Kokonaisuudessaan Xiaomi 12T Pro on 849 euron suositushintaansa kädenlämpöinen ja ominaisuuksiinsa nähden liian kallis uutuus. Puhelimen suorituskyky sekä näyttö ovat toki hyvällä tasolla ja pääkamera laadukas, mutta muut kamerat ovat huomattavan heikot ja langattoman latauksen puuttuminen tähän hintaluokkaan jo selvä miinus. Toisaalta, mikäli puhelimen ehtii ostamaan ennakkomyyntikampanjasta 649 euron hintaan on kyseessä varsin pätevä vastine hinnalleen, sillä vaikka 12T Pro häviääkin OnePlus 10T:lle raa’assa suorituskyvyssä heikomman jäähdytyksensä myötä, tarjoaa se silti lippulaivaluokan suorituskyvyn ja kyseiseen hintaan todella laadukkaan pääkameran.
Plussaa
- 12-bittinen laadukas AMOLED-näyttö
- Pääkameran kuvanlaatu
- Nopea 120 watin pikalataus
Miinusta
- Ei IP-luokitusta
- Ei langatonta latausta
- USB-liitännän 2.0 -nopeus
- 2 megapikselin makrokamera
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera
- Ultralaajakulmakameran video rajoittuu Full HD 30 FPS -tasolle
Xiaomi julkaisi jo totuttuun tapaan lippulaivamallistonsa T-versiot lokakuun alussa. Viime vuodesta tuttuun tapaan T-mallit sijoittuvat pykälän alkuvuodesta julkaistuja 12-malleja edullisempiin hintaluokkiin, mutta tarjoavat kuitenkin joltain osin myös kehittyneempää rautaa. Nyt testiin saapunut Xiaomi 12T Pro sisältää Qualcommin viimeisimmän lippulaivapiirin, Snapdragon 8+ Gen 1:n, jonka parina on 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. 5000 mAh:n akku latautuu 120 watin pikalatauksella ja laitteen pääkameran resoluutio on jopa 200 megapikseliä. Kameran Samsung HP1 -sensori on tuttu aiemmin io-techin testissä käyneestä Motorola Edge 30 Ultrasta.
Kevään 12 Prohon verrattuna 12T Pro tarjoaa siis tuoreemman järjestelmäpiirin ja suuremman megapikselimäärän pääkameraansa, mutta vastapainona ominaisuuksista on muun muassa karsittu langaton lataus ja kamerajärjestelmää on muilta osin leikattu varsin reippaalla kädellä, sillä pääkameran parina ovat lippulaivaluokassa jo varsin heikot 8 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin makrokamera. Muotoiluakin on muutettu kaarevan sijaan tasaisen näyttölasin myötä.
Xiaomi 12T Pron suositushinta on 849 euroa, eli 250 euroa 12 Pron suositushintaa edullisempi, joskin 50 euroa 12 Pron nykyhintaa kalliimpi. Huomion arvoisena seikkana Xiaomi 12T Prota on saatavilla Elisalta operaattorin asiakkaille suljetussa ennakkomyyntikampanjassa 16. lokakuuta saakka 649 euron hintaan yhdessä 249 euron arvoisen robottipölynimurin kanssa. Samainen robotti-imuri on saatavilla myös muissakin ennakkomyyntikampanjoissa, joissa hinnoittelu on kuitenkin suositushinnan mukainen.
Artikkelissa tutustumme Xiaomi 12T Prohon vajaan viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Mitä uutta?
Xiaomi 12T Pron edeltäjänä voi pitää viime vuoden 11T Prota, joka niin ikään oli kevään lippulaivamalleja edullisempi tuote. Ulkonäöllisesti laitteissa on yhtäläisyyksiä, mutta erojakin löytyy esimerkiksi enemmän Xiaomi 12 -mallistoa muistuttavan kamerasaarekkeen muodossa, minkä lisäksi rautatasolla sekä järjestelmäpiiriä että kamerajärjestelmää on päivitetty.
Tarkemmat erot 12T Pron ja 11T Pron välillä ovat:
- 12T Pro on 1 mm lyhyempi, 1 mm kapeampi ja 0,2 mm ohuempi
- 12T Pro on 2 grammaa painavampi
- Näytön resoluutio on noussut (1080×2400 vs. 2712×1220)
- Näytön suojalasi on vaihdettu Gorilla Glass Victuksesta Gorilla Glass 5:een
- Järjestelmäpiiri on päivitetty Snapdargon 888:sta Snapdragon 8+ Gen 1:een
- RAM-muistin määrä on Suomessa myytävässä mallissa kasvatettu 8:sta 12 gigatavuun
- Pääkameran resoluutio on noussut 108:sta 200 megapikseliin ja sensorikoko on kasvanut
- 5 megapikselin telemakrokamerasta on siirrytty 2 megapikselin tavanomaiseen makrokameraan
- Sormenjälkilukija on siirretty virtapainikkeesta näytön alle
Pakkaus ja sen sisältö
Xiaomi 12T Pro toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka sisältöön kuuluvat itse laitteen lisäksi:
- USB-A -> USB-C -kaapeli
- 120 watin verkkovirtalähde
- Joustavamuovinen suojakuori
- Korttikelkan avaustyökalu
- Ohjelappuset
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Fyysiset mitat
- Ulkomitat: 163,1 x 75,9 x 8,6 mm
- Paino: 205 grammaa
- Näytön suojana Gorilla Glass 5, lasinen takakuori, muovirunko
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 86,7 %
Ulkomitoiltaan Xiaomi 12T Pro on hyvin lähellä niin 11T Prota kuin myös kevään 12 Protakin, joskin 12 Pro on hieman suuremmasta näytöstään huolimatta kapeampi kaarevien näytön reunojen myötä. Kyseessä on luokassaan varsin tavanomaisen kokoinen puhelin, joka on jo pykälän suurehko yhdellä kädellä käytettäväksi.
12T Pron takalasin valmistajaa ei ole paljastettu eli kyseessä ei todennäköisesti ole ainakaan Corning tai kukaan muukaan tunnettu valmistaja. Satiinimaisen matta takalasi on tyylikäs, mutta sormenjäljet näkyvät siinä kohtalaisen selvästi. Näytön suojalasina toimii Corningin Gorilla Glass 5, mikä on hieman erikoinen ratkaisu, sillä viime vuoden 11T Pro käytti vielä tuoreempaa Victus-suojalasia, joskin kestävyydessä lasien välillä ei todennäköisesti ole suurta käytännön eroa. Kehys puhelimessa on muovia, mikä ei laaduntuntumaltaan yllä metallin tasolle ja voinee harmittaa ainakin osaa käyttäjistä 849 euron suositushintaisessa laitteessa.
Xiaomi ei myöskään lupaa puhelimelleen virallista IP-luokitusta, mikä on 850 euron hintaan jo väistämättä miinus. Yhdysvalloissa laitteelle on ilmeisesti annettu IP53-luokitus, mutta käytännössä kyseessä on vain kevyt roiskesuojaus, mikä ei sekään tähän hintaan ole vielä erityisen hyvä suoritus.
- Alapääty:
- SIM-korttikelkka
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- Mikrofoni
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- IR-lähetin
- Mikrofoni
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista
- 20 megapikselin etukamera (1/3,47”, 0,8 um pikselikoko), f2.2
IP-luokituksen puutteen lisäksi Xiaomi 12T Pron pohjan USB-C-liitännän nopeuksien jääminen vain 2.0-tasolle on yli 800 euron puhelimelle jo harmillinen miinus. Miinus on tosin tuttu myös valmistajan muistakin laitteista. Harman Kardon -brändätyt stereokaiuttimet puhelimessa ovat äänenlaadultaan luokassaan hyvät toistaen musiikin kokonsa nähden tasapainoisesti. Äänenpaineeltaan kaiuttimet ovat jopa yllättävän äänekkäät, mutta huomion arvoisena seikkana kaiuttimien äänensävy käy hieman riipiväksi täydellä voimakkuudella.
20 megapikselin etukamera tuottaa hyvässä valaistuksessa laadukasta jälkeä luonnollisella värintoistolla, joskin terävöitystä on pikselitasolla kohtalaisen paljon. Hämärässä laatu heikkenee selvästi kuvan muuttuessa huomattavan pehmeäksi, mutta värintoisto säilyy kuitenkin kohtalaisena ja kuva pienellä näytöllä käyttökelpoisena.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,67” AMOLED -näyttö
- 20:9-kuvasuhde, 1220 x 2712 pikseliä, 446 PPI
- 120 Hz, 500 nit (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 900 nit (cd/m2) pistemäinen maksimikirkkaus, 12-bittinen paneeli (68,7 miljardia väriä)
Xiaomi 12T Pron näyttö on 12-bittinen, eli se kykenee toistamaan jopa yli 68 miljardia eri värisävyä, mikä on edelleen älypuhelinmarkkinoilla kohtalaisen harvinaista. Kuvanlaadultaan ja kirkkaudeltaan näyttö on laadukas, kuten yli 800 euron puhelimelta voi odottaakin ja kuva säilyi selkeänä myös syysauringon paisteessa. Resoluutio näyttöpaneelissa on varsin mielenkiintoinen 1220 x 2712, minkä myötä se on pykälän Full HD+ -resoluution näyttöjä tarkempi, mutta ei kuitenkaan QHD+-näyttöjen tasolla. Kaikkia markkinoiden huippuominaisuuksia näyttö ei tarjoa, sillä kyseessä ei ole moderni LTPO-paneeli monipuolisella virkistystaajuuden mukautuksella.
Vakiona näyttö toimii siitä huolimatta mukautuvalla virkistystaajuudella, minkä lisäksi käyttöön voi myös pakottaa pysyvän 120 hertsin tai 60 hertsin tilan. Automaattinen virkistystaajuuden mukautuminen Xiaomissa ei ole järin monipuolinen, vaan testijaksolla näytön havaittiin olevan vain joko täydessä 120 hertsin tilassa tai puolitettuna 60 hertsiin. Alwyas on -näytön käynnistyessä ruudunpäivitysnopeus tipahtaa 30 hertsiin. Mukautuminen tapahtuu automaattisesti, esimerkiksi mikäli näytöllä oleva kuva on pysähdyksissä, mutta osin kyseessä on myös sovelluskohtainen ominaisuus ja esimerkiksi YouTube pudottaa virkistystaajuuden 60 hertsiin jo valikoissaan.
Näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija toimi testijaksolla moitteetta.
Rauta Xiaomi 12T Prossa on markkinoiden tämän hetkistä huippua, eli suorituskyvystä huolehtii Qualcommin viimeisin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Muistilukemat ovat 849 euron hintaan varsin hyvät, sillä useat varsinkin markkinaosuudeltaan suuremmista valmistajista tarjoavat edelleen hinnat alken -versioihinsa vain 128 Gt:n tallennustilan hieman kalliimmissakin hintaluokissa.
12T Pron 5000 mAh:n akku latautuu viime vuoden 11T -mallista ja kevään 12 Pro -mallista tuttuun tapaan 120 watin pikalatauksella, mikä on lukemana markkinoiden huippua heti OnePlussan ja saman konsernin Realmen 150 watin jälkeen. Valitettavasti 12T Pron ominaisuuskattauksesta on jätetty pois langaton lataus, jonka toivoisi jo löytyvän yli 800 euron laitteesta.
Yhteysominaisuudet 12T:ssä ovat varsin tavanomaiset, eli mukana on 5G, Bluetooth 5.2 ja Wi-Fi 6, mutta valitettavasti Wi-Fi 6E-tukea puhelimesta ei löydy.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdargon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri
- 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
- 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (vapaana noin 229 Gt)
- 5G, SA/NSA, Sub6 (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n75, n77, n78) LTE
- Dual SIM (2 x NanoSIM)
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2 (AAC, LDAC, LHDC), NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, Beidou, NavlC
- Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet (Sound by Harman Kardon)
- 5000 mAh akku, USB-C (USB 2.0), 120 watin pikalataus
- Android 12
- Päivitystuki: 3 Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset
Kamera
Kamerat Xiaomi 12T Prossa sijaitsevat takakuoren vasemmassa ylänurkassa neliskanttisessa saarekkeessa, joka nousee takakuoren pinnan yläpuolelle. Lisäksi pääkamera nousee vielä saarekkeen itsensä yläpuolelle ja puhelin heiluu helposti sitä pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 200 megapikselin pääkamera (1/1,22”, 0,64 um pikselikoko), f1.69, PDAF, OIS
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 1,12 um pikselikoko), f2.2, 120˚
- 2 megapikselin makrokamera, f2.4
- Dual-LED-salama
- Videokuvaus: 8K 24 FPS / 4K 60 FPS
Kamerakokonaisuus 12T Prossa on ristiriitainen. Pääkameran sensorina puhelimessa toimii Edge 30 Ultrasta tuttu Samsungin 200 megapikselin HP1-kamerasensori ja kyseessä on vasta toinen kotimaamme markkinoille ehtinyt puhelin kyseisellä sensorilla. Valitettavasti sinänsä mielenkiintoisen pääkameran parina on 850 euron hintaluokkaan jopa luokattoman heikko parivaljakko 8 megapikselin kiinteätarkenteisen ultralaajakulmakameran ja 2 megapikselin makrokameran muodossa.
Videokuvausta Xiaomi 12T Pro tukee maksimissaan 8K-resoluutiolla 24 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella.
Xiaomi on pitänyt 12T Pron kamerasovelluksen vanhana tuttuna ja se toimii edelleen sulavasti. Valitettavasti makrokuvaus on yhä sijoitettuna vasemman ylälaidan lisäasetusten taakse, mikä on hieman epäkäytännöllistä.
200 megapikselin pääkameran myötä puhelimella on mahdollista ottaa myös täyden resoluution kuvia. Täyden resoluution kuvien ottaminen ei kuitenkaan onnistu suoraan perusnäkymässä, vaan se löytyy Ultra HD -nimellä oikean laidan kuvaustiloista.
Xiaomi 12T Pro tarjoaa kaksi kameraa – ultralaajakulmakameran ja pääkameran, joista ensiksi mainittu tarjoaa 0,6-kertaisen polttovälin pääkameraan verrattuna. Pääkameran 200 megapikselin sensoria voi hyödyntää myös suoraan sensorilta tehtävää rajausta käyttäviin 2x-tilan kuviin.
Hyvässä valaistuksessa Xiaomi 12T Pron pääkamera tuottaa perustilassaan 12,5 megapikselin kuvia ja jälki on erinomaista. Kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia, niiden värintoisto on luonnollista ja dynamiikka kiitettävää. Kontrasti kuvissa on miellyttävän syvää olematta kuitenkin ylilyödyn voimakasta. Pikselitasolla kuvien terävöitys on hieman voimakasta, mutta yleisilme säilyy luonnollisena vielä suuremmaltakin näytöltä tarkasteltuna.
Suuren sensorikoon ja kohtalaisen suuren aukkosuhteen myötä pääkameran lähikuviin syntyy voimakas bokeh-efekti, jonka terävyysalue on suhteellisen kapea.
Hämärässäkin kuvanlaatu säilyy käyttökelpoisena ja suurikokoinen sensori onnistuu keräämään valoa varsin hyvin, sillä puhelimen automaattinen yökuvatila ei käynnistynyt kaupungin yön hämärässä kertaakaan. Päivänvaloon verrattuna kuvat jäävät pehmeiksi, mutta yleisilme säilyy silti kohtalaisen erottelevana, minkä lisäksi myös dynamiikka pysyy hyvällä tasolla. Värintoisto taittuu kuitenkin toisinaan selvästi vihertäväksi, joten parannettavaakin kameralla vielä olisi.
8 megapikselin ultralaajakulmakameran värimaailma mukailee kohtalaisesti pääkameraa, mutta jää värintoistoltaan valjummaksi. Lisäksi alhaisen resoluution rajat ovat nähtävissä heti suuremmalta näytöltä tarkasteltuna hieman suttuisina yksityiskohtina ja 850 euron hintaan resoluution toivoisi jo olevan parempi. Positiivisena puolena ultralaajakulmakameran dynamiikka on kuitenkin hyvällä tasolla. Kiinteän tarkennusetäisyyden myötä lähikuvia ultralaajakulmakameralla ei voi kuvata.
Hämärässä ultralaajakulmakameran valovoimaisuus loppuu käytännössä välittömästi kesken ja puhelin ottaa käyttöön automaattisen yökuvatilan. Yökuvatilassa kuvista tulee useimmiten pienellä näytöllä vielä käyttökelpoisia, mutta yksityiskohdat ovat jo selvästi sumentuneet. Toisaalta vastapainona kuvien kohina pysyy hyvin aisoissa. Dynamiikan rajat tulevat toisinaan vastaan kaupungin valojen palaessa puhki.
Ilman yökuvatilaa kuvat jäävät usein jo huomattavan tummiksi, minkä lisäksi niissä on havaittavissa enemmän kohinaa.
Makrokuvauksen Xiaomi on toteuttanut 12T Prossa viime vuoden 11T:tä heikommalla tavalla, sillä joukosta erottuvan 5 megapikselin telemakrokameran sijaan käytössä on vaivaisella 2 megapikselin resoluutiolla varustettu perinteinen makrokamera kiinteällä tarkennusetäisyydellä.
Laadultaan makrokameran kuvat ovat 2 megapikselin makrokuvien luokassa kohtalaisia, sillä niiden värintoisto on pääosin luonnollista, vaikkakin hieman haaleaa ja yksityiskohtia kertyy megapikselimäärään nähden hyvin. Siitä huolimatta 2 megapikselin makrokameran sijoittaminen yli 800 euron puhelimeen on heikko suoritus, kun jo keskihintaluokassa on nähty ultralaajakulmakameraa hyödyntäviä makrototeutuksia ja valmistajan edeltäjämallinkin makrokamera oli parempi.
12T Pron 2x-tila käyttää suoraan pääkameran sensorilta tehtävää rajausta. Yksityiskohtia kuvaan kertyy jälkikäteen zoomattua perustilan kuvaa enemmän, mutta ei yhtä paljon kuin parhaissa 2x-toteutuksissa tai erillisissä telekameroissa. Tila on kuitenkin käyttökelpoinen ja monipuolistaa kamerakokonaisuutta hieman. Muilta osin kuvien yleisilme mukailee pääkameran kuvia, joskin hämärässä jälki jää jonkin verran suttuisemmaksi ja tummemmaksi.
Täyden 200 megapikselin kuvan ottaminen onnistuu erillisessä UltraHD-tilassa. Kuvan ottaminen kestää pykälän perustilaa pidempään, mutta on kuitenkin kohtalaisen nopeaa. Xiaomi nappaa kuvan siis selvästi Motorolan Edge 30 Ultraa nopeammin, jolla kuvaamisessa kesti jopa sekunnin-pari.
Kuvanlaadultaan 200 megapikselin tila ei kuitenkaan yllä Motorolan tasolle, vaan yleisilme jää pikselitasolla selvästi suttuisemmaksi. Pääkameran normaaleihin 12,5 megapikselin kuviin verrattuna yksityiskohtia on toki hieman enemmän, mutta ei lähellekään megapikselimäärän asettamien odotusten mukaisesti. UltraHD-tilassa onnistuu myös 50 megapikselin kuvien ottaminen ja kyseisellä tilalla yksityiskohtien määrä on jo lähes identtinen täyteen 200 megapikseliin verrattuna.
Hämärässäkin 200 megapikselin kuvia voi ottaa, mutta tällöin dynamiikka kärsii normaaleihin kuviin verrattuna. Yksityiskohtia kuviin kertyy kuitenkin edelleen jonkin verran 12,5 megapikselin kuvia enemmän, mutta jälki jää pikselitasolla erittäin kulmikkaaksi ja maalausmaiseksi.
Xiaomi 12T Pron pääkameraa ei kannatakaan käytännössä pitää kiinnostavana 200 megapikselin kuvien takia, vaikka valmistaja itse sitä mainostaakin uuden sommittelun mahdollistavana suuren resoluutionsa myötä. Kamera kyllä tekee hyvin sen, mihin se on suunniteltukin, eli tuottaa todella laadukkaita 12,5 megapikselin kuvia, mutta valmistajan mainostus suuren megapikselimäärän hyödyistä voi olla jopa harhaanjohtavaa.
Videota Xiaomi 12T Pro kuvaa pääkamerallaan korkeintaan 8K-resoluutiolla 24 FPS:n nopeudella, mutta tuttuun tapaan kyseinen tila jää hieman tönköksi ja resoluution tuoma lisätarkkuus useille käyttäjille vielä vähäiseksi. 4K 60 FPS -tila on useimmille todennäköisesti käyttökelpoisempi. Kuvanlaadultaan pääkameran video on yleisilmeeltään hyvää videon ollessa kohtalaisen tarkkaa ja värintoistoltaan luonnollista. Valitettavasti vakautus jättää toivomisen varaa ja kuva tärähtelee huomattavan paljon kävelyn mukana.
Pääkameran videon ominaisuudet 4K 60 FPS -tasolla:
- 4K 60 FPS, H.264, 58 Mbit/s, High
- Äänet: AAC LC, 96 kbit/s
Ultralaajakulmakameran videokuvaustuki jää vain Full HD 30 FPS -tasolle, mikä on yli 800 euron hintaluokassa erittäin huono suoritus. Alhaisen resoluutionsa myötä ultralaajakulmakameran videokuva jää huomattavan pehmeäksi.
Ultralaajakulmakameran videon ominaisuudet Full HD 30 FPS -tasolla:
- 1080p 30 FPS, H.264, 17 Mbit/s, High
- Äänet: AAC LC, 96 kbit/s
Ohjelmisto ja käyttökokemukset
Xiaomi toimittaa 12T Pron edelleen viime vuonna julkaistulla Android 12 -käyttöjärjestelmällä, vaikka Google on jo 13-versionkin julkaissut. Tämä on kuitenkin vielä tavanomaista, eikä tuoreimman käyttöjärjestelmäversion päivityksiäkään ole aloittanut tähän päivään mennessä ainakaan Suomessa kuin Google itse ja OnePlus.
Käyttöjärjestelmän päällä Xiaomissa toimii valmistajan aiemmistakin malleista tuttu MIUI 13, jonka käyttökokemuksiin voi tutustua tarkemmin esimerkiksi Xiaomi 12 Pron ja 12:n arvosteluista. Käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen, mutta tarjoaa kohtalaisen monipuoliset kustomointimahdollisuudet. Positiivisena puolena kevään lippulaivoja vaivannut bugi, joka muutti ilmoitusvalikon läpinäkyväksi akun ollessa vähissä, on korjattu.
Xiaomi lupaa laitteelleen kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset, mikä on Android-maailman parempaa päätä edustava lupaus, vaikka se Samsungin neljän ja viiden vuoden lupaukselle häviääkin. Artikkelin kirjoitusaikaan lokakuun puolessa välissä Androidin tietoturvapäivitykset olivat 12T Prossa syyskuun tasolla.
Käyttökokemus 12T Prolla on päivittäisissä askareissa sulava, kuten Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriä käyttävältä laitteelta voi odottaakin ja pelaamiseenkin puhelin toimii hyvin. 12-mallistoa vaivanneita lämpöongelmia uutuus kuitenkin onnistuu korjaamaan vain jossain määrin.
Prosessorisuorituskyky pysyy 12T Prossa pitkäkestoisessakin rasituksessa kohtalaisen hyvänä ja maksimisuorituskyvystä tiputtiin vain 86 prosenttiin, eli parannusta kevään malleihin on tapahtunut. Valitettavasti äärimmäisen raskasta grafiikkasuorituskykyä simuloivissa GFXBench Manhattan Battery Test ja 3DMark WildLife Extreme Stress Test -rasitustesteissä puhelin edelleen ylikuumenee ja keskeyttää testit.
Normaalissa käytössä ylikuumenemista ei kuitenkaan tapahtunut, mutta jäähdytyssuorituskyky on silti harmillisen heikko esimerkiksi OnePlus 10T:n selvittyä samaa piiriä käyttävänä kyseisistä testeistä varsin minimaalisella suorituskyvyn laskulla ilman ongelmia.
Edelleen kilpailijoistaan jälkeen jäävän jäähdytyssuorituskyvyn vastapainona akunkesto Xiaomi 12T Prossa on parantunut selvästi kevään malleista. Puhelin kesti testijaksolla toistuvasti kaksi kokonaista päivää yhdellä latauksella, niin että puhelimella myös pelattiin lyhyitä ajanjaksoja päivien aikana. Näytön päälläoloaikoja 12T Pro ei akun kulutustiedoissaan näyttänyt, joten tarkempia tietoja niistä ei ole jaettavissa. Käytännössä käyttö oli tavanomaista, joten näytön päälläoloajat olivat käytännössä todennäköisesti 2–3 tunnin seutuvilla.
Akun latausnopeus 12T Prossa on hyvällä tasolla, kuten jo 120 watin laturista voi päätellä. Täyden lataustehon puhelin antaa käyttöön vain, jos sen ottaa asetuksista itse päälle. Tyhjästä täyteen puhelin latautui testijaksolla 26 minuutissa, mutta käytännössä joitakin minuutteja nopeampikin lataus olisi todennäköisesti mahdollista saavuttaa, sillä testikerralla puhelimen käynnistyminen kesti jopa 4 minuuttia hidastaen latauksen alkua paljon.
Akun latausnopeus (120 watin laturilla):
- 5 min – 5 %
- 10 min – 36 %
- 23 min – 90 %
- 26 min – 100 %
Yhteenveto
Xiaomi 12T Pro tarjoaa viime vuodesta tuttuun tapaan pykälän kevään 12 Prota edullisempaan pakettiin osin jopa kehittyneempiäkin ominaisuuksia, vaikkakin hinnan tieltä on tehty myös selviä kompromisseja. Kompromissit ovat kuitenkin tänä vuonna osin harmillisen suuria, sillä laitteen suositushintakin on noussut selvästi viime vuoden 11T:n 600 euroa korkeammaksi 850 euroon.
Järjestelmäpiirinä 12T Prossa on Snapdragon 8+ Gen 1, eli uutuus tarjoaa kevään lippualaivoja kehittyneempää rautaa ja energiatehokaamman piirin myötä myös lämpötilat ovat paremmin kurissa kuin pahasti lämpörajoitteisilla 12-malleilla oli. Valitettavasti huippuluokkaan jäähdytysjärjestelmällä ei vieläkään ole asiaa, sillä grafiikkapuolen rasitustesteissä puhelin ylikuumenee edelleen.
Rakenteeltaan puhelin on tavanomainen edullisemman pään lippualaivalaite tarjoten muovisen rungon ja nimetöntä lasia käyttävän takakuoren, mutta nousseen suositushintansa myötä puhelin ei enää ole suoranaisesti edullinen. Lisäksi laitteella ei ainakaan Euroopan markkinoilla ole virallista IP-luokitusta, jota yli 800 euron puhelimelta voisi jo toivoa. Xiaomi ei myöskään edelleenkään tarjoa T-mallistoonsa langatonta latausta. Toisaalta positiivisena puolena mukana on yhä äärimmäisen nopea 120 watin pikalataus, minkä lisäksi akunkesto on parantunut selvästi 12-mallistosta ja testijaksolla laite kesti helposti yli kahden päivän käytön.
Lataustehon lisäksi kehut ansaitsee myös Xiaomin näyttö, joka on kuvanlaadultaan erinomainen. Täysin kaikkia lippulaivaluokan ominaisuuksia näyttöön ei kuitenkaan ole tarjolla, sillä kyseessä ei ole LTPO-paneeli, minkä myötä näytön virkistystaajuus ei säädy yhtä tarkkaan kuin kovimmissa lippulaivaluokan kilpailijoissa.
Myös 200 megapikselin pääkamera onnistuu erottumaan 12T Prossa edukseen. Pääkamera kykenee luokassaan erinomaiseen jälkeen tuottaessaan tavanomaisia 12,5 megapikselin kuvia, mutta Xiaomin suurta resoluutiota mainostavasta markkinoinnista ei kannata välittää, sillä täydellä resoluutiolla kuvattuna tarkkuus ei yllä läheskään megapikselien asettamien odotusten tasolle. Valitettavasti kameraosiossa on myös miinuksensakin, sillä Xiaomi tarjoaa yli 800 euron hintaansa vain 8 megapikselin ultralaajakulmakameran ja käytännössä hyödyttömän 2 megapikselin makrokameran, jotka ovat ominaisuuksiltaan tuttuja kaikkein edullisimmista lippulaivatehojen laitteista ja jopa keskihintaluokan OnePlus Nord 2T:stä.
Ohjelmiston osalta 12T Pro on tuttua Xiaomia peittäen vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen. Plussaa ohjelmistopuoli ansaitsee Xiaomin päivityslupauksesta, joka on viime vuoden 11T-mallien julkaisusta lähtien ollut luokassaan hyvät kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset.
Kokonaisuudessaan Xiaomi 12T Pro on 849 euron suositushintaansa kädenlämpöinen ja ominaisuuksiinsa nähden liian kallis uutuus. Puhelimen suorituskyky sekä näyttö ovat toki hyvällä tasolla ja pääkamera laadukas, mutta muut kamerat ovat huomattavan heikot ja langattoman latauksen puuttuminen tähän hintaluokkaan jo selvä miinus. Toisaalta, mikäli puhelimen ehtii ostamaan ennakkomyyntikampanjasta 649 euron hintaan on kyseessä varsin pätevä vastine hinnalleen, sillä vaikka 12T Pro häviääkin OnePlus 10T:lle raa’assa suorituskyvyssä heikomman jäähdytyksensä myötä, tarjoaa se silti lippulaivaluokan suorituskyvyn ja kyseiseen hintaan todella laadukkaan pääkameran.
Plussaa
- 12-bittinen laadukas AMOLED-näyttö
- Pääkameran kuvanlaatu
- Nopea 120 watin pikalataus
Miinusta
- Ei IP-luokitusta
- Ei langatonta latausta
- USB-liitännän 2.0 -nopeus
- 2 megapikselin makrokamera
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera
- Ultralaajakulmakameran video rajoittuu Full HD 30 FPS -tasolle
Tämä sinetöi ostopäätökseni lopullisesti, ja olen todella kiitollinen että io-tech:n Oskari ei lähde mobiili.fi-tyyppisiin mainos-arvosteluihin.
Aivan mahtavaa!
Kuten arvelinkin, kun toiseen ketjuun kerkesinkin jo kirjoittamaan, itseäni lainaten:
Ostin sen 11T Pro:n edellisestä kamppiksesta sen robotti-imurin kanssa. Ei minkäänlaista tarvetta uudelle.
Vähän on outoja ratkaisuja kyllä…
Jokaisella on omat käyttötarkoituksensa, mutta tuntuu, että itse otan jopa eniten kuvia ultralaajakulmalla, joten tähän hintaan kaipaisin sieltä parempaa laatua kuin tuollainen sama 8MPix kenno mikä löytyy satasen xiaomeista.
USB 3.1 oli jo Lumiassa vuonna 2015, eikä se maksanut noin paljoa.
SD-korttipaikan ja kuulokeliitännän puute ovat itselle aika dealbreaker, mutta valitettavan yleistä nykyään. Onneksi edelleen on valmistajia jotka näitä laittavat, kuten ne halvemmat Xiaomit.