SilentiumPC:n (tai tästedes Endorfyn) Navis F240 on testikokemustemme perusteella melko kilpailukykyisesti hinnoiteltu valmisnestecooleri, jonka toteutuksessa on keskitytty olennaiseen. Yleisilme on hillitty ja käytettävyys on hyvää. Helpon asennettavuuden ohella plussapuolelle menee etenkin alarekisterissä hiljaiset tuulettimet sekä mahdollisuus pysäyttää tuulettimet kokonaan.

Myös kauneusvirheitä kuitenkin löytyy ja niistä erikoisimpiin kuuluu PWM-ohjattava pumppu, joka ei kuitenkaan tarjoa tietoa pyörimisnopeudestaan, vaan säätö täytyy suorittaa sokkona. Pumpun säädölle ei ole onneksi suurempaa tarvetta, sillä se on havaintojemme perustella hiljainen, eikä nopeus vaikuta mainittavasti suorituskykyyn.

Koko coolerin suorituskyky sen sijaan jätti hieman parantamisen varaa, etenkin pahimpaan kilpailijaan verrattuna. Maksiminopeudella Navis pärjää vielä hyvin, mutta melu alkaa olla samalla sietämättömällä tasolla. Kun tuulettimien kierrosnopeutta laskettiin inhimillisemmäksi, repesi ero verrokki-Arcticiin viiteen asteeseen. Toisin sanoen samassa hintaluokassa on tarjolla parempaakin suorituskykyä. Suljetun kierron eliniän kannalta pieni miinus tulee myös takuusta, jonka pituus on vain kolme vuotta.

Yhteenvetona Navis F240 on toimiva AIO-cooleri, johon harva tulee varmasti varsinaisesti pettymään, jos ominaisuuksien osalta ei ole tarkempia vaatimuksia. Markkinoilta löytyy kuitenkin suunnilleen samaan rahaan suorituskykyisempiä ja kokonaisvaltaisesti parempia vaihtoehtoja kuten Arctis Liquid Freezer II, jonka johdosta Navis F240 hukkuu hieman massaan jopa edullisemmassa hintapisteessä.

Plussaa:

  • Helppo asennus
  • Alarekisterissä hiljaiset tuulettimet
  • Tuulettimien pysäyttämismahdollisuus
  • Fiksusti toteutettu simppeli tuulettimien johdotus

Miinusta:

  • Pumpulta ei tarjolla kierrosnopeustietoa
  • Suorituskyky ei pärjää markkinoiden kärjelle
  • Lyhyehkö 3 vuoden takuuaika

Käyttövalmiita nestejäähdytteisiä prosessoricoolereita, eli toiselta nimeltään AIO-coolereita (All In One), on nykymarkkinoilla valtavat määrät. Valikoiman ohessa myös hintahaarukka on nykyään laaja ja testiemme perusteella suurimmat erot coolereiden välillä löytyvät ulkonäöstä sekä melutasosta – maksimisuorituskyvyssä ei ole mainittavia eroja.

Toisin sanoen jäähdytystehon kannalta mielenkiintoisimmat tuotteet löytyvät tarjonnan edullisemmasta päästä ja mm. Arcticin Liquid Freezer II -mallisto on tästä hyvä esimerkki. Kilpailukykyisesti hinnoiteltuja jäähdytystuotteita myöskin valmistava SilentiumPC esitteli keväällä mallistonsa edullisimpaan päähän uudet Synergy Coolingin kanssa suunnitellut Navis F -sarjan nestecoolerit, joista edullisin vaihtoehto on 240 mm F240-malli. Yritys uudelleenbrändättiin lokakuun alussa Endorfyksi, joten kun nykyiset varastot on myyty loppuun, tulee Navis F240 tulevaisuudessa löytymään Endorfy-nimellä ja -logolla, mutta tuote itsessään pysyy samana.

Valmistajan suositushinta Navis F240 -perusmallille on 75 euroa ja ARGB-valaistuilla tuulettimilla varustetulle versiolle 86 euroa. Hinta.fi-hintaseurannan mukaan valaisemattoman perusversion saatavuus on ainakin tällä hetkellä Suomessa heikko, mutta ARGB-valaistua mallia saa edullisimmillaan 89 eurolla.

Navis F -mallistoon kuuluu myös 280 mm ja 360 mm jäähdyttimellä varustetut F280– ja F360-mallit.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Navis F240 toimitetaan SilentiumPC-brändättynä valko-sini-mustassa pahvipakkauksessa, jonka sisällä tuotteet on suojattu puristepahvikaukalolla sekä muovipusseilla. Tulevissa Endorfy-brändätyissä tuotteissa tuotepakkaus tulee luonnollisestikin muuttumaan ja noudattaa varmasti brändin sini-keltaisia värejä.

Pakkauksen toimitussisältö on seuraava:

  • cooleri
  • 2 kpl 120 mm Fluctus 120 PWM -tuulettimia esiasennettuna
  • asennusohjeet
  • AMD- ja Intel-kiinnitystarvikkeet
  • Pactus PT-3 -lämpötahnaruisku (1,5 g)

Cooleri

Jäähdyttimen ja letkujen tekniset tiedot:

  • Jäähdyttimen mitat: 275 x 120 x 28 mm (itse kennosto ~16 mm)
  • Jäähdytinkennon tiheys: 20 FPI
  • Letkut: kumia, suojapunos, pituus 390 mm
  • Letkujen ympärysmitta: 12 mm ulkomitta
  • Yhteensopivuus:
    • Intel 1700, 1200, 1150, 1151, 1155, 1156, 2011, 2066
    • AMD AM4, AM5
  • Takuu: 3 vuotta

Ulkoisesti Navis F240 on melko hillityn ja tavanomaisen näköinen AIO-cooleri. ARGB-versio eroaa ulkoisesti tuulettimien osalta, sillä niissä on läpikuultavan valkoiset roottorit. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista – viimeistely vaikuttaa jopa hyvältä alle 100 euron hintaluokassa.

Alumiininen jäähdytin on maalattu mattamustaksi ja toisin kuin yrityksen aiemmassa Navis EVO -mallissa, sen päätyjen nestekammiot ovat muotoilultaan kulmikkaat. Toisessa päädyssä on täyttö/tyhjennysportti, joka on kuitenkin peitetty takuusinetillä. Jäähdyttimen kuorien paksuus on 28 mm ja itse jäähdytyskennoston paksuus mittaustemme mukaan noin 16 mm. Jäähdytyslamellien tiheydeksi mittasimme 20 lamellia tuumalla, joka on melko tavanomainen arvo tämän luokan jäähdyttimissä.

Kumiletkut ovat melko taipuisat ja päällystetty tekstiilipunoksella. Pituutta letkuilla on riittävästi asennettavaksi useimpien hieman suurempienkin miditornikoteloiden etu- tai kattopaneeliin. Mittasimme letkujen paksuudeksi 12 mm, mutta suojapunos huomioiden itse letkun todellinen paksuus lienee noin 10 mm.

Blokkiyksikön tekniset tiedot:

  • Mitat: 48,5 x 76,5 x 90 mm (korkeus letkuliitäntöjen kohdalta 52 mm)
  • Liitännät: SATA-virtajohto + 4 pin tuuletinjohto
  • Pumpun pyörimisnopeus: ~1600 – 2600 RPM, ohjaus PWM-signaalilla
  • Pumpun laakerointi: keraaminen
  • Kylmälevyn koko: 52,5 x 58 mm

Blokkiyksikön kuoret on valmistettu mattamustasta muovista ja sen päällä on tumma alumiinista valmistettu koristepaneeli. Testikappaleessamme oli vielä S-logo, mutta tuleviin yksilöihin se tulee luonnollisesti vaihtumaan Endorfyn logoon. Yleisilme on hillityn pelkistetty ja muotoilu noudattaa samaa suuntaa aiemman Navis EVO -mallin kanssa.

Blokin kyljestä lähtevät letkuliitännät ovat kääntyvää mallia, josta on apua coolerin asennuksessa. Letkuliitäntöjen välistä tulevat ulos myös liittimien johdot. Pumppu saa virtansa SATA-virtaliittimen kautta ja pumpun nopeutta voi säätää PWM:n avulla nelipinnisen tuuletinliittimen kautta. Testikappaleemme ei jostain syystä näyttänyt pumpun pyörimisnopeutta ja valmistajan mukaan se on ominaisuus eikä vika. Käyttäjän kannalta pumpun säätäminen on kuitenkin erittäin hankalaa, kun kierrosnopeudesta ei ole tarjolla minkäänlaista palautetta. Testikokemustemme perusteella pumpun säätöalue löytyy suunnilleen 50-100 % PWM-säätöalueelta.

Kiinnityskorvakkeet on integroitu blokin pohjapuolen jonkinlaisesta komposiittimuovista valmistettuun kehykseen, joten blokkiin ei tarvitse asentaa erillisiä kiinnikkeitä eri prosessorityypeille.

Pohjan kuparinen kylmälevy on kooltaan 52,5 x 58 mm. Sen viimeistely näyttää ensisilmäyksellä sumealta, mutta lähemmässä tarkastelussa voi huomata keskeltä poispäin säteittäisesti kasvavia pieniä uria, jotka voi tuntea kynnellä. Pohjan muoto on havaittavasti keskeltä kupera.

Fluctus 120 PWM tuuletinten tekniset tiedot:

  • Koko: 120 x 120 x 25 mm
  • Laakerointi: dynaaminen nestelaakerointi
  • Pyörimisnopeus: 0-300-1800 RPM
  • PWM-säätöalue: 0, 10-100 %
  • Liitännät: 4-pinninen tuuletinliitin

Valmistaja toimittaa coolerin mukana muista jäähdytystuotteistaan tutuksi tulleet Fluctus 120 PWM -tuulettimet, jotka ovat mallinimensä mukaisesti 120 mm kokoiset ja PWM-ohjattavat. ARGB-mallissa tuulettimet ovat ARGB-valaistut versiot samasta mallista.

Tuulettimet ovat esiasennettuna jäähdyttimeen, joka on mukava asennusta nopeuttava yksityiskohta. Lisäksi tuulettimien johdot on vedetty siististi tuulettimien kylkiä pitkin kiinnitysruuvien takaa ja molemmille voi syöttää virtaa saman liittimen kautta. Pakkauksessa toimitetaan mukana jatkokaapeli tuulettimille.

Tuulettimien kierrosalue on valmistajan mukaan noin 300-1800 RPM ja lisäksi alle 10 % PMW-asetuksella tuulettimet on mahdollista pysäyttää kokonaan, joka on mukava lisä.

 

Asennus

Coolerin mukana toimitettavat paperiset asennusohjeet sekä asennustarvikkeet ovat melko suoraviivaiset ja selkeät. Intelin prosessorien kanssa käytetään puolestaan taustalevyä sekä hieman erilaisia etupuolen kiinnikkeitä. AMD:n prosessorien kanssa käytetään emolevyn omaa taustalevyä. Cooleri tukee uusimpia AM5- ja LGA 1700 -prosessorikantoja.

Kiinnityksen idea on molemmilla sama – prosessorikannan kiinnitysreikiin ruuvataan asennustapit, joihin blokkiyksikkö asennetaan ja kiristetään jousitetuilla sormiruuveilla. Toteutus on helppokäyttöinen ja selkeä, eikä blokin kiinnittämisessä tarvita välttämättä työkaluja. Pienenä miinuksena testikappaleemme yhden kiinnitysruuvin kierteet olivat hieman jäykät ja vaativat herkistelyä ees taas. Jäähdyttimen kiinnittäminen koteloon tapahtuu tavanomaiseen tapaan ristikantaisilla ruuveilla. Coolerin johdottaminen on melko helppo tehdä siististi – emolevylle kytketään kaksi 4-pin tuuletinliitintä ja SATA-virtaliitin puolestaan virtalähteeseen.

Yhteensopivuus on verrattavissa useimpiin muihin 240 mm kokoluokan AIO-coolereihin. Navis F240:n yhteensopivuudessa ei pitäisi ilmetä ongelmia tyypillisimpien miditornikoteloiden kanssa.

Huomioita asennuksesta:

  • Yhteensopiva AM5- ja LGA 1700 -kantojen kanssa
  • Blokin kiinnitys on fiksu ja onnistuu ilman työkaluja
  • Tuulettimet ovat esiasennettuina jäähdyttimeen, joka nopeuttaa asennusta
  • Siisti johdottaminen on suht helppoa.

 

Testikokoonpano

Käyttämäämme cooleritestikokoonpanoa on uudistettu aiemmasta. Cooler Master MasterCase H500P Mesh –kotelo sekä virtalähde ovat pysyneet samoina, joskin kotelojäähdytystä on hieman muutettu maltillisemmaksi, jotta se avustaisi prosessoricoolerin jäähdytystehoa entistä vähemmän. Keskeisimpänä muutoksena kokoonpano on nyt Ryzen 9 3900X -pohjainen ja se on kellotettu toimimaan kiinteällä 4,0 GHz kellotaajuudella kaikilla 12 ytimellä 1,25 voltin jännitteellä. Näillä eväin se tuottaa maksimirasituksessa melko tarkkaan 150 watin lämpökuorman.

Testikokoonpanon ensisijaisena tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ennustettava lämpökuorma luonnollisessa käyttöympäristössä prosessoricoolerien suorituskyvyn vertailuun. Tuloksia ei siis kannata vertailla lukijan oman kokoonpanon lämpötiloihin, vaan ainoastaan io-techin tällä kokoonpanolla mittaamat tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia. Rasituksena käytetään Prime95-sovelluksen custom-tilaa pienellä vakioidulla (16 kt) FFT-koolla.

Lisää testikokoonpanosta ja testimetodeista voi lukea erilliseltä tietosivulta.

Verrokkina tässä artikkelissa on käytetty io-techin aiemmissa 240 mm AIO-testeissä parhaiten pärjännyt Arcticin Liquid Freezer II 240 sekä ilmajäähdytyksen kärkipäätä edustava Noctua NH-D15 chromax.black.

 

Testikokoonpano:

  • AMD Ryzen 9 3900X, kaikki ytimet 4,0 GHz (40 x 100 MHz) 1,25 V
  • Asus ROG Strix X570-F Gaming -emolevy
  • Kingston HyperX Fury DDR4 16 Gt kit
  • WD Blue SN500 250 Gt M.2 SSD
  • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
  • Asus ROG Strix Radeon RX570 Gaming -näytönohjain
  • Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo
  • SilentiumPC Navis F240, Arctis Liquid Freezer II 240 (verrokki), Noctua NH-D15 chromax.black (verrokki)

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 30.9 build 3 (12 worker threads, custom, AVX on, Min & Max FFT 16 kt, Run FFTs in-place)
  • HWInfo
  • AMD Ryzen Master
  • Fan Control

Tuulettimien kierrosnopeusmittaukset

Mittasimme coolerin mukana toimitettujen vakiotuulettimien kierrosnopeudet koko koko PWM-ohjausvälillä (0-100 %) kymmenen prosenttiyksikön pykälin.

Aivan kuten valmistaja mainostaa, tuulettimet on mahdollista pysäyttää kokonaan. Tämä tapahtuu testiemme mukaan alle 10 % PWM-asetuksella. Tuulettimien kierrosnopeuden kasvu on melko lineaarista koko ohjausalueen matkalla ja tuulettimia on halutessaan mahdollista pyörittää myös todella hitailla nopeuksilla. Testiemme perusteella suorituskyvyn ja melun kannalta käyttökelpoisin kierrosalue osuu noin 700 ja 1300 RPM välimaastoon, eli säätöalueen keskikolmannekselle. Maksiminopeudella tuulettimet pyörivät noin 1900 RPM.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Tuulettimien melutaso on esitetty oheisessa kuvaajassa kierrosnopeuden funktiona. Kuvaajaa tulkitessa kannattaa muistaa, että eri tuulettimien suoritusarvot (ilmavirta, paineentuotto) eivät ole samat, vaikka pyörimisnopeus on sama. Eri tuulettimien ja coolereiden melutasoissa on samalla kierrosnopeudella paikoin suuriakin eroja.

Pumpun melutasolla ei ollut mittaustemme perusteella vaikutusta coolerin kokonaismelutasoon eikä se ollut mitattavissa tuulettimien äänen takaa.

Alle 800 RPM kierroksilla Navis F240:n tuulettimet ovat erittäin hiljaiset ja niistä on havaittavissa lähinnä ilman väreiltyä läheltä kuunneltuna. 600 RPM melutasolla tuulettimet ovat niin äänettömät, että lähietäisyydeltä pumpun pieni surina on havaittavissa korvakuulolla niiden yli.

Melutaso lähtee voimakkaammin nousuun tuhannen RPM:n yläpuolella. Vielä 1000-1200 RPM alueella tuulettimet pitävät lähinnä miellyttävää ja melko vaimeaa tasaista huminaa, mutta sen jälkeen melu voimistuu nopeasti kierrosnopeuden kasvaessa. Täydellä kierrosnopeudella mittasimme 44 dBA melutason, jolloin cooleri pitää melko voimakasta huminaa ja taustalta kuuluvaa pientä ulisevaa ääntä.

Verrokki Arctic Liquid Freezer II:een nähden melutasot ovat hyvin samassa linjassa alle 1200 RPM nopeuksilla, mutta sen yläpuolella Arctic pysyy havaittavasti hiljaisempana ja Arcticia voi ajaa samalla melutasolla 200-300 RPM korkeammalla kierrosnopeudella.

 

Lämpötilamittaukset

Rasitustesteissä prosessorin 12 ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla 24 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen). Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 21-22 asteessa. Testicoolereiden jäähdyttimet asennettiin puhaltamaan ilmaa ulos kotelon katosta – ilmacooleri puhalsi ilmaa vaakasuunnassa kohti takatuuletinta. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H2:ta.

Kuvaajien ulkopuolelta mainittakoon, että tosielämän moniydinrasitusta realistisemmin mukailevassa Cinebench R23 -testissä prosessorin lämpötila liikkui kaikilla coolereilla 15-20 astetta alhaisemmissa lukemissa, joka kertoo osaltaan hyvin Prime95-testin raskaudesta ja samalla sopivuudesta coolerien lämpörasitukseen.

Referenssituuletintestejä ei ole tällä kertaa esillä, koska niissä ei havaittu mainittavia eroja vakituuletintuloksiin nähden. Pumpun kierrosnopeuden säädöllä havaitsimme vaikutusta jäähdytystehoon maksimissaan asteenverran, joka menee mittausvirheen puitteisiin.

Testit ajettiin kolmella eri tuuletinnopeudella – täydellä teholla ja normalisoituna noin 37 desibelin tasolle sekä lähes äänettömällä noin 600 RPM:n kierrosnopeudella. Meluvakioitu mittaustapa on otettu mukaan testirutiiniin lukijoiden toiveesta ja sen melutasoa laskettiin nyt desibelillä uuden testikokoonpanon myötä. Näillä kolmella mittauspisteellä saamme selville coolerin maksimaalisen jäähdytyskyvyn, mutta myös vertailukohdan kaikkien mallien välillä yhtenevällä ja normaalikäytön kannalta ”järkevällä” äänentuottomäärällä.

Maksiminopeudella Navis F240 iski tauluun tismalleen samat lukemat kuin Liquid Freezer II prosessorin lämpötilan ollessa vajaa 80 astetta (kuvaajassa vähennetty huonelämpö). Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että Navis on täydellä teholla merkittävät neljä desibeliä äänekkäämpi.

Alhaisella ja erittäin hiljaisella 600 RPM kierrosnopeudella molemmat coolerit ylittivät prosessorin 95 celsiusasteen maksimilämpötilarajan, eli jäähdytysteho ei enää riittänyt 150 watin lämpökuormalla. Kuvaajan ulkopuolelta kerrotaakoon, että kevyemmässä Cinebench R23 -rasituksessa Navis kirjautti 77 asteen tuloksen, kun taasen Arcticin tulos oli mainittavasti alhaisempi 73 astetta. Huomionarvoisena seikkana verrokkina ollut Noctua NH-D15 pystyi vielä pitämään lämpötilan Prime95-rasituksessa juuri ja juuri alle maksimirajan 93 asteessa.

37 desibeliin vakioidulla melutasolla Navis F240 tipahtaa Arcticin kyydistä viiden asteen takamatkan päähän. Navis kärsii mitä ilmeisimmin sekä hieman alhaisemmasta pyörimisnopeudesta että selvästi ohuemmasta jäähdyttimestään. Toisin sanoen melutason laskiessa tuulettimien hiljaisuus sekä jäähdyttimen rakennevalinnat korostuvat.

 

Yhteenveto

SilentiumPC:n (tai tästedes Endorfyn) Navis F240 on testikokemustemme perusteella melko kilpailukykyisesti hinnoiteltu valmisnestecooleri, jonka toteutuksessa on keskitytty olennaiseen. Yleisilme on hillitty ja käytettävyys on hyvää. Helpon asennettavuuden ohella plussapuolelle menee etenkin alarekisterissä hiljaiset tuulettimet sekä mahdollisuus pysäyttää tuulettimet kokonaan.

Myös kauneusvirheitä kuitenkin löytyy ja niistä erikoisimpiin kuuluu PWM-ohjattava pumppu, joka ei kuitenkaan tarjoa tietoa pyörimisnopeudestaan, vaan säätö täytyy suorittaa sokkona. Pumpun säädölle ei ole onneksi suurempaa tarvetta, sillä se on havaintojemme perustella hiljainen, eikä nopeus vaikuta mainittavasti suorituskykyyn.

Koko coolerin suorituskyky sen sijaan jätti hieman parantamisen varaa, etenkin pahimpaan kilpailijaan verrattuna. Maksiminopeudella Navis pärjää vielä hyvin, mutta melu alkaa olla samalla sietämättömällä tasolla. Kun tuulettimien kierrosnopeutta laskettiin inhimillisemmäksi, repesi ero verrokki-Arcticiin viiteen asteeseen. Toisin sanoen samassa hintaluokassa on tarjolla parempaakin suorituskykyä. Suljetun kierron eliniän kannalta pieni miinus tulee myös takuusta, jonka pituus on vain kolme vuotta.

Yhteenvetona Navis F240 on toimiva AIO-cooleri, johon harva tulee varmasti varsinaisesti pettymään, jos ominaisuuksien osalta ei ole tarkempia vaatimuksia. Markkinoilta löytyy kuitenkin suunnilleen samaan rahaan suorituskykyisempiä ja kokonaisvaltaisesti parempia vaihtoehtoja kuten Arctis Liquid Freezer II, jonka johdosta Navis F240 hukkuu hieman massaan jopa edullisemmassa hintapisteessä.

Plussaa:

  • Helppo asennus
  • Alarekisterissä hiljaiset tuulettimet
  • Tuulettimien pysäyttämismahdollisuus
  • Fiksusti toteutettu simppeli tuulettimien johdotus

Miinusta:

  • Pumpulta ei tarjolla kierrosnopeustietoa
  • Suorituskyky ei pärjää markkinoiden kärjelle
  • Lyhyehkö 3 vuoden takuuaika

Huomioitavaa:

  • AM5- ja LGA 1700 -kiinnikkeet suoraan pakkauksessa
  • Testattua RGB-valotonta versiota ei tällä hetkellä saatavilla Suomesta