssa. Viimeisen 10 % lataaminen tapahtuu rauhakseltaan noin puolessa tunnissa.

iPhone 12 Pro Maxilla lataus tyhjästä täyteen otti tunnin ja kolme varttia, joka ei ole nykypäivän high-end-puhelimien mittapuulla ja akkukoko huomioiden mikään huippuluokan suoritus. Puolessa tunnissa akkuun latautui vajaa puolet varauksesta ja tunnissa 86 %. Viimeisen 10 %:n lataamiseen kuluu puolisen tuntia.

Molempien mallien lataaminen onnistuu myös langattomasti, mutta emme kellottaneet erikseen sitä suoritusta. io-techin eri lähteistä keräämien tietojen mukaan Applen langattomalla MagSafe-laturilla lataaminen ottaa molemmilla malleilla tyhjästä täyteen noin kolmisen tuntia, eli 15 watin nimellistehosta huolimatta kyseessä on varsin hidas latausmuoto.

 

Yhteenveto

iPhone 11 Pro sai viime vuonna io-techin toimituksen valinnan tasavahvalla suorituksellaan. Jo tuolloin se oli muutamalla osa-alueella hieman kilpailijoitaan jäljessä ja tänä vuonna iPhone 12 Pro -mallien takamatka tuntuisi tekniseltä näkökannalta jopa kasvaneen. Kyseessä on testijakson perusteella edelleen hyvin tasapainoiset high-end-puhelimet, mutta tietyiltä osa-alueilla alkaa olla puutteita, joita yli 1000 euron puhelimesta ei sopisi nykypäivänä löytyvän.

Käsitellään ensin alta pois 12 Pro- ja 12 Pro Max -mallien erot – Apple on kasvattanut tänä vuonna mallien välisiä eroavaisuuksia, joka ei ole ainakaan pienempien puhelimien ystävien kannalta hyvä asia. Maxin ostaja saa tänä vuonna edistyneempiä ominaisuuksia. Merkittävin ero on takakameratoteutuksessa ja on toki aiheellista pohtia, olisiko suurikokoisempi tekniikka edes mahtunut järkevästi pienemmän 12 Pron sisään.

Rakenteeltaan uudet iPhone 12 Pro -mallit ovat markkinoiden huippua. Kehyksen muotoilu on uudistunut kulmikkaaksi ja samalla käsituntuma on muuttunut merkittävästi. On makuasia, onko muutos tapahtunut hyvään vaiko huonoon suuntaan, mutta ainakin sen ansiosta ulkomittoja on saatu hieman pienennettyä. Rakenne ja viimeistely ovat laatuvaikutelmaltaan erinomaista tasoa ja laite on todella tukevan tuntuinen. IP68-suojausluokitus on testattu markkinoiden parhailla parametreillä, joskin Applen tuotesivujen mukaan takuu ei kata kosteusvaurioita.

iPhone 12 Pro -mallien OLED-näytöt ovat jälleen kuvanlaadultaan markkinoiden kärkipäätä, emmekä havainneet mallien välillä havaittavaa eroa kuvanlaadussa. Näyttötekniikka ei kuitenkaan kaikilta osin ole nykymarkkinoiden standardien tasolla, sillä ne tukevat edelleenkin vain perustason 60 hertsin virkistystaajuutta, siinä missä käytännössä kaikissa kilpailijoissa on 90-144 hertsin näytöt. Kyseessä on ehdottomasti asia, joka yli 1000 euron puhelimesta pitäisi nykypäivänä löytyä, vaikkapa sitten käyttäjän valinnaisesti poiskytkettävänä ominaisuutena.

Suorituskyvyn osalta on tänäkin vuonna tarjolla markkinoiden parasta. Uusi A14 Bionic –piiri on älypuhelinmarkkinoiden nopein, mutta ei mitenkään mullistavasti nopeampi kuin edeltäjämalli. Käytännön tilanteissa kasvanutta suorituskykyä ei tällä hetkellä juuri huomaa, mutta lisäsuorituskyky tarjoaa luonnollisesti ikääntymisvaraa myös tulevaisuuteen. Varsinaisesti suorituskykyparannusten takia edellisen sukupolven mallia ei kuitenkaan kannata lähteä päivittämään. Hinnat-alkaen versioiden tallennustilan määrä on vihdoin tuplattu 128 gigatavuun, mutta suurempikaan määrä ei olisi missään nimessä liikaa pyydetty tämän hintaluokan laitteissa.

Piiriosastolla merkittävämpi uudistus on Qualcommin erillisellä modeemipiirillä toteutettu 5G-tuki, joka on nyt saapunut ensimmäistä kertaa iPhoneihin. Itse toteutuksessa ei sinällään ole mitään erityisen erikoista, joskin automaattinen 5G:n poiskytkentä vaikuttaa ainakin teoriassa ihan fiksulta ominaisuudelta akunkeston kannalta. Applen puhelimet ovat merkittävässä roolissa älypuhelinmarkkinoilla, joten niillä tulee olemaan myös merkittävä osa 5G:n yleistymisessä markkinoilla.

Akunkesto on 12 Pro –malleissa keskiluokkaa – perusmallissa hieman heikompi ja Maxissa puolestaan parempaa keskiluokkaa. Mahdollisimman hyvää akunkestoa kaipaavaan kannattaa siis hankkia Max. Latauspuolella ainoastaan ainut hyvä asia on yleisen USB PD –lataustandardin tuki. Laturi on hankittava tarvittaessa erikseen ja täyttä 20 watin tehoakaan käytettäessä latausnopeus ei ole nykypäivän mittapuulla erityisen kummoista.

Kamerapuolella iPhone 12 Pro –mallit tarjoilevat viimevuotiseen tapaan erittäin tasapainoisen ja toimivan kokonaisuuden. Maxin pääkameran toteutus on edistyneempi, mutta se tarjoaa käytännössä yllättävän pienen edun, lähinnä hämäräkuvauksessa ja tietyissä käyttötilanteissa. Meidän testikokemuksiemme perusteella Maxia ei kannata pelkän kameran takia ostaa, jos käyttö ei painotu todella raskaasti hämärässä videokuvaamiseen. Videokuvauksen laatu on edelleen puhelinmarkkinoiden kärkeä ja nyt tuettuna on myös Dolby Vision HDR –tallennusmahdollisuus. Miinuksena manuaalikuvaustilaa ei löydy vieläkään.

iOS 14 tuo mukanaan muutamia uudistuksia jotka saattavat parantaa joidenkin käyttäjien käyttökokemusta jopa merkittävästi. Widgettien käyttömahdollisuus monipuolistaa kotinäkymän käytettävyyttä selvästi ja erillinen ryhmitelty sovellusvalikko helpottaa sovellusvalikoiman pitämistä organisoituna ja kotinäkymän siistinä. Sinällään toki on vähän huvittavaa, että kyseiset ominaisuudet ovat olleet peruskauraa muissa mobiilikäyttöjärjestelmissä jo yli vuosikymmenen ajan, mutta Apple tuo ne puhelimiinsa vasta nyt. Myös päivitystuki on edelleen iOS:n ehdoton vahvuus, johon muut älypuhelinvalmistajat eivät pääse edes lähelle. Historiaan peilaten iPhone 12 Pro -malleille voi odottaa softatukea puolen vuosikymmenen verran, vaikka Apple ei ole erillistä päivityslupausta koskaan antanutkaan.

Yhteenvetona uudet iPhone 12 Pro -mallit ovat hyviä ja varsin tasapainoisia puhelimia, mutta hinta huomioiden niiltä voisi odottaa vieläkin parempaa suoritusta. Edellisen sukupolven mallien omistajille ei ole tarjolla suuremmin mitään sellaista, minkä takia puhelinta kannattaisi lähteä päivittämään. 5G on tavallaan Applelta merkittävä askel, mutta senkin suhteen useimpien kuluttajien kannattaa odottaa vielä vähintään seuraavaan sukupolveen. Molemmat iPhone 12 Pro -mallit ovat yli tuhannen euron hintaluokassa yksi harkinnan arvoisimmista vaihtoehdoista, mutta varauksetonta suositusta niille ei voi antaa, sillä ne eivät tarjoa aivan kaikkea, mitä tämän hintaluokan puhelimelta voisi nykypäivänä odottaa. Jos suuremmasta koosta ei ole haittaa, suosittelemme kalliimman Max-mallin valitsemista kaksikon väliltä.

 

Plussaa

  • Kuvanlaadultaan erinomainen AMOLED-näyttö
  • Hyvin viimeistelty laadukkaan tuntuinen teräsrakenne
  • A14 Bionic -järjestelmäpiiri on tämän hetken mobiilimarkkinoiden nopein
  • Monipuolisen kolmoiskameran tasavahva kuvanlaatu eri olosuhteissa
  • 4K-videokuvan laatu varauksin ja Dolby Vision HDR -tuki
  • Hyvät stereokaiuttimet
  • Hyvä akunkesto Max-mallissa
  • Langattoman pikalatauksen sekä käänteisen langattoman latauksen tuki
  • iOS:n pitkä päivitystuki ja Androidia parempi käyttäjätietojen suoja

Miinusta

  • 5G ei käytössä Dual SIM -tilassa
  • Vakiokamerasovelluksessa ei tarjolla manuaalisäätöjä
  • Kamerarajoitukset täydellä 4K 60 FPS tarkkuudella kuvatessa
  • Täysi langaton latausnopeus saavutettavissa vain MagSafe-laturilla
  • 60 hertsin näyttö
  • Applen takuu ei korvaa kosteusvaurioita IP68-suojauksesta huolimatta
  • Metallikehys sotkeentuu todella herkästi sormenjäljistä
  • Lasinen takakuori on erittäin kallis korjata
  • Hinta

Huomioita

  • iPhone 12 Pro Max on kokonsa puolesta haastava käyttää yhdellä kädellä
  • Mukana ei toimiteta laturia ja latausjohto käyttää Type-C-liitäntää
  • Face ID toimii huonosti kasvomaskien kanssa
  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Dual-SIM hyödynnettävissä vain eSIM:n avulla

 

This site uses XenWord.
;