Testasimme Applen edullisemmat iPhone 14 ja 14 Plus -älypuhelimet.

iPhone 14 ja iPhone 14 Plus jäävät ainakin Suomessa tänä vuonna väistämättä väliinputoajiksi ja kokonaisuudessaan niitä on hyvin vaikea suositella nousseiden hintojensa myötä. iPhone 13 tarjoaa lähes kaiken, mitä iPhone 14:kin muutamin kompromissein ja lähes 14-mallien hintoihin saatavilla olevat 13 Pro -mallit puolestaan tarjoavat vielä pääosin paremmat ominaisuudet, joskin ilman päivitettyä etukameraa.

Plussaa

  • Akunkesto (erityisesti Plus-mallissa)
  • iOS-käyttöjärjestelmän pitkä päivitystuki
  • Videokuvan laatu

Miinusta

  • 60 hertsin näyttö
  • Latausnopeus
  • Ei telekameraa tai sensorirajauksella tehtävää zoomia
  • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
  • Lightning-liitäntä varauksin
  • Wi-Fi 6E:n puute varauksin

Aiemmin testatun iPhone 14 Pron jälkeen io-techin testipenkkiin ovat nyt päätyneet myös molemmat iPhone 14 -perusmallit. Viime vuodesta poiketen perusmallisto ei enää muodostu edullisemmasta pienikokoisesta Mini-mallista ja perusmallista, vaan perusmallin parina on tällä kertaa pykälän kalliimpi ja suurikokoisempi Plus-malli.

Ominaisuuksiltaan perusmallit ovat uutta kokovaihtoehtoa lukuun ottamatta monin osin tuttuja viime vuodesta, sillä käytössä on edelleen 60 hertsin näytöt, kamerajärjestelmä muodostuu yhä 12 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakameroista ja järjestelmäpiirinäkin toimii yhä Applen A15 Bionic. Täysin kehityksettä puhelimet eivät kuitenkaan ole jääneet, sillä pääkamera on päivitetty viime vuoden Pro-malleista tuttuun malliin suuremmalla sensorikoolla ja järjestelmäpiirin on päivitetty viime vuoden Pro-mallien viidellä GPU-ytimellä varustettuun versioon 6 Gt RAM-muistilla. Lisäksi etukamera on päivitetty 14 Pronkin käyttämään automaattitarkenteiseen malliin.

Hinta puhelimissa säilyi Yhdysvalloissa ennallaan, mutta Suomessa euron heikentynyt kurssi näkyi hinnoittelussa ja iPhone 14 -perusmallin suositushinta onkin kotimaassamme 128 Gt:n tallennustilalla 1039 euroa, mikä on 110 euroa viime vuoden perusmallin suositushintaa korkeampi. iPhone 14 Plussan suositushinnat puolestaan alkavat 128 Gt:n mallin 1189 eurosta siinä missä viime vuoden Mini-malli oli perusmallia edullisempi 829 euron hinnallaan. iPhone 14 Plus onkin jopa 10 euroa kalliimpi kuin viime vuoden iPhone 13 Pro. 256 Gt:n tallennustilalla iPhone 14 ja 14 Plus kustantavat 1169 ja 1319 euroa ja 512 Gt:n tallennustilalla puolestaan 1429 ja 1579 euroa. Värivaihtoehdoiksi tarjolla ovat punainen Product(RED), violetti, sininen ja meidän iPhone 14 -mallin edustama keskiyö sekä 14 Plus -mallin edustama tähtivalkea.

Tutustumme tässä artikkelissa iPhone 14:ään ja 14 Plussaasn reilun parin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Apple ei toimita Pohjoismaisille medioille lehdistökappaleita, mutta DNA toimitti ystävällisesti testilainaan sekä iPhone 14:n että iPhone 14 Plussan.

 

Mitä uutta?

iPhone 14 -mallisto erottuu viime vuodesta kohtalaisin pienin muutoksin: Järjestelmäpiiri on päivitetty viime vuoden Pro-mallin A15:een, pääkameraa sekä etukameraa on päivitetty ja rakenteen korjattavuutta on helpotettu. Lisäksi perusmallia edullisemmasta ja pienemmästä Mini-mallista on luovuttu ja sen sijaan tarjolla on Pro Max -mallien koon perusmallistoon siirtävä Plus-malli 150 euroa perusmallia korkeampaan suositushintaan. Plus-malli ei kuitenkaan suurempaa kokoaan ja sen seurauksena tulevia suurempaa näyttöään ja suurempaa akkuaan lukuun ottamatta erotu perusmallista ominaisuuksiltaan.

iPhone 14 -perusmallin ja 13 -perusmallin väliset tarkemmat erot ovat:

  • iPhone 14 on 0,1 mm paksumpi
  • iPhone 14 on 2 grammaa kevyempi
  • iPhone 14:n rakenne aukeaa näytön lisäksi myös takakuoren puolelta, minkä myötä se on helpompi korjata
  • Järjestelmäpiiri on päivitetty 13 Pro -malleista tuttuun A15 Bioniciin 5:llä GPU-ytimellä, kun 13-perusmalleissa käytössä oli vielä 4 GPU-ydintä
  • RAM-muistin määrä on kasvanut 4:stä 6 gigatavuun
  • iPhone 14:n akun kapasiteetti on 3279 mAh:n iPhone 13:n 3240 mAh:n sijaan
  • iPhone 14:n pääkamera on 13 Prosta tuttu, eli 13-perusmalliin nähden mukaan on tuotu sensorivakautus ja suurempi aukkokoko
  • iPhone 14:n etukamera on 14 Prosta tuttu, eli se tukee automaattitarkennusta

 

Pakkaus ja sen sisältö

iPhone 14 perusmallit toimitetaan tuttuun tapaan ohuessa pakkauksessa, jonka mukana ei ole enää pariin vuoteen toimitettu erillistä verkkovirtalähdettä. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-C -> Lightning -kaapeli
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • Ohjelappuset

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat (suluissa Plus-mallin tiedot):

  • Ulkomitat: 146,7 x 71,5 x 7,8 mm (160,8 x 78,1 x 7,8 mm)
  • Paino: 172 grammaa (203 grammaa)
  • Näytön suojana ja takalasina Ceramic Shield, alumiinirunko
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 86 % (87,4 %)
  • IP68

Ulkomitoiltaan ja ulkonäöltään yleisestikin iPhone 14 -perusmalli on identtinen viime vuoden 13 -perusmallin kanssa. Kyseessä on iPhone 14 Pron tavoin nykypäivän lippulaivaluokassa kohtalaisen pienikokoinen puhelin. 14 Plus puolestaan on ulkomitoiltaan lähes identtinen viime vuoden Pro Maxin kanssa, jonka kanssa se jakaa saman 6,7-tuumaisen näyttökoon.

Siinä missä 14 -perusmalli sopii vielä hyvin yhdellä kädellä käytettäväksikin, on 13 Plus jo selvästi suurehko. 203 gramman painonsa kera se voi kuitenkin olla pykälän helpompi käsiteltävä kuin Pro-mallistojen Max-mallit teräksisen rakenteen myötä tulevan yli 240 gramman painonsa kanssa.

Vasemmalla iPhone 14 Plus – Oikealla iPhone 14

Muotoilu iPhone 14 -malleissa on viime vuodesta tuttua, mutta iFixitin purkuraportin mukaan rakenteen korjattavuutta on parannettu huomattavasti, sillä myös takalasi on uutuuksissa irrotettavissa. Rakennemuutos näkyy myös Applen virallisen huollon hinnoittelussa, jossa takalasin vaihto kustantaa 14 -perusmallille 199 euroa, kun taas vielä vanhaa rakennetta käyttävän 14 Pron takalasin vaihdosta saa maksaa lähes 600 euroa.

Rakenteen laaduntuntuma on kuitenkin loppukäyttäjälle viime vuodesta tuttu. Sekä etu- että takalasina toimii Applen Ceramic Shield ja runko on alumiinia. Puhelin on myös tuttuun tapaan IP68-suojattu ja kokonaisuus tuntuu käsissä laadukkaalta, joskin aivan Pro-mallien teräsrungon tuomaan arvokkuuden tunteeseen perusmallit eivät yllä. Toisaalta perusmallit ovat selvästi Pro-malleja kevyempiä, mikä miellyttänee osaa käyttäjistä.

  • Alapääty:
    • Mikrofoni
    • Lightning-liitäntä (USB 2.0)
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • Kuulokeritilän takana toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 12 megapikselin etukamera (1/3,6”), f1.9, PDAF 23 mm

Päädyiltään iPhone 14 -perusmallit vastaavat Pro-malleja ja niitä koskevat myös samat miinukset, eli Lightning-liitännän sijaan Applenkin voisi toivoa vähitellen siirtyvän jo USB-C-liitäntään. Stereokaiuttimet puolestaan ovat perusmalleissakin luokassaan kohtalaisen hyvät.

Erona Pro-malliin toimii kuitenkin viime vuodesta tuttu kameralovi erillisen reiän sijaan. Mielenkiintoisena yksityiskohtana lovi ei vaikuttaisi yltävän aivan yhtä alas näytöllä kuin Pro-mallien kamerareikä, eli se voi teoriassa olla aavistuksen huomaamattomampi esimerkiksi videokäytössä. Dynamic Island -käyttöliittymäelementtien puuttuminen perusmalleista on harmillinen miinus, sillä loven ympärillä olisi tilaa pienille käyttöliittymäelementeille, eli reikää toteutus ei suoranaisesti tarvitsisi.

Etukamera iPhone 14 -malleissa on sama kuin Pro-mallissakin, eli kyseessä on Applen uusi automaattitarkennusta tukeva kamera, joka purkuvideoiden perusteella vaikuttaisi olevan jossain määrin vakautettu. Kuvanlaadultaan se on hyvässä valaistuksessa erinomainen ja hämärässä puolestaan pehmeähkö.

Alla iPhone 14 – Yllä iPhone 14 Plus

Näytön tekniset ominaisuudet (suluissa Plus-mallin tiedot):

  • 6,1” LTPO Super Retina XDR OLED -näyttö (6,7” Super Retina XDR OLED -näyttö)
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1179 x 2556 -resoluutio (1284 x 2778 -resoluutio)
  • 60 Hz, 800 nit (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 1200 nit (cd/m2) pistemäinen maksimikirkkaus

Näyttö iPhone 14 -perusmalleissa on paperilla säilynyt ennallaan viime vuoteen nähden ja sellaisenaan se on yli tuhannen euron puhelimille jo väistämättä osin liian alkeellinen. Kuvanlaadultaan ja resoluutioltaan sekä perusmallin että Plus -mallin OLED-paneelit ovat hyvällä tasolla ja kirkkauskin on edelleen lippulaivaluokkaa tyypillisen maksimikirkkauden yltäessä 800 nitiin.

Näyttöjen Akilleen kantapää on kuitenkin niiden virkistystaajuus, joka on yhä perinteiset 60 hertsiä. Käytännössä tämän myötä käyttökokemus häviää sulavuudessaan jopa useille edullisemmille puhelimille. Android-markkinoilla nopeampia näyttöjä nähdään jo 200 euronkin laitteissa. Apple itse onnistuu pitämään käyttöliittymänsä sisällä kokemuksen virkistystaajuuteen nähden yllättävän sulavana animaatioillaan, mutta kolmannen osapuolen sovelluksissa ja esimerkiksi YouTubessa videolistausta vierittäessä 60 hertsiä on nähtävissä välittömästi nopeampia näyttöjä tökkivämpänä kokemuksena.

Pelkkiä Applen 60 hertsin näyttöjä käyttäneille kokemus ei tokikaan ymmärrettävästi tunnu erityisen hitaalta, mutta mikäli käytössä on esimerkiksi iPad nopeammalla näytöllä tai käyttökokemuksia löytyy myös iPhone 13 tai 14 Pro -mallien 120 hertsin näytöistä, on ero sulavuudessa havaittavissa selvästi. Applen toivoisikin tuovan perusmalleihinsa vähintään 90 hertsin näytöt, joskin uusien mallien yli 1000 euron hintaluokassa näyttö voisi olla suoraan Pro-mallista tutut 120 hertsiä.

Vasemmalla iPhone 14 – Oikealla iPhone 14 Plus

Järjestelmäpiiri iPhone 14:ssä ja 14 Plussassa on viime vuoden 13 Pro -malleista tuttu A15 Bionic viidellä GPU-ytimellä. Käytännössä suorituskykyeroa viime vuoden iPhone 13:een ja 13 miniin on siis tapahtunut vain grafiikkasuorituskyvyssä. Lisäksi myös RAM-muistin määrää on kasvatettu viime vuoden Pro-malleista tuttuun kuuteen gigatavuun 13-perusmallien neljästä gigatavusta.

Tallennustila puhelimissa on ennallaan 128 gigatavussa, mikä on nykypäivänä jo kohtalaisen vähän 1039 eurosta alkaville puhelimille. Kokonaisuudessaan rautapuolen päivitykset jäävät muutenkin nousseen hintansa myötä varsin pieniksi, sillä iPhone 13:n ja 14:n välinen hintaero on suositushinnoissakin yli 100 euroa ja käytännössä 13-malleja on saanut tasaiseen tahtiin myös alle 800 euron, jolloin hintaero nousee yli 200 euroon.

Akku 14-perusmallissa on kasvanut vain aavistuksen iPhone 13:sta kun taas iPhone 14 Plus tarjoaa suuremman kokonsa myötä selvästi viime vuoden malleja suuremman 4323 mAh:n akun. Akun latausominaisuudet puolestaan ovat ennallaan, eli langallisesti tuettuna on kohtalaisen hidas 20 watin lataus ja langattomastikin Qi-standardin mukainen latausteho jää 7,5 wattiin. Valmistajan omalla MagSafe-laturilla latausteho puolestaan on tutut 15 wattia.

Yhteysominaisuudet iPhone 14:ssä ja 14 Plussassa ovat Pro-mallista tutut, eli tuettuna ovat 5G-verkkojen lisäksi Bluetooth 5.3, Ultra Wideband ja Wi-Fi 6, mutta ei Wi-Fi 6E:tä. Myös perusmallit tukevat hätäsatelliittiyhteyksiä, jotka toimivat ainakin alkuun vain Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Tekniset ominaisuudet:

  • Apple A15 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x 3,24 Ghz Avalanche CPU, 2,02 GHz 4 x Blizzard CPU, 5-ydin Apple GPU, 16-ydin Neural Engine)
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt, 256 Gt, 512, Gt tallennustilaa (128 Gt:n mallissa vapaana noin 116 Gt)
  • 5G, SA/NSA, Sub6 (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n26, n28, n30, n38, n40, n41, n48, n53, n66, n70, n77, n78, n79, LTE
  • Dual SIM (NanoSIM + eSIM)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.3, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, BDS, QZSS
  • FaceID-sensorit kasvojen tunnistukseen, stereokaiuttimet
  • 3279 mAh akku (4323 mAh), Lightning-liitäntä (USB 2.0), 20 watin pikalataus (USB PD 2.0), 7,5 watin langaton Qi-lataus, 15 watin langaton MagSafe-lataus
  • iOS 16

 

Kamera

Vasemmalla iPhone 14 Plus – Oikealla iPhone 14

Kamerat sijaitsevat iPhone 14 -perusmallien takakuoren vasemmassa yläkulmassa takakuoren pinnasta hieman nousevassa kamerasaarekkeessa. Myös linssit nousevat vielä saarekkeen pinnan yläpuolelle, mutta kokonaisuudessaan kamerasaareke on huomattavasti 14 Pro:n kamerakokonaisuutta pienempi. Laite kuitenkin heiluu helposti sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera (1/1,7”, 1,9 um pikselikoko), f1.5, Dual Pixel PDAF, Sensor-shift OIS, 26 mm
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.4, 13 mm, 120˚
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS

Kamerakokonaisuus iPhone 14 -perusmalleissa on päällisin puolin 13-mallistosta tuttu, eli käytössä ovat 12 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamerat. Jälkimmäinen näistä kahdesta on myös raudaltaan viime vuodesta tuttu, mutta pääkamera on saanut osakseen päivityksen 13 Pro -malleista tuttuun pykälän suuremmalla sensorikoolla ja suuremmalla aukkosuhteella varustettuun malliin.

Videokuvausta iPhone 14 -mallit tukevat korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla.

Kamerasovellus puhelimessa on pysynyt pääosin ennallaan viime vuoteen verrattuna. Video-kuvausominaisuuksiin on kuitenkin tuotu päivitystä uuden toimintatilan myötä. Kyseessä on täyttä 4K-resoluutiota pienemmällä 2,8K-resoluutiolla videota tallentava tila, joka hyödyntää sensorista yli jäävää resoluutiota perustilaa parempaan kuvan vakautukseen.

iPhone 14:n ja 14 Plussan kuvakulmavaihtoehdot ovat yli 1000 euron puhelimelle varsin rajatut, sillä tarjolla ovat vain 13 mm polttovälin tarjoava ultralaajakulmakamera ja 26 mm polttovälin pääkamera. Puhelimet eivät tarjoa minkäänlaista kolmatta kuvaustilaa esimerkiksi telekameraa korvaamaan, eikä makrokuvaaminenkaan ole mahdollista. Kuvausmahdollisuudet ovatkin hintaluokkaan nähden varsin rajalliset.

Vaikka pääkameraa on päivitetty viime vuoteen verrattuna, ei se tarjoa päivänvalossa dramaattista muutosta edeltäjäänsä nähden, kuten jo viime vuonna samanlaista kokonaisuutta käyttäneen iPhone 13 Pro -artikkelissa todettiin. Kuvat ovat kuitenkin luokassaan laadukkaita, eikä paperilla kohtalaisen alhainen 12 megapikselin resoluutio juuri haitaksi näy. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, värintoistoltaan luonnollisia ja dynamiikaltaan laadukkaita. Aiemmista vuosista tuttuun tapaan pikselitasolla on nähtävissä hieman suttuista digitaalista terävöitystä, minkä lisäksi kontrasti on toisinaan hieman jyrkkä, mutta kuvat kestävät kuitenkin katselun suuremmaltakin näytöltä.

Hämärässä puhelin käyttää automaattista yökuvatilaa ja erot viime vuoteen ovat edelleen kohtalaisen hillittyjä. Automatiikka tunnistaa tilanteet kuitenkin pykälän entistä paremmin ja lopputulokset ovat valotukseltaan realistisempia. Kuvat ovat yleisilmeeltään kohtalaisen laadukkaita, mutta dynamiikka jättää kuitenkin hieman toivomisen varaa.

Ilman yökuvatilaa kuvat jäävät väreiltään usein selvästi harmahtaviksi, minkä lisäksi lopputuloksiin syntyy hieman luminanssikohinaa.  Toisaalta jälki säilyy kuitenkin täysin käyttökelpoisena.

Ultralaajakulmakameran kuvien yleisilme on tuttuun tapaan saatu mukailemaan kiitettävästi pääkameraa, joskin dynamiikka vaikuttaisi olevan selvästi suppeampi ja kontrasti sen myötä päivänvalossa tummien alueiden osalta toisinaan hieman tukossa. Kuvanlaadultaan ultralaajakulmakamera on luokassaan käyttökelpoinen, mutta ei erityisen poikkeava, minkä lisäksi miinusta sille on annettava sen kiinteästä tarkennusetäisyydestä.

Hämärässä ultralaajakulmakameran rajat tulevat selvästi vastaan ja automaattisen yökuvatilankin kanssa kuvista tulee suurella näytöllä tarkasteltuna kohtalaisen pehmeitä. Positiivisena puolena kuvien värimaailma säilyy kohtalaisen laadukkaana.

Ilman yökuvatilaa kuvat jäävät huomattavan pimeiksi, minkä lisäksi niissä on nähtävissä huomattavat määrät kohinaa.

Videokuvausta iPhone 14 ja 14 Plus tukevat korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla, jolloin kameran vaihtaminen ei onnistu kesken kuvaamisen, mutta 4K 30 FPS -videon aikana kameraa on mahdollista vaihtaa. Valmistajalle tyypilliseen tapaan videon kuvanlaatu on erinomaisella tasolla. Ultralaajakulmakameran video jää kuitenkin pääkameraan verrattuna selvästi pehmeämmäksi.

iPhone 14 ja 14 Plus tukevat myös 14 Pro -mallin arviossa tarkemmin käsiteltyä toimintatilaa, joka kuvaa 2,8k-resoluution videota ja tuo mukanaan pykälän tavallista voimakkaamman digitaalisen vakaimen.

Videon ominaisuudet 4K 30 FPS -tasolla:

  • 4K 30 FPS, H.264, 52,5 Mbit/s, High
  • Äänet: AAC LC, 184 kbit/s

 

Ohjelmisto, suorituskyky ja akunkesto

Ohjelmistona iPhone 14:ssä ja 14 Plussassa toimii Applen tuorein iOS 16, johon voi tutustua tarkemmin iPhone 14 Pron artikkelista, sekä käyttöjärjestelmäversion alkuperäisestä uutisartikkelista. iPhone 14:ssä ja 14 Plussassa ei tosin ole mukana Pro-mallien Dynamic Island -elementtejä, vaikka vastaavat ilmoitusjärjestelmät olisikin ollut mahdollista toteuttaa myös kameraloveen. Perusmallit eivät myöskään tue Pro-mallien always on -näyttöä.

Päivitystuki iPhone 14:ssä ja 14 Plussassa on todennäköisesti Pro-mallien kanssa markkinoiden kärkeä, vaikka tällä kertaa järjestelmäpiirinä perusmalleissa toimiikin viime vuoden malli. Teoriassa Pro-mallien uudempi piiri voisi tarkoittaa pidempää päivitystukea, mutta koska kyseessä on Applen oma piirituotanto ja perusmallienkin RAM-muistin määrä kasvatettiin kuuteen gigatavuun, voi päivitystuki myös jatkua myös rinnakkain yhtä pitkänä. Joka tapauksessa iPhone 14:n ja 14 Plussankin päivitystuki on markkinoiden kärkeä.

Käyttökokemus puhelimilla muistuttaa arkikäytössä viime vuoden 13:a ja 13 miniä. Lisääntynyt grafiikkasuorituskyky tarkoittaa kuitenkin pykälän parempaa tehoa pelaamiseen ja RAM-muisti voi auttaa kovempaa moniajoa harrastavien elämää, mutta toisaalta 13-malliston kanssa ei ainakaan viime vuonna havaittu haasteita 4 Gt:n RAM-muistin kanssa. Suorituskyky uutuuksissa on identtinen 13 Pro -mallien kanssa, mutta hitaamman 60 hertsin näytön vuoksi käytännön kokemus jää väistämättä pykälän niitä tahmeammaksi.

Pitkäkestoista rasitusta iPhone 14 ja 14 Plus kestävät pykälän uusia 14 Pro -malleja paremmin ja grafiikkasuorituskyky laski suhteessa selvästi vähemmän. Mielenkiintoisesti 14 Plussan tapauksessa grafiikkasuorituskyky oli testin lopulla jopa pykälän parempaa kuin 14 Prossa rasitustestin jälkeen. Prosessoripuolella moniydinsuorituskyky laski puolen tunnin Geekbench-ajoilla vain reilut 5 prosenttia, mutta pysyi jatkuvasti uuden A16:n prosessorisuorituskyvyn alapuolella.

Järjestelmäpiiri iPhone 14 -perusmalleissa yltää myös huipputeholtaan edelleen markkinoiden kärkipäähän, vaikka Snapdragon 8+ Gen 1 grafiikkasuorituskyvyn osalta sitä jo vähitellen lähenteleekin. Prosessorisuorituskyky A15:ssä puolestaan on edelleen Snapdragoneja edellä, vaikka se uudelle A16:lle se häviääkin.

Mikäli nykymarkkinoille väistämättä hitaasta 60 hertsin näytöstä haluaa löytää hyödyllisiäkin puolia, on iPhone 14 -perusmallien akunkesto selvästi Pro-malleja parempaa. Osittain tämä voi johtua näytöstä, mutta toinen osatekijä voi olla myös järjestelmäpiiri. iPhone 14 pärjäsi viikon testijaksollaan poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää selvästi helpommin kuin 14 Pro, mutta kolmatta päivää silläkään ei kuitenkaan voinut edes yrittää. iPhone 14 Plus puolestaan kesti kahden päivän ylityksen, vaikka käyttötottumuksiin kuului myös pelaamista GPS:ää käyttäen Pokemon Go -pelin muodossa ja kolmenkin päivän ylittämistä laitteella voi pitää realistisena kevyemmällä käytöllä.

Luokassaan hyvän akunkeston vastapainona iPhone 14 Plussan lataaminen on kuitenkin nykypäivän mittapuilla huomattavan hidasta. Siinä missä iPhone 14 latautui tyhjästä täyteen Pro-mallista tuttuun itsessään jo kohtalaisen hitaaseen puoleentoista tuntiin kesti iPhone 14 Plussalla täyteen lataamisessa jo lähes kaksi tuntia, mikä on toki ymmärrettävääkin selvästi suuremman akun myötä. Suurin osa ajasta menee kuitenkin positiivisena puolena latauksen loppupuolella ja jo pikaisemmalla puolen tunnin lataamisella 14-perusmalli saavutti 60 prosenttia akkunsa maksimikapasiteetista ja Plus puolestaan reilut 50 prosenttia.

iPhone 14:n akun latausnopeus:

  • 15 min – 30 %
  • 30 min – 60 %
  • 1 h 3 min – 90 %
  • 1h 30 min – 100 %

(OnePlus 10T:n laturilla, joka tukee USB PD:tä 45 watin teholla)

iPhone 14 Plussan akun latausnopeus:

  • 15 min – 28 %
  • 30 min – 52 %
  • 1 h 13 min – 90 %
  • 1 h 51 min – 100 %

(OnePlus 10T:n laturilla, joka tukee USB PD:tä 45 watin teholla)

 

Yhteenveto

iPhone 14 ja iPhone 14 Plus jäävät ainakin Suomessa tänä vuonna väistämättä väliinputoajiksi, sillä puhelinten uudistukset viime vuoteen nähden ovat kohtalaisen pieniä. Siinä missä Yhdysvalloissa hinnat säilyivät edeltäjien tasolla, ovat Suomessa hinnat nousseet, mikä yhdessä pienten päivitysten kanssa tekee viime vuoden malleista uutuuksille kovia haastajia. Suomessa 1039 eurolla edullisimmillaan kaupasta mukaan lähtevä iPhone 14 ja peräti 1189 euroa kustantava iPhone 14 Plus eivät enää käytännössä edes kilpaile edullisempien lippulaivojen markkinoilla, vaan niitä ovat vastassa Android-puolen kalliimman pään laitteet sekä Applen omat viime vuoden Pro-mallit.

Ulkoisesti iPhone 14 on käytännössä identtinen viime vuoden 13:n kanssa ja Plus-malli puolestaan suurikokoisempi versio siitä. Laitteet ovat rakenteeltaan laadukkaan tuntuisia ja niillä on IP-luokitus kuten lippulaivaluokan puhelimilta voi jo odottaakin, mutta valitettavasti näytöt jättävät viime vuodesta tuttuun tapaan toivomisen varaa. OLED-paneelien kirkkaus, resoluutio ja kuvanlaatu ovat toki hyvällä tasolla, mutta vain 60 hertsiin jäävä virkistystaajuus on ominaisuus, jota lippulaivaluokassa ei pitäisi enää kohdata. Android-puolella nopeampia näyttöjä nähdään jo parin sadan euron laitteissa, joten Appleltakin perusmalleihin toivoisi päivitystä vähintään edes 90 hertsiin.

Suorituskyvyn osalta Applen edullisemmat uutuudet luottavat viime vuoden Pro-mallien A15 Bioniciin, eli erot myös viime vuoden perusmalleihin ovat varsin pienet. Perusmallin iPhone 13:t jäävät jälkeen vain grafiikkasuorituskykynsä ja RAM-muistinsa osalta. Android-laitteisiin verrattuna puhelimet ovat toki yhä huippuluokkaa, mutta Applen omien viime vuoden laitteiden ollessa tällä kertaa selvästi edullisempia, on suorituskykymuutos harmillisen pieni.

Suomen markkinoilla iPhone 14 -mallien ainoa merkittävä ero viime vuoden iPhone 13 -malleihin pienen järjestelmäpiiriparannuksen ohessa onkin päivitetyt etukamera ja pääkamera. Uusi suurikokoisempi 12 megapikselin pääkameran sensori on järjestelmäpiirin tavoin tuttu viime vuoden Pro -malleista ja se tarjoaa kyllä pienehkön kuvanlaadullisen parannuksen, mutta ei suoranaista mullistusta. Yli tuhanteen euroon iPhone 14 -malleilta toivoisi myös löytyvän jonkinlaisen telekameran tai edes ohjelmistopohjaisen ratkaisun zoomaamiseen, sillä vain ultralaajakulmakameraan ja pääkameraan jäävä kuvausjärjestelmä on tässä hintaluokassa väistämättä jo miinus.

Päivitystuki iPhone 14 -malleissa on luokkansa huippua. Teoriassa vanhan piirin käyttö voisi siihen vaikuttaa heikentävästi, mutta pitäisin sitä epätodennäköisenä, sillä 13 Pro -mallien piirin käytön myötä puhelimissa on kuitenkin RAM-muistia uusia Pro-malleja vastaavat 6 Gt. Lisäksi Apple vastaa itse omasta piirituotannostaan, joten tuen pidentäminen on helpompaa kuin Android-rintamalla, jossa järjestelmäpiirin valmistaja on useimmiten eri taho kuin puhelimen valmistaja.

Kokonaisuudessaan iPhone 14:ää ja 14 Plussaa on käytännössä hyvin vaikea suositella. iPhone 13 tarjoaa lähes kaiken, mitä iPhone 14:kin muutamin kompromissein. Käytännössä iPhone 13:a on myyty myös alle 800 euron, eli jopa yli 200 euroa edullisemmin, jolloin se tarjoaa selvästi 14-malleja parempaa vastinetta hinnalleen. Toisaalta omalla tavallaan pienet erot ovat kuluttajan kannalta myös positiivinen asia, sillä se pitää noin 730 euroon myydyn iPhone 13 minin edelleen varteenotettavana vaihtoehtona pienten puhelinten ystäville, joita iPhone 14:stä puuttunut Mini-malli on voinut harmittaa.

Suurempaa Plus-mallia, parempaa pääkameraa ja pykälän parempaa suorituskykyä kaipaaville nuo samat ominaisuudet puolestaan ovat vielä tarjolla iPhone 13 Pro -malleissa, niin kauan kun niitä on vielä saatavilla. Viime vuoden Prot tuovat mukanaan myös nopeamman 120 hertsin näytön, teräksisen rakenteen sekä telekameran ja kehittyneemmän ultralaajakulmakameran. Hintaa 13 Pro -malleilla on hinta.fi-hintaseurannan mukaan 6,1-tuumaisena vain 60 euroa 14:ää enemmän ja Pro Maxilla puolestaan alle 90 euroa 14 Plussaa enemmän, mikä tekee niistä hintalaatusuhteeltaan useimmille käyttäjille parempia vaihtoehtoja. Apple ei virallisesti enää myy iPhone 13 Pro -mallistoa, joten kyseisten laitteiden saatavuus voi tulevaisuudessa olla rajattua.

Plussaa

  • Akunkesto (erityisesti Plus-mallissa)
  • iOS-käyttöjärjestelmän pitkä päivitystuki
  • Videokuvan laatu

Miinusta

  • 60 hertsin näyttö
  • Latausnopeus
  • Ei telekameraa tai sensorirajauksella tehtävää zoomia
  • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
  • Lightning-liitäntä varauksin
  • Wi-Fi 6E:n puute varauksin
This site uses XenWord.
;